Posted by: Slavko Perovic | November 22, 2008

DNEVNIK, 22. NOVEMBAR 2008. godine

Čudo jedno! Funkcionalno nepostojeći Liberalni savez kao da je sve prisutniji na „političkoj sceni“ Crne Gore. Evo, samo prije nekolika dana razvila se prava mala, slatka polemika, između dva „zakleta“ bivša liberala (bivši liberal, o kako je to gordo zvučalo! ) jednog visokog finkcionera opozicione stranke izrasle iz „nevladine“ organizacije koju su osnovali upravo vladini ministri i službenici, nekadašnji i aktuelni (Radulović), i jednog visoko pozicioniranog novinara uglednog dnevnika, onda ad hoc osnovanog kao najambiciozniji Đukanovićev projekat u štampanim medijima.

Neću vam govoriti, znate i sami, kakav je tretman Liberalni savez imao onda kad je „grmilo i sivalo“  kod oba ova „nevladina“ projekta, kako smo „nezavisno“ nazivani „klozetom na tuškome putu“ te kako su, slično gvintovane „poruke“, radosno nalazile svoje mjesto u elektronskim i štampanim „nevladinim“ medijima, u iste svrhe osnivanim forumima, kako se seirilo, mudrovalo, iživljavalo na Liberalnom savezu dok se Crnoj Gori namjerno traćilo najdragocjenije vrijeme stvoreno u novijoj crnogorskoj istoriji, vrijeme čiji je zlatni sat počeo da kuca onog januara devedesete, pokrenut srcem tek osnovanog Liberalng saveza izniklog iz žile ponajboljih crnogorskih tradicija. 

Svjedoci smo, na žalost, druge su, najgore, isto tako duboke, crnogorske, žile i tradicije odnijele prevagu, bivajući đubrene i natapane, zalivane i njegovane skoro sa svih strana. Ono što danas za sve veći broj ljudi  postaje neutješno, uzemirijuće pitanje, jeste: da li je moralo ovako biti? Odgovor je: nije. A na pitanje: kako je moglo biti da je bilo drukčije, odgovaram, tukli bismo se za cilj, svi zajedno, pa što Bog da. Pobjeđivalo se i na Vučjem dolu, a što ne bi u borbi za uređenu državicu, i sređeno društvo…

Kada smo pozivali umjesto na sablje, na čvrsto držanje glasačkog listića, umjesto na juriš, u masovni izlazak na birališta, umjesto… Crnogorci su uvijek odlučili da budu „pametni“, ali nije ta vrsta “pameti” ni došla, ni podgrijana tek tako.

U rečenom „opamećivanju“ Crne Gore, odabrani su novinari“ udarnički dali svoj doprinos, jer, mora se priznati, onakav „entuzijazam“ u izvršavanju zadatog, ne može se zlatom platiti. Sjetimo se samo još jednog bivšeg liberala Velibora Čovića i ondašnje RTVCG. Prisjetimo se: instaliranim „živim istinama“ prethodile su „kritične tačke“ RTVCG i još mnogo toga.

Kakav se zadatak onda stavljao pred novinarsku branšu, ali i “nevladine“ instucije i vrle „nezavisne“ analitičare? Jednostavan i isto tako nepodnošljivo podal, dno ove ljudske osobenosti, a zvao se: „odbrana i zaštita“ Crne Gore (čitaj DPS, podvuci Đukanovića) od Liberalnog saveza! Obračun sa Miloševićem iskoristio se kao prilika za „davljenje“ Liberalnog saveza, omčom stezanom šakama još vrelih Miloševićevaca,  u savezništvu sa dojučerašnjim liberalima. Ortaštvo za priču stvoreno…

I, uspjelo se, ali, bijaše to velika tuča, na ponos one šake što se nešće u lance vezati, na sramotu onih koji su tu neravnopravnu bitku pametno posmatrali sa strane i glasali đe treba, ali i na odgovornost onih koji su pristali da budu momci za jednokratnu upotrebu. Džamadani su nenadano brzo pali, kao i one otužne, jadne, bljutave priče o tome kako je, eto, neko, neki nabijeđeni intelektualni krem crnogorski sa kojim se Đukanović danas opravdano sprda, preveo njega na ovu stranu, inače, da ne bijaše krema

Pogledajte ih danas, te neumorne pričaoce, njih nekolicinu otrcanih, izlizanih poput starih auto-guma gurnutih niza stranu, kako landaraju, tandrčući s kamena na kamen, dok im iz riječi vire snopovi zarđale žice, riječi na koje se niko živi više ne osvrće, pa ni njihovi najbliži. Nema više ni bina ni tribina, ni govorancija, ni emisija, a i apanaže su, većini, nešto otanjale, gricka se, sve skromnija, boračka pensija… O pravim profiterima, danas nećemo.

Visoki funkcioner one nekadašnje „nevladine“ organizacije, danas stranke, bivši liberal, izjavi, kako sve više „opravdava odluku LSCG da digne ruke od ubjeđivanja većine“ što je samo djelimično tačno. Liberali su „digli ruke“ samoukidajući se, jer su odbili su da zaigraju na mafijaškom stolu, poručili su jasno i glasno, na sve četiri strane svijeta, domaćoj i međunarodnoj javnosti, da su političke i druge slobode, “zajemčeneUstavom, u crnogorskoj praksi, gola golcata laž i da politički život u Crnoj Gori ne postoji, da je s predumišljajem ubijen u zametku što je, poslije zločina genocida, najužasniji zločin koji se može počiniti nad jednim narodom.

Poručili su, takođe, da se dominantni dio političkih i kulturnih elita, bilo kojoj strani one pripadale, kao i ogromna većina građana, svojim činjenjem i nečinjenjem, glasanjem prije svega, složila sa postojećim stanjem, i prihvatila da živi u laži, pokušavajući da u takvom ozračju ostvari ličnu sreću i sreću svojih najbližih, što nije moguće…

Poručili su liberali: DPS je pojeo crnogorsko društvo.

Kako je ovo bilo moguće da se desi, uz sav civilizacijski zaostatak koji se može dokazivati upravo tom dobrovoljnošću crnogorske zajednice da ostane objektom, pukom stvari, režimskom noćnom posudom, zajednice koja uporno odbija da postane subjekat („Mi,narod“) tek treba da se odgovori.

Ako ostavimo, trenutno, za vratima, da nam se ne vidi, nekolike metle i lopate režima: tajne fondove, policiju i „inetligenciju“, odabrani „novinari“ su bili ona moćna metla i lopata koja se za razliku od drugih, likom i potpisima vidjela svaki dan. Nikad Crna Gora ne bi pala u ove ruke, da je oni nijesu pridržali da ne uteče. A da se još i danas probrani prave ludi, dokazuje i odgovor bivšeg liberala Ivanovića, bivšem liberalu Raduloviću, u kojem se kaže:

„Ako jedna politička partija nema konzistentnu politiku onda se teško može govoriti o principijelnosti. Prije o lutanju. Ako su lideri Pokreta jednog dana sa Albancima protestujući zbog Orlovog leta, drugog dana sa Srbima braneći Kosovo, trećeg dana protiv Milića kao predsjednika NSEI jer je kandidat režima, a već sljedećeg u najčvršćoj antirežimskoj koaliciji sa njim, ako su u Podgorici tvrdi Crnogorci, a u Beogradu ljuti Srbi, onda se teško može govoriti o principijelnosti. Prije bih rekao da se radi o gluposti. Ako sam Radulović tvrdi da Pokretu fali dobra “organizacija i logistika” onda sam priznaje gdje je jedan dio problema stranke. Pravdati takvo stanje konformizmom, individualnošću i mentalnim sklopom, nije glupo. Ali jeste infantilno.

A kada sebe i rad svojih kolega tako opisuje onda nije čudo što, opet nesvjesno, potpredsjednik PzP bojim se proročki, najavljuje kuda takav politički rad i odnos prema poslu vodi. U ono što je učinio LSCG a zašta, po sopstvenom priznanju, Branko Radulović ima sve više razumijevanja“. (Vijesti – 20. Novembar 2008.)

Dakle, umjesto jedine istinite poruke, da je DPS pojeo Crnu Goru i taj obavljeni posao legitimiše zobanjem svakog, pa i najnovijeg izbornog rezultata koji je, između ostalog, proistekao i zbog dugogodišnjeg, rutinskog, svakodnevnog gimnasticiranja crnogorske javnosti (vježbajte sa nama laž! ) u čemu je neviđenu ulogu odigrao probrani dio branše i Ivanovićeva novina, šalje se lažna poruka da je fundamentalna greška u nečijoj „nedosljednosti“, jer, eto, crnogorsko biračko tijelo prosto „poludi“ kad je neko nedosljedan, pa zato izbornim pobjedama redovito nagrađuje dosljedni DPS, koji je k tome, i odlično organizovan!

Bezočni cinizam, glupost, trućanje, budalaština, novo izvršavanje starih zadataka? Ne znam, a i ne zanima me, pravo rečeno.

Najsmješnije, ponovo se, drsko lažući, ovoga puta posredstvom pezepe duge cijevi kratkog dometa, gađe u duh, pričinu, prizor nepostojećeg Liberalno saveza. Inercija? Ili taj duh uznemirava, ili… ama nešto jeste.

Nije, zaista, nikakva nauka razumjeti, upravo se zato ona tako brižljivo sakriva, (ne trebuje moral politici) da u korijenu svake društvene krize, osim onih koje su rezultat prirodnih katastrofa, leži jedan jedini uzrok, iz kojeg sljedstveno proističe čitav niz drugih, a to je odbijanje morala, usmjeravanje broda van smjera magnetne igle, što se na duži rok, sigurno završava društvenim brodolomom. Crna Gora, na žalost, nije jedini primjer, ali jeste među rijetkim i zbog toga pokaznim, gdje se sve to odigralo skoro filmskom brzinom…

Advertisements

Responses

 1. Do prije godinu dana, kad sam i bio u NK posljedni put, po trafika se mogla uz izlog, već tada pomalo užućela, vidjeti knjiga Baća Mitrića, ne mogu da prizovem naslov ali se sjećam da je bila jeftina, neko će u cinizmu reći “nije no skupo baciti euro”. Knjigu sam otvorio nasumice i naletio na tekst koji je nosio naslov “Biti ili ne biti” ili tako nekako, uglavnom Hamletova dilema, u ovom Baćovom slučaju odnosila se na “biti ili ne biti” za Đukanovića u vremenu kad je predreferendumska samostalnost Crne Gore dovedena u pitanje. Nijesam dovršio Baćov esej jer je on dilemu odmah na početku riješio tako što je “ukinuo” u korist ovoga “biti” ali mi je sad žao što ne bacih taj evro siguran sam da bi me ta pisanija sad mnogo uveseljavala.

  Baćo Hamletić baca taj moj euro u vis, a novčić stalno pokazuje profil glave sa inicijalima M. Đ. Sa tim novčićem se može veoma dobro zaraditi pod uslovom da sa druge strane novčića piše “ne biti”.

  I mislim se nešto u vezi sa pitanjem ovoga teksta iznad: Da li je moralo biti ovako? te mi na pamet (ako se tu o pameti tj, razumu uopšte radi) ne pada odgovor ni “da” ni “ne” nego “kako za koga.” Kako za koga.

 2. Uopšte, samo pominjanje LSCG od tih “individua” govori koliko je postao bremenit užas praznine, tako da ga čak ni apanaže, ni sve budvanske jahte, ni sva etno-biznis-jagnjožderačka sela, ni svi ruski i arapski tajkuni – ne mogu ukloniti. Jednostavno, u Crnoj Gori fali samo jedno – ŽIVOT, i to, na kraju, ipak, SVIMA. Zato i sablasno prizivanje duha LS, kao gorko spominjanje na nekadašnju nadu…

 3. uz svo uvazavanje odluke da u onakvim,ili ovakvim kakvi su danas,mozda jos gorim,uslovima zamrzne djelovanje,mislim da jedina nada crnoj gori,njenom moralnom i svakom drugom oporavku,jeste povratak na politicku scenu lscg,pa 1,5 ili 55% glasova imali,taj glas savjesti je nasusno potreban ako ne zbog ove sacice jada koja danas razumije njegovu poruku,a o ono zbog obraza buducih generacija

 4. Gospodine Perovicu budite sretni sto ste daleko od ovog tesko oboljelog drustva.
  Zivjeti odje je promasen zivot i sto je najgore tako ce biti ko zna do kada.Ko god je otisao odavde ne vraca se kuci,znam dosta ljudi koji su napravili pare i zavrsili sve ali im ne pada na pamet da se vrate i pored toga sto zive u nekim sjevernim zabitima,dje je klima uzasna,dje se sunce rijetka pojava.Znaci dzabe sto smo mediteran,sto nam je bog dao zemlju i klimu kakvu oni mogu da sanjaju.Na zalost ova vlastodrsci su i fizicki poceli da nas ubijaju,primjer Niksica dje zeljezara cudo radi,svaki dan mozemo da cujemo kako je neko tesko obolio,a svi cute znaci mogu da ti i uzmu zivot.Niko od tih nesrecnih “intelektalaca” ne smije da proviri iz misije rupe,a kamo li da digne glas ili organizuje peticiju za prestanak ubijanja,a znali su pisati peticiju protiv LSCG zbog smijesnih stvari.Mi u Bridz savez ovih dana smo upravo u tim vijestima osjetili sta znaci njihova sloboda stampe.Bez razloga su nas prozvali i probali da se porugaju sa nama.Taj nesrecni neprofesionalni novinar,uze za glavni argument jednu stamparsku gresku, i okleveta nas iz cista mira i jos iznese niz lazi.Naravno nama nijesu dali pravo na odgovor.To su vijesti i to je ta sloboda u kojoj mi uzivamo.

 5. Vecina ljudi je,i neznajuci to,uspavana.Radjaju se uspavani,zive uspavani,zene se i udaju uspavani,podizu djecu uspavani,umiru uspavani,da se nikad stvarno ne probude.Nikada ne uspijevaju da shvate cudesnost i ljepotu onoga sto nazivamo ljudskom egzistencijom.
  Budjenje nije prijatno.Zato mudrac ne pokusava da probudi ljude oko sebe.
  Nadam se da cu umjeti da budem mudar u ovoj prilici,i ne ucinim ni najmanji pokusaj da vas probudim,ako spavate.
  To se mene u stvari ne tice,i pored toga sto povremeno kazem:”Probudite se!”
  Ja samo treba da produzim naprijed svojim putem,da i dalje igram svoj ples.Ako prihvatite nesto od toga,dobro je;ako ne prihvatite,vasa stvar.
  Antonio de Melo

 6. RE: Slavko Bajagic

  tako daleko, a tako bliza

 7. Vesna,

  igraj svoj ples, možda je u tome poenta!

 8. Branko stajase pored Vas kad Vas gadjahu jajcima u Zetu one nesretne godine, a i posle nekolko iscuka onoga ljigavog advokata sto Vas ultimativno vrati da ne odrzite skup….Pa sto znam, mozda i nije tako los…A i rekoh..pisi Slavko da znamo ko je ko….

 9. Njihova opterecenost LSCG ce ih pratiti do groba, sujeta njihova uvijek ce ostati gladna onoga sto nikad nijesu bili- posteni crnogorci koji vole svoju zemlju. Izabrali su svoj put pa sad kad im od morala nije ostalo nista osim para za koji su prodali isti sa sve obrazom i licnom kartom u paketu, e sad im je ponovo do LSCG!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 10. Prokletstvo nego sto,ovaj narod je gresan za to i ispasta.
  Pozdrav Lovcenu.

 11. Danasnji 18-o godisnjaci su rodjeni 1990, znaci lijepu godinu po dolasku tadasnjeg SK (kasnije DPS-a u svim svojim oblicima). Njih je dosadasnji zivot (cast rijetkim izuzecima) naucio da je su krijumcarenje droge i oruzja, prostitucija, zelenasenje, potkazivanje i spijuniranje, sasvim legitimne zivotne djelatnosti i stvari kojih se ne treba stidjeti. To sto im braca i sestre postaju narkomani i prostitutke, a roditelji poslusnici i poltroni okrenuti samo onom najprizemnijem, materijalnom cilju, za njih je vazeci lifestyle. I bojim se da ce tako zadugo i ostati. Jer, da se vratim na pocetak, oni su rodjeni 1990, i za bolje ne znaju. A ovi… Kako ono kazu: da su vuci vise bi se zasitili, da su ljudi, vise bi se zastidjeli… Mozda sam malo skrenuo sa aktuelne teme, ali elaborirati pojedicne slucajeve na crnogorskoj javnoj i politickoj sceni, postalo je zaludno.

 12. Tačno Aleksandre,

  S tim što je u mom mišljenju strelica “zaludnosti” takođe i bumerang te se, s pravom ili bez, pitam da li su komentari ovoga bloga izraz nemoći ali iste za koju se vlast osuđuje. Kao što sam već rekao da li osuda “dekadencije” jeste njen prirodni izraz i dokaz njene vitalnosti.

  Iz istog razloga sam se pitao “gdje su tekovine LSCG-a ukoliko nijesu apsolutno razočarenje i žuč”.

  Jeli ovaj crnogorski položaj, zapravo položaj takođe pominjanog ovdje biblijskog Jova koga je umjesto onih zlatnih evropskih zvjezdica guba napala kao nagrada za političku vrlinu (kao što je biti protiv rata, naprimjer)?

  Zar ne bi trebalo, ako je “ono” prava stvar bila, ako smo znali šta ćemo sa čitavom Crnom Gorom, kako to ispade da ne znamo šta ćemo sa samima sobom pojedinačno pa da nas se ne tiče ni Milo, ni Baćo, ni Bogatun Bezgaćo Skorojević.

  Jendostavno rečeno, jeli vi ljudi “ovo sve” radi sela ili radi sebe?

 13. Obezvrijedjivanje nekretnina, skoro totalni prestanak investicija, veoma losa turisticka sezona ( jos gora od svih jer smo prose godine otjerali socijalni turizam i pokusali kao bajagi uvesti elitni, koji je u velikoj krizi inace i bez naskoji smo potpuno nespremni za isti), propast vecine banaka i gasenje KAP-a koje je veoma moguce, dovesti ce CG u apsolutni bankrot.
  Mislim licno da su DPS ovci sasvim svjesni sta ih ceka, zato ne iskljucujem mogucnost da se “posvadjaju” sa SDPom, tj da naprave fingirani raspad Vlade u narednim mjesecima da bi ubrzali izbore u koliko ocjene da bi bi totalni krah ekonomskog sistema mogao da se dogodi prije od procjenjenog.
  Dobijanje izbora prije totalnog kraha osiguralo bi vlast u naredne cetiri mucne godine koje nailaze.
  Mozda je sve ovo nevazno, ali misljenja sam da ce svjetska kriza kada zaista u punoj snazi pogodi Crnu Goru izazvati jake politicke potrese, tj. “Srbi” ce insistirati na povretku u zagrljaj Srbiji jer ce nas oni”prehraniti” i zastititi, DPS ce pojacati fasizoidne snage i fingirati “snagu drzave” kao i devedesetih godina, PZP ce isfingirati “spasonosnu” podrsku zapada kojom ce pokusati da zavaraju iste koje su i do sada na zalost uspjevali zavarati.
  A u sustini, samo povratak istinskim, ljudskim vrijednostima, postenom radu , redu i konacnom “smrcu” naopakog sistema vrijednosti kreiranoh devedesetih godina nas moze spasiti najgorih posljadice nastupajucih teskih vremena.
  Na zalost alternative koje CG ima na raspolaganju su gore pobrojane. Plasim se da je veoma mali broj ljudi u CG istinski svjestan onoga sto nailazi, i dalje se ponasa potrosacki, vjeruje glupostima tipa da “nas bankarski sistem ne zavisi od americkog i da ce nas zaobici kriza hahah” sto ce ih sve skup ajako skupo kostati, mnogo skuplje od trenutno jeftinijih dzidza bidza, stancica i ostalih gluposti… itd.

 14. POZDRAV ZA SVE LIBERALE!

 15. RE: Aleksandre,

  Moram se duboko slozit s tvojim komentarom. Na zalosta u Nasoj Crnoj Gori ne postoji dovoljno svijesti ni ocemu, pa na zalost ni o toj ne-kulturi koja prodire i razdire omladinu. Nevjerovatno je, tada sam jos bio u CG, kako je TV Ruzicasti ostvario proboj i, dozvolite da ga tako nazovem, kulturni genocid nad Crnom Gorom. Ipak shvatajuci da se danas podizu ‘klinci’ na tim vrijednostima, a imajuci u vidu kojom se ‘brzinom’ zivi, i ne mogucnost da im se pokaze druga strana, mozemo samo zavidjeti ( i kao primjer uzeti) roditelje koji su strpljivim dugogodisnjim vaspitavanjem izveli svoju djecu na pravi put.

  Ne postoji nijedna, ama niti jedna, institucija koja duboko i sustinski nudi drugacije vrijednosti.

  Crno se pise Crnoj.

 16. @ bana:
  “Ne postoji nijedna, ama niti jedna, institucija koja duboko i sustinski nudi drugacije vrijednosti. ”

  iskreno, milije mi je sto sam do svog sistema vrijednosti stigao sopstvenim istrazivanjem nego da mi ga je neka institucija godinama zakucavala u glavu…

  ne fale nama institucije nego individualnost i sloboda izbora. Vazda ce se naci neki procenat koji gleda “Pink” i trazi uzore medju “zvezdama Granda”. Ali on ne treba da bude preko 80% nego ispod 30%.

 17. Kada bi se u Crnoj Gori osnovala stranka sa nazivom bivši Liberalni Savez ona bi trijumfovala, valjda. Jer toliko je bivših liberala. Ne može čovjek da se okrene a da ne naiđe neki bivši liberal. U Herceg Novom, Kotoru, na Slijepač mostu,… ne bješe nas toliko ili mene pamćenje više ne služi, godine čine svoje, mora da je to.
  Najviše me nervira od svih, i bivših i sadašnjih liberala, nevjerovatno uveličavanje teškog stanja u društvu, kao da nije dovoljno teško. Stalno neko naglašavanje nekih glupih i sporednih stvari, besmislene analize,… I na kraju svi glasaju, isto jer je posa’ posa’, pa kad je posa’ ćuti. Pred mnogim “opozicionarima” ja ispadam najveći depesovac, oni ih glasaju, ja ne. Ko je ođe normalan!!! Evo čitam ovdje u nekom od komentara kako je eto čoče i bridž savez na udaru!?, ljudi moji, a taj isti bridž savez na jednom forumu primjer stanja u Crnoj Gori jer je glasačka mašina koja se nalazi đe mu nije mjesto. Ma neću o tome, briga me!
  Nekad me strah da izađem napolje, pa vidim ljudi se smiju, niko nas ne bije po ušima, pa velim dobro je ipak je to bila neka virtuelna Crna Gora sa njenim virtuelnim junacima, koji u stvarnosti nemaju muda da išta kažu, da se za išta bore, samo ispred kompjutera da lamentiraju nad Crnom Gorom i njenom sudbinom, dosta bre više!!! Svi bi htjeli da budu Slavko Perović ali treba izaći na crtu kao on. Zamisli da su svi bivši liberali izašli kada je trebalo, ali nijesu, jer ih nije ni bilo!!!
  U ovoj poplavi bivših, sadšnjih i budućih liberala dođe mi da osnujem NVO ‘glasači LSCG 1991-2004’, obični mali glasači LSCG zaboravljeni i od bivših i sadašnjih liberala, tek ubogi puk, statistička greška 6.3. Kojoj eto fali da opet budu evidentirani, da ne puknu jer je LSCG bio njihov ventil.
  Za sve kritičare na kraju jedna pjesma, ko ne zna čija je sram ga bilo;

  Mir

  Čudna me ponekad želja hvata
  da kupim razglednicu i napišem:
  “Dobro je: pošte rade, nema rata…”
  I ništa više.

  Zaboraviti
  Sve zaboraviti i kafanu
  i pjesme i nesne
  i SVE
  pa opet voljeti neku Anu
  iz prve klupe petog C

  pa opet sanjati
  negdje uz kišu
  gladan i žedan
  go i bos
  velike ljude koji pišu
  i žarko željeti
  da budeš TO

  Pa opet ćutati Robinsona
  i vjerovati
  u sve priče
  pa opet biti
  divni siromah
  koji sem srca
  nema ničeg.

 18. Uvijek kada se spomenu nasi “takozvani” intelektualci, nesto mi se prevrce u stomaku i imam neku mucninu.

  U normalnim drzavama intelektualna elita je pokretacka snaga drustva, najveci kriticari vlasti i sistema, ako ne funkcionise u korist drustva, a kod nas oni su najgori sloj drustva, nevidjeni poltroni ovog nakaradnog sistema.

  Nikada se nece promijeniti vlast u Crnoj, dok imamo takve intelektualce.

  Danas je slobodno mozemo reci jedna od najvecih ekonomska kriza u istoriji ove nase Planete, molim Vas sta je vlast preduzela u tom dijelu.Imali ta gospoda ijedan odbrambeni sistem za sprecavanje najgorega tj. bankrota drzave. Nema, a “elita” cuti i ocekuje da pokupi jos koju mrvicu sa gospodarevog pjata, ako je jos sta ostalo ili ako im ovaj dozvoli, no po svoj prilici ce biti ovo drugo, jer mu vise i nijesu potrebni.

  Takva indoletnost i neodgovornost je jos nevidjena. Prosto nevjerovatno, cak zapanjujuce.

 19. Zaboravih spomenuti, posebnu sortu crnogorskog proizvoda bivsi liberali. Sta bi ovo nesretno drustvo bez njih.

  Odkada sam otisao iz Crne, a to je bilo poodavno, ne mogu nidje nista procitati, da se ne pojave bivsi. Sto rece predhodni sagovornik g. Tajovic, koliko ih je mogli bi lako potuc DPS da ih skupimo u gomilu, a nijesu nizasto no za gomilu… da ne budem vulgaran…

 20. Vito Tajovicu,
  dobro je crnogorcima ovako samo sto im se prag tolerancije tako visoko digao da vise ne mogu ni da ga vide….ako znam sta je ovo sa ovim narodom????!!!!

  A ti Radnice iz Lime,
  kao da ne gledas dnevnik RTCG…nije to sve tako…kod nas turizam biljezi veci profit ove godine nego prosle za 10 %, samo nas nece pogoditi ova kriza i samo se nama i dalje davaju poviljni krediti, svi gradjani su za ovu vlast kako javljaju razne agencije..i imamo najmanji broj ne zaposlenih u regionu, eto….jednostavno raj na Zemlji…..o kakav kazamat u kom robovi misle da su slobodni pa nema veceg ropstva!!!!!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 21. meni je interesantno, da se novine i dan danas PRODAJU jer negdje na naslovnoj strani piše: Slavko Perović…u bilo kojem kontekstu :))
  ahaha, ljudi, svi nešto čekaju…nadaju se..
  istraumirano društvo je ovo, a ne uspavano…

  drago mi je zbog male pobjedice nad Monitorom, dovoljno je da se samo malo glasneš u nekom od dnevnih listova…svi se zbune..zablokiraju..
  svjestan je narod gospodine Peroviću što i ko si ti bio na političkoj sceni i uopšte Crnoj Gori…
  zato čekaju, nešto se nadaju…

  pozz mom gospodinu Peroviću…

 22. Slavko,
  Znam da politika bloga nije komuniciranje sa ucesnicima, ali isto tako predpostavljam da citas komentare koji se ostavljaju.
  Ja do sad nijesam komentarisao (jeste moj brat), ali ti zelim reci par rijeci, onako kako osjecam.
  Citajuci te i pokusavajuci da te shvatim tj. da nekako sagledam tvoju velicinu ja koji sam u vrijeme do kad je jos uvjek postojao LSCG bio apstinent tj. nisam izlazio na izbore. Mislim da koliko god ti se cinilo da se ne moze nista uraditi i da Crna Gora ovakva kakva jeste nema sansi sa ovakvim ljudima, ove svijesti to ipak nije istina u potpunosti. Mislim da je Crna Gora sve zrelija, ljudi su prevareni po milion puta i ta centrifuga prevara svaki put izbaci po neku novu nijansu gradjana koji ipak malo drugacije i malo slobodnije sagledavaju stvari iako vecina ostaje onaka kakva i jeste.
  Ne kazem da se vratis politicki, ne pozivam te kao klasicni romanticari da dodjes nazad, ali te molim da razmislis o tome da makar na neki nacin osim kroz ove tvoje rijeci na blagu das zivotaonima koji zele da zive, pruzis makar kakvo takvo utociste onima koji zele da shvate, koji imaju razumjevanja.
  Dali ce to biti kroz 1 godisnje okupljanje slobodnih ljudi na jednom mjestu, ili ce to biti kroz neku fondaciju koja ce dodjeljivati simbolicne plakete slobodnih gradjana ili nesto trece nije ni vazno, vazno je neko kakvo takvo utociste, oni koji su smogli zahvaljujuci tebi da budu drugaciji zasluzili su toliko.

  Eto toliko domene, sve najbolje najboljem.

 23. E moj nezajashni, taman si našao mjesto še ćeš tražiti slobodne ljude, pa bi još pare da neko baca da nas okuplja. Da ti odma kažem, batali se ćorava posla i slobodu traži na neko drugo mjesto. Od čega su oslobođeni ođe ljudi. Zato što nijesu za OVO nego su za ONO, a uz to OVO ni ne radi. To je ropstvo moj nezajašnji, tamo gdje caruje plus i minus, a množenja i dijeljenja, ni na kvadrat nema. E moj, nezajašni, prepoznajem dobru volju tvoju, nego dobra je volja i doktatora. Od čega slobodni, pitaš li se ti? Ja vidim da je mene društvo oslobodilo jedino od materijalnih dobara.

  E moj nezajašni! Nego ako ti dosle nijesi primjetio kako smo osedlani bjež da se i tebe ne desi isto.

  I veliki pozdrav za maju sa dva a. Jer posle majinoga A ovamo na blogu ni od koga ni A. Biće da nijeste imali vremena.

 24. A đe, a kome da se vrati ?
  Ovaj narod voli da bude sluga, uživaju da su poltroni, žele da ih je strah; ma samo reći na sve to “PI” i đe u svemu tome vidimo Slavka i nas?!

 25. u Sjedinjenim Drzavama proslo je oko sto godina izmedju zvanicnog ukidanja ropstva do priznavanja gradjanskih prava crnaca, a jos pedeset do izbora crnca za predsjednika.
  Znaci, pred nama su makar jos pedeset godina guslanja 😉

 26. Kako od prestanka rada LSCG, na politička dešavanja u CG gledam kao na neku satiru, volio bih da se na kraju godine dodijeli nagrada za da je tako nazovem “sprdnju godine”
  U konkurenciji bi bili svi zaslužni likovi koji su svojim djelima u toku godine doprinjeli demokratizaciji CG. Glasanje bi išlo samo internetom kako bismo izbjegli penzionere i one sa sela ( spada li Spuž u selo). Pobjedničku nagradu bi prilagodili nazivu manifestacije!!!

 27. Za moderatora:

  pokusah dvaput da postavim jedan link za intervju sa danasnjih Vijesti, ali nista…

  Sta je u pitanju?

 28. Draga moja vlado
  ja bi’ im’o djecu rado
  daj mi dobru platu
  napravicu ti ih stado

  Solo cu povecat’
  natalitet za 5 posto
  i ja i ona
  pun nam kurac vise kurtona

  Ne trazim puno
  samo stan dok nisam umro
  sekiras me
  festam k’o da zivim jos petn’est

  Bice dosta
  zaboravio sam, o shit
  to je premalo godina
  da otplatim kredit

  Zaposlite nas k’o portire
  da cuvamo ministarske
  suvenire, dokumenta i papire

  Ama vlado, jebo ga ti
  bicemo ti security
  cuvat’ od belaja
  kad dodje nasa raja

  Kad sindikalna masa krene
  prema tvojoj zgradi
  ne brini se
  mi smo jaki i zdravi i mladi

  Mi smo takva nacija
  nismo za astronaute
  al’ cemo lomit’ kosti
  dok cuvamo vase aute

  Znali su nudit’ pos’o
  ali to sam usr’o
  za svaki posten pos’o
  traze iskustvo

  Dok traze oni
  trazim i ja da ga dam
  dotad cu drkat’ kurac
  jer to najbolje znam

  Kad dodjem do kraja
  i ne mogu vise
  gledat’ ovaj truli sistem
  kako me sise

  Uzecu zastavu
  krenut’ na kordone
  trazicu promjenu
  i pjevat parole

  Jebo vladu, jebo
  politiku

  Daj mi hljeba Predsjednice
  daj mi nesto da pojedem
  daj mi para za auto
  da nesto pojebem

  Podmiti me
  jer si pjesme Titine pjev’o
  recu nije istina
  recu da si samo zjev’o

  Ama daj mi posla
  da ne bode k’o osa
  barem komunalac
  da mi se otupi zalac

  Moja duhovna kasta
  je bez dostojanstva
  bez cilja i smjera
  zbog puno pijanstva

  Posla, mi ga hocemo
  a bez njega locemo
  puni bjesa u sebi
  a ne znamo da placemo

  Onda sta cemo
  skupit’ jade pa na barikade
  i bjezat’ iz drzave mile
  i trazit’ azile

  Nije istina mili brate
  vi mladi uopste bjezat’
  odavde ne morate care, skupi pare
  moras platit’ ako hoces radit’
  samo dobra veza donosi radna mjesta

  A veza je jaka
  k’o mreza puna cvorova
  puna gladnih usta
  i raznih odgovora

  A cijelo vrijeme
  punim koktele
  idem na burzu rada
  i tamo gubim vrijeme

  Rece opet nista
  na salteru teta
  opet nista ubacila je
  opet svoga zeta

  Mozes birat’
  fakultet il’ cigla i cement
  a i kad imas fakultet
  ceka te cement opet

  Imamo kicme krive
  misice najvece
  jer praznimo pive
  dok nosamo vrece

  Punimo mjesalice
  vozaju nas “marice”
  zbog zuljeva cu kukat’
  od njih ne mogu vise drkat

  Prodavat’ svoje strahove
  prodavat svoje parole
  ma prodacu govno
  da nam povrce raste bolje

  Al’ kad budem na cesti
  na celu kolone
  kad budem na meti
  zato jer rusim one

  Sa zastavom u ruci
  stajacu casno
  gledat’ kordone
  i pjevacu pravo glasno

 29. Znači još jedna za antologiju “Pod lovćenom vila kliče”

 30. ko se sve sad izdaje za “bivse liberale”…zalostivo…

 31. eh, nisu tu samo “bivsi liberali”…
  ima tu vise vrsta:

  -“razocarani bivsi liberali”,

  -“ex-liberali u srcu i dushi”,

  -“pravi, a ne slavkovi liberali”,

  -“kompromisni-s-vlascu-liberali”,

  al najinteresantnija vrsta su svakako

  -“dps-liberali”

  koji su uvidjevsi mnogobrojne greske liberala odlucili da predju kod bezgresnih dps-ovaca…

  Posted by: Slavko
  “…i ogromna većina građana, svojim činjenjem i nečinjenjem, glasanjem prije svega, složila sa postojećim stanjem, i prihvatila da živi u laži, pokušavajući da u takvom ozračju ostvari ličnu sreću i sreću svojih najbližih, što nije moguće…”

  ovo je svakako tacno. i ti ljudi nisu slucajno odabrali da zive u lazi i konzumiraju rezimske informacije potpuno svjesni da su lazne, vec zato sto prirodno pripadaju dps-u, tom nacinu razmisljanja i zivljenja.

  ali.
  ova grupa svakako ne spada u izmanipulisni narod, u ljude koji pojma nemaju sto se desava van onog sto se servira s tv-a.
  i ovo je takodje velika grupa ljudi koji glasaju za dps, potpuno ubijedjeni da je to jedina moguca ispravna, istinita i pravedna opcija.
  propaganda ovog rezima je sigurno jedna od najjacih u evropi u poslednjih nekoliko decenija, a po svojim mehanizmima djelovanja, podlosti i beskrupuloznosti se moze mjerit s gebelsovom.
  i sve to uspijeva jer je u crnoj gori poprilicna medijsko-informativna pomrcina, a glavne “opozicione” medije kontrolise miodrag perovic, poslusnik mafije vec deset godina, koji objektivnost daje na kasikicu, u mjeri koja odgovara djukanovicu, time stvarajuci iluziju demokratije, bas ono sto djukanovicu i treba kao dio evropskog imidza, i da bi mogao da kaze kako narod eto sam po sebi glasa za dps i kako imaju potpuni legitimitet. a nemaju.

  i sad u toj nasoj idealnoj medijskoj slobodi se pojavio ovaj blog dje se cuju stvari koje smetaju mnogima – jer su istina, ovaj blog koji osim sajta “montenegro today” jedini prenosi stvari onakve kakve jesu i kakve su bile, skida krinke s demokratskih rezimskih i opozicionih lica, i objasnjava sustinu ovakvog stanja crne gore, a to je gola pljacka, i potreba djukanovica i ostatka mafije da se ima, da se ima jos i jos, da se nezna kolko se ima…

  i tu se javlja problem. moga bi neko u narodu da povjeruje u to sto se pise, moga bi, nedajboze, narod da otkrije sustinu prevare, a u evropi da pocne da se drugacije razmislja o rezimu u crnoj gori.
  mogla bi, nedajboze, vlast da im sklizne

  nego, cini mi se da po prvi put u ove 20 godina sira javnost ima priliku da, preko ova dva bloga, slavkovog i aleksicevog, kao i sajta lscg, cuje pricu necenzurisno, da bude upoznata s novim informacijama i onim sto do tada nisu znali.

  i opet to nije dovoljno. opet ce taj glas istine da se zagubi u svim onim rezimskim podmetnjima, manipulacijama, u onim golim lazima sa javnog i drugih servisa.
  i kad bi se lscg reaktivirao, opet bi rezim imao startnu prednost od 3:0 fudbalskim zargonom receno. i dalje bi ta borba bila borba davida i golijata, jer golijat drugu borbu i ne priznaje niti poznaje, niti se u nju upusta.

 32. Evo dijela intervjua Dada Topica za Vijesti od prije par dana koji je u Crnoj Gori (u svim medijima) prosao POTPUNO nezapazeno, ocigledno kao “antievropski”:

  • Jeste li uspjeli da izbjegnete zamke estrade i komercijale?
  – Ne, estrada je čudesan pojam, podrazumijeva sve i svašta, svakome je dozvoljeno da tu b ude. Teško je biti samo roker i zadržati identitet, a u suštini svi bi željeli da i rok bude estrada.

  • Da li sebe smatrate zvijezdom?
  – Ne. Nikad. To ne postoji, to je podvala medija, od čovjeka naprave proizvod, pojavu koja je samo kratko vrijeme ideal. Mislim da zvijezde ni bi smjele biti uzori niti idoli. Zvijezde – to su ljudi koji sjaje samo za sebe.

  • Kada je gitara postala dio vas?
  Pubertet je čudesno vrijeme, otvaraju se svjetovi. Tako sam ja vidio na filmu grupu “Shadows” i potpuno poludio za tim instrumentom. Počeo da ih pravim, jer se gitara tada nije mogla kupiti. Na jednoj od njih sam čak mogao i da sviram.

  • Sa vašom grupom “Time after Time” radite na novom albumu.
  – Taj album se nadovezuje na vaše pitanje šta znači iskren i pošten roker. To je iskren rad sa ljudima koji su slični meni. U studiju smo već 20 dana, a album će izaći vjerovatno na proljeće. Znate, nije to ona lijepa, laka mjuza koja bude do Nove godine ili Božića…

  • Jednom prilikom ste rekli da će album biti kontraprototip evropskim integracijama. Zašto?
  – Pa, već duže vrijeme osjećam na svojoj koži jedno novo obećanje ljeta budućnosti i raja na zemlji… Obećavaju nam predivan život, cvijeće, med i zlato, svi ćemo biti srećni i bogati. To se, znate, jednim imenom sada zove Evropa! E, kako ja nikada nijesam dozvoljavao da me neko gleda u oči i laže me, jako mi je važno da te neke frustracije podijelim sa sličnim ljudima, a znam da ih ima. Mediji, politika, kapitalisti i svi oni koji su prvi u toj koloni koja ide u obećanu zemlju, žele da nas bez gaća odvedu u raj. Protiv toga sam i o tome govore te pjesme.

  • A šta nas po vama čeka?
  – Ono što nas čeka već nam se događa. Opljačkani smo, oduzeli su nam svaku nadu, uspostavili jednu anarhiju interesa. Govorim to kao otac, volio bih da vidim mesiju koji će ljudima donijeti optimizam i da čujem njegove argumente. Dokaz je novi američki predsjednik koga su izabrali mediji da bude glavni prvi maneken na nekoj svjetskoj listi interesa. Demokratija, dakle narod vlada, jeftina je podvala, živimo u hermetičnom i zatvorenom sistemu koji kontroliše isključivo novac. U tako postavljenim odnosima ja sam srećan što sam pronašao sebe u roku, ja to ne mogu naslikati, niti napisati roman, ali mogu napraviti pjesmu.

 33. RE: Brano Koćalo

  odlicno sto si prenio taj inteview,jer me svaki put ohabri kad to cujem,a pogotovo kad neko to ovako iskreno dozivljava kao Dado Topic iz tog ugla…

 34. Slavko,

  zadnjih godina kadrovska politika ti je bila katastrofalna! Ona je u velikom dijelu, uz sve ovo o cemu pricas, dovela do kraha.

 35. Samo ti Slavko znaš šta je Crna Gora šta su jadi dugi ti si se s tim borio Deceniju i vise a evo PZP se uvija pod naletima DB-a a tek ce na sledece izbore, a mislili su da sve znaju… Pozdrav sa divljenjem za tvoja djela

 36. Pozdrav za tebe i familiju iz kontrole letjenja


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: