Posted by: Slavko Perovic | February 8, 2009

DNEVNIK, 7. FEBRUAR 2009. godine

Mislim da može biti zanimljiv ovaj moj govor održan u Parlamentu 12. 10. 1992. na sjednici na kojoj je usvojen Ustav RCG, kako bi, na osnovu njega, promptno bio usvojen Ustav takozvane SRJ, suštinski Male Velike Srbije, računalo se,  onog sigurnog “dobitka” Miloševićeve politike, a za ostale “zemlje”   valja i dalje ratovati.

Odmah smo poručili da tu državu smatramo “takozvanom”, a takođe i njen “Ustav” sve do onog trenutka kada je, i ako je, jednog dana, prznaju UN. Tako je i bilo. Jednog od “tvoraca” te “države”, velikog ondašnjeg “jugoslovenskog” patriotu i istaknutog obožavaoca lika i djela Slobodana Miloševića, vječno vječitog Miodraga Vukovića, gledah prije neki dan na “javnom servisu” kako optužuje onu “drugu” stranu za saradnju sa Miloševićem! Sjećanja nagrnuše, ne povraćam više u sličnim situacijama, želudac mi je već odavno presvučen specijalnim, kvalitetnim legiranim čelikom, jedinstvene proizvodne marke Made in Montenegro…

Crna Goro, građani Crne Gore!

Donio sam bio odluku da više ne prisustvujem sjednicama ovog tijela koje sebe još uvijek naziva parlamentom. Iz jednog političkog i jednog moralnog razloga. Oba su kristalno jasna. Politički se sastoji u tome da je ovaj Dom uradio sve što je mogao protiv interesa Crne Gore koju predstavlja, što je jedinstven slučaj u istoriji parlamentarizma, postupajući pri tome po, takođe, „originalnoj“ tezi o nekakvom „višku prava“ kojih se Crna Gora mora odricati, sve u ime borbe za model tobožnje „moderne federacije“ suštinski štiteći interese sulude politike srpskog diktatora. (Aluzija na „obrazloženje“ DPS koja je novim Ustavom RCG kao pravno-političkim rezultatom zastidno manipulisanog martovskog referenduma 1992-ge, „prenijela“ sve što se uopšte moglo prenijeti na tzv. „savezne organe“ kreaturne Milošević – Bulatović/Marović/Đukanovićeve „SRJ“, karakterišući ih kao, za Crnu Goru, nepotreban „višak prava“ op. S.P.)

Moralni razlog se satoji u istini da je, zaista, nemoralno sjeđeti u tijelu koje je, zahvaljujući naslijeđenoj samoupravnoj tupoj beskičmenjačkoj inertnosti, kombinovanoj strahom od mogućnosti gubitka čak i najsitnijih privilegija, sve to verifikovalo. Ovom parlamentu se nema više što reći – sve je na vrijeme govoreno i rečeno. Zatvarale su se oči i uši pred našom argumentacijom i na nju odgovaralo povikom i hajkom kako bi, vjerovatno, tom bukom umirili svoju nemirnu savjest.

Danas vam se obraćam ovim putem, poštovani građani, jer drugog načina nemam. Novine su i dalje zatvorene, radio i tv Crne Gore takođe, uskraćuju nam se sale za naše skupove itd. Crna je Gora i dalje jedan crni zatvor u kojem svi tamnujemo – kako oni koji su nam tu sudbinu namijenili, tako i oni koji su se protiv takve sudbine borili.

Prava prokleta avlija…

Mehanizam kojim su to postigli je jednostavan – podgrijali su sve stare, nesrećne crnogorske podjele i dodali nove, tipa: da li će grb nepostojeće države Crne Gore biti orao ili Lovćen, da li će himna nepostojeće Crne Gore biti „Onamo, onamo“ ili „Oj svijetla majska zoro“, da li će prijestonica nepostojeće Crne Gore biti Cetinje, a Podgorica administrativni centar itd. itsl, sve u nedogled.

Sve se to radi kako bi svi mi zaboravili da nam je država ukradena, a sa njom izbrisana svaka mogućnost da aktivno, posredstvom stvarnih, a nikako lažnih institucija, institucija istinskog parlamentarizma, možemo kreirati vlastitu sudbinu držeći je čvrsto u svojim rukama. Zbog iste namjere čitavi civilizovani svijet nam je posredstvom troglavog državnog medijskog čudovišta, „Pobjede“ radija i televizije predstavljen kao bauk, kao neprijatelj, a lokalni varvari kao sveti dešifranti globalnih zavjera. Sve se to radi kako bi jutros vi zaboravili da nemate hljeba i mlijeka za vašu đecu, benzina za vaša već godinama nepromijenjena kola, kako bi zaboravili da u propalim fabrikama više nema posla za vas, radničku klasu od koje su, prevarnim igrama, dobijali povjerenje. Sve se to radi kako se ne biste dosjetili da vas plaćaju lažnim topčiderskim dinarima i zlim parama bosova italijanske mafije kojima se bezdušno pljačka Crna Gora.

Zbog toga su instalirana Pljevlja (Aluzija na poznatu okupaciju Pljevalja od strane paravojnih jedinica Čeka Dačevića“ u sadejstvu sa JNA, kasnijeg člana DPS i funkcionera u „saveznoj skupštini“ kada je pokolj muslimanskog življa visio o koncu, a spriječen je, između ostalog, i stavom LSCG), zbog toga je instalirana Prevlaka, odnosno najavljena mogućnost ustupanja crnogorske teritorije radi izlaska Hercegovine onog trebinjskog šofera (misli se na Božidara Vučurevića i već obnarodovani dogovor o ustupanju hercegnovoskog dijela Boke Hercegovini, op.S.P.). Sve se to radi zbog namijenjene vam sudbine da kod očiju svojih ostanete slijepi, a kod zdravog razuma pomračeni kako bi vam sjutra, nečiji kažiprst, ponovo označio prvog komšiju kao neprijatelja kojeg je trebalo, već odavno, navodno tajno podijeljenim kalašnjikovima, likvidirati… (Aluzija na otvoreno naoružavanje Crne Gore po partijskoj i nacionalnoj pripadnosti, vršeno od strane DPS i JNA, op. S.P. što je bila priprema, po bosanskom scenariju, za međusobni sukob u Crnoj Gori). Sve je to u namjeri da ne spoznate ambis u koji ste gurnuti, da pogibeljan let ka njegovom dnu pred sobom opravdate kao borbu za vrhunske nacionalne interese.

Zato, građani Crne Gore, a posebno vi koji nemate rezervne države niti rezervne domovine, vi kojima je oteto sve što vam se moglo oteti, vi kojima je popljuvano i degradirano sve što se moglo popljuvati degradirati, a što su vam časni preci pregalaštvom i junaštvom vjekovima sticali i u nasljeđe, da nad njim bdijete, ostavili, osvijestite se, posljednji je čas!

Građani Crne Gore, Crna se Gora kao feniks-ptica iz ovog smradnog pepela može uzdići i ponovo roditi samo vašom energijom. Morate riještiti prostu jednačini sa jednom nepoznatom koja se postavlja pred vas, a njena nepoznata glasi: sjetite se – ko vas je lagao, a ko od samog početka govorio istinu, ko je sijao maglu, a ko nudi svjetlost za njeno razgonjenje, ko vam je ukazao da će vas Prevlakom prevariti, ko vam je uzeo krvavi danak, a ko grcao i molio da do njega ne dođe. Sjetite se ko je za ovom govornicom zahtijevao poštovanje isključivo crnogorskih interesa, interesa građana Crne Gore poručujući da samo kroz samopoštovanje Crna Gora može pomoći i sebi i drugima, a ko nas je zbog toga nazivao izdajnicima i separatistima, ne dopuštajuči vam tako da doprete do istinitosti naših poruka?

Građani, budite sigurni, nije teškoću predstavljalo opredijeliti se za njihov demagoški put i sticati politikantske poene. Osim moralne, na tom putu nema drugih prepreka. Nije hrabriost lagati, već govoriti istinu. Laž je utkana u svaki temelj ropstva, zato je Crna Gora kao slobodna, bila uvijek anatemisana. Zato što smo tu svetu istinu zaboravili, danas jesmo robovi, zato istinu ponovo moramo ugraditi u naše temelje kako bismo Slobodu nanovo osvojili. Zar nije ovdje ispjevano: bez izvora nema vode, ni života bez Slobode. Sjetimo se – u neslobodi svi venemo, postajemo kako duhovne, tako i fizičke spodobe – neprijateljski, zlikovački okrenuti jedni prema drugima. Postali smo čopor, nama se vlada shodno zakonima takve „zajednice“.

Građani Crne Gore, molim vas za oproštenje što ovako govorim, istina boli, ali jedino ona može probuditi iz sna. Sanjive oči okrenu se od sunčevog blijeska, ali moraju se otvoriti, žele li viđeti. Mi moramo progledati kako bi viđeli da se u Crnoj Gori ne vodi politika. Ona se vodi u „mrskoj“ nam Americi gdje se predsjednički izbori rješavaju u valjanoj argumentaciji poreske politike. Ja nijesam političar i zato ću vam reći – u vode politike sam zaplivao energijom spoznaje jedne veličanstveno odrađene prevare nad crnogorskim narodom, jedne prevare koja je nedavno reprizirana (Misli se na martovski referendum 1992- op.S.P.) i sinoć dovršena (Misli se na usvajanje novog „Ustava“ RCG, koji će biti usvojen sa 90 glasova ZA i 11 glasova PROTIV. Na prijedlog Kluba SRSJCG koji sam kao njegov predsjednik poslovnički podnio, glasalo se JAVNO, za istoriju, prozivkom, op. S.P.) čije rezultate svi dobro osjećamo. Zato se ovdje u Crnoj Gori ne vodi politika, već postavlja ono Danilovsko-Hamletovsko pitanje: biti il ne biti? Postavlja se i pitanje: da li opstati čovjekom ili biti nečim drugim, kao u onoj čuvenoj Njegoševoj pjesmi (Misli se na Njegoševu pjesmu Orao i svinja op. S.P.) u kojoj oprao, simbol Crnogorca, jednom drugom stvoru poručuje „No likovi naši ponositi/ jesu simbol zemnog veličanstva/ na krunama carskijem blistaju./ Još se krune diče i ponose/ što su lika našega dostojne!“

Moramo se, dakle, sjetiti svojeg lika da bi se razlikovali od drugih i da bi tako samosvjesni konačno shvatili da se danas u Crnoj Gori postavlja ponovo pitanje biti il ne biti na taj način što biti znači biti za suverenu, demokratsku, evropsku Crnu Goru, a ne biti znači biti upravo za ovakvu Crnu Goru kakva je danas.

Drugih podjela u Crnoj Gori nema!

Ova totalitarna vlast nam ne omogućava demokratsko rješenje ovih pitanja, ona se ne bavi i nikada se nije ni bavila interesima Crne Gore, već održavanjem i spašavanjem vlastitih pozicija i interesa u njoj. Zato je moramo zamoliti da ode, zamoliti je sličnim načinom kojim su se oni promovisali januara 1989-te s jednom bitnom razlikom – građani Crne Gore treba masovno izaći pred ovo zdanje i klečati pred njim dok ne odu, klečati moleći Crnu Goru za oproštaj što joj sve, napaćenoj učiniše, a mi ne spriječismo…

Nakon govora, u sali je nastala „ludnica“… Čim je „Ustav“ usvojen, predsjednik Risto Vukčević „zakazao“ je “izbore” za 13.  novembar, ekspresno…

Advertisements

Responses

 1. Crnogorcima je iz svojih gena istisnuta sloboda i slobodarska misao, zavoljeli su robovanje tokom ovih 20 godina i navikli, fino im je..RTCG im soli pamet i vodi ih u nestanak… Kako Bog sastavi ovakve nesoje u jednoj partiji (DPS- sdp)pitao sam se dugo a onda shvatih da je to ustvari djavolja rabota i da ih isti djavo sastavio da zavedu u ponor i propast do istrebljanja Crnu Goru i crnogorce, prave crnogorce koji su plod i kraljevine Crne Gore i Petrovica a ne komunista, DPS-a, Mirasa, cetnika, narkobosova, stranih spijuna, (PODPRESJEDNICA VLADE POSLIJE 2 GODINE RADA U VLADI CG DOBILA DRZAVLJANSTVO CG)…

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 2. pnavljam moj komentar od prije nekoliko
  I NISTA SE I DAN DANAS U CRNOJ NAM GORI NIJE PRIOMIJENILO

 3. Da vidimo koliko je CG napredovala od toga vremena…Rezultati ovakve analize bili bi, u najmanju ruku, ponižavajući.I danas isti ljudi,iste teme.Da li stojimo u mjestu?
  Kao da je vrijeme stalo i nema načina da napravimo korak u budućnost.Žele li oni to uopšte?Ili,da li prave, u ime naše, korak naprijed,nazad dva?U svakom slučaju,napredovanja nema.
  Obični su demagozi,manipulanti što nije ni čudo kada imaju svoga Gebelsa-princa od Budve.Za svoj lični interes,pozicije i novac, spremni su iza naših leđa izdati crnogorske interese,interese građana.
  A tih se cg interesa sjete samo onda kada među zatupljenim narodom prostruji priča o lošem standardu.A da se narod ne bi puno ‘opustio’,tu su ‘nezavisni’ mediji.Ko o čemu,vlast preko medija lansira papagajsku priču o ‘napredovanju’ u EU integracijama,državnim simbolima,državljanstvu i raznoraznim davno ispričanim pričama.
  Ovo je zemlja čuda – u to smo se davno uvjerili(ovo u vezi državljanstva za Niksićanina)

 4. Ubrzo ce izbori, a vise nemamo Slavka Perovica ili nekog slicno postenog koga mozemo glasati. Imamo dosta kanditata za vlast bez ikakvog cilja plana i programa. Svima je cilj samo da se ustolice i da svoje partijeske drugove postavljaju u bordove direktora i da krcme poslenje ne pokradeno.Zato pozivam sve liberale, bivse liberale da bojkotuju glasanje, pa kad izadje manje od 50% na izbore onda cemo znati koliko nas tacno ima.

 5. tacno,bojkot ovih izbora je jedino pravo rjesenje. kada bi bio nesto ocigledniji,dao bi pravu sliku o tome sta gradjani misle o cjelokupnoj politickoj sceni,i o vlasti i o opoziciji,a bogme cak i vise o opoziciji! jer se zna ko dobija…ali tesko… izaci ce i dati im legitimitet da nas jos drze u ropstvu. a opozicija ce nastaviti da glumi… jer to sto oni nasjedaju na vec odavno ispricane price tako dugo,nije nimalo,po meni,slucajno!

 6. i dalje u sve je isto samo sloba nema i ništa se ne mijenja sem godišnjih doba .

 7. Uvijek kazem – nikad vise na izbore… i opet, na dan izbora, negdje oko 20:00h, ne mogu da izdrzim. Prosto moram glasati protiv, nije ni bitno za koga. Vjerujem da ce tako biti i ovog puta. Iako sumnjam da ce se nesto promijeniti, mislim da bojkot nije rjesenje.

 8. NIKADA U CRNOJ GORI NIJE SE PROBALA OPOZICIJA,TAKO DA GOSPODO NE ZNATE STA BI ONI I KAKO CINILI.GORI OD OVIH SADASNJIH NEPOMENIKA,NE MOGU BITI NI DA SE POTRUDE…

 9. i da izadje manje od 50% oni bi racunali vecinu od izaslih a ne od ukupnog broja upisanih u bir. spisak

 10. za sasu

  Ma sto zboris sasa, kako nije. Ocemo li redom, Medojevic u vlast do 96-e, SNP do 1997, NS je milicija napravila, pa se podijelise u sto stranaka. Da ne pricamo sto su napravili u vlasti po opstinama.

 11. pozdrav za prave liberale a naročito za našeg Slavka.Htio sam dati samo kratki komentar vezano za nastupajuće izbore:Slavko moraš da se vratiš ne zbog nas jer mi smo odavno uništeni od ovih džemperaša već radi naše djece i njihove budućnosti.Sjećaš li se Slavko kad smo u mom lokalu sjekli tortu radi naše pobjede te radi naših pokolenja treba da se vratiš.Samo mi je ža što ona prodana duša od Živkovića bila tu s nama.Nego vrijeme će suditi i njemu i mnogim dr. prodanim dušama.Mi istinski liberali smo spremni na tvoj povratak da pometemo ove….

 12. Dnevnik II TVCG, 24. aprila 2018:

  Danas je u Podgorici svečano obilježena godišnjica slobodarskog novinarstva u Crnoj Gori. NJ.V. Kralj Crne Gore se zahvalio novinarima i intelektualcima na stojičkoj izdržljivosti i mudrom ćutanju, kao i vrhunski nadarenom istinitom i promućurnom pisanju koje je na kraju trijumfalno vodilo ka uzdizanju naše Kraljevine i našeg Kralja, te u konačnom dovelo do procvata nacionalne jednakosti, jednoumlja i poslušnosti!

  Crna Gora dobila 34-ti Univerzitet! Kralj pozdravio tristohiljaditog školovanog intelektualca, što nas danas definitivno čini najpametnijom zemljom na svijetu po glavi stanovnika. Tom prilikom Kralj uručio ordenje Folklornom društvu iz Mojkovca, Informatičkom savezu Podgorice, te Elektronskoj industriji Obod sa Cetinja za doprinose u očuvanju informisanosti i narodne tradicije Crnogoraca!

  Obnovljen Kombinat aluminijuma Podgorica – ugašen Rudnik boksita Nikšić; crnogorski Senat, uz blagoslov dvora, odredio kratkoročnu pomoć ženama čiji radni dan ulazi u trinaesti sat: svi će dobiti uvećanje ličnog dohotka od 20 %, a uvećanje će im biti isplaćivano u narednih 17(SEDAMNAEST) godina, stoji u agendi Senata.

  Sportskih vijesti za danas nema, zbog naftne krize u Sibiru…

  Vrijeme je i dalje umjereno oblačno, a veće padavine se ne očekuju. Laku noć!

 13. mozda zajebe eu mila ovaj put ? a ?
  mada vala ako ima jos ko da glasa dps lishe 5 % porodice i familije kumova i krimosa onda stvarno ….. znachi … mislim….. uopshte mi nije jasno ko su obichni ljudi koji glasaju dps i kako to da ih ima toliko , jes da se kradu izbori ali ko su onih 30 000 do 40 000 hiljada koji stalno glasaju . stvarno je to za duboku psihosocijalnu analizu … mislim taj profil ljudi… mislim stvarno … znachiii

 14. Komsija vojni penzioner mi nocas rece ti ne svatas ovo je castan narod on ne izdaje ni kad je gladan.Ludilo

 15. da,to je taj trip kod crnogoraca,to mi stariji ljudi stalno pricaju. blago nama kad je tako,nagledacemo se ovih jos dugo. bojkot!!

 16. E Slavko da smo uspjeli da sacuvamo liberalni savez kako lako bi smo na ove izbore zakucali poslednji ekser u mrtvacki sanduk zvani dps sami bez ikoga.

 17. za sebastijana

  tako je sebastijan, nikad ne izdaju kriminalce, to im ne dopusta vojna doktrina. svakog drugog mnogo lakse, cak i avnoj 🙂

 18. Za Cetinje
  I LSCG bi u vlast cini mi se….

 19. za sasu

  jesu jesu, vele i da je slavko na dubrovnik vodio cetiri brigade

 20. za Sasu i Cetinje

  nije nego 6 brigada do zuba naoruzanih, ne pricajte kad ne znate:)

 21. jedina nada je povratak lscg,evo izdajnik miko kaze nece sa opozicijom!reka milo,da ne pomisle slucajno.ubijedjen sam,da bi lscg napravio odlican rezultat na izborima.pozdrav slavko vjecni lideru slobodne crne-gore,jedini koga profiter nemoze nacerat da mu se klanja i divi!

 22. Petre HN,mislim da profiter nikoga ne tjera da mu se klanja i divi. Ne treba nikoga tjerati,ovaj narod voli sam,bez ičijeg nagovaranja,to da radi.Prosto se utrkuje. Niko ne voli da bude drugi,nego DO PRVOGA! To je bolest ovoga društva.Zato su i promjene teško ostvarljive.Voli narod autoritet,voli da hvali pogrešne poteze vlasti,živi u lažima i obmanama i voli da bude na većinskoj strani.Teško se je odreći privilegija.
  Od onih koji iz nekog uvjerenja glasaju za DPS,gori su birači koji stoje sa strane,kao neutralni su,a čekaju rezultate izbora i guraju se preko veza i čuda da dobiju neku poziciju. Važno je da si ‘naš’,kako se to u podijeljenom društvu govori.
  A od birača ispiranih mozgova,gori su političari koji za neku nekretninu ili novac dat od strane vlasti,odustaju od svojih uvjerenja.A takvih je kod nas,dati,mnogo…

 23. Mislio sam da ne izlazim na izbore ali sam ipak odlucio da izadjem.Crnogorac sam i ovoga puta iz srca cu glasat za demokratsku albansku alternativu.Oni su bolji od nas.Forca iz ulcinja i ovi momci iz Tuza SU oki.Barem da moj glas nekome valja.Ovo nije rezignacija ovo je realnost.Sa njima bih i u privatnom zivotu prije popio kafu i sjeo ka covjek no sa ovima tobos nasima.

 24. to si potpuno u pravu. ionako sam razmisljao nekima od njih da dam glas,ako izadjem,da bi imali neke koristi,makar. i,naravno,nije ovo nikakav inat,nista slicno,ljudi zasluzuju da im se pomogne. jer vlast i sa nujihovim birackim tijelom manipulise koliko idje moze. slusao sam mislim jednom nekog njihovog predstavnika na radiju free montenegro,ucinili su mi se potpuno ok,zaista.

 25. branko,vjeruj cera ih,jer kada je covjek nista roba ka zivkovic,moze cerati!a crnogorce ka slavka,nemoze,dzaba im sve!e zato je slavko lider slobodne crne-gore!e zato sto smo mi ka sto si reka,a jesmo,slavko i lscg je tu dje je sad,ne zadugo!nadam se u boga!ima nas,e to im je kuku!

 26. Jeste pg jer ovi ama bas ne prestavljaju nikakve moje interese.sto bih ja glasa da njih nekolicina krka po skupstinskim bifeima za jeftine pare

 27. Prijatelji,boriti se za slobodu mora,to je neminovno.zar treba po blogovima da se dopisujemo,do kraja zivota?dosta ljudi u cg. je sve vise i vise,ukapiralo sto im se desava.lscg bi imao sansu da se vrati u punom sjaju,da predvodi borbu za slobodu.neznam,ali to bi mi bio tracak nade.sto slavko misli,neznam,ali znam da nije prestao da voli najljepsi zatvor na svijetu!slavko,uporno kroz svoje komentare,pisem da se vrne lscg na politicku scenu,ali to mi je san.mnogi tako zele,jer to nam jedini nacin,a ovako?samo prezivljavamo od danas do sjutra.vidite li da je milo,uzeo sve pod sapu,on nema ni opoziciju sebi.oni pokvareni iz lp-je,svojataju liberalizam,a kupljeni,robuju!pozdrav slavko,pisi ,nadam se ne zadugo,vec ka prije fukarama rec sto su!

 28. covjek jedan sto nam je pomagao i radio na kucu krecio , kakav covjek kako je samo pedantno radio tog dana i odradio posao do kraja bez pauze *ko kaze da smo lijenstine .prava milina od covjeka postenjacina miran covjek stvarno jedan od rijetkih preostalih koji moze nositi sa punim pravom ime predaka u razgovoru o politici kaze mi …. ja necu mijenjat partiju *dps… iako je protiv njih iako sve zna sto su uradili i sto su krali i sto mu je situacija losa i sto su mu oduzeli posao bez naknade i sto se muci da zivi i sto je i secer dobio i sto ih sve psuje redom otkad ih je sa dakicevcima doveo na vlast pocetkom devedesetih opet kaze … ja partiju mijenjat necu……. covjek je u pravom smislu veliki covjek ima karakter ali sta ….. i sta da mu kazes…. sta !

 29. Za Marka
  To je svijest narodna,. Od starijih ljudi,naviknutih na jedno isto-jedan isti sistem,jednu istu vlast,jedan isti(izvinjavam se koji ne spadaju u ovu grupu),zaostali,način razmišljanja-ne možeš očekivati da oni hoće promjene. I da ih stvarno žele,oni ih se boje. Ova vlast živi na podjelama i strahu građana.
  Apsurdne li situacije! Doveli ih krajem osamdesetih na vlast,pod njihovom vlašću i zbog njih izgubili posao,bili slati u rat za tuđe interese,doživljavali poniženja…a i dalje glasaju za njih. Mora da je omiljeno štivo gospode iz vlasti Makijavelijev ‘Vladalac’.Ko je čitao,zna o čemu pišem. Ne bih se čudio da vlastodršci izdaju proglas kojim OPRAŠTAJU NARODU ŠTO SU GA MALTRETIRALI OVAKO DUGO..(aludiram na film ‘Balkanski špijun’)
  Postoji latinska izreka ‘Ime je sudbina’.Uzimajući u obzir ime naše države,gledajući na njenu prošlost i sve ono što se događalo u našem narodu,izgleda da se ispostavilo da je ova poslovica ‘ispunila misiju’.Ako to ukombinujemo sa našom sviješću, nije ni čudo štosmo tu đe smo…

 30. zato mladi ljudi treba da dignu glas,da promjene nesto…ali dzaba… znam da je lscg bio pun mladih,kreativnih ljudi u svoje vrijeme. medjutim,vaznije im je kako da se ubace nedje,ustolice,vide druge,pa bi i oni,katastrofa. odje je potrebna promjena svijesti,bolje reci katarza. od silnih nevladinih organizacija,udruzenja,centara za gradjansko obrazovanje (oho-ho…ti su tek posebna prica) nikad nista….vole da kritikuju,ali kad bi moglo kako sve da se plati,nista bez novca. tu promjene i ne moze bit. dok je tako,blago nam se!

 31. Dajem predlog da se slika Mika Živkovica stavi ovdje negdje na blogu i da se ispod napise JUDA ili jos nesto slicno da bi u svijesti i maloga djeteta to izazvalo indetifikaciju sa izdajnikom.Nesto kad pomenete Mika to da se u svijesti ljudi indetifikuje sa izdajnikom.Nesto slicno ka rijec kvisling.

 32. Da se nasi ljudi i djeca ne bi mucili da misle ko je juda ko je kvisling kao da u nasoj sredini nema simbola izdaje.

 33. Za ‘pg’
  U maloj sredini, kakva je naša,mladi se ustručavaju da javno iskažu svoje mišljenje. Vide nepravdu,okrenu glavu i nastave dalje. Jedino oni koji tu nepravdu osjete direktno,a skupe hrabrosti, i ako su dovoljno revoltirani(ne vjerujem da nema takvih),mogu javno da kažu zlu da je zlo,da stvari u društvu u kojem žive nazovu pravim imenom. Ovakvo ponašanje,očekivano od mladih u Evropi,teško da će naići na odjek u CG.Čak se ni ne naziru usamljeni slučajevi.
  Povode se razmišljanjem roditelja – gledaj svoja posla,ne zamjeraj se nikom,zbog kritikovanja nećeš dobiti ili ćeš izgubiti posao,zažmuri kad vidiš da neko radi nelegalne poslove-što te se to uopšte tiče!To prihvataju kao obrazac ponašanja.
  I neka to,nego mnogi studenti umišljaju da su ovi koji vode CG najpametniji,(mnogi od njih su im i uzori,)utrkuju se u slanju poziva za učestvovanje na raznim debatama na kojima se pitanja namještaju;niko,sem onih koji su dobili zadatak da postave pitanja unaprijed pripremljena,nema pravo da postavi pitanje koje mu se čini interesantnim i koje bi,eventualno,izazvalo znojenje i zamuckivanje gospode gostiju iz vlasti.Ne smiju doživjeti nikakvu neprijatnost.Izem ti demokratiju.
  Više nikada neće biti mladosti koja je iskreno i bez interesa željela bolju i pošteniju CG;i koja će između dva zla,izabrati(formirati) treću stranu kako bi ulila nadu u bolji,srećniji život,život vrijedan življenja,kao što su devedesetih to radili u okviru LSCG.
  Politika će se baviti nama(kao što je to danas slučaj),ako se mi njome ne budemo bavili(čitaj:glasali protiv vlasti,ne prećutkivati na poteze vlasti koji idu na uštrb našoj zemlji i nama samima,a njima pune novčanike).
  PS. U Crnoj Gori nema građanske hrabrosti,a sama demokratija i sistem su simulirani.

 34. Otprilike pravilo je spontanost=normalnost ako tome dodamo ispred ne dobijamo nespontanost=nenormalnost.E zamislite dje mi zivimo u Crnoj Gori se malo sto spontano odvija.SAMO RAZMISLITE

 35. branko,jasno mi je to odavno :-). ali se nadam da se jednom nesto mora desit,preokrenut,a kad… to ostaje da se vidi. nada umire posljednja,pa kako god… pozdrav.

 36. marko, taj primjer sto dajes za tog cojeka je jako ilustrativan, u smislu da opisuje ljude koji glasaju za dps. ali nije za ostale i nije neko opste mjerilo ljudi u cg.
  na vecini izbora zadnjih godina dps je na pokradenim izborima imao nesto iznad 51 posto. i to na izborima na kojima dps apolutno drzi pod kontrolom sve. sto znaci da je realan rezultat u ovako kontrolisanom drustvu takav da je vecina naroda PROTIV ovakve vlasti, sto je vjerovatno za ginisa znajuci cime se sve sluze da bi se glasalo za dps.

  znaci cak i u takvim uslovima nije problem u narodu. problem je u mehanizmu kontrole izbornog procesa.

 37. cisto sumnjam… vidi se to,sto se tice manipulacija,pritisaka i ostalog,sve je tacno,ali izbori kao izbori se ne kradu,jednostavno dps na vrijeme zavrsi posao. odavno je tako.

 38. pg, kradu i te kako. kakva je izborna kontrola? nikakva. kontrolisu je nvo-i bliski dps-u, imaju hiljadu nacina da pomalo okinu na vishe mjesta… recimo, samo se sjetimo kako je brutalno pokradena narodna sloga, ne treba vise…
  narod je definitino protiv vlasti, al sto se ne moze smijenit ja mislim da je bas zbog te kradje, izmedju ostalih faktora, medija, manipulacija, db-a, policije, pritisaka, i ostalih karakteristika ove nashe diktature mafije

 39. Zanimljiva je ova ucestalost unaprijed dogovorenih izdaja opozicionih politicara.Prije Miko sad Milic.Izdaja se unaprijed dogovara.Svi detalji.Ista matrica ista ruka isti potpis.Dovolno je da dps rece Miku MILICU…sad izadji iz ilegale i izvrsi dogovorenu izdaju.Kako spontano. ha ha.I umjesto da dps mora da kupuje birace a para vise nemaju on naredi jednom covjeku da izvrsi izdaju u ime svih.Interesantno.A biraci prslija dzepova.

 40. I onda se dogadja ka u svim logorima do sad da se zatocenici pocnu bojat od svakoga zatvorenika projektuje se paranoja.Dosta izanjdjalo i vezano za neka prosla vremena ali nazalost u CG SAD OVOGA CASA TO DJELUJE.

 41. I zaboravih da recem sve to podrzano logistikom JAVNA KUCA servisom.

 42. Da je sad lscg na politickoj sceni,druga bi prica bila,ima bi narod crnogorski za koga da glasa.sad su maske pale definitivno,miko milov zivkovic sam uvjeren da ima clansku kartu dps-a!on liberal?gadimi se i pomisao na to,proda je svoju slobodu i sad je to i pokazao definitivno!treba vratiti lscg,jer je toliko potreban crnoj-gori!da se ima dje covjek barem cas osjecati slobodnim,da fukare vide da nas ima i da nijesu kupili crnu-goru,da im ima ko to reci u oci.prijatelji ka da smo u ausvic,samo nas ne ubijaju jos fizicki.recite vase misljenje dali bi lscg mogao da okupi masu kao prije?ja sam ubijedjen da bi cak i mnogo vise!pozdrav za slavka,nadam se da ovo citas!

 43. Izdade li MIKO izdade li Milic da bi napravili gradjanima bolju drzavu da bolje zive.Dvadeset godina dvadeset krvavih godina je ova neman na vlast i TI MIKO MILICU OCES DJAVOLU DA PRODUZIS ZIVOT A PIH

 44. SLUSAJ TI SINU IZDAVACA SUNCOBRANA SA MOGREN PLAZE AKO TI SE OCEVI SUNCOBRANI I DANAS MOTAJU PO GLAVI AKO TI U PSIHI STALNO KAO GROM ODJEKUJE IZDAJEMO SUCOBRANE IZDAHJEMO LEZALJKE TO JE TVOJ PROBLEM NEMOJ CERAT LJUDE PO CRNOJ GORI DA VRSE IZDAJE U IME CITAVIJA PARTIJA.IZDAJA MOZE BIT LICNA I AKO OCU DA IZDAM TO JE MOJA LICNA STVAR.TI SI UVEO PRAVILO IZDAJE NESRETNIJA PASA KERBERA MIKA MILICA U IME SVIH NAS.

 45. Kako smo mi srecni sto ne ucestvujemo u ovoj farsi od pregovora ‘opozicije’, izbora…. Ovo nije nas film… IS sto bi rekao pokojni MIRO. BOJKOT NEGO STO


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: