Posted by: Slavko Perovic | June 15, 2008

DA NASTAVIMO PRIČU…

Jesu li liberali, onda, ključne 1997 sve uradili?

Jesu…

Kao i 1992, i 1996, i 1997/8, pokušavali su da konstituišu široku koaliciju. Uz razna opravdanja, koja nijesu vrijedna pomena, bili su glatko odbijeni.

Ni SDP, a ni Albanci ni Muslimani/Bošnjaci u bilo kojoj parlamentarnoj organizacionoj varijanti posmatrani, nijesu htjeli sa Liberalima.

Narodna stranka je radila sve da raskine Narodnu slogu, a da za raskidanje optuži liberale.

Kilibarda je očigledno prljavo, adakako, rušio, gdje je god mogao.

„Nezavisni“ takođe, „nezavisna glasila“ takođe, čuvene „nezavisne institucije“ i nezavisni „pojedinci“ takođe.

Ovi potonji su novi „proizvod“ na političkoj pijaci onog vremena.

Valjda nikada u istoriji Crne Gore nije niklo, poput gljiva poslije kiše, toliko misaono „aktivnih“ pojedinaca, onih koji imaju „svoju glavu“ i imaju potrebu da se sa tim javno hvale, onih koji „ne misle“ glavom maloga kabineta

Svi ti „slobodnjaci“ listom, pretrčali su u DPS ili se zadržali u orbiti njegovog očiglednog uticaja, i s „ponosom“ su isticali zvanje „bivšeg liberala“.

„Narodni heroji“, junaci novog doba.

Bivši liberal, bijaše to režimska spomenica na njihovim prvoboračkim junačkim prsima, opisivahu mladeži nepodnošljivu diktaturu i krvavi teror kroz koji su u LSCG prošli, i protiv kojeg su se, kao slobodari, kao Crnogorci, a prije svega kao ljudi, pobunili, jer sloboda nema cijenu, bez vode i slobode se ne može pa ne može, i što bi drugo, nego ubjegoše, nejač, od toga zla diktatorskoga, od onoga Perovića, onamo gdje caruje sloboda, demokratija, pravda istina, tolerancija, a bogami i ljubav, pravo kod Mila, Svetozara i drugih…

Ako se neko usudio da ih pita zašto-pobogu-brate imali su spreman odgovor koji im je Profiter stavio u usta: prvo-država-pa-sve-ostalo!

Jer, zna se, liberali su vazda bili protiv države!

Bivši komunistički udbaši i njihove mreže, stavile su se na stranu Đukanovića i operativno se potčinili njegovoj udbi, onoj koja nam je činila sve i još mnogo toga, od barikada do Dubrovnika…

Sve što su liberali danju gradili, noću je rušeno, udarnički.

Vidjeli smo katastrofu, ali, bez obzira na sve, pokušavali smo da probijemo obruč i pošaljemo poruku sa malo nade da će naići na odziv, išli smo do kraja, jer je taj kraj bio garancija da će poruka, nekompromitovana, sačuvana, preživjeti…

Medijski, bili smo gore zatvoreni, nego u vrijeme Vidoja Konatara.

Pridale su se i šatro Profiterove Vijesti, njihovi cinični, podli komentari, naslovi, nadnaslovi, insinuacije…

Televiziju sada „uspješno“ vodi jedan iz one otužne, zgrbljene kolone bivših liberala, Velibor Čović, koji pronalazi jednu bivšu liberalku, šatro novinarku, i daje joj čitavi serijal.

Svaki gost se, u svakoj emisiji, obavezno, čim kaže dobroveče, obruši na Liberalni savez, a onda odahne, jer je zadatak izvršen ili obećanje ispunjeno, sjećate se.

A to je samo sitnica, u odnosu na ono što se od zraka do mraka na raznim televizijama vrti, počev od onih jutarnjih šokova, preko istina, pa do trećeg „dnevnika“.

Hoćemo li o štampanim medijima?

Ma kakvi, nego da se vratimo temi.

Blagovremeno smo, dakle, označili jednu stranu u sukobu kao „manje“ zlo, tako su zahtjevale zagranične okolnosti.

Tom „manjem zlu“ liberali su 1997 dali poršku na predsjedničkim izborima, pa je tako „manje zlo“ postalo predsjednik Republike. Bila je to očigledna poruka i zagraničju i domaćoj javnosti, da je kolaiciona saradnja sa „manjim zlom“ na principijelnim osnovama, a to znači samo po pitanju nezavisnosti i ničemu drugom, moguća.

U tom smilsu koalicionog kapaciteta, imali smo već iza sebe jednu strahovito ozbiljnu poruku, veličanstven rezultat, dokazano pozitivno iskustvo Narodne sloge, prije svega njeno blagotovrno dejstvo među građanima Crne Gore.

Prije Narodne sloge, naš politički put bio je besprekoran skromno ću reći, neviđen na prostorima bivše Jugosloavije.

Ali, upozoravao sam najuži krug saradnika, da će nam ta besprekornost, više od našeg neupitnog zahtjeva za nezavisnošču, u novnastaloj situaciji, kod zagraničja, otežati pozicije.

Razumjeli smo da im treba, kao i uvijek, na svakoj tački zemljine kugle, kod unesrećenih naroda, invalidan politički faktor, nedostatan, tipovani, dakle onaj koji sluša, onaj koji će za poslušnost biti nagrađen tako što će se zatvarati oči pred njegovim prošlim, sadašnjim ili budućim nepočinstvima, koja će mu, opet, do određenog stepena biti dozvoljena, čak i omogućena.

Ta ista izvršena nepočinstva su, istovremeno, neprevaziđen instrument pritiska na istog tipovanog, ako se uzjoguni, onda kada se za intervencijom ukaže potreba.

Od finasijskih efekata nepočinstava, naravno, ima neposrednu korist dio lokalnog zagraničnog stafa zadužen za kontrolu tipovanog, to je neka vrsta modernog harača, koju tipovani izdvaja. Ono što nepočinstvima tipovani za sebe namakne, može biti izraženo i miljardama, ali je tek mrvica u odnosu na vrijednost nacionalnih resursa koji se, posredstvom tipovanog, izmiču ispod bilo kakvog uticaja naroda i zemlje kojoj pripadaju, gube se iz vlasništva.

Tako i tipovani i nacionalni resursi padaju u ruke za džabe, u tome se krije mračna genijalnost ovih operacija, što to je konačni, završni cilj, ovako koncipirane politike.

Onda se konstatuje da je region stabilan, naravno, samo do naredne krize, a ka’će, ne znamo!

Advertisements

Responses

 1. Kilibrada:
  91,92 godine, crkva Sv.Djordja pod Goricom. Drži govor, “sije” ljubav. Prosta, škrbava, smrdljiva masa urla “Ko je drugi, ja sam prvi da pijemo Turske krvi”. On zapjenušeno daje podsticaj takvoj lirici.
  Od 97,98. postaje naš Reis u Crnoj Gori. Nijedan Reis nas ne bi branio tako. Podgorica ga šalje za predstavnika u Sarajevo!!! Sarajevo ga prihvata!!! “Reformisana” Podgorica šalje potpuno transformisanog Kilibardu za Sarajevo. Čak se poklanja žrtvama Srebrenice, mislim.
  Mućnina i povraćanje.
  Uz put, malo-malo evo ga na TV. Svim mogućim kanalima. Ali u “ISTINAMA”, najviše. Iako više nije ni predsjednik, ni član partije, ni NVO aktivista :)). Možda zato što je profesor? Usput dobija službeni auto i telohranitelja!
  Velibor Čović:
  “Nijesam došao u TVCG da bih je okrečio”
  I nije.
  Ubrzo moja malenkost, potpuno anonimna, u “Liberalu” piše text “Kreči se, zar ne”.
  Koliko se preduzemača i molera tada pojavilo! Počelo je totalno krečenje Crne Gore. Spolja. Unutrašnje fasade su još bile poprskane i mirisale su svježom krvlju.
  “Spolja gladac a unutra jadac”.

  Zamolio bih nekog od komentatora, da ako je u posjedu, ovdje postavi linc sa saopštenjem za javnost u ime DPS-a sadašnjeg Ministra odbrane, bivšeg Ministra urbanizma Bora Vučinića, iz tog vremena. Bilo bi dobro za podsjećanje, što sve čovjek može javno pročitati i izgovoriti. I vidjeti kako samo jedno saopštenje, odista čudovišno, može biti odskočna daska tj.katapult da se neko “bivši” lansira u orbitu, pri samom vrhu mračnog kosmosa.

 2. Postovani gospodine Perovicu,

  Odista sam odusevljen pojavom Vaseg bloga i bilo kakvih glasova koje mozemo od Vas dobiti. Dao bih samo jednu malu zamjerku. Sa vama se apsolutno slazem u svemu sto ste rekli od kad za vas znam, u toj mjeri da sam sve to dozivljavao kao stavove potpuno identicne mojima. Tim mi je osjecaj kad citam Vase postove gori. Situacija u Crnoj Gori, kako vrijeme odmice, postaje sve gora i gora, jer oni su u potpunosti pobijedili. Ne vise ni u onom politickom i nacionalnom smislu, nego i u moralnom (zvuci nespojivo, zar ne). Cijela Crna Gora (sa tako zanemarljivim iznimkama) je jedan veliki odbor DPS-a, leglo narkomana, prostitutki i narko-dilera, i svaki bijeg odavde je jedna velika pobjeda za sebe i svoju porodicu. Bojim se da su stvari bespovratno izgubljene. Ne mislite da ne zelim citati vase postove, upravo suprotno, ali zelim da ovdje ima jos nekih pametnih i lijepih razgovora. O aktuelnim dogadjajima, muzici (znam da ste ljubitelj dobrog zvuka), filmu… Budite jos jednom (i dalje) neko oko koga se ljudi okupljaju. A oni (koje stalno pominjemo) ce jos dugo biti tu…

 3. Eh ,da. Slazem se u svemu sa Vama, vec godinama. Medjutim, sada mislim, da li smo HRABROST zamijenili sa pricama o “istoriskoj” Crnogorskoj hrabrosti? Da li vlast koja se ustolicila “revolucijom” moze da se promjeni izborima? Ili samo novom revolucijom? Kada su nas tukli 96., jer smo lijepili plakate narodne sloge, a potom i pokrali na izborima, mozda je trebalo izaci na ulice. Kazu, bilo nas je vise nego njih. Da li je nedostajalo hrabrosti?
  Vrijedili vise SLOBODA ili MIR?
  Neznam. Pakleno pitanje.

  Kada su Albancima prodali pricu “Jugoskandik, Dafina” srusili su “pola” drzave. Nece dobiti pare nazad, ali ih niko vise nikad nece krasti.

 4. O crnogorskoj hrabrosti je suvisno govoriti jer ne postoji,revolucionarni duh takodje,jedino sto junacne crnogorce moze istjerati na ulicu je da ostanu bez cvonjka(uvijek mislimo ne moze nize-e pa uvijek ispada da moze). Mozda se tada neko sjeti liberala i Slavka,da pripomognu nekoj buducoj vlasti ,da im se da resor policije ,jer jedino oni smiju istjerati mafiju iz Crne Gore. Nazovite me nepopravljim optimistom zbog ovoga,ali i ovca ponekad preskoci ogradu pa bi mogli i brkati crnogorci.

 5. zaista sam odusevljen sa pojavom vasega bloga,ali svaki put kada procitam post,ostanem uzasno depresivan i pitam se po 1000 put,da li je ovo moguce da se desavalo,kao iz nekoga ruznoga sna. da nisam dozivio nebi nikome vjerovao. VELIKI POZDRAV ZA VAS GOSPODINE PEROVICU.

 6. Mislis li ti Zipp, s ove distance, da si pogrijesio kada si (cini mi se 1995.) vratio clansku kartu LS-a? Principijelno – je li to bilo trazenje i pronalazenje gresaka na pogresnom mjestu? Da li je od tog cina (posredno) imala vecu korist CG, ili ti – u smislu licne satisfakcije – tipa -ja ‘sam sam sebi svoja alfa i omega’?Kako danas to sebi objasnjavas – direktno, ili indirektno slabiti jedinu organizaciju koja je evidentno jedina zeljela dobro CG, bez obzira na njene poteze koje nije svako mogao pratiti? (sa kojima se licno nijesi slagao, ili ih, mozda, nijesi razumio).
  Ovo me opet zanima na nivou principa – licno ni ne znam ko si, niti me zanima – zanima me sta je doslo, i kako to sebi objasnjavas, nakon gore pomentuog pisanja u ‘Liberalu’?

 7. To opravdanje -prvo drzava pa sve drugo- nam je i donijelo ovo sto sad imamo, kvazi drzavu, kvazi demokratiju, kvazi zivot, kvazi novinare…postajemo i kvazi ljudi! Niko nema hrabrosti osim kad uzme clansku DPS-a ili knjizicu sluzbe! Fuj!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 8. Znate s cime se moze uporediti stanje crnogorskog naroda: to vam je kao zapusteno i nevaspitano dijete koje stalno cacka nos, gricka nokte i ne zna da se ponasa za trpezom. A “sto se grbo rodi, vrijeme ne ispravi”…

 9. čini mi se da su stvari u crnu goru vrlo jasne – ova vlast je mafijaška i diktatorska, i treba se tako i postavit prema njoj.
  i koristit sredstva koja u svijetu koriste da bi svrgli diktature i uklonili mafiju…

 10. “Tako i tipovani i nacionalni resursi padaju u ruke za džabe, u tome se krije mračna genijalnost ovih operacija, što je konačni, završni cilj, ovako koncipirane politike.”

  I tu se svaka prica zavrsava. O otimacini resursa stalno prica http://www.aleksic.wordpress.com

 11. E pa ovako , HN , ne da je MOŽDA trebalo , nego je SIGURNO trebalo izaći na ulice , ALI AVAJ , kako lijepo reče ovaj boban ” o crnogorskoj hrabrosti je suvišno govoriti jer ne postoji ” to je živa istina , poput one kod vajnog liberala šukovića koji zove kilibardu svako malo ,
  Zna li iko jesu li te spodobe stambeno obezbijeđene od strane dps – a , da patišu malo , tamara nikčević je “uzela” dobre pare i stambeno se obezbijedila pa evo ne služi više , sem u nekoj krčmi pokraj puta ako nije našla uhljebljenje
  I na koncu , Nikšićanin , u potpunosti si u pravu , za to ” prvo država pa sve drugo ” za šta će ti država koja nije ČAK ni banana republika nego primitivno društvo , baš kako si opisao , prepuno poltrona , prostitutki i svakovrsnog šljama
  P.S
  HN , tačno je , albancima su uvalili igru dafina i jezda , al više neće niko jer će dobit po guzici , i bobane , otpimista si , ok , i tačno je da jedna ovca ponekad i preskoči ogradu , al crnogorci ne mogu upravo od brkova , a i nacionalna obilježja im smetaju , ako ne poperiš zastavu na kakav direk ispred šupe ne broji se da si crnogorac , pa da si sa Orlovog Krša !

 12. Sjajno! A.Aleksic,14.6.2008.:
  ‘A sad bih volio da se svi podsjetimo događaja od prije godinu i nešto dana. Kada je u Vijestima osvanuo sljedeći tekst “Rusi kraći za sedam odsto akcija KAP-a“, i sa 65,4% udjela u vlasništvu KAP-a, za samo 15 minuta prešli na 58,7% udjela u KAP-u. Zbog ovoga sam bio slobodan Ruse staviti pod navodnicima. Pretpostavljam da je jasno o čemu se zapravo radi i koji je biznismen sa vrata banke komandovao “sve počistite”. Nakon ovoga je hotel Fjord iz Kotora, koji je pod kontrolom Eurofonda, tj. Barovića, postao vlasnik 4,11% akcija KAP-a. Da ne bude zabune Moneta Fond koji kontroliše Miodrag Perović iz Monitora, posjeduje 0,5% akcija. Ranije sam rekao da je u Moneti Željko Ivanovića iz Vijesti vlasnik 1,98% kapitala, odnosno nešto preko 3 miliona akcija. Slavoljub Šćekić, takođe iz Vijesti ima preko 2,5 miliona akcija, Milo Perović (Miodragov brat) tačno 8,7 miliona akcija.’

 13. To je ovaj ivanović kog su malo izdandarali ? Znao sam da je to neki pošten čojek 😉
  monitori , vijesti i ostala smeća u formi štampanih medija i njihovi urednici moralna smeća .. ne bi loše bilo da se medjusobno istrijebe , s tim da deda jevrem ne bude svjedok 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: