Posted by: Slavko Perovic | July 16, 2008

DNEVNIK, 14. JUL 2008. godine

Čitam u današnjim Vijestima svečarski tekst Šerba Rastodera o 13 julu, danu ustanka crnogorskog naroda i danu državnosti. Da ne znam, nekim slučajem, da je danas 13. jul i to 2008-me, po Šerbovom tekstu bi mogao da zaključim da je, na primjer, 13. jul 1954-te, one godine kada sam na Cetinju rođen 2. avgusta na Ilindan, a da moj pokojni otac čita ovaj tekst objavljen u ondašnjoj Pobjedi i potpisan sa Blažo Jovanović, nakon posjete meni i mojoj majci porodilištu bolnice „Danilo I“ na Cetinju.

Još u Crnoj Gori nije otvorena rasprava o prirodi komunizma i četništva, dva fundamentalistička projekta koja su kolapsirala, jedan rušenjem Berlinskog zida, a drugi beznadno se utapajući u ovom najnovijem balkanskom ratu koji, s obzirom na evropski kontekst odigravanja, može ponijeti naziv najkrvavijeg, najjezivijeg i najstupidnijeg, ikad vođenog rata, mada širi kontekst sugeriše da, kad su ratovi u pitanju, ništa nije slučajno, bez debelog interesa onoga ko taj kontekst dominantno artikuliše.

Dakle, indijanci se uvijek nađu, ali te prožme hladni znoj kad shvatiš da su, ovoga puta, tipovani u Evropi i kad se sjetiš da će, samo neku godinu kasnije gorjeti džamije u sred liberalnog Amsterdama, povodom onih Alahovih karikatura objavljenih u Danskoj.

Toliko o onom dubokom, podsvjesnom talogu rasizma, u redovnom, uobičajenom, dobronamjernom i iskrenom pitanju, kako vam se to moglo dogoditi?

Tačno onako kako se ono desilo onom holandskom bataljonu u Srebrenici, i kako su gorjele one amsterdamske džamije, eto kako.

O prirodi ovih ratova, iz naše, žablje perspektive, možda, drugi put… sa malom naznakom. Poveli su ga ateisti, čak i oni presvučeni mantijama, posebna vrsta iskovana u komunizmu čiji ateizam ili teizam nije duhovni stav nego puko svrstavanje, olako povlađivanje ukupnoj atmosferi koju kreira vlast. Školovani su u njegovim laičkim, ali i partijskim, vojnim i drugim školama i akademijama, odrasli sa navikama i običajima stečenim u komunizmu zvanom samoupravljanje i pod njegovim treningom…

Za rat je posebno odgovorna ona zmijska sorta koja se legla i njegovala u obavještajnim službama, a instalirala u novonastalim strankama, pokretima, udruženjima, redakcijama…

A koliko su ove službe bile premrežene stranim, a kakve su tek danas…

Nego, onaj nikšićki govor bio je samo još jedan od naših pokušaja da se isprovocira rasprava u takozvanom građanskom dijelu crnogorske inteligencije, o komunizmu.

Nije uspjelo, jer se razumjelo da bi raskrinkavanje crnogorskog oblika komunizma, raskrinkalo i njegovog najljućeg protivnika, crnogorsko četništvo. Dekodiranje ova dva politička crnogorska fundamentalizma kao dijelova ondašnjih širih fundamentalističkih ideologija, one nacionalne koja se srozala u fundamentalizam šovenskog ekskluzivizma, te one internacionalne koja se zakotvila u ekskluzivizmu fundamentalističkog, internacionalnog, mesijanskog shvatanja uloge jedne, radničke klase, neminovno bi dovela do dekodiranja sociopolitičkih uslova u kojima su se kod nas ovi fundamentalizmi plodno primili, ali, što je najvažnije, i o terorističkim altima kojima su se koristili u borbi za ostvarivanje dominacije nad društvom, dosezanja njegovog cjelokupnog posjedovanja.

Ukratko, rasprava bi otvarala oči, i to širom i za svagda.

Danas je važno razumjeti da tamo, u praksi onih ideoilogija, kominističkoj i četničkoj, nikad nije bilo ni primisli o slobodi. Tamo se vodilo računa samo o načinima satiranja drugog, o permanentnom kreiranju tog procesa.

Priča o satiranju, naravno, priča je o zločinu, ona tačka gdje prestaje razgovor o ideologiji, a počinje vječna priča o đavolu u svakom ljudskom biću koje se upusti u zločin,  pokušao se on pravdati ideološkim ili nacinalnim  razlozima. Kad se sve to sagleda sa ovog aspekta, jeza prožme na pomisao da je jama crnogorskog međusobnog satiranja među najdubljima na, inače, vazda krvavom Balkanu, jama iz koje se čuje krik pitanja, ko smo mi, zaboga?

Stvar je naših očeva i đedova bila, što su nalazili stvarnog opravdanja da zauzmu svoja mjesta u busijama ovih sukoba koje razaraju crnogorsko društvo čitavi vijek, sa dobrim izgledima da to traje beskonačno, što je osnovna misao vodilja crnogorskih vlastodržaca.

Vlastodršci neumorno rade na poistovjećivanju crnogorskog nacionalnog osjećanja sa postojećim mafio-režimom, a na radost oponenata koji taj proces zdušno podupiru. Bojim se da će naredna etapa biti kreiranje i podržavanje otvorene mržnje sa obje strane, kao jedinog načina da se obje strukture što duže zadrže na osvojenim pozicijama koje im donose političke i one druge profite, jer je to jedini način da se teška nepočinstva zaogrnu patriotizmom, kao induligencijom opšteg karaktera.

Ovo je, za sada,  postignut  jedini iskreni crnogorski konsensus, što već ostavlja bez daha, konsensus koji može završiti tragičnim crnogorskim oblikom intifade.

Morao bi biti prvi zadatak crnogorske ineteligencije, predstavljala se ona anarhističkom što je za podsmjeh, ili bilo kakvom, ili onom koja, navodno, slijedi trag Noama Čomskog, a ne namjerava da se izvini za onaj period sluganstva, ili onom koja se predstavila kao samonikla u iznošenju na svjetlo dana vrijednih otkrića koja su se ticala samih mentalitetskih osnova Nikolinog samodržaštva i njegovih uzroka, a onda brzo počela da kreči, svaljujući svu krivicu na mentalitet, zaobilazeći u širokom luku one koji takvim mentalitetom upravljaju i svjesno ga podupiru.

Naravno, nikšićki govor bio je maksimum koji se mogao doseći u onom trenutku. 13. jul se nije mogao u potpunosti u onim vremenima problematizovati, pogotovo zbog toga što su njegove neupitne antifašističke posljedice ugrađene, izmešu ostalog, i u avnojevski teritorijalni koncept buduće jugoslovenske federacije što je bila njegova ključna sadržina koje je, od iste ove današnje crnogorske vlasti,  onda pribijana na stub srama iz dana u dan, iz godine u godinu i to ne samo kroz one priče o boljševičkim kartografima kojima se direktno davala potpora rušenju one Jugoslavije i huškalo na suludi rat, hladno i s računom drugima prepuštajući borbene redove kao budalama, a za sebe zadržavajući fotelje, nego i sveopštem, svakodnevnom, konkretnom maltretiranju Crnogoraca, Muslimana, Albanaca i Hrvata u Crnoj Gori, isključivo po osnovu nacionalne pripadnosti.

Valjda se Šerbo još uvijek slaže sa mnom, makar u ovoj sitnici?

Kao i onu moju jučerašnju inicijativu u vezi Kovača, i ovu je propratio potpuni muk, organizovan od istih struktura onda, kao i ovih od juče. Mučalo se, jer bi se raspravom ubolo u sami centar sistema, u njegovu udbašku strukturu i prirodu, u sve njegove zločinačke alate i tehnologije kojima raspolaže i koristi pod krinkom liberalno-demokratskog Ustava, prema kojem su, nausput, Crnogorci potpuno indiferentni, on je činjenica mnogo gore pozicionirana u njihovoj svijesti od najjeftinijeg toalet-papira…

Šerbov tekst još jednom otužno dokazuje da vrijeme u Crnoj Gori, u nekom esencijalnom smislu, stoji, da je nepomično, okamenjeno, baš kao što je okamenjeno na onoj fasadi Banskih stanova na Cetinju, zgradi u kojoj proživjeh skoro čitavi život. Na njoj se još crveni parola ispisana za one prve poslijeratne izbore održane 1945 pod geslom Nećemo kralja, hoćemo Tita, narod se pita, koji su, zna li Šerbo o tome, i onda bili, ko bajagi višestranački, a riješeni su u korist kominista udbom, puškom i ćoravim kutijama.

Na toj cetinjskoj fasadi i danas se šepure nabildana slova parole Živjela lista Narodnog fronta maršala Josipa Broza Tita, a izborni proces, sama njegova suština kojom se ostvaruje izborna legitimacija i današnje strukture na vlasti dovedene onda Miloševićevom ulicom, desetog januara 1989-e što je njihov lični 13. jul, u matrici je ostao isti, udbaški i lopovski kao one 1945…

Naravno, odmah treba reći da su ondašnji komunisti na vlasti, u poređenju sa današnjim njihovim izdankom, u ljudskom smislu bili kolosi, pogotovu dok nijesu bili na vlasti, a krivulju sunovrata sadašnjih crnogorskih generacija odslikava neizrecivo tragična činjenica da se može, već danas zaključiti, kako su onih pedeset godina komunističke Jugoslavije i Tita, u odnosu na ovaj orvelijanski, luciferski užas, u koji smo u Crnoj Gori uronjeni, bili pravo Periklovo doba.

I dok se Blažu i drugovima i ne bi moglo zamjeriti na propagandnim tekstovima poput Šerbovog, onim drugovima i drugaricama tek izašlim iz revolucije maglovito nošene još maglovitijom idejom proleteri svi zemalja, ujedinite se, drugovima i drugaricama opijenim krvavom pobjedom koju su upravo izvojevali, i onim mračnim, ostrašćenim osvetničkim pirom koji su proveli odmah nakon nje, crnim pijanstvom zločina u kojem su što brže dok narod slavi, masakrirane na zidanim mostovima, blajburzima, kočevskim rogovima, križnim putevima, bez suda i sudišta, na osnovu procjene, desetine hiljada ljudi širom Jugoslavije, ovaj Šerbov tekst objavljen danas treba vidjeti ili kao mentalnu nesposobnost da se shvate i razumiju procesi, ili kao čist falsifikat, ili kao prigodni, udvorički tekst, jedan u nizu mnogih napora da se onaj kičerski, protivprirodni blud, instant ideološka receptura Kralj – Nikola – na – umoru – 13 – jul – oj – svijetla – organizovani kriminal… učini svarljivom.

Da li će Šerbo ikad napisati o kontradikcijama ove recepture, o spajanju nespojivog, o zloupotrebi svega i svačega, i prošlosti, i sadašnjosti, i onih mrtvih i nas živih, i sinjošnjih veličanstvenih vaterpolista ovjenčanih slavom i… kako bi se opravdala ona zadnja stavka u ovako podvučenom istorijskom računu?

Smiješno pitanje, reći ćete, jer se odgovor već zna, neće Šerbo napisati.

Slažem se, neka ne napiše, ali je veoma važno Šerbu i drugima javno postavljati ovakva pitanja, ali i privatno, jer je njihova odgovornost, zahvaljujući poziciji u društvu, jednaka, ako ne i veća od one režimske, jer je sveti zadatak inteligencije da osvjetljava, a ne da gasi. Ne bi nas trebalo zanimati što Šerba i družinu za ovu vrstu svetinje koja jedan narod  razlikuje  od tora, nije stalo, pa mi samo postavljamo pitanja, nije li tako…

Ako je iko iznevjerio ovaj narod, onda je to učinila njegova siva moždana masa…

Elem, uzimanje 13. jula 1878. za dan državnosti Crne Gore, nije ništa drugo nego novo brisanje čitave prethodne crnogorske istorije, njeno ponovno guranje u dubine istorijskog mraka, kao što su joj to komunisti već jednom uradili i tamo je držali sapetu skoro pedest godina.

S druge strane kad se ovaj datum i danas obilježava jednostrano, kao nekad, onda je to neodgovorna glorifikacija početka najvećeg crnogorskog bratoubilkačkog satiranja.

Činjenica je da je prva crnogorska država bila Zeta, i da je njen ugaoni državni kamen velika i sjajna Vojislavova pobjeda nad Vizantijcima, na Tuđemilima 1042, pred kojom se trebamo pokloniti,  Bili Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, ne znam ko, nikad nije kasno. Blejimo, makar, istim jezikom, zovimo ga kako god hoćemo, iako ga na sramotu najčešče uoptrebljavamo opšteći jedni s drugima  kao metak, sa željom da ubijemo, a ne da se razumijemo.

Ako je Crna Gora ikad bila svijet bio je to period njene dukaljansko-zetske prošlosti.

Činjenica je da je ogromna većina Crnogoraca za zetski, dukljanski period njihove istorije, saznala tek u potonjih dvadesetak godina, jer komunisti nijesu uopšte dozvoljavali bilo kakvu raspravu o tome, držali su je pod tepih, kao i sve Petroviće, osim Njegoša, dajući ga samo na svečarske kašičice, isključivo kad je ona bila prepuna one dubiozne istrage.

Kada će Šerbo objasniti zašto se to radilo u slučaju crnogorskoh komunista, i što je, uopšte, kod komunista, bilo i ostalo nacinalno pitanje?

Takođe, kada će se otvoriti rasprava o istorijskom računu 13. jula, o činjenici da je u bratoubilačkoj crnogorskoj klanici stradalo oko 52000 ljudi što čini da su Crnogorci najviše, proporcinalno posmatrajući, stradali u Drugom svjetskom ratu na jugoslovenskim prostorima. Čitavih 11% je direktni demografski gubitak, a demografski zaostatkak je oko 27%, što je postotak koji prijeti biološkim nestankom jedne populacije?

Kažu da su okupatorske Njemačka i Italija, od onog broja ubijenih, prihvatile tek nekih 13 000, ostatak je učinak efikasnog crnogorskog međusobnog klanja.

Kada će se neko usuditi da postavi pitanje same svrsishodnosti odluke o ustanku, njene opravdanosti, pameti, mudrosti? Je li takva odluka bila više izraz namjere da se “pomogne” Moskvi, nego izraz ljudske brige za sudbinu sopstvenog naroda? Je li i ta odluka bila još jedan izraz opijenosti sopstvenim mesijanizmom, gdje su korijeni takvog mesijanizma, ko ga je podgrijavao i zašto?

I na kraju, najvažnije: kada će neko konačno reći u Crnoj Gori da su komunizam i Sloboda oksimoron, besmislica, kontradikcija, laž, glupost, vrijeđanje same ideje o ljudskoj slobodi?

Komunizam je neprijatelj Slobode, onaj koji je zatire na svakom koraku, ako čovjeka vidimo individualitet, a ne tek jedinku silom organizovanog ljudskog tora.

Sticaj je okolnosti htio da se je esencija komunističkog napora, njegove namjere da na svaki način eliminiše i/ili spriječi svoje oponente i zavede diktaturu proleterijata, što je javno proklamovani cilj, slučajno poklopila sa odlučnošću i željom Crnogoraca da iz svoje domovine istjeraju stranog zavojevača.

Nijesu li komunisti ovu vrstu iskrene narodne želje i jakih proruskih osjećaja iskoristili za tvrđenje svojih računa, za uvođenje širokih narodnih masa u tor sopstvene diktature?

Da ne govorim o tome da je 27. mart, rušenje kneza Pavla i sebično guranje one Jugoslavije pod Hitlerov valjak, organizovala britanska tajna služba zbog svog, a ne srpskog ili jugoslovenskog interesa, samo zbog mogućnosti da Čerčil objavi  na radiju kako Britanija  nije više sama jer je Jugoslavija našla svoju dušu, iako je znao da će,  gurbne li je u puč,  ista ta Jugoslavija biti skrcana za svega nekoliko dana, kad će Šerbo i o tome?

Dakle, završetak rata je donio žuđeno protjerivanje zavojevača iz zemlje, ali umjesto Slobode donio je njenu pedestogodišnju zabranu, umjesto Slobode zaveo je otvorenu diktaturu šatro jedne klase, a u toj klasi diktaturu najviših partijskih funkcionera nad ostalim članovima partije, a na vrhu piramide ostvario ličnu vlast nekolicine nad cjelokupnim resursima, ljudskim i prirodnim, čitavog jednog društva, udbu.

Vid li se neka sličnost sa današnjim stanjem?

Advertisements

Responses

 1. 1991. Milo sa Svetom i Momirom huska u rat za mir na Dubrovnik zbunjene crnogorce… 2004 na sprovodu 20 momaka niksicke brigade nema nikog iz DPS-a… Narod ovaj i dalje cuti… Sta ceka ne znam,valjda da Milo umre pa da ga onda pljuju kao Tita… 13 jul je komunisticki praznik a ne nacionalni jer smo na ovom prostoru postojali i prije jednog milenijuma… A Serbo je jedan u nizu placenika vlasti koji ima pristup velicanstvenoj istorijskoj gradji na Cetinju i arhivu..ali sta je bolje oni samo krivotvore,lazu,brukaju se i u tome se utrkuju… Cak su promijenili i strofe himne pa sad niko u Crnoj Gori ne zna cetvrtu strofu svoje himne… MILO SRAM TE BILO!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 2. Moj djed Lazar kad bi čuo da je ko počinio kakvu posebnu rđavštinu imao je rečenicu za tu priliku i onaj je glasila: »Obraza nemaju a Boga se ne boje«, što će reći nema šta da ga spriječi da takve stvari čini. Šta je obraz? Nema greške reći to je moral ali pri tom ne može da se ne izgubi jedna odlika tog pojma a koja je tako očigledna u riječi obraz. To je naša spoljašnjost, ono vidljivo, što ljudi mogu najprije da vide kod nas a to ih istovremeno sprečava i da vide šta se sve dešava unutra, među čovjekovim mislima, u duši, rekao bi neko. Svako ima obraz, može reći neko drugi i biće u pravo. Tačno! Svako ima obraz ali kakav! Obraz nije isto što i obrazina (čitaj maska) mada su slični. Kao da se obraz smrznuo i ukočio na sekund, eto takva je maska. A ima ih raznih: maska ovoga maska onoga. E sad ako je maska obraz po sekundi kakav sve obraz ne može da bude u samo minut vremena i pajac i policajac, žena i muškarac, budan i uspavan, ali i pošten čovjek i fukara. Obraz može sve da bude, prijatelji dragi, pitanje je šta smo mi odabrali od toga svega. Koja je naša društvena uloga? Šta želimo od svega ovoga da vide ljudi oko nas, društvo. Rekoh, društvena uloga. Kad je odbacimo slobodni smo da činimo šta nam je volja. Prepušteni smo našim unutrašnjim željama i strahovima, slutnjama, i svoj onoj zbrci koja čini čovjekov unutrašnji život, svemu ono što se krije iza obraza. E, tu nas čeka Bog, prijatelji, ali i, što ne reći, Đavo. Dosta ljudi na ovo skoči i kaže: Ne vjerujem ja u to. I neka kažu tako, ali neka mi ne pričaju da nijesu makar jednom u životu imali pred sobom sliku o sebi kao o uzvišenom i lijepom i dobrom gospodinu, pa neka i ne sjedi na prestolu od oblaka i neka se pred njim zlo sa svojim repovima ne skriva u devet rupa. Taj gospodin postoji, prijatelji u nama i ko ne vejruje neka ga samo na sekund hipotetično zamisli i pita pred nekim svojim činom ma koliko sitan bio: »Valja li činiti ovo što ja činim?« ovaj će istog momenta kao munja iz vedra neba reći: »Ne valja!« ako ne valja, isto kao što je iz onih pješačkih vremena iskočio pred jednog od naših predaka pa mu deset puta rekao sve šta ne valja a ovaj to u kamenu ploču urezao da ostane što duže, da mu ni vrijeme, koje sve čini prolaznim, ne može ništa.
  Već vidim neke koji kažu: »Ali, bio rat, moralo se i ovo i ono.« Liberal u meni će odgovoriti: »A jeli Slavko sa svojim prijateljima, peo se po podijimu po trgova, da ga dobro čuješ i vidiš šta govori ne jednom no stotinu puta.« Ovaj što se pravda ratom će takože imati odgovor i objasniće: »Tada Slavko nije bio na vlast te vojna policija nije slušala Slavka što priča nego itzvršavala naređenja ovih što su tada bili na vlasti. Kažem moralo se!« E, ovom što je morao ja ću sad, a izvinite me što ovoliki prostor svojim riječima pribavih, ovom što je morao ja ću prizvati jednog čudnog lika iz Gorskog Vijenca, pa neka me izvine i dio crnogorske književne scene što ne voli ovog pjesnika, a ne vidim iz kojeg drugog razloga osim iz zavisti što njihove plošne kreature nikad neće dostići ovaj intezitet uvjerljivosti književnog lika, jer budući amoralni oni ne mogu postići uvjerljivost koju Vuk Mandušić dobija upravo preko priče moralu. A evo o čemu se radi: Vuk Mandušić se pojavljuje svega tri puta u Gorskom Vijencu. Svaki put u njegov govor upletena je neka žena. Prvi put izgovora onu ne baš na mjestu i ne sasvim prilagođenu situaciji rečenicu, takoreći »bupne« o nekoj snahi što se pomamila pa je svekar ili ko li već, mačoistički, batinom dozove k svijesti. Htio je nešto reći Turcima na sastanku u zavijenoj formi, metaforično kažu književnici, pa je možda više rekao o sebi nego njima. Što će se i pokazati kasnije u onom neko kaže Snu Vuka Mandušića ali to nije nikakv san nego to on priča u snu, jer ima ljudi što pričaju u snu, obično ne povezano, nego ovaj potpuno povezano, jasno i to u lirskom desetercu. Opet govori o ženi, i to o jednoj ženi, čija kosa na mjesečini mu se dopala a ne bi smjela. Prijatelji, to je taj skriveni život, iza društvene uloge junaka, borca, i kojem sam rekao da postoji kod svakog. Tamo u dubini, u mraku u kojem se skriva čovjekova duša, tamo postoje motivi, pokretači, koje pokreću naše duboke želje i tjeraju nas da činimo ovo i ono. Često čovjeku spadne maska a da mu obraz ostane na mjestu, desi se omaška u govoru, pa i san kad bez stega maske mislimo šta nam se misli i činimo šta nam se čini, ali ni tada, ni tada, dragi, ne spada čovjeku obraz nego ostaje gdje jeste. Treći put Vuk Mandušić će da se pojavi na kraju Gorskog Vijenca sa slomljenim džeferdarom. Branio je jedan bračni par koji se sakrio u Kulu Radonjića, sjećate se, od napada Turaka i pri tom, potšo ih je odbranio, pukim slučajem, zbog zalutalog metka, njegov džeferdar biva slomljen. On plače kad ga slomljenog donosi Vladici, kao što dijete plače kad nosi majci da pokaže slomljenu igračku. Zašto Vladici? Zato što mu se desili nešto što mu nije jasno kao što ni djetetu nije jasno šta je sa igračkom, da li je slomila viša sila ili sam ja krivac. Jedino Vladika može dati odgovor Mandušiću da li slomljen džeferdar znači upozorenje više sile da njegovi motivi u borbi nijesu plemeniti. Brani li on ispred Kule Radonjića ljubav ili sam ljubav traži? Da li je ljubav plemenit motiv? Na ta prećutana pitanja Vladika odgovara prećutanim odgovorom kad mu daje jedan od svojih najboljih džeferdara. Odbrana ljubavi je plemenit motiv, Vuče!
  A ti što si morao da učestvuješ u ratu, jer dešavaju se vremena kad evo i da Vladike posjeduju kolekciju pušaka, znaj da ne ide svako u rat sa istim motivima. Koji je bio tvoj?

 3. serbo bi nam mogao opisat istoriju svojih posjeta iseljenicima na kojima je isao od covjeka do covjeka i uvjeravao ih kako je milo najbolji a slavko najvece zlo crnogorsko. a mozda bi nam o tome mogli i iseljenici pricati.

 4. Tesko je objasniti koliko nam mnogo znaci ovaj kutak slobode koji ste otvorili!

  Nadam se da je ovo pocetak necega sto ne moze zaustaviti niti jedan dps demagog, db-ovac i kvazi intelektualac!

  A to je zdrav rezon,
  pogled na svijet bez ikakve ideoloske obojenosti, bez tiraza i propagande!

  Ovo virtualno mjesto dozivljavam kao portal slobode u politickom i svakom smislu i nadam se da cemo ga uskoro prenijeti u praksi na neki nacin!

  Bitno je poceti odmotavati klupko!

  Zivjeli!

 5. Tako je. Serbo je jedan od prvih placenika i neko ko je za sigurno imao jedan od najprofitabilnijih transfera.

 6. Čitavu tu novokompovanu crnogorsku istorijsku temu rečenog istoričara, nastalu inače na sličnoj matrici kao ona komunistička i ona četnička, a povodom knjige Skrivana strana istorije (o Podgoričkoj skupštini) jedan moj prijatelj je odlično objasnio: jednu stranu istorije on tačno otkriva, a drugu, ovu aktuelnu, debelo pokriva!

  Ono što mene zanima po pitanju ove nauke je esencijalno pitanje: zašto u Crnoj Gori nikada nije bilo građanske svijesti? Kad kažem građanske, ne mislim naravno na urbis kao takav. I ne mislim na rijetke izuzetke u prošlosti koje je mahom pregazio zaborav, politički ili istorijski. Mislim na suštinsku potrebu jednog roda, plemena, grupe, zajednice da, tokom vjekova, oplemeni samo sebe.

  Misteriozna potreba jednog naroda da tokom dugih godina i vjekova ne artikuliše sam sebe!

  Svakako da se dijelom odgovor na to pitanje krije u samoj stvarnosti, u sadašnjosti. Najbolji istorijski odgovor na mnoga ključna pitanja upravo i jeste ovo sada, danas. Muk koji vlada u ovom mutnom moru, u ovoj žabokrečini, bolje to objašnjava od bilo koje istorijske čitanke. Zašto crnogorske muzike nema, izuzev arhetipske pojave gusala? Zašto tako veliki slikari, a zašto ne žive slike filma? Zašto je Umjetnost incident koji treba da služi da se promoviše ova ili ona struktura, a ne da se promoviše duh i otpor svakodnevici, sto je njena sustina, ? Zašto nema organizovanog, kontinuiranog Stvaranja u Crnoj Gori…. Sva ta pitanja ostaju za Istoričare.

 7. Sličnost se ogleda u sistemu kolektivne discipline i sektaške pripadnosti, dokazivanje odanosti gospodaru,voždu, šefu,partiji, a sve to zamotano u nacionalno – demokratsku priču sa proevropskim prizvukom do momenta kada aktivnosti na evropejstvu mogu narušiti dešavanja na domaćoj sceni…u tom trenutku imamo mi dovoljno evrope i bez evrope….sistem je preslikan ali na neki mutiran način gdje se na njega nakalemila liberalno tranziciona mračna strana stremljenja ka zapadu….imamo nešto što je teško definisati…kombinacija komunizma, proevropejstva, pilićarstva, primitivizma, inata, nedefinisanih pogleda na prošlost, krizu identiteta…ali sve u svemu dobro je kako je…no Šjata pretpostavljam da na sve ovo čovjek manje misli kad bači pogled sa Karlovog mosta prema Hračanima….Izabrao si grad u kome čovjek osjeća život, pozdrav!!!

 8. Serbo Rastoder je kandidat za dobijanje nagrade “21. jul”, najvrednije nagrade koju dodjeljuje SO Berane. Naravno, poslije Serbovog teksta u Vijestima jasno je da ce biti jedan od trojice laureata i da ce primiti plaketu i malo evrica iz ruku gradonacelnika Berana, koji je takodje bio nominovan, ali je zamolio kao predsjednik zirija, da ga odstrane iz konkrencije. Vjerovatno ce je dobiti kad okonca mandat gradonacelnika.
  A Serbo je slucaj za sebe. Vec vidim kako ce kao Mirko Kovac pazljivo birati rijeci dok se bude zahvaljivao. Jadan Serbo, jadan Mirko, jadna Crna Gora!
  Dace Bog i Alah i zelim od sveg srca da Serbo zivi 100 godina, ali jednog dana morace i Serbo Bogu na istinu, a tamo ce ga sacekati tragicno preminuli sunarodnici koji su stradali nakon akcije crnogorske policije i vlasti u Herceg Novom.
  Ipak ce Serbo kibicovati dok Jevrem bude igrao preferans sa Himlerom i Staljinom! U paklu!

 9. Jedan americki sociolog, ne sjecam mu se vise imena, napisao je jednu sociolosku raspravu, koja je, naravno, u danasnjoj globalnoj anarho-liberalno-politicki-korektno-trzisnoj politickoj I filozofskoj misli, naisla na opstu osudu – kao rasna I diskriminirajuca! A covjek je samo pokusao da na osnovu objektivnih elementarnih istorijskih fakata iz proslosti evropskih naroda (kao starog kontinenta I kolijevke moderne civilizacije – naslonjene I na svoje persijske, indijske i egipatske uticaje), odredi koji je, danas postojeci,‘narod najbolji’! I dodje on tako – kroz sijaset revolucija, ustanaka, pokreta, osvajanja, kolonizovanja, otkrica, itd – do zakljucka da je britanski narod ‘najbolji’! Jedan od zanimljivih aspekata ove analize bio je I taj kuriozitet da su Britanci jedini narod u modernoj Evropi kod kojeg nikada nijesu zazivjeli ni komunizam (ni socijalizam), ni fasizam! E, sad – zasto? Da li je prvo bila kokoska ili jaje – da li jedan narod bira svoju sudbinu po svojim kolektivnim (odnosno individualnim sklonostima), ili je ona nametnuta I skrojena od strane vlasti koja bira tok njegove sudbine? Ovo prvo zvuci kao genetska teorija, ali ovo drugo je neodrzivo zbog cinjenice da se vlast, u generalnom smislu, ispili iz glave cijela naroda (s izuzecima koji potvrdjuju pravilo). A sklonosti definitivno ima! Da li je ona uzrokovana uticajima I kojima? Da li je to uticaj Boga (kao autohtonog ljudskog fenomena), I to kroz hriscanstvo, kao najefikasnije drustvene pojave kada se to tice uspostavljanja individualne odgovornosti I samo-odgovornosti u jednom drustvu (usprkos svim ostalim ideologijama, filozofskim pravcima I socioloskim teorijama)? Ako stvari gledamo nakon pada Rimskog carstva (koje je nesporno, nakon Grcke bilo, po raznim parametrima, gotovo neuporedivo), pa na ovamo – kroz srednji vijek I moderno doba, da li su stanovnici britanskih ostrva mozda najpriljeznije usvojili novozavjetnu poruku – Pomozi sebi, pa ce ti I Bog pomoci!’, I onih Mojsijevih Deset zapovijesti – sa sve Henrijem VIII koji se u neko doba institucionalno otcijepio od papinske vlasti? Pa su, nekako, imali potrebu i za Alfredovom Engleskom enciklopedijom istorije u 9.-om vijeku, pa Magna Carta-om u 13.-om – koju su kraljevi podanici- zemljoposjednici sami izborili, pa modernim parlamentom u 17.? Pa parnom masinom I lokomotivom? Zasto li im je jedan od fundamentalnih moralno-istorijskih mitova (a nama, ili mnogima od nas – npr. Kosovo?!) keltski Artur (kojeg su pokorili) I njegov okrugli sto (niko nije na celu, on je prvi medju jednakima, a samo je Bog iznad! – koji je sve to smislio I ovaplotio u svom Kamelotu dok se mi jos nijesmo bili ni spustili do mora – u 6. vijeku!)? A zasto nama ‘gentleman’s word’ oduvijek zvuci kao sprdnja?
  A zasto su neki narodi izabrali (ili im je nametnuto – sto se svodi na isto) npr. pravoslavlje koje svojom formalnom organizacijom promice sekundarnu poziciju Boga u drustvu, u kojem je samo vlast – Bog I batina jer upravlja I ‘bozjim poslenicima na svojoj teritoriji’? A zasto je (vec to negdje pomenuh) komunizam zaista zazivjeo samo u pravoslavnim zemljama? Je li to nedostatak ‘sluha za Boga’, tj, mnogo onih koji se ‘Boga ne boje, a ljudi ne stide’? Jesmo li mi skloniji, ili manje skloni da nosimo ‘bozju svjetlost’ I sirimo je oko sebe (‘ne radi drugome ono sto ne bi zelio da se tebi cini’)? Da li je, s druge strane, npr. Luterov originalni puritanski protenstatizam (kuriozitet – u Njemackoj tada nastradalo vise hiljada njegovih protivnika, nego sto je Inkvizicija pobila jeretika sirom Evrope!) u Njemackoj mogao biti jedna od mentalnih potki za izvitoperivanje Boga u nacional-sovinisticki instrument Hitlerove Njemacke, I to eto bas kod Nijemaca? Zasto je Luter mogao pobiti toliko katolika, zasto Francuzi toliko hugenota? Zasto je vjerska reformacija u Engleskoj imala sasvim drugi tok I uzrok (pomenuti Henri VIII)? Pa revolucije…, pa Rusi…?
  Reklo bi se, ipak, da se tu nekome nesto vise, a nekome manje prima! Odje Bozja rijec – generalno, nikako da se primi!A studija onog Amerikanca morala bi biti makar incijalna iskra za sveobuhvatnu analizu kolektivnih mentaliteta razlicitih naroda– ako ih ima, a ima ih! To bi moglo pomoci u nekom ‘otkrivanju narodne kolektivne mane’ I njenom saniranju (ili vise njih). Ipak taj nastavak nikada necemo cuti na nekom eminentnijem nivou, jer je svjetski trend upravo obrnut – nametnut materijalistickom globalizacijom, kojoj ovakve socioloske teorije ni najmanje ne trebaju! (Ali niko ne brani pojedinim narodima da se njome bave, pa sto ne bismo makar mi u CG!)
  S druge strane, na svim ostalim poljima ovakve rasprave su cak I dobrodosle – pa tako Comski, cije se socioloske I politicke analize uglavnom svrstavaju u ekstremne, urotnicke, ili makar ekscentricne (daje mu se na individualnoj vaznosti, dok se dobro vodi racuna da bude bez ikakve sopstvene politicke logistike!), na polju lingvistike ima potpuno odrijesene ruke I u nju uvodi pojam ‘porijekla recenice’ (njen sinhroni nivo) kroz koji se bavi fenomenom jezika I njegovim nastankom – ‘da li je pojedinacni jezik nastao pod uticajem slike svijeta koju imaju njegovi govornici (pa se tako razlikuje od ostalih jezika I po svojoj dubinskoj formi), ili mi kroz svoj specificni jezik stvaramo odredjenu sliku svijeta, pa je ona zato razlicita od slike koje imaju govornici ostalih jezika?Ipak, dosao je seciranjem do jedne istine – svi, ama bas svi jezici imaju glagol – I to je jedinstveno citavom ljudskom rodu – akcija u odredjenom vremenu I prostoru!
  Prebacite to na politiku I drustvenu sferu – I dobicete ono sto je pokusao da otvori onaj sociolog Amerikanac! E, al ‘oces, malo morgen! U CG pogotovo!

 10. Posted by: Slavko
  “…uzimanje 13. jula 1878. za dan državnosti Crne Gore, nije ništa drugo nego novo brisanje čitave prethodne crnogorske istorije, njeno ponovno guranje u dubine istorijskog mraka, kao što su joj to komunisti već jednom uradili i tamo je držali sapetu skoro pedest godina.
  S druge strane kad se ovaj datum i danas obilježava jednostrano, kao nekad, onda je to neodgovorna glorifikacija početka najvećeg crnogorskog bratoubilkačkog satiranja.
  Činjenica je da je prva crnogorska država bila Zeta, i da je njen ugaoni državni kamen velika i sjajna Vojislavova pobjeda nad Vizantijcima, na Tuđemilima 1042…”
  —————————————-

  slazem se s ovim, da bi dan drzavnosti treba da se uzme na osnovu tudjemilske bitke.

  neko moje misljenje u vezi trinaestog jula `1941 je da, ako je vec okupacioni rezim bio najblazi u evropi, da su mogli da se ne bune, s obzirom da je dobro bilo poznato organizatorima ustanka kakva je to sila koja moze uzdrmat svijet, tako da tu mi nismo imali sto da radimo, no da mudro sacekamo kraj rata, i da sebe postedimo ogromnih gubitaka, i gradjanskog rata. takodje mislim ni da proglasenje nezavisne crne gore 12.-og jula nije trebalo, jer u ratnim uslovim takav jedan cin je nelegitiman, cak ni ne gledajuci ostale nepravilnosti. znaci, mislim da su crnogorci mogli komplet drugi svjetski rat proc na stad-by, i to bi mozda bio jedan od rijetkih pametnih i pacifistickih poteza u crnoj gori u sveukupnoj istoriji.
  tako da komplet taj ustanak posmatram kao odredjeni lapurlatisticki poriv za ratovanjem, dobro usmjeren inercijom gusala i pricama o slavnoj proslosti, bez trunke racionalnosti, s obzirom na benignost takvog okupacionog rezima, i zalostan prosjek godina poginulih u ustanku, i kasnije tokom rata.

  sto se tice berlinskog kongresa, i tog trinaestog jula, kolko mi je poznato, na njemu su samo ujedinjeno kraljevstvo i turska priznale crnu goru, to jest, od ostalih vecih i manjih sila je bila fakticki priznata i ranije.

  tako da, 1042 ipak ostaje kao prva godina kada je crna gora, tadasnjeg imena duklja, tj. zeta, postala drzava.

 11. Slazem se sa misljenjem wawy-a da ustanak 1941. godine nije bio pametna ideja. Posebno zbog gradjanskog rata koji je uzrokovao. Velika je istorijska greska, a jedini narod koji je to toj godini imao zescu “stativu” od nas bili su Srbi sa 27. martom koji je organizovala engleska tajna sluzba.
  Nedavno citah kako su Englezi vapili za americkom pomoci u pocetku II Svjetskog rata. Dakle, Cercil je tada Ruzveltu pomenuo kako nece biti cudo ako Englezi postanu kooperativni sa Njemcima ukoliko ih ovi okupiraju. Znaci, spremni su da sacuvaju svoj narod, o cemu govori i plemicka titula koju je nakon rata dobio guverner ostrva Dzersi u Lamansu jer je kolaborirao sa Njemcima tokom njihove okupacije i sacuvao narod.
  No, ono sto vazi za Engleze, ne vazi za Balkance, makar u stavovima zvanicnog Londona, a i tadasnje vlasti u Moskvi. Vi na Balkanu trebate da krvarite, kako bi nama zavrsavali posao. Usotalom, Englezi su uvijek bili kvalitetni davaoci tudje krvi. Na kraju kada ga jedan zapanjeni sluzbenik pita “Zar cete dati Jugoslaviju komunistima” Cercil odgovara “Zasto brinete, da necete tamo da zivite”
  Kada smo vec kod ratovanja, komunisti su imali propagandu kako su maltene bili jezicak koji je prelomio WWII u Evropi. Prema njemackim arhivama ovdje je kosti ostavilo 6.000 Njemaca, ukljucujuci upale pluca, TBC, saobracjake itd. Vise ih je B. Zivojinovic ubijao u filmu gdje je sporedna uloga.
  Ne idimo daleko, Italijani su nam susjedi. Oba svjetska rata poceli su na strani agresora i pretrcali na drugu stranu kada se “lomio rezultat”. Zbog toga je Srba i Italijana na pocetku 20. vijeka bilo jednako, a danas je Srba sest puta manje.
  Srbe pominjem samo kao primjer jer smo i Crnogorci na svoj nacin bili budale u ovim globalnim pokoljima, gdje smo se tripovali da imamo vaznu ulogu, a bili smo sica za potkusurivanje. Usput Solunski front i srpska epopeja u WWI pominju se samo kao sporedna epizoda ratovanja. Vaznija je npr. bila bitka kod Dardanela. No u toj “sporednoj epizodi” Srbi “mudro” gube polovinu muske populacije.
  Poenta je, kada si mali, a to mi jesmo, gledat da iz globalnih frka izadjes sto manje ogreban u materijalnom i demografskom smislu, a ne da se tripujes kako ih ti rjesavas.
  Ovo je dio price gdje se sa dijelom pojsetilaca mozda i mogu sloziti. A sada ide dio price gdje cu biti razapet:)
  Pod vodjstvo Mila Djukanovica Crna Gora se prvi put u svojoj istoriji, kvalitetno iskurvala. Poceo si sa Slobom, a kada se “lomio rezultat” pretrcao si kod Amerikanaca, sto je Milo naplatio glede svoje politicke buducnosti, a i CG nije lose prosla u toj prici imajuci u vidu okolnosti. Da je bilo sranja bilo je, deportacije, Pljevlja i sl. No, da li su Italijani morali da izruce ponekog Jevreja u WWII?
  Dakle imajuci u vidu okruzenje i okolnosti prilicno smo jeftino prosli u 90-tim. Pomalo nemoralno? Slazem se, ali ne zaboravite da u takvim vremenima i odnosima snaga kao lider sebi ne mozete dozvoliti luksuz moralnosti.
  Ako se ne izvlaci iz konteksta, vec se stvari gledaju unutar okolnosti moglo bi se ocijeniti da je CG cak i profitirala u posljednjih 20 godina. Pisem doktorsku tezu i nasao sam zanimljive podatke da je 1988. cak 80% drzavnih troskova u CG izmirivala federacija, te da je izmedju Makedonije, Crne Gore i Kosova bila mrtva trka ko je najveca bijeda. Danas se CG samofinansira, a ekonomski je pretekla, Makedoniju, Kosovo, Srbiju i Bosnu. Dokaz? 30.000 radnika koji iz tih drzava dolaze da rade kod nas. Migracija radne snage ide od siromasnije ka bogatijoj zemlji.
  Na kraju balade broji se rezultat. Obrni-okreni, Milo ima veliki talenat za politiku, ne samo zbog navedenog vec i zbog licnog rezultata jer bas ne moze da izgubi izbore. Da je fudbaler bio bi Ronaldo. Mozda pretjerah, prije Inzagi. Mota se oko linije ofsajda i zabije gol kad je najvaznije. Na kraju Milan sedmostruki prvak Evrope, a Italija cetvrostruki svijeta. Barselonu ta cast zapadne jednom u 20 godina, a Spnsku repku jos i redje:)

 12. babarogo,

  dakle predlažeš naciji kurvanje umjesto preispitivanja prošlosti i kažnjavanja počinilaca, zarad sopstvene budućnosti? italijansko mazanje i laganje na fudbalskom terenu umjesto fer rezultat i jednake šanse na početku meča, kao u engleskoj premier ligi, recimo? Mudru taktiku sa što manje kolateralne štete dok mafijaška oligarhija puni džepove i izrabljuje sopstveni narod? E da bi ste vi, naučnici i telegencia školovana, mogli da mudroserete nad širim aspektom, koji je “bitniji za cijelu stvar”??? E moja babarogo, daleko si ti od istine! Da je ovo što si upravo izrekao od Ranka Krivokapića, pa mnogo bi bilo. Na stranu 13. jul, na stranu sve priče o istoriji i geografiji, ako ne ukapiraš suštinu Reda u Svemiru, tamo gdje treba da vlada zakon Ljepote. A ne zakon laži. Jer ljepota je, po defaultu, savršenstvo. A laž je, po zakonu, šminka. Pa bila ta šminka najdrečavija i najskuplja danas na svjetskom tržištu. Pa makar tu šminku kupovao i George W. Bush ili Nicolas Sarkozi – ko ih jebe!

  Nije slučajno da si sve doveo u vezu sa fudblom, mazanje i laganje Crnogorci vole najviše. Zato je super kad pobijedi Milan. Ali i taj Milan na kraju pada – naplati mu se Manchester United na kraju. Kad već moram na fudbalskom terenu to objašnjavati.

  Na ovom drugom, važnijem terenu, stvari zaista stoje tako kako si konstatovao. Možda na tvoju sreću. Ali na užas onog dijela crnogorske populacije, istina minornog, koji je informaciono pismen i koji dolazi na ovaj sajt. Jer Sloboda je neprocjenjiva. I nije je moguće namazati.

 13. Brano,

  umiranje u ljepoti je isto sto i placanje danka neiskustvu. A ja nisam bas za to. Mancester i Barsa su po dva puta uzeli ligu sampiona, a Milan sedam puta. Znaci, Milan je pravilo. Da ne brojimo Juvenstus koji je jedini odvratniji tim od Milana:). Znam, odvratno igraju, kao i njihova repka, ali po pravilu najcesce uzimaju titule. Ponekad ih izmaltretiraju zbog namjestanja, ali to ide u rok sluzbe:)
  Nemoj mislit da mi se dopadaju, nijesam bolesnik kao jedan nas komentator pa da uzivam u tom smecu.
  No, vratimo se sa sporta drustvu. Veliki postavljaju pravila i imaju kapacitet da mijenjaju stvari, a mali su tu da se prilagode i iz svega izvuku maksimum za sebe. Nazalost, stvari su takve, a CG nema snage da ih mijenja vec treba sto bolje da pliva.
  Preispitivanje zlocina i dogadjaja je u danasnjem svijetu “rezervisano” samo za one koji su bili na strani gubitnika. Dakle, komunisti u par mjeseci nakon rata ukantaju par stotina hiljada raznoranih okupatorskih slugu (potencijalnih i stvarnih konkurenata u preuzimanju vlasti) i nikada niko ne dogovara. Zasto? Na strani su pobjednika. Staljin pobije vise naroda nego Hitler, pa niko ne odgovara.
  Vratimo se u blizu proslost. Srbi pobiju ljude u Srebrenici i nasilno preseljavaju sto je zlocin, i odgovaraju u Hagu. Potpuni gubitnici.
  Hrvati etnicki ociste Krajinu, i sada muljaju nekakvo sudjenje. Relativni pobjednici. Na kraju ce osuditi samo one koji su pocinili zlocine nad Bosnjacima, ali ne i nad Srbima koji su gubitnici..
  Albanci etnicki ociste Kosovo i prodaju organe pobijenih. Haradinaj na slobodi. Bosnjaci pobiju pravoslavno stanovnistvo oko Srebrenice, Nasera Orica, nakon simbolicne kazne, i formalno proglase nevinim. Apsolutni pobjednici.
  Nemam frku od interplanetarne zavjere protiv Srba, nego samo relano gledam stvari. Izgubili su i sva muka na njih. Isti je sve to narod samo su Srbi imali vise oruzja i bili brojcano nadmocni, pa su napravili najvise sranja.
  Milo je preiskusno pretrcao na stranu pobjednika i sve gluposti koje je napravio brisu se i ne moze mu se sporit talenat i osjecaj za tajming.
  Tako funkcionise svijet koji kreiraju veliki, a mi smo tu boranija koja treba da sacuva kozu u teskim vremenima.
  Na kraju, nemoj samo o engleskom fer pleju posebno u odnosu prema drugima. Poznato je koji su nesoji u diplomatiji i neka su, jer je u njihovom interesu.
  Dakle, ljudi i svijet nijesu savrseni, a kada si mali gledaj da se uklapas.
  To sto se nasi lokalci pune i izrabljuju narod sasvim je druga prica. Postoje izbori, i ako vecina to ne vidi, onda i zasluzuje takvo stanje. Ako si manjina, a ne svidja ti se negdje onda preostaje da “glasas nogama” i selis se. Kad mogu da se sele fabrike zbog nizih poreza, moze i pojedinac…Surovo, ali tako to ide sa demokratijom.

 14. babarogo,

  kada jedan intelektualac, ma gdje bio i ma odakle dolazio, tako rezignirano počne da gleda na “faktičko stanje”, onda nam je svima jasno zašto ovdje nešto što donosi promjenu ne može da zaživi. Ako nešto u tebi nema taj impuls da te pobuni protiv ovog smrada okolo (makar zarad sopstvene ugodnosti), ja ti to svakako neću sugerisati. Ali ne prihvatam teorije po kojoj je kurvanje zlatno pravilo, koje služi da jednog dana donese veliku sreću i blagostanje. Takvi stavovi su ne samo štetni za jedno društvo, nego i opasni. Ukoliko ne vjeruješ u kodeks pravde ulaziš u zonu smrti i terora. Ukoliko ne osjećaš da smo na rubu takve provalije, ja samo mogu da kažem neka nam je sa srećom.

  Stvari su, naime, mnogo ozbiljnije od salonskog promišljanja o objektivnom stanju u državi. Stvari su polagano došle dotle da ugrožavaju i onaj jednostavni, svakodnevni život koji imamo. Jer u kurvinskim državama, u kojima intelektualci tako mudro ćute, ili tako mudro, kurvinski primaju lovorike zarad tog istog ćutanja, e u takvim državama nema života. Razmisli, ponavljam da ne pričamo o istorijskim okolnostima, dok smo ugodno zavaljeni u fotelje. Pričamo o onom što ćeš vidjeti kad izađeš napolje. Na svakom koraku.

  A to što ćeš vidjeti nije nikakve veze sa umiranjem u ljepoti. To je, upravo, umiranje i najmanje nade da je ta ljepota ovdje uopšte moguća…

  Brano

 15. P.S.

  Naravno, jasno mi je da bi Slobodan Milošević, da nije napravio to što je napravio na Kosovu, danas bio istaknuti nobelovac, vjerovatno se sunčajući negdje na ljetnjikovcu na Ženevskom jezeru. Nemam zabluda o pravdi i demokratiji, ma otkuda ona dolazila. u tom smislu, njegovi đaci su, uglavnom, odlično položili ispite i evo stigli tu gdje jesu, prevazišli svoga učitelja. Uz svesrdnu podršku puka – tu nema sumnje.

  Ali nije tragedija jednog naroda u tome što pristaje da nosi okove. Tragedija je u paučini koja je prekrila crnogorsku intelektualnu elitu. Time je njihova odgovornost mnogo veća od onih koji svjesno duvaju u jedra ovakvom jedrenjaku. A ti koji to rade, nemaju niti osnove da se intelektualcima nazovu.

 16. “Umiranje u ljepoti je isto sto i placanje danka neiskustvu. A ja nisam bas za to.”

  Ovo je iskaz o tome da neki čovjek budući neiskusan ne zna da je ružno umrijeti, pa čak ni u ljepoti nije lijepo umrijeti, i zbog svog neiksustva to učini. Umre u ljepoti, dakle. Što se mene tiče ljepše je u ljepoti nego u ružnoći. Umrijeti ružno nije lijepo. Pa stoga meni se čini da upravo iskustvo čovjeku može pomoći da ne umre ružno nego lijepo, a ako je kako moguće i moralno, ako nije, šta ćemo, bilo je teško, teška vremena i tako…

  “Milo je preiskusno pretrcao na stranu pobjednika i sve gluposti koje je napravio brisu se i ne moze mu se sporit talenat i osjecaj za tajming. ”

  Ja bih se zadržao na riječ preiskusno. Ova riječ znači da neko, u ovom slučaju čovjek po imenu Milo, ima previše iskustva. I sa rečenim se ja potpuno slažem. I samo da te obavijestim, babarogo, da pomenuti gospodin a rekao bih da mislimo na istoga, to tadašnje preiskustvo danas je najmanje udvostručio. Pa računaj ti kako je sad preiskusan, mili babarogo! Sad bi pretrčao, što ti reče, preiskusno Karl Luisa na sto metara i Ben Džonsona na dopingu, i skočio više u dalj od Bob Binoma, nadam se da sam dobro izgovorio, i preplivao La Manš prije Bajrona, on je sad Šumaher! I narod glasovima kad kod je trebalo, šta god uradio evo ti još četiri godine gratis.

  Da vidimo kako sad zvuči ona prva rečenica:

  “Umiranjem u ljepotu platili smo danak preiskustvu!” E ako ti nijesi baš za ono gore ama nijesam ni ja baš za ovo. Ili ne ovoliko dugo!

  I veliš: Sve gluposti koje je napravio brišu se!

  Gluposti se ne brišu, babarogo! Koliko god glupost trljao i trljao. Neće! Krv se lakše briše, glupost, nikako! Nego kad uhvatiš da je brišeš ti nju samo uglancaš da sija.
  Babarogo, GLUPOST JE NEPOBJEDIVA! I Albert Einstein je rekao sledeće za mogućnost pravljenja nuklearne bombe: »To je isto kao da ideš po noći u lov na ptice u zemlji gdje su ptice rijetkost!« Ali ubrzo se ta rijetkost dogodila, napravljena je jedna. Bomba.
  GLUPOST JE NEPOBJEDIVA! Ali nemoraš da budeš glup! Budi pametan! I ne briši gluposti! Nijesi ih ti počinio!

  I rekao si “i ne može mu se sporit talenat i osjecaj za tajming.” Talenat za šta? Košarku? I osjećaj za tajming! Pretpostavljam da si htio da kažeš da čovjek ima osjećaj da stvari uradi na vrijeme. Pa, slažem se. Sve što se desilo urađeno je kad je on odlučio da treba da se uradi! Sve, knap, just on time, ali i Liberalni Savez se povukao iz politike tačno, u minut kad je trebalo, i čitav narod je glasao sve kako treba u u sekund, o sekundama se tu radilo ! E jedino čovjek koga pominješ mislim da je malo izgubio osječaj za tajming kod dužine vršenja funkcije koju vrši! Za moj osjećaj za tajming, ali uvijek sam imao slab, babarogo, tako da možda nijesam u pravu kad kažem: »Isto je dugo dvadeset godina, mili babarogo!«

  I još nešto za kraj:

  “Tako funkcionise svijet koji kreiraju veliki, a mi smo tu boranija koja treba da sacuva kozu u teskim vremenima.”

  Nijesmo vala mi buranija, mislim ovi što nijesu na vlast, što ti reče! Što buranija! Misliš sitni smo! Možda si u pravu nego i ovi krupni vremenom počinju da se usitnjavaju. Plaćaju danak preiskustvu! I uzeše kozu svakome!

  I što ti reče za kraj: Surovo, ali tako to ide sa demokratijom.

 17. za Brana i babarogu,

  babaroga sve vidi i sve zna, ali ne zeli da se bori, zanimljivo mu je da o svemu samo filozofira. ne zeli da preduzme nikakvu akciju, bilo podrske onih koji to zele, bilo osude onih koji to ne zele. nema zemlje koja bi napravila bilo kakav napredak da je vode ljudi kao babaroga.

  Brano sve vidi i sve zna.

 18. Za Vladimira

  Kada sam pominjao boraniju i velike mislio sam na drzavu CG i velike sile. Kada se veliki kace gledaj da budes po strani. Ako to fizicki ne mozes da eskiviras njihove sukobe onda konstantno budi na strani jaceg, makar vise puta mijenjao strane. To je jedini nacin da opstanes. Probali smo u XX vijeku par puta drugacije. U WWI izgubili smo drzavu, a u WWII oko 50 hiljada ljudi stradalo je mahom od bratske ruke.
  Koje je bolje rjesenje?

  Za Brana

  Molio bih da me ni u naznakama ne smatras intelektualcem, jer je to, prema mom misljenju pogrdna rijec. Probaj naci jedan esej o intelektualcima, nemoj me drzat za rijec, a mislim da je pisao Vaclav Klaus. Osnovna teza je da su intelektualci specijalisti u rent seeking-u. Znaci lovci na neku renticu ili apanazu.
  Obicno su to likovi koji su se samoproglasili za drustveno uticajne, koji svoj uticaj obicno stvoren lobiranjem, posebno u medijima, pokusavaju na fini nacin da unovce. Ukoliko nemaju neke akademske titule i zvanja tada se regrutuju iz umjetnickih krugova.
  Zanimljivo je da sa jenjavanjem njihovih umjetnickih dometa raste stepen drustvene angazovanosti. Npr. dok je U2 imao albume blokbastere i vrhunske turneje Bono se nije mnogo angazovao. Kada su kreativnost i tirazi poceli da padaju rasla mu je drustvena angazovanost do mjere da se sa njim sprdaju u Simpsovonima i Saut Parku.

  Zbog toga intelektualce mozemo nazvati javnim licnostima koje drustveno angazuju kako bi zakacili kakvu renticu, jer im trziste bas ne ide od ruke. Svaka “intelektualna elita” je manje vise ista, a po tome sta, navodno, kritikuju mozes im prepoznati trenutnog sponzora.

  Za razliku od njih moj posao trziste svaki dan boduje i kvalitet rada, od nosno ocjenu trzista, cak mogu dnevno da racunam u ekselu.

  Promjene u kratkom roku (u drustvenim odnosnima to je 10-20 godina) su nemoguce. Moguce su samo izmjene. Zato mi ne pada na pamet da se trosim u otporima kako bi na na kraju balade neko drugi uvalio dupe u dobru sinekuru.

  Kada je vracao Jevreje iz Egipta u Izrael, Mojsije ih je po Sinaju motao 50 godina. Cekao je da pomru svi koji su se sjecali ropstva. Dakle, drustvene promjene su generacijski proces, a ujedno su i ogranicene.

  Bus je bez tendera dao posao od 20 milijardi firmi gdje mu je taticu predsjednik borda.
  Sreder potpise ugovor o izgradnji baltickog gasovoda i sjedne na celo borda direktno iz premijerske fotelje.
  BBC objavi da je Bler znao da Irak nema hemijsko oruzje. Izvor informacije padne u depresiju, “izbode sebe nozem po ledjima i skoci sa mosta”. BBC se izvine Bleru.

  Svuda je manje vise isto, cak i u “zemljama razvijene demokratije”. Ljudima upravlja ono na cemu sjede, sto bi se reklo vecina su homo economicusi. Zbog toga mi je drago sto sam ekonomista, i mogu da predvidjam razvoje dogadjaja. Osim sto je zabavno, sasvim lijepo mi i placa racune:)

 19. babarogo,

  ja tebe ni u najdaljim naznakama ne smatram intelektualcem, tako da možeš biti slobodan od toga. Ako si pročitao kraj mog posljednjeg posta, jasno ti je da ne pripadaš tu. Ne treba mi teorijska misao za nešto što je po prirodi stvari posao mislitelja, možda u crnogorskoj praksi malo vulgarno poznatijeg pod terminom “intelektualac”, otuda zabuna.

  Prosto, intelektualac je čovjek koji prepoznaje suštinu prevare! I ne samo to, nego tu suštinu smogne i da saopšti ubogaljenom puku. A iz konteksta tvog pisanja, ja vidim da ti ne da ne prepoznaješ suštinu prevare, nego si upravo tu prevaru proglasio za modni krik, za vrhunac, solomonsku mudrost.

  Jadna je misao, babarogo, da će guzica nadživjeti svijet. Neće, babarogo. Bio monoteista, ateista ili panteista, u agoniji fizičkog nestanka čovjek može iza sebe baciti pogled samo na jednu stvar u životu: djelo. Pa bilo to djelo čovjek koga je stvorio za života, ili je to djelo duha, svejedno.

  Ako razarače proglasimo za stvoritelje, onda govorimo o paklu. A ti si tako srdačno i svečano proglasio pakao za maltene sami raj! I da si sve to rekao na TVCG recimo, vjerovatno bi ušao u najuži krug analitičara crnogorske i globalne politike, one najbiranije. Ali si to rekao na jedinom mjestu na kojem si ZNAO da neće proći – na ovom sajtu! Zašto, babarogo? Pored toliko super medija, pored toliko divnih, umnih i učenih autoriteta za razne nauke u javnom životu… ti upravo biraš ovaj sajt? Jel moguće da si od toliko krasnih medija i sajtova… ti upravo došao u “ovaj krug mračnjaka i pesimista”, da prosvijetliš sjajnom istinom koja nam je, eto, nekako promakla? Ne, babarogo. I tebi je nekako ružno i pomalo dosadno među tim svijetom, zar ne?

  U svakom drugom slučaju, poraz je mnogo bolniji i besmisleniji…

 20. Babarogo,
  Veliš da boranija, to jest mala država, treba pri sukobu dva jaka, da stane na stranu jaceg, ako već ne može da se drži po strani veliš “fizički”, što povlači da se i “psihički” može držati po strani, nego o tom ćemo nekom drugom prilikom. Molim te odgovori mi kako boranija da zna ko je jači? Boranija mora da sačeka kraj sukoba, jer do kraja ne znaš ko će da ispadne jači. Jel?
  Riknilu boranija! Ono bješe iz “Sivog Doma”? Neka serija, ne znam jesi li je gledao!

 21. —————————————-
  Posted by: babaroga
  “Dakle imajuci u vidu okruzenje i okolnosti prilicno smo jeftino prosli u 90-tim. Pomalo nemoralno? Slazem se, ali ne zaboravite da u takvim vremenima i odnosima snaga kao lider sebi ne mozete dozvoliti luksuz moralnosti.”
  —————————————-

  hmm, @babaroga, u istom pasusu si pomenuo licni i drzavnicki pragmatizam, na cem ti se svodi ova teza za koju si rekao da ce bit sporna. pa, bio si u pravu :).

  mislim da to dvoje treba razdvojit, tj.
  – ici linijom manjeg otpora u korist naroda je jedna stvar,
  -a u svoju korist potpuno druga.

  cak mi se cini da se ovo direkno nadovezuje na slavkovu pricu iz teksta o djelovanju udbe, db-a, tj anb-a.
  zbog cega? pa zato jer je ovo jedna od glavnih teza koje se koriste u procesu poznatom kao pranje biografija vrha dps-a preko medija.
  ta manipulacija po svom mehanizmu djelovanja uopste nije naivna i prosta za razumjet, i jako mnogo ljudi se nasankalo bas na ovu stvar.
  al sama sustina manipulacije, i osnovna ideja je prosta:
  “zasto ne bi licne pragmaticne poteze djukanovica i marovica, predstavili kao pragmaticne drzavnicke poteze?”
  radi se o prostoj logickoj manipulaciji, zvanoj zamjena teza, i nadam se da ces i sam uvidjet da je to bit citave stvari.

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “…moglo bi se ocijeniti da je CG cak i profitirala u posljednjih 20 godina. Pisem doktorsku tezu i nasao sam zanimljive podatke …”
  —————————————–

  izvinjavam se sto sam izvukao recenicu iz konteksta, al mislim da nisam narushio smisao teze.
  dakle, da li smo ekonomski dobro prosli zadnje 20 godina u datim uslovima (koje je, btw, kreirao isti onaj koji i ekonomsku politiku koja pociva na tim uslovima)?
  eto, vrlo lako na netu mozes da nadjes podatke o ekonomskim pokazateljima za crnu goru `89-e (hvala antu markovicu :)).
  ako uporedis sve parametre sa danasnjim, i na to sve ukljucis sadasnju stopu ekonomskog rasta, vrlo lako mozes doc do godine kada cemo bit na istom nivou na kojem smo bili `89-e, a to je za nekih 15 godina oprilike. a kad cemo bit onda na nivou zemalja eu? za 30 godina? i to je znaci nekih 35 godina gepa, koje su ekonomski izgubljene, prosle, pasale nepovratno.
  ne vidim sto je tu dobro, i ne vidim zasto i to ne bi ukljucio u svoju doktorsku tezu, da su crnogorci, zbog licnog pragmatizma drzavnog vrha, u ekonomskom smislu izgubili 35 godina, na prelazu iz 20-og u 21. vijek.
  katastrofa…

 22. “ako uporedis sve parametre sa danasnjim, i na to sve ukljucis sadasnju stopu ekonomskog rasta, vrlo lako mozes doc do godine kada cemo bit na istom nivou na kojem smo bili `89-e, a to je za nekih 15 godina oprilike. a kad cemo bit onda na nivou zemalja eu? za 30 godina? i to je znaci nekih 35 godina gepa, koje su ekonomski izgubljene, prosle, pasale nepovratno.
  ne vidim sto je tu dobro, i ne vidim zasto i to ne bi ukljucio u svoju doktorsku tezu, da su crnogorci, zbog licnog pragmatizma drzavnog vrha, u ekonomskom smislu izgubili 35 godina, na prelazu iz 20-og u 21. vijek.
  katastrofa…”

  Uporedjenje je veoma nezgodna stvar. Opucih se da nadjem oficijelnu statistiku, mada nije to centralno mjesto mog rada. Jedini oficijelni podatak za GDP ima na nivou SFRJ i to u dinarima, sto je nebuloza.
  Dakle ugrubo… GDP CG je 1989 iznosio oko 1,5 milijardi dolara, a 2007. bice oko 3.3 mlrd. Znaci, rast od oko 120%. To ti na nivou od 17 godina daje nominalni rast od 5% godisnje, sto je vise od dolarske inflacije u posmatranom periodu.
  Ima tu dosta stvari koje moras jednaciti. Kurs dolar-euro, dinare i sl.
  Svakako, vjerovatno smo dobacili do 1989.
  Hrvati su dobacili jos 2003., pa mi ova teza djeluje zbog toga jos tacnije, jer za njima ekonomski kasnimo otprilike oko pet goldina.

 23. Posted by: babaroga
  “Svakako, vjerovatno smo dobacili do 1989”

  @babaroga, kako radis komparaciju dva vremenska perioda bez korigovanja? i uzeo si samo gdp za uporedbu, a dje su ostali parametri?
  reci mi da li su plate sada vece nego `89-e?
  da li je spoljni dug po glavi stanovnika manji?
  da li je budzetski deficit manji? (a cush mene, a luksic veli kako imamo suficit… :))….
  je li zaposljenost veca? (eto pitaj cetinjane, berance, gusinjane, itd.. kako imaju posla…)
  kolko velikih preduzeca je unisteno od `89-e?
  za takvu jednu tezu kako smo daleko iznad `89-e, koju si iznio u prvom komentu, valjda bi mora da imas veliku argumentaciju, a ne sad da trazis podatke. mislim, skontao sam da je to odokatvni pristup, ali ne vidim da na taj nacin podupires tezu koju zastupas.
  jako bih jako volio da nisam u pravu i da me razuvjeris, onda bi valjda skontao da sad bolje zivim no `89-e :)…

 24. Samo budala može svrstati Himlera i jevrema u isti koš !!!
  Heinrih Himler i brkovic jevrem u istom drustvu ??? Ma ni kao kibicer , MOŽDA jevrem u tom društvu bude baba sera , al u fašizmu se moralo izboriti za status PREDANIM RADOM a ne lelemudanjem , dakle
  Ovo je jedna od većih gluposti koju sam pročitao . Inače sjata pohvale za blog , al nemoj dolazit u maticu , odje je idila , što bi je ti tvojom pojavom kvario ? Što bi se ti OPET trošio učeći pučinu , stoku jednu grdnu , da se treba borit za slobodu ??? pučina ionako voli da joj ulazi .. gospodareva il zavarivača auspuha manje je bitno samo da joj ulazi i da se to naplati nekom crkavicom , pozdrav

 25. kosicu Bob BiNOME I POLINOME , SLAŽEM SE U POTPUNOSTI DA , GLUPOSTI SE NE BRIŠU , POTENCIRA SE ČAK NA GREŠKAMA GLUPAKA DA ih ne bi neko drugi ponovio a i da bi se glupi a bezobrazni priveli mjestu koje im pripada , a to je dno socijalne ljestvice ,
  MEDJUTIM , ima pravo babaroga za ovo oko milovog kurvanja ( mada , ne bih ga ja bas poredio sa inzagijem , pipo je malo bolji igrač , al eto nek milo bude kao .. sejdorf , ok organizuje ) i bilo je zaista oportuno kurvati se , možete vi
  ovo(m) j babarogi zamjerat svašta al intelektualni su mu textovi , fakat .. kao što je fakat da kurvanje donosi pare , tako da makedonci i pobrojani zaista dolaze u Cg na rad ,
  izgleda da se u Cg kurvanje zaista odvija vješto i naplaćuje dobro . DIVLJA LEPOTA !!! 😉 Plati pa klati , staro pravilo . Kurvanje se crnogorcima plaćalao , e sad što neki još uvjek plaćaju
  ( danak neiskustvu ) a neki se klate od umiranja u ljepoti 😉 .. to je fenomenološko pitanje
  I NARAVNO da an gro naroda u cg čini boranija , koja jede pasulj , a od pasulja se mnogo prdi , zato smrdi u Cg , a makedonci .. na privremenom radu , samo su pojačali degustaciju mahunastog povrća 😉 E VIVA kurvanje E VIVA , bilo je kurvanja i za vrijeme talijana , vele stari .. mnogo je kurvanja u cg .. prostitutska država ? Prostitutski narod ? Biće da je .

 26. Najzad jedna tolerantna rasprava i diskusija. Jedan, ne čini mi se jadan – “babaroga”, protiv drugih. “Babarogu” vidim kao real-političara u mnogo čemu, ostale kao u manje-više maštare pravednog društva(u ove druge ubrajam sebe). Ali svakako zanimljiva rasprava i zasad bez uobičajnog etiketiranja.
  Moj stav, ako je uopšte bitan, je mnog bliži openentima “babaroge”. Stim što mi se sve više čini da je naš stav utopistički. Razočaravajuće, ali se bojim da je tako.
  Što se same naše istorije tiče, pomenute u inicijalnom textu, apsolutno ne vjerujem u nju. Kada se ovako bezočno prekraja ova novija čiji sam savremenik bio, mogu zamisliti što se tek radilo od one davne istorije sobzirom na milje, načina i sredstava komunikacija, vrste vladavina, broja pismenih ljudi i ostalog.

 27. Ovaj babaroga me podsjetio na podudarnost jedne situacije koja dolazi iz izmišljnog svijeta, bojim se opet ću morati da kažem Gorskog Vijenca, a podudara se sa jednom drugom situacijom koja opet dolazi iz stvarnog svijeta i eto silom prilika IZ STVARNOSTI NAŠE DANAŠNJICE ! Svaki Crnogorac se mora sjetiti scene iz Gorskog Vijenca kad Vladika naiđe na gomilu okupljnu oko jedne babe, u namjeri da je linčuju, ne iz boljeg razloga nego zato što je vještica. “Kazuj babo, jesi li vještica!”, pita dosta grubo nesretnu stariju ženu neko iz pratnje koja ide uz Vladiku. I ona kao iz rukava prizna da jeste nema potrebe da se krije, kaže, jer gomila je očigledno nije pitala je li ili nije vještica nego su htjeli da joj presude prije suda. I pošto potanko prizna sve tu pred Vladikom baba počne da plače. Ali nije tu kraj babinim mukama, sada glavari, a to je sve sama elita crnogorska, junaci, vjerovatno tako i izgledaju, stoje uz Vladiku i počnu sami da se prepiru ima li vještica i pitaju Vladiku a ovaj sa potpunim prezirom odbaci taj način razmišljanja i molim vas dozvolite da ovdje citiram čitavu repliku u originalu:

  Đe vještice, što govoriš, Vuče!
  Nema toga ni u jednu knjigu.
  Svrh mene se svi ovde kunite,
  to su babske priče i mudrosti;
  nego laže ova babetina,
  ali može nešto drugo biti!

  Šta može biti drugo? Da je luda? Ne ! Drugo jedino može biti da se prepala od naroda koji je po principu neposredne inkvizicije sasvim lako ubijedio dotičnu stariju gospođu da je vještica, pretpostavljam, tako da ona nije imala baš puno izbora u biranju između laži i istine. Nakon što im je Vladika objasnio da vještica nema ni u jednu knjigu svi glavari, mahom najveći junaci Crne Gore, ujedninjeno viknu na babu što je ona lagala. Što ti lažeš ? Jer su glavari uzeli u obzir samo prvu mogućnost koju im je rekao Vladika : »laže ova babetina !«, tako im Vladika kaže ali im kaže da ima i drugih opcija. Glavari prihvataju samo prvu. Baba u tom trenutku kako piše u didaskalijama »prepada se i drhti«. I pošto izjavi da je to njeno priznanje pred smrt jer se tako osjeća ona im prizna da je išla kod Vezira i da je, zapravo, on poslao da »pomuti crnogorce«. Nakon tog i takvog priznanja čitav narod skoči da ženu ubije kamenjima. Valjda zato što sad govori istinu! Vladika se nije ni obratio čarabaki ali je jedina ona uzela u obzir onu drugu opciju… može nešto drugo biti. Šta drugo? Samo druga laž može biti, koja baku inauguriše u veleizdajnika, te pošto joj je sad jedino važno da se iskobleja iz ruku okupljenog naroda, ona može odgovarati samo pred sudom druge vrste, državnim sudom, zna to baka! To je vještica, što bi rekao narod!

  A sa čim se ova priča podudara! E! Prebiše tu skoro nekog novinara pa izvedoše dvojicu pred sud, a ova dvojica u jedan glas su govorili: »Jesam, kneže, nije vajde kriti!«, a svi znamo da u ovim demokratskim sudovima svako gleda uz advokata da porekne krivicu, pa i kad je očigledna, a ne kad nije!

  Naravoučenije:

  Samo na narodnim sudovima krivci glasno i jasno priznavaju svoju krivicu. Na svim ostalim rijetko ko to radi tako ako zaista nije kriv

 28. Rizikujuci da uzurpiram gostoprimstvo domacina ovog bloga, zelio bih da predlozim da se negdje, ne mora ovdje, za to bi bio zgodan neki forum, otvori diskusija da li se bolje zivi danas ili 1989. Naravno, posto gledam da kontriram vecini, na ovom blogu, a nijesam presrecan sto su znacajna manjina u drustvu pokusacu da navedem argumente da je danas zivotni standard bolji.
  1. Broj klimatizovanih stanova danas i 1989. (Za jade sto mi ovo prvo danas pade na pamet:)). Meni veoma bitna stvar!
  2. Broj automobila
  3. Da li uporedjivati dostupnost sredstava telekomunikacije, posto mnoga nijesu postojala.
  4. Prosjecno vrijeme cekanja posla ukoliko ste zavrsili faks, a i ako imate dobar zanat.
  5. Broj otvorenih supermarketa. Vjerujte niko ne ulaze novac da mu radnja zvrji prazna. Posto nije drasticno porastao broj stanovnika, porasla kupovna moc.
  6. Broj podignutih stambenih kredita. Znaci, dosta mladih ljudi ima odakle da ga placa. Ranije ti ga je drzava davala besplatno, ali u ogranicenim kolicnima, uglavnom ako si partijski angazovan ili se uvuces sefu. Danas, radih kod zlih stranaca koji sve zivo pokupovase i od plate placas ratu.

  Posto znam da se valja za dio ovih stvari kalkulisat i globalni tehnoloski napredak, ovo ne pisem kako bih rekao da je zasluga vlasti. Ajde da probamo sagledavat stvari, prije svega bez emocija.
  Mudri Zipp (pratim te ne pcnen) veli da licim na real politicara. Proucavao sam malo Public Choice teoriju koja kaze da kada ljudi udju u politiku to rade iz licnog interesa, koji je manje ili vise otvoren. Prilicno realna teorija sa dosta primjera iz stvarnosti (ne nase). No, uvijek sam radiji zivjeti u zemlji gdje se politicka elita rukovodi licnim interesom, nego opstim (koji ona ista definise).
  Obicno kada zemlje vode ljudi koji zele da sprovedu velike ideje ostaju velike zrtve i masovne grobnice.

 29. Crnogorska ekonomska misao vuce duboke korjene jos iz doba Nikole 1….a ogledala se u tome da je prosjecnom crnogorcu pokazatelj standarda bio broj crnogorskih odjela koja se ponosno šetaju Cetinjem…a mnogi Crnogorci su prodavali zadnje iz kuće kako bi odjelo kupili a doma se na krtolu o praznicima hranili…i to je samo privid standarda….a da ne pričamo o prvim teniskim i golf terenima, automobilima i drugim folklorom uspješnosti i bogastva….paralela je vrlo upečatljiva, lično znam dosta ljudi sa BMW-ima a kad toče na pumpu nikad ne prebače 5 eura….ako bi gledali broj kola ( što regularnih što neregularnih ), broj mobilnih telefona, količinu luksuzne robe koja se prodaje sasvim dobro ( spomenuću ona čuvena 4 kg prvih trešanja prodatih prvi dan po 39 eur), onda smo zaista zemljam sa ultra standardom,ako se uzme u obzir koji su milioni pošli na uvoz automobila ( bolja analiza bi otvorila priču o opravdanosti otvaranja fabrike u Crnoj Gori – samo za naše tržište ) onda smo zaista dobri….ali ako se samo malo zamislimo i priupitamo odakle pare brate kad ne proizvodimo ništa osim turizma do ove godine…onda se čovjek zamisli a kako je prva rečenica na ekonomskom fakultetu da nema besplatnog ručka,onda nam ga je , sve su prilike đavo izio….u uporednu analizu na koju smo se bačili treba unijeti samo jedan sitan detalj a to je koliko je crnogorske zemlje 1989 godine bilo u vlasništvu njenih građana i države a koliko danas, koliko se naših đedovina po Reževićima, Boki, Baru, Budvi, Žabljaku ( pročitah danas da je prodat spomenik stradalim u drugom svj.ratu na Cijevni i kad je potomak došao da se pokloni kostima nije mogao da priđe…) vodi kao imovina razno raznih inostranih investitora, e kad i to uzmemo u obzir bojim se da je bilans mnogo loš…pričao sam sa jednim velikim ruskim investitorom koji mi kaže znaš crnogorci su pretočili đedovinu u džipove, glisere, armanije, motore ali svemu tome za 5 do 10 godina dođe kraj a onda…..sve to lijepo izgleda dok je u garanciji ali šta kad iscure novci…najveći dio investiranog novca se investira u građevinarstvo, zaista dobro uložen novac ali za investitora…u tim zgradama se ništa ne proizvodi i niko se ne zapošljava..umrtvljen kapital….eto kratko na tu temu …moja malenkost

 30. Zipp,

  zanemarujući sad stručnu ekonomsku misao, da li bi se ti iz real političkih razloga, da uprostimo stvar, npr. učlanio u DPS? Stranku koja bezmalo 20. godina vodi jednu “realku”, uvremenjenu politiku. Potpuno sam siguran da je ovaj mehanizam vladanja jedinstven u svijetu. Prije svega zbog naroda koji je isto tako jedninstven u svijetu, po mnogo čemu. PItanje je banalno, ali ti ga postavljam kao ilustraciju. Jer se iz nje najbolje vidi kako srednjeg toka, naravno, u Crnoj Gori nema. Na žalost, dodajem. Lijepo bi bilo da ga ima. Dakle, ili si u Otporu nečemu, ili si suvo klasje u Crnoj Gori.

  Jer, ako počnemo da tako posmatramo stvari, neko će reć “hladne glave”, dolazimo do golog ništavila, iz kojeg bjekstva više nema. Ostaješ učauren i svaka misao, makar ideja, koja pokušava mijenjati stvari postaje apsolutno nepotrebna. Još svježi leševi na tu nedavno minulom balkanskom pokolju ostaju relativizovani. Ubistva bivaju ubistva, globalno očekuješ da će sve to riješiti nekakav tamo “duh vremena”. I na kraju sam budeš zapretan u bezizlaznom lavirintu. I onda možeš da kažeš, kao babaroga, da “pod vodjstvo Mila Djukanovica Crna Gora se prvi put u svojoj istoriji, kvalitetno iskurvala”.

 31. Gospodine Koćalo,
  Ako mi vjerujete, nema tog blaga, tog straha, te prinude, te omame, te droge, te prijetnje koja bi me mogla učlaniti u DPS. Ja tu interesnu grupu samtram organizacijom koja je u svom korijenu-nastanku, fašistička. Da je original, pa da je prosto. Nego loš plagijat. E sad, ja stvarno nijesam teoretičar, niti previše načitan i teoretski potkovan ali smaram da se to ne može reformisati, osim retorički. Tj. da uvijek takvi mogu okrenuti ćurak, vratiti se na pozicije da opet ratujemo, mrzimo, ćeramo, da nam uvode nepravedne i ničim zaslužene sankcije, jedemo korijenje i tome slično. O novijoj istoriji, “reformskoj” te partije neću. Dovoljno je to da joj je načelu čovjek koji se toliko žrtvuje za svoj narod i Državu da zamrzava milionske poslove napravljene u jednoj godini bavljenja biznisom, samo da bi narodu bilo bolje i da bi on imao platu od nekih 1000 eura! Nema takvog humaniste na svijet. Kakva ILH? Nobelova nagrada.
  Ja sam već rekao da sam ja na suprotnim stanovištima od “babaroge”. Ali se plašim da je ono što on kaže bliže realnosti, ovo što ja želim i mislim, vjerovatno utopija. Valjda je politika takva, kurva nad kurvama. Čast kurvama. A ja nijesam političar.
  Ja sam 90-tih htjeo poginut za Crnu Goru, čista srca. Ali sam tada bio ustaša i mudžahedin. Nekad me hvatala prijatna jeza od crnogorske zastave, himne, pjesme. Sad sam ravnodušan. Jer je sve to isprljano, lažavo. Ovo je moj utisak, griješim možda.
  Gospodine “babaroga”,
  Nemam veze sa ekonomijom. Ne mogu sebi samom računicu napravit od prvog do prvog. Ali Vaš navod o broju “klimatizovanih stanova 89 i sad” kao jedan od parametara za doktorsku disertaciju i poredjenje je …., nemam riječi. U tom vremenu klima je koštalo čitavo bogastvo, sad je sebi svako može priuštiti, jer je cijena sve tehnike desetostruko pala. I ostali gore navedeni parametri poredjenja su svi diskutabilni, po meni. Kad bi ih obrazlagao, uzeo bih previše vremena i vama i meni.
  Sir Oliver,
  Pročitah i ja danas text u “Monitor”-u o prodatom spomeniku. I ostadoh bez texta.

 32. Da li se živjelo bolje davne 89-te ili se pak bolje danas živi? I pored najbolje volje da se sjetim kako sam živio 89-te godine ne mogu. Danas, hvala ne pitanju nije loše, iskoči i loših dana, ali u prosjeku zadoljan, na ljestvici 1 do 10, 8-osmica jaka. Ali kad god se pohvalim da mi nije loše, mene obuzme blaga zebnja, dakle zebem da bi moglo biti gore. Znači taj osjćaj nesigurnosti na prvom mjestu meni karakteriše današnju 2008-osmu. Neko kaže kredit, ja ne volim kredite zato što sam onda sam ucjenjen i sve što radim mora, ponavljam mora da zarađuje novac. Građani su dakle dočekali stroga pravilia novopridošlog kapitalizma veoma izloženi socijalnoj nesigurnosti. Sve institucije kulture jesu žive ali to nijesu ustanove koje pružaju išta više od ispunjavanja godišnjeg programa. Da ne pričam o jednom monopolizmu kao opštem obrazcu ponjašanja u tom društvu koje se zove Crnogorski Javni Život. Da ne pričamo o gruboj nevaspitanosti kad sagledamo najčešći vidi ponašanja na ulici, u kafani, u javnom životu. Od političke elite godinama nijesam čuo uzjavu koja nije bila ili nadmena ili nekog grubo ponižavala. A o umjetničkoj produkciji na godinu dana da ne pričamo. Vrlo malo i slabog dometa. To su umjetničke tvorevine koje kad prežive sezonu smatraju se tamo klasikom.
  Kako je bilo daleke 89-te i pored najbolje volje ne mogu da se sjetim, znam da je ubrzo počeo rat e onda kako je bilo to ću pričati unucima…

 33. Onog dana kada je LSCG zamrznuo svoje djelovanje, zamrzla se i moja dusa.
  Tada…tada…osjetih se kao da zivim pjesmu Eda Veddera, Society cije rijeci Vam prilazem uz ovaj komentar.

  Link, ko zeli da je cuje: h**p://www.youtube.com/watch?v=7loLxor-Hsg&feature=related

  Oh it’s a mystery to me.
  We have a greed, with which we have agreed…
  and you think you have to want more than you need…
  until you have it all, you won’t be free.

  Society, you’re a crazy breed.
  I hope you’re not lonely, without me.

  When you want more than you have, you think you need…
  and when you think more then you want, your thoughts begin to bleed.
  I think I need to find a bigger place…
  cause when you have more than you think, you need more space.

  Society, you’re a crazy breed.
  I hope you’re not lonely, without me.
  Society, crazy indeed…
  I hope you’re not lonely, without me.

  There’s those thinkin’ more or less, less is more,
  but if less is more, how you keepin’ score?
  It means for every point you make, your level drops.
  Kinda like you’re startin’ from the top…
  and you can’t do that.

  Society, you’re a crazy breed.
  I hope you’re not lonely, without me.
  Society, crazy indeed…
  I hope you’re not lonely, without me
  Society, have mercy on me.
  I hope you’re not angry, if I disagree.
  Society, crazy indeed.
  I hope you’re not lonely…
  without me.

  Tako sam nestao iz onog sto nazivaju drustvo, izmakao se iz svih njegovih derivata.

 34. @babaroga, samo bih na pocetku napomenuo da nisam bas zadovoljan argumentima koje si pominjao kao primjer da se danas bolje zivi nego `89-e, jer sam ocekivao da kao ekonomista i uskoro doktor ekonomskih nauka, ako sam dobro svatio iz prvog posta, izneses konkretne brojke, a ne paushalne i odokativne ocjene. a da potsjetim, to bi trebali bit argumenti kojima bi dokazao svoju tezu da se milo kurvao kako ti rece, tj bio pragmatican drzave radi, a ne sebe radi, sto se i vidi iz ekonomskih rezultata, tj naseg kvaliteta zivota…
  neznam, mene s onim argumentima nisi uvjerio.

  pocecu odgoovor s kraja tvog posta:

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “uvijek sam radiji zivjeti u zemlji gdje se politicka elita rukovodi licnim interesom, nego opstim (koji ona ista definise).
  Obicno kada zemlje vode ljudi koji zele da sprovedu velike ideje ostaju velike zrtve i masovne grobnice.”
  —————————————–

  sada izjednacavas politicare koji u svakoj razvijenoj zemlji (recimo svedska, kanada, finska) se rukovode opstim interesom, sa ljudima koji provode velike ideje. jednostavno, sama postavka teze ti nije tacna.
  kakve to zrtve i masovne grobnice vidis po ovim zemljama koje sam naveo, a ciji politicari su podvrgnuti strogoj kontroli konflikta interesa od strane prvenstveno javnog mnjenja? sto bi to nama skodilo da imamo takve politicare? koje bolje rezultate vidis iz vladanja crnogorskog premijera, koji se vodi licnim interesima, nego premijera holandije, npr. koji se vodi opstim interesima?

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “zelio bih da predlozim da se negdje, ne mora ovdje, za to bi bio zgodan neki forum, otvori diskusija da li se bolje zivi danas ili 1989.”
  —————————————–

  zaista ti ne treba nikakv forum, imas cifre tad i sad, i uporedis ih za pola sata. a inace, kolko mi se cini, to je jedna od osnovnih makroekonomskih stvari, uporedjivanje stanja u nekoj drzavi u raznim vremenskim periodima.
  zaista sam ocekivao veliki broj podataka, i mozda jedino sporenje da li je monstat objektivan, il treba uzet pokazatelje evropskih i svjetskih relevantnih institucija, koje redovno imaju suprotne podatke od rezimovog monstata. a cak i sa monstatovim podacima, mislim da nema teorije da dokazes tezu.

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “1. Broj klimatizovanih stanova danas i 1989.”
  —————————————–

  ovaj argument je najvise od svih dobrano uzdrmao moje uporiste da su nas upropastili ove dvaes godina.

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “2. Broj automobila”
  —————————————–

  kolki je broj automobila? da li su skuplja il jeftinija nego `89.-e? sto rece neko – kolko ljudi sipa gorivo? zamisli, broj automobila se poveca (jos bi nam to trebalo da su nas doveli da idemo svi na magarca) a prporcionalna potrosnja goriva se smanjila. hmm, to je kolko mi se cini drastican pad standarda.

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “4. Prosjecno vrijeme cekanja posla ukoliko ste zavrsili faks, a i ako imate dobar zanat.”
  —————————————–

  a koje je to vrijeme izrazeno u brojkama? @babaroga, neznam da li vidis kolko ljudi ne radi? kako je npr. broj zaposljenih cetinjana od 9000 spao na 900 za 20 godina? kakvo je to poboljsanje? je li to pragmaticna milova drzavna politika?

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “3. Da li uporedjivati dostupnost sredstava telekomunikacije, posto mnoga nijesu postojala.”
  —————————————–

  ma slobodno, sto rece milo u jednom intervju: “sto se zale da su ka toboz siromasni, a eno svako ima mobilni.” kakva se to sprda s narodom…

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “porasla kupovna moc.”
  —————————————–

  kupovna moc je porasla?! iz `89, kad je plata bila dovoljna za minimum dvije normalne potrosacke korpe, a danas nije ni za jednu, i to samo prehrambenih artikala?

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “6. Broj podignutih stambenih kredita. Znaci, dosta mladih ljudi ima odakle da ga placa”
  —————————————–

  @babaroga, prosjecno svaki građanin duguje bankama 1 600 eura! okle ima da placa? od one mizerne plate? no idemo polako pu kreditne krize…
  a ne moram ti govorit `89-e kako je bilo, sam si reka: “Ranije ti ga je drzava davala besplatno…”

  —————————————–
  Posted by: babaroga
  “…zlih stranaca koji sve zivo pokupovase…”
  —————————————–

  tacno, ovim pokusajem ironije si pogodio samu sustinu privatizacije crnogorske. sve ono sto je `89-e po osnovu drustvene svojina pripadalo meni, tebi, svima nama, danas pripada nekom drugom. a cini mi se da i taj faktor moze da se ukljuci u komparaciju drustvenog blagostanja (tj mizerije). a da ne pricam kolko firmi, koje su isto pripadale nama, je unisteno, i kolko radnika je zbog toga ostalo bez posla.

  neke od stvari koje nisi pomenuo su i:

  -da je drustveni proizvod nedje na nivou 60 % od onog `89.`90-e
  -da je broj turista nemjerljivo manji u odnosu na taj period
  -da je pola naroda crne gore na razne nacine – siromasno
  -da su komplet pljevaljske sume date na raspolaganje jednom, samo jednom jedinom cojeku
  -da je u odnosu na prije 20 godina, kad je (uslovno receno) uvoz-izvoz bio ujednacen, danas spoljno trgovinski deficit neprestano u porastu, i da smo jako zavisni od uvoza, koji je 4 puta veci od izvoza
  -kolke su green field strane investicije? nekih par posto od ukupnih inesticija…
  – i na kraju, najgore je to sto se po zadnjim podacima ovi pokazatelji pogorsavaju! zanevjerovat, umjesto da se makar malo ide da se ekonomski izvuce iz ove kaljuge, ide se sve gore i gore. nadji mi jedno ministarstvo koje dobro radi?

  a kao suprotnost svemu ovome su milo i sveto npr,ne racunajuci bracu, sestre, il kumove barovica, brkovica&company.

  -`89- milo djikanovic na racunu – nula (0)
  -`89- svetozar marovic na racunu – nula (0)

  -2008 milo djukanovic ima (znanicno) dionica u vrijednosti nekoliko miliona eura
  -2008 svetozar marovic ima na racunu nakoliko miliona eura….

  i eto nije se uopste radilo o licnom pragmatizmu. ne, to su sve sjajni rezultati drzavnickog pragmatizma vrha dps-a ove 20 godine…
  mi idemo dolje jedno po vijeka, a oni naprijed kolko im nisu njihovi zadnje po milenijuma…

 35. E dok ste se vi bavili ciframa i raznim , POTPUNO BEZNAČAJNIM STATISTIKAMA , Džemperaši su za svo to vrijeme vaše svadje il debatovanja , ok , učili kako se krade a da te glupi i sludjeni narod ne u’vati .
  Kako manipulisati teladima .
  I eto , stanje na računu , ovog dvojca , bez kormilara , je naraslo sa nule na par miliona evra . Naučili Brozovi đaci , naučili zavarivači auspuha , naučili njihovi rodjaci priučeni novinari i nekakvi samozvani književnici.
  Krivi ste vi !!! kako bi rekao balašević , što ste ćutali , što ste sve to pustili .. a niste REČ izustili . Sad jedite što ste posijali .. dijalektika , prosto .. Interakcija

 36. Wawy,

  u tezu da se bolje zivi uklopio sam i globalni tehnoloski napredak, zbog cega su npr. klime danas maltene bagatela i sl. Znaci daleko od toga da smatram da je to iskljuciva zasluga vlasti.
  Sto se gdp-a tice pokusah iskalkulisat, uz ograde konstantnih izmjena kursa, da je dobacio do 1989.
  Mnogo vazna stvar je “tranzicioni sok”, jer je svaka zemlja nakon kraha dirigovane ekonomije imala drastican ekonomski pad, cak i ako nije imala “zanimljiv” komsiluk, poput nas.
  Socijalisticke ekonomije bile su zatvorene, sa kompanijama mahom neodrzivim u medjunarodnoj konkurenciji. Npr. ako si kupovao uvozno auto dazbine su bile 100% u odnosu na cijenu po kojem je uvezeno. Time se stitila domaca auto industrija, a na kraju zastitu domace industrije placao je kupac, cime je finansirao opstanak domacih proizvodjaca.
  Crna Gora, a i bivsa SFRJ, je tu bila u jos nezgodnijoj situaciji jer je, zahvaljujuci Titovoj spoljnoj politici, mogla da izveze gomilu stvari istocnom bloku, prije svega robu siroke potrosnje. Padom komunizma izgubljeno je ogromno trziste.
  Sve ovo govori da bi i bez “veselih devdesetih” imali zestok ekonomski pad.
  Najslikovitiji primjer su tekstilne fabrike sa par hiljada zaposlenih. Njihovo formiranje ne kosta previse, a zaposle pola manjeg grada, zbog cega su ih komunisti posebno gotivili.
  U globalnoj konkurenciji ovakvi se pogoni uvijek sele tamo gdje je najjeftinija radna snaga, cesto se zaposljavaju i neka nesretna djeca za dolar dnevno. E takvu je fabriku imao gotovo svaki crnogorski grad, a sada ih je trziste zatvorilo, pa vlast ima na ledjima more ljudi od 50-60 godina bez posla, koji mahom nemaju kapacitet za konkurenciju na trzistu rada, kao i snage i volje za neki novi pocetak. Zeznuta tranziciona prica, slicna u svakoj zemlji, sto tim kukavcima i nije neka utjeha.

  Ne znam odakle toliko odusevljenje skandinavskim zemljama. Ako im je toliko dobro zasto je Oslo svjetska prestonica overdoza, za najvise umrlih od heroina na 100.000 ljudi. Zasto se pola Finske vikendom ukrca na trajekte da bi se jeftinije obeznanilo od alkohola u pribaltickih zemljama. Ko je vidio Fince uzivo kao piju Niksicane smatra rigidnim trezvenjacima.
  Nesto nije ni tamo bas u redu kada tako razvaljuju sebi mozak. Bojim se da ima jos nesto izuzev klime.
  Prije nekoliko godina u Holandiji je neki lik, zaboravio sam mu ime, uglavnom mediji su ga opisivali kao rasistu i homica, postao ozbiljna opasnost politickoj eliti, u koju se podrazumijevaju i vlast i opozicija. Neocekivano, mogao je pobijediti na izborima. Naravno, ubijen je, sto je pripisano nekom umno poremecenom liku.
  Prvi holokaust u svijetu napravila je Belgija. Prvo je dobila Kongo za koloniju, jer ga niko drugi nije htio. Ne lezi vraze, Kongo pun dijamanata. Ali da bi napravio rudnike moras maci domoroce. Belgijanci ne bijehu lijeni no pobise jedno milion ljudi. No, ni tada ni danas niko to previse ne potencira, jer su zrtve bile crne i zivjele su negdje daleko. Antverpen osta centar trgovine dijemantima, a Belgijanci market mejkeri iste robe.
  EU birokrate naprave ustav. Francuzi i Holandjani im zviznu samarcinu na referendumu. Ustav prepakuju u Lisabonski sporazum i ne daju vise narodu da glasa o njemu vec to odrade poslanici koji navodno zastupaju opsti, odnosno, narodni interes. Cilj je da sigurno prodje dokument koji odgovara njihovim guzicama i sujetama. Jebi ga, Irci moraju po ustavu na referendum, nastavak znas…
  Znaci:
  1. POLITICARI SE VODE OPSTIM INTERESOM? VAZI, ALI NA PLAZI!
  2. Ako zaista ugrozis njihove interese, establisment ce i u zemlji sa najrazvijenijom demokratijom naci nekog Harvija Li Osvalda samo za tvoju dusu:)
  3. Ako pravis holokaust, ucini to brzo, i gledaj da bude u nekoj divljini. PRI TOME NE UBIJAJ BELOG COVEKA!
  4. Napokon, nase elite nijesu nista gore od drugih, samo sto nas je malo, pa su stvari ociglednije, a i nalazimo se u fazi akumulacije kapitala kada su stvari brutalnije. Cak smatram da su manje kvarni od zapadnjaka. Makar su manji licemjeri.
  5. Pravedno drustvo postoji samo u knjigama, a u praksi je nemoguce. Jos kada bi usli u elaboraciju pravde i morala, kao i njihove rastegljivosti u skladu sa interesima grupa i pojedinaca, divanili bi mjesecima.
  Savjetujem ti da stvari gledas manje crno-bijelo. Vecina stvari je u sivoj zoni:) Kontekst, sirina, modaliteti…

  Vidis kako je dobro kada se na nekom mjestu pojavi neistomisljenik poput mene, pa se ocas razvije diskusija. Svoje misljenje branicu do pretposljednjeg momenta. Posljednji momenat ostavicu za odbranu prava na drugacije misljenje od moga. Znam da je parafraza, a otprilike je osnova liberalizma.

 37. —————————————–
  Posted by: babaroga
  “Svoje misljenje branicu do pretposljednjeg momenta.”
  —————————————–

  da samo neznam koje misljenje, jer si ga u medjuvremenu promijenio. 🙂
  od pocetne teze kako je crnogorska vlast vukla drzavnicki a ne licno pragmaticne poteze i sto mozemo vidjet po uslovima zivota danas, dosao si do teze kako i jesmo pomalo bili nagrdjeni ekonomski, ali ne samo zbog vlasti nego i zbog tranzicije, i kako je vlast svudje ista, kao i politicari.
  tako da je i ova nasa takva, sve kruvanjluk do kurvanjluka i to sebe radi, pa je to normalno i mozemo bit zadovoljni.

  na moje podatke nisi odgovorio nikakvim slicnim i, posto nisam vidio nikakve brojke, koje bi ti kao ekonomsti morale bit glavno i vrlo precizno orudje, koje se ne moze relativizovat pricama, mogu samo da zakljucim da ti nije bilo u interesu da iznosis nikakve cifre, u cilju dokazivanja teze.
  no, nije ni bitno, posto si sad poceo drugu tezu, koja nema veze sa komparacijom kraj osamdesetih – sadasnje doba.
  a ja posto nisam sklon verbalnom lapurlatizmu, iskreno sasvim nezadovoljan sto nisi uspio da me ubijedis kako zivimo mnogo bolje no prije 20 godina, i da me ubijedis da tome nisu krivi pojedinci u vlasti, ne vidim daljeg razloga za ikakvu polemiku.
  mislim da sam dokazao ono sto je ocigledno iz aviona, a to je da su nas u svakom ne samo ekonomskom smislu nagrdili za ovoga perioda vladavine, da je to samo zato sto su najobicnija mafija, koja je zavela diktaturu (u) crnoj gori, samo je zaogrcuci u plasht soft – diktature. a mislim da si i ti to shvatio u medjuvremenu…

 38. Nije tačno babarogo da si ti neistomišljenik u odnosu na sve ostale. Evo jedne tvrdnje za tebe koja će te svrstati u ovaj tabor:

  Sve je prolazno, samo DPS je vječan!

  Siguran sam da ćeš se neslaganjem sa ovom tezom pridružiti ovoj manjini koja ti je toliko zanimljiva da si potrošio dosta kilobajta sajber spejsa ne braneći (čemu vojni termini braniti, niko nije tražio da se odrekneš svoga mišljenja) nego “razvijajući” svoje mišljenje i time praveći ovu diskusiju makar obimnom ako ne i zanimljivom.

  Meni lično zarište tvoje diskusije usudiću se reći bilo je potpuno nezanimljivo (ne interesuju me klime iz 89-te godine prošloga vijeka), mnogo zanimljivije su mi bile tvoje sporedne rečenice koje u poređenu sa ostatkom kome si pribavio autoritet “dobro naučene lekcije” ipak otkrivaju tvoj pogled na svijet a to je makar meni jedan siromašan pogled na svijet.
  Zašto siromašan? Pa zato što za tebe društvo u kome se nalaziš, time i čitav svijet stoje prema tebi, kao pojedincu, u obliku unaprijed određene i zauvijek ustanovljene datosti. U tom tvom svijetu, za koji se i neki iz tabora istomišljenika spremno rekli da je “realan” sa čime se ja ne slažem sa mnogo asprekata a što čitav ovaj blog onda možeš proglasiti i mjestom neistomišljnika. Tvoj svijet nije realan nego je obična konstrukcija koja te tjera da kažeš: bili bi smo siromašni i da nijesmo imali “zanimljiv komšiluk”. Mislim da uopšte neće biti stvar naučne hereze tvrditi i suprotno nego više stvar stava koji proizilazi iz određenog interesa a što je sve porod nečijih želja. Ispada da je i tvoj tobožnji objektivni stav proizvod onoga “hoću ovako neću onako”. A ti izgleda hoćeš da nekako napraviš svijet u kojem smo mi imali “zanimljiv komšiluk” a ja mislim da to nije tačno, nijesmo mi “imali” nego “napravili”, mi smo bili taj “zanimljivi komšiluk” za Konavle, recimo!
  Ovakav tvoj stav je još eksplicitnije izražen u rečenici da bi bilo isto i bez “veselih devedestih”. ovo je rugoba od mišljenja za čovjeka koji ubrzo treba da dokaže da je doktor nauka. Zašto? Zato što se ovako mišljenje protivi svemu onome što doktorska teza sa bilo kojeg polja ima u svojoj specifikaciji a to je novina. Tvoj svijet pretpostavlja nepostojanje novine. To je očaj za jednog naučnika. Dalje, tvoj pogled na svijet je smiješan jer je pun olako preuzetih steretipa kao onaj o Skandinavcima. Bio sam u Finskoj skoro i niđe niko trajektom nije išao da se napije, i kad se napiješ ne moraš da gledaš da ti srča od stakla upadne u čašu sa pićem kao u Nikšiću. Overdoziranja u Danskoj, veliš, jeste ali dok u Dansku ne traže ni ličnu kartu na granici u Crnoj Gori devedesetih granica je bila duplo obezbjeđena (vojskom i policijom) čitav Nikšić je bio Kristijanija.
  Babarogo, ne znam koliko je tvoja doktorska disertacija pomogla da te uvaže na ovom blogu, no tvoja pisanija na ovom blogu bi ti zatvorila vrata doktorskoj disertaciji kod svake iole razboritije komisije.

  No! Ja tebi želim svaku sreću u odbrani teze, as vijet u kojem si ti realan meni se ne živi! Za mene ti spadaš u još jednu ekstravagantnu iracionalnost jednog vremena.

  Poštovanje!

 39. za Vladimira Kosica i Brana Kocala

  HVALA VAM LJUDI

 40. Dobro je za ovaj blog imati nekog poput babaroge . Iz dva razloga
  1. Blog opravdava gradjansku orjentaciju slavka perovića ( i time što ne ukidate babarogu ) i
  2. babaroga je prepun duha , činjenica , te iako su mu komentari prilično suvisli unese i dozu humora , van reda , i osveži ovaj blog
  ” .. naći će se jedan Harvi Li Osvald i za tvoju dušu .. ” živa istina , a opet duhovito .
  babarogo ja bih tebe ui parlament , al ti bi prošao kao liberali , jer ti samo fiktivno branis tzv premijera u stvari si njegov oponent , ko zna da čita ..

 41. Koliko sam shvatio g. Babarogu – velika je sreca za Crnu Goru sto ima Mila Djukanovica, ciji se “mudri” pragmatizam, doveden do “genijalnosti”, sastoji u tome da ce, svima jasnim, mehanizmom dobiti izbore nezavisno kako narod glasa, potom povesti narod putem ( realno moguceg) blagostanja. Naravno, narod (kao neznavena kategorija) nece to znati da ocijeni pa ce glasati protiv njega, na sto ce On mudro odgovoriti jos savrsenijim mehanizmom kojim opet dobija nove izbore, da bi produzio put daljeg (realno moguceg) blagostanja, koje narod opet nece znati da cijeni, pa ce On morati da okrene novi ciklus sa krajnje usavrsenim mehanizmom…
  Jasno je da Milo Djukanovic ne smatra sud naroda na izborima relevantnim, jer da smatra taj sud relevantnim ne bi postojao “mehanizam”.
  Ako g. Babaroga ocjenjuje dosadasnje “uspjehe” (ekonomske i geostrateske) Djukanovica uglavnom jako pozitivno, to pretpostavljam da nema nekih vecih primjedbi po pitanju postojanja poznatog mehanizma koji dobija sve izbore, nezavisno od toga kako narod glasa.
  U tom smislu je rekao:
  “Na kraju balade broji se rezultat. Obrni-okreni, Milo ima veliki talenat za politiku, ne samo zbog navedenog vec i zbog licnog rezultata jer bas ne moze da izgubi izbore. ”
  Koliko je ovo tacno svjedoci pobjeda Filipa Vujanovica, a isto bi bilo da je kandidat bila Beba Dzakovic, Zmaj od Bosne, Babaroga, Pinokio, motokultivator …
  Koliko sam razumio, na unutrasnjem planu, gospodin Babroga cestita Djukanovicu na Sistemu Nepromjenjivosti Vlasti, koju je osmislio i doveo do savrsenstva pokazujuci pri tom maksimalni politicki “talenat”, a ispravnost postojanja toga “nevidljivog” mehanizma Babaroga potkrepljuje odredjenim ekonomskim pokazateljima, nevazno kakvim.
  Gospodine Babaroga,
  da li bi vi vise cijenili Mila Djukanovica da, kojim slucajem, ima takav politicki talenat da sve izbore dobija bez “mehanizma”, zahvaljujuci podrsci naroda, ili smatrate visim oblikom “talenta” napraviti mehanizam koji dobija sve izbore nezavisno od volje naroda?
  I uopste, da li bi za Crnu Goru bilo bolje da je vodi osoba sa “prvim” ili “drugim” oblikom politickog talenta iz proslog pitanja? Ili je to irelevantno, sto pokazuju vasi “ekonomski parametri uspjeha”, nezavisno sto se oni ne mogu uporediti sa ekonomskim pokazateljima vlasti proistekle iz demokratskog sistema koji bi bio alternativa ovome sad?
  Mozda imate dostup informacijama koje mi ne znamo, jer, mozda, vec postoji program koji sa ubacivanjem odredjenih parametara moze nepogresivo izmodelirati prvi i drugi slucaj?
  Doduse, moguce je da nam nije “dano” da to razumijemo, iz kojekavih razloga, ” sitnica”, trica i kucina…

 42. Izgleda da su moji postovi veoma inspirativni, dokaz da je zanimljivije kada se druze neistomisljenici. Usput, drago mi je sto jos ne dobih etiketu doktora, pa ni medicinske sestre na ORL odjeljenju:)
  Dakle, ajde da krenemo od teze da su politicari sebicni i misle na sebe, dok im je do naroda stalo tek toliko da ne naprave neku XXL budalastinu i ne izgube vlast.
  Uvodim sada Public Choice teoriju, koja pokusava da ekonomskim parametrima mjeri politiku. Dakle, glasaci su trziste, partije su korporacije, a politicari menadzeri.
  Trziste je imperfektno iz vise razloga. U radnji mozes da kupis bocu koka-kole i bocu pepsija, na politickom trzistu mozes da zaokruzis samo jedno. Koliko god ti se pio pepsi, ako pobijedi koka-kola pices je iduci mandat ili seli odatle. Napokon otvoris bocu i probas i odmah znas kakav si proizvod kupio, dok na politickom trzistu konzumiranje politickog proizvoda zna da potraje.
  E bas ta imperfektnost politickog trzista je glavna kvaka.
  Nakon odredjenog vremena stvara se establisment, gdje su vlast i opozicija jedno te isto, i povremeno se smjenjuju, kako bi narod imao utisak promjene, a u stvari radi se o marionetama finansijske elite.
  Naravno, da postoji “javnost” i mediji “psi cuvari demokratije”. Ali zamalo. Mediji kreiraju javnost u interesu vlasnika i oglasivaca, a to su opet ljudi iz poslovne i finansijske elite.
  Dakle, drustvom, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou upravljaju bogati. Naravno, njima dugorocno odgovara pravna drzava, kako bi ocuvali stecena imovinska prava. Pa onda naprave zakone koji cuvaju njihovo bogatstvo.

  Kod nas je sve isto kao i ostalim zemljama doduse sa nekim zakasnjenjem. Sto je tu Milova uloga? E pa prvi je ukapirao kako stvari funkcionisu u svijetu.
  Uzmite famozni sverc cigareta. Mislite li da bi Filip Moriss ili BAT prodali i jednu kutiju zemlji pod sankcijama da nijesu imali zeleno svjetlo sopstvene elite? A gliseri kroz pomorsku blokadu prolazili kao kroz sir? Kako da ne.
  Dakle, zapad mu je dao koncesiju za “tranzit” kako bi finansijski ojacao i izvukao se iz Slobovog uticaja. Posto je pronicljiv i skapirao je da je Slobo proslost, ulazi u pricu. Naravno, oslobadja se Slobovog uticaja, a i mice Brkicu sa kim vise ne mora da dijeli moc, sto mu je kolateralna dobit. Usput i CG skida Sloba sa vrata. Kad su mu rekli da batali “tranzit”, odmah je prestao.
  Dosta je ljudi omastilo brke na tom poslu, naravno bliskih njemu. Ko pretace med, olize prste. Doduse, ovdje se znalo olizat do lakata, ali nijesi mogao organizovati medjunardoni tender za “tranzit”. Posto se neko svakako morao napuniti, najbolje je da to budu njemu bliski ljudi. Da je neko drugi, lagano bi postao mocniji od njega i dao mu nogu.
  Posle par godina, kada treba napraviti pritisak puknu mu pricu o svercu, isti oni koji su je ranije amnovali. Medjutim, kao i mnogo drugih dusa koje su mu se desavale, Lomi je prezivi.
  Godine kada je bila “Duhanska afera” Crna Gora je ukinula of sor. Kakva koincidencija. Of sor poslovanje u najvecoj mjeri kontrolisu UK i USA, bas one zemlje koje su ti davale podrsku za tranzit. Kipar odlazi u EU i ti postajes jedina konkurencija za transfere ruskog novca. Najbolje je da uzimas posao njihovim bankarima koji im tako izdasno finansiraju kampanje.
  Obrni-okreni politika se najbolje tumaci pracenjem tragova novca. Svijet je takav kakav je, i tesko da moze biti bolji. Brze se Afrika priblizava Evropi, nego sto se mijenja svijest ljudi. Uostalom, sadasnja civilizacija pociva na postulatima koji su stvoreni prije par hiljada godina u Grckoj i Rimu. Da ih ne idealizujemo, stvorili su ih robovlasnici, dakle danasnji bogatasi, za slobodne gradjane, odnosno za same sebe. Cisto da se ne bi klali oko tala.

  A sad dvije replike.
  1. Konw how za “mehanizam” kojim DPS dobija izbore, obezbijedio je NDI, nevladina organizacija bliska americkoj demokratskoj stranci. Pored NDI postoji i IRI, isto to samo blisko republikancima. Naravno, IRI nema kancelariju u Podgorici da ne bi konkurisao NDI-u. Toliko o borbi te dvije pratije.
  Rijetka situacija kada su radili zajedno bila je kada se rusio Slobo u Srbiji. To je ono kada je prvo izgorela Skupstina, a sa njom i glasacki listici. Za svaki slucaj, da ih ko stvarno ne izbroji
  Jesam li za i protiv Mila? Hmmmm… Gotivan mi je. Sto cu, cijenim inteligenciju koja je kod njega nesporna.
  Napokon, obratite paznju da nijesam niti jednom dao vrjednosni sud da li je nesto dobro i lose. Vrjednovanje je mnogo relativna stvar, veoma zavisna od licne pozicije…

 43. I tako rekoh:”Koliko sam shvatio g. Babarogu – velika je sreca za Crnu Goru sto ima Mila Djukanovica, ciji se “mudri” pragmatizam, doveden do “genijalnosti”, sastoji u tome da ce, svima jasnim, mehanizmom dobiti izbore nezavisno kako narod glasa, potom povesti narod putem ( realno moguceg 🙂 blagostanja : ) , a potom,…, ispocetka, u krug.
  Babroga kaze:”Dakle, zapad mu je dao koncesiju za “tranzit” kako bi finansijski ojacao i izvukao se iz Slobovog uticaja. Posto je pronicljiv i skapirao je da je Slobo proslost, ulazi u pricu. Posle par godina, kada treba napraviti Pritisak Puknu mu pricu o svercu, isti Oni koji su je ranije aminovali. Medjutim, kao i mnogo drugih dusa koje su mu se desavale, Lomi je Prezivi. Konw how za “mehanizam” kojim DPS dobija izbore, obezbijedio je NDI, nevladina organizacija bliska americkoj demokratskoj stranci.”

  Ako sublimiramo nasa dva misljenja, zakljucak Babaroge je sledeci:”Jesam li za i protiv Mila? Hmmmm… Gotivan mi je. Sto cu, cijenim inteligenciju koja je kod njega nesporna.”

  Moj zakljucak je: Jesam li za i protiv Mila? Hmmmm…Upao je u mrezu, gdje se snalazljivost ne mjeri IQ vec poslusnoscu- beskrajnom slijepom i opasnom za sve.”

  Babarogo, da ste slucajno uznapredovali u sluzbi, pomislio bih da je vas odnos prema Milu slican odnosu Hebranga prema Brozu, u skladu sa bajkama o Hebrangu.
  No, salu na stranu.
  Vi zelite reci da sjenke, koje podrzavaju Marionetu koja ima sistem (koji se svakodnevno usavrsava) da uvijek dobije izbore bez obzira na glasace, imaju odlicne ekonomske pokazatelje.
  Znaci, CG ima odlicne ekonomiste u sjenci, Pozitivne patrone, Dobre duhove kojima treba vjerovati.
  Zbog cega, tada, pripisujete te pobjede (ekonomske, geostrateseke, izborne) Milu, a ne patronima?
  Zbog cega tada rijeci:”Na kraju balade broji se rezultat. Obrni-okreni, Milo ima veliki talenat za politiku, ne samo zbog navedenog vec i zbog licnog rezultata jer bas ne moze da izgubi izbore.”
  Ovaj hvalospjev je namjerno upucen od vase persone na pogresnu adresu Babarogo.
  Za takve lapsuse se leti sa mjesta specijaliste na mjesto besperspektivnog pripravnika, pomocnog istrazivaca u politici.

 44. E pa, doktore, pošto si već najmanje dva puta ponovio nešto kao I LOVE MILO, a to je valjda i glavno što želiš reći svim ovim , time si ti svoju zanimljivost neistomišljenika, što se mene tiče iscrpio, jer ja sam se u životu nagledao i naslušao takvih!
  Ovom replikom odustajem od polemike!

  Živio!

 45. za babarogu

  znas kako ovi na vlast cuvaju sinekure. tako sto govore da su nepromjenljivi.

  a znas kako djavo obezbjedjuje svoj mir. tako sto siri glasine da ne postoji…

 46. Kralj Nikola je davno rekao: Svaki narod zaslužuje vladara kojeg ima!!!! Bojim se da je besmisleno govoriti o emocijama prema voždu već da čovjek počinje da preispituje samog sebe, ljude oko sebe i sopstveni narod…Uvijek sam cijenio ljude koji iz sopstvenih interesa podržavaju određenu vlastelu. Vlast se i bira gledano kroz prizmu raznoraznih interesa i kroz zadovoljenje istih. Ne mogu samo da razumijem one koji ne znaju svoj interes, ne zadovoljavaju isti a nečiju sliku na zidu drže umjesto đedove…e takvi su kod nas problem. Ukoliko nijeste gledali staru predstavu “dugo putovanje u jevropu” obavezno je pogledajte..vidjećete mnogo sličnosti i prepoznaćete o čemu pričam…kod crnogoraca postoji određeni cjenovnik koji se već duži niz godina nije mijenjao….on se kreće od vreće brašna, ne-rušenja nelegalne kuće, ne-oduzimanja nelegalnog auta, traktora, zaposlenja malog od brata, dobijanja uloga, otvaranja izložbi, pa do monopolskih poslova, funkcija, ….za svakog po nešto. I tu počinje tržište…pravo, pravcato liberalno tržište ljudskim dušama..a kako su ljudske časti i duše, čojstvo i junaštvo za sve ove godine stečajem obezvrijeđene to ne treba mnogo novaca da se ova finansijska konstrukcija zatvori….i svaki sledeći put svce jeftinije,sve više kandidata….oni su primjenili čistu tržišnu logiku i ako bi ih ocijenjivali kao ekonomiste čista desetka ali da li postoje i neki drugi ciljevi? Skoro sam pročitao poruku Njemačkog ambasadora crnogorcima: Pokušajte da budete dobri kao Vaši preci…dovoljno je rekao!!!

 47. babaroga-hmmmm-gotivim-đukanovića je predstavnik one stasale crnogorske klase koja tako voli biti “nezavisna” iili “imati svoje mišljenje”, pa potrčati brže-bolje da “izgotiviš” gospodara! Ta nezavisna univerzitetska vrsta, koliko mene sjećanje služi, počela se javljati ono već krajem prošlog vijeka, kad je šija potukla brkove. Pa su brkovi bulatovićevski bili Retro, a šija je postala i ostala In. I ne samo in, bio je tu i mladalački treći, pa iskusni monitor, progresivne montene i antene… Šija iliti vrat je od tada izrodila mnogo nezavisnih, danas popularnih intelektualaca i analitičara, koji, sve onako direktno, izvijene šije, zureći u teleobjektiv kamere, sasipaju ovom narodu istinu u lice preko tv-a.

  Dakle, tada je narastao taj neoliberalno-demokratski(?) koncept mišljenja koji, eto, voli imati svoju glavu, da bi njome podržavao ustaljene vrijednosti vlasti. Ta populacija voli sebe zvati “urbanom” i “civilizovanom”; ta vrsta mrzi srbočetnike i Šešelja, ljubeći Crnu Goru kao niko i nikad prije; ta vrsta nosi majice CRNA GORA, sa sve čačkalicom među zubima i pjesmom “Kralj nikola na…” umjesto telefonskog zvona; ta vrsta kabadahijski blokira trotoare svojim najnovijim mercedesima; i ta vrsta najčešće ćuti na pomen vožda, jer dvostruka krinka na njihovom licu mora ostati “nezavisno nezainteresovana za stvarnost”… Sve dok neko tu tzv stvarnost ne ugrozi – onda nastupa babaroga i nezavisno stane da propovijeda uspjehe vlasti.

 48. @babaroga, oces li mozda dat vec neku argumentaciju za ove teze koje iznosis?
  jer ama bas nista nisi podkrijepio, tako da se komplet tvoji komentari komotno mogu nazvat spekulacijom.
  u cemu se to razlikuje od kafanskih prica? samo sto je odje zavijeno kvaziintelektualnim cinjenicama, public choice terijom (koju btw nisi ni koristio vec pomenuo u par recenica), makijavelizmom, i raznim new world order teorijama.
  ama bas nijednog argumenta.
  nasta ti lici ta prica? cisto opravdavanje i glorifikovanje lika i djela mila djukanovica. to mi pomalo lici i na dnevnike domacih telvizija…

  —————————————–posted by: babaroga
  “Napokon, obratite paznju da nijesam niti jednom dao vrjednosni sud da li je nesto dobro i lose. Vrjednovanje je mnogo relativna stvar, veoma zavisna od licne pozicije…”
  —————————————–

  nije tacno. dao si izuzetno nemoralan vrednosi sud…

  —————————————–
  posted by: babaroga
  “Da je bilo sranja bilo je, deportacije, Pljevlja i sl. No, da li su Italijani morali da izruce ponekog Jevreja u WWII?”
  —————————————–

  …cak nema rijeci kojima bi se opisala besramnost ove izjave. a ni ostala prica ti nije daleko od ovoga.

  da li mozes s ovom tvojim komentima na ovom postu pogledat u oci ljude koje je vladavina ovog momka koji ti je gotivan kostala novaca, godina, zivota?
  il imas neku novu teoriju o moralu koja bi relativizovala tvoj, milov, i gebelsov pogled na zivot i pomogla nam da vas zgotivimo?

 49. Eee, Babarogo,

  Krecenje, pa oportunizam obucen u pragmatizam, pa krecenje, pa opravdanja, pa alibi, pa oportunizam… a oli se samo od ‘ljeba zivi? Zar mislis da je oportunizam recept za ‘obezbijedjen, povucen, smrdljiv, ali osiguran kakav-takav zivot’ – pa sad mi imamo klime(jeftine-kineske, i kola – jeftina-polovna!? Zar ne vidis da je to koncept koji ni u kom slucaju ne moze obezbijediti bilo kakvo blagostanje, vec se povija vjetrom koji duva iskljucivo u pravcu interesa jedne grupe – cije kretanje ti nekako pokusavas da podvedes pod opsti okvir – ‘jer se bas tako namjestilo’? Po meni mesetarenje ne moze i ne smije postati zivotni moto pojedinca, a pogotovo ne politicki cilj. Ono je mozda sustina nauke kojom se ti bavis,ali nije model zivota i na njega se zivot ne moze svesti. Bez obzira na ‘globalnu stvarnost’, nije pragmatizam vec puki cinizam vjerovati da jos uvijek negdje u nekome ne postoji iskrenost, ili bar funkcionisanje po elementarnim pravilima – cak i kada se to tice najvisih pozicija, kao i to da su ljudi puki bravi koji samo gledaju sto ce izjest! Da je tako ne bi bilo ni filozofije, ni umjetnosti, ni zivotne radosti! Ja mojem djetetu zelim da vjeruje u sebe, svoj integritet, i bar nekoliko ljudi. Ovo sto ti propagiras nije ni malo originalno, cak stavise, potpuno je ‘u trendu’, ali je preprosto da bi definisalo ili pobilo onu konstantnu (mitsku ili ne; nekad masovnu, nekad gotovo ugaslu) covjeku imanentnu potrebu za pravdom. I to ne samo zato da bi ON SAM bolje zivio, ili od toga imao koristi, vec cisto PRAVDE radi. Ona u sebi nosi slobodu, mir, i ljepotu. Kad nje nema sve je rugoba, pa makar bila odjevena u samog Armanija i Pradu. Sto ce meni pare, osim da pobjegnem odavde? Dje da uzivam u zivotu u CG? Pa cak i da pare imam, dje da obucem onu Diorovu haljinu – u CNP? Jad je u ljudima i nikakvi lazni ekonomski standardi, i zavaravanje (pri tom se ozbiljno pitam kako ces proc s doktoratom?) to ne mogu pokrit. A jad se iz duse cisti samo oslobodjenjem kroz pravdu!

 50. Moja klima nije jeftina kineska nego skupa japanska , moj auto nije jeftin nego skup , engleski , moj rezon nije NIKAKO stavljanje u ravan Gebelsa i babaroge ( kakve stupidarijE ) NITI JE ISTINA DA JE kralj nikola tvorac maxime da svaki narod zasluzuje vladara kakvog ima , to prosto nije istina već crnogorsko lelemudanje
  Dalje , hel , ljudi u većini ( u Cg pogotovo ) jesu AMA BAŠ puki bravi koji gledaju šta ce izjest . babarogo , naravno da su vlast i opozicija isto .. Koga je iznjedrila decenijska sprega vlasti i opozicije ? U pravu si babarogo , vlast i opozicija ..
  Opozicija postoji kao paris hilton , samo postojanja radi .To je ista matrica koja je iznjedrila nekakve šukoviće , bubreškala , nikčevićke , nekakve darmanoviće koji su analitičari koliko pjana veselinka moja komšinica i koja “bije” nekakvog “slobodnog novinara ” ivanovića koji je pod “diktaturom” dugovratog koji mu je namjestio batine ” namakao milione evra , ajde de !? Ta priča pije vodu samo kod budala !
  cnp je super , za diora i za pradu , pogotovo od kad jašu zjaga i žena mu ( zna li iko koje joj je prioritetno zanimanje a nije domaćica )
  i hel , za tebe , kucaš ” čak štaviše .. ” takve greške se ne smiju podkradati nekom ko pledira da se tretira za ozbiljnog sagovornika ,
  vidiš , ne slažem se s babarogom po mnogim pitanjima , naročito po pitanju njegove ljubavi prema dugovratom , al on ne pravi ni slovne ni rečenične , ni logičke greške , e sad , što voli dugovratog .. možda je nabo neki kikiriki jašući mu na vratu , ne voli ga bez neke .
  babaroga se veže za interes ko koza za rogove dao mu je dugovrati neku kombinaciju čim ga toliko gotivi , možda bi ga i vi gotivili da ste mu kum , recimo .. Zato razumite babarogu i ..
  i dalje pijte s nogu 😉 brže obara 😉

 51. E, moj Big Black, posto svoga pravopisa jos nemamo evo ti ovo, i nemoj se ponovo blamirat i to jos ‘s visine’:

  “4. pravopisu (iako oba jezika rabe fonološki pravopis, u hrvatskome je nazočno …… stav stavak čak pače Štaviše; naprotiv pače, dapače, štoviše …” (Hrvatski pravopis)

  …pa bismo, valjda, bar na ovom blogu trebali izbjec ‘voznju’ s takvim glupostima, jer ja odje(!) ne plediram ni na sto, sto izgleda kod mnogih nije slucaj, pa se meni nalaze cak i lazne gramaticke greske i oko toga se razvija citava prica (kao da ih, uostalom, nema u drugim postovima!)

  Moram takodje naglasiti da je ovo i ,namjeran ili nenamjeran, vrlo zanimljiv psihološki aspekt srozavanja rasprave.

  Anyway, Black, kada sam govorila o ‘ljudima’ nijesam mislila na one u CG, a ni na nikakvu ‘vecinu’, prosto sam se suprotstavila Babaroginom oportunistickom shvatanju stvarnosti, ne zbog Babaroge (jer je on ‘zamalo doktor’), nego prosto zbog toga sto su njegovi stavovi prijemcivi danasnjem stanju uma mnogih, a u konacnom fatalni po ljudskost koju pokusavamo i putem ovoga bloga nekako da ocuvamo.

  Posto vidim da se donekle razumijemo, ocekujem da ubuduce bar izmedju nas nece biti slicnih ‘digresija’, kao sto je ona ‘gramaticka’ u tvom prethodnom postu.

 52. Ljudi, hvala vam svima na ovako kvalitetnoj raspravi. Rekao bih i da je ovo Slavku jedan od najboljih tekstova dosada, tako da ne cudi sto je bio iskra ovakvoj diskusiji, iz koje sam ja prije svega mnogo naucio.

  Jako mnogo dobrih argumenata je upuceno i na adresu babaroge (slazem se da je korisno da se ukljuce neistomisljenici, i zbog nas i zbog njega), tako da u principu nema potrebe da se ukljucujem. Ipak, osvrnuo bih se kratko na njegove polazne osnove (s obzirom da o ekonomiji i istoriji pojma nemam).

  Zbog argumenata poput ovih babaroginih ja ne volim kad se istorijom, ekonomijom, politickom filozofijom tretira, tumaci i analizira drustveno uredjenje. Svaka od ovih nauka trazi svoju distancu, svoju pticju perspektivu iz koje ljudi i njihove sudbine neumitno izgledaju vrlo male, iz koje su oni samo brojke, samim tim i kolateralna steta. Usudio bih se da kazem da vecina nas na ovom forumu gleda iz, kako Slavko kaze, zablje perspektive, ne zeli da apstrahuje ljudske gubitke (u bilo kom smislu), ne zeli da se izmakne do te mjere. Ako hocete, to je onaj rezon Ivana Karamazova, kome nikakvi visi ciljevi, strategije, opste stvari, itd. ne bi bili vrijedni jedne suze nekog djeteta.

  lovcen je u pravu kad kaze da babaroga sve vidi i sve zna, ali ne zeli. babaroga bira da vjeruje u pogresne stvari. Hipokriziju na zapadu koju pominjete, a u vezi koje ste uglavnom (ali ne uvijek) u pravu, vec 40 godina uporno i kvalitetno kritikuje Noam Chomsky. Medjutim taj Chomsky, koji vrlo dobro vidi i zna kako svijet funkcionise, NIKAD NIJE IZABRAO da vjeruje u takav moral, nikad se nije priklonio neminovnom, nikad nije nicim opravdao takve postupke, bilo da dolaze od malih ili velikih sila, zemalja. Pitanje je, na kraju svih krajeva, duboko moralno – parafrazirajuci Iva Andrica, sve Drine ovog svijeta su krive, ali sve sto covjek citavog zivota MORA raditi je upravo ispravljati krive Drine.

  Dakle, zasto bismo izabrali da budemo jedan Milan kad mozemo igrati mnogo casnije i ljepse? Zasto ne bismo bili recimo Napoli, onaj Napoli koji je jednom stvorio fantastican tim s Maradonom i Karekom, pa napravio takav uspjeh i opcinio toliko naroda, koji je toliko umirao u ljepoti da su pojedini posli na groblje i napisali cuveni grafit upokojenima: ‘Ne znate sto ste propustili’ (hvala Damiru)!

  Ipak, zamolio bih samo za malo vise uvazavanja za sagovornika, u ovom slucaju za babarogu. Ocigledno je da on sve vidi i sve zna, ali vjeruje u pogresan pristup stvarima. Umjesto da ga popljujemo i popsujemo (sto je kod nas default, a po cemu se u startu dosta razlikujemo od Zapada), mozemo pokusati da ga obratimo.

  Jos jednom hvala svima.

 53. Pošto sam propustio raspravu, uzeo sam vremena da pročitam sve gorenapisane komentare… I ne dojmi mi se neka rasprava. Jer kad nekoliko ljudi nešto govori i argumentuje, a naspram sebe ima samo floskule i podmetanja, to me onda jedino podsjeti na doba skupštinskih rasprava na relaciji DPS-LSCG… To sa sobom nosi i gorčinu, jer svaki put sam vjerovao da je vrijeme došlo, da je narod konačno shvatio očigledno… Ali shvatanja je bilo jedino manje i manje.

  Čitajući babarogine postove, htio sam reagovati opširno i detaljno, ali sam shvatio koliko bi to suludo trošenje vremena i energije bilo. Jer svaka mu rečenica za sobom nosi dozu prevare i propagande. U svakom stavu je nedorečen, paušalan, površan, a uz to se nije ni potrudio da odgovori ni na jedan jedini argument! Bravo, babarogo, položio si test sa najvećim brojem ocjena, vrlo brzo će od tebe biti jedan Miško Vuković.

  Da ponovim, možemo se ubit da opovrgnemo ovu nebuloznu priču, rečenicu po rečenicu, ali to nema svrhe. U Crnoj Gori se baš onakvo polemisanje poštuje i baš one nebuloze (tipa finci piju, mora da im je loše ili ima više klima nego 1989.) se smatraju valjanim dokazom teze. Prosto da čovjek poludi!

 54. http://javniservis.me/2011/07/12/dnevnik-2/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: