Posted by: Slavko Perovic | January 7, 2009

DNEVNIK, 7. JANUAR 2009. godine

Osjećam nepodnošljivu potrebu da reagujem na tekst Nepodnošljiva tišina, nedavno objavljenog u Vijestima sa podnaslovom Zašto ćute crnogorski intelektuaci u vrijeme kad se ima o čemu glasno zboriti? Naravno, ovo moje reagovanje nije polemika sa potpisnicom teksta, nego puko potsjećanje na određene stvari. Pa, da krenemo redom. Balša Brković primjećuje, po autoru teksta, da bi neki temeljni analitičar istoriju intelektualnog kritičkog djelovanja U Crnoj Gori mogao napisati na svega desetak strana, dok bi istoriju udvorištva U Crnoj Gori moglo činiti barem nekoliko tomova. Samo djelimično se slažem. Istorija petnaestogodišnjeg kritičkog djelovanja Liberalnog saveza Crne Gore protiv aktuelnog režima, istorija koju Brković mlađi zaobilazi, a što je manir ovih mladoturaka, mogli bi ispuniti čitavi tomovi.

Istovremeno se nadam, poštovani čitaoče, kako ćemo se odmah složiti da bi u imaginarnu, još ne napisanu istoriju udvorištva u Crnoj Gori, značajan volumen pripao lukrativnom djelovanju Balše i Jevrema Brkovića, naravno sve do nedavne „ure“ kad su, po nečijoj komandi, promijenili „ćurak“ u odnosu na sramotni crnogorski režim, do tada slavljen i hvaljen, iznenada “otkrivajući” da je mafijaški, kriminalni, pljačkaški nepotistički, prosto nepodnošljiv. No, i ovi su tomovi napisani, kako u „Dnevnicima“ Brkovića starijeg, tako i u kolumnama Brkovića mlađeg. Za razliku od oba Brkovića, mi smo tvrdili da režim od Crne Gore pravi samo sigurnu mafijašku kuću za zbrinjavanje opljačkanog, ratnoprofiterskog, tobož zalažući se za njenu “suverenost”. Danas je to i ticama na grani jasno. Najnovije otkrivanje „tople vode“ od strane oba Brkovića, kako je režim tek danas pljačkaški i mafijaški, ratnoprofiterski i tome slično, teško može proći, jer je priroda istog, još od vremena kad je palio Dubrovnik i Konavle i naftom punio Mladićeve tenkove, ostala ista.

Tačno se u pomenutom tekstu citiraju riječi Mila Đukanovića iz 1992-ge kada je za „Ilustrovanu politiku“ rekao da je Milošević nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji kada povampirene fašističke snage u Sloveniji i Hrvatskoj pokušavaju da unište sve ono što je stvoreno od 1945. Još će Đukanović, junački, kako dolikuje, izraziti ponos što je rame uz rame sa Miloševićem u odbrani tekovina revolucije. Jedan „branilac“ je okončao svoj život u Hagu, ovaj drugi je, u međuvremenu, postao „strasni“ evropejac i “biznismen” što je samo još jedan od dokaza, da ljudska pravda, ipak, nije uvijek dostižna. A Đukanović je učinio čudo. Najkraće, bio je glavni saveznik Miloševića na ovim prostorima, ratni huškač, jedan od organizatora rata, uzgojio je organizovani kriminal… Pitanje,  na koje se svi “intelektualci” modela Brkovića, u Crnoj Gori prave „ludi“ glasi – kako je bilo moguće sudbinu čitavog jednog naroda povjeriti osobi sa opisanim  „performansama“, i  pri tome  je, ako hoćemo da idemo do kraja, povjeriti bez ikakvog kontrolnog mehanizma, bjanko, bez zadrške.

Ne treba biti filozof, pa zaključiti, liberali su izbačeni iz igre zbog toga što nijesu bili udvorice, a zahtijevali su kontrolu, sve drugo su smatrali suludom, nemoralnom avanturom, ineres Crne Gore i svih njenih građana bio im je iznad svega.

Intelektualac nije ništa drugo, nego onaj ko otkriva istinu. A otkriva je zbog toga što zna da na lažima izrasta bolesno društvo. Ako ima djecu, on ne želi da mu djeca odrastaju u takvom društvu. A suština je još jednostavnija: odbrana istine je jedini način očuvanja mentalnog zdravlja, razuma, u društvu koje se, očigledno lažući, guši u sopstvenim fekalijama. A društvene fekalije nastaju kad se naprave kompromisi i savezništva koja su protiv-prirodna i neodrživa, poput onog u kojem se tvrdi da i Al Kapone može biti preobraćen u iskrenog demokratu. Ili proizvodnje one laži kako liberali hoće prvo demokartaiju, pa državu. Upravo se to desilo Crnoj Gori. A nije intelektualac režimska bitanga,  bez obzira na  stečeno akademsko  zvanje,  bitanga  koja svakog dana služi, a ako je bliža vrhu, pljačka ili “čapri”  kako su ovu disciplinu zvali u staroj Crnoj Gori.  Takva bitanga  je karika u lancima  kojima su vezani Slobodni Crnogorci, a ja sam jedan koji se takvim smatram! To su osobe koje brukaju i sebe i profesiju  gušeći  sopstveni narod. Njihova opravdanja ne smiju  da bilo koga zavaraju,  ona zaslužuju najdublji prezir.  Sa takvim prezirom, dizanjem pozdrava na ulici,  započinje težak proces liječenja,   teško oboljelog društva. U Crnoj Gori su  nekad, bitange o kojima govorim, nepogrješivo, zvali koritari.

Ne slažem se da crnogorski Univerzitet ćuti. On je glasan do neba i poručuje – vazdakanji crnogorski režim je takav kakav treba Crnoj Gori, mi se u njemu snalazimo odlično. Makar su to svojim „gvozdenim“ ćutanjem poručivali njegovi čelnici. Valja podsjetiti da je sticanje univerzitetskog obrazovanja u Crnoj Gori tradicionalno i skoro bez izuzetaka bilo prožeto težnjom da se, nakon sticanja diplome „ništa ne radi“, da se bude „gospodin“, podrazumijevala se udobna fotelja, a ne da se nešto nauči, prouči, spozna. Ovi koji predaju, posebno na pravu i ekonomiji na crnogorskom univerzitetu, to su odavno postigli. Oni ne rade svoj posao, voljeli ga ili ne, oni obmanjuju generacije. Uvijek sam se u čudu pitao, kako na pravnom fakultetu može započeti čas profesor koji predaje Ustavno pravo, a „glede“ stanja u Crnoj Gori, kada se prema odredbama crnogorskog Ustava, u prvom redu vlast, pa redom svi, odnose kao prema toalet papiru? Ko na to prvi treba da skrene pažnju? Valjda ljudi iz gradskog zelenila? Ovo su najteži primjeri najgore vrste ne samo profesionalnog, nego i ljudskog nepoštenja. Najsitniji funkcioner depeesa, za ovakve “profesore”  je gorostas.

Ne slažem se, takođe, da se crnogorski univerzitet nije oglašavao povodom bilo koje političke i društvene teme. Sjetimo se koliko je puta kršena autonomija univerziteta (ako je ona ikad ikoga na crnogorskom univerzitetu zanimala) samim prisustvom premijera ili nekog drugog iz vlasti koji profesorima, kao đacima, drži lekcije iz ekonomije, prava ili politike? Takođe, ovi koji sebe smatraju intelektualcima, da li su ikad „prozvali“ svoje kolege kako bi pokušali da „proizvedu“ debatu po ovim ili sličnim pitanjima? Imaju li takvi ljudi, koji podržavaju ovaj užasni režim, ime i prezime? Izgleda, za crnogorske „čomske“ i ostale – nemaju. Po novoj modi raspali se po Đukanoviću, ali ne diraj Darmanovića i društvo. Ili, strukturu televizije, na primjer, tamo nema „intelektualaca“!? Da li je moguće proizvesti promjene, osim pritiskom, javnim ukazivanjem na ljude koji „drže“ određene funkcije, a protivzakonito se, posredstvom tih funkcija, stavljaju u službu režima.

Sa univerziteta su nam, onda, došli i Branko Kostić, i Momir Bulatović, i Pavle Bulatović, i Veselin Vukotić, i Damjan Šećković, i Miodrag Perović, i Milica Pejanović, i Božo Mihailović, i Milo Marković , i Risto Vukčević, ali i jedan Boško Glušćević, i Ljubiša Stanković, i Novica Vujošević, i Vujica Lazović, i Novak Kilibarda, i Mitar Čvorović… I studenti koji su izašli na ulice gdje ih je odveo Miroslav Šolević.

Univerzitet ne ćuti ni danas. Osim šačice profesora, svi su na strani režima, jer ako se ubija jedno društvo, a član si univerzitetske zajednice, ne smiješ ćutati, ako ćutiš, nijesi neutralan (a, mene ti politika ne zanima, kao da ih čujem) nego saučestvuješ…

Milka Tadić – Mijović kaže u tekstu kako je intelektualna elita u ovih dvadeset godina postala klijent i servis upravljačkih struktura, „samo“ zaboravlja da kaže ko je započeo taj proces „klijentelizacije“ i „servisiranja“ i to otvoreno, kao davanje novih „primjera“ novog “čojstva i junaštva“. Jesu li to upravo krugovi iznjihani uz „novinarske“ radionice Prvog profitera, „Monitora“, „Vijesti“, „Montene“, radija „Antene M“ i čitave novinarske ekipe koja se preko noći obrela u državnoj televiziji? Da druge „intelektualce“ za ovu priliku, ostavimo po strani. Sigurno je među njima bilo onih koji su ušli u borbu protiv Liberalnog  saveza,  misleći da rade pravu stvar za Crnu Goru, mada sumnjam.  Ali danas, kad se razumije da je spiritus movens ovog isključivo antiliberalnog pokreta,  iz tuče koju je vodio protiv liberala, a  za nagradu, izašao kao milioner i  Prvi profiter prodavši svoje dionice iz porodične CKB banke, (doista prve porodične banke u Crnoj Gori) onda stvari, one koje je godinama govorio Liberalni savez, dolaze na svoje mjesto i dobijaju pravi smisao. Kako su prošli drugi “narodni heroji” ovog antiliberalnog rata, neka se danas vide.

Onakav agit-prop koji će se nemilice usmjeriti prema Liberalnom savezu, poželio bi i Slobodan Milošević u svojoj službi! Zamilite rečenicu koju je onda napisao crnogorski „čomski“ Milan Popović kako Liberalni savez drži Crnoj Gori cijev od pištolja na slijepoočnicu! (Tako joj je svi držali!)  A kad bi „uravnoteženosti“ teksta radi, rekao, ponekad, da smo, eto, nešto i valjali, redovno bi nas miješao sa SDP-om, da bi se od vina, naravno, napravila bevanda, u korist režima. Skoro svi naši tekstovi kojima smo se pokušavali “odbraniti” od ovakvih objeda, redovno su bili urednički kasapljeni,  posebno  u predizborno vrijeme. A koliko je bilo onih potpisanih sa po dva ili čak tri inicijala…

Intelektualnom scenom hara provincijalna svijest i najobičniji kukavičluk, reći će Filip Kovačević tek nakon punih deset godina od kad su liberali nazvali Crnu Goru zemljom moralnih patuljaka. Ta sorta patuljaka je, u ime režima, zbog “klijentelizma i servisiranja” , neviđeno sramotnom poslušnošću, bljuvala svakodnevne laži na Liberalni savez, jer, eto, liberali napadaju “čak”, a oni ga “kao” o0d liberala brane, jadnog i nezaštićenog… Koliko se izbljuvalo na one desetine hiljada poštenih patriota po trgovima, na desetine hiljada najhrabrijih koje je Crna Gora u novijoj istoriji ikad imala, na kilometarske kolone njegovih pristalica, na ljubav prema Crnoj Gori i neizmjerno čovjekoljublje, samo zbog govorenja istine, stare koliko i čovječanstvo, da u zločinaca i kriminalaca, nema uzdanice, da se stvari moraju držati pod kontrolom. Njihova glasila su bila najomiljenije štivo koje je svakodnevno edukovalo armiju profesionalnih doušnika i  saradnika, a onda bi se išlo,  sa takvim “novinama” u rukama, seireći, od kafane, do kafane…

Naravno, borba koju vode tek danas, podlo zaobilazeći crnogorske liberale, treba da se vodi i da dobije podršku, ali ovaj bitan detalj dokazuje da ta borba nije iskrena. Od ove ohlokratije, danas su gori samo oni koji joj služe. Ali, sve to izaziva mučninu onih koji znaju stvari, a ja znam. I srećan sam što više ne moram, zbog formalnog nepostojanja Liberalnog saveza, da ćutim zbog mira u kući. Praštati mogu, ali zaboraviti neću, upravo zbog liberala i njihove neviđene, poštene i junačke borbe, kojoj slične nije bilo na ovim prostorima.

Advertisements

Responses

 1. vijesti balsa milan nikolaidis miodrag su oshjetili da ce se mac dps pa oce da uzmu orden revoluciije

 2. Interesantno je kako svi ti bajni univerzitetski profesori kad covjek prica sa njima na samo, pricaju o svom tihom, necujnom otporu rezimu. Davaju bezbroj primjera svojih sitnih zackoljica kojim su eto oni ipak dali do znanja da nisu u potpunosti poslusni SMIJESNO. Ko ce o cemu nego ku.va o postenju!
  Univerzitet je Nevjerovatan primjer Laznosti Morala kojim je ispunjen vazduh u CG, a ocito na univerzitetu se vrsi i fotosinteza tako da ova ustanova predstavlja jedan od izvora sveopsteg udvornistva.

 3. Pozdrav nado crne-gore

 4. znam,da ce morat provedriti vise gore crne.jednostavno mora se boriti,slavko vrni lscg,to je jedini nacin da se oburdaju profiter i brat.crna-gora je jos u torove,a sto se tice udvornistva,nema nam ravnih na svijet.puno pozdrava slavko!vidji sa 14g.su me tukla policija,palicama,pendrecima…znas kad te biju a ne boli,jer tada te 1994 me je kao osnovca bila cast dici dva prsta slobode.tako i sad profiter bije djecu,malo perfidnije i lukavije,bije ih u mozak,malo su teske rijeci.

 5. Koliko ce jos vremena proteci dok Crnogorci ne primjete vise boja, nijansi, dimenzija . Ali bar treba uzeti civilizovani svijet kao referencu.
  Da li je danas to moguce uciniti a da te neko ne prilijepi predtampanu etiketu prelivode, jada, neodlucnog, da te ne sumnjici da si na ovoj ili onoj stani, spijun, …
  Kada cemo usvojiti kulturu dijaloga, respektovanja drugacijih misljenja umjesto prilijepljene etikete i uvrijede? Samo preispiticanje i sumnjicenje datih istina, konvencionalnog i grupnog razmisljanja vodi progresu. Jednoumnost sluzi za samozadovoljavanje i odvaja se od stvarnosti
  Crnogorci su hipnotisani prosloscu. Sadasnjost koristimo kao razlog za prebiranje po proslosti. Buducnosti ionako nema. Da li su toliko dramaticne razlike medju nama? Imamo moralne gromade, intelektualce, nistarije i kriminalce, Crnogorce, Srbe, Muslimane, … A kad se napravi zoom out i pogleda odozgo, teze je napraviti distinkcije a relevantne i vazne stvari, one koje buducnost znace se bolje vide. Svijet je najznacajnija referenca

 6. Svaka cast na napisanom osvrtu.

  Nema se sta ovom dodati ,osim mozda da je vrijedno ove Vase napisane lekcije mozda kao placene oglase ili na neki drugi nacin dati narodu crnogorskom na citanje. Eto ako nista drugo samo da im jos jednom bude receno ono sto i sami znaju.

  Sve najbolje

 7. ovo je super. Ljudi trebali bi se svi pokupit pa dat Vijestima po 5 eura da napravimo tamo oglas za Slavkov blog, da pomognemo tu “lijepu” novinu. Mogli bi ih u zlato placat – ne bi objavili.

 8. Ni prerano, ni prekasno, ni na vrijeme…

 9. Meni se ta ideja svidja. Ako se autor bloga slaze, zasto da ne, nasa je stvar sta cemo staviti u oglasu koji je placen.
  To bi bio makar mali znak zahvalnosti za sve sto je za nas uradio Slavko Perovic, i znacajan doprinos podizanju nivoa gradjanske odgovornosti, edukacije nesvjesnih i neslobodnih.

 10. svi govore,jes takoje,upravuste,znaju da je tako,ali na kraju opet se glasa da bude tako.nema zemlje u svijetu da se moze lakse proturiti laz kao istina,od crne-gore.kad se sjetim onih 20mil.,sto je dps proturio na ulicu,a crnogorci kao pametan i bistar narod progutali.slavko,moze milo biti neznam sto,mocan,bogat…on je u sustini nista.raditi ovo svome narodu,pa da smo mu dusmani nebi ovako.ali lijepo si jednom reka,zasluzila je cg. mila,nazalost.puno pozdrava rijetkom crnogorcu koji nije strulijo.pisi slavko,nemas pojma da je ovaj blog,jedina sloboda sto je crnogorci imaju.a tako smo hrabri,pametni,ma coce nema nas u svijet!

 11. Dragi hrabri komentatori ovog bloga

  Liberalni savez nije unisten vrecama deterdzenta koje su dijeljene pred izbore – nisu nas mogli kupiti tako lako (necast izuzecima – ima tu par podkupljenih izdajnika), vec STRAHOM.
  Sad se vi ovdje pravite pametniI HRABRI, i kao trebali bi da se oglase intelektualci, a vi anonimusi nemate hrabrosti da svoj komentar potpisete imenom i prezimenom.
  Postujem hrabrost i zrtvu gospodina Perovica, koji je svoju glavu nosio u torbi godinama, rizikujuci svoj i zivot svoje porodice za dobro svih nas, kukavica koji smo ga izadali u trenutku kad mu je glasanjem trebalo odati zahvalnost.

 12. E bas to anonimno,ti silni anonimusi su najveca tragedija nesrecne Crne Gore.A kako bi ti silni junaci recimo javno glasali na izborima,kako bi tek tada bilo price o gubitku posla, o skolovanju djece,o nezamijeranju prijateljima i kumovima,o svemu sto su “PRETRPJELI” i kad glasaju tajno.
  LJudi nijeste svjesni,da tek kada iza svog misljenja stanete punim imenom i prezimenom vi ste SLOBODNI!
  Nazalost ovo je Crna Gora,steta!!!!!

 13. Uvijek je bilo i ostalo 6.5%..

 14. Provokatoru, osnova internet komunikacije su Nickovi, nije uopste poenta u hrabrosti nego u kulturi. Po mom shvatanju internet prostora u cemu imam podosta iskustva poenta hrabrosti ili poenta bilo cega nije u autoidentifikaciji, ovo je internet prostor i njegova koncepcija jeste da svakome dopusti i onu mogucnost koriscenja alter ega koje nema u realnom zivotu. Po meni je mnogo hrabrije pokazati svoju hrabrost u realnom zivotu, internet patriotizam ili ideologizam ili bilo koja vrsta borbe je kukavicluk sam po sebi. Eto toliko.

 15. Univerzitet tj.oni koji ga cine su od osnivanja samo dokaz podvornistva i neslobode,
  slobodni i hrabri intelektualci – da li ih je osim nekoliko izuzetaka uopste u cg ikada i bilo?
  ovi sto sada sjetise se da kritikuju vlast u vijestima, monitoru, i mozda jos ponedje su bili udarna pesnica ovog sveukupnog jada i kada ih je djukanovic upotrebio i nakon upotrebe pljunuo i u smece bacio, e tada oni “progledase” i postase kriticari. Bilo bi dobro upitati SDB o njima, koliko im je do sada placeno na razne nacine. To su sve sami dousnici i pripadnici DB-a.
  Neki kazu neka kazu da su pogrijesili, izvinu se Slavku i liberalima i da zajedno srusimo ovaj rezim a na dobrobit CG.U protivnom se nece nista promijeniti, CG ce potonuti. Promjene sa njima su nemoguce, ja mislim, jer njima je sve ovo sto se desavalo u cg i sto se desava samo dobra prilika da se javno sto vise eksponiraju i da sto vise materijalno profitiraju. Sa njima nema promjena, to ce morati da ucine neki novi, potpuno novi ljudi, uz Slavka na celu toga pokreta, ako se na to ne bude puno cekalo. Trenutna opozicija je vise smijesna nego ozbiljna, nema bas nijedne partije koju ne kontrolise vlast.
  Zato cesti pozivi Slavku da ozivi LS su plod emocija od onih koji ih imaju i koji bi zeljeli da imaju svoju oazu slobode koju mogu da udisu, da opipaju i da je svakog dana pomiluju. svjesni su oni da u ovakvoj CG LS ne bi dobio neku znacajniju podrsku, jer je nesojluk u ogromnoj vecini, ali zele da cuju saopstenja, da se okupe na skupovima, da cuju Slavka, da opet ozive. Ja ih u potpunosti razumijem.

 16. Lao-ce (to je neka 600-ta prije Hrista) kaže:

  Državama su zavladila nemiri i neprilike:
  tako su nastale vjerne sluge.

  Šta reći o jednoj državi koja je iz nemira i neprilika postala državom, osim da su je sluge napravile?

 17. UNIVERZITET

  529 goine Vizantijski car Justinijan je zatvorio Platonovu akademiju ,što se često uzima kao događaj koji simboliše kraj slavne antike.Čuvena Platonova Akademija osnovana je dva kilometra sjeverozapadno od atinskog Akropolisa oko 387 .p.n.e. i to mijesto je predstavljalo svetilište grčke mudrosti. Osim nauke,filozofije,književnosti,politike,istoriskih spisa „Akademija“je zapadnoj civilizaciji podarila koncepciju unutrašnje ili etičke,slobode:“RAZVITI SE U AUTONOMNU LIČNOST KOJA SAMA SOBOM UPRAVLJA“.To je za Grke bio najviši oblik slobode!Ovaj „epitaf“ antičke slobode mnogo vjekova kasnije postaće aksiom cijelokupnog prosvetiteljstva i evropske liberalne društvene teorije koja se uzima za obrazac,kasnije, zapadne demokratije.
  Posle,gotovo, hiljadu godina postojanja,Justinijan „gasi“ Akademija i upravo tim represivnim činom široko otvara vrata mračnom srednjem vijeku koji će trajati narednih,takođe,(skoro)hiljadu godina,sve do pada Vizantije odnosno Carigrada 1453.Regresivni srednji vijek postaće antiteza helenskim dostignućima znanja i slobode i kao takav ostati zapamćen kao crna rupa u intelektualnoj istoriji evrope.Ta prijeteća atmosfera dogme,straha i neznanja bi će plodno tle i liminalno područje za razvitak „neurednih vremena“punih iracionalnih društveno-istorijskih tragičinih kolopleta i socijalnih segregacija koji će Evropu dovesti na rub propasti!

  Zašto ovo pričam? Danas na početku 21 vjeka,kada jedna država,njen režim(u našem slučaju Crna Gora)hoće da eleminiše univerzitet,ona taj naum neće i ne smije sprovesti kao Justinijan-eksplicitnim zatvaranjem ustanove,ipak je 21 vjek.To se danas radi perfidno i posredno.Na čelo fakultetskih jedinica se postavljaju kontrolisani i režimu lojalni i podobni dekani tipa:Vukotić,Rašović,Darmanović,Baletić…pod dirigentskom palicom uvijek poslušnih i ponizno neinventivnih ministara prosvete.I u tom slučaju država i dalje formalno ima univerzitet a suštinski:nema ga,ne postoji-makar ne u smislu njegove uloge i misije koju treba da ima u društvu!Sa ovakvim dekanima i „kompatibilnim“i lukrativnim profesorima crnogorski univerzitet je postao negacija samom sebi,stvarajući bazične uslove za neometani uspon „srednjeg vijeka“u Crnoj Gori koji je uveliko započeo po drugi put!

  Univerzitet osim edukativnog karaktera podjednako treba da isijava slobodom(i pomjera njene granice),univerzalnim egalitarizmom,razumjevanjem za prirodno razilaženje ljudkih misli…i prije svega da kod studenata razvija individualistički duh koji ne podnosi ograničenja i prezire ropstvo!On je savjest svakog društva,on je svjetonadzorni usmjeritelj države u hodu prema boljim i svjetlijim horizontima i perspektivama, ali,i on je prvi alarm i epicentar pobune i subverzije kada društvo posrne lošim vođstvom političke vrhuške!Sjetimo sa 68-me ili uloge beogradskog univerziteta u rušenju Miloševićevog režima u Srbiji.

  Ako je i jedan mit(K.G.Jung mitove naziva arhetipskim kodom čovječanstva)unaprijed precizno odredio djelatnost i sudbinu intelektualaca(profesora)onda je to mit o Prometeju koji vatru(simbol znanja,slobode)otima od bogova(moćnika) i poklanja je ljudima,zbog čega će podnijeti tešku kaznu,prikivanjem vječnim na stijene kavkaskih planina.Naši profesori čine sve da tu luču slobode i znanja što bolje maskiraju i skriju od studenata usmjeravajući ih stazama sluganstva i mimikrijskog mentaliteta koji neće postavljati sokratovska pitanja i dijalektičke sumnje,a sve zarad neometanog bogaćenja njihovih paetijskih mentora.Naši profesori ne podnose nikakve prometejske kazne,nasuprot-za svoju anticrnogorsku i antiintelektualnu servilnost od režima dobijaju luksuzne stanove,modenske automobile,ambasadorska mijesta…kao kakva đeca koja će za lilihip biti poslušna!
  Još davno lucidni i britansko-cinični Vinston Čerčil je primjetio,da:“ko u mladosti nije bio revolucionar-taj nije imao srca“,aludirajući na bunt i nemir vječito radoznale i istraživačke mladosti.Pod kontrolom i uticajem „ovakvih“profesora-i crnogorska mladost je nekako nezdravo pasivna,preplašena,umrtvljena,sluganski pokorna.Studenske organizacije su postale turističko-komercijalne agencije kojima ne pada na pamet da forsiraju žive i „vatrene rasprave“i forume o anatomiji problema našeg društva,što je inače i njihov prioritet,naravno na normalnim fakultetima.Oni se takmiče ko će dovesti što većeg munificiranog funkcionera vladajuće partije postavljajući mu unaprijed pripremljena i namještena pitanja,učeći se tako,još kao studenti,makijavelističkoj pokvarenosti i licemjerju-što im je „diplomski rad“i obavezna preporuka za kasniji ulazak u politiku kada završe studije.Žalosna i nesrećna neka mladost! Crnogorski profesori (većina)su Aristotelove,Rusoove,Hegelove,Njutnove kognitivne i naučne teorije zamjenili Kneževićevim,Đukanovićevim,Čelebićevim… polupismenim,polulelegalnim špekulativnim i vulgarnim teoremama kako što prije zgrabiti novac pod svaku cijenu!Mnogo im je konfornije živjeti u lažnoj autarkiji(samozadovoljstvu) i duševnoj ataraksiji(filozofski mir kod stoicizma)negoli biti na miniranim barikadama đe treba smoći snage i imaginacije i pružiti potporu i smjernicu društvu.Crnogorski profesori satrvenog morala,etike bez aure,smisla koji izmiče,vječito inferiorni u svojoj generičkoj strukturi-teturaju se između poslušnosti i pokornosti,između pune koverte i ambicije,neinovativnog duha puni prazne nadmenosti.
  Naši profesori i dekani su najtragičniji sloj društva koji zaneseni i opijeni zamkama ovog kvarnog i gomorskog vremena nisu imali moralne kondicije i intelektualne vitalnosti da budu na visini svog prirodnog i prosvetiteljskog zadatka.Njihov simbiotski odnos sa totalitarnim i „kompromitovanim“ režimom rezultirao je metastazom koja je zahvatila cijelo društvo.

  Car Justinijan kojim smo počeli ovu tužnu priču,osim svog nepopularnog čina-ukidanja Platonove Akademije,Evropu je zadužio i nizom veličanstvenih poteza,od kojih je najvrjedniji rad ogromnog tima tadašnjih pravnika kojima je car dao u zadatak da prikupe i kodifikuju cjelokupnu pravnu zaostavštinu klasičnog perioda,što je i učinjeno i to predstavlja najznačajniji zbornik rimskog prava pod nazivom „Codex Justinianus“.
  Pitam se šta će Crnoj Gori ostati od ovog timskog rada njenog univerzitete i režima?Ostaće naši prazni džepovi što je i cilj njihove simbioze i univerziteti Mediteran i Donja Gorica kao žalosni svjedoci moralnog posrnuća onih koji su prvi pozvani da građane uče moralu. Kako će ih naučiti,zaključite sami?

  Podgorica 26 avg.-08

  S’poštovanjem: Dušan Kovačević

 18. Desilo se još jedno čudo u CG nam gori!Baćo odlućio da više ne komentariše dešavanja iz milion oblasti.Panika je zavladala našim medijskim kućama,koga zvati majčin sine.Razočara si me Baćo,treba si i ti ka neki viđeniji nikšićani pripremiti nasljednika??Jes da su te zvali svako malo,vjerujem ti da nijesi ima vremena ali treba si.Ovako će ostati velika praznina i mučnina za tobom!!

 19. najbolja stvar za jedno drustvo bi bili posteni slobodoumni i kreativni profesori. nauciti boriti se protiv nerazumnosti i podvale. model odmjerenog stalozenog i mirnog drustva oslonjenog na nauku po uzoru na svajcarsku ili sloveniju . model svajcarske i slovenije samo nauciti razumjeti i primijeniti .

 20. Pozdrav Slavku PEROVICU, milo mi je da opet na neki a “mozda”* i najbolji nacin cujem misljenje Velikana.

  p.s. “mozda” sam namjerno upotrijebio jer nije Slavko nikada shvacen u CG na nacin koji zasluzuje.
  Ovako nazalost “virtuelno” kao apstraktno, nama koji ga razumijemo, tu je i citamo ga.

 21. Slavko evo je Baconi Mitric zakljucio da nije imao uticaja na narod iako je parlao punih 20 godina. E Baconi, baconi, itekako je ucinio i to na cementiranju ovog rezima, bas kao i ostali sa univerziteta koji su sutjeli, dok je on parlao. Jer zaista ne znaci da su mu akademske kolege bili neutralni, ne zna se koji su gori bili i ostali.
  Baconija bi samo podsjetio na njegovo kukanje kad je Milo posao u biznis na po godine, kad je zalelekao da se mladi i lijepi Milo vrati u svoju fotelju. Baconi i njemu slicne zenetine su i prozvale Milomire mladim i lijepim, pa se zaista pitam kako to da nije, kako kaze imala efekta njegova prica.
  On odlazi jer vise im nije potreban, armirana 10-ka nece popustit za jos 20 god, ako ne daj boze bude kakvog bijesnog zemljotresa.

  @Dusko, sjajan tekst,

  Pozdrav svim slobodoumnim ljudima koji dolaze na ovaj blog!

 22. Jevrem, Balsa i kolege im kao i Univerzitet su tu kad trebaju rezimu u odlucujucim izbornim bitkama a izmedju izbora mogu po malo da glume demokrate, analiticare, pisce, oponente i disidente…jadni su to ljudi i podli igraci ove vlasti….ko o cemu Balsa o postenju….

  Ave Slavko, morituri te salitant!

 23. Zrno,hvala-posebno prija pohvala nekog ko egzistira u avangari,na barikadama slobode!

 24. Kad rijeci i misli koje nosis u srcu i dusi a ne umijes im dati konacan oblik u vidu dobrog teksta, procitas tako divno uoblicene i jasne, emocije koje te preplave malo je nazvati odusevljenjem. Pored redovno odlicnih postova Slavkovih, ovaj put me zaista odusevio clanak gospodina Duska Kovacevica. Pozdrav za sve zdravomislece i hrabre ljude.

 25. albiart,
  iskrena i od srca riječ nosi veću snagu i moć nego elokventna i lijepo oblikovana.Tvoje riječi su i iskrene i lijepe a tako potrebne i podsticajne u našoj zajedničkoj borbi za slobodu.

 26. ako je ikad crnoj gori trebala lbcg,treba joj danas!ili se vratite za sledece izbore,ili prestanite sa kuknjavom.prestanite biti negativni i kidati glavu svakome ko je pogrijesio jer ste i vi grijesili,ili mozda mislite da ste nepogresivi.izlazak slavka iz politike je jedna od najvisih gresaka.na muci se poznaju junaci.slavko,vrci se ili prestanite sa viva slavko,salute slavko,sad nam je lpcg najpotrebniji.

 27. bolero,
  nema potrebe da se uzbudjujes lpcg imas :p, a LSCG tebi i tebi slicnima ne treba…

 28. Samo ti uzivaj Bolero. Predlazem ti da iz lpcg izbacite sve profitere, lopove i masone. (
  Onda mozda ako iko ostane u toj sekti nekoga i pridobijete od gradjana da vas podrzi, nas ne mozete nikada…. to ti je valjda vec jasno….

 29. ovaj prostor na internetu je dovoljan. evo svakoga ovdje.svako ima mjesta.

 30. 1.Prica da ova i ovakva opozicija nista ne valja je TOTALNA NEBULOZA.
  Ko to zna da ne valja?
  Jesmo u CG probali nekoga osim DrPS-a?
  Ne.
  Pa kako da znaju ti vajni glasaci da neko drugi ne valja.Iako ne valja, ovi sto su do sad na vlasti su sve vec deportovali, prognali, prosvercovali, pokrali-tako da ce svako sledeci ko ,ako BOG da dodje nakon njih,biti psteniji 1000 puta.Na kraju krajeva- morace-slabo ce sta imati da se ovajdi.
  2.Izuzetan tekst gospodina Kovacevica.
  3.Standardno dobar gospodina Perovica.Jedino zamjerka – sto nam nesto ne odgovoris Slavko? Ti su tu zbog nas i mi zbog tebe.A za blog je osnovna interakcija…

 31. Hvala veliko, Saša

 32. Gospodine Peroviću, što mi imamo od toga što ste bili u pravu i što nas stalno na to podsjećate? Imate li vi snage da zajedno sa PzP, SNS, SNP, Bošnjačkom strankom i Demokratskim savezom u Crnoj Gori M. Bardija, napravite jedinstvenu listu za vanredne izbore u Crnoj Gori? Da se jednom za vazda izmire Crnogorci, Srbi, Muslimani-Bošnjaci i Albanci u Crnoj Gori. Ili ćete dovijeka da se samosažaljevate…

 33. Volio bih da jednog dana kupim VIJESTI kad ono na naslovnoj strani piše:
  SLAVKO PEROVIĆ OBNAVLJA LSCG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  JOOOOJ-misim da bi MILU čir proradio…

 34. nebi ne brini vec bi odmah poslao @osnivace LSCG@ koji ce kasnije biti istaknuti akademici, ministri, laureati i ostali zasluzni gradjani Crne Gore:)

 35. Postovanje,

  Slucajno sam naisao na ovaj blog. trazio sam po netu neshto, bilo shto , potaknut porazom liberala i DC-a na izborima ovih dana. Mozda je problem do mene, mozda je nesto ne razumijem ili mozda sam proklet da jedini vidim nesto i osudjen da kledam sve koje volim kako to ne vide i nse shvataju. Zao mi je sto ne mogu reci sve najbolje o Slavku. Izgubio me je kad je postao radikal. Mogu da razumijem da je izgorio ali ne mogu da razumijem da je otisao i ostavio mene i moju djecu da zivimo i borimo se za ideju do koje je na kraju doveo neko koga bas i ne volim. Ali ko jeste donio sigurnost. Zao mi je sto to Slavko nije osjetio. Zao mi je i sto to nebojsa danas ne vidi. DPS se moze samo SMIJENITI. ne SRUSITI. nece to ljudi. Nece ocevi, nece domacini. Promjena moze doci samo, SAMO, reformom jakog crnogorskog bloka, jednog koji ce se javno ograditi od DPS-a ,Ali i ostaviti prostor SDP-u. Nisu oni isto. Mora se imati podrska CG Crkve, Duk.Akademije itd. Mora se imati podrska SLAVKOVA ali i Ljubisina i Zarkova. Mora se napraviti i jasan otklon da kako ne sa DPS-om tako ne i sa Mandicem i njemu slicnima. Samo tako se moze imati kriticna masa za promjenu. Za jednu smjenu vlasti i lustraciju sistema. lustraciju…. a ne prijetnju spuzem.
  Moji roditelji glasaju DPS…. cuvah te ih. Moji su. Dajte mi motiv da izadjem da glasam… da napravim pormjenu.
  Crna gora treba Slavka i Zarka iz ranih 90-tih. Ako mogu da se uzdignu opet na taj nivo.

  Hvala i oprostite.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: