Posted by: Slavko Perovic | April 20, 2009

DNEVNIK, 20. APRIL 2009. godine

Nedavno je Hrvatska postala punopravnim članom NATO alijanse, svečane izjave tom prilikom dali su Mesić i Sanader, upriličene su brojne svečanosti. I pored truda, sve je to djelovalo nekako isprazno, bez istinskog oduševljenja, sve te priče o standardima, demokratskim vrijednostima, savezništvima i tome slično, ličile su na eho onih beskonačih verglanja koja smo slušali u onoj bivšoj Jugoslaviji o tome kako ugled naše zemlje u svijetu raste iz dana u dan.

Bez obzira na sve ona Jugoslavija mogla je postati uspješna federacija da joj je to omogućeno. Imala je više nego respektabilne potencijale koji su joj mogli jemčiti uspješnu tranziciju i najbrži mogući ulazak u Evropsku zajednicu i NATO koji su smatrani garantima demokratije, ljudskih prava, pravne države i progresa.

Sa dragocjenom geopolitičkom lokacijom, sa gotovo netaknutim ekološkim, privrednim i ljudskim potencijalom, sa blizu dvadeset pet miliona stanovnika i blagoslovom uzorne multietničke zajednice, što je bila, sa čudom koje sa sobom donosi činjenica da čitava Bosna “pliva” na jednom od velikih svjetskih “mora” nafte što su i onda znali oni koji to vazda prvi znaju, možemo samo zamisliti, kako je to moglo izgledati… ali, nikad, nikad više.

CIA je u decembru 1989, trenutak je da se podsjetimo, predvidjela da je Jugoslaviji ostalo još 18 mjeseci života i da će propasti u krvavom građanskom ratu. Tačno 18 mjeseci kasnije Jugoslavija je nestala. Satnicu je odredio slovenački referendum.

Fascinirala me ovakva preciznost CIA, naravno iza nje nije stajalo vidovnjaštvo, nego sila, moć  i organizacija. Danas me to podsjeća na faktore koji određuju vidovnjačke moći Svetozara  Marovića kada do u procenat “predvidi” rezultat svakih  crnogorskih “izbora”, predvidi i sve bude “demokratski”…

Uvijek sam se pitao: kako je moguće da se u krvi raspadne jedna evropska zemlja upravo opisana, i pored toga što su se za njen opstanak čvrsto zalagali i Evropljani i Amerikanci, znači i njihove obavještajne službe? Kako je moguće da takvi potencijali, obavještajni i svaki drugi,  kapituliraju pred jednim nepoznatim bankarom koji je, dok se nije vinuo u politiku, makar šezdeset puta boravio u USA i pri tom, doduše, sklopio poznanstva i prijateljstva sa jednim Kisindžerom i Iglbergerom?

Ovaj uvod je neobičan za tekst o Jovici Stanišiću, ali dok sam gledao to svečarenje u Hrvatskoj, pristigla je vijest koju je objavio ugledni američki list kako je Stanišić bio glavni čovjek CIA-e na ovim prostorima još od 1992 –ge te kako je najmoćnija obavještajna služba svijeta, ona koja na Planeti u svakoj sekundi zna đe kokot snosi jaje, a mnogim kokotima ga i podmetne, poslala Haškom tribunalu pismo u kojem ističe zasluge gospodina Stanišića za ovu službu što bi se moralo uzeti u obzir kao olakšavajuća okolnost u procesu koji se protiv Stanišića vodi zbog optužbe za ratni zločin.

Kako je moguće da Jovica Stanisić, čovjek od najvećeg mogućeg povjerenja CIA-e, tolikog da ga primaju i dvojica njenih direktora,  bude osoba koja će organizovati vodeće nacionalističke srpske skupine počev od Arkanovih “delija” pa do kasnijih paravojnih Miloševićevih snaga: ” tigrova”, “škorpiona”, “crvenih beretki” i drugih čiji će krvavi trag ne samo crtati nove zemljopisno – političke karte ovih prostora nego i voditi do konkretnih Đinđićevih ubica, ali ne i do naručilaca atentata?

Kako je bilo moguće da su analitičari glavnih zapadnih medija uporno ponavljali sumnjivu priču da je najnoviji balkanski rat rezultat vjekovnih balkanskih mržnji i međusobnih satiranja, priču koja je u samoj osnovi lažna, jer se danas zna da su rat, mržnja, sukob i svi prilozi toga krvavoga kusanja, industrijski proizvodi, štancuju se prema potrebi, proizvode ga konkretni ljudi, sa konkretnim imenima i prezimenima zbog konkretnih ciljeva i mogu pogoditi svakoga ko se nacilja?

Gospodin Stanišić je pokazni primjer čovjeka – poluge koja se koristi da bi se rat pokrenuo, pomogao, ali i usmjeravao u ovom ili onom pravcu. Međutim, nije bio mali broj i onih analitičara koji su dokazivali da Milošević i Tuđman vode “dogovorni” rat, ali je ova teza ostala pokrivena teorijom o iskonskim balkanskim „omrazama”  i posebno onom o „vjerskom“ sukobu…

Amerikanci su bili toliko nezainteresovani da ih nalazite u ogromnim količinama kod svake sukobljene strane: savjetuju, uče, naoružavaju. Dolazi i Džrodž Tenet, direktor CIA-e isti onaj za kojeg radi Stanišić, isti onaj  Jovica Stanišić čija je uloga u Srebernici  danas više nego jasna, pa pada u vodu „teorija“ kako se Srebrenica nikako nije mogla spriječiti: čitavi NATO i sve ostalo uz njega “nokautirao” je svojim vojničkim genijem vojskovođa Mladić. molim te… e isti taj Tenet je, grubo rečeno, suorganizator akcije “Oluja” koja će iz Krajine oduvati blizu dvjesta hiljada Stanišićevih sunarodnika zbog čije zaštite je, kao, sve i počelo…

Naravno, kadrova poput Stanišića ima svaka zaraćena strana, svi se oni, kao i Stanišić,  prosto utrkuju za istu naklonost, jer ona potiče i stvaranje ogormne mreže organizovanog kriminala koji, opet, donosi astronomske profite. Danas, u mirnodopskim uslovima, nakon odlaganja „patriotskih“ obrazina nije teško vidjeti Stanišićeve pandane kod Hrvata, Bošnjaka, Albanaca…

A Stanišić i Crna Gora?

Veze su višestruke, porijeklo i mnogo drugih stvari, ali i veliko prijateljstvo sa pokojnim Marašem.

U ovom “novom” kontekstu Stanišićevog službovanja za CIA, Maraša možemo vidjeti i kao njegovog povjerenika za Crnu Goru koji na terenu konkretizuje, pored ostalog, i političku volju Stanišićevog stvarnog nalogodavca.

Ovome treba dodati i proces mutiranja crnogorske udbe iz njene faze kreiranja i održavanja Miloševićevog kulta ličnosti u Crnoj Gori te kreiranja popularnosti pripuštenih na vlast crnogorskh džemperaša, današnjih multimilionera, u fazu djelovanja udbe kao glavnog nosioca i zaštitnika organizovanog kriminala u Crnoj Gori i onog „faktora“ koji uredno obezbjeđuje redovite izborne “pobjede” Mila Đukanovića.

U ovome je Stanišić bio osoba od velikog iskustva s obzirom da je karijeru započeo sa obavljanjem udbaških priprema čuvene Osme sjednice pa sve preko izvoza antibirokratske revolucije u Vojvodinu i Crnu Goru i pokušaja njenog implementiranja u druge jugoslovenske republike. Takođe, treba ga vidjeti i kao glavnog dizajnera “opozicione” političke scene u Srbiji koja je, dok Milošević nije zabroždio, uredno šivena po Miloševićevoj mjeri i sezonskoj modi čiji su se  šnitovi odmah prenosili i u Crnu Goru.

Ko je koga vodio ili navodio u tandemu Milošević-Stanišić, ili, da bi stvar bila potpuno jasna, u tandemu Tuđman-Šušak, gdje je Šušak u suštini, ako ne u detalju, hrvatska inačica Stanišića, tek treba da se vidi, sve ostalo je legenda… krvava.

Advertisements

Responses

 1. Slavko,

  odavnio nisam pročitao nešto tako dobro kao početak ove analize. Namjerno kažem POČETAK jer si tek POČEO. Krajnji eplog je to da je zapad na čelu sa USA jedno veliko RAZOČARENJE u pogledu demokratije i ljudskih prava. To važi samo na njihovom unutrašnjem planu, spolja nikako!! Samo pogledajte koga su podržavali i koga podržavaju širom svijeta, najveće koljače i najlupeškije režime koji se mogu zamisliti.
  Nekada sam milsio kada je bivši SSSR i naša SFRJ govorila o USA kao zemlji imperijalista i kolonizatora da je to propaganda, sada sve više vjerujem da je to suva istina!! Na MOJU VELIKU ŽALOST!!
  Ipak ovo što se dešava na žalost je potvrda da je pravda možda i nije dostižna kao vrijednost i da ova naša đeca nemaju ničem lijepom da se nadaju. Dokaz za to je i činjenica da LSCG nije uspio na svom svetom putu.

  Ostaj mi zdravo svetiniče slobode, ljudskosti i svega što čovjeka čini čovjekom.

  S dubokim poštovanjem,

  Igor

 2. jos jedan u nizu indikativnih detalja o saradnji milosevica i tudjmana cijelo vrijeme je i to sto je na pocetku rata arkan u cro bio zarobljen, a potom volsebno pusten, na intervenciju nekoga “odozgo”.

  a cini mi se da ovo:

  ima itekako veze s ovom temom.
  taj enorman tovar oruzja iz `91-e koji je bio namijenjen ratistima na tlu ex-yu savrseno se uklapa u citavu ovu pricu, i ukoliko je stigao iz usa, direktan je dokaz da je vec na pocetku komplet rat isplaniran u cia-inim monstruoznim kancelarijama, kao i kasniji razvoj dogadjaja.
  a u prilog tome da je tovar stigao iz usa govori i to da je haski sud zatvorio za javnost samradzicevo svjedocenje o ovom slucaju, kao i sto su cio posao uvoza organizovale cg i srb tajne sluzbe.

 3. Samo da se podsjetimo, Maras je autor recenice da je policija uporisna tacka sistema.

  Sasvim je logicna postavka da je on bio izaslanik, namjesnik Stanisica za Crnu Goru. Uostalom, te dvije sluzbe su dvije “bratske” organizacije.

 4. Dobar način za razbijanje iluzija o evroatlantskim panevropskim turbodizelinterkulerzvonidvaput integracijama , koje nam slijede kao neminovnost, ali u kojima, kad ih dostignemo, ne teče med i coca-cola i koje postoje prvenstveno radi svojih interesa.Od njih pomoć u skidanju ove vlasti možemo očekivati samo u trenutku (milisekundi) kad se naši interesi poklope sa njihovim,i to treba munjevito iskoristiti.

 5. Znaci ujko Vule Maras je bio izvor informacije Pedji Suskavcevicu , da blebece po Cetinju da se SLAVKO PEROVIC prodao za pare i pobjegao u Prag!!!

  E kuku sto sam sve cula od nesrecnog naroda…..
  Neznam odakle mi vise zivaca da se jos uvijek raspravljam i jos uvijek borim za neku istinu i pravdu???

  Ali valjda smo mi LIBERALI po tome karakteristicni !!!

 6. Svi koji imaju vremena i volje neka pogledaju film Michael Mura ‘Sicko”,o americkom zdrastvenom sistemu…

 7. dobro,i michael moor je posebna vrsta profitera…

  nego,kako god obrnuli i okrenuli,mi osim tog zapada i te ista USA nemamo alternative,zelio bih znati sta i u kom pravcu da idemo. druga je stvar sto su bili toliko licemjerni svo vrijeme,koga su sve toboz “morali” da podrzavaju itd. slozio bih se sa vecinom stvari o kojima pise gospodin perovic u ovom tekstu,ali ja nijesam od onih ljudi koji bi za apsolutno sve sto se desilo krivio taj
  ” pokvareni zapad “. da nije bilo nasih gluperdi,placenika i nacionalista,dakle,da je svijest bila na vecem nivou… ne vjerujem da bi usli u krvavu fazu. mnogi su naovim prostorima jedva,prikriveno,to i cekali,nekakav glupi,samo njima poznat,revansizam. cetnici,ustase,ko sve ne… mnogi ljudi koji zivjese u toj zemlji radovase se njenom takvom raspadu. tako da,i pored takve prljave uloge zapada,mi smo ti koji popljuvasmo po svemu sto je u toj zemlji valjalo i srusismo joj temelje,pa nas kazna ne moze ni zaobic… mislim na kolektivnu odgovornost !!

 8. izvinjavam se zbog nekih gresaka zbog brzine kucanja. takodje,ovo ne mijenja sustinu onog o cemu je pisao gospodin perovic.

 9. Poznat mi je taj film ali on ne govori ništa o našem zdravstvenom sistemu. Ako Amerikanci naprave film koji je kritika njihovog društva, koliko god bio cenzurisan i zabranjivan, on govori o njima. To što se ističu loše strane američkog sistema ne čini naš “sistem” ni malo boljim nego što jeste. Kad je neki naš režiser otišao da napravi film o našem očajnom zdravstvu?
  Ne bi smeo ni da prismrdi da tamo istražuje. Bojim se da to što ste spomenuli taj film nije sa idejom da kažemo “eto Amerika je ovakva Amerika je onakva”. Mi treba da gledamo šta mi radimo.(nisam protiv filma koji ste spomenuli čak šta više odličan je) Da smo mi narod na mestu ne bi nas mogli potplatiti ni Amerikanci ni mafija ni niko. Sve nam je neko drugi kriv. Pogledajmo se prvo kakvi smo pa onda gledajmo druge. A vlast i eksponenti vlasti koji su bili kopča sa svetskim zaverama treba da odgovaraju u najmanju ruku tako što će ih narod razvlastiti. Građane niko ne tera da glasaju ali to je ipak dužnost. Onaj koji ne glasa tim činom zapravo kaže da je SAGLASAN sa bilo kakvim ishodom, nije rekao da se ne slaže već upravo suprotno. I tu opozicija izvrće istinu, a od tog izvrtanja ne dobija ništa samo smućivanje već i onako pomućene crnogorske pameti.

 10. Pg, zajebi kolektivnu odgovornost. Da sam zelio da dijelim odgovornost s Milom i Momirom kad su rusili Dubrovnik isao bih u DPS. Ovako sam bio i ostao u LS, a ti ako ti relativizuje njihova krivica pridruzi njima. Time ces podijeliti sa njima ne samo krivicu nego i profit.

 11. RE: PG
  dok sam pisala nisam videla vaš komentar koji se svodi na isto o čemu sam i sama pisala. Ponovila bih samo još jednom da priča opozicije kako trećina ljudi koji nisu izašli da glasaju u stvari kažu NE režimu, nije tačna. Oni su u ovom slučaju rekli DA režimu odnosno oni uvek zapravo kažu “SLAŽEMO SE SA SVAKIM IZBORNIM REZULTATOM MA KAKAV ON BIO”. Znamo kakav je bio rezultast, zato opozicija mora reći da se i onih 30% koji nisu glasali slaže sa istim. Zašto je to tako teško reći. Možda bi se tada neko od abstinenata osetio odgovornim za rezultat koji je proizveo.

 12. Biljana,

  Sto se tice vasih komentara o Amerikancima ili bilo kome drugom na ovoj Planeti se u potpunosti slazem, treba da se okrenenemo sebi i da gledamo svoja posla, a da od drugih pokusamo da “krademo” dobre stvari i nista drugo.

  Drugi dio komentara sto se tice glasaca ne bih se slozio. Moje misljenje sto se tice ovih 35% koji nijesu izasli je diametralno suprotno, ti ljudi su rekli i poziciji i opoziciji jedno veliko NE. Oni koji su glasali (mislim na sve, tih 65%) u ovome trenutku dali su DPS apsolutnu podrsku, orocili su njihovu vladavinu, poslije ovoga se samo moze tacka staviti i nista vise.

  Oni su zadali zavrsni udarac Crnoj.

 13. re. dragan
  vaše mišljenja kao ni moje potpuno je nebitno. Ostaje činjenica koja ne zavisi od ičijeg mišljenja, a to je da oni koji ne glasaju zapravo odobravaju svaki izborni rezultat te su u našem slučaju potvrdili trenutni izborni rezultat. Rezultat je pobeda DPS-a te je i njihovo ne izlaženje na izbore retzultiralo bobedom DPS-a. Ako ni oko ovoga nismo u stanju da se složimo onda se pitam šta mi radimo ovde uopšte.

 14. Molila bih gospodu koja ovde komentariše da pokuša da poveže početak nečije rečenice sa krajem jer u protivnom govor i pisanje više nema nikakvog smisla. Pa nismo u vrtuću.

 15. Biljana,

  Mi ovdje razmjenjujemo misljenja, samim tim svak ima svoj pogled na trenutnu situaciju. Tako isto ja mislim da u Crnoj nema opozicije ima par godina.

  Taj termin je ispario i sada je sve pozicija. Pa samim tim svi koji nijesu izasli su samim tim rekli ne poziciji.

 16. To je samo vaše nagađanje dok rezultat koji je sasvim konkretan, kao što je konkretan svaki rezultat (Bože ne mogu da verujem da ponovo ovo pišem) govori upravo suprotno. Ne treba da zaboravimo da JEDINO malo oružje koje imamo u rukama je taj glas, te prema tome, važnost tog glasa mora biti jasno predstavljena narodu kako tu ne bi bilo nikakve interpretacije. Nema šta da se misli o nečemu što je činjenica. Narod traba da zna tu prostu činjenicu a to je, ponavljam i obećavam da više neču ponavljati: SVAKO KO NE GLASA TIM ČINOM KAŽE -SLAŽEM SE SA SVAKIM IZBORNIM REZULTATOM MA KAKAV ON BIO- Šta je taj glasač koji ne glasa time mislio da kaže nije bitno za rezultat izbora, bitno je šta proizvodi taj čin.

 17. Da, savrseno jasno formulacija za drzave u kojima imamo opoziciju. Mislim da se tu u potpunosti slazemo.

  Kada takozvana opozicija tj. sateliti prihvataju potureno jaje DPS, kada je recesija na samim vratima i kada se treba spasiti DPS ona objerucke prihvata izbore prije vremena. Sta bi se desilo da je ta nesretna opozicija tj. pozicija bila uporna da ih odlozi do jeseni, kada im je i bilo vrijeme? Danas nekoliko sedmica poslije izbora, KAP se samo sto nije zatvorio, Zeljezara isto tako, to povlaci unistavanju masu malih preduzeca i na hiljade ljudi bez posla.

  Draga moja u tim uvjetima se trazi obaranje ovog trulog rezima. No, tvoja opozicija imala je neka preca posla, spasavanju Milojka i mafije.

 18. …”SVAKO KO NE GLASA TIM ČINOM KAŽE -SLAŽEM SE SA SVAKIM IZBORNIM REZULTATOM MA KAKAV ON BIO-” , ali to takodje znaci i ovo: sto god izabrali – ne krivite mene za izborne rezultate, u toj lakrdiji Vi ste bili glavni glumci.

 19. predajem se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. Po čemu je pozicija sve?Ti Dragane Ilicu si stvarno previše uporan sa tim lažima i ohrabrivanjima da se treba $eđet i ne činjet ništa da se oslobodi Crna Gora!Bez borbe i organizacije ništa!

  Somewhere in deep space-local radio Mars

  :[Q] “Mr Ilic,what’s Ur mission on the Mars?”
  [A]:”Pa kažem vi, trebalo bi svi da ostanemo doma i time osporimo legitimitet ovog nakaznog mafijaškog režima.Evo pokazaće izbori već naredne 2034. godine da sam bio u pravu,da je sve projektovano,baš sve!”

  [Q] “Mr Ilić,I’ve asked you about your miss…”
  [A]:”I što su učinjeli molim ve,što su učinjeli?Izašli su na ove nedemokratske izbore,a ja sam ih upozoravao 2026. da će pobjeda bit onih koji $ede doma.Nisu poslušala gospoda iz opozicije ni vanrednih 2017. moju NVO “liga apstinenata” !

  [Q] “ARE YOU MAD!?WILL YOU STOP??
  [A] “Ali ne damo se mi tako lako !Neće nijedan pošteni građanin izlazit,a koji misli opoziciju glasat!Neka im ga tamo!Tamo njima!Mi smo hrabri,neustrašivi!Odgovorili smo od 2008. na 13 pitanja iz aplikacije.To je za crnogorski mentalitet podvig!Biće baksuzan broj za ove kvazi opozicionare!Sačekaćemo da se Slavko vrati!Pa ćemo onda polako,po naški!”

 21. joxovicu, bas si me razveselio inače je već ki$elina počela da mi radi pa sam mislila nešto da spremim da jedem u ove sitne sate.

 22. Nemoj BILJO kumim te oči moje se predavat!Organizujte se!Vi pošteni Liberali!Ja se samo kao mladi Narodnjak mogu organizovat unutar već postojeće naše najstarije stranke.Ima vremena,isplivaće kvalitet ne boj se.Makar iz dupeta u glavu,vrijeme je majstorsko rešeto.Ko u Crnoj Gori ima originale?Mi-da su Srbi i Crnogorci isti DRŽAVOTVORNI narod,crnogorske državnosti-srpske narodnosti, vi-o slobonoj Crnoj Gori , radikali – o velikoj Srbiji i Dupees-o policijskoj privatnoj državolikoj tvorevini.Sve je ostalo kič(čast još Mehmetu Bardhiju).Divan bješe onaj projekat narodne sloge…mislite da tada nismo posijali klicu demokratije?Išibana je olujama,tinja iz egzila.Rad NS-a je i nekada bio zabranjivan,ali su vatru demokratije “klubaši” održavali i van Crne Gore!Budimo konstruktivni i udružimo se protiv DPSOVSKE BAGRE Liberali kao nekad!

 23. pozivam sve na blogu da ne cepidllačimo oko svega nego da nadjemo naš NZS (najmanji zajednički sadržalac:) ne Najveći i da uvek polazimo sa tih pozicija. Svako treba da odustane od cepidlačenja dobro ako baš ima nešto što mu se čini jako bitnim neka kaže ali ne treba da bude odmah napadnut, a bogami vrlo često i vređan. Svi ste vi super. Laku noc

 24. Nikome ne vjerujem ništa! Ni Americi, ni Evropi, ni Rusiji, ni Juznoj Koreji, ni Obami, ni Putinu, ni Berluskoniju, ni Stanišiću, ni Maroviću…! Ama nikome! Nikome ne bih dao pravo da odlučuje o mojoj sudbini nito o sudbini nesrećne zemlje u kojoj živim! Ako bih trebao da biram, to bi bio jedino Slavko Perović, ako on nema spoznaju Života, pravih vrijednosti i Istine i ako on ne zna u kojem smjeru treba ići i vući ovaj slijepi narod, onda ne zna nijedan lider! Ali pošto je mreža ispletena, pošto su svi potezi unaprijed isplanirani, pošto su dupli pasovi uigrani, pošto se prosipa Laž kao temelj na kojem počiva izmedju ostalih i ovo malo društvo i koja je zatrpala sve vrijedno i istinito, mogu samo da kažem neka nam je Bog u pomoć! O narodu je rasprava nepotrebna i jalova rabota, on je slijep i nesvjestan koje god vjere i nacije bio,a takav će i ostati jer robuje ideologijama,sistemima,pravilima,dogmama!To je hipnostisano stado koje je neko upregnuo, iskorišćava i jaše do besvijesti. Kad slijepci nepromišljeno odlučuju, zna se ko upada u ponore! Isti taj slijepi narod koji donosi krive i nesvjesne odluke i daje povjerenje slijepim i nesvjesnim vodjama. Rat je dokaz za taj fenomen! Rat za Mir je idealan domaći primjer iz kojih nijesu izvučene pouke što može biti opasno. Nesvjesna masa mobilisana da ubija drugu nesvjesnu mobilisanu masu! Zarad čega?! Isusa? Boga? Crkve? Jezika? Teritorije koja mu je mala pa bi htio veću? “Srećne” Nacije koja slavi krvavu “pobjedu” pečenim volovima na ražnju uz svečane pjesme i ode dok druga strana lupa šakama o glavu jer je izgubila ono što se ne može vrnut? Gradit sreću preko tudje nesreće? Neka hvala, nećemo se igrati tih igrica jer sve je LAŽ i sve je degradirano i nesvjesno! Sve je podvala nesvjesnom narodu! Sve je manipulacija religioznim i nacionalnim osjećanjima slijepog zatupanog naroda, jedne nesvjesne stoke (izvinjavam se stoki) koji bukaju, reže i laju jedni na druge jer je neko isprogramirao njihovu svijest i ukucao ulazne podatke po kojima će da bleje u glas i upravljaju se stereotipima i izlizanim podjelama dok su živi, jer su ubijedjeni da rade svete činove, činove pravde poslije kojeg će ih taj isti Bog pravde, u čije ime ratuju, nagradit i blagosiljat! Gola LAŽ! Pokažite mi samo jedan životinjski primjer dje se vrapci iz jedne zemlje mobilišu da ubijaju vrapce iz druge zemlje? Čovjek je najsvirepija životinja i tu nema priče, on je u samom startu isprogramiran kao Lažov, jedna lukavština prikrivena koji je u trenutku na sve moguće kombinacije spreman, i da se moli Bogu i da ga psuje poslije 5 minuta, i da daje milostinju i da je uzima poslije 2 minuta, i da se bori za pravdu naroda i da se bori samo za sebe i svoj interes! Sve su ovo karakteristike jednog nesvjesnog čovjeka! Kad čovjek postane čovjek u pravom smislu riječi on glasno jasno i hrabro saopštava Istinu i samo Istinu nebi li pomogao evoluciji svijesti i tom svjesnom napretku društva, popeo ga barem za jedan stepenik na više! Samo takav čovjek zaslužuje da vodi jedan slijepi narod, svi ostali su mimikrija i opasnost. Birali ste, sad izvolite.

 25. Jox,

  O cemu ti pricas… Koje lazi, kako ti sebi mozes dozvoliti tako nesto da kazes, sa kojim pravom, kada je sve ocito, samo coravi to ne vidi.

  Dje su ti argumenti da opozicija nije pozicija svih ovih godina, argumentovano pa onda diskutuj i govori o lazima i Marsu, nauci se osnovnim pravilima, da i drugi imaju svoja misljenja. Vi isti blebecete o jedinstvu opozicije, a jedni drugima kopate jame. Osvijesti se dokle nije kasno.

  Zaista nemam ni zelje ni volje da ti crtam i da ti objasnjavam dje je mjesto tvojoj opoziciji tj. poziciji, ako nijesi do sada to uvidio.

  Drugo, nauci se normalnoj diskusiji, ako znas sta je to.

 26. CIA je ipak zvanicno najmocnija organizacija na svijetu , birala je podrucje gdje ce odigrati svoju igru i izabrala onaj prelijepi jugoslovenski prostor…srusena je Jugoslavija,ona velika,socijalisticka zemlja..zemlja bratstva i jedinstva….spojena uz 3 in one kombinaciju….fiktivni islamski fundamentalizam,sofinisticki srpski naconalizam i fasiticko-ustaski projekat NDH….metodologija rata dosla je iz tamnih podruma CIA i VATIKANA…operateri rata nasli su vrlo lako iz svojih maticnih drzava….kocka je bacena u nesrecnoj,osiromasenoj i podjeljenoj BiH…krv…progon…

  “PUCINA JE STOKA JEDNA GRDNA”

  Petar II

 27. Postovanje gospodine Perovicu.
  Zelim najprije da vas pozdravim. Imao sam zadovoljstvo da se sa vama upoznam u radiju Free Montenegro, gdje sam oko tri godine , zahvaljujuci razumijevanju najprije gospodina Đukica, kao i svih u radiju, uređivao i vodijo emisiju posvecenu osobama sa invaliditetom. Takođe veliku zahvalnost dugujem i slušaocima radija koji su imali razumijevanje za ovakvom vrstom emisije i koji su pokazali interesovanje svojim javljanjima i pitanjima.
  Vase tekstove na blogu citam redovno. Crnogorsku stvarnost vi najbolje opisujete. Ne umujem racionalno da objasnim sebi, a drugima se odavno i ne trudim, sta je to sto gradjane ove drzave vodi da dobrovoljno glasaju za sve losiji kvalitet zivota. Iskreno, Crna Gora mi danas lici na konteiner sa pet zvjezdica. Ko je gledao istoimenu pozorisnu prestavu, znace o cemu govorim.
  Svako dobro.
  Nebojsa Miranovic iz Podgorice.

 28. Stvarno sam zacudjen, koliko je CIA bila i ostala upletena u politiku na ovim prostorima. Odlican tekst.

 29. dragi TITO nema više JUGE,
  sjebaše nas hodže,popovi,mržnja
  sada su nam na vlasti lopovi…

  nema posla,nema para,nema bratstva i jedinstva
  ova će djeca imat sranje od djetinstva…
  nisi se ni ohladio a oni spremili su planove
  da podjele JUGU
  a JUGOSLOVENE u klanove.

  više se ne zna
  kad predsjednik dođe u grad
  ne baca niko cvijeće na njega
  NEMA SE KAD

  rušili smo jedni drugima crkve i džamije
  isto ko i da ih nismo
  gradili ZAJEDNO ranije

  AMERIKA,CIA,RUSIJA I VATIKAN
  bili smo im trn u oku
  pa su skovali svoj plan.
  bili smo četvrta sila evropske armade
  lakše je vladat kad te rasture na komade..

  nisu TEBE mogli nagovorit da nas sjebu
  pa su sačekali dan kad umreš
  pa onda po redu…
  našli razliku za svaku republiku.
  uveli u vlast mržnju i nacionalnu politiku

  đe ćeš nas dijelit poslije toliko godina
  a bili smo ko jedno
  bili smo ko rodbina

  a sad svako u svom toru
  ima indentitet
  svi jedemo govna
  BALKANSKI MENTALITET

  čuo sam kako su neki
  SUŠIĆ,PROSINEČKI,PIKSI
  igrali zajedno u timu…
  bruka brate neću da napustim balkan
  al ću da napustim planetu

 30. Ovo što ću ja prokomentarisati,nema veze sa temom,ali `oću da kažem da sam srećan što sam konačno pronašao mjesto đe mogu da pružim podršku čovjeku uz čije sam ideje odrastao!!! Ne bavim se politikom,ali su govori i razmišljanja Slavka Perovića najviše uticali da se razlikujem od ove nove nacije u CG,zvane Milovci!!! Zato,VELIKO HVALA što ste imali uticaja da postanem čovjek!!!

 31. RE: biljana
  “Ne treba da zaboravimo da JEDINO malo oružje koje imamo u rukama je taj glas”

  A koliko glasova je potrebno da se pobijedi sistem?

  Pozdrav.

  P.S. Da pojasnim, prije eventualnog odgovora – pitanje je retoričko, a centralni motiv je ironija.

 32. Re: jox

  “Ima vremena,isplivaće kvalitet ne boj se.”

  A koliko Vi to imate godina (ako smijem da pitam), pa ovako olako kažete da ima vremena, ljudima čiji su životi upropašteni od strane vaše vlasti i vaše “opozicije”?

  Ne želim da kvarim Vaš mladalački zanos, ali Vaša stranka nije najstarija, nego ju je osnovala UDBA 1990. godine, sa istim zadatkom sa kojim su osnivane i sve ostale UDBA-ške stranke – vladati nesmetano uz kontrolisanu opoziciju.

  Da sam u pravu govori činjenica da je NS u svakom onom bitnom, antologijskom trenutku, kad je bilo moguće nauditi vlasti, odigrala za interes vlasti. Govorim najprije o 1997. ali i 2001.

 33. SLAVKO SVAKA CAST !Ovo sto si napiso,prelazi okvire i balkanske i evropske!Oni koji znaju da je to upravo takoili cute kao kukavice ili saradjuju na projektu.JOS JEDNOM SVAKA CAST.

 34. Jao koliko smo atakovani na crnogorskoj političkoj sceni od kilibardijumovih “slučajnih” istupanja u javnost kad se oglasi kao čojak kojem smo mi ovih godina bili samo dio experimenta da nismo ni znali da smo udbaši…pa da je naivno ušao u 90′-e…njegova ekscentričnost je pregolema otkad se materijalno obezbijedio 99′ da nas razbije.I nije ponos reć da smo najatakovanija stranka u istoriji crnogorske političke scene.I da su se druge srpske stranke razmnožavale iz nas kao amebe(preko 10 u jednom trenutku)Al to je cijena koju mora trpjet najkvalitetniji program pomirenja.Vlasti treba svađa da bi opstala na zavadi pa vladaj.A 2001-Narodna stranka je napustila crnogorsku vladu, cim je mimo njene volje, preglasavanjem usvojena nova Platforma o redefinisanju odnosa izmedu Crne Gore i Srbije, koja podrazumijeva zasebne stolice u UN.Onda smo ušli u koaliciju ZZJ i osvojili 33,mi 11,DPS 36,vi 6.I ŠTO BI,JUNACI!!?Ali DOKLE LJUDI?Kad ćemo raspravljat o kvalitetu nečega, a ne prepucavat se do beskraja.Sad neko opet da mi napiše neko pitanje koje sam odgovoio u prethodnim postovima i koje nema ničeg poštenog za cilj bez minimiziranje naše.Usmjerimo se isključivo protiv vlasti,što kaže Bixi naći Nzs!!!Svako dobro,ne zamjerite što.

 35. RE: jox

  Ja ne zamjeram ništa, samo mislim da je krajnje vrijeme da se stvari počnu nazivati pravim imenom. I ne prepucavam se ni sa kim, već iznosim svoje mišljenje i zaključke do kojih sam došao, a Vi me ubijedite u suprotno, ako griješim.

 36. Gledah sinoć na hrt emisiju Gorana Milića o Australiji,njenoj kullturi,ljudima… I pitaše Goran nekoliko Australijanaca što je to što im se ne sviđa u njihovoj zemlji. Svi do jednoga su rekli da je sve u redu,da ništa ne bi mijenjali,osim požara i poplava koje ih muče! To je država reda,rada,pravde i slobode.Onoga za čim mi,u Vječnoj žudimo.
  Hoćemo li dočekati dan kada će svi crnogorski građani biti zadovoljni što ovđe žive? Da budu srećni,rade i govore što hoće,kada hoće?A ne da nam pravila pišu nepismeni,šefovi da nam budu tajkuni,da strahujemo za svoju bezbijednost,ako se,ne daj Bože,kritikuje sve loše u ovoj državi.Želim se osjećati slobodno.Nakon odgledane emisije dobio sam želju da posjetim zemlju kengura,a ne bih imao ništa protiv i da tamo ostanem.Zato se i ne čudim što se Crnogorci ne vraćaju u Vječnu,nakon emigriranja.
  Za slobodu!

 37. Ok,vidim da je vecina vas gledala dokumentarce gospodina Mura,pogotovo ovaj zadni o americkom zdrastvenom stanju.Americko drustvo je sazrijevalao,i postajalo u mnogo cemu uzorom,upravo kroz borbu za istinom i najbitnije sposobnoscu da se sami mijenjaju nabolje..Mislim da je i ovaj film,napravljen u tom pravcu.A sada tema za razmisljanje,gdje je nas ‘crnogorski mur”?Istina se ipak moze saopstiti na vise nacina manje ili vise posredno,a ja se pitam kada ce kod nas neko napraviti neki dokumentarac koji ce i one u najdubljem snu probuditi..

 38. Ne treba mu bolji scenario od ovoga bloga.

 39. Ja sam u životu dovoljno razmišljala , uopšte nemam želju da razmišljam. Imam potrebu da nešto učinimo ali to izgleda nije moguće. Želim da poručim vlasniku ovog bloga da bi migao da izađe i sa nekim konkretnim predlogom ili makar najavom da bi moglo nešto konkretno da se preduzme. Ovakva komunikacija ne lići ni na šta. Ne vodi ničemu. Analize i sinteze smo već prežvakali. Pa mi ne znamo ni sa kim pričamo. Užas! Gubim interesovanje da na ovaj način komuniciram. Ja razumem da je kod nas početak neke krize pa da se kaže ljudi su ne obavešteni, mediji nisu objektivni itd, ali više ne mogu to da kažem. Svi su ljudi na ovaj ili onaj način mogli da dobiju informacije o tome šta se od ove zemlje radi, a na šta liče naši životi ne treba valjda televizor da mi kaže. Prema tome sve što je bitno već je svima poznato.

 40. RE :biljana

  “SVAKO KO NE GLASA TIM CINOM KAZE – SLAZEM SE SA SVAKIM IZBORNIM REZULTATOM MA KAKAV ON BIO”

  Nije tacno!!!!

 41. Tačno je, jer da nije tačno onda izborni rezultat ne bi bio takav kakav jeste.

 42. Ma ti nemas pojma zeno!!!

  Sve ovo pricas i komentarises ovako ocigledno iz neznanja!!!!
  Znaci ja ne sumnjam u tvoje iskrene zelje ….Ne sumnjam u to da ti zaista zelis promjene….Da zelis da se nesto uradi…..

  Ali biljana , kunem ti se da sam ja u svemu ovome odavno!!!!Od raznih mitinga po skoro svim C.G. gradovima…. od svega i svacega ,nemam zivaca da sve isto ponavljam!!!!
  Mislis da je meni drago sto tog dana ostajem kuci?
  Ali shvati da je sve ovo igra vlasti i tzv opozicije…

  Znaci jos se nijesu stekli uslovi da se glasa ,da sve bude demokratski.Sve je ,na vasu zalost a i na zalost nasu koji ne glasamo, namjesteno ….
  I jos dugo ce ovako biti ako se neke druge okolnosti koje ne zavise od nas ne dese…
  pozdrav!!!

 43. Amerika se kritikuje cesto sa pravom, a cesce bez ikakve osnovanosti.

  To je velika drzava, najotvorenija na zemaljskoj kugli zadnjih dvesta godina i mnoge njene mane i vrline su lako uocljive. Upravo ova otvorenost Amerike, njeno kulturolosko prisustvo u svakom dijelu svijeta (Hollywood, Business, Rock-and-Roll), cini da skoro svaki covjek na svijetu ima manje-vise formirano misljenje o Americi.

  Uz sve svoje mane, Amerika je i danas pojam slobode.

  Kad pomislim, mi smo kroz istoriju demokratiju ucili od Rusa…dijelom samo zato “slobodni” i “emancipovani”.

 44. “Ja sam u životu dovoljno razmišljala , uopšte nemam želju da razmišljam”

  Kakva je ovo recenica, znaci li da je razmisljanje na odmoru ili je penzionisano!?

  Ako je na odmoru, onda je to privremeno stanje. Ako je u penziji, to je trajno stanje.

  Pojasni!?

 45. Biljana papagaju, izgleda da si to toliko ponavljala na izbore da si mi ista kao oni sa reklame kad ponavljaju “KARAMELA” “COKOLADA” pa tako i ti sa po sto puta “IZLAZITE NA IZBORE”. Providna si i ti i jos vas nekoliko. Udbasi!

 46. Biljana udbasice vidim sad da pozivas vlasnika sajta da izadje ( i konkretno predlozi nesto dakle da se mane pisanja heheheh). Ja prelazem moderatoru da ukine nalog za pisanje udbasima jer mi ne mozemo da pisemo od propagande.
  Samo se vrti par ploca a 100 nikova. Jedna ploca izbori a 10 udbasa uglas IZLAZITE druga ploca ESIDHAUS TEHNO mnogo muzike nerazumljive rijeci treca ploca RAT ZA MIR bez kolektivne odgovornosti cetvrta ploca LSCG AKTIVIRATI pa zalopojke i peckanja peta ploca MALO PLJUNI PA RAZMAZI…………. mnogo ste odvratni i mrste sa nasih sajtova

 47. Biljo, bili se igrala “ne ljuti se čovječe” sa nekim ko konstantno namješta sebi šestice i vergla kako je sve regularno, ili bi rekla “nosi se u p…pa se igraj sam”. Ovakve igre mogu da igraju samo oni koji uživaju da budu prevareni, oni koji imaju korist od toga i oni koji su hipnotisani do besvijesti jer pravila nalažu da treba da se igra.

 48. Historia est magistrae vita!!!Istorija je uciteljica zivota ili ti narodski receno ,ucimo na greskama!Pravila su takva kakva su,nemojmo traziti razloge naseg neuspjeha u nekim perifernim razlozima…Kako god gledali na stvari demokratija je ipak ogledalo naroda,koliko god nam se ne svidjao nas odraz.Stvari se ne mijanjaju sa vrha vec iz korjena,i ne mijenjaju se nikada stihiski,vec vizionarski. Mi toga trenutno nemamo….Iskreno neznam kako se moze promijeniti svijest naroda…Bez promjene svijesti,cak ni promjena vlasti nam nece mnogo vrijediti.Mozda treba da pocnemo od onih osnovnih bozjih zapovjesti..Moramo od necega poceti,moramo izgraditi drugaciju porodicu,uciti djecu nekim davno zaboravljenim vrijednostima,oglasiti na sva zvona naseg najveceg neprijatelja ‘PREVARU”. Ona je zaista korjen svega naseg moralnog i svakog drugog posrnuca,prevaru koju pocinjemo da upoznavamo od osnovne skole kroz zivot ,do krajnje prevare koja postaje glavni princip zivota…Kod nas sve funkcionise kroz ‘VEZU” koja je crnogorski najcesce korisceni oblik prevare,koji u potpunosti pokazuje nase najvece komplekse,i nespremnost na posten zivot.’VEZA” je nevidljiva,sladunjava,pothranjuje nasu sigurnosot i osjecaj moci,cesto se osjecamo nadmocno nad nasim komsijama,rodjacima,i prijateljima..Mi smo ti koji lako sve ‘ZAVRSAVAJU”,a to je jos jedno od kompleksaskih lica za Prevaru…Na kraju mislim da smo mi jedina zemlja gdje se kaze za kriminalca da ‘RADI”.Radi sa oruzjem,radi sa drogom,radi sa autima…Neznam zasto ali osjecam da je znacenje same rijeci rad ipak izvrnuto,i postalo najstrasniji odraz samom sebi…Na kraju ze zapitajmo zasto su stvari takve kave jesu???Mislim da odgovor nije potreban…I da, volio bih da imamo jedno Michela Mura da napravi jedan dokumentarac o nama,jer istina tako tesko dopire do mozga…

 49. Ovo me podsjetilo na film “Cube”, hiperdimenzionalni lavirint iz kojeg nema izlazska kad se jednom udje.

 50. Jedino sva crna da se ujedini moze srusiti ovaj rezim,pa kad ga sruse kroz godinu dvije nove izbore i da se izvagaju.
  U crnoj jedina podjela treba da bude da se na jednu stranu oprijedele glasaci dupeesa,znaci kojima je dobro od njih,a na drugu oni suprotni.
  Treba raditi na toj poziciji,zaboraviti price o cnogorstvu,srpstvu,kosovu i ostalim pricama koje samo njima donose profit, jedina tema je kome je dobro od njih neka ih glasa na sledece izbore a svi drugi zajedno protiv.

 51. Htedoh obavestiti prisutne na blogu da su nakon prostackog napada na mene od strane pojedinih “gospodja” moja tri komenmtara nestala sa bloga. Pošto verujete da ovde možete slobodno govoriti nije red da vas o tome ne obavestim. U toliko pre što su svi ispadi netolerancije prema stavovima koje sam izrekla kao i uvrede na lični račun i dalje ostale na blogu da osvetljavaju kuturni obraz našeg naroda. U mojim komentarima pokušala sam da podvucem koliko je pogubno napadati i vređati ličnost koja nešto piše, dok je potpuno legitimno ne slagati sa stavovima naravno ne na način da brišeš, već iznošenjem kontra argumenata i objašnjenja.
  Smatram najblaže rečeno nedopustivim ovakav način “komunikacije” ali ako prisutni na blogu u tome uživaju ja im želim da uživaju što više. Ni u jednom trenutku neću sebi dozvoliti da govorim o bilo kojoj osobi koja ovde piše, jedino što sebi dopuštam je da komentarišem stavove, ne ličnost. Taman posla da tek vređam nekog koga nikad nisam ni videla. To je nedopustivo i kontrproduktivno.

 52. boze… ljudi shvatite,a to je ovo sto kaze gospodin ilic,da je opozicija = vlast. i sta vi vidite tu,kakvu borbu,kakvo izlazenje na izbore, sta ?? da cak i personalno promjenimo vlast,a da nam sistem vrijednosti i sve ostalo ostane isti ?? jel to boljitak ? nije,naravno. ljudi,radi se o promjeni sistema u crnoj gori, ne o pukoj promjeni mila,sveta i kompanije !!

  @ baklava – mislim da ne shvatas sustinu, to sto smo ja i ti bili protiv ludla, ne znaci puno. nasa drzava, a bogme i narod,podrzao je sto je podrzao,pa ga krivica ne moze zaobic. znas kako je zoran djindjic na jednom predavanju rekao : ” Ne mozemo ocekivati da zato sto smo ( mislio je na narod ) podrzali milosevica i bili u takvom stanju toliko godina, za to neplatimo cijenu ” !! mozda citat nije tacan od rijeci do rijeci,ali ovo je bila sustina !! nema promjene svijesti dok sami, svi zajedno, ne uvidimo svoje greske i ne promjenimo se, jer da bi drzavu promjenili moramo promjeniti i one koji nisu bili uz nas koji smo tada bili u pravu,pa nam to sto bijasmo u pravu ne znaci puno. licno da, ali drzava ostaje takva kakva je. nemam iluziju da ce se to desit skoro, da se svi razumijemo.

  tako da, blago nam se !!

 53. Prije par dana pala mi je na pamet jedna interesantna ideja, pa sam mislio da poštovane posjetioce ovog bloga upitam šta o njoj misle. Zašto se ne biste, bivši clanovi i poštovaoci bivšeg LSCG, svi priklonili politikama DPS-a, i svi do jednog pokušali da uđete u stranačke strukture DPS-a? Mislim da je to izvanredna zamisao. Uočava se da vam ne fali intelektualnog kapaciteta, i siguran sam da bi vas DPS (a u rezervnoj varijanti i SDP) objeručke prihvatio, kao što se uglavnom dešavalo s bivšim članovima LSCG.

  Kada se dobro uvučete u vladajuće stranačke strukture, bilo bi od velike važnosti da u početku, bar dvije-tri godine, striktno slijedite osnovne stranačke smjernice, kao što su kriminal, korupcija, nacionalizam, konflikt interesa, i prije svega nacionalna diskriminacija. Dakle, važno je da u početnom periodu i vi nemilosrdno udarate po Srbima, jer je to bez sumnje najefikasniji način za brzo stranačko napredovanje. Srbi su ionako navikli, a vi ćete takvo djelovanje naknadno opravdati višim i plemenitim ciljevima. Nakon ove neprijatne početne faze i solidnog učvršcivanja pozicija, slijedila bi druga faza – “Trojanski konj”. Postepeno biste, poput kakvog dobroćudnog virusa, s novih i visokih pozicija počeli da sprovodite vaše izvorne politike (o kojima često pišete i na ovom sajtu) i da izbacujete štetne elemente izvornog DPS-a. Tada bi neizostavno došlo ili do raspada partije ili do njene demokratizacije, koja bi postala nešto poput “novog LSCG”. (Uostalom, to bi bilo i svojevrsno “vraćanje udarca” DPS-u, koji vam je ukrao ideju nezavisnosti CG i nakaradno je realizovao). U svakom slučaju, radilo bi se o možda jedinom načinu da se smijeni ova vlast. Srpska populacija vam ni u kom slučaju ne bi smetala da realizujete ovakav projekat, jer ona inače živi u “najgorem od svih mogućih svjetova”, tako da joj je svaka promjena dobrodošla. Mislim da će čak da navija za vas. Smatram da treba dobro razmisliti o ovoj ideji.

 54. danas su na cetinje sadili drveca ,ministar Rocen i Nenezic i to je jedino sto su napravili od kad su na vlast evo 20 g za cetinje .E fala im ili sto bi rekla jedna zena iz ct koja voli dps rodila ih tetka Misa.

 55. Diplomata diplomata ,a ovako uvredljiv ne stoji,jos naredjenja postupi po naredjenju,to nije recnik primjeren jednom diplomati.ne gubite zivce pisite argumentovano.

 56. biljana,

  Slažem se da je napad na vaš stav bio neprimjeren, meni je to zasmetalo i sada reagujem. I ne mislim da su etiketiranja i pljuvanja ljudi koje ni ne poznajete u duhu liberala, nego nekih drugih. Ja lično nijesam prepoznao nikakvu lošu namjeru u vašim postovima i u tom smislu ne podržavam nikakve “napade” na vas, a još manje uvrede, od bilo koga.

  Pozdrav

 57. To što moji komentari koji u sebi nemaju ništa provokativno, nestaju sa ovog bloga počinjem da doživljavam kao krađu intelektualne svojine. 🙂
  Ipak ja sve pišem i memorišem u wordu pa sam ih ako ništa drugo sačuvala za sebe.

 58. Hvala
  Pozdrav

 59. ljudi, evo nesto sam svrljala po onome pcnen-u ne mogu vjerujem da sam na ovo nalecela. Pazite sto ovdje prica perfect stranger, a pazite sto pise ovdje iznad. Jesam li ja luda ili je covjek zastranio ili ovdje ubija dnevnice:

  “20. Apr 2009, 20:41
  Kako se u tekstu govori između ostalog o slobodi izražavanja i prisustvu cenzure na nekim forumima i blogovima, koristim priliku da još jedanput uputim javni protest zbog neosnovanog i nekorektnog cenzurisanja komentara na zvaničnom blogu Slavka Perovića. Danas mi je autor bloga (ili neko drugi ko se bavi takvim poslovima) opet obrisao komentar, iako u njemu nije bilo ničeg vulgarnog ili nepristojnog. Zaista je neshvatljivo zašto meni (a pretpostavljam i mnogim drugima) nije dopuštena mogućnost kometarisanja na blogu koji određeni segmenti društva smatraju oazom slobode i demokratije na virtuelnim prostorima.

  Danas sam, recimo, izložio jednu svoju ideju o mogućem budućem političkom djelovovanju bivših članova bivšeg LSCG, koje bi značajno doprinijelo, po mom mišljenju, demokratizaciji društva. Moj je komentar bio prisutan na blogu nekolika sata, nakon čega je uklonjen, bez ikakvih objašnjenja. Tako se umjesto očekivanog pokretanja kostruktivne rasprave na bazi mog komentara, sve završilo ponovnim nasrtajem na slobodu izražavanja i duševnim bolovima kojima sam i dalje izložen (i koji, na žalost, ni na koji način ne mogu da budu sankcionisani). Ne preostaje mi ništa drugo nego da ponovim riječi koje sam upotrebio u prehodnom (i istovjetnom) slučaju cenzurisanja: ako se ovi drže za slobodne, kakvi li su tek neki “neslobodni”?

  perfect stranger”

  jesam li ja luda ili je ovo isti covjek

 60. re: prefect stranger

  super ti je ideja.mogao bi da se povezes sa borom miranovicem da ti on predoci jos neke ideje ili makar da ti razradi ovu drugu fazu “trojanski konj”
  i mogli bismo svi mi da uplatimo po euro na tvoj ziro racun da napravis letke sa tim planom i razdijelis narodu,a sto se tice pr menadzmenta sa tom idejom,predlazem ti da je prvo izlozis na jutarnjem programu tvcg.onda bi trebalo da se potrudis da budes gost u emisiji bisernica na radiju crne gore i nakon toga mislim da ces imati kriticnu masu koja ce uci u dps,a i ovi koji su vec u dps-u ce se promijenit.
  da znas,nijesi prvi koji predlaze da se “partija mijenja iznutra”,svima su pokusaji propali,ali su izborili po jedno mjesto u nekom upravnom odboru.tako da samo naprijed.

  h**p://www.youtube.com/watch?v=rg9Tv_YFA-Y

 61. predlog prefect strangera
  doživljavam kao tešku ironiju a ne kao konkretan predlog koji treba neko da sledi.

 62. jes i meni se cini, neki nikovi koje prvi put vidim napadose biljanu, bas je najahali… mada i biljanu odnedavno vidim na ovom blogu pa bi me bas zanimalo sto se ranije ne ukljuci u raspravu jer ima i dosta dobrih predloga cini mi se…

 63. meni se cini da cojek uporno pise jedan isti komentar cijelo vrijeme…
  no nema veze, ako voli tako treba ga pustit… 🙂

 64. odlicna ideja ovo za bora miranovica, jutarnji program, i emisiju ‘bisernica’, samo bih dodao jos i partiju k.u.r.a.c. organizacije ‘the books of knjige’, da spisak bude kompletan… 🙂
  mada su se oni prodali kada je popaj u emisiji pred izbore pozitivno reklamirao batricevicev demokratski centar, a iza kojeg stoji gazda radija na kom nastupaju – misko perovic. nesto slicno kao kada mu je brat, pjevac perpera u ‘piramidi’ reklamirao mila djukanovica….

 65. Ovdje se cesto raspravlja o tome kako ne izlazak na izbore predstavlja neki vid ravnodusnosti i apstinencije…To je donekle i istina,medjutim neizlazak na izbore je sustinki jednako cin kao i izlazak. Taj nezilazak ako je u dovoljno velikom broju,moze cak izbore da ucini nevazecim, i predstavlja legitimno izrazavanje svog politickog nezadovoljstva ponudom na datim izborima.Tako da je to kako god gledali,ipak ispoljavanje politicke volje biraca,nista manje negoli samo glasanje…Naravno odgovornost za sadasnje stanje lezi i na tim biracima.Nas globalni problem je taj sto na izborima nema dileme medju glasacima koga ce da zaokruze,nasi izbori vise lice na gradski derbi,gdje isti navijaci uvjek navijaju za isti tim.A tamo gdje nema dileme nema ni demokratije…

 66. staxi:
  to se uklapa u opste poznatu definiciju koju sam pokusala ovde da ljudima objasnim. Onaj koji ne glasa slaže se sa rezultatima glasanja ma kakvi oni bili. Ako ne glasa više od potrebnog procenta izbori propadaju i njegovo ne glasanje je takođe izjava da se sa tim rezultatom slaže, takođe ako pobedi opozicija ili režim. Nema razlike. Rezultat ne glasanja je uvek ist u praksi to jest potvrđuje rezultat. Uh al ovo ispade teška tema.

 67. Jos je teza nama slusati papagaja Biljanu. PS. ne znam ko ti je ovdje jos ocitao sad se ukljucih ali vidim da nista nije brisano. Pretpostavljam da je radi toga sto predstavlja intelektualni kapital za koji moderator smatra da treba da stoji.
  Necu u to da se mijesam ali cu iskoristiti slobodu ovog bloga da tebi i drugovima prikladno odgovorim kad mi bude bilo volja. Eto postenije ne moze biti !

 68. moderator iskušava prisutne da vidi je li nivo gluposti u porastu ili opadanju u poslednjoj deceniji njegovog izbivanja. Bojim se da će ga rezultati merenja i narednu deceniju držati na pristojnoj udaljenosti.

 69. wawy:
  nisam pojma imala o ovom blogu niti sam uopšte posećivala blogove. Sad mi je žao zbog toga jer nisam politički nezainteresovana i imam svoje mišljenje koje rado razmenjujem sa drugima. srećna sam da uprkos trvenjima čujem ovde ljude koji su na istim talasnim dužinama samnom. Potrebno je da se malo sredimo i pokušamo da saberemo misli kako bi odvojili bitno od manje bitnog. Ne može se stvoriti grupa u kojoj svi hoće da sto posto ostvare svoje zamisli. svako mora da odustane delimično od nečega što možda želi. zato je bitno pronaći onaj minimum koji bi objedinio sve i odatle krenuti.

 70. Vidim, već se razvila diskusija u vezi moje ideje, drago mi je da vam se dopada. Ipak, iako će za vjeki vjekov da ostane da sam ja tvorac oce genijalne ideje, dragi politporne, najmanje dva motiva mi ne dozvoljavaju da se posvetim njenoj konkretnoj realizaciji, kao što ti sugerišeš. Realizaciju ostavljam tebi i tvojim drugarima, a za ulogu idejnog tvorca neću tražiti nikakve materijalne nadoknade (osvojena sloboda društva će da mi bude dovoljna plata).

  Prije svega, kako si i sam mogao da primijetiš, moja umotvorina predviđa uvlačenje u partijske strukture DPS-a bivših članova LSCG, što ja nijesam. Istorija pokazuje da vi u tim ambijentima imate otvorene puteve, da vas rado prihvataju. To je zapravo vaš osnovni kvalitet za realizaciju moje zamisli. Vi biste izuzetno brzo napredovali u službi. Priznaćeš da bi nekakav strani element odmah navukao sumnje vladajućih struktura, ili bi njegovo napredovanje bilo izuzetno sporo (možda bi poslije tek 10 godina došao do pozicija kakvog Miška Vukovića, dok vi imate kvalitet – iskustvo pokazuje – da za 5 godina postanete Sveto Marović). Interesantne su tvoje zamisli o javnom prezentovanju moje umotvorine (kojim biste se, opet, isključivo vi bavili; meni biste se, eventualno, povremeno obraćali kako bih vam davao određene instrukcije). Ne treba se bojati da će vlast nešto posumnjati poslije javnog predstavljanja projekta: oni će sve uzeti za šalu i vama će vrata svakako biti otvorena. A onda dolazi faza “trojanski konj…

  Drugi razlog zbog koga se ne mogu posvetiti realizaciji ideje je moja spoznaja da se ipak ne mogu mjeriti s nekim veličinama koje će činiti okosnicu novog DPS-a (ili novog LSCG, kako hoćete). Politporne, vidim da pominješ nekog Miranovića, za koga se ispostavlja da je vaš kralj. Pored njega, u vašim redovima postoji i jedan Imperator, koji obično biva pozdravljan sa “morituri te salutant”. Istu osobu neki smatraju za Boga koji hoda zemljom. Ne sumnjam da među vama ima i Saurona, Gandalfa i Aragorna (ti bi politporne u takvoj reprezentaciji vjerovatno predstavljao kakvog Goluma). Ja se zaista ne usuđujem da budem svrstavan među takve veličine, pa vam u potpunosti prepuštam realizaciju ideje. Meni će dovoljna plata da bude osvojena sloboda u društvu i slava koja obično slijedi za idejnog tvorca. Pozdravi.

 71. aleksandre legendo !
  odličan je blog , komentatori manje vise pismeni , s jasnom viizijom (ne)činjena , biljana je u pravu , nestaju neki komentari , volšebno ..
  Skoro sma pročitao komentar bora krivokapica odje a sad ga nema ?
  A baš bih mu odgovorio i pitao ga od koga je pozajmio pare za voznu kartu kad je išao da intervjuiše Krležu ?!
  “Ljepšu” mu polovinu ne bih udostojio odgovora .
  Pozdrav za tebe i sve liberale koji se nijesu
  p(r)odali .

 72. Da ne bi bilo zbunjivanja sigurna sam da ce ta udaljenost trajati izmedju tri i cetiri decenije.

 73. biljana nemam neku posebnu zelju da sa vama polemisem ,ali jedna stvar kad kazete ne treba bojkotovat izbore time se cini usluga vlasti.to je tacno da se cini usluga vlasti neizlazenjem,ali kad vidite unaprijed projektovane unaprijed izgubljene izbore zasto u tome ucestvovati i davati legitimitet kad ni mnoge partije koje su ucestvovale nisu bile sigurne da ce uci u parlament.nije valjda da ste mislili da ce uci Acim i slicne partije koje su prosule 40 000 hiljada glasova mislite da je to slucajno,pa klasicno su pojedini odradili posao,predlagalo se opoziciji da bojkotuje ove izbore a ona nije htjela zasto sto mislite,nije valjda da su mislili da ce pobijediti u 14 razbijenih partija.dali je opozicija razmontirala i jedan monopol ove vlasti,ima li svoje novine TV,nikad nije uradila nista da uzdrma vlast samo krene i kad se ne smije vise stane.ovo vam je klasicni jednopartizam sa simuliranim visepartizmom.

 74. Stalni sam čitalac ovog bloga. Ne znam sto traže na njemu tipovi poput perfect strangera, već je neko odgovorio da zarade dnevnicu. Ja bih zamolio moderatora da nas oslobodi ovakvih posjeta. Mislim da i Biljana pretjeruje. Bilja izlazi na izbore, ja ne izlazim. Samo budala ili šibicar prihvataju unaprijed namještenu i izgubljenu igru. Za razliku od opozicije koja je najnovijim ulaskom u “skupštinu” svima dokazala da je šibicarska, mislim da je kod Biljane iskrena želja da se stvari poboljšaju, ali što je mnogo, mnogo je.

 75. Хаха,занимљиво стрејнџеру : ) Ал’ ко се једном прода-завршио је каријеру у ДПС.Јер како се слиједе корупција,криминал,национализам и србомржња тако се не може чоек више извућ из њихових чељусти.

 76. Ja tražim istinu stalni čitaoče ovog bloga. Šta je istina? Šta ti tražiš, čemu težiš i čemu se nadaš stalni čitaoče? Misliš li da je podatak da si stalni čitalac tvoj osnovni kvalitet, ili bi se imao još čime podičiti? Vidim, voliš i da upućuješ molbe drugim osobama. I ja sam mislio da će moderator da te oslobodi moga prisustva, ali se to ovoga puta nije desilo, ko zna zbog čega. Ipak, ti nastavi da ga moliš, budi uporan, i na kraju će tvoje molbe vjerovatno biti uslišene.

 77. Perfect tvoje pisanje sa istinom nema veze, a tvoj “plan” pokazuje koliko se diviš DPS i kako uživaš što si njihov šraf. Krst je tvoja sudbina i ti je ponosno nosiš i uživaš u njoj mašala. Ali to je krst u koji naliježe krstasti šrafciger DPS.

 78. Napisao si sve same budalaštine, što te ne čini inteligentnim čovjekom, a samim tim si i nepodoban da učestvuješ u realizaciji moga plana. Ti i ukoliko bi kojim čudom uspio da se uvučeš u stranačke strukture vlasti ne bi mogao ni poslije 10 godina da doguraš do pozicije potrčka. Stoga – žao mi je – ali za tebe nema mjesta u operaciji “Tojanski konj”. Tvoja 2 kratka komentara su do te mjere basadržajna, odišu manjkom talenta i karaktera, da nemam motiva da postupim drugačije. Žao mi je karmo. Ipak, ti nastavi da budeš “stalni čitalac”, a s vremena na vrijeme ponešto i napiši, ako je takva praksa dio nekakve terapije (ja se neću ljutiti na tvoje daljne napade ako ti od takv prakse bude bolje). Ćao!

  P.S.: A na osnovu čega zaključi, oštroumna karmo, da se ja divim DPS? Je li takvo etiketiranje uobičajeno kod tebe kada pročitaš nešto što ti se ne sviđa?

 79. Perfect, u tako malo riječi toliko bijesa i uvreda. Ja tebe ne smatram budalom, vrlo si ozbiljan i ozbiljno radiš. Nije lako nositi tvoj krst, ali si ti snažan momak, šaraf među šarafima. Sam si izabrao.

 80. Ne mogu da verujem, svakog dana snađete po nekog. Ne branim ničije mišljenje ali način kako se obraćate Perfectu je već viđen i doževljen. Da vas podsetim da sam do pre neki dan i ja bila predmet maltretiranja i vređanja samo zbpg ekavice kojom govorim. Ovi vaši komentari su najblaže rečeno neumesni. Predlažem svim normalnim i dobronamernim posetiocima bloga da više ne odgovaraju ni na jednu uvredljivu poruku jer one su tu samo da bi mi tracili vreme i osecali se loše, te prema tome kao takvi su zlomamerni. Možemo li da napravimo takav dogovor? A to što nekog zovu udbašem ili plaćenikom itd. to oni po sebi sude. Ali najbolji antidot za takve slučajeve je igniracija to jest potpuna ravnodušnost. Inače uverena sam da je ravnodušnost najbolje oružje jer protiv nje nema načina da se neko bori. Zato dogovorimo se da razgovaramo međusobno mi koji ne želimo da se svađamo i vređamo a ovi nek razgovaraju između sebe.

 81. zasto imam neki osjecaj da je kvalitet komunikacije medju komentatorima u zadnja dva bloga dosta opao u odnosu na dva prije toga, kada je diskusija bila nevjerovatno konstruktivna sto je i prizvelo puno zanimljivih ideja, od kojih su neke i realizovane.

  tako da…predlazem da komentarisemo tekst ili pricamo neku konstruktivnu pricu…niko nema koristi od prepucavanja i lupanja gluposti i postopoto diskreditovanja sagovornika.

 82. Simpatična karmo, u meni zaista nema nikakvog bijesa, već sam te udostojio odgovora u potpuno staloženom stanju. Kažeš da me ne smatraš budalom – žao mi je što ne mogu da ti uzvratim istim riječima. Ipak, ti pokušaj da promijeniš moje mišljenje (iako se zovem Perfect – nijesam nepogrešiv), ali se pri tom ne služi isključivo uvredama kao što si dosad radio. Neka u tvom pisanju bude više argumentacije i kreativnosti, ako se ne slažeš sa mnom pokušaj to svoje neslaganje pristojno i efektno da izložiš, bez pribjegavanja kojekakvim agentima, krstovima, šarafima i šrafcigerima. Iako sam, na osnovu već viđenog, umjereni pesimist po pitanju takve evolucije u tvom izražavanju, mislim da bi svakako trebalo da pokušaš. U suprotnom ti preostaje da zadržiš vječni status “stalnog čitaoca”. Ukoliko ne primijetim takvu evoluciju u tvojim pisanijama meni upućenim, najvjerovatnije ću se držati Biljaninog savjeta (i ignorisati tvoje daljne uvrede). Oki doki? Pozdravi.

 83. Biljo ja mislim da je Perfectov “predlog” smišljen da uvrijedi sve dobronamjerene komentatore na ovom blogu, prvenstveno liberale. Čudi me kako te ne vrijeđa predlog da se “uvučeš” u DPS, bez obzira jesi li ili ne liberal? Ili se slažeš da se treba “uvući”?

 84. wawy mislim da blog izaziva veliku pažnju i da se ulaže veliki napor da se obesmisli. Predlažem da ovo ostane agora za komentatore koji se u osnovi slažu sa ocjenom stanja u Crnoj gori i njegovim uzrocima i da se raspravlja što treba čini da se stanje mijenja. A od drskih uvlačenja i zavlačenja koja se vide golim okom treba da nas sačuva moderator.

 85. karma:
  1.ne vređa me jer sam potpuno otvorena da razmišljam o svakom predlogu i niko me nije vređao. A ti si me uvredio rekavši da samo budale mogu da prihvate…… iz čega sledi po tom da sam i ja budala. Ali to me ni malo nije pogodilo budući da budala nisam.

  2. ne vređa me još zbog toga što sam predlog doživela dvojako, s jedne strane kao ironiju, a sa druge strane kao jedini još mogući način da iko išta uradi. Ipak pošto svi znamo da takva špijunska akcija nije moguća onda je to za mene ironija. Znači ni jednog momenta nisam bukvalno doživela to što je perfect pisao. špijunaža kao oblik delovanja nije nelegitimna ali sigurno se ne organizuje na javnom blogu.

 86. karma:

  “Predlažem da ovo ostane agora za komentatore koji se u osnovi slažu sa ocjenom stanja u Crnoj gori i njegovim uzrocima i da se raspravlja što treba čini da se stanje mijenja.”

  naravno, slazem se potpuno.

  ——–

  biljana, posto si rekla u nekom prethodnom komentu da si od skoro pocela da pratis politicke blogove na internetu, evo ti jedan predlog kad imas vremena da procitas koji tekst:
  http://aleksic.wordpress.com/
  strasno je dobar blog, sa vrlo korisnim informacijama koje u stampanim medijima i na vecini cg sajtova ne mozes da pronadjes.
  (ukoliko se nesto ne mozes snaci, ljubazni autor bloga ce ti sigurno sve objasniti…)
  sajt je dobar i ono cisto da na neke stvari u cg politici mozda pocnes gledati drugim ocima. ovo ti sugerisem iz razloga jer u tebi vidim volju za vrlo aktivno djelovanje u prakticnom a ne samo verbalnom radu u cg politici, sto cijenim.
  poz

 87. Zasto da trosimo energiju na besciljne rasprave o nemogucim i izmisljenim scenarijima.Ako me nesto nervira onda je to paranoja koja hara Crnom Gorom i pred kojom logika i zdrav razum nemocno stoje spustenih ruku.Ako pitate obicnog biraca,zasto glasa za nesto,sta misli o aktuelnopolitickom stanju u nasoj zemlji i sve to napistete na papir,dobit ce te jedan tekst koji je logicki,smisaono totalno nepovezan i sustinski neznaci nista.On je samo gomila nabacanih rijeci,ali tu lezi zamka,on je ipak slobodno izrazeno misljenje naseg gradjanina koji je on spreman da brani na svaki moguci nacin.Ako ste nekada slusali kafanske rasprave o politici onda ce te primijetiti jedan zaista interesantan psiholoski fenomoen,gdje se dva covjeka svadjaju,a pritom oba izgovoraju najcesce recenice koje nemaju nikakvog smisla i oba konteksta cesto nisu jedan drugom suprostavljeni.Medjutim ni tu nije kraj,nekada izgovaraju indeticne stavove i ovakve rasprave na kraju ipak dobju logicki smisao kada pocnu medjusobno da se vrijedjaju u psuju.Na kraju,da ne duzim, postujem svacije pravo na misljenje ali nemojmo da pravimo kafanu od ovoga bloga i da nase rasprave zavrsavamo uvredama.

 88. karma—–
  slazem se u potpunosti sa ovim sto si pisao wawy -ju…

  wawi –
  isto mislim da je komunikacija na prethodnim blogovima bila bolja ….

  karma-

  istina je da je blog poceo mnogima da smeta .Kroz jedan komentar koji je juce upucen meni ,vidjela sam da su poceli da djeluju…
  Naravno ,nista ne pricam napamet , nego znam sto se prethodnih dana desavalo . …
  Ali nije bitno! To me uopste ne nervira…
  Nemojmo dozvoliti da nas obeshrabre..Neka pisu sto god hoce ..Mi smo ipak LIBERALI -a njih to najvise boli!!!!

 89. eh, i ja mislim da ste vi perfectov predlog preozbiljno shvatili… meni je smijesan, i zamolila bih moderatora da ne brise komentare ljudi koji ne misle kao mi… cisto da bude zanimljivije…
  biljana, ovog puta bih stala na tvoju stranu, zaista su mi nejasne ove uvrede na tvoj racun, samo zato sto imas svoje misljenje o izbornoj apstinenciji, i mislim da si apsolutno u pravu sto se toga tice.
  voljela bih znati, ako hoces da mi odgovoris, da li si ti ikada glasala za lscg? ovo te pitam sasvim dobronamjerno… da ne shvatis to kao neku provokaciju…

 90. CETINJANKA:
  “Nemojmo dozvoliti da nas obeshrabre..Neka pisu sto god hoce ..Mi smo ipak LIBERALI -a njih to najvise boli!!!!”

  ne, “mi” ipak nismo liberali. (mislim komentatori) ustvari – neki jesu neki nisu.
  ne vidim zasto praviti razliku medju njima, jer odje si zastupnik svojih stavova, a ne svoje partije, vjere, nacije, il sto znam ja…
  uglavnom – zastupas svoje argumente u iznosenju misljenja…

  no da ne ulazim sad u tu raspravu, neznam kolko uopste ima neku svrhu…

 91. wawy—

  Pa dobro sad ne cjepidlaci ,uglavnom jesmo…

 92. iako sam srbijanka po ocu, od prvog dana sam bila za samostalnu CG. Uvek sam svima savetovala kad bi mi rekli onu cuvenu glupost kako nema za koga da glasaju, ja sam im uvek govorila e pa aki vi ne znate ja ću vam pomoći, glasajte za LSCG. Eto to ti je moj odgovor.
  U Srbiji sam učestvovala bukvalno na svim demonstracijama koje su se dogadjale od 9. marta 1990 do jeseni 96. kada smo tri meseca visili na ulicama stotine hiljada ljudi, a ne kao ovde ovaj jad i beda. Zato nisam srećna kad se o Srbiji govori loše ne zato što sam ja ovo ili ono već zato što znam dobro i na svojoj koži osetila šta znači kad nagrnu hiljade oklopljenih policajaca na nas demonstrante ali tamo je bilo ljudi ovde ih tako reći nema. Ovde se svako plaši svoje senke. Najgiore mi je to što i ja sa njima osećam taj strah. Zašto ste toliko nepoverljivi.pa nisu svi ljudi bagra.

 93. hvala, biljana, sada te zaista razumijem.
  potpuno si u pravu, tamo je i bilo ljudi, ovdje ih, nazalost, skoro i nema…
  i mene do ludila dovodi jad, bijeda i strah koji se u ovaj nesrecni narod uvukao.
  ja se ne plasim. uvijek glasam. i vjerujem da jos ima dobrih ljudi…
  i da ce slavko jednom doci 🙂
  oprosti…

 94. Ima jedna interesantna stvar koju je maloprije izrekla Biljana kada je spominjala beogradske demonstracije.Zaista smo mi Crnogorci cudan narod u smislu toga da se nikada ne bunimo?Mi smo idealni za monarhiju,nikada se nebi bunili protiv svog monaraha,ma sta on radio..Na zalost studentska oraganizacija Crne Gore nikada nije bila inicijator bilo kakvih promjena u drzavi,a to je najtuzniji fakat koji govori o nama.Fakat koji govori da se dugorocno stvari nece mijenjati…

 95. Ima jedna stara kineska priča, iz koje treba izvući pouku jer savršeno oslikava stanje u kojem se nalazimo, a kaže ovako:

  “Velika planina je svojom sijenkom zaklanjala malo selo. Zbog nedostatka sunčeve svjetlosti, djeca su rasla rahitična. Jednog dana seljani ugledaše najstarijeg u selu, kako je pošao izvan sela, sa keramičkom kašičicom u ruci.
  – Kuda ćeš? – upitaše ga. On odgovori: – Idem u planinu.
  – Zašto?
  – Da je pomjerim.
  – Sa čim?
  – Sa ovom kašičicom.
  – Ti si lud! Nikad nećeš uspjeti!
  – Nijesam lud, znam da neću uspjeti, ali neko mora da počne!

 96. nemam pojma, ja nisam vodio statistiku…

  neznam, ja mislim da ljudi odje dolaze sto im se svidja da procitaju sto slavko napise, a ne samo sto su bili clanovi lscg-a. i da ponesto pametno napisu ili razmijene misljenja. sto mislim da je skroz pozitivno, u odnosu na to kad bi blog bio otvoren/pozeljan samo za liberale .

 97. Upravo je izbrisan još jedan moj komentar, u kome sam, između ostalog, iznio podudaranje stavova sa svim komentatorima (sa svima sam se složio) i mislim da bi se većini dopao. Nema potrebe da dodajem da sam u ovom trenutku izložen duševnim bolovima jakog intenziteta koji obično nastupaju poslije brisanja mojih komentara. Ipak, izdržaću, umijem da nosim svoj krst (kako neko ranije primijeti).

  Skrenuo bih privremeno temu razgovora s moje ideje o budućem djelovanju bivših članova LSCG i vratio se jednom segmentu izvornog teksta autora bloga (teksta koji je po mom mišljenju jako interesantan, kao i većina gosp. Perovića). Da li bi autor bloga, ili neko drugi ko raspolaže relevantnim informacijama, mogao da mi malo opširnije analizira konstataciju autora bloga da “Bosna “pliva” na jednom od velikih svjetskih “mora” nafte što su i onda znali oni koji to vazda prvi znaju”? Priznajem da o ovoj temi ne znam mnogo, a kako sam jako zainteresovan za pitanja globalnih izvora energije i energetskog snabdijevanja, bio bih jako zahvalan ukoliko bi neko mogao da kaže nešto više o toj nafti u Bosni. Nadajući se da mi ovaj komentar neće biti izbrisan, šaljem prijateljske pozdrave.

 98. Odlična priča, Mick. Pravi Zen!

  U kontekstu ovog što pričaju staxi, wawy i ostali, ono što nam je sada bitno jeste pozitivna ENERGIJA, a ne uniformno mišljenje o svakom detalju. Naravno da ima upada komentatora koji pokušavaju da obesmisle svaku suvislu polemiku i ideju, ali… Jednostavno ih ignorišite. To je kao kad čitate novine – preskačete besmislice.

 99. demonstracije su nešto najlepše što sam imala prilike da doživim. Bacali su suzavce na nas ali suzavac može da se izdrži on više izaziva paniku nego što je nepodnošljiv. možda baš ako se nađeš direktno pored a to je par metara. Nije zgodno kad policija počne da udara onda je bolje bežati ali ni udarci nisu tako strašni jedino treba paziti da te ne snađu negde nasamo znači uvek se treba držati veće grupe i onda možeš u najgorem da dobiješ neki udarac ali to se preživi.
  Demnostracije ne znače tuču i rušenje. Jednom su bile stvarno rušilačke demonstracije kad je bio juriš na televiziju a to je bilo davne 1990. Tad su tenkovi orali Beogradske ulice. Hoću da kažem ne ide se na demonstracije da se bije i ruši niko to ne želi već da se iskaže nezadovoljstvo politikom i životom.
  Ovaj osećaj koji imam ovde da sam potpuno sama ko medved u pećini se graniči sa ludilom.

 100. uh, sto ja prizeljkujem demonstracije, bilo kakve, samo da su protiv vlasti…
  kako mi one nase setnje i mirni protesti (makar i to!) nedostaju…
  nadam se, uskoro cemo i mi na ulice..

 101. brano…to je to…

 102. Brano,
  potpuno se slazem sa tobom (kao i inace usotalom). Iako se zdusno zalazem za slobodu govora, mislim da bismo trebali ograniciti font rijeci koji moze dnevno, ili nedjeljno da se iznese na ovom blogu. Mislim da nam od Kastrovski dugih govora nema velike vajde, zato gore glavu svi i malo vise energije: u stavovima, obracanju, razmisljanju…

 103. Perfectu: ni ja pojma nemam o tim nalazištima.

  Ipak nisam sigurna da iza svega stoji ta zavera. Jeste bilo mešanja, pa kad su videli koje smo budale onda su ko lešinari nagrnuli. Dobro se sećam kako je polako sve počinjalo u našoj SFRJ. Bila sam svedok kada su manje grupe ljudi počele da se organizuju i nabacuju posao drugim grupama za procenat. Ja sam bila toliko naivna da nisam ni znala kako se to zove. Ubrzo sam shvatila kad su počeli da maltretiraju ljude koji su im stajali na putu. Nije im se moglo ništa jer su svi imali (govorim o CG negde tamo 1977 pa na dalje) rodbinu na visokim položajuma po Beogradu. E to nas je upropastilo. Ne Amerikanci i Nemci ili Kinezi. Oni su lešinarili bre. Moji su roditelji radili na poslovima gde su i te kako mogli biti vrbovani od strane zainteresovanih pa se to nije događalo. Crnogorci su sami hteli da kroz zloupotrebe dođu do dobiti. I sad većina njih za koje znam da su bili među prvima u tim kriminalnim radnjama oni su svi mrtvi. Nije ih niko ubio nego su umrli jednostavno od godina ili od bolesti. Neka njihova deca su u zatvorima a neki ništa žive tu ko bolje ko gore. Ovaj sadašnji režim je na prevaru u stvari došao oni su trebali da reše taj problem jer ljudi su bili ozlojeđeni i trebao im je neko da im obeća da neće biti više tolike nepravde. Međutim oni su od ozlojeđenih napravili šanere, male mafijaše, profitere i sve ostale. Treba da znamo da sve što ne budemo doveli u red mi ostavićemo našoj deci da sređuju kada će biti mnogo teže.

 104. biljana:
  “demonstracije su nešto najlepše što sam imala prilike da doživim.”

  biljo, ovo zvuci totalno glupo, al zapravo je totalno istinito. vjerovatno jedan od najljepsih osjecaja, ne samo demonstracije, nego i sve ono sto prethodi tome, i dogovaranja oko nacina suprostavljanja rezimu, i osjecaj da pripadas jednom pokretu, neformalnom svakako, koji se bori protiv rezima na razne nacine.
  znaci, sam osjecaj da se ti boris je prelijep osjecaj. znaci da nisi uhvacen u zamku, da nisi paralisan, da nisi nemocan da uradis nesto, ili barem da pokusas nesto da uradis, zajedno sa svim tim ljudima koji su skupa s tobom na istoj strani.
  e upravo toga mislim da fali u crnoj gori, tog osjecaja u ljudima da MOGU, da zaista mogu nesto da promijene ako se udruze, i da su u istom frontu protiv rezima. fali ljudima osjecaja da MOGU da se bore protiv rezima.

  u tom smislu vidim recimo otvaranje portala dejli njuz kao jedan korak naprijed da svi zajedno kritikujemo i dajemo komentare na danasnju crnogorsku zbilju u vijestima na portalu, da pokazemo da smo zainteresovani da mijenjamo sadasnje odvratno stanje stvari. mislim da svi koji imaju i mogu sto da kazu da treba da kao brano kocalo salju svoje tekstove za rubriku ‘otovoreno’, da maksimalno iskazu svoj stav prema ovakvoj apokaliptickoj stvarnosti crne gore kroz komentare u vijestima, i naravno da potpuno slobodno daju sugestije i tako zajednicki ucestvuju u pravljanju otpora jednom rezimskom, anticivilizacijskom, antinormalnom stanju stvari u crnoj gori.
  e za sve to su potrebni svi ovi komentatori koji su na ovom blogu da zajednickim snagama sudjeluju, daju predloge i prave konstruktivne diskusije, i da sire broj ljudi koji bi se priljucili takvim nastojanjima.

 105. wawy:
  da slažem se upravo tako. Nije moj san da visim na demnostracijama ali imati tu priliku da učestvuješ u građanskim procesima to je divno.

 106. Navedi te mi jednu vrijednost za koju ce gradjani Crne Gore izaci na ulice da demonstriraju…Sve ,cak i one najsvetije o nepovredivosti ljudskog zivota su pogazene,pa sta,tajac…Tu se ne radi samo o istoriskoj sudbini da nismo mislili svojom glavom 50 godina,i drugi su imali takvu sudbinu,moramo jednostavno shvatiti koliki je nas civilizaciski stepen razvoja.Nije davno bilo kada umalo nismo nasrnuli jedni na druge zbog Mila, i Moma.Zar treba jos nesto reci,izgleda da su oni u odnosu na obican narod koji je bio spreman da gine za njih ipak imali vise svijesti i savjesti,pa ne zaratismo.Toliko o nama…Ali ne treba da budemo ravnodusni,ovoj zemlji treba elita,koja ce umjeti da mijenja stvari,da ih mijenja dugorocno,da nam promijeni shvatanja,da iskorijenimo sve oblike prevare kao nacin zivota,jer na kraju samo sami sebe mozemo prevariti.Ne treba da se okupljamo oko nekih politickih programa,koji niko nikada ne procita,treba da se okupimo da vratimo cojstvo u Crnu Goru,da pljunemo na razne nacionalizme,regionalizme i sve ostale idotizme,koji su nam mnogo vazniji od nase buducnosti.I nikada mi nece biti jasno sta bi sa onim uspravnim narodom koji je cijenio rijec iznad svega..Kupovina licnih karata!Kako su jeftini postali cast,dostojanstvo,koliko nesamopostovanja nosi taj cin…

 107. Upravo tako…

 108. DO KRAJA ZIVOTA UPOZNAVACU LJUDE, A NIKAD IH UPOZNATI NECU. UVIJEK CE ME ZBUNJIVATI NEOBJASNJIVOSCU POSTUPKA. …SELIMOVIĆ

  pozdrav i podrška za BILJANU

  I AKO SE NE SLAŽEM SA NJOM- U DUHU LSCG….

 109. http://www.hartford-hwp.com/archives/62/377.html

  i ovaj tekst govori o istom:

  According to a map made by experts of British Petroleum and Amoco, a US research company, the area spanning Glamoc, Livanjsko Polje, Dreznica, Nevesinje, and Neum, and going further to Montenegro and northern Albania, has the biggest oil reserves in Europe.
  Vast Reserves
  Professor Abdulah Basic, the dean of the Tuzla Technology and Mining Faculty, confirmed that Hercegovina was “swimming” in an oil field whose reserves he vividly compared to those in, say, Saudi Arabia or Iraq. Although these assessments may sound like some joke, papers in possession of foreign experts assure us that there is around 500 million tons of “black gold” lying in an oil reserve at a depth of 4,000-6,000 meters. The soaring price of oil and oil products recently compelled Sarajevo’s Energoinvest company – which before the war scouted for oil fields in Bosnia-Hercegovina – to try and reactivate an old oil project that they had worked on together with the Americans. Professor Basic said that first barrels of B-H oil could be extracted in 15 years’ time, if not sooner, provided that local authorities were responsive to a project that foreign oil giants dream of.

  To confirm his story, Basic told us that, several months ago, British Petroleum experts asked to conduct research in the northern part of Bosnia, in the Posavina area, at the middle soil layer of the former site of the Panonian Sea. According to Basic, the experts decided to do a probe 4,000 meters deep. However, oil reserves in northern Bosnia – in the areas surrounding Tuzla, Bijeljina, Odzak, and Bosanski Samac – are not as big as in Hercegovina. Oil experts said that there were reserves containing 50 million tons of oil in the area of northern Bosnia. What remains to be completed is just 20 per cent of the final probe activities that fully guarantee the total amount of supplies and economic feasibility of exploitation.
  To Reduce Import
  “Oil research in this part of Bosnia-Hercegovina will certainly be carried out by Russian experts because Russians own the Bosanski Brod Oil Refinery,” Basic said
  According to estimates, a modernized and privatized oil refinery in Bosanski Brod, together with its foreign partners, will refine in the near future over 4 million tons of oil a year. We should note that Bosnia-Hercegovina annually imports 1.5 million tons of fuel, worth nearly 2 billion convertible marks. Nearly one half of oil products comes to the B-H market from Rijeka and Sisak refineries, and the rest is imported from Serbia, Russia, Hungary, and Slovenia.
  [Box, p 9] Oil Documentation in 15 Boxes
  Edhem Bicakcic, former B-H Federation prime minister and former Energoinvest director, used his political connections to move from Amoco to Sarajevo the entire documentation pertaining to the company’s research of oil fields in Bosnia-Hercegovina. Fifteen boxes of documentation have been stored in Energoinvest’s building in Sarajevo.
  In Tuzla, Oil, Gas, Gushing in Backyard
  Sarajevo – Last year, gas gushed out of the ground in front of a family house in the Tuzla suburb of Gornja Dubrava. Considering that gas always accompanies oil, it is not far from truth that the methane which surfaced in Gornje Dubrave could be an indicator of an oil reserve.
  “This gas regularly accompanies oil or appears on its own as earth gas. This methane is a natural gas, and I am in favour of continuing the research. This area is very important; average temperatures are high, and this is another reason why this research should continue,” Professor Rasim Delic of the Tuzla University said.
  Originally published by Vecernji list (Bosnia-Hercegovina edition), Zagreb, in Croatian 21 May 08.

  Source: BBC Monitoring European

 110. re>staxi

  Posle duzeg vremena razuman post,potpisujem.

 111. predlažem blogovcima da napravimo listu najčešće upotrebljavanih fraza kojima ljudi u stvari potvrđuju svoju poniženost i ne slobodu.Na primer.
  – Ne mogu ja da se bunim, ja sam tu primljen na odrđeno pa ću ostati bez posla.
  – Glasaću ja za opoziciju ali ne mogu da dam potpis podrške jer moram da mislim na familiju.
  -znaju oni (DPS) svako za koga je glasao.

  Pa da pripremimo tužbe međunarodnim sudovima neka dođe da arbitrira je li to tačno ili nije, krše li se ovde ljudska prava ili ne. Ljudska prava su čitav set precizno određenih kriterijuma koji i te kako podrazumevaju dostojanstvo čoveka. Ponavljam da postoje takođe elementi da se tuži sama EU jer je u sred svoje teritorije napravila decenijski geto. Da ne govorim o NATO koji koriste metode terorista znači taoci i ultimatumii. Samo što oni celu naciju drže kao taoce ne pitaju nikoga jesi li ti bio za Miloševića ili nisi pa da se skloniš, nego rokaju gde stignu a da smo taoci vidi se i po tome što nismo u mogućnosti da obrnemo tok događaja nego smo tu samo kako bi nasim životima i našom nesrećom manipulisali. Ja vam kažem jedino mesto na kome možemo i treba da tražimo zaštitu svojih prava su sudovi. Pa ako nismo u pravu presudiće u korist drugih.
  Znači nisam ništa novo rekla ali dosta je više samo konstatovati nešto treba i uraditi. Nismo sami postoje organizacije novinara , postoje orhanizacije koje se bave ljudskim pravima u svim državama ih ima, ima ih i ovde ali manje. Oni svi imaju pravne službe oni svi imaju i sami svoje problema i svi se osećaju manje ili više usamljeni. Zato verujem da bi se mogli mobilisati u koliko bi i ovde bilo te volje.

 112. Priznajem da se ekstremno teško nosim sa paranojom koju u sebi osećam čitajući ovakve članke.

 113. evo jedne misli koja mi dođe sad kao slamka spasa od paranoje.

  Sastanak sa pobedničkom glupošću poklapa se sa padom; tamo bogovi ćute, daleko su. Ali oni su samo bez imena. A kada im ime želimo stvoriti, njihova ćutnja nas izaziva: negde drugo je istina, negde još više ili još niže, pre posle.. ili tamo gde čovek ne pokušava da umakne ovim višestrukim dimenzijama, sakrivši se, zaustavivši se samo u jednoj. (C.Ronco)

 114. Hvala vam Janko, zaista interesantne informacije.

 115. Slavko zamolio bi te da napises ili ovim ili nekim drugim javnim oglasavanjem koju rijec o politickim zaposljavanjima ,jer cg intelektualci cute na tu temu a i opoziciju to ne dotice.Mozeli se iko ko nije za ovu vlast zaposliti u neku drzavnu institciju vrlo tesko ,njihove su sve zaposlili a mi smo gradjani drugog reda kao u fasizam, mi neka krepamo a oni i njihove porodice sve privilegije ovoga drustva.vecinu intelektualaca su zaposlili dali su im stanove i tako ih umirili , a za sve one koji nisu njihovi bas ih briga .dignimo glas ljudi ovo je fasizam.

 116. Izgleda da nismo 20 godina dobro radili na izborima, nego smo glasali upravo za to o cemu govoris.

 117. ne bih radila u njihovim ‘drzavnim institucijama’ sve da me mole, ma ni za platu od 1000 e.
  ogavni su.
  ne bih mogla gledati sve te spijune i poltrone po citav dan.

 118. EVO MENE MEĐU SVOJE

  Pozdrav svima,

  Udaljili ste se od teme iz Slavkovog dnevnika, a tema je više nego interesantna.
  Ovo stoga jer u dnevniku piše:
  ———–
  CIA je u decembru 1989, trenutak je da se podsjetimo, predvidjela da je Jugoslaviji ostalo još 18 mjeseci života i da će propasti u krvavom građanskom ratu. Tačno 18 mjeseci kasnije Jugoslavija je nestala. Satnicu je odredio slovenački referendum.
  ———–
  Ja za predviđanja iz 1989. godine nijesam čuo. U vrijeme raspada SFRJ bio sam u SAD. Od tada, pa do dan danas, skoro svaki dan čitam Njujork tajms. Svima ga preporučujem, jer to nije više novina građana Njujorka ili Amerikanaca, nego svih LIBERALA ovoga svijeta. Sada Njujork tajms možemo da čitamo svi.

  Sjećam se 28.11.1990. godine.

  November 28, 1990
  EVOLUTION IN EUROPE; YUGOSLAVIA SEEN BREAKING UP SOON
  By DAVID BINDER, Special to The New York Times

  http://www.nytimes.com/1990/11/28/world/evolution-in-europe-yugoslavia-seen-breaking-up-soon.html

  United States intelligence is predicting that federated Yugoslavia will break apart, most probably in the next 18 months, and that civil war in that multinational Balkan country is highly likely.
  The predictions, included in a long National Intelligence Estimate produced under the auspices of the Central Intelligence Agency, are unusually firm and sharp for such a document, a senior Government official said.
  The intelligence estimate runs counter to views of Yugoslavia’s future in the State Department, although some specialists in that department also subscribe to the premise.
  The intelligence prediction received backing in Yugoslavia on Nov. 15 when Prime Minister Ante Markovic declared: “The acts of the highest state organs of Slovenia, Serbia and, partly, Croatia inevitably lead to a straining of political relations in Yugoslavia and directly threaten the country’s survival.”

  Nationalism Is Growing

  The Prime Minister continued, “The situation is characterized by growing nationalism and separatism and an alarming worsening of ethnic relations, all of which is expressed in violence, a drastic threat to public order, peace and citizens’ safety,”
  According to United States officials who have read the intelligence document, its two basic findings are that “the Yugoslav experiment has failed, that the country will break up” and that “this is likely to be accompanied by ethnic violence and unrest which could lead to civil war.”
  “It did not predict absolutely that there would be a civil war, but said it was highly likely,” one official noted. He said he was “startled by its stark terms.”
  Yugoslavia, a federation of six republics formed under Tito’s victorious Communist partisan army at the end of World War II, has been plagued by increasing internal tensions since the death of Tito in 1980. The stresses in the country of 23 million have been worsened by political rivalry between Serbia, the largest of the six republics, and Croatia and Slovenia, the most prosperous; and by Serbia’s repression of its Albanian minority of nearly two million in the region called Kosovo.

  Democratic Elections Held

  In the spring, Slovenia and Croatia held democratic elections that ended Communist Party rule, while Serbia — also facing elections — retains a Communist government under its president, Slobodan Milosevic.
  The authors of the intelligence estimate, and virtually every other American official concerned, blame Mr. Milosevic as the principal instigator of Yugoslavia’s troubles, both for initiating the latest repression of the Kosovo Albanians and for stirring Serbian nationalist passions.
  After an auspicious start with an economic reform program last winter, Prime Minister Markovic has seen his federal authority wither in the face of mounting disputes among the various republics. Slovenia and Croatia have threatened to secede from the federation and Mr. Milosevic has lately pursued a go-it-alone policy for Serbia.
  The United States intelligence estimate on Yugoslavia’s future is set in this context.

  Army Termed Fraying

  “I think you can almost write the death certificate now,” a Government official who specializes in Yugoslav affairs said recently. He pointed to moves by Belgrade authorities to impose customs duties on goods entering Serbia from other Yugoslav republics and to withhold Serbia’s payments to the Federal Government. He also said the Yugoslav People’s Army “is beginning to fray.”
  “I could see a formal breakup by mid-1991,” this official said.
  Another American Government specialist took a more cautious view of Yugoslavia’s future, saying, “I am not willing to write them totally off” at this moment.
  The C.I.A.’s pessimism is shared by some State Department officials, including Deputy Secretary Lawrence S. Eagleburger, who served two tours in Yugoslavia, most recently as ambassador, and who is widely respected in the country as a friend.
  It is also shared to a degree by American scholars specializing for many years in Yugoslav politics and history — among them Steven L. Burg of Brandeis University, Charles Jelavich of the University of Indiana and Denison I. Rusinow of the University of Pittsburgh.
  Late last month, the House and Senate passed an amendment to the Foreign Operations Appropriation law that bars any United States loans or credits for Yugoslavia unless the assistance is directed to a republic “which has held free and fair elections and which is not engaged in systematic abuse of human rights.”
  The legislation was fueled mainly by members of Congress who desire to penalize Serbia for its repression of the Kosovo Albanians.

 119. Zasto da dizemo svoj glas protesta,i da pitamo drzavnike zasto rade ovo ili ono,ili zasto samo zaposljavaju svoje glasace .Pa zato sto nase komsije i rodjaci hoce tako,glasaju tako,i spremni su da vas zrtvuju zarad svojih politickih heroja…

 120. Dobrodosao Zarko.

 121. lscg je nesto sasvim drugacije… u ovakvom crnogorskom vrtlogu i mocvari plemenite ideje lscg- a su jednostavno,mozda je grubo reci,neizvodljive. bojim se da i mnogi koji nijesu bili liberali,ali ih postuju i voljeli bi da se lscg aktivira i uspije,ne shvataju sustinu lscg-a,njegov duh,borbu za crnogorsku slobodu… to sto je uradio lscg za ncionalni crnogorski duh u godinama fasistickog jedinstvenog dps-a je ipak imalo kakav-takav rezultat,misija nije bila uzaludna. s tim sto sad imamo drugu vrstu dps-a,mafijasko-monopolisticko- a vazda db-ovsku-pljackasku,toboz-“crnogorsku” vlast… i opet na pocetku,crna gora ne mrda.

  ono sto je htio lscg,bar kako sam ja shvatio jeste nezavisna i slobodna cg. FREE MONTENEGRO !! nezavisna,demokratska,slobodna. a do kad ce cg na to cekat…

  lscg je htio,i nije uspio,bar ne za sada. nadajmo se boljem,radimo na tome…

 122. Читајући чланак Њујорк тајмса из новембра 1990. године који преноси госп. Ражнатовић, тешко се може одољети а да се не направи паралела између предвиђања садржаног у извјештају ЦИА-е и традиционалних испитивања јавног мњења домаће агенције ЦЕДЕМ. Јасно је да је основни разлог за прецизно предвиђање развоја догађаја у југословенској трагедији управо активно учешће америчке обавјештајне агенције у таквим догађајима (односно активна улога у креирању југословенских трагедија). Или, како то у свом тексту још ефикасније износи госп. Перовић:
  “Fascinirala me ovakva preciznost CIA, naravno iza nje nije stajalo vidovnjaštvo, nego sila, moć i organizacija. Danas me to podsjeća na faktore koji određuju vidovnjačke moći Svetozara Marovića kada do u procenat “predvidi” rezultat svakih crnogorskih “izbora”, predvidi i sve bude “demokratski”…”

  Стога и не изненађује што ЦИА у свом опширном извјештају користи своју традиционалну антикомунистичку реторику (која уобичајено претходи директним интервенцијама агенције у разним историјским ситуацијама, као нпр. у Чилеу када се одлучило да се уклони Аљенде). Износи се хиљаду пута препричана прича на западу којом се искључива и тотална одговорност ставља на страну комунисте Милошевића, у потпуности се игнорише српско питање у Хрватској, БиХ, па и на КиМ, прећуткује се долазак на власт мрачних неонацистичких снага у Хрватској (стога и не чуди што ће доцније ЦИА управо тим снагама да представља основног савезника, када америчка политика на Балкану из антикомунистичке прерасте у отворено антисрпску). Самим тим се показује и једно тотално неодговорно понашање гледано кроз историјску призму ружних догађаја на Балкану у првој половини двадесетог вијека, у којима је српски народ поднио највеће жртве (али таква врста неодговорности не чуди, јер углавном представља костанту дјеловања ЦИА-е по бијелом свијету).

  Овакве врсте извјештаја и анализа би могле да се упореде са ситуацијама у којима би нпр. Медлин Олбрајт оцјењивала и анализирала оправданост и ефикасност војне операције “Милосрдни Анђео”. Нама преостаје само да читамо Њујорк тајмс и да се дивимо како су амерички агенти мудри и далековидни.

 123. Auuuuuu, Bog te vidio, kakva zainteresovanost za temu dje se spijunaza spominje 🙂 nevjerovatni smo mi “Crnogorci”

 124. Imam dobru vest, prema kalendaru Maja 21.12.2012, a to je za samo 3 godine, biće kraj sveta pa samim tim i vladavine dps-a. Eto rešili smo problem.

 125. Mislim da je svrha Slavkovog teksta bila da ukaže na brojnost saradnika koje je CIA uspjela da pohvata na najvišim mjestima. Pohvatala ih je jer su bili ultranacionalisti, a ne normalni ljudi. Sve što ti pričaš o Srbima može se čuti i sa druge strane, ofarbano hrvatskom bojom. Ko je najviše stradao i tome slično su destruktivne priče. Pravo je pitanje:zašto? I zašto se to stalno ponavlja? A odgovor ne leži u tome da neko mrzi Srbe, Hrvate ili neke druge, nego u tome da se oni sami namjestaju. Crnogorci se sami uporno namještaju ovom režimu, princip ti je svuda isti. A ko ne bi uzeo ono što se namješta?

 126. Zašto ne bi smo govorili o “platama” i “penzijama” koje to nisu. O tome da ljudi treba da primju socijalnu pomoć u toj visini, a da plate onih koji stvarno rade treba da budu 5 puta veče. O tome kako na svim mestima imamo pet puta više zaposlenih nego što je potrebno. Dovoljno je ući u prodavnice pa videti da je sve puno zaposlenih koji su suvišni. Tako se folira nekakva zaposlenost, a i oni koji ništa ne moraju ili ne znaju da rade likuju gledajući lekare i profesore kako primaju istu bedu. Rad treba da se plati i jedino tako pojedinac može da se razblokira i postane kreativan. Ali ovde je sistem takav da i privatnici koji zapošljavaju radnike dobijaju fantastične olakšice i njima ide u prilog da zaposle 5 umesto jednog jer plata je taman ista dok je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa.
  Znači ljude bi trebalo edukovati da traže da se prizna da je njihova plata samo socijalna pomoć i da se stoga ne trebaju bojati gubotka posla jer će im ta beda biti zagarantovana. Znači vlada bi mogla da ostvari tu reformu jer i ovako se plaćaju ljudi koji su nepotrebni ali neće, znači nije da nema nego neće, jer ovako svi žive u strahu od gubitka tog posla koji ih samo održava u životu i obezbeđuje kontinuitet agonije.

 127. vise nego odlicna analiza…hvala Slavko…

 128. Interesantana emisija na Atlas TV….

  Ovaj Mandic , pretpostavljam s radija, kaze da u buducnosti internet ima najvise sansi u protoku informacija.

  Ali zamislite konstataciju :

  “Na internetu ce biti dosta netacnih informacija ,ali posto se tu ne moze nista korigovati i ispraviti , sve to ce negativno uticati na populaciju “


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: