Posted by: Slavko Perovic | June 10, 2008

MATICA I ETIKA

Pitanje je etike, a ne politike: da li je trebalo predati sudbinu Crne Gore kao društva i države 1997-e, istom timu koji je s predumišljajem i entuzijazmom rušio i same njene ostatke ostataka 1988-e?

I to predati je u potpunosti, bez ikakve mogućnosti kontrole i uticaja na političku volju januarskih džemperaša.

Da zanemarimo ljudski rezon, kojeg ovdje vidim, na neki način, kao težišni, kao elementarni u odnosu i na sami moral, kao njegovo izvorište, kao onaj rezon o kojem sam već govorio kroz Solženjicinova usta, kada sam citirao njegovu uzvišenu, istinitu misao da granica između Dobra i Zla prolazi jedino, “po sred” ljudskog srca i nikuda drugo.

Želim ovdje istaći taj težišni element u konkretnom slučaju, osjenčiti ga, oslikati na način koji će stvar ogoliti do srži, postavljanjem jednog hipotetičkog pitanja: kako se može Himleru povjeriti izgradnja vrtića za jevrejsku dječicu, a Hitleru njegovo vođenje?

Nikako Bogami!

Zar se ikad nosiocima jedne zločinačke politike “krunisane” jednim zločinačkim ratom, uopšte smije dozvoliti da se nastave baviti politikom, a kamoli ih ostaviti, netaknute, u poziciji daljnjeg krojenja naših sudbina, prema njihovim potrebama i skučenim horizontima?

Zar tako hladnokrvnim vođenjem rata nijesu dokazali da su veoma sposobni za neke druge, đavolske stvari, ali ne nikako za poilitiku?

Zašto postoje sudovi, ne onaj Haški, nego ovi domaći, u kojima sjede sve brkati, pošteni, Crnogorci?

Crna Gora, njena “telegencija” kako je znao reći jedan pošteni nepismeni seljak sa podgoričke pjace, nije se usudila ni izmoliti čak ni šatro izvinjenje za Crnu Goru, onakvo kakvo su trčke (sic!) prihvatili i zvanično Sarajevo i zvanični Zagreb…

Mislite li da je iko u Crnoj Gori ikad sebi postavio ova pitanja u redovima vajne inteligencije?

Naprotiv, poltronski je asisitirala Đukanoviću u mjerenju Liberalnog saveza, tjerala šegu, zbijala šale, pravila sprdnju, strasno igrala dvorsku ludu na radost dvora i nove, kriminalne vlastele, kao liberali su bili dobri do… a onda nijesu valjali…

A sjećate li se Monitorove naslovnice Poleće soko i nisko pade!

A sjećate li se one Poleće soko i blisko pade!

O tome se može napisati, roman, samo o tim dvjema naslovnicama.

Nego, da vidimo sad kako stoje stvari posmatrane kroz prizmu političkog rezona, onog u koje se vajna inteligencija Markovoga tipa zaklinje?

Ako biješ bitku protv onakve vlasti, da sažmem: antidemokratske, mutirano komunističke, autoritarne i anticrnogorske, i dočekaš priliku da se ta vlast, strula od nečovještva i topuza, iznutra raspoluti, prsne, popuca po svim šavovima, ljeta Gospodnjeg 1997-e, nije li to trenutak koji otvara mogućnosti, šansa koja se ne propušta?

Jeste Bogami!

Ako si homo politicus, da ne kažem političar , ili šatro bivši političar u Markovom slučaju, i živiš u jednoj autoritarnoj državi, i član si uhapšenog društva, i kao žudiš slobodu, nije li prilika koju čekaš upravo ova, to pucanje tokom kojeg sami njegovi akteri obznanjuju, pljuvajući jedan po drugome, kako izgleda to smradno, zaraženo, gnojno, udbaško središte samoga režima (TV duel Bulatović-Đukanović) utjelovljuje li se u ovoj bogomdanoj prilici raskola, sami vrhunski rezon političkog djelanja kao takvog i vrhunski rezon samog postojanja politike kao takve?

Utjelovljuje Bogami!

Ako u opisanom društvu legalno djeluje snažna politička grupacija koja svakodnevno, svojim djelom i činom, u svakom trenutku na, do tad, nečuven i neviđen način za crnogorske prilike, a i šire, vjerodostojno svjedoči onaj politički program za kojeg pričaš da ti je pri srcu, ako ta grupacija ima realnu, veliku podršku, ako okuplja hiljade ljudi, da li je ovo prilika da se toj grupaciji, pruži još veća podrška?

Jeste Bogami!

Je li to prilika u kojoj, iz pragmatskih, a ne ljudskih razloga, treba poslati snažan signal onoj strani u sukobu koju ćeš označiti kao manje zlo i podržati, jer nemaš snage za bitku protiv obadvije, ali, u kolopletu okolnosti stalno jačajući onu svoju stranu, onu svoju ruku, onu koja vam je pri srcu, onu koja nosi dobro?

Jeste Bogami!

Naravno, razumijevajući zubobolje, kostobolje, reume, kamence u bubrezima i žučnoj kesi, žal za jednom i jedinom pa – ne – mogu – u drugu – stranku komunističkom partijom, pa sve tako u krug, niko nije tražio da se ide na Kosovo, ni da se bude Miloš Obilić, ni… samo je malko trebalo puštiti glas od sebe, tek sa po jednim saopštenjem, tek sa po jednom izjavom, tek sa par rečenica izgovorenih u telefon dok sjediš zavaljen u fotelju, bleneš u drugi dnevnik RTVCG, a žena ti prinosi slatkiše i čaj, tek da promrsiš kako je odlično što je do sukoba u DPS došlo, da je Đukanović u tome sukobu osvojio simpatije, da se sukob prati sa velikim zanimanjem, ali da je strana kojoj u ovom trenutku treba dati još veću i otvoreniju podršku, jer je trenutak zreo, da je ta strana Liberalni savez Crne Gore…

Zagraničje bi razumjelo, ono se čudom nije moglo načuditi, da stvari ne kreću tim prirodnim tokom, čudom se čudilo ad hoc novonastaloj modi padanja u buljucima pred noge Đukanoviću i drugovima…

Bila su to vremena velikog srama Crne Gore koji je dolazio od strane onih koji su kao pregli da Crnu Goru spasu od srama prethodne politike koju su vodili isti, ovi pred čije se noge danas pada, kao u tursko doba, ničice…

Jer, blagonama, Milo hoće Crnu Goru!

A liberali je, kao neće?

Nevjerovatno, zar ne?

Samo na prvi pogled.

Sad je trenutak da se prisjetimo, kako smo upravo zbog potrebe djelovanja u ovakvim odsudnim trenucima kao što je pucanje DPS, trenucima za koje smo slutili da će doći, osnivali ili obezbjeđivali logistiku za Monitor, i Antenu M, i Montenu TV, i Montenu fax, i P.E.N. centar, i Udruženje nezavisnih pisaca i Udruženje slobodnih novinara i Helsinški komitet i list Liberal i Crkvu i…

Dakle, infrastruktura postoji, napravili smo je, i glasila postoje, osnovana su, ali nema onoga čega nema, ni glasa za liberale, naprotiv, huk se okreće protiv njih…

Sve se ove institucije, već odavno vrte oko Prvog profitera, koji je, veoma rano, započeo rovarenje protiv Liberalnog saveza.

Veoma opasan protivnik, uporan, ambijentalno podal, bez skrupula.

Istini za volju, a na sopstveni užas, brzo smo detektovali da je ovakav model ponašanja uobičajen za Crnu Goru, puki odomaćeni manir, razumjeli da je moderno crnogorsko čojstvo samo vještina mimikrijskog pokrića za spremnost vršenja nepočinstava svake vrste.

Čast izuzecima.

Profiter smišljeno koristi našu svakodnevnu neravnopravnu bitku na glavnom DPS frontu, podbada i ubada sa strane godinama, njegova lovina u Crnoj gori su naši mahom naivni ljudi, on i koji imaju srce, on brlati, on strpljivo gradi od sebe spomenik, a onda, mnogo, mnogo prije Narodne sloge, otvara, na istim osnovama, pobočni front protiv Liberalnog saveza.

Obilato se koristi ondašnjim SDPom.

Njegova procjena je tačna, mi jesmo predvidivi: Liberali neće otvoreno udariti na ovaj njegov front, on zna da liberali vode računa o opštoj stvari.

Prosto, liberali nijesu prevaranti i to im je slabost na koju se beskrupzulozno igra protiv njih. Zato je Profi prilično siguran da će njegovo izazivanje proći bez adekvatnog odgovora.

Takav odgovor bi nanio štetu opštoj stvari, on strpljivo čeka da mi krenemo u napad kako bi nas optužio da smo protiv opšte stvari.

Pakleno, ovo iscrpljivanje traje godinama, nanosi nam štetu, posebno u dijaspori

Profi zna da su ga liberali pročitali, ali zna da ogroman broj ljudi drži u zabludi, on zna da su naše slabine izložene ugrizima, i on će napadati, svom snagom i strašću.

Sva ta energija kao da se kumulirala, postala do gađenja očigledna u onim naslovnicama.

Liberali će prihvatiti i tu podlost shvatajući koliko im se snage isisava, ali oni moraju ići dalje, gajeći varljivu nadu da tamo, među “intelektualcima” , ima neko, ma makar jedan sa zrncem duše, neko ko će se sam pobuniti protiv takvog stanja stvari.

Takva autohtona pobuna bi bila dovoljna da ućutka, da povuče u defanzivu, samo jedna izjava.

Naravno, varali su se…

Nije tamo bilo nikog.

Profiterov front se sastoji uglavnom od novinara koji su pristali da se autokastriraju i ponište svoje lične darove i talente, a bilo je nekoliko veoma darovitih, te nekoliko profesora univerziteta i onog podzemnog sloja, zaduženog da se prepričava “tumači” i “interpretira” ono što je Monitor napisao.

U tom trećem sloju ističe se nekoliko živopisnih likova iz redova viših i visokih funkcionera bivše udbe, pometene govnavom metlom 1989-e, koji rovare, po nalogu, sve pod optužbom slavko – nam – napada – tita…

Slavko mrzi, Slavko skida glave, Salavko je diktator, Slavko je lud, Savko je…

U Monitoru Profiter prikriva ili minimizira naše svakodnevne djelatnosti i akcije od kojih vrvi politički život u Crnoj Gori, bez kojih, te vrste života, jednostavno, nema…

On tumači novinarsku nezavisnost, predumišljajno naravno, sa takvih visina kao da Monitor djeluje u Velikoj Britaniji, a ne u okupiranom društvu, on se “plaši” da mu ne prikače etiketu liberala, jer bi to ugrozilo njegovu “nezavisnost” i “štetilo” njegovoj reputaciji, on ima rijeke vremena, volje i živaca, on redovno u Monitoru crnogoruje, ali ratuje protiv Liberalnog saveza kao glavnog neprijatelja.

On je, prema zagraničju instaliran kao glavni guru i tumač crnogorskih prilika, možete samo zamisliti što se romori zagraničnim diplomatama u odnosu na Liberalni savez…

Ne treba se crtati ko vuče glavnu političku korist iz Profiterovog djelovanja, samo se prisjetiti kad je račun počeo da se tvrdi , pa da se naježite…

Tako to bijaše.

Važno je razumjeti, da smo skoro sve one institucije direktno mi osnovali, ili smo im pružili i pružali neophodnu logistiku. A mogle su biti osnovane samo na osnovu jedne prethodne stvari: činjenice postojanja aktivnog, promišljenog, snažnog djelovanja crnogorskih liberala koje je bilo takvo da je privuklo pažnju širom bivših jugoslovenskih prostora i šire, sve do Liberalne internacionale…

Sa druge strane, uglavnom su te institucije brzo privatizovane sa neiscrpnim “savjetodavnim” ali nikakvim operativnim kapacitetima, bez volje za aktivnijim djelovanjem, ispunjene jadilom od gologa straha, pretvorile su se čeke za nove prilike ako ih vjetar nanese…

I nanio ih je…

Advertisements

Responses

 1. Na kraju ipak popadaju maske i dodje se do svih istina. M.Perovic je ne samo najveci ratni profiter u cg vec i najveca ljudska nistarija i prevarant. Cana Koprivicu je pokrao, medije takodje, crnogorske partije, crnogorske institucije,…SVE! Cijelo vrijeme je saradjivao sa SDB. Steta sto ga Cano nije poslao u zatvor. Imao je namjeru.
  Medjutim nije M>Perovic kao pojava nista novo u cg. Kakav bi se spisak nistarija mogao sastaviti od novinara i bivsih liberala. Dug niz…………
  Pozdravljam Slavkovo osvjetljavanje dogadjaja i vremena koje mnogi zele presminkati.
  Ovaj talas koji sada preko vijesti, monitora, novootvorene tv vijesti kriticki istupa i proziva djukanovica sve me vise podsjeca na pokojni SDP.

 2. Slavko, ovo sto radis je sjajna stvar.Svi ynamo da je svaka tvoja napisana rijec istina i samo naprijed!veliki poydrav!

 3. valjda je sada jasno ljudima,zasto je lscg bio drzavni neprijatelj u upustvu dps svojim clanovima. imali smo 6,3..a snp 40 %..i nije bio drzavni neprijatelj..malo nelogicno……VELIKI POZDRAV GOSPODINE PEROVICU

 4. sjecam se i sam tih naslovnica ‘Monitora’ koje su govorile o ‘sokolovom letu’… nakon naseg pregovaranja o tehnickoj koaliciji sa ZZJ posle aprilskih izbora 2001. prvi bbroj Monitora nakog toga imao je Slavkovu sliku sa naslovom ‘Polece soko i nisko pade’, a samo godinu kasnije nakon sramnog potpisivanja Beogradskog sporazuma u martu 2002. izasao je Monitor sa Majlovom slikom i porukom u naslovu ‘Polece soko i blisko pade’…. zaista samo te dvije naslovnice mogu sve da kazu i definiitivno roman se od njih moze napisati!! Eto to je nacin kako je Profiter branio Slavka,,,jer coce u odgovoru kasnije na Slavkovo protesno pismo on se jos i usudiio da kaze kako ga je uvjek branio…nikad zaboravit….

 5. “kako se može Himleru povjeriti izgradnja vrtića za jevrejsku dječicu, a Hitleru njegovo vođenje”?
  S.P.

  A kako Jevreji listom mogu glasati za naciste i fašiste poslije završetka II svjetskog rata? Nikako. Ali to mogu moji sunarodnjaci, Bošnjaci. Jedan od mnogih, meni neobjašnjivih fenomena.
  I medju njima sam izdajnik, čisto da zna “hel”.

  O TV duelu Djukanović-Bulatović uoči predsjedničkih izbora:

  Ko se sjeća tog duela, bolje reći srama, njemu treba biti sve jasno. U stvari trebalo bi biti. Naprotiv, desilo se nešto sasvim suprotno. Još jedan meni neobjašnjiv fenomen. Ili bolje reći objašnjiv.
  Znači, poslije svega onog što su rekli jedan o drugom, “poslovima” u kojima su bili umješani ili bili nosioci istih, da je ovo ikad bila “p” od pravne Džave desilo bi se slijedeće:
  Još u toku trajanja emisije Državni tužilac (V.Šušović-B.Vukčević-V. Medenica, kakva trojka!) poslao bi policiju da ih sačeka ispred studija, stavi im lisice na ruke i povede tamo dje im je mjesto.
  Kako nam je uvijek “hvalilo administrativnih kapiciteta”, sic, to se normalno nije desilo. Medjutim, iako nije, zdrava logika nalaže (naš narod i zdrava logika!), da ih poslije tog duela ne bi trebalo glasati ni oni iz kuće.
  Ali!!!
  Sva Crna Gora se podjeli na Mila i Momira. Umalo izbi seljačka buna, koju bi neki nazvali gradjanskim ratom, po pitanju ko je za jadana a ko za grdana. Na glasanju je odziv bio fantastičan. Pobjedio je reformski nastrojen Premijer, Crnogorac, nasuprot konverzativnom Srbinu, savezniku “garanta mira i stabilnosti na Balkanu”.
  Reforme su još u toku. Nastavit će se…

 6. Genijalni Miroslav Vickovic

  http://www.lscg.org/content/video0014.html

  Neka mu je laka crna zemlja i vjecna slava.

 7. Gospodine Perovicu, kao sto i sami znate, ovaj nas narod voli da slusa i sluzi vlast. Dokaz svega ovoga su i bivsi clanovi lscg. Njihova imena nijesu vrijedna pomena. U CG je sve na prodaju, a nasi feudalci ih kupuju za sicu. Hvala Vam na svemu. Ostacete upamceni kao jedina svijetla tacka ove nase ojadjene Crne Gore. Vama i Vasoj porodici zelim sve najbolje, i slazem se sa konstatacijom da Vas narod Crne Gore nikada nije zasluzivao. P o zd r a v!!!

 8. Institucije postoje i mehanizmi za sve nema sumnje ali nema volje za promjenama medju crnogorcima…volimo da nas lazu, da nas vode dje bilo Lazni Scepani i veliki kriminalci…

  “VLASTOLJUBLJE-ZLOBNA KOCNICA NATURENA NAJSUJETNIJIM NARODIMA, ISMIJEVAC SVE NEIZVJESNE VRLINE, KOJI JASE NA SVAKOME KONJU I SVAKOME PONOSU.” F. Niche, – to je ova vlast!

  Ave Slavko morituri te salutant!

 9. zbog toga bi bilo pravedno da su platili citav onaj milion za dusevne bolove diktatora, mozda kao porez na ekstra profit…

 10. Iza ove ove tačke apsurda, koja je spojila zivot i smrt i nadu i kob u jedno, čini mi se da nema povratka. Novac ljulja i ruši i mnogo veće narode i civilizacije od nas. Novac. Pa bio on i prljav, krvav… Život, sirotinjski, se tako ovdje svodi na uređenje sopstvenog dvorišta i mentalnu i moralnu higijenu. Ovdje homo politicus nije moguć. Možda neki srednjovjekovni Nostradamus, ili eventualno sila koja se pojavljuje niotkuda i mijenja stvari?

  Novac je tako polomio i te kolijevke crnogorskih institucija, baš zbog toga što sami cg intelektualci ne vide instituciju u svom mentalnom sklopu dalje od neke sive zgrade, u kojoj se …hm.. nešto opošljava. Zgrade sa crnogorskim ili kakvim drugim barjakom. Kakve institucije!? Mi nemamo ni instituciju koju pozoveš da ti popravi bojler, a kamoli neku koja treba da ti popravlja i sređuje državu! A institucija je izraz unutrašnje potrebe nekog društva da unaprijedi samo sebe. To ne rade stranke, to je, valjda, u civilizovanom svijetu, radio univerzitet, još davno.
  Da, na žalost: ljudska supstanca u Crnoj Gori je isisana….

 11. A sto reci…Kao i uvjek…
  Svaka cast gospodine Perovicu…

  O kakvom se narodu radi samo pogledajte da se niko ne budi protiv izjave celnika Uprave policije danas da kad je u pitanju turisticka sezona, strani turisti samo kaznjavati za krupne prekrsaje te da se “nece maltretirati za svaku sitnicu” ???????????

  Znaci li to da se crnogorski gradjani maltretiraju od strane policije za svaku sitnicu?

  Znaci Bogomi….

 12. istina.

 13. Nije Zipp poenta u tome da se vazda treba biti zrtva (vidim da ponavljate optuzbe na sopstveni racun), poenta je u tome da se ,kako ste rekli ‘od govna pita napravit ne moze’!
  Cudi me,prosto, da nakon te konstatacije nesto slijedi? Sto mozete dodati nakon toga, ako se sve razumije, i ako je tacno, a tacno je,ponovicu, da ‘linija izmedju zla i dobra prolazi tacno posred ljudskog srca’ – dakle, ni lijevo, ni desno! Nema dakle, ‘malo jeste govno, malo nije!’ A previse sam tih ‘pa nijesu se svi oni bas prodali, malo su se prodali’ varijanti vidjela i dozivjela da bih vjerovala da neko (u ovom slucaju – vi) ne vidite o cemu se radi! Zato sam sklonija uvjerenju da slicni pozivi na okupljanje i ‘oprost’ nijesu slucajni; a opet ,mozda jos ima naivnih – u sto mi je zaista tesko povjerovat, koliko god me u to uvjeravali (vidim da vam je bitno, jer na 2 mjesta objasnjavate)!
  p.s.
  gospodja, a ne gospodin hel

 14. Nego,
  Da se vratim na temu – ovaj blog ce, skoro sasvim sigurno, do u daleku buducnost – biti jedini domaci moderni ‘udzbenik’ etike i crnogorske politicke prakse (kao specifikuma, naravno). Divno je sto je pokrenut, i sto Slavko i poslije svega sto mu je (ali i samoj sebi) CG priredila (ukljucujuci i vlast i narod), i dalje pionirski radi za sve nas. Hvala ti, Slavko, jos jednom!

 15. Tu smo! Tu smo!
  Ima nas mnogo. Sve pamtimo!Istina o Crno Gori od 1988. pa na dalje nece se moci sakriti.Nikakvi i mnogobrojni preuredjivaci istine,smisljeno instalirani na raznim mjestima nece moci sakriti i izmijeniti istinu.
  Ne moze se izbjeci odgovornost za ovo sto je ucinjeno i sto se cini od ovog drustva. To su konkretni ljudi sa svojim imenima i konkretne grupacije sa svojim nazivima koji se moraju nazvati pravim imenom. Ovaj blog je odlicna prilika za to a Slavko naravno najkompetentnija osoba.
  Istina se mora sacuvati jer je ona jedina neunistiva nada koja je zaloga za buducnost i vjera da ce se nekada nesto u ovoj drzavi postaviti na zdrave noge.
  “To je pitanje etike a ne politike” i ovaj blog je potvrda da neki ljudi u Grnoj Gori (ali i van nje)drze do toga.

 16. gospodja, a ne gospodin hel

  vučetić? 🙂

  ovaj blog ce, skoro sasvim sigurno, do u daleku buducnost – biti jedini domaci moderni ‘udzbenik’ etike i crnogorske politicke prakse (kao specifikuma, naravno)

  ne zaboravimo http://aleksic.wordpress.com.

 17. Štovani Slavko , takav je cg narod , jadan i žalostan u većini , slugeranje , servilnoga duha , turčin je odje jahao 500 godina , opredijelio je karakter prosječnome crnogorcu a prosječnih crnogoraca ima MAKAR98%
  Zamjeram vam na nedovoljnom radikalizmu , kad ste bili jaki trebali ste se upustiti u represiju , ima naroda koji znaju samo za batinu i govnjivu motku , takav je ovaj crnogorski , što ga više jašete on vam draže liže .. članke , recimo
  Sjetite se samo tamare nikčević , režimske slugeranje , ne sjećam se da je iko , sem nesretnog Mira Vickovića , laka mu zemlja , napadao , umjesto da ste počeli od takvih mediokriteta koji bi služili bilo kom za dio kolača , inače želim vam brz povratak u Cg

 18. Veliki pozdrav i podrska za ovaj blog.
  Komentar je suvisan,pogotovu ako zivis unutar granica ove male,jadne,napacene i nicim izazvane DRZAVICE. Ono sto bih zamolio nekoga ko posjecuje ove stranice, je da mi pruzi informaciju kako da dodjem do posjeda cuvenog duela Bulatovic – Djukanovic. Barem neke internet adrese odakle se to moze skinuti. Hvala, i jos jednom pozdrav.

 19. Vladislave,Gospodin Perovic nikada nije bio i nece biti neko ko ce silom trziti glasove. Vjerovatno ste na to navikli od drane sveta i mila.Sav narod zna da je Slavko Perovic uvek govorio istinu,a zasto su glasali udbu je pitanje na koje svi pravi liberali znaju odgovor.Slazem se da povratak Slavkom u C.G. nista promijenio ne bi,uvijek ce u c.g biti po jedan Zivkkovic,Ivancevic koji ce izdati jedinog covjeka koji je vrijedan pomena u nasoj novijoj povijesti.Veliki pozdrav za tebe Slavko i svu tvoju porodicu!!!!!!!

 20. Ovo sam pokusao postovati juce, ali iz nekog razloga mi nije uspjelo:

  Htio sam nadugacko i nasiroko, ali me je ‘in medias res’ komentar Brana Kocala potpuno obeshrabrio.

  Tako da zasad samo ostavljam link na jedan tekst, autorski rad i ovdje aktivnog Zipp-a:

  http://www.pcnen.com/detail.php?module=16&news_id=96&blog_id=31

  P.S. hel, s obzirom da nedoumice i raspolucenost koje je u komentarima iznio Zipp i sam dijelim, automatski ste i mene optuzili da to radim po nekakvom zadatku. Smatram da je ovakva paranoja cesto pogubna za normalnu komunikaciju i zajednicko djelovanje u Crnoj Gori.

 21. ti ili ta , kojE si se potpisalo pod pseudonimom Cetinje , ili si mnogo glupO ili ne čitaš pažljivo .
  Dakle , RADIKALIZAM ( jer evidentno je da imaš problema sa elementarnim obrazovanjem ) ne podrazumijeva uzimanje glasova na silU , to ne podrazumijeva ČAK ni represija , ali nemam namjeru da te edukujem besplatno , zaista .
  Bitno je da Slavko i urednik ovog bloga znaju na šta sam mislio . A ti idi na neki drugi blog jer zbog takvih je lscg i doživio krah , zbog sujetnih a bezobranih i glupavih , idi kod krivokapića i sl .. tamo će te prihvatiti super , tamo nema kritike tvoje je samo da slušaš i sve ok

 22. I pominješ udbu a kucaš ” uvEk ” a onda malo po tom ” povijesti ” ili si shozofrenO il polupismeni udbin kadar ,
  Prijateljski savjet , ne odgovaraj jer ćeš biti ismijanO a to ti nije u interesu valjda ,
  sem toga ovaj blog ne služi svađi nego rehabilitaciji jednog čovjeka i preziru svakovrsnog ološa koji ga je otjerao iz domovine ,
  ja makar na to tako gledam

 23. Gospodjo “hel”.
  Izvinjenje što sam mislio da ste muškarac.
  Nikada ne bih optužio nekog da radi nešto “po zadatku”, ako za to ne bih bio dobro siguran. Teška je to optužba. Ili bi bar trebala biti. Kako su kod nas moralne vrijednosti odavno izgubile svaku smisao i postojanje, možda to postaje kompliment. Meni srećom ili nesrećom, još nije.
  Konstatacija “ne pravi se pita od govana” odnosila se isključivo na podršku koju je ova vlast svojevremeno dobila od skoro svih struktura CG društva. Ja želim i dalje da vjerujem, da svi koji su joj tada dali podršku (ja lično nijesam, nikada), nijesu to uradili iz interesa, ove ili one vrste. Potpuno sam svjestan da su neki jedva dočekali taj trenutak iz najnižih pobuda. Alibi im je bio uglavnom, “mi smo se uvijek borili za suverenu Crnu Goru”. Eto “dobrog” alibija. Po mom mišljenju ima i onih koji su zabludom stali uz vlast, pod motivacijom suverene Crne Gore. Ja lično te ljude ne odbacujem, tražim u njima saveznika. Čak i u dijelu onih, koji su iz ovih ili onih razloga opet došli u sukob sa onima, sa kojima ja lično nisam nikada paktirao. A ja sam niko. I ništa. Običan gradjanin. Bez titula, funkcija, članstava, potpuno anoniman.
  Ja želim da mom djetetu bude bolje nego je meni. Moje vrijeme je prošlo. Ne želim da ono živi u novim ratovima, mržnjama, haosu, nemoralu, nekulturi, primitivizmu najgore vrste. Ne želim da njega neko može ošamariti na ulici, prebiti ili ubiti, a da taj neko ne samo da neće biti kažnjen, već čak ni priveden.
  Meni je suverenost značila nešto obrnuto od onog što se dešavalo, onda kada se ta ideja promovisala, prije svega od LSCG-a. Značilo je otklon od rata, fašizma, mržnje. Pošten život u normalnom okruženju. Suverenost kao ljuštura, bez pravih vrijednosti, nije mi značila i sada mi ne znači apsolutno ništa.
  Mali je, veoma mali broj, po mom mišljenju je onih potpuno čistih, koji nijesu napravili neku grešku od 90-te na ovamo. U tom malom broju, možda neskromno, ubrajam sebe. Ali sam ne mogu ništa. Ništa mi ne znači to što mogu reći “čist sam”. Ta “čistoća” u krajnje prljavom društvu, u kom ratni zločinci ili podstrekači zločina sjede na najvećim funkcijama, mafijaši najvećeg ranga vode “biznis”, gdje su sudstvo i policija sinonim nepravde i bezakonja, nije mi nikakva satisfakcija.

 24. ” .. ima i onih koji su zabludom stali uz vlast pod motivacijom suverene cg .. ”
  E moj prijatelju .. ti su još i najgori , ne potcjenjujte alavost ovdašnjeg življa ,
  naviku da misli guzicom a ne mozgom ( u slučaju da ga ima pak )
  ZNAM samo jednu porodicu koja je , NAJISKRENIJE , zbog tog glasala za suverenost . Ta porodica je dio moje porodice . To je porodica glupaka jer ih je režim prevario , a ako dozvoliš da te glupi i primitivni džemperaši prevare onda si glup ..ili svjesno pustiš da te ” prevare ” pa naplatiš , e takvih već znam iha ha
  Ja sam realan i iskren chovjek .
  I naravno da niko normalan ne bi glasao za OVAKVU suverenost , koju vi ne želite svojoj djeci
  I jedno pitanje
  Zašto , na primer , Mirjana Kuljak , nije glasala za suverenu Crnu goru , robujući zabludama ? Ok ona ima mozak , al ima i guzicu , koju hrani sa prosječnom fakultetskom platom .
  E pa nije dozvolila da joj guzica nadvlada mozak , za razliku OD SVIH ovih koje vi “pravdate” nekakvim zabludama
  Bojim se da ste vi u zabludi , prijatelju ..

  P.S i ja nijesam član nijedne partije , jesam simpatizer lscg , iako nikog ne poznajem iz te partije , lažem , poznajem Mirjanu , nije mi u prirodi da se laktam , al kao simpatizer imam pravo da kritikujem za dobro lscg , jer ako nijesam član nijesam ni ostrašćen , nemam nikakvog interesa apsolutno , sem krajnje dobronamjernih ljudskih sugestija za dobro , te gradjanske , opcije koja je u startu bila osudjena na neuspjeh , jer se vladala civilizovano , umjesto da je bila RADIKALNIJA , za svoga vakta .. Ne možeš sa stokom bez na snagu ,
  ako ne vjerujete meni pitajte ove iz rastoka , sela okolo Kotora , Budve , razne Drkoviće , te spisateljsko udbaške gromade ( i otac i sin ) , zavarivače auspuha , buzdovane BRAVoviće , buzdovane košarkaške radnike i sl ..

 25. Slavko , nikako ne treba zaboraviti ološ koja je djelovala protiv lscg i okrenula ćurak poltronišući režimlijama , evo nekih hulja koje su dobro naplatile špijanje i slugeranjstvo
  purko , medjedina, ivančević , miko , žaba , živković , branislav , muflon , radulović , sreten , koza , perović , tamara , ševa , nikčević
  cijeli zoo vrt kojeg nema u Podgorici ,
  spojimo lijepo sa korisnim , majmuna ne fali

 26. Vec su se i ovdje pojavili spijuni,Vladislave nisi vrijedan pomena niti da te cetinje komentarise i pominje.Nemas ni slovo O od obrazovanja,al znamo da spijuni rade po citavoj Crnoj Gori po naredjenju.
  Pozdrav za mog prijatelja pod cetinje i sve jedine i casne cetinjske liberale!

 27. vec si me prduhitrio,komentarisati dps-ovce necemo,samo da porucim strajkacima da nastave pa mozda nekad i njihov glas dodje do Sveta,mada Sveto koliko znam vozi glisere po Budvi,xaxa.
  Pozdrav,Slavko samo nastavi ovako,boli ih sto zanju da sve sto si radio nece ostati zataskano,jer tvoje rijeci ih itekako bole…….mada ti to znas!

 28. Gospodine Zipp i gosp. Nedovicu,

  Ili se mi fundamentalno ne slazemo u vidjenju crnogorske stvarnosti, ili je vasa prica pitka, ali neiskrena (to impliciram jer sam iskreno uvjerena da je neobjasnjivo da neko jos ne vidi do koje je mjere taj perfidni sistem – ‘nijesam s losima, ali nijesam ni s dobrima, ja sam sam sebi svoja alfa i omega(?!)’ – isisao elementarni razum i pobrkao kriterujume u CG!). Za posljednje navedeno (za one koji nijesu otisli s losima, nego su malo otisli s losima)postoji jedna vulgarna, ali vrlo istinita narodno-urbana izreka: ‘Ne mozes se j…, a da ti ne udje!’ (izvinite na neizrecenoj vulgarnosti); ili kako bi braca Zagorci rekli – ‘Ne moze bit ni v’ rit ni mimo'(za ‘rit’ valjda svi znamo sta je, iako nije presudno za samu poruku!). Prema tome, vasa uloge zrtve (kao ja sam vas proglasila ‘izdajnicima’), za mene nemaju nikakvu tezinu. Meni vi obojica nijeste bitni, ja ovdje raspravljam s principima i stavovima – ne sa osobama, i sasvim je zamorno i bespotrebno da mi pricate svoje privatne price. Dokazite mi to sto pricate empirijski; objektivno! Ja mislim da to ne mozete, za razliku od mene koja za svoje tvrdnje (generalne, naravno) imam ogledni primjer u aktuelnoj stvarnosti.
  Zato samo jedno od nas (mene i vas dvojice) moze biti u pravu. Do sada se u realnosti nikada i nigdje nije pokazalo da postoji makar i mogucnost da ste to vi! A, usput, zanimljivo je da ste prepuni termina ‘paranoja’; ‘po zadatku’ i sl. Ja nista slicno nijesam rekla, samo sam iznijela svoj stav i vidjenje vasih komentara (zapravo samo Zipp-ovih),bas kao i vi – ali sam odmah dobila etikete – takodje zanimljiva metodologija, s obzirom na to da su ljudi bliski mojem misljenju, na zalost, i dalje u manjini u odnosu na one cijem ste misljenju vi blizi, iako pledirate na to da ste ‘usamljeni’ i ‘mislite svojom glavom’ -sto je vec toliko puta vidjeno. Svima bi, ipak, trebalo biti jasno da istina ne pocinje s nama, niti da smo sami od sebe ‘iznikli’ u ono sto smo!Ja to priznajem, ali vi ,bogami,ne!

 29. Ovo se zove apsurd 😉 da neko ko se potpisuje kao ” sloboda ” lupa takve gluposti 😉 Sloboda je uzvišena , a ne prizemna kao ti , ajde polupismeni idiote promijeni identitet , kao Born , al glup si ti , ne znas o cemu se radi 😉
  Strašno , ima li neka varijanta da glupake isključite sa bloga , jer previše je da i ovdje obitavaju , malo li je na tv , u skupstini
  A što se obrazovanja tiče , u pravu si , ja sam neobrazovan 😉 dr pravnih nauka , a ti si .. kondukter u najboljem slučaju , a pominješ i špijune , je l ti to prvo ili drugo zanimanje ? 😉
  Slavko vrati se , da očistimo C goru od glupaka i da je vratimo na kolosjek civilizacije !

 30. xaxxaxa Vladislave,evo ti pa poruci nadleznima,da se Slavko vracati nece na politicku scenu da bi ste ga spijunu neuki(vjerovatno cistis parkove) tapkali po ramenu a glasali dps kao i svih ranijih godina.
  XAXAXA kakav vic ti s metlom u ruke da cistis Crnu Goru,eto ti Zivkovic pa cistite !

 31. Tako je Cetinje,uvjek smo zanli prepoznati spijune.Cilj ovih ovdje poput Vladislava je da po nalogu dps-a pricaju kako Slavko treba da se vrati i kao bi ga kao svi glasali,
  Pametni je Slavko od svih vas ,pa poruci udbi da promijene strategiju.
  Poz. za Cetinje!

 32. Pozdrav za hel,

  Nije mi cilj polemisati sa Vama, ali eto, jednostavno imam potrebu navesti ovo:

  Tacno je da postoji i traje ona “od govana se pita ne pravi”, ali tu nije kraj- posle toga “nesto slijedi” – to je ova -“I govno je sladje od smrti” i to je smislio ovaj nas narod, i nije tesko dokuciti Zasto?

  Ubijedjena sam, da je cilj svih ovih i ovakvih upravo to – gurnuti pravovjerne u beznadje i ocaj, natjerati ih da povjeruju da je sve uzaludno, a onda, kada je sve “mrtvo more” jedino oni disu. {za ostale ni daska vjetra } Zato je cilj ovog mog obracanja, optimizma, vedrine i glavu gore. Sloboda ce pjevati!!!!
  Boriti se, da nas ovi i ovakvi ne pretvore u endemicnu vrstu!!!
  A, “…pregaocu i Bog daje mahove…”

  Lela

 33. Potpuno se slazem za pitu i materijal od kojeg se pravi. Najveci dio odgovornosti za trenutni kvalitet materijala za pitu je na eliti koja je mijesi, pribavlja i pravi materijal od kojeg se pravi.

  U Crnoj Gori je aktuelna prica o administrativnim kapacitetima tj. strucnim kvalitetima ljudi koji rade u drzavnim organima. To je svijet (uz izuzetke koji potvrdjuju pravilo) do te mjere slabo obrazovan i povrsan u poslu koji radi da najcesce izaziva podsmijeh u kontaktu sa kolegama iz drugih drzava. Nestrucni (cak i kad su okiceni titulama stecenim na SiCG univerzitetima) ta elita je tupa i za tako ocigledne i svima poznate stvari koje spadaju u korpus opste kulture (recimo: koliko poslanika, odbornika, sudija ili tuzilaca zna za flim “Let iznad kukavicjeg gnijezda” ili “Petparacke price”). Ti ljudi upravljaju nasim zivotima i usmjeravaju drustvene procese. Oni su garant da se stvari nece mijenjati i da ce sve biti isto.

 34. XAXAXAXAAXAXA , prosto nevjerovatno , al dobro , na ovakav način gdje komentare salju “ljudi” bez lica , nije strašno , jer jedino ovdje se glupak može osjećati sigurno jer nema komunikacije in vivo ( znam “cetinje” da ti i ovO
  ” raxon” ne znate šta to znači ) ALI , ponavljam , meni je bitno da razumiju Slavko i uredjivač ovog bloga , međutim i pored dobre volje ,
  Slavko , kao i Aleksić , evidentno ne dijele moj stav , da je radikalizam ( znam “cetinje” da ti i ovO raxon ne znate što to znači ) NEOPHODAN , pa evo vidjet ćete Slavko , ako već nijeste da je neophodan . Pođimo od ovog mikroprimjera
  ( znam “cetinje” da ti i ovO raxon ne znate što to znači ) na ovom , INAČE VEOMA DOBRO OSMIŠLJENOM , blogu , mora postojati cenzura , štovani Aleksiću . Ne ona , da cenzurishete komentare onih koji drugacije misle ( ako su pri tom vaspitani naravno ) nego da cenzurishete glupake koji vam nikakvoga dobra nijesu donijeli , NAPROTIV . Kolko se sjećam kad ste osvojili vlast u Nk , nijeste imali iole pismenog kadrovika !? Ispravite me , štovani Slavko , ako griješim . Mislim da je to zbog toga , što nijeste bili dovoljno RADIKALNI da eliminishete glupake iz vaših redova ( ne fizički naravno , nego da im date mjesto koje im pripada , upravo ovo o čemu kucaše ovO “cetinje” i ovO “raxon” znači date im posao koji se u njihovim porodicama prenosio s koljena na koljeno , da čiste parkove i da sjede po kafanama i prisluškuju a onda da raportiraju , ne vama , nego nekom malo pismenijem od njih ..
  Hijerarhija , štovani Slavko , mora postojati
  Štovani Slavko , ja se više neću obraćati na ovom blogu , zbog ovakvih glupaka ( znam da ih se i vi stidite , Aleksić pogotovo ) jer ispod nivoa mi je da dijelim bilo kakav prostor sa nepismenim idiotima , znam da je vama sve jasno , srdačan pozdrav , Vladislav
  P.S
  za ovu kreauturu ( znam “cetinje” da ti i ovO raxon ne znate što to znači ) jedna pouka ,
  dakle , raxon , pametniji se piše zajedno , ne kao što si ti nepismenO ukucalO odje , no dobro ne čudi mene to od tebe , radnika gradske čistoće i nekog ko ne zna apsolutno ništa po definiciji , ti si ameba ( ne znaš ti kreaturo što to znači 😉
  A ovO “cetinje” nema stida , jer da ima , ne bi se tako potpisivalo i brukalo prestonicu
  Uživajte u vlastitoj gluposti , jer vi ste srećni ljudi , prosto mi je čudno da se nijeste , tako glupi, uhljebili nedje u ovakvom okruženju , ili ste shpijundare čim vas toliko svrbi 😉
  Slavko , Aleksiću , i svi umni koji ste na ovom blogu , srdačan pozrdav , srešćemo se već , NARAVNO bez prisistva idiota tipa “cetinje” i raxon , il u njihovom prisustvu , al kad mi dođemo na vlast oni ce morati na DOkvalifikaciju da bi mogli da budu baba sere , u najboljem slučaju portiri 😉
  RED MORA DA SE ZNA
  Pozdravljam vas 😉

 35. Dekart , mudro zboriš , ali ne vjerujem da i svi iz lscg znaju za te filmove , miko zna 😉 on bi u normalnoj državi bio glavni SPOREDNI lik u letu ..
  za petparačke priče nije jer ne vrijedi ni 5 para prebijenih
  Inače slžem se sa ovim Vladislavom , ma ko on bio , jer evidentno je da je obrazovan čovjek , ne treba dozvoliti nepismenim da br(u)kaju ovaj blog
  Evo tačno se vidi da je ovaj raxon napisao
  ” pametni je ” ili je toliko glup da misli da se to piše odvojeno ili ne zna da postoji termin PAMETNIJI koji se opet piše zajedno , a onda je još gluplji ! Zato se i ja zalažem da uklonite nepismene sa bloga , cenzurisite nepismene , nadam se da ima još njih ovdje koji tako misle

 36. Nije demokratski uklanjati nekog ko je glup iz bilo kog oblika delovanja , to je čak fašizam . Ne bih se složila sa vama Marija , jer iako su cetinje i raxon , evidentno glupi , treba im dozovliti da iznesu svoje misljenje , ma koliko bili glupi , jer i glupi su glasači , eto samo toliko
  Slavko pozdrav za vas od porodice Ivanišević

 37. sto radi udba po Crnoj Gori.Ko ce dijelit misljenje sa tobom.Tvoj glavni posaO Vladislave je da spijuniras,mada vidim da ti to ne odgovara,mozda vise volis POLTRON da te zovemo.
  Jadan tvoje komentare Slavko i ne cita,ti i ne znas nista ,mada se trudis da ispadnes pametan.
  Naprijed,mozda te neko iz dps-a i primijeti,njima takvi i trebaju!!

 38. Vasilije nemoj da te boli istina.
  Jasno je da je takvih kao ti puna Crna Gora ,tako da je tvoj posao jako zahtjevan,jedina mana mu je sto ga rade neljudi i kukavice poput tebe.
  Najbolje bi bilo da se vtatis u rupu i svoje glupe komentare ostavis za te koji te placaju!pozdrav za Cetinje!

 39. Ne obracajte toliku paznju na njega,on samo radi svoj posao.
  Recite tako je Vasilije mudra glavo,dje bi sve ovo vrijeme,kako te Amerika ne vidje,moga si sad presjednik bit,xaxa.
  Takvih ka ti je puna ova Crna Gora,sveznalica bez skole koje jedva cekaju da im ova vlast da neki posao da se dokazu pred gospodarem.Ti na zalost Vasilije to slabo radis,al se trudis,to ti se mora priznat,poz!

 40. XXAXA ovaj Vasilije je zabavan tip,kad sebe naziva inteligentim i kad zaista misli da Slavko cita sta on pise.
  Nije mi je jasno da vidi da je ^otkriven^kao spijun dps-a , a da i dalje pise na ovom sajtu.
  Samo se pitam koliko covjek moze da bude drzak.
  Al to je dps masinerija!

 41. Posto je vec prilicno ocigledno da se ovdje mnogi u zadnje javljaju po zadatku, ne znam ni treba li ovo da pisem. Pa cu pokusati da budem kratak.

  Hel (i Lela, koja se tako divno nadovezala na optuzbe), koga god i sta god vi na ovom blogu predstavljali, trebalo bi da vas je sramota gore izrecenih rijeci. Mozda ne toliko zbog onoga sto ste izrekli (svako ima pravo na sumnju), vec onoga kako ste ga izrekli (niko nema pravo na neosnovane optuzbe, pogotovo ne takvim rjecnikom).
  Ja licno nisam stao u zastitu Zippu, siguran sam da je on sam u stanju da se odbrani od optuzbi. Ja sam samo rekao da dijelim njegovu raspolucenost i sumnje; ako vi ne mozete vjerovati da je to (jer ja nisam rekao ni manje ni vise) iskreno, to je zaista vas problem, i nemam vas namjeru u to uvjeravati.
  Sto se ‘zadatka’ tice, htio bih vas podsjetiti na to da se ja ovdje potpisujem punim imenom i prezimenom, i stavljam link na stranicu sa velikom kolicinom informacija o svom zivotu. To bi trebalo da podrazumijeva iskrenost i cistu savjest. Nasuprot tome, najlakse je izabrati zvucni nadimak i udariti po svemu i svakome.

  Dakle mi se mozda i slazemo u pogledu CG stvarnosti (no ne sjecam se da sam sa vama o tome ovdje razgovarao), ali se ne slazemo u prilazu stvarima. Takvom iskljucivoscu, monopolom na istinu i zagrizenoscu koja isijava iz vaseg teksta mene zauvijek gubite kao sagovornika.

 42. Gospodine Nedovicu,
  Opet vi licno! Ponavljam da mi nije bitno ko ste vi, niti me zanima vas link. Zanima me vas stav na nivou principa, ali vi birate da se licno vrijedjate kao malo dijete! Nijesu ruzne rijeci uperene prema vama, nego, kroz ‘narodski’ jezik,koji je svima blizak, opisuju odredjeno stanje stvari o kojem, valjda, svi polemisemo na ovom blogu! Zasto se vi vrijedjate zbog u mojih rijeci – ne znam, ali moj je cilj bio da vas upravo izvedem iz licnog, u koje ste vi i Zipp upali, i da konacno cujem o tim vasim dvojenjima – sta je ,zapravo, posrijedi?! Ali, ne – dobijam opet neke kvalifikacije, tipa ‘radi po zadatku’, kao da to prosto ne moze biti moj stav – kojeg, usput, smatram dokazivim,isto kao sto i vi za svoj tvrdite da je ‘bas vas'(!).
  Nego, nije ni vazno, valjda nadjem nekoga za razgovor ko se ne ustrucava izaci iz ljusture!A i dosadno je raspravljati s nekim vazda u rukavicama, a to valjda vi Nedovicu, (cini mi se – pogresno) ocekujete na ovome blogu! Nije problem biti formalno pristojan, ali nekad valja stvari nazvati pravim imenom! Ja to radim, i uvijek cu raditi, i sto je bitnije cijenim jedino one koji to rade, a vi – kako god ‘ocete!

 43. A sto se radi sto se radi…Citam komentare i samo svadje!Ok znam da je neko odje i spijun,moze biti svako od nas.Iskustvo nas LIBERALA uci da neko jeste ali ne zelim da ulazim u tu problematiku jer ovo je sve javno i ko god ima zelju moze vidjet sto se pise i dati svoj stav.Znam da mnogi iz vlasti,opozicije,takozvane NVO i ostali vire odje ali neka ih!Ja mislim da treba eneriju ode usmijerit u nekom drugom pravcu,prije svega kako izac iz ove j….. CG realnosti,ako je to uopste moguce.Jer opt LSCG je postojao dug period i na izborima imali smo 6,3% ponizavajuce.Zato dajte neke pametne komentare a ne samo optuzbe jedni po drugima jer zna se pravilo “zavadi pa vladaj”.A ovi su nas zavadili i vladaju evo skoro 20 godina,(dinastiju ce napravit).Ovaj blog je opasniji za vlast nego citava opozicija zajedno…Zato dajte neke prijedloge,komentare,koje ce bit od koristi!

  Pozdrav za sve prave Liberale u CG.

 44. RE: Andrija
  “Bojim se da ste vi u zabludi , prijatelju ..”
  Gospodine Andrija,
  Vjerujte mi da nijesam u zabludi. Niti sam bio. I veoma sam dobro znao kako će izgledati ovakva suverena Crna Gora. Zato sam u lomovima, glasati ili ne, prelomio na samom glasčkom mjestu, glasajući sa “STOKO JEDNA”. Znao sam da se, ponavaljam, “od govana pita ne pravi”. I znao sam što nas čeka. Kao što sam to uvidjeo i dobro znao 90-te.
  Ni trenutak, godpodine Andrija, ja nijesam imao zabluda u pravcu koji mi vi govorite. Ali eto, imala ih je vaša porodica, kažete. Da ih ne prihvatim zbog toga? Ja hoću. Ovako sam jednostavno usamljen, živjeći od predhodne “slave” ništa neću promijeniti.
  Pomensuste i godspodju Kuljak! I pitate me “kako ona…”. Kažete i da je poznajete.
  Iako mi sve izgleda malo degutantno, pitajte je o mojim stavovima, mojim javno iznešenim mišljenjima, djelovanjima. Slučajno je i ja znam, lično, prijatelji smo. Moj i njen stav se u nijednom trenutku nije razlikovao, što-više, oni su se nadopunjavali u istom pravcu.
  Na kraju da kažem, da po ovom pitanju više neću ulaziti u polemiku. Moj stav je i dalje kristalno jasan. Sa manje od 5% potpuno “čistih”, koliko ja
  smatram da ih ima u CG, ne može se uraditi ništa. Zato ću tražiti saveznike i u onima koji nijesu potpuno “čisti”, ali ne i onima koji su do duše u glibu. Od ovih koji vladaju 20 godina Crnom Gorom, gorih ne može biti. Najzad, bilo kakva promjena u ovom društvu, po meni, nasušna je potreba. U totalno razorenom društvu u kom ne funkcioniše nijedan njegov segment, u kom su propali ne samo institucije već i ljudi, treba krenuti od nečega, pokušati napraviti neko minimalno objedinjenje-za promjenu.

 45. Hel, izvolite izaberite moj stav (molim vas, citirajte) sa ovog bloga sa kojim zelite polemisati. Jer iako govorite da svo vrijeme pokusavate transcendirati licni nivo i govoriti o stvarima na nivou principa, post odozgo vas demantuje – upravo vi ste se bavili nama licno.
  Linkove sam pomenuo zbog toga sto se pomocu njih moze dobiti kontekst, moze se vidjeti ko smo to mi i sta smo, kao i sta kao pojedinci zastupamo. Vi padate ovdje iz vedra neba i pocinjete dijeliti optuzbe. Licne.
  Eto, slucajno (vjerovali ili ne) se opet slazem sa Zipp-om, sa ovim zadnjim sto je napisao. U Crnoj Gori je, pored iskrenosti prema samom sebi i spremnosti da se prizna sopstvena greska (sto za sobom vuce citav sistem vrijednosti i moralne principe), nasusno potrebno i razumijevanje, ono koje bi prastalo tudje greske. Do odredjene granice, naravno! Ali postoji milion razloga zbog kojih se neko ‘uprlja’ (iako cijenim da je CG drustvu prvenstveno potrebna moralna katarza), dok se neki nisu uprljali samo zato sto su to sebi mogli da priuste. Iskljucivoscu se nista ne postize. Upotrebicu Stulicev stih kojim je svojevremeno mene rodjak opomenuo: “Ako zelis da mijenjas ljude, ne odmeci se.”

 46. Ne pada mi na pamet da trazim i citiram vase stavove – samo cu biti i dalje uporna, pa vas pitati, ako mi zelite odgovoriti – u cemu su vase dvojbe?Oko oprosta onima koji oprost ne traze? Kojima ga jedino neko visi od nas moze dati? Ne radi se ovdje o hriscanskim porivima, vec o prakticnom aspektu cijele stvari – s tim ljudima je nemoguca bilo kakva akcija, sto je u politickoj praksi priznato i definisano kroz institut lustracije!
  Iz Slavkovog posljednjeg posta, citiram: ‘Valjda nikada u istoriji Crne Gore nije niklo, poput gljiva poslije kiše, toliko misaono „aktivnih“ pojedinaca, onih koji imaju „svoju glavu“ i imaju potrebu da se sa tim javno hvale, onih koji „ne misle“ glavom maloga kabineta…

  Svi ti „slobodnjaci“ listom, pretrčali su u DPS ili se zadržali u orbiti njegovog očiglednog uticaja, i s „ponosom“ su isticali zvanje „bivšeg liberala“.’
  Nesto slicno sam vam upravo pisala u prethodnom blogu, pa se na neki nacin ovo Slavkovo upravo nadovezuje (ili poklapa) s onim mojim. Vjerujem da se vi ne slazete s citiranim? Ili slazete? Osim toga, ljudi se ne mijenjaju (sto god Stulic rekao), ali mnogi mijenjaju tabore, i onda to pravdaju raznim razlozima. Lista tih razloga po meni bi trebala biti vrlo kratka, a po vama cini mi se, vrlo relativna (recite – gdje je granica)! Da li u ovoj prici ima tezinu licno, ili postoji matrica? Sto vrijeme vise prolazi – the pattern gets more obvious!

 47. hel,

  Da se ljudi ne mijenjaju, Savle iz Tarsisa nikad ne bi postao najveći među apostolima.

  Međutim, mislim da se Vi i Vladimir generalno ne razumijete po pitanju oprosta i prihvatanja. Vi govorite o određenim istaknutim pojedincima, i tu se sa Vama u potpunosti slažem, a on govori o običnim građanima, onoj kategoriji ljudi koja ne može biti lustrirana i koja vrlo teško može da traži oprost. Međutim, oprost mora dobiti, kao što su ga dobile i sve druge izmanipulisane nacije. Njemački narod je tridesetih godina prošlog vijeka bio kulturno i naučno daleko ispred crnogoraca danas. Ipak im se desilo to što im se desilo. Danas je, međutim, Berlin jedna od mojih omiljenih destinacija, Njemce ne pitam što im je bio deda za vrijeme rata i kako oni gledaju na to. Na isti način posmatram i Srbe i Hrvate i Bošnjake, pa što onda ne bih ni svojoj naciji dao šansu?

  Naravno, ovo ne znači da bilo koga amnestiram krivice, jer oproštenje to i ne znači, niti ja imam “mandat” da to uradim, već samo Onaj koga ste pomenuli.

  Ja mislim da krivice u CG ima u izobilju. Ali različiti su nivoi te krivice, u zavisnosti od pismenosti pojedinca, njegovih strahova, racija ili emotivnosti, ali ne smije se smetnuti sa uma da je današnji crnogorski narod jedan od najnepismenijih u Evropi, iz toga vrlo lako može da se izvede i manjak svijesti o samom sebi, svojim duhovnim i fizičkim potrebama, pa i manjak građanske hrabrosti.

  Sa druge strane, Zipp govori o potpuno drugoj stvari, o tome da se sa nekim mora sarađivati da bi se nešto uradilo. Taj neko za sad nije dovoljno čist, a mi dovoljno čistih i nemamo baš toliko mnogo… Sa ovom tezom se možemo i složiti i ne složiti, ali dajmo je makar razumjeti – čovjek želi da vjeruje da svom đetetu može obezbijedit kudikamo podnošljiv život u CG. I tu sad dolazi ovo što Vladimir kaže – neko može sebi da omogući/priušti luksuz da sebe izuzme iz crnogorske stvarnosti (što su, koliko vidim, mnogi na ovom blogu već uradili, uključujući mene), dok neki ne mogu ili ne žele. Mnogi su vezani za svoj dom i spremni da se bore za bolje. Ja želim to da vjerujem i želim tome da doprinesem. A doprinijećemo tako što ćemo govoriti istinu i pomagati ljudima da vide o čemu se radi, ne tako što ćemo ih odbacivati. Ovaj blog je veliki doprinos tome.

  Mislim da je LSCG u jednom trenutku precijenio naše građane. Sjećam se izjave Vesne Perović “U Crnoj Gori svi znaju sve”. Ja se sa ovim ne slažem, a i prilično mnogo poznanstava mi svjedoče da sam u pravu. Mnogi ne znaju, a razlozi tome su različiti. Neki nemaju kapaciteta da sagledaju, a sa druge strane stoji laž – najrazvijenija vještina u CG.

  Da ponovim, da me ne biste krivo shvatili – potpuno se slažem sa vama po pitanju ljudi o kojima i Slavko govori u poslednjem blogu. Čitajući, sjetio sam se nečega što je rekao prije nekoliko godina, a što mi je ostalo toliko upečatljivo:

  “E, sad se svi oni bave politikom, eno ih kako redom svi zoblju iz korita mafijaškoga, svi s promocije na promociju, svi iz udruženja u udruženje, a svi zakićeni orlovima na junačka prsa crnogorska, pljujući po nama sve po narudžbi, naplaćujući u zlatu najprofitabilnije crnogorsko zanimanje, istovremeno i najsramnije, zvanje bivšeg liberala!”

  Ali i sa druge strane, mnogi se i ne bave politikom. Krivi su jer nisu uradili više da zaustave ovo zlo. Ipak, to su jedini koje imamo, uz nove generacije koje stasavaju i kojima se mora dati šansa. A ni OVI neće dovijeka, kao što ni jedni prije njih nisu.

  “Proći će njihovo”

  Pozdrav

 48. Inace, g. Nedovicu – oprost zahtijeva i podrazumijeva pokajanje, a ne opravdanje i objasnjenje. Ako nema svijesti o gresci i priznanja greske, i kajanja – oprost nema nikakvu tezinu, ni, u konkretnom slucaju, upotrebnu vrijednost! On je tek puko olaksanje gresniku, i opravdanje za eventualno buduce naopako delanje, a sto je najvaznije – takav oprost (bez kajanja i priznanja) ne otvara vrata ‘Carstva nebeskoga’! A u CG u pokajnika ni lupom ne mozete naci? Istina? Je li se ko makar formalno izvinuo ovome narodu, LSu, ili bilo kome, od koga vi mislite da treba uslijediti oprost? Nije, niti ce! Svi oni misle da su u pravu, a dijeliti oproste bilo bi najlakse – od toga bismo se mi mozda osjecali bolje – iako bi to sasvim sigurno bilo ‘P…..uz vjetar'(nijesam nepristojna – to je album ‘Riblje corbe’)

 49. Pozdrav, Intet Glemt (kakav komplikovan nik – znaci li sto?)

  Razumjeli smo se ja i g.Nedovic i Zipp, i znam da ste vi dobronamjerni, ja samo tvrdim, prvo: da ovdasnja situacija nije mnogo slicna ‘njemackoj’ (da se nadovezem na taj ekstremni primjer), upravo zbog toga sto ovdje ne postoji ni naknadna svijest o naopakom delanju, (a o nekakvom Brantu da i ne govorimo), iako se to ne moze dovoditi u istu ravan, (jer je holokaust ipak po prakticnom i otvorenom zlu neprevazidjen!). Mi smo to, doduse, u nasim okvirima, u ratnim godinama, imali na ‘sasvim zavidnom nivou’ – ne bas holokaust, ali je i u u slucaju ovdasnje vlasti prebrojavanje i istrijebljivanje pogresnih gena punih 5 godina bila glavna ideoloska matrica i pod njom su poginule stotine hiljada(!) – i ko to nije mogao da razumije? Zasto je to zaboravljeno i amnestirano?Odgovara li ko kome? Ja znam da su to npr. Njemci ‘dobro’ platili, a Bogami se i klanjali i trazili oprost!(bar njihovi vecinski reprezenti)
  Nego, da se vratim ja na ovo nase – pokusalo se sa svima, svi su nas napustili – i glasaci, i stranke! Zato sto nijesu razumjeli? Cisto i iskreno sumnjam! Covjek moze jedino IZABRATI da ‘ne razumije’ da nema ‘leba da jede i da mu djeca zive do penzije s njima(!), moze da bude i glup i da ne zna ‘o cemu se tu radi’ – pa se i ne petlja u to; ali – ne – mi imamo armiju ‘neznavenih’ koja nam kroji sudbinu (najdirektnije se bave politikom – kroz glasanje!), a za koju(armiju) treba imati razumijevanja i nuditi im oprost?!Ti su ljudi potroseni u svakom smislu, i bilo koja akcija koja bi ih ukljucivala jeste politicko samoubistvo. A nada? Ona naravno postoji – vjerovatno u nekim novim generacijama, koje ce smoci snage da se otmu tako ocigledno ‘Golom caru’!Ja prosto ne prihvatam da nam je narod maloumniji od onoga djeteta iz Andersenove bajke, koje je prvo viknulo – a ako je stvarno tako onda smo obrali bostan za vijeke vjekova!
  Pozdrav

 50. A i da dodam – Pavlu je trebalo CUDO da se promijeni, i Pavle nije bio tek jedan od mnogih! Ako je neko od nas Hrist(oprosti mi Boze!), onda ovaj tvoj primjer moze imati neku tezinu! U suprotnom – za nas obicne smrtnike jedini je nacin – priznanje i pokajanje, a odje ga nema ni u naznakama – vazda se nesto objasnjava i sve je kao ‘u magli’. Katarze ne moze biti – ne bez onih koji prastaju, vec onih koji oprost traze, pa makar to bio oprost i samo od njihove djece kojoj su priredili ovakav zivot. I da ponovim, ne mislim na istaknute pojedince, vec na obicne ljude, koji se, da ponovim, i te kako bave politikom – uporno i u enormnom broju izlazeci na izbore!

 51. Re: hel

  Nick je dio slogana danskih anarhista “Intet Glemt, Intet Tilgivet”, što znači otprilike “Nije zaboravljeno, nije oprošteno”. Mada intet doslovce znači “ništa”, tako da ne može najsrećnije direktno da se prevede. U mom slučaju, odnosi se na krečenje istorije od 97. na ovamo i kolektivnu amneziju o kojoj upravo i govorimo.

  Eto, odah vam dugo čuvanu tajnu 🙂

  Nisam baš siguran da ste se razumjeli, posebno nakon pominjanja patterna koji se ponavlja. Mislim da pronalazite razlog da nekog osudite, čak i kad razloga objektivno nema… Ili je to samo moj utisak, ispravite me ako griješim.

  Što se tiče našeg naroda i svijesti o tome koliko leba ima, evo do čega sam ja došao malo podrobnijom analizom: Naš narod ne kapira da ima nešto što ne vidi u svojoj kući ili na svom računu u banci. Prije svega mislim na porez koji plaća državi, javne kase (državne, opštinske i sl.), javna dobra, zajedničku imovinu, itd. Ova (ne)svijest je ujedno i razlog opšte nebrige koju smo imali prema zajedničkom u vrijeme samoupravljanja, a bila je ključna za proces uspješne tranzicije. Tako naši ljudi misle da ako nešto dobiju od države, da je to dobra volja nekog pojedinca. Primjera ima nebrojeno mnogo, pogledajte samo jedan od poslednjih: ono objašnjenje policijske škole na pitanje zašto drže sliku premijera u školi – zato što vlada plaća!

  Crnogorcu zapravo ne smiješ da takneš ono što neposredno posjeduje (auto, stan i sl.), za to je čak spreman i da ubije. Ali ono što nije samo njegovo, s tim radi što oćeš, ne tiče ga se. A to što je moje, a nije samo moje je zapravo svo bogatsvo Crne Gore i zato se mimo očiju naših smirenih građana odvija ova privatizacija čitave države, svih njenih bogatstava i čitavog sistema od strane jedne ekipe. O tome odlično piše Aleksić u svom blogu. Naravno, da bi se to sve desilo, narod se morao vodati na konopcu svih ovih godina, od onog zvjerstva sa početka devedesetih, pa do pacifizacije sa kraja istih. Na kraju i ovaj “napredak” u novom milenijumu.

  Mišljenja sam da se čitav proces jako dobro i kvalitetno planira, da se narodu daje onoliko koliko je potrebno da se umiri, a da se provodi kroz ono što sigurno može da podnese, kao i da se svaka moguća pobuna maherski sprečava. Zato se i nije krenulo u proces osamostaljenja dok nisu bili sigurni da nema Liberalnog Saveza. I tu je ključna propaganda na svim nivoima, kao i opšta manipulacija. Zato sam i upotrijebio primjer Njemačke, nisam mislio na rat i holokaust, već na sami početak – na činjenicu da se jednom Njemačkom narodu moglo desiti da povjeruje u jednog vođu, diktatora, da mu se bezuslovno preda i da pristane na jedan takav neprikosnoveni autoritet.

  Ne znam da li je poltronstvo stvar gluposti ili je nešto drugo u pitanju. Jer svi koji su vidjeli cara, vidjeli su i da je go. Ali niko nije smogao snage da mu to kaže, osim jednog. Nije Anderson sličajno izabrao da to bude dijete – jer time govori o jednom drugačijem, još neiskvarenom karakteru u jednoj poltronskoj sredini.

  Ali opet, nisam siguran da svi vide sve. Mnogi od naših ljudi nisu vidjeli ništa drugo u životu, a čak i oni koji jesu misle da smo i mi na dobrom putu, i da to malo korupcije svuda postoji. Ja slučajno znam da ovdje gdje živim narod ne pristaje ni na najmanju dozu korupcije. Skoro je bila afera oko toga da li je ministar u vladi potrošio na svoj provod 500 eura državnih para ili nije (inače, 500 eura je manje od studentskih primanja, a duplo manje od socijalne pomoći).

  Ali, kao što kaže Forest Gump, glup si koliko si glup. I mi imamo samo jednu zemlju i jedan narod, takav kakav je, a nekim pametnijim možemo samo da se divimo. Ili da makar probamo da zajednički prodremo u suštinu stvari i da još jednom smognemo snage i pošaljemo istinu u etar.

  Mislim da smo na dobrom putu.

  Sve najbolje.

  P.S. Pavlu je naravno trebalo čudo. Ja o tome i govorim. O pokajanju i oproštenju bih imao još štošta da kažem, ali se bojim da sam već odavno postao preopširan. Tako da ostavljam za drugu priliku.

 52. hel , tebi svaka čast , stvari i pojave nazivaš pravim imenom , to cijenim , nije teško biti isforsirano učtiv , zašto ne kucati pišanje uz vjetar ako je to prva asocijacija ?! Da je više takvih kao ti bolje pi ptice pjevale u Cg .
  Zip , mislim da ste u zabludi , što ne znači da sam u pravu , naravno , i mnogo pominjete ( ne vas dvoje nego mnogi ovdje ) špijune špijunanje , i sl ,
  Crna gora jeste “bogata” žbirima i špijunima , al lijepo neko ukuca da je odje sve transparentno , šta se odje može špijat , ne pretjerujte , sve komentare sam procitao , ne bi me iznenadilo da hel i zip proglasite za špijune jer IMAJU SVOJ STAV i nazivaju stvari pravim imenom , ne mareći oće li se dopast čitalačkoj publici , TVRDIM da takvi fale liberalima ,
  Ako svi klimate glavom kad vam lider naredi
  ( ma ko on bio ) to ništa ne valja , onda se ni u čemu ne razlikujete od žbira iz dps-a.
  cetinje , raxon i neki jos su napali odje neke umne ljude ( pročitao sam sve komentare ) i vidi se da su spremni da poližu … lideru , oni su vrlo moguće špijuni jer to , lizanje … je manir dps kadrovika , evo sad će i mene proglasit za špijuna , al nema veze , bitno je DA ČOVJEK ZNA ŠTO JE KAD OSTANE SAM SA SOBOM

 53. Da , umalo da zaboravim , ne bih nikako da ispadne da “držim stranu ” hel – i 😉 ali , ZAISTA gdine nedoviću , obzirom da toliko potencirate vaš link , pa vaše ime i prezime , pa opet vaš link , kao da je to nekom bitno .. ko ste vi , drug Tito ? Megalomanija jeste odlika crnogoraca , al ne onih pametnijih , kojih , gle čuda , iako malo , ipak ima ..

 54. Ne trazim ja Intet,
  nekoga da osudim, samo mi je prica Zipp-ova i Nedoviceva, pa i vasa, prosto interesantna na fenomenoloskom nivou – ‘dokle se treba ici u ‘razumijevanju, shvatanju i tolerisanju’ onih koji kao ‘nijesu shvatili’? Zanima me granica, a nikako da cujem nesto zanimljivo. Mozemo za to nerazumijevanje naivno traziti izvor u gluposti ili poltronstvu, kao pojavama (inace, za poltronstvo ne bih rekla da izvire iz gluposti, vec iz cistog jada, kukavicluka i bezidejnosti), ali mislim da nerazumijevanja i ‘nerazumijevanja’ ima raznih! Meni se cini da su u CG, najveci broj onih koji ne razumiju – oni kojima treba objasnjavati da je dan bijel, a noc crna(?!). Kada objasnjavanje dolazi u zonu apsurda, onaj koji je u ,navodno, superiornom polozaju (jer objasnjava ‘neznavenima’), zapravo ispada zajebana strana!
  Anyway, Andersen je izabrao da dijete bude ono koje je uzviknulo ‘Car je go!’ da prikaze laz u kojoj ljudi prihvataju da zive radi sitnih ugodnosti, a kojih dijete nije svjesno!
  Tacno – ali su kod Andersena, nakon, toga – odrasli prihvatili istinu (sto bi po nekom ljudskom mjerilu bila ocekivana reakcija), dok se npr. u CG desava upravo suprotna stvar – relativizuje se nesto tako ocigledno, i trazi se od onih koji su istinu vazda vidjeli da pocnu u nju da sumnjaju! To je isto kao da smo sad u Njemackoj, onih godina – prije holokausta, i ja kazem jednom Tomasu Manu da ne ide iz Njemacke i da treba da razumije zlo koje se sprema i da ima samilosti prema ‘svom zavedenom’ narodu(!). Na to naravno, veliki Man kaze: ‘Njemacka nije tamo (podrazumijevajuci svoj narod s kojim odbija da se identifikuje, i odlazi u SAD);Njemacka je tamo dje je Tomas Man!(vjerovatno nijesam citirala, ali je sustina jasna)’ Dok se stvari ne nazovu pravim imenom, nema nama, k’a ni sto nije bilo Njemcima, nidje naprijed, pa mi relativizovali i nezasluzeno oprastali, makar kome!

 55. Sretoh dva penzionera dje raspravljaju o crkvi ,dnevnoj politici,milu ,svetu ,ranku kako ih evo 15 godina napadaju svakakvim izmsljotinama,kako jadni ne mogu ostat od fukare bilo srpske bilo crnogorske,sjekiraju se ,sa njima dvoje unucadi vicu ‘ocu sladoled ocu sok ,ma se oko toga nijesu sjekirali ,jer nemaju ni centa…zakljucak ?Popravke nema.

 56. Da se ukljucim u diskusiju Hel i ostalih,
  Hel,
  Nijesu problem samo gradjani koji nijesu shvatili i razumjeli.Problem je mnogo veci ,ko je nosio te poruke . Slavkove poruke se citaju ili slusaju na TV i ljudi ih razumiju i vjerovatno imaju mnogo simpatija za njih.
  Ipak ljudi su nepovjerljivi prema rijecima ,ili ipak trebaju bar malu potvrdu istih rijeci bar kad opoziciono djeluju.
  Znaci trebaju ljude u lokalu koji te iste Slavkove poruke mogu sprovesti. LSCG nije imao lokalne odbore koji bi mogli “pratiti” politicke ideje LSCG.
  Birali ste ih(uglavnom ove koje ja znam) ,kao da vam ih je neprijatelj najveci birao.
  U Crnoj Gori od 1990 do danas nikad vise od 50% glasaca nije glasalo vlast. To je mora se priznati ogromni opozicioni potencijal. Znaci problem je ko ce zastititi to 50% opozicionih glasaca i njihov glas . LSCG nije imao dovoljno dobre ljude da zastite njihov dio glasova na lokalnim nivoima .
  Slazem se sa Zip i ostalima da je svaki glas protiv rezima vrijedan i da se za njega treba boriti .
  Ne treba zaboraviti ipak da je LSCG-ov glas za manje zlo doveo Djukanovica na vlast ,mnogo vise nego recimo “profiterova” propaganda ,tako da je tesko postaviti stabilne granice cistih i necistih

 57. hel,

  Mene isključivo zanima istina i nazivanje stvari njihovim pravim imenom. Ali koje je pravo ime u ovom slučaju? Jad? Kukavičluk? A zašto je naš narod toliko jadan i kukavan?

  Ne zaboravite kontekst u kome se sve to dešava, generacije koje rastu pod kotrolom službi i pod dejstvom propagande. Nije to uopšte jednostavno. A danas je najgore. I sad imamo da su oni što su rođeni 1990. postali punoljetni i stekli pravo glasa. Nikad nisu vidjeli nekog van DPS-a na vlasti… Kako će reagovati na tu činjenicu? Ja se bojim da su to vrlo nesrećne okolnosti.. Za sad, možda ih ubrzo pregazi vrijeme, možda ti iz 90. postanu obrazovaniji i hrabriji od onih prije. Nadajmo se.

  Skoro se među ljude pojavio dječak koga su podigli vukovi. Baš kao Kiplingov Mogli. Ponašao se i sam kao vuk. I potvrdio tezu da ponašanje i rasuđivanje nisu urođene, već stečene osobine. Onaj ko podiže dijete, ima veliki uticaj na njega. Može i da ga laže, ako zna kako se to radi, može da od njega napravi dobrog čovjeka, a može da napravi i zvijer. Ako čovjek ne postane samostalan kad odraste, onda je i dalje sklon raznim uticajima i nesposoban da sam procjenjuje što je dobro, a što zlo. Podoban je za kontrolu, lako se uplaši. A onda dolazi priča o “mračnoj genijalnosti” o kojoj govori Slavko u poslednjem tekstu.

  Eto to mene zanima, porijeklo ovakvog stanja, pošto se slažemo u tome kakvo je stanje. Ako smatrate da je to uopšte relevantno .

  “Wo ich bin, ist Deutschland”

  Pozdrav

 58. Intet,
  Naravno da i mene zanima porijeklo ovoga stanja – to su,naravno, slojevi i slojevi socio-kulturolosko-politicko-vjerskih djelovanja i uzroka (o kojima se ovdje pomalo otvara rasprava), ali po meni u tim uzrocima treba traziti i ‘sanaciju’ ovoga stanja – u tome se slazemo! Jedino sto ja smatram da je neophodno – jeste prethodni korak – opsteprihvacena svijest o tome stanju i tim uzrocima na elementarnom nivou, inace su sve ovo samo prazne tlapnje koje mogu imati ‘intelektualnu tezinu’ ali ne i stvarnu politicku primjenjivost . Negdje gore je, cini mi se Milos navodio ‘kako i LS nije bio potpuno cist, kako smo birali neke promasaje, kako smo podrzali Mila ’97….itd. Ljudi moji, nijesmo imali sa kim, bas zbog ovakve(moram reci – novokomponovane)sumnjicavosti, i zato sto oni koji sebe smatraju ‘kvalitetnima’ nijesu bili spremni (zanimljivo!)da javno istupe i prihvate funkcije u LSu, ali su se gurali mnogi koji su LS ‘izabrali’, ili bolje reci ciljali kao plodno tlo za buducu profitabilnu funkciju ‘bivseg liberala’ (znate li vi kakva je masinerija bila nasuprot LSa,i uostalom, nasuprot svih nas, jeste li toga uopste svjesni, Milose?). A vapili smo za sirokim frontom za istinu i slobodu i trazili prilike, ali vecina nam nije dala priliku, i to ne zbog onoga sto Milos navodi (to su samo sitna prigovaranja, a njima opravdanja), vec zbog osiguranih mrvica s prljave trpeze!I to je porazno, a u sitna crijevca ici LSu – to je zaista, u crnogorskim uslovima, u najmanju ruku – degutantno!
  Moram dodati da je takodje indikativno da se nidje i nikad nije raspravljalo o rjesenjima u opstinskim odborima DPSa – ovo dodajem cisto zato sto mi je dosmrdjelo da vazda slusam istu pricu – ‘a kakav vam je ovaj, a kakav onaj’ – a kao da nam je narod nesto bolji?!Dje su ti djetici? Sto ne doletjese u LS? Mi bismo ih objerucke bili prihvatili! ‘ajde ljudi da se ne segacimo ovuda s ovakvim pricama!Ovu cu ‘daljnju analizu LSa’ prepustiti dalje Monitoru – oni ionako samo radi toga postoje, pa neka seciraju – tako je valjda i narodu lakse!

 59. Miloše , potpuno si u pravu , evo konkretno , kad je lscg dobio u Nk i vrsio vlast , oni jadni nijesu znali koga dje poperit !? I onda su polupismene spodobe zajahale na talasu funkcija na opstinskom nivou , i meni konkretno ogadili lscg , ZBOG UŽASNO LOŠE SELEKCIJE , pa ljudi moji ne prima se svako u partiju !!!
  Kad je nekakav sljukic ( kasnije se ispostavlja mikov ” perjanik “) bio predsjednik opštine u Nk je bilo vanredno stanje jer nije čišćen snijeg dva mjeseca , JA SAM PRVI REKAO MA GONITE BRE STOKU U 3 pičke materine neka dođu ovi ratni huškači al će se makar moć krakat ulicama , poređenja radi , u Žabljaku nije bilo vanredno stanje , mada je u Cg vanredno stanje svakodnevno , za onog ko je iole misleći čovjek
  Selekcija donosi kvalitet ,
  SER Alex Ferguson

 60. hel,

  Slažem se sa gotovo svime ovoga puta. I osvrnuću se na drugu polovinu posta prvo – o tome sam na sto mjesta i nebrojeno puta govorio svaki put kad čujem prigovor na LS. Jer svi ti koji kažu da im je loš LS, indirektno govore da je DPS dobar. Ili makar da nije dovoljno loš da bi morao biti smijenjen i zamijenjen, recimo, Liberalnim Savezom. Recimo, Labud Šljukić je bio loše rješenje, a sadašnje je valjda dobro? Ko uopšte zna kako se zove gradonačelnik Nikšića? Ako ne znate, informišite se
  ovdje.

  Sabirni centar…

  Nego da se vratim na našu temu.

  Naravno da se slažem da je opšta svijest početak iscjeljenja društva. Ali takođe mislim da se do nje ne može doći tek tako. Tj. mislim da bi sa te tačke komotno mogli da odahnemo, jer onaj koji sebi pogleda u oči i shvati da je zabrljao, taj je već na dobrom putu da se promijeni. Do tada, predstoji nam, bojim se, dug put.

  Elem, moramo da shvatimo da je percepcija subjektivna stvar. Tj. mi posmatramo svijet oko sebe na osnovu onoga što već znamo, mjerimo ga već poznatim aršinima. Samo mali broj vizionara može da vidi dalje od onoga što mu je već poznato.

  I sad, zamislite da imate jedno udaljeno ostrvo na kome svi imaju neko genetsko oboljenje kože sa kojim žive već generacijama i stotinama godina nisu vidjelui zdravog čovjeka. Kako ćete uzeti jednog od njih i objasniti mu da je bolestan? Možda ćete vi njemu djelovati bolesno, jer nemate na sebi tufne koje su njemu najnormalnija stvar.

  Tako da bi naši ljudi postali svjesni istine, prije svega moraju shvatiti što je to uopšte građansko društvo, koji su postulati na kojima počiva, koja su prava i obaveze građanina, koja je uloga pojedinih institucija, kome pripadaju državne pare i prirodna bogatstva i što je to uošte ljudski život i koja mu je vrijednost (ovo poslednje je suština i temelj).

  Mi živimo u društvu koje je generacijama bolesno, stotinama godina. Znamo za neku pismenost i kulturu staru hiljadu godina, znamo za neko gotovo mitsko junaštvo, ali u modernoj istoriji znamo samo za prevaru, laž, korupciju, tiraniju, diktaturu… I mnogi žive u ubjeđenju da je to možda i loše, ali da je to tako svuda. Neki čak misle i da je dobro, kao što su i Njemci bili ubijeđeni da će država biti stabilnija i brže napredovati ako ima samo jednog vođu, ako ne gubi vrijeme i energiju na izbore, demokratiju… Mnogi su se primili na priču “država, to je ON”, tako da, ako sada čitaju, sigurno im djelujemo kao neprijatelji države i njenog napretka i duboko nas se gnušaju.

  “Pomalo se otvara rasprava” i to je u ovom trnutku najbolje što možemo da uradimo. Ja sam siguran da će ovaj blog postati mnogo više nego yet another mjesto za chat i razmjenu mudrih riječi.

 61. Prije svega da odgovorim Andriji: nisam potencirao svoje ime niti link, pomenuo sam ga jednom, smatram da sam to uradio u svrhu rasprave. Potpisujem se punim imenom i prezimenom iskljucivo iz dva razloga: (1) zato sto smatram da je samo na taj nacin fer iznositi bilo kakve politicke stavove (znaci, preuzimam odgovornost za ono sto govorim), i (2) isti razlog za koriscenje linka u pocetku (kasnije je automatski ostajao u formularu, dok ga nisam makao): da bi moderatori ovog portala, i bilo ko drugi koga to mozda u nekom momentu interesuje, mogli provjeriti o kome se radi, uvjeriti se da iza tog imena stoji prava a ne fiktivna osoba. Nije mi palo na pamet da ove informacije koristim za licnu promociju, nemam takvih ambicija.

  Hel, posto je prilicno vec napisano, ne bih se upustao u detalje, i nadam se da time necu propustiti sustinu: vjerujem da se mi negdje, na nekom nivou slazemo, a sigurno je da ovdje ne bismo trebali rasipati energiju na prepirku i optuzbe, vec se ukljuciti u konstruktivni dijalog.

  Sto se mojih dilema i raspolucenosti tice, one se, kako je Intet Glemt pravilno primijetio, odnose na generalnu populaciju – istaknutim pojedincima nema prastanja. Iako sam jako kritican i prema toj generalnoj populaciji (u pogledu morala, gradjanske svijesti, egocentrizma, opsteg obrazovanja, kolektivne krivice, itd.), pitam se kako dalje, i ne zelim izgubiti nadu da je dalje uopste moguce. Koliko sam shvatio, vi cekate neke nove generacije koje ce znati da prepoznaju prave vrijednosti, dok ja ne vidim zasto bi ta djeca bila drugacija od roditelja, pogotovo ako su ih ti (moralno uprljani) roditelji vaspitavali pogresno. Ja koji ne vjerujem da ce nova generacija sama po sebi donijeti novu svijest i moral, smatram da je neophodno iskoristiti sav raspolozivi potencijal, cak iako su neki ljudi koji ga nose u nekom momentu pristali (ili nisu imali izbora, radilo se o egzistencijalnom pitanju) da budu saraf ove kriminalne masinerije.

  Za mene je stav koji vi ovdje iznosite previse iskljuciv – ja kad bih tako nesto zakljucio, morao bih se zauvijek pomiriti s cinjenicom da za CG narod nema srece, i otici negdje na Novi Zeland da cuvam ovce. Ja to (jos) ne zelim da uradim. Pritom, ono na sta sam prvim postom zelio ukazati je cinjenica da se nepovjerenjem i iskljucivoscu samo odbijaju ljudi, iako za to mozda a priori nema razloga (odnosno, iako bi se mozda ti ljudi mogli dovesti u isti tim). Taj stav je jasan sa moralnog stanovista (i ja ga donekle dijelim), ali je netaktican, brzoplet nekako, posljedica crno-bijelog gledanja na svijet.

  Ovaj stav odozgo je posljedica i uvjerenja da u CG nije realno postici opstu katarzu (iako bi to naravno bilo idealno, i ja bih prvi bio za tu varijantu) – ljudi to jednostavno ne zele, tesko ih je (na ovom stepenu evolucije) natjerati da se pogledaju u ogledalo, da priznaju sopstvene greske, da se pokaju ili zatraze oprost, da se promijene…

  Sto se razumijevanja tice, rekao bih da ono direktno proizilazi i iz vase price. Naime, kazete da vjerujete da je najveci broj ljudi u CG neznaveno, da im se moraju objasnjavati osnovne stvari. Ako se neko prihvati tog teskog zadatka, veliko razumijevanje bi trebalo da se podrazumijeva, jer idete po onoj ‘oprosti im Boze sto ne znaju’. Dakle ako su ljudi naivni, ako su ih okolnosti natjerale da rade to sto rade (recimo prihvate se neke funkcije u drzavnoj firmi – ne urlaju na mitinzima, ako preuporno vjeruju u dobro umjesto u sveprisutno zlo (imam takav primjer), onda ima razloga za prastanje. Ako se, sa druge strane, to radi zbog licne karijere, mrvica sa trpeze, poltronstva, onda oprosta ne moze i ne treba biti. Eto to moze biti neka granica.

  Nadam se da smo sada razjasnili neke stvari i vjerujem da smo se priblizili u stavovima. Intet Glemt mi je, po ko zna koji put, pomogao u diskusiji, i ima pivo od mene zbog toga za koji dan 😉

  Pozdrav!

 62. Posto vidim da se u ovim raspravama cesto navode rijeci, ili tumacenja, iz ‘Biblije’ (Nedovic kaze –‘Oprosti im Boze sto ne znaju’ – sto se unekoliko ipak razlikuje od onoga izrecenog od strane raspertog Hrista, koji kaze ‘Oprosti im, Boze, ne znaju sto cine!’- I to utoliko sto poslije ovoga moze uslijediti pokajanje I razumijevanje(a i izreceno, u surpotnom, donekle implicira i prijetnju!)
  Elem, u tom smislu i knjiga Apokalipse, kao I pojam Sudnjeg dana JESU dodati naknadno u ovaj veliki filozofski spis zvan Biblija, I to mozda, upravo zbog naknadne svijesti (I razumijevanja, i pokajanja) ljudi o tome ko je Isus bio I sto su mu uradili!(pa ocekuju ‘zasluzenu kaznu’).
  Ovdje, naravno, slobodno sve likove I pojave mozemo gledati kao alegoriju – dakle, u prenesenom znacenju – sto su ljudi( –Isus kaze- ‘Za mene ste svi isti, I vi I Rimljani’) ucinili ispravnome, onome koji je samo ljubav donio, I koji sve to nije ni trebao, niti zelio dokazivati (npr. slike sljedece – Isus odbija da demonstrira cuda pred judejskim svestenickim vijecem, kao I pred Irodom!).
  Dakle, ako je tada narod shvatio I od Konstantina, pa na ovamo, prihvatio Hriscanstvo u panevropskim okvirima, a Hrist I danas mora biti priznat kao globalni edukator etike par excellence (zbog trajanja I prosirenosti Hriscanstva, cime se dokazuje kao prijemciva I ljudima bliska filozofija, a na nekom nivou im I imanentna), njegov primjer govori da (ponovo alegorija) bez shvatanja I prihvatanja licne odgovornosti, nema pokajanja a ni oprosta! Njegov model (u prenesenom znacenju – koje valjda, u citanju Biblije mora biti primarno, za razliku od puko dogmaticnog – kako ga citaju neke vjere, ili bolje – crkve) individualizovanja odgovornosti I zrtve, kao I savjesti I svijesti – ocigledno je veoma bliska ‘prostom puku’.
  Prema tome, vratimo se na jos jedan Nedovicev primjer; na zemlju crnogorsku – on kaze:
  ‘Dakle ako su ljudi naivni, ako su ih okolnosti natjerale da rade to sto rade (recimo prihvate se neke funkcije u drzavnoj firmi – ne urlaju na mitinzima, ako preuporno vjeruju u dobro umjesto u sveprisutno zlo (imam takav primjer), onda ima razloga za prastanje. Ako se, sa druge strane, to radi zbog licne karijere, mrvica sa trpeze, poltronstva, onda oprosta ne moze i ne treba biti. Eto to moze biti neka granica.’

  Po meni, ovo je, ovako postavljeno, cisti pradoks! Zasto? Prvo, granicu u ovome ja ne vidim! Drugo: Mozda Nedovicev primjer nije dovoljno elaboriran, pa ostaje nejasan, ali ja cu pokusati da budem jasna I u skladu s gore napisanim (mojim dijelom), pa cu reci: Nije problem u tome da neko radi u drzavnoj firmi, ili ne ide na mitinge, nijesmo mi maloumni, pa da mislimo da su svi jednako hrabri (nije Apostola bilo nego 12, lise onoga trinaestoga – koji se, usput, isto pokajao – pri tom, naravno, ne izjednacavam implicirano), ali sta se desava s etickom ili moralnom privatnoscu navedenih ljudi u Nedovicevim rijecima? Bas nista! Da li oni to ‘dobro u koje preuporno vjeruju’ manifestuju makar gdje? Makar kad su sami sa onim glasackim listicem?Uglavnom, I vecinski – ne! Nijesu li liberali vazda vikali – ‘Uzmite im sve sto vam daju, recite da cete im dati glas, ali kad ostanete sami sa sobom, necete valjda njima? Poslusajte srce I podrzite dobro!’ Ali, ni to nije bilo dovoljno – I sta sad? Jesu li svi mogli sjedat dje zele, a opuvat ih na izborima (jedino masovno – jer su izborne manipulacije prejake za konforno prenemaganje) – mogli su, ali nijesu! I ja sad da vjerujem da nijesu, jer nijesu shvatili… A shvatili su kako da dodju na neko radno mjesto, ili ‘funkciju u drzavnoj firmi’, formulari im nijesu bili problem?! Ali glas za dobro jeste! Zanimljivo, ja jos ne cuh nikoga, barem meni niko nije rekao – izvini sto vas nijesmo podrzali, trebali smo, zao nam je! Ne, nego – ‘A sto nijeste ovako, a sto nijeste onako…’ A da nijesu znali, nego sad providjeli, naravno da bi se izvinuli, ali znali su, zato I dalje tjeraju svoje…Zato od nas jos traze da objasnjavamo…. Uostalom, nijesam ja sad neki ‘cistunac’ kako me vi, Nedovicu, uporno pokusavate okarakterisati, ja samo znam elementarnu podjelu na dobro I zlo I ocekujem od svakoga ko nije malouman da je u neko doba prepozna (a proteklo je previse vode, I krvi!), ali ovdje se ‘cistunstvom’ valjda smatra onaj ko kaze da nije sve relativno I da ne smije biti – jer ako je sve siva zona, onda mozemo u krdo koje ce I dalje da smatra da je glavana karakteristika demokratije da je u njoj sve dozvoljeno, a ne da je ona skup izuzetno strogih pravila, koje ako ne postujes – zavrsio si – I privatno (u zatvor), I javno (opstom osudom)!

 63. Hel,

  stvarno ne znam sto da radim s vama, ocigledno ste previse ogorceni, i nepopravljivi pesimista. Ali onda se namece pitanje: Cemu se vi uopste nadate? Sta radite na ovom blogu, ubjedjujuci nas koji nikako da shvatimo? Upravo ste vi pitali Zippa – ako se pita napraviti ne moze, sta slijedi poslije tog saznanja, postoji li nesto poslije te tacke! Ako cekate neke nove generacije, onda mi odgovorite na pitanje odozgo: zasto bi ta djeca bila drugacija od roditelja, kad su ih ti roditelji pogresno vaspitavali, a pritom su jos djeca zadojena lazima iz rezimskih medija?

  Hajde da malo obrnemo stvari: ako ste vec toliko ostri, beskompromisni i dosljedni, da li ste se ikada zapitali o sopstvenoj cistoti? Odnosno, odakle vam mandat da o moralnoj cistoti drugih sudite? Cak i da imate istoriju casnih stavova i odluka, da li ste ubijedjeni u apsolutnu ispravnost svih svojih koraka?

  I, mozda jos vaznije, da li ste sigurni da su vase odluke od strane drugih pravilno percipirane? Da li ste ikada pomislili da narodu niste bas najbolje objasnili sustinu stvari, vas moralni stav nasuprot onog nemoralnog? Da niste mozda precijenili narod, ili nacin na koji ste vasu istinu prezentovali, jer cini se da nisu prepoznali ono sto se vama cini ocigledno? Vi to naravno objasnjavate moralnim posrnucem, i ja cu se umnogome sloziti s vama, ali taj zakljucak implicira vas kao apsolutno dobro. Da li je sve bas tako crno-bijelo (tacno je, u odnosu na vas ja relativizujem stvari, ali nikako do tacke koju vi navodite)?

 64. Nemate sto vi da radite sa mnom, g.Nedovicu! Inace bismo se vec ranije negdje bili sreli,ali nijesmo!
  I ne pricam ja ovdje o mom ‘cistunstvu’, i to je vama jasno – radi se o elementranim stvarima – to sam pokusala da vam objasnim, ali vi NIJESTE htjeli da shvatite!Mozda vi ovdje sebe radi necega pravdate, ali ocigledno ne mozete da izadjete iz licnog, a to mi je dosadilo, pa odustajem od svake polemike s vama, jer vas nesto licno tisti, a ovo nije mjesto za to!
  p.s. Da nijesam optimista pustila bih
  sve ovo i ne bih se uopste zamarala (kao sto vecina i radi), a vi mislite o meni ‘licno’ sto god ‘ocete – sasvim mi je svejedno!
  Zbogom!

 65. Hel, vrlo ste kontradiktorni, a ja vas pitam logicna pitanja koja se moraju spustiti na licni nivo, inace stvari nemaju smisla. Ja razmisljam kao licnost, i tisti me licno moja licnost nasuprot svega ostalog. Mozda zato sto polazim od sebe licno, ja i ne mogu da generalizujem stvari i povlacim ostre granice kao vi, koja sve gledate iz pticje perspektive, stalno apstrahujuci.

  Naravno, niste odgovorili na moja direktna pitanja, gnusate se licnog.

  Ali ako se ikada negdje sretnemo, zatrazicu vam rame za plakanje, pa cu vam iznijeti sve svoje licne frustracije i prosuti vam svu svoju indisponiranost. Mozda cu tada HTJETI da shvatim sve sto ste mi tako davno uporno govorili!

 66. Stavi 100 najpametnijih ljudi na jedno mjesto i za par sati napravice neku glupost. Ovo se odnosi na psihologiju naroda, mase i sl. O kakvom moralnom posrnucu govorite. Kada je to narod bio moralan u istoriji.
  Ako smo posrnuli u zadnjih 20 godine, kako je bilo ranije? Nije bilo kourpcije ili se nije smjela pominjati a kamo li pisati o njoj. Zenska nije smjela spavati sa frajerom prije braka, jer je rizikovala da je vode na “redaljku” (drugi naziv za masovno silovanje) kada joj se sazna da je “kurva”.
  Kako se zalecese gorci da pale i pljackaju komsiluk, ako im je prije dvadesetak godina bio visok moralni stav?
  ” Sada kada se kita vise ne dize, ajdemo da budemo posteni” Lepa sela lepo gore.
  Lako je biti moralan kada nema iskusenja. Ajde svi redom da kazemo imali smo priliku da dobijemo nesto sto smo zarko zeljeli (ne mora biti materijalno), ali nijesmo prihvatili jer je bilo nemoralno. Kada svako prvo pogleda sebe neka onda krene da moralise… Makar se radilo o milion eura koje valja istalit:)

 67. babaroga,

  Tvoji stavovi su empirijski dokaz tog posrnuća, istovremeno i egzaktna mjera istog.

 68. babaroga,

  da li ste primjetili da kvarite ovu perfekciju poravnatog misljenja ?
  Ja sa tim nemam mnogo problema, jer mi moji postovi nestaju automatski – (postoji ugradjen time out)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: