Posted by: Slavko Perovic | May 29, 2009

DNEVNIK, 29. MAJ 2009. godine

Do ruku mi je nedavno došao prevažni intervju Gora Vidala dat već pomalo daleke 2002! Odlučio sam da ga prezentiram sad i ovdje iz razloga koje nije potrebno posebno obrazlagati, ali jedan od njih je svakako želja da vam se prezentira plemeniti izdanak jednog krila ponajboljih američkih demokratskih tradicija.

Koincidencija da je neko u komentarima već citirao djelić ovog intervjua uvjerila me je da ga trebam prezentirati u cjelosti.

Napominjem da se sa komentarima koje je na intervju dao Alen Vuds u nekim dijelovima ne slažem.

Na žalost, najavljeni tekst o dvjema sjajnim ženama našeg vremena, tekst o Florans Artman i Karli del Ponte moraće još malo da pričeka što i ne mora da bude tako loše!

SLABLJENJE I PAD AMERIČKOG CARSTVA:
Povodom intervjua Gor Vidala BBC-u
autor: Alen Vuds
datum: 21/08/02

U ponedeljak 15. jula, na četvrtom kanalu BBC-a, politički komentator Endrju Mar je intervjuisao Gor Vidala, čuvenog američkog pisca. Intervju je bio prilično neverovatan zbog svog pronicanja u tekuću situaciju američkog kapitalizma.

Mar je počeo sa veoma interesantnim pitanjem: “Da li mislite da će Sjedinjene Države završiti kao Rimsko carstvo, kao žrtva prekomernog širenja carstva?“ Odgovor Gor Vidala je bio prilično začudujući u svojoj iskrenosti. Štaviše, Vidal je veoma kvalifikovan da odgovori na ova pitanja (ili bar neka od njih). Pored toga što je najpoznatiji živi Američki pisac, on je veoma oštrouman politički komentator i otvoren kritičar sadašnjeg sistema – iako definitivmo nije marksista.

U stvari, Gor Vidal je član jedne od vodećih američkih porodica – particij po poreklu, odgoju i kulturi. Njegov otac i deda su bili na visokim političkim funkcijama i u srodstvu je sa Al Gorom, demokratskim kandidatom koji je u stvari pobedio na prošlim predsednickim izborima i bio prevaren od strane Bušove klike. Kako Vidal kaže: “Buš je prevario gradjane. Samo je koristio svog rođaka koji je slučajno kontrolisao Floridu da namesti glasanje. Zatim, kada je ishod izbora doveden u pitanje, iskoristio je vrhovni sud, koji je za pobednika izbora proglasio gubitnika. Ovo je bilo u potpunoj suprotnosti sa američkim ustavom, koji ne daje takva prava vrhovnom sudu, ali onda, oni ne obraćaju nikakvu pažnju na ustav, povelju o pravima, ili bilo šta drugo. Sve odluke su donesene od strane jednog procenta populacije koja bukvalno poseduje Ameriku.“

Kao što možemo da vidimo iz ove izjave, Gor Vidal je ono što se u Sjedinjenim Državama naziva liberal. Ali bilo ko da pogleda ovaj intervju može lako doneti zaključak da se on nalazi mnogo levlje čak i od najlevljih lidera socijaldemokratije sa ove strane Atlantika. Njegovo blisko poznanstvo sa američkom vladajućom elitom i njenim političkim establišmentom daje mu jedinstven uvid u funkcionisanje sistema. Štaviše, on je jedna od onih veoma retkih zverki – buržuaski politički komentator čija vizija nadmašuje neposredno i ima široki istorijski pogled na stvari.

Po Gorovom mišljenju “[američka] Republika se završila 1950. Od tada imamo imperijalni sistem.“ Šta su glavne karakteristike ovog sistema? Prvo, Sjedinjene Države se na agresivan način mešaju u svaki deo sveta. Sudeći po njegovim istraživanjima, posle 1950, Sjedinjene Države su učestvolave u bar 300 ratova u različitim delovima sveta. Ipak, i pored toga što ustav naglašava da bilo koji rat mora biti odobren od strane kongresa, ni jedan od ovih konflikata nije odobren. U stvari, poslednji put kada je američki predsednik tražio i dobio odobrenje kongresa za rat je bio 1941, posle japanskog napada na Perl Harbur.

Vidal ističe nešto što je nama bilo odavno poznato, ali nikada nije bilo priznato, da je predsednik Ruzvelt namerno isprovocirao Japance da napadnu Perl Harbur. “Ruzvelt je želeo da Sjedinjene Države uđu u rat protiv Hitlera, ali je znao da je 80 procenata Amerikanaca protiv ovoga. Znao je da je jedini način da to promeni veliki šok, i zato je odlučio da isprovocira Japance – koji su bili saveznici Nemačke i Italije – da napadnu Sjedinjene Države. Oni su namerno odsekli Japance od zaliha nafte, zatim odbili da im prodaju staro gvožđe, itd. Tako su oni napali. Napad na Perl Harbur je Ruzveltu vredeo više nego nekoliko divizija.“

Vidal je zatim objasnio kako je predsednik Truman umešao Sjedinjene Države u Korejski rat (“koji smo mi izgubili“) predstavljajući ga kao “policijsku operaciju“ koja nije zahtevala odobrenje kongresa. Umesto toga obratio se Ujedinjenim Nacijama! Vojna agresija Sjedinjenih Država u Koreji se odigrala pod zastavom Ujedinjenih Nacija – kao i mnoge avanture koje su sledile, sve do Kosova.

Vidal, veome efektan pripovedač, takođe poseduje neophodan smisao za humor. U njegovim rukama, duhovitost je smrtonosno oružje, oštro kao i rapir. Džordž Buš (“Kako volim tog čoveka!“) mu obezbeđuje beskrajan izvor anegdota, od kojih je jedna bila nova za mene i vredna ponavljanja. Bušovo mišljenje o Francuzima: “Problem sa tim momcima je što još uvek nemaju reč za preduzimača!« [prim. prev. reč preduzimač, eng. entrepreneur, je u engleski jezik preuzeta iz francuskog jezika]

Vidal govori sa osmehom, ali po rečima mog zemljaka Dilan Tomasa, njegov osmeh je ugodan kao i žilet. Forma može biti zabavna, ali je sadržaj smrtonosno ozbiljan. On ističe da je mnogo hvaljena američka sloboda uglavnom izmišljotina: tri procenta populacije je ili u zatvoru ili izdržava uslovnu kaznu, povezani električnim spravama sa zatvorskom administracijom. Veoma je malo istinske slobode. Sloboda štampe? “Štampa i mediji su u vlasništvu i kontrolisani od strane “naših korporacijskih gospodara“. Nikada nisam video da su mediji kontrolisani tako čvrsto kao sada. Oni kontrolišu celokupan tok informacija, tako da velika većina Amerikanaca ne zna šta se dešava.“

A šta je sa životnim standardom u Americi? -“80% Amerikanaca živi sve teže od 1973. To je godina koju uobičajeno navode zbog naftne krize. Danas muž i žena zajedno zarađuju manje nego što je sam muž zarađivao u to vreme. Na drugoj strani, neki ljudi su se enormno obogatili. Jedan posto poseduje sve – kao direktori velikih kompanija koji sada čekaju u redu da idu u zatvor! Ispod njih stoji još 20% ini koji podržavaju imperiju. To su advokati, novinari političari, bankari. Jedan posto drži na platnom spisku tih dvadeset.”

Gor Vidal je skoro imao i lično iskustvo sa američkim “nezavisnim novinarstvom”. Kada je posle 11. septembra napisao članak u kome ukazuje kako je Amerika sama dovela do tog događaja, obučavajući Bin Ladena i Talibane protiv Rusije, članak nije objavljen ni u jednim novinama ili magazinu, uključujući i navodno “levičarski” The Nation za koji je Vidal pisao pola veka. “Mediji nikada ne postavljaju pitanje zašto” kaže on:

“Još uvek nam nisu objasnili zbog čega su Japanci napali Perl Harbor! Ruzvelt je isprovocirao napad, ali nacionalna mitologija zahteva da se on pravi svecem, pa se ništa o tome ne priča. Sada satanizujemo Osamu Bin Ladena koji nije baš duša od čoveka i prihvata tu ulogu. Mi ne znamo koliki je njegov udeo u događajima od 11. septembra zapravo bio. Pa ipak, Džordž Buš odmah saopštava: “Mrtvog ili živog naći ćemo ga!” Pa nisu ga nasli. I on nije razlog zbog kojeg su Sjedinjene Države u Avganistanu. Jedan novinar je stigao u Avganistan ranije nego što su novinari trebali da dođu i pitao je američkog generala na terenu gde se nalazi Osama. General čak nije mogao ni da se seti ko je Osama. Tek kada ga je zapanjeni novinar podsetio, general se setio šta je navodni cilj misije!”

Po Vidalovom mišljenju, američka intervencija je povezana sa naftnim interesima i planom za izgradnju naftovoda od Kaspijskog mora do Indijskog okeana. “Oni žele stabilnost u Avganistanu da bi izgradili naftovod. Talibani im nisu pružali tu stabilnost pa su odlučili da ih svrgnu”. Ovo objašnjenje američkih motiva je pojednostavljeno, ali je sigurno da su planovi za naftovod postojali (da li će ikada biti izgrađen je druga stvar) i da je bila umešana američka kompanija. Takođe nema sumnje da Amerika želi da preuzme kontrolu nad Kaspijskim morem i centralnom Azijom i da su naftni, kao i drugi interesi umešani u to.

Bez obzira na to koliko je nesavršena ili nedovršena Vidalova analiza, to nije poenta. Poenta koju je izneo politički komentator Endrju Mar (koji je daleko od levičara) je sledeća: kako je moguće da najveći živi američki pisac (po Maru) nije dobio priliku da se njegovo mišljenje objavi u Americi? On je objavio kolekciju članaka u Italiji, gde je knjiga postal bestseler i takođe je objavljena u drugim evropskim zemljama.

Na kraju njegova knjiga “Neprekidan rat za neprekidan mir” je objavljena u Americi ali je zatim, kako autor sam primećuje, postalo još gore. Ni jedna novina nije bila spremna da napravi recenziju knjige. Nije bilo javne promocije i reklame se nisu prihvatale. Kao dobro poznata javna ličnost primio je sedam poziva da učestvuje u raznim televizijskim programima. Pet od sedam su uskoro otkazani. CNN ga je pozvao da izloži svoje stavove ali je emisija otkazana pola sata pre početka. Instrukcije su očigledno došle iz visokih krugova u Vašingtonu.

“Prava građana su u našoj zemlji rasturena. Bill of Rights je bio ili privremeno stavljen van snage ili skraćen. Bil Klinton je započeo taj proces za vreme bombardovanja Oklakome. Onda su uveli Zakon o američkom patriotizmu, jedan dokument od trideset strana koji nikome nije palo na pamet da pročita. On dozvoljava vladi da organizuje držanje osoba pod prismotrom, hapšenja i progonstva. U stvari, ako kritikujete vladu, mogli bi da budete uhapšeni za “davanje ohrabrenja neprijatelju”. I kongres je prihvatio taj zakon, a predsednik ga je odmah potpisao! Ali to u praksi nije radilo. Međutim, mi sada imamo hiljade zatvorenika koji su trenutno zatvoreni u Gvantanamo Beju, bez prava na žalbu i bez prava obraćanja sudu.“

A šta su zaključci Gor Vidala? “Naše oslobođenje od ovog sistema dogodiće se kao rezultat ekonomskog kraha,“ tvrdi on. “‘To je neizbežno, uzmajući u obzir ogromne dugove koje smo polako nagomilali. I to mora dovesti do raspada ekonomskog sistema u nekom momentu. Sve je to vrlo očigledno.“ Najinteresantniji je mali detalj koji mora da potiče iz njegovih porodičnih veza. “Tokom drugog svetskog rata, bilo je 13 miliona nas mladih u oružanim snagama. 1945., Ruzveltov sin je ocu rekao: “Ti znaš da jedini zanat koji ova deca poseduju je kako nekoga ubiti. Ako stvari stoje kao posle Gradjanskog rata ili Prvog svetskog rata, kada su nezaposleni veterani demonstrirali u Vašingtonu, biće velikih teškoća. Ako se vrate kući i vide da nema posla, rasturiće grad na parčiće!”’. Na bazi toga, Ruzvelt je uveo reformu službe za socijalno osiguranje/zaštitu, za koju Gor Vidal (sa malo preterivanja) tvrdi da je preokrenula klasnu strukturu Amerike.

I pored njegovih trenutaka briljantnosti i razumevanja, Gor Vidal ne nudi nikakvo rešenje. Jedina njegova nada je da će, kao i tokom krize tridesetih godina, neki reformistički predsednik, kao sto je bio F. D. Ruzvelt, uvesti nešto što bi ličilo na “New Deal“. Ako se to ne desi, “završićemo sa diktaturom.“

U suštini, Gor Vidal se nije odrekao stanovišta socijalne klase iz koje potiče. U srcu i u duši, on ostaje američki patricij, koji daje kao Kasandra savete njegovoj klasi o tome kako bi trebala da se spase od predstojeće katastrofe. I kao sto Trojanci nisu slušali Kasandru, tako i američka vladajuća klasa smatra osobe kao što su Vidal za ekscentrike, koji bi trebalo da budu ignorisani ili podvrgnuti kospiraciji tišine.

Reč je o tome da, kao što je Gor Vidal bio prvi da primeti, Amerikom već vlada diktatura – diktatura Novca, ‘korporacijskih šefova’ koji u stvari sve odlučuju dok masama daju iluziju demokratskog procesa. Ali demokratija u Americi, kao i u Britaniji i svugde drugde na zapadu, je samo varka, prazna ljuska. Ona je, kako je Gor Vidal sa svojim dubokim znanjem istorije shvatio, kao što su bile institucije Rimske republike u ranim danima Imperije, kada su se imperatori pretvarali da brane stari sistem, dok je prava moć bila koncentrisana u rukama imperatora i vojske.

Gor Vidal ima zaslugu što je shvatio hipokriziju koja čini pozadinu ovoj varci, i surovi, eksploatativni i agresivni karakter američkog imperijalizma. On je takodje shvatio činjenicu da ovaj div ima glinene noge. On poziva američku vladajuću klasu da se povuče iz intervencija u inostranstvu. On shvata da je Amerika u procesu da ide iznad svojih mogućnosti, kao što je i Rimska imperija to učinila.

Zapravo, njegov recept je da se vratimo dvesta godina unazad, da se Amerika vrati svojim prečistim korenima republikanizma. On time završava na poziciji konzervativizma i utopizma. Kao jedan vrlo inteligentan čovek, on mora da zna u srcu da nema mogućnosti povratka unazad, i da ono što on predlaže kao rešenje uopšte nije nikakvo rešenje. To je pravi razlog za ironiju koja se može lako primetiti u njegovom govoru. Na kraju krajeva, ironija potiče iz kontradikcije između onoga što bi trebalo biti i onoga što jeste.

Amerika velikih banaka i monopola ne može biti zamenjena svetom sitnog farmera. Endru Džekson i Tomas Džeferson su već odavno mrtvi i ne mogu biti oživljeni maštanjem – čak ni onom vrstom ubedljivog maštanja jednog briljantnog pisca. Jedina klasa koja može srušiti ‘korporacijske šefove’ i ukinuti diktaturu velikog biznisa je Američka radnička klasa.

Knjiga Gora Vidala je, i pored konspiracije tišine u medijama, sada bestseler, u SAD, sa po 150.000 kopija prodatih nedeljno od strane “Amazona“. To nam dosta govori o tekućoj promeni raspoloženja naroda Amerike. Kao što kaže Gor Vidal: “Nema potrebe da se brine o američkom narodu. Vladajuća elita ih tretira kao budale ali oni nisu budale.” Tačno tako! Američki narod nisu budale! I najveći deo naroda čini radnička klasa, i nestručna i stručna. Ona će se učiti iz knjiga kao što je ova napisana od strane Gora Vidala. Ali će najviše naučiti iz najveće knjige od svih – knjige samog života. Veliki prevrati se mogu očekivati u Sjedinjenim Američkim Državama. Kada se spavajući džin američke radničke klase pokrene, ceo svet biće prodrman iz temelja.

London,
16. jul, 2002

Advertisements

Responses

 1. Dobar odgovora na profiterov vapaj 🙂

 2. izvinjavam se sto nije vezano za temu, ali na facebook-u sam vidio, pa mi je, iskreno, zaista bilo cudno da je slavko perovic fan kik boksera ivana strugara ?!?!?!?!

  ne kazem nista lose, niti bih potencirao, ali znajuci sta je taj sportista govorio i kako se ponasao ( njegov ocigledni nacionalizam i sovinizam )… ili je u pitanju samo neka slucajnost ili…

  pozdrav.

 3. Ja mislim da samo blog ima FB podrsku, a da Slavko nema Facebook profil, kada sam trazila friend request tako mi je odgovorio administrator. Ja licno podrzavam LSCG, ne poznajem gospodina Perovica, ali bih voljela da ga upoznam jednom, i osjecam se fanom ovog bloga, sto se ne bi mogao tako osjecati i Ivan Strugar? Ovaj blog cita mnogo mnogo ljudi tako da mislim da mu slobodno mogu biti prijatelji svi o kojima se ovdje govori, a koji mrace i oblace iznad Crne Gore.

 4. no comment!

 5. ne, pazi, razumijem te, ali radi se o tome da je ispalo da je gospodin perovic fan ivana strugara, a ne obrnuto !! nadam se da razumijes, a o tom covjeku zaista… ne znam, nikad mi se nije svidjalo njegovo ponasanje, njegov provokatorski ( bezobrazni ) stav. ako tako mogu reci.

 6. Izvanredan intervju. Hvala vam gospodine Perovicu. Pade mi napamet kakvim ocima diplomatski predstvanici ovakve amerike o kojoj Gor govori gledaju na nasu vlast i opozicju, kako im oni izgledaju?

 7. Hvala na fotografijama Cicibanka. Ja mislim da ovo sto je uradila cicibanka moze da uradi svako od nas. Da prenese neku fotografiju ili sto se radi u njihovoj sredini. Ali KAP ne osuđuje vlast nego RUSE! Fuj!

 8. Rumija zajebavu se s njima a preko njih i s nama. Najvise mi se povrace kad PZP kaze nasi evropski prijatelji pa onda Svetozar ponovi isto. Oni preziru ove cutuke ali rade posao za sebe.

 9. Meni je samo krivo sto ih policija nije dobro ,dobro ,dobro pretukla … ovo kazem bez imalo ironije …. Ti radnici su ih i doveli na vlast , odrzavali sve ove godine da ostanu tu dje jesu , navijali i pomagali ih u unistenju LSCG-a …

 10. Ljudi izvinjavam se sto cu skrenuti sa teme ,ali me zvalo par ljudi iz Podgorice da su probali da ih vrbuju Veseljko Koprivica i Zuvdija Hodzic, za pravljenje nove policijske liberalne stranke.

  Dakle, poslije kraha Tvora iz Kotora, treba ponovo napadnuti biracko tijelo LSCG.

  Kako sam cuo njihova prica je, kao eto Slavko i Tvor iz Kotora su unistili LS, pa se moramo vratiti izvornim “vrijednostima”.HA,HA,HA,HA,HA…
  Kakva policijska bagra.

  Ovo je dokaz da je Slavkovo Blog pogodak tacno u sridu.

 11. Ovi radnici KAP-a su prije dva mjeseca glasali za profitera i porodicu tako mi ih nije zao ni mrve…kako ih nece sve zatvoriti..vjerovatno ima par casnih ljudi i tamo!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 12. Sova provjereno top-informacija! Postoji li u njihovom filmu THE END?

 13. Danas na onu konferenciju o ratnim zlocinima u SFRJ, kad poce besjedit Ranko, pa ovi intelektualci i knjizevnici, NVO-vci, Monitor-asi,… i sl. izadjose napolje /…… Pa veli jedan iz nekog Bosanskog NVO da mu je zao sto nijesu tu Dragisa Burzan i Slavko Perovic ….. da su to bili moralni i casni ljudi toga doba ……..
  Nije Slavko zaboravljen, pa ni u Bosnu, a kamo li kod NAS ……….

 14. mr. Perovicu, vidim ovdje pricu o Facebooku, pa da Vas pitam, zasto me nikako ne primate u prijatelje na FB, jednom ste me primili, pa izbacili, a evo sam vam 3 puta slao zahtjev, ali nista …..
  I ovdjen mi cesto brisete komentare ….
  Sto sam Vam ja to zgrijesio, ne razumijem Vas ….. ?

  EVIVA MN …….. EVIVA LSCG ….

 15. Oprostite zbog 3 komentara zaredom, ali samo da Vam kazem da mislim da se obistinjava ona Vasa prica, nema rezim vise para, puca masinerija po svim savovima, evo radnika maovno na ulice, skupstina ne radi vec 2 mjeseca …. ako ne izaberu vladu do kraja juna, moraju na nove izbore ……….. itd…itd…
  Mozda je pravo vrijeme da se vrnete, sagledate situaciju, pa razgrnete tmusu nad Gorom Crnom ……….

 16. Ovo je 49to okupljanje “liberala” pod okriljem UDBE. Predlazem im da poniste ovo okupljanje pa da se ponovo sastanu na 50to jubilarno i da Stevu Vucinicu poklone sat sa ugraviranom posvetom: “ZA USPJESNO OKUPLJANJE DPS LIBERALA OD UDBE DRAGOM STEVICI”. E sad ako neko ima bolju ideju za ugraviranu poruku neka napise.

 17. janko :

  Ja bih predlozila da Stevu Vucinicu na satu ugraviraju LSCG .
  Pa da se uvijek , kad pogleda na njega , sjeti da je bio i ostao GOVNO !!!
  Izvinjavam se posjetiocima bloga na ovom izrazu…

 18. CETINJANKA:

  Nema potrebe da se izvinjavas kad je covjek GOVNO!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 19. Cetinjanka predlog ti je odlican. Vucinic Hodzic Koprivica! No coment!

 20. Ja bih predlozio da zamole Krsta Pavicevica da im se vrati!

 21. Ja bih predlozio da zamole Krsta Popovica da im se vrati:)))

 22. Ja bih predlozio da zamole Danila Popovica da im se vrati!

 23. Drasko Krsto je bas momak za njih ima iskustva. Nije bilo lako biti predsjednik dr Rotkovicu u Gradjanskoj partiji. Koprivica i Zuvdija Hodzic nemaju liderskog iskustva na to sam mislio.

 24. Sto se tice radnika aluminijskoh zao mi je da ljudi ostanu bez posla isto kao svakog drugog sto je ostao bez posla ,a sve ih je vise i vise dok nas drug premijer uziva podgoricom i igra kosarku narod krepaje ,a njih bas briga njima je dovoljno da daju penzije i drzavnim sluzbenicima plate i eto ih 100 godina ,ali bi mi koji ne mozemo da se zaposlimo trebali jedan dan da se okupimo pred Americku ambasadu i pitamo jesmo li mi gradjani drugog reda sobzirom da nemozemo dobiti posao,pitao bi i ove iz opozicije zasto ne pokrenu pricu na temu politicka zaposljavanja.i na kraju dok ovo pisem prisjecam se mitinga LSCG ispred skupstine ,dovedose radnike sa vilama kao kontra miting ,bjese tu i jedan djed sa cg kapom ,nose djeda koji mase sa stapom i prijeti.komedija ljudi ,tada u sluzbi vlasti a danas ih biju ista ta vlast.

 25. Ja nijesam bio pricali su mo da je tako bilo. Crnogorci su ti junacni uz vlast. Bez nje su amebe.

 26. SASA_ct :

  Zao mi je svakoga ko je bez posla …
  Pogotovo mi je zao ljude koji su bili i koji su jos uvijek protiv ove mafije.

  Ali tesko da mogu zaliti podgoricke radnike , koje smo mi za vrijeme mitinga opozicije pozivali da nam se pridruze…

  Ne da se nijesu pridruzili nego su se cak i sprdali sa nama.Znam da su se pogotovo sprdali sa LSCG…

  E pa eto im sad pa neka strajkuju .Na izborima su ih glasali SIGURNO !!!
  Izbori su prosli i para vise nema SIGURNO !!!

  Sad neka ih mlate pa dako ta stoka jednom , poslije 20 godina, ukapira koga glasa svo ovo vrijeme i ko ih je doveo do ovoga !!!

 27. Cetinjanka

  Upravu ste znam ja neke koji su bili radnici Kapa i stojali iza glasackih kutija dpsa ,a i nedavno se sjecamo kad je njihov predsjednik sindikata izasao sa sastanka sa premijerom i rekao da mu vjeruje sto je naislo na negodovanje ,ali ipak nemozemo staviti sve u isti kos ima i tu ljudi koji su bili protivnici ove vlasti i koji su casno od svog rada drzali svoje porodice ,mene cudi u ovu svu situacuju dje je Danilo popovic borac za radnicka prava koji je dok su unistavana cg preduza od plate napravio kucu koja vrijedi par stotina hiljada eura dje je danilo da nije u Kinsasu.a sto se tice ovog novog predsjednika sindikata nije bolji od Danila jedino sto vice pa ko se prepane od njega toga i umiri.sto se tice sindikata sto je svrha njegovog postojanja u cg neka ga ukinu isto kao i zavod za zaposljavanje,jer mogu se zaposliti samo oni sa dps knjizicom izgleda da je zavod kod njih.i na kraju sto mislite dali ce tuzilastvo ikad pitati ljude koji od svoje plate a znamo kolike su mogu priustiti sebi da naprave takve kuce stanove kupe automobile i ostali luksuz.

 28. Slazem se s tobom.

 29. Ма да се оћемо сви радницима придружит’ ,знате да су овакве полуприлике јединствене у новоприхваћеном,системски обликованом апатичном посматрању охлократских окупатора Црне Горе из жбуна рибизле !!! Полуприлике за нешто,не питај ме што ! Какви год да су,лијепо је чут’ и дат’ свој вриштећи потенцијал том давно пренебрегнутом,примитивном и хорском “лопови,лопови” : )

 30. Mogao bi se zavod za zaposljavanje na svojoj tabli da doda za dps-ovce,jer samo njih zaposljavaju.
  Skoro mi je jedna prijateljica preko veze bila kod direktora za zaposljavanje mislim jelusica,otvoreno je pitao za koga je,kao da saceka mora prvo njegove da obezbijedi.
  Fini gospodin a jos uz to otvoren.

 31. Tehnološki razvoj je omogućio da živimo lakše, ali kad je u istoriji čovječanstva bilo drugačije? U kojoj državi i sa čijom vladavinom?
  Mislim da se moramo vratiti sebi samima. Čovjeku, kao jedinom razumnom biću i njegovim vrijednostima. XXI vijek to mora dokazati.
  Pozdrav Slavko!

 32. Mislis li da je ono “lopovi lopovi” bilo stvarno primitvno?

 33. Наравно да не мислим,хтио сам да напишем како они квалификују.Оно што је за мене исконско,изворно за тамо њих је примитивно : )

 34. Da se vratim na Gore Vidala; pretpostavljam da je sama zavrsnica clanka (o budjenju americke radnicke klase) komentar, tj. tumacenje, novinara na osnovu Vidalove knjige, ali je interesantno da i Noam Chomsky na slican nacin vidi izlaz iz globalne diktature kapitala, nametnute prvenstveno od strane SAD-a. Nakon sto je u jednom sjajnom intervjuu, prije nekoliko godina, na slican nacin (Vidalovom) procijenio stanje (ne)sloboda u Americi, novinar ga je upitao da li ima izlaska iz takvog mracnog scenarija, Comski je rekao da ima i on ga vidi u nizem srednjem i niskom sloju naroda koji ne prati medije i ne ide na univerzitete (koji su po njemu glavni glasnogovornici establismenta, i od kojih ni u ludilu ne treba ocekivati otpor) i da ce se,ta neka vrsta prevrata, desiti upravo u Americi (zbog niza istorijskih, mentalitetskih i dr razloga), upravo od strane najnizih drustvenih klasa.
  Ko zna, pa i Isus se, neka mi je oprosteno, obracao upravo najsiromasnijima i (doduse za 300) godina osvojio i Rimsko carstvo. Mozda Comskom i Vidalu nedostaje upravo ta ‘mala sitnica’ – Isus Hrist, ali opet, nadam se da je na njihovoj strani – bilo bi logicno!

 35. Gospodo ko je zaboravio ovih dana je godisnjica dogadjanja kada je Liga humanista ordenovala serdare Sveta i Mila za doprinos miru i humanom ratovanju.Cuveni gosp. Zdravko Surlan protivno volji vecine licno angazujuci se uspio dati tako dugo ocekivane medalje nasim serdarima.I zasluzili su ih.
  Ovih dana procitah clanke V.Calovic i D. Uljarevic u Vijestima.Nista novo.Ja ih podrzavam sto to rade jer ova najedena gospoda u Cg samo po kafanama naglabaju i mijenjaju vlast a one se popere i potpisu ispod svojih stavova.Buve koje cekaju da im Slavko i drugi donesu slobodu su pokazali sve ove godine svoju gradjansku hrabrost.Kad je bilo izgledno 2001 god. da ce se mozda uci u vlast mase sa navodnim strogo pov.podatcima su dosli da se prikace.Do tada su kusali kod gospodara pa kad oni pomisle da pada bjez od njega.Tako je ovde od kad je vijeka.

 36. ajde kada smo vec kod datuma valja se prisjetiti i jucerasnjeg…samo prije 11 godina! Tada su se odrzali oni cuveni fingirani parlamentarni izbori na kojima je LSCG osvojio cuvenih 6,3%! Nakon fenomenalne kampanje, nevidjene na ovim prostorima, punih trgova, sala , odlazaka u najzabacenije krajeve nase nam Gore Crne, crnogorski uspravni gradjanin, moralno uzvisen i mentalno potkovan casti LSCG sa 20-tak hiljada glasova… Tada je svima bilo jasno ( ko je zelio da shvati mogao je) da od fer i postenih izbora nema nista, i da nikad nece ni biti. Zato mi danas apsurdno zvuci navoditi bilo kakav primjer kradje koji se odigravao ,a zanemariti ovaj ,osnovni. Nekoliko puta sam imao priliku da cujem i da Slavko cesto apostrofira taj dan , i zaista bih ga molio da onako , retrospektivno, u nekom od svojih narednih blogova opise te dane prije, na dan, i nakon tih sramnih izbora!
  Vidim takodje da se otvara i na ovom blogu, a i na Dailynews-u nepotrebna rasprava o ‘dobrim’ ili ‘losim’ namjerama Vanje Calovic. Mislim da svi mi stojimo iza svojih djela i da samo nasa djela sude o nama samima. Ostavimo da njena djela sude o njoj samoj i nadajmo se da je ovo sto radi iskreno i sa dobrom namjerom. Moja licni sud uopste o njenom djelovanju ne zasniva se na sudu o njoj kao licnosti , jednostavno, ta neka forma djelovanja iskljucivo kroz NVO sektor svih ovih godina me ne privlaci nimalo i mislim da je skroz neproduktivna. Uloga NVO u CG je skroz obesmisljena zahvaljujuci hiljadama raznih fantomskih NVO koje su ostavile ‘tako dobar utisak’ ,samim tim , i uloga MANS-a u ocima svakog obicnog gradjanina postaje u potpunosti neozbiljna.

 37. iris:

  Rumija zajebavu se s njima a preko njih i s nama. Najvise mi se povrace kad PZP kaze nasi evropski prijatelji pa onda Svetozar ponovi isto. Oni preziru ove cutuke ali rade posao za sebe.
  ———–
  Tačno tako irise. Preziru ih. Nema tu više glume.
  S najboljom najmerom želio bih da skrenem pažnju Branu Koćalu da se uvjeri što je naša realnost – tužna i tragična – kakva je pozicija Crne Gore u svijetu, pa tek onda da preduzima neke korake.
  ———–

  “POBJEDA”, Ponedjeljak, 18. maj 2009. godine

  PREDSJEDNIK SKUPŠTINE RANKO KRIVOKAPIĆ SUSREO SE SA ZAMJENIKOM DRŽAVNOG SEKRETARA SAD-a DžEJMSOM STAJNBERGOM
  Nastavak snažnog partnerstva
  Prčanj, 17. maja – Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se danas sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Džejmsom Stajnbergom.
  Predsjednik Krivokapić je ponovio zahvalnost na podršci koju su Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu pružale Crnoj Gori na putu njenog demokratskog sazrijevanja. Takođe je saopštio da je značajna politička i ekonomska podrška SAD-a znak veoma dobrih odnosa i pokazatelj da će snažno partnerstvo između dvije države biti nastavljeno i u narednom periodu.
  Predsjednik Krivokapić je naveo da dvije države dijele iste političke vrijednosti i da Crna Gora posebno cijeni podršku koju joj SAD pružaju na putu prema članstvu u NATO alijansi.
  U tom kontekstu, predsjednik Krivokapić je naveo da je članstvo u NATO jedan od prioriteta državne politike i ocijenio da Crna Gora uspješno savladava dionice na putu evroatlantskih integracija.
  Predsjednik Skupštine je ocijenio da je Crna Gora, politikom koju vodi u kontinuitetu, pokazala da je kredibilan i pouzdan partner Sjedinjenim državama, kao zemlji koja je dala ogroman doprinos stabilnosti čitavog regiona i konsolidaciji prilika u njemu.
  Sagovornici su na kraju ocijenili da dvije države i u narednom periodu trebaju da nastave da blisko sarađuju i da zajednički rade na ostvarivanju ciljeva i vrijednosti koje ih povezuju, navodi se u saopštenju.

  ———–

  Stajnberg je u Crnoj Gori boravio 4 (četiri) sata. Nije se udostojio ni konferenciju za štampu s njima da održi. Pročitajte sad ovo.

  The New York Times, September 10, 2006
  By NICHOLAS WOOD
  http://www.nytimes.com/2006/09/10/world/europe/10montenegro.html
  ….
  Montenegro’s tiny size has raised a question over its capacity to complete the complex and highly technical application process for the European Union. There are, for example, no precise figures on the number of government employees.
  Vanja Calovic, the executive director of a group that is lobbying for government and administrative overhaul, said, “We are a really small country, so we have a few government employees, and on the other side our system of education does not prepare people do their jobs sufficiently well.”
  Montenegro’s involvement in organized crime has earned it one of the worst reputations in the Balkans.
  Mr. Djukanovic’s government has long been at the center of corruption allegations, and it was named in a European lawsuit against American tobacco makers alleging collusion in cigarette smuggling.
  Philip Morris agreed to pay $ 1.25 billion over 12 years in an out-of-court settlement with the European Union in July 2004, with the money earmarked for helping to crack down on the smuggling.
  Mr. Djukanovic himself faces an arrest warrant in Italy, brought by a court there in 2004 in connection with the smuggling. He dismisses the charges as politically motivated.
  After he aligned himself with Western countries pitted against Mr. Milosevic and Serbia, little international pressure was initially brought against him to end the illicit trade, which was seen by some as a crucial source of revenue for the country.
  Although the recent European pressure seems to have reduced the smuggling, opposition politicians charge that Mr. Djukanovic and his allies have grown rich while in power and have little interest in real economic reform.

  Narode, u tužbi EU protiv Filipa Morisa kao saučesnik u krijumčarenju duvana pominje se Milo Djukanovic. Dakle po evropskim mjerilima Milo je kriv i zato je optužen. Pred američkim sudovima, vidimo da je Filip Moris prihvatio krivicu …

  Ni jedna crnogorska novina ovo nije objavila.

 38. Hvala Seggeju i Peru na podsjecanjima. Dodjela”nagrada” za “humanizam” direktna je posljeica nevjerovatne krađe 6,3% ! Sjecam sa da je negdje na blogu Slavko pričao o onih 35 000 “glasača” koji su se našli na biračkim spiskovima i 35000 podnesenih tuzbi od strane liberala! Poslije dubrovačkog sloma pristajanje Crne Gore na ovakvu kradju liberala oznacio je njeno defitinitivno potonuće bolje rečeno tonjenje jer se i dalje tone!

 39. Hel kad citate Gora i Comskog vidite kako se manipulira najvecom demokratijom na svijetu. Mozemo li shvatiti da njih dvojice skoro da i nema u vaznim americkim medijima. Comskom je gore jer mu je odavno prisiven epitet “kontoverznog” analiticara. I onda mi pripane muka kad neko Milana Popovica bivseg sluzbenika mafije naziva “crnogorskim Comskim”! O zemljo propani se!

 40. Zarko,

  nasa realnost je poraz, moralni i svaki drugi pad kao drustva u cjelini. Jedina mogucnost koju ima ono malo slobodnih Crnogoraca, sto odavde sto po svijetu, jeste da pokusa da ucini nesto. A to nesto jedino jeste rijec, koju treba slati sto dalje, i sto upornije.

  By the way, sto se tice moje inicijative o blogu na engleskom jeziku, nije to nista pretenciozno, naprotiv. Bar tekst ili dva mjesecno, koliko se moze. Otprilike, koliko para toliko muzike. Ili u prevodu, koliko volje toliko informacija. Znam da je nasa realnost tuzna, znam da je apsurd, odavno, sve ovo sto nam se desava, ali moramo da GOVORIMO. Kako znamo i umijemo. Inace nema ni najmanjeg tracka nade. Nema nas mnogo, ali moramo pokusati.

  U tom smislu, zelim da Vas pozovem da pomognete koliko mozete (npr. i ovakvom odlicnom selekcijom tekstova iz NY Timesa, kao sto ste i ranije ucinili u par navrata) unaprijedjenju Montenegro Open inicijative kojom cemo skromno pokusati da damo doprinos informisanju najsire citalacke publike. Skromno je sve to sto ce se tu pistati i objavljivati, ali vrijedi pokusati! Web adresa je http://www.montenegro.blogactiv.eu, tu ce biti objavljivani svi ti tekstovi, komentari, analize, sugestije… E-mail je monteopen@gmail.com

  Pozdrav

 41. Jes’, bruka, za taj ‘epitet Popovicu’ jos nijesam cula! Stvarino su besramni i beskrajno podmukli!
  Jos jedan mali kuriozitet u vezi ‘najvece demokratije na svijetu’ – Kad su Comskog pitali sto je pravio 20-godisnju analizu stampanih a ne elektronskih medija, ovaj je s osmjehom odgovorio da nema toga lobija ili pojedinacnog finansijera u vascijeloj SAD koji bi mu dao pare za tako nesto (opremu, aktiviste), a novine je mogao da kupuje i sam ih cita! Dakle, i Comski je tako pokriven tamo da gotovo ni dolara ne dobije – titule – da, ali zelembaca – nidje! Njemu je naravno, jasna uloga ‘ekscentrika’ koja mu je posredno prilijepljena, i svjestan je da je kao pojedinac nemocan, ali je prosto izabrao to jer drugacije ne moze, a i voli!

 42. ako se vec govori o radničkoj klasi i mogućnostima “klasnog osvješćivanja i djelovanja” (ne, ne, ne opet ;)) da vidimo malo potencijale crnogorske radničke klase:
  – izmanipulisana je kada je trebalo “foteljaše” zamijeniti džemperašima/mafijašima
  – izmanipulisana je kada je trebalo napasti Dubrovnik i pljačkati Konavle
  – izmanipulisana je na SVAKIM SAMIM izborima u posljednjih dvadeset godina
  – izmanipulisana je da joj sindikat vodi Danilo Popović & Co. i da je plaćanje članarine takvom sindikatu zakonska obaveza
  – izmanipulisana je do te mjere da žene iz bjelopoljske tekstilne fabrike koje su štrajkovale glađu na televiziji izjavljuju kako će glasati za DPS jer “samo oni mogu da nas izvuku iz ove situacije”

  Bez suvišnog cinizma, ali malo mi je sumnjiv ovoliki potencijal za manipulaciju. Crnogorska radnička klasa nema sopstvenu partiju, skoro da nema sopstveni, nezavisni sindikat, mirno posmatra pljačku sopstvenih preduzeća, radi za Prvi Maj, i protestvuje šetajući trotoarom. Možda čekaju nekog novog “lidera” da ih izmanipuliše kako bi učinili nešto za sebe i svoju đecu?

  A da ipak da ponesete po neki kamen kad pođete u “mirni protest”, drugovi?

 43. piantao sve ti je ziva istina kako bi rekao Drako Sukovic…Sukovici Vojicici i slicni da ne zaboravimo Labudovica poslanika i Buricku cini mi se da savjetuje Vujanovica takvi i mnogi drugi likovi dijele krivicu sa radnicima za danasnje stanje.

 44. Toliko se ovi radnici pitaju sa sobom i slobodno biraju vodje sindikata da ova vlast ako ponovo odluci moze ih ujutro sve ponovo povest na Dubrovnik!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 45. RE: hel

  A ima i svoju dollar publiku za to, sirom svijeta 🙂 Nista nije nepokriveno novcem u globalnom sistemu, pa ni akademski liberalizam Noama Chomskog. Oni drugi, pravi i otporni, su tihi i marginalizovani. Ne treba im novac da bi vidjeli, nego imaju odlican psihomotorni aparat. A njihov glas se ne cuje daleko, jedino ako procuri kroz neki low budget medij…

 46. Sto kaze Paja Patak: Cemu oni sluze? A uz to i ne rade! 🙂

 47. Niksicanin potpuno si u pravu. Moze izgledati mazohisticki, ali mi ih uopste nije zao.

 48. Dok sam ih fotkala priupitala sam ih đe su krenuli, na glasanje ili u EU i zamalo dobih po prknu :)))

  A “sprovod” policije je svojevrstan per4mans CG. nijesu u pitanju samo ovi nesretnici koji su & održali ovu vlast 20 god, ovako bi prošao svaki protest u CG. otprilike je na 2 čovjeka išao jedan pandur 🙂
  Da ne spominjem objezbjeđenje oko zgrade vlade i sl. pi

 49. a bas ti je lijepa ruzicasta aljina cicibanka. a i ti si slatka 🙂 ne bi reka da su radnici sceli da te biju..

 50. Naleceh na ovaj genijalan tekst od prije ravno 9 godina. U glavnoj ulozi Predrag Boskovic. Scenario UDBA. Reziser: Prvi Profiter

  Democratic Party of Socialists accuses Liberal Alliance:
  SLAVKO PEROVIC WANTS TO DESTABILIZE MONTENEGRO

  PODGORICA – Democratic Party of Socialists accused Liberal Alliance of attempt to destabilize Montenegro on the order of Belgrade regime. “Liberal Alliance decided to leave Montenegrin Parliament because their leader Slavko Perovic received money from Belgrade”, Democratic Party of Socialists assessed, daily “Vijesti” writes.
  “Liberal Alliance finished their first task and destabilized authorities in Podgorica and Herceg Novi, and now they have second task – to destabilize Montenegro, Predrag Boskovic, member of Democratic Party of Socialists stated.

 51. Zrno pogledaj Miodraga Perovica sa Markom Novakovicem na Youtube iz tih dana. Da vidis sto prica za Slavka i za Mira Vickovica i kako se brani Djukanovic, sverc i kriminal. Za iste stvari Peroviceva ekipa danas na pasja kola napada Djukanovica. Izgleda da se promijenilo naredjenje Profiteru i postavljena mu je sada druga meta bivsi sef Djukanovic.

 52. Jos nesto interesantno. U toku je pravo cerecenje Djukanovica od strane Profiterovih medija. Milo jos ne odgovara istom mjerom. Mene to cudi.

 53. “Moja mala maco … poludeću bez tebe …. Stalno mislim da me varaš …. Mala maco, kada dolaziš? … Volim te, mala maco.” Ovo su reči koje je 4.januara 2001. godine Dušanka Pešić Jeknić, predstavnica trgovinske misije Crne Gore u Italiji, izgovorila u telefonskom razgovoru koji je vodila iz svog stana u jugozapadnom dijelu Milana. Milo Đukanović, u to vreme predsednik Crne Gore, zvao ju je iz Podgorice, crnogorske prestonice. Milijarde ljudi širom svijeta tek što su dočekali Novi milenijum. Dušanka, koju su zvali i Duška, lepa četrdesetjednogodišnja udovica nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Crne Gore, bila je sama, daleko od svoje zemlje. I pričala je slobodno o svemu: ljubavi, duvanu i kriminalu.

  link:

  http://www.cins.org.yu/press/?cat=143

 54. Kamen? Eh treba im viđet face dok guzeljaju :qqmajko: niđe žara, niđe one strasti, ma biljke, ide pandur predvodnik ispred njih, na svaka 2 nesretnika po 1 drot! Tuga & žalost! S’ vremena na vrijeme dunu u neke diple & to u po snage…
  Nije mi ih žao ali nimalo!
  To što su posijali sad žanju, greota je jedino što će to ostavit svojoj đeci u nasleđe!

 55. Uh koja perverzija :)))) Ne mogu da zamislim mošnjicu da prca nešto, sorry narode ali ja mislim da se njemu ne diže! 😀

 56. Mozda na Lajcaka i Lipku….

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 57. “Dakle po evropskim mjerilima Milo je kriv i zato je optužen. ”

  Da li je kriv ili ne, to će sud da odluči. Zlo i naopako da tužioci odlučuju o krivici 😉

 58. Milan Popovic OKLOP- Daily Press Podgorica, 2009.

  ” Činjenica je, međutim, da smo ja i Ana, kao i još jedan broj ljudi sa ove scene, otprilike dve i po godine pre ovog događaja, došli u jedan oštar , mada diskretan, interan, u svakom slučaju široj juavnosti nepoznat sukob, sukob sa Željkom Ivanovićem. Godinu dana uoči referenduma o nezavisnosti, svi mi, crnogorski indipendisti, a to smo od samog početka bili ja i Ana i Željko Ivanović i mnogi drugi, zbog zajedničkog, višeg interesa, na diskreciju ove vrste, prosto smo bili primorani. Zbog istog razloga bili smo primorani, i na privremenu i delimičnu suspenziju kritičnosti prema milu Đukanoviću, koji, još od 1989, jeste bio crnogorski oligarh broj jedan, ali, od 1997, i viđa crnogorskog pokreta za nezavisnost, kako to, do zla boga nepravedno, komplikovano i kontradiktorno, u istoriji, često biva” str 50.

 59. …fenomenalan post Nidzo.. trenutno mi nije arhiva Monitora pri ruci ,ali cim budem bio u prilici izbacicu neke njegove intervjue , mislim da ce se i oni veliki branioci i zastitnici lika i djela M.Popovica debelo iznenaditi .
  Samo pogledajte ovu kolicinu gadosti u vidu opisa Djukanovica…pa ovo prevazilazi pisma starih Crnogorca kada mole Knjaza da im da’ kise….

 60. NIKŠIĆANIN ovo tvoje
  “Ave Slavko, morituri te salutant!”

  mislila sam da znaci nesto kao:
  – Zivio Slavko vjecna ti slava
  ili Zivio Slavko vjecno ti hvala

  kad ono to je izvod iz Rimskih arena gdje su gladijatori pozdravljali imperatora sa:
  – Ave Cezar, morituri te salutant
  dakle sa
  Zivio cezare pozdravljaju te oni koji ce umrijeti

  Dakle sad kako ovo prevesti u danasnjem kontestu jel to ipak ona dva gore sto napisah. Mada sigurno da moze i ovaj Cezarovski prevod !

 61. Ej a mozda je i Fedjov prevod dobar kad je rekao da to znaci Slavko hvala ti sto postojis ? :))))

 62. Mi cemo definitivno umrijeti, neki i od gladi ali on nikad, a hvala mu vjecna jer se bori sa sakom odje svjesnih i slobodnih gladijatora u profiterovoj areni u kojoj ginemo svakodnevno samo mi koji imamo sta da izgubimo… a ovi sto su se prodali sta oni mogu da izgube kad nemaju ni licne karte?! Neka shvata svako kako hoce!
  Pozdrav Lela!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 63. NIKSICANIN:

  A mnogima si trn u oku upravo zbog tog pozdrava !!!

  Neka CRKNU !!!

 64. Milan Popović, Oklop:

  “I nije moglo biti sumnje , da je ona metalna šipka, koja je 1. septembra 2007. pretukla Željka Ivanovića, kao i dva farsična sudska postupka , koja su u vezi sa ovim usledila, bila samo produžena Primusova ruka.Da zbog onog ranijeg oštrog sukoba , odbijem solidarnost sa Željkom Ivanovićem, ni trenutak nisam pomišljao, ali jedno vreme sam bio u dilemi , koliko snažno, eksponirano i radikalno , da se pri tom ponašam.Kada sma na kraju u PROLEĆE 2008 u jednom od ona dva sudska postupka , rešio da to uradim najsnažnije, najeksponiranije i najradiklanije (…)

  …To je bio RPVI veći javni politički sukob posle refererenduma o nezavisnosti, između vladajućeg režima i njegovih čelnika , predsednika i podpredsednika vladajuće partije, Mila Đukanovića i Svetozara Marovića, na jednoj, i grupe ood devetnaest građana, uglavnom independista, na drugoj strani. JEDNA VRSTA KRAJA ONE PRIVREMENE I DELIMIČNE SUSPENZIJE , koja je bila iznuđena dinamikom onog zakasnelog, veoma zakasnelog rešavanja crnogorskog državnog pitanja.” Str.50/51.

 65. Ovo mi je danas uljepsalo dan>

 66. Ljudi,mozete li vjerovati da se “tamo oni” i dalje boje od nas….Nas,obicnih smrtnika…Hvala im velika za to…

 67. gre’ota je gledati, ne znam da li mu je više trokirao mozak ili jetra. Užas.

 68. A meni ovo:

 69. Milan Popovic OKLOP:

  “…Najzad i tuzena strana. Tuzeni, Željko Ivanovic, kojeg ste upoznali. I njegov pravni zastupnik, branilac, advokat iz Novog Sada, Brano Lutovac.(…) Većina nas bili smo, kao i tuzeni, u isto vreme, članovi G19, i ljudi iz “Vesti” i “Monitora”.

  Evo nasih kratkih portreta. Ja, Vukić Petrović (Milan Popovic), profesor filozofije na Unioverzitetu Crne Gore, član G19, giugogodišnji kolumnist “Vesti” i “Monitora”(…) Esad Kočan, glavni i odgovrni urednik, i Milka Tadić-Mojović, vodeća novinarka ovog prestižnog nedeljnika. Najzad, i trojica vodećih ljudi “Vijesti”, najbližih kolega,saradnika i prijatelja Željka ivanovića. Miško Perović, matematičar, profesor Univerziteta Crne Gore, član G19, suosnivač i suvlasnik, zapravo glavni osnivač i vlasnik “Vijesti” i “Monitora”. Slavoljub Šćekić, jedan od vodećih crnogorskih novinara, i jedan od osnivača “Vijesti”. I Balša Brković, jedan od vodećih predstavnika mlađe generacije crnogorskih književnika, postmodernista, uz to još i urednik kulture u “Vijestima”, te pisac svakosubotnje, po mnogima, pa i po meni, najbolje ikada u Crnoj gori, kultne kolumne “Više od riječi”. Str.63

 70. Uh , uh , uh , koliko komplimenata …

  Sve ugledni , vodeci, najbolji ikada…

  Kakav folirant , MILAN POPOVIC…

 71. Teski folirant je ovaj prvi profiter,rijetko kad on direktno sam smije da kaze nesto protiv rezima,uvijek istura svoje pione.

 72. Milan Popovic “OKLOP” – roman:

  “Tako, samo dav mesec-dva nakon pada režima, na još jednim iznuđenim i vanrednim, najpre parlamentarnim, a zatim i predsedničkim izborima, profesor Miško Perović, izabran je za novog predsednika republike, Željko Ivanović, tuženi u aprilskom procesu, za ministra kulture i medija, a Brano Lutovac, njegov branilac, advokat i pravni zastupnik za ministra pravosuđa u novoj, prvoj postđukanovićevskoj vladi Crne Gore. Ja, Milka Tadić-Mijović, Esad Kočan, Slavoljub Šćekić i Balša Brković ostali smo verni svojim osnovnim profesijama. “Vijesti” su postale provladine, ali ne režimske, u negativnom smislu te reči.”Monitor” još manje. Str.79/81.

 73. …“Vijesti” su postale provladine, ali ne režimske, u negativnom smislu te reči…

  I jedna đevojka je tako počela da se bavi prostitucijom,ali nije kurva.

 74. Bilo kako bilo “OKLOP” je “planuo”…

  Milan je zadovoljan jer mislim da ga nista drugo nije ni interesovalo…

  Nego mislim da ce sada poceti vise da se druzi sa novim potpredsjednikom ( Marovic) , pa ce onda opet napisati roman . E tada ce kao opet biti opasno i nastace trka oko peticija da se profesor spasava !!!

  E kuku …

 75. Milan Popovic OKLOP: “Zločin i laž. Ovo je najkraći i najprecizniji rezime našeg Kartela. Po Bibliji u početku beše reč. Po Kartelu, u početku beše ZLOČIN. I to ne obični, nego onaj vleiki, najveći. Zločin rata, ratni zločin, genocid. MAGNUM CRIMEN strašnih postjugoslovenskih ratova 1990-tih. Reč, u slučaju našeg kartela LAŽ, došla je tek posle zločina. Kao njegova lažna ali finkcionalanamaska. Koja traje sve do danas. U početku, Milo Đukanović i njegovi, bili su saučesnici Slobodana Miloševića, u čitavoj seriji zločinačkih, genocidnih postjugoslovenskih ratova, od 1991. do 1997. Posle zločina došli su uslužni akademici, profesori, pisci. Apologete, hagiografi, dvorski ulepšivači. Nakon velikog zločina došla je velika laž.” Str. 84.

 76. Sramotnom Profiteru smo pomogli da napravi Monitor i onda ga je preuzela UDB-a.Mora im se odraditi da nebi hapsili Milku i mila7sestra i brat Profitera7.Mislim da ne treba podsjecati na taktiku pisanja Profitera-pred izbore ur po Slavku a cim se ucvrsti vlast po Djukanovicu.Kad je Slavko uspio ubijediti onu lisicu od Kilibarde da se napravi Narodna sloga-najzesci udarac DPS-u- tada je Profiter to kritikovao posto je vidio brzi svoj kraj.Jedino u ovakvim konstalacijama odnosa dje se fingiraju svadje a Profiter kontamira mediski prostor desava se da se radnici KAP-a sastaju svaki dan trazeci od sefa plate i cim im on to cvrsto obeca oni pravo kucama.Sve se onda nastavlja po starom zbog preuzetih obaveza prema Deripaski sef mora da postavi drzavna ledja i pomogne posrnulog Deripasku da bi mogao da po nalogu Putina ispavljati privatizacione prevare po Rusiji.Cijena struje i drugi drzavni inputi bice prevaljeni ponovo na pleca gradjana.Nama gradjanima sef i njegovi najblizi nisu krivi jer se oni bore za to sto rade ali one hulje sto piju narodnu krv objasnjavajuci im to vjesto da rade za njino dobro su zlo ovih prostora.Prvi medju njima je Profiter JER smo ga mi u onim teskim vremenima ucinjeli kredibilnim.Zbog toga sad pastamo,

 77. Ako je rezim ZLOCIN I LAZ, ako je MAGNUM CRIMEN u pitanju Milane, kako mogaste da mu sluzite bilo kad i bilo gdje? Samo se nemoj prati nezavisnom Gorom kao Milo i Miško, da te zamolim!

 78. A u pauzi za reklame:

  “Nezavisna”, najpouzdanija marka deterdženta na domaćem tržištu. Pere i ono što Morača i Tara ne mogu. Za najbolje rezultate koristiti vodu sa korita Ivanova (samo za spoljašnju upotrebu, ne pomaže kod emotivnih problema 🙂 )

 79. Da ne zaboravimo …

  CETINJANKA:
  ‘Bilo kako bilo “OKLOP” je “planuo”…

  Milan je zadovoljan jer mislim da ga nista drugo nije ni interesovalo…’

  Potpuno se slazem! Ambicije i kompleksi Popovicevi tako plasticno se ogledaju u jednoj jedinoj cinjenici – covjek je rodjen u Andrijevici, zivio i diplomirao u CG, ali prica ekavski! Kakav provincijalni, tipicno palanacko-crnogorski manir, koji nuzno govori o profilu i dometu univerzitetskog nam profesora i socioloskog analiticara – jedna, takoreci, usputna cinjenica, a tako puno govori o covjeku!
  Ili je, jadan, nesiguran u svoju ijekavicu – nije se dovoljno opismenio – pa ne bi htio nedje da pogrijesi, ili mu je ekavica ‘lepsa i kulturnija’ pa je vise voli! Sto god da je u pitanju, strahovito je porazno! Shvatajuci ovaj aksiom, (za kojeg ce demokratski cistunci, tj naivci, reci da je nebitan), ja sam sve njegove komentare citala kroz posebnu prizmu! Pa ljudi, otkud bi takav sklop, sve i da hoce, mogao imati kapaciteta da bude istinski intelektualac ili kriticar crnogorskog jada! Dio ovog jada manifestuje se i na pomenutom jezickom, najociglednijem nivou, koji nam, izmedju ostalih, i Popovica oslikava kao tuznu povincijsku ambiciju koja oce da bude medju prvima u selu, pa makar kako!

 80. Da viditie samo sto je crnogorska “kritika” proglasila “romanom”!? Najobicniji zbrdazdolisani i bez ikakvog dara napisani jeftini “politicki” pamflet, “okolopljen” neukusno prekomjernom “upotrebom” naučne terminologije u “priči” u kojoj nam autor sa zakasnjenjem od punih deset godina “otkriva” notornosti o crnogorskoj mafiji na vlasti. Opis “ginjenja” za demokratiju i prelaženje preko činjenice da je deset punih godina Milan sa drustvom podrzavao istu tu mafiju koja je pocinila MAGNUM CRIMEN! I to sa pozicije “nezavsinog” intelektialca! Sprdnja!

 81. hel ocigledno da ti je DPS propaganda dobro usla u usi dok si zaboravila da je ovo svojevremeno pisala udba za Vesnu Perovic.
  Strasno… u soku sam od komentara !
  ps
  Ja pricam p.m. dijalekat a na sjeveru CG svi ili pricaju ekavski ili pola-pola kakve to veze ima zar je ovo liberalna prica ?

 82. NIKŠIĆANIN sto se tice gladi ja cu ko i svi ostali kupiti kravu i postat 100% Crnogorka. Mocices doci kod mene na svjezi skorup, sir, kisjelo, vrucu vareniku – nace se kilo brasna za pogacu – i dakle nema gladi.
  U CG ljudi nikad nece umirati od gladi i kravu treba proglasiti za svetu zivotinju…

 83. u pravu je Lela, opservacija o ekavici je neukusna i deplasirana. Bolje se držati toga što lik priča nego kako priča.

  To mi liči na onu staru floskulu da samo Srbi pišu ćirilicom – stvar je radila posao devedesetih kada je DPS-u trebalo materijala za srbovanje, kao jedan od “dokaza” da su Crnogorci u stvari Srbi.
  Naravno, sve to savšeno radi i danas kada isti ti ljudi zaziru od ćirilice da bi “dokazali” koliki su Crnogorci.

 84. Gluposti,
  Ili me nijeste dobro shvatili ili hocete da budete veci katolici od Pape. Opservacija o ekavici nije bila usmjerena na ljude koji prirodno i logicno govore ekavski (kao sto je to slucaj s Vesnom Perovic, koja je odrasla kao Beogradjanka), vec kao jedan od psiholoskih fenomena koji je kod autohtonih Crnogoraca odavno postojao (u smislu osjecaja nize vrijednosti – i dodvoravanja ‘gradskim standardima’), i nema nikakve veze s aktuelnom odvratnom depeesovskom propagandom koja danas zloupotrebljava ovu problematiku.
  Ja sam ovo pomenula kao ociglednu psiholosku potku pomenutog ‘intelektualca’, koja po meni, ukoliko je covjek ‘intelektualac’ puno govori o njegovim svjetonazorima i licnim kompleksima-a koji uticu na javno djelovanje, jer mu jezik kojeg upotrebljava ne moze biti imanentan, te se mora truditi da isti upotrebljava.
  Dakle, ako neki ne mogu da prate, i razluce one nize obrazovane, ili ‘ajmo rec slabije pismene, koji po inerciji mijesaju izgovore, grijese u padezima itd, a koje nijesam pominjala, niti imam problem s njima, od onoga sto sam u slucaju ‘Popovic – intelektualac’ htjela da naglasim, pojasnicu jos jednom!
  Drago mi je da se pojavi bilo ko ko ce kritikovati ovaj rezim, na bilo koji nacin, samo mi je tuzno sto se profil intelektualaca ‘podobnih’ da kritikuju ovaj rezim, vremenom – upravo od strane rezima- ogranicio na par individualnih frustriranih kreatura, kao sto su npr Popovic, ili Brkovic mladji,(nekada i Brkovic stariji) a cije se sujete koriste za okretanje ‘ nezavisne’ javnosti malo ‘vamo, malo tamo’. Pokusala sam da idem malo dublje, da vidimo ko su ti ljudi, koji objektivno jesu podapinjali nogu LSCGu, dugo, dugo godina, a sto puno govori o njihovim moralnim, licnim, a i intelektualnim kapacitetima…
  Nemojte im bezrezervno vjerovati – ne zato sto kritikuju DPS (to jeste pozitivno) ali ne zaboravite da su njihovi motivi vrlo vazni, jer upravo od njihovih motiva zavise namjera i efekat njihove kritike.
  A to sto sam kod Popovica izdvojila njegovu ekavicu, ima veze iskljucivo s psiholoskom potkom nekoga ko pledira na to da se nezavisnim intelektualcem zove, a ko manifestuje nesto sto izgradjenom covjeku, a narocito intelektualcu, nije potrebno – dakle, sasvim slucajno radi se o ekavici – ona je prosto ocigledna kao dokaz o postojanju potrebe za lijecenjem kompleksa nize vrijednosti – sto, ako se bavite javnim zivotom, ne moze biti nezapazeno, i izvinite, meni govori dosta o profilu ‘intelektualca’ (ponavljam da mislim na kulturoloski, a ne nacionalni fenomen). Usto, mislim da je Popovic i prilicno nepismen, i ja se ne radujem zbog toga – mnogo vise bih voljela da imamo samouvjerene, samopotvrdjene ljude od integriteta – i da je Popovic jedan od njih, svih srcem bih ga podrzala. Ipak, svi, pa i Popovic, imamo svoju proslost, koja se ne moze zaboraviti… Kasno, i jadno, Marko na Kosovo stize… Ali, eto, ako je Crnoj Gori nada u njemu, neka nam je svima srecno… ja mislim da je to tuzno, ali nema veze, kad bi bilo 10 000 Popovica, mozda bi i imalo neku tezinu – ovako- svi znamo da ce on ostati ogranicen sam na sebe…izmedju ostalog, i zbog razloga koji govore o njegovom psiholoskom profilu, koji licnu afirmaciju nikada nece moci da podredi opstoj, kao sto je to mogao npr. Slavko Perovic. Zato je Popovic i izabran da bude trenutno najostriji kriticar rezima – on nikada nece predstavljati opasnost po rezim, niti ce pristati da postane dio grupe koja bi mogla biti stvarna prijetnja onima koji su mu dopustili da ih kritikuje. Da li je on sam svjestan svoje uloge – ne znam, ali nije ni vazno – ne znam je li gore da jeste ili nije…

 85. Ljudi samo polako….prvo procitajmo komentare s razumijevanjem pa ostavljajmo komentare! Hel je sasvim ispravno i prilicno jasno objasnila o cemu govori , i mislim da nema niceg neukusnog ili provokativnog u njenom komentaru. Vesna Perovic je bila proganjana i sikanirana zbog svoje ekavice a i zato sto je ,kako su to oni tada definisali ,’pridoslica’…ako se sjecam to je izreceno za skupstinskom govornicom!!

 86. “covjek je rodjen u Andrijevici, zivio i diplomirao u CG, ali prica ekavski! Kakav provincijalni, tipicno palanacko-crnogorski manir, koji nuzno govori o profilu i dometu univerzitetskog nam profesora i socioloskog analiticara – jedna, takoreci, usputna cinjenica, a tako puno govori o covjeku!”

  hel

  Ako je to tako, to mi liči na onu duhovnu vertikalu učenijeh Crnogoraca čiji se duhovni horizonti naglo završavaju na pločnicima ispred Bg hotela Moskva. 🙂 A imaš i one cool tipove što su se otisli put zagrebačkog Sveučilišta, ne bi li time dokazali “neke druge širine… Ma sve su to gluparije ako gledaš iz te vizure, u nedostatku sadržaja ili moralnih skrupula, ti ljudi možda jezikom pokušavaju da profiliraju nekakvo “znanje” ili znanje, kako god. A na Balkanu su duhom i bićem svojim cijelim…

  A i navike ne blijede lako.

  Kako god, ja cu tražiti sadržaj prije svega, a dijalekti i narječja su mi tu potpuno nebitni. A u ovim nidžovim citatima iz “Oklopa” vidjeh “nazočnu lepotu đaoljeg (ne)znanja” 🙂

 87. Ne, ne radi se o Popoviću književniku (takva književnost mi je, iskreno, dosadna) ili o Popoviću kritičaru režima (jer je i to tanušno, zakasnjelo i usmjereno na pranje i peglanje desetak godina biografije ili savjesti) nego o Popoviću pojedincu koji može (ili bi trebalo da može) govoriti kako mu se govori, nositi ili ne nositi bradu, oblačiti se u crno ili prljavonarandžasto…bez da se od toga, po mom mišljenju sasvim vještački i nepotrebno, pravi “materijal” za psihoanalizu.
  Dakle, priča o “psihološkoj potki” i “psihološkom profilu” koju hel izvlači iz “argumenta” o ekavici, osim što je “far fetched” i nema mnogo liberalnog u sebi, odveć mi liči na premijerovu metodologiju etiketiranja “neostvarenih” i “iskompleksiranih” ljudi.

 88. i, da, volio bih da budem veći ateista od Pape 🙂

 89. Hel,

  vidim da si nesto pisala ali ja cu se javiti tek kada mi malo slegne. Sta god da je meni je ovo neprihvatljivo.
  ps
  Moja drugarica prica kao Hrvatica a rodjena je u Stolivu. Ne znam jel i do Dubrovnika bila.. Ne znam kako mogu ove teme pricati ovdje, more gluposti provincijskih, udbaskih svakakvih.

 90. Hel moras priznati da ti je mrznja prema aktuelnim udbasima nadvladala razum jer ja nemam drugog objesnjenja za ovakve nebuloze.

 91. ok, sa vecim dijelom bih se sloyio, ali znam da je majka profesora popovica srbijanka, a zna se da se cesto desava da djeca govor ” pokupe ” od majke… u krajnjem, nebitno. pozdrav.

 92. Mislim da je Hel pogodila u centar što se Popvića i inih tiče i da je njena opservacija i analiza u vezi sa ekavicom g. Popovića zanimljiva i inspirativna u tom smilu da budi sjećanja. Uvijek sam razumijevao Crnogorce koji u Beogradu usvoje ekavicu, prirodno je. Ali da nastave da je koriste i kad se vrate i trajno nastane u Crnoj Gori to je itekako imalo veze sa stvaranjem imidza “patricija”. Nemojte zaboraviti da je Jevrem Brković na primjer, svoje prve zbirke objavio na ekavici, ijekavica se smatrala seljačkom.

 93. Lela bolje da konja proglasimo za svetu zivotinju…A mogli bi i da pecamo u Budvu ove sezone i tako nema nikog…osim Ruskih penzionisanih oficira i mladih evropskih spijuna…komada 50. Nema guzve..osim u Splendidu…tamo se uvijek nesto kuva…Crnogorska kuhinja pakla.

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 94. http://www.in4s.net/x/index.php?option=com_content&view=article&id=9737:2009-06-09-15-35-31&catid=67:drugi-pisu&Itemid=192

 95. Lela i Piantao,
  malo mi je dosadilo da se bavim ovim i dalje, ako nijeste shvatili sto zelim da kazem.
  Naravno da svako moze da radi i prica kako god hoce – i uostalom da radi bas sve sto mu padne na pamet, dok to ne ugrozava nekoga drugog. I naravno da mene sustinski boli uvo prica li Popovic ekavicom ili Svahili dijalektom. Ovo je bila prosto jedna opservacija koja ocigledno sokira ‘demokratske cistunce’ kao sto je Lela, iako je samo trebalo da ukaze na ociglednu manjkavost integriteta kod covjeka koji pledira na odredjenu ulogu. Sindrom ‘hotela Moskva’ jednostavno ne moze biti nesto (u kulturoloskom aspektu) sto se kod ‘intelektualca od integriteta’ moze prenebregnuti, i po meni – puno govori o sklopu licnosti…Uostalom, ako hocete, i o Lelinoj drugarici koja nije bila ni do Dubrovnika, a prica kao Hrvatica, to neminovno govori nesto, s tom OGROMNOM razlikom sto ona (pretpostavljam) ne pokusava sebe ustoliciti za moralnu vertikalu i disidenta crnogorskog.
  Toliko o tome, dosadilo mi je ovo guslanje, uostalom, Popovic mi i nije posebno interesantan – tek ogledni primjer.

 96. Naprotiv, tek sada postaje interesantno: već drugi put pominjete “demokratske čistunce”, izraz očigledno pežorativan a meni naročito zanimljiv. I “šokiranje” istih, vjerovatno misleći da je prethodni diskurs nešto oštroumno i provokativno.

  A nije.

  O svim likovima iz CG albuma raspravljali smo mnogo i žustro, bez mnogo biranja riječi, kao što i zaslužuju, na kraju krajeva. Ali ovo je prvi put da se nečiji dijalekt koristi da “potkrijepi” njegov psihološki profil. I to nije dobar presedan – na ovom forumu se pojavljuju ljudi mnogo manje obrazovani od vas, ali to ne rade.

 97. Hel i ja sa ovim citatom:

  Popović o Primusu/Đukanoviću: “Njegov stvarni politički profil bio je(…) beskonačna fleksibilnost, savitljivost, prilagodljivost, . Od velikosrpske Jugoslavije do nezavisne Crne Gore, od ultra-nacionalizma do evro-integracionizma, od rela-socijalizma do turbo-kapitalizma. I sve tako, i sve tome slično. A sve to opet, ne zbog mudrosti, države i opšteg interesa, kakao su lažno prikazivali njegovi sve brojniji dvorski intelektualci, akademici i konseljeri, nego zbog egoizma, novca i moći, njegove jedine nepromjenljive ideje, nacije i religije, svih onih dvadeset godina”

  Ja mislim da sa ovim citatom Popović najvjernije slika sebe Miodraga Perovića, Željka Ivanovića, Balšu, Jevrema i ostale, i pored toga što on misli na Srđu Darmanovića i druge. Str.86.

  I još i ovo: ” U emocionalnoj, socijalnoj i duhovnoj inteligenciji Danijela Golemana, Hauarda Gardnera i ostalih harvardskih istraživača, mortal je važna, možda i najvažnija unutrašnja komponenta…”

  Istina je. Onaj ko je imao trunke morala NIKAD i pod bilo kakvim IZGOVOROM nije smio podrzati Mila Đukanovića pogotovo sa “pozicije” ničim osim istinom vezanog nezavisnog intelektualca.Str. 90.

 98. izvinjavam se MORAL

 99. hel :

  Glupo je pravdati se povodom tvog komentara…

  Ko hoce da shvati , shvatice o cemu se radi …

  Po meni ovo nema nikakve veze sa ekavicom i Vesnom Perovic …

  Radi se konkretno o ljigavcu , Milanu Popovicu …

 100. A kad ne znaš šta reći, pozovi se na “liberalizam”. To je valjda pojam koji ima pokriti sve naše nedostatke. Nemam pojma ni o čemu, usput služim vlasti, ali Bože moj, liberalizam, i ja imam pravo reći nešto, a da se sa tim ne polemiše, jer… Liberalizam. Strašne su takve diskusije, samo fali perfektni stranac da na ovo sve reaguje jednim postom od 30K redova o tome kako M. Popović ima pravo da priča ekavicom. Kao da mu neko to pravo brani.

  Elem, hel, pravo u sridu, k’o mnogo puta do sada. To je ta matrica koja važi i za medije i za političke stranke koje vole da se zovu opozicionima. Svima im je zajedničko da su izabrani od strane vlasti da obavljaju taj neophodan posao. Jer složićete se, demokratiji je neophodna opozicija, kako u vidu političkih partija, tako i u vidu nezavisnih medija, NVO, pojedinaca, intelektualaca… Slijedi da fingiranje demokratije traži proizvođenje svih ovih kadrova, koji su mnogo važniji od, recimo, Miška Vukovića kao direktnog DPS kadra. Dakle, ovi ljudi su INSTALIRANI. I svi oni perfektno odrađuju svoj posao, jedan je nacinalista, drugi je “građanski” orjentisan, pa imamo i “liberale” i “konzervativce” i “socijal-demokrate”… Teatar apsurda u kome sve što postoji može da se stavi pod znake navoda. A ako slučajno iskoči iz navodnika, onda se proglasi za smetnju i nekako ukloni sa scene. Previše talasa… Nije “liberalno”. Sektaški je. Revolucionarno.

  Sve ovo mi svi znamo i ja ništa novo ne otkrivam, samo mi je zanimljivo kako se ne pojavi neko ko će snagom argumenata da makar pokuša da obori ovo o čemu pričamo i što dokazujemo i argumentujemo… Sve se ipak završi na salonsku raspravu o tome da li je lijepo reći to i to.

  Meni su, recimo, ovi izbori i sve ovo što ih prati najogoljeniji do sada. Pitam se da li je sad trenutak u kome će građani prepoznati smisao partija za koje glasaju jer su duboko željni promjena. Da li će vidjeti da se njihova potreba za promjenama i ta iskonska potreba za slobodom koriste samo radi pozicija u NSEI, predsjednika skupštinskih odbora, potpredsjedničkog mjesta… Da li treba hiljade liberala da izlaze i glasaju da bi, recimo, Koča Pavlović postao predsjednik odbora za bezbjednost? Stotine ovakvih pitanja može da se postavi, o tom ključnom moralnom sklopu jedne javne ličnosti, o tome ko je taj koji govori to što govori. Kad saznaš ko je, onda ti je lakše da shvatiš i zašto govori. I za čiji interes, i što on sam ima od toga. Ako ne može svojom ličnošću da stane iza onoga što govori, koliku onda snagu ima to što govori? A ličnost je jedna, gradi se u ranom djetinjstvu i ostaje takva do smrti. Ne može onaj ko se juče prodavao za mali interes danas da se predstavlja kao moralna gromada. Zato im je svima stalo da nekako izbrišu arhive onoga što su radili i govorili.

  A ne zaboravite – u CG se još niko od javnih ličnosti nije pokajao za bilo što. Grijesi su ogromni a kajanja ni malo.

 101. Tako vam svega, preskočite više ogromni značaj Popovićevog crnogorskog bestelera! Jedini jezik kojim je ova knjiga napisana, očigledno, jeste jezik “brainwashing”. To vam je ono, za crnogorske Papuance koji su upravo došli iz Gvineje pa pojma nemaju šta nam se dešavalo i o čemu nam je sve taj profesor pisao u onim “dalekim” vremenima krajem prošloga vijeka.

  Imamo mi nešto iznad svih jezika i dijalektike, e to bih djelo volio da neko prevede, na bilo koji poznati jezik: “Besmislizam i njegovi izvanredni učinci u CG”, autora Svetozara Marovića.

 102. E sad, ajmo malo o licnom integritetu kao preduslovu za opstekorisno javno djelovanje, lise samoga Popovica (stvarno je, kao lik, neinspirativan, iako je bio motiv za posljednjih nekoliko postova, a meni slucajna inspiracija).

  Pitanje – Da li je kolicina usvojenih informacija (tj. obrazovanost u elementarnom smislu, koje podrazumijeva sposobnost pozitivnog logiciranja) dovoljna da oformi neciji integritet, ili se on prvenstveno stvara humanistickim tabuiziranjem odredjenih tema (kao sto su npr. ubistvo, kradja, laz…). Odnosno, da li samo kombinacija navedenog (obrazovanost i tabuiziranje) dovodi do dobitne kombinacije koja u konacnom stvara kriticara koji odredjene Bozije principe dogmatizira u najpozitivnijem (citaj – najhumanijem) smislu?
  Po meni, ako je ijedan od ova dva aspekta licnosti relativan, odnosno podlozan promjenama u zavisnosti od okolnosti, ili je jedan od njih u startu manjkav – integritet je labilan, tj moze pasti pod uticaje i promjene.
  Zasto citava prica o integritetu? Zasto ‘psiholoske analize vidljivih manifestacija odsustva integriteta’? – zato sto je on izvorisna i konacna tacka opsteg javnog blagostanja, kojim se mi ovdje bavimo.
  Ne mogu a da ne pomenem na ovome mjestu, jos jednog od niza bljedunjavih akutelnih ‘crnogorskih disidenata’, Brkovica mladjeg, koji u nekakvom omazu Dadu Djuricu i njegovim slikama, najednom ubacuje pojam ‘cojski’ (nedavno to nedje procitah), kojeg, kako vidimo, siroti Balsa jos nije usvojio (dakle razumio, i u stanju da istoga koristi), te se ovim pojmom bavi na frapantno-blamantno infantilan nacin, vjerovatno u svojim ocima- sa margina filozofije samoga Kanta ili Hegela! Te on kaze otprilike – ‘Slike su Dadove fantasticne, ali da li su cojske? (?!)’, ‘Da li je fudbaler cojski postupio ako je pred suparnickim golom, a ne puca na go?’
  Vjerujte, mene je bilo sramota dok ovo citah! A to je ‘nas najavangardniji, najrelevantniji, najkurentniji i najmoderniji pjesnik mladje generacije’!!! E, sad kazu – ne analiziraj s psiholoskog aspekta, a ja se ne mogu suzdrzat, jer sve kipi od svacega, da ociglednije ne moze!
  Sta nam Balsica njezni ovdje porucuje: Ako se namjesti prilika da nesto dobijes za sebe (glupi, a po njemu lukavi, primjer s fudbalerom), da li si govno ako to uzmes? Znaci li to da si necojski postupio prema drugome-pita se Balsica, ili onaj Rimljanin (moja primjedba) sto je rekao da prilika cini lopova i sam nije bio lopov, nego tek normalan i obican covjek (ka Balsica?)?
  Da li ‘psiholoskoj analizi’ moze posluziti i momenat u tekstu na kojem se naprasno ubacuje ‘cojstvo'(koje je ocigledno trebalo biti centralna tema, ali Balsica misli da ga je lukavo i neprimjetno uvukao), kroz relativizovanje dobra i zla u umjetnosti? – U smislu – Dadove slike(ne znam sto bi Dado tu trebao radit, on je ocigledno ,kao tema, bio samo trenutno dostupna alatka) nijesu ni dobre ni zle, ni cojske, ni necojske – takve su kakve jesu! Bruka i sramota – kakva providna manipulacija, a ocigledno usmjerena na pravdanje Balsinih licnih svjetonazora i postupaka. I tako nam ovaj ‘crnogorski Dostojevski’, jos neobjavljenog kapitalnog, filozofsko-psiholoskog romana Braca Karamazovi (malo dobar, malo los, malo dobar, malo los brat), kroz prizmu Dada(u ovom slucaju – ni krivog, ni duznog) pokusava izrelativizovati svoj cjelokupni javni angazman i sakriti se iza ‘umjetnosti’ (svoje- valjda? Ah, a to je poseban par rukava!) prenebrezuci cinjenicu da je, umjetnost, of course, fikcija, a da se on sam i te kako paca i probija u nasu nam stvarnost.

  Zar nije zabavno? Ajde sad valjda ce neko braniti i Balsino pravo da pise pizdarije, sto ga ja tu imam analizirat. A bas mi se otvorila dizna!

 103. Brano, Marovic i ekipa su oduvijek bili jasni nikad i nista nijesu krili. Nije njihov problem sto su se stanovnici ponasali kao da ne vide. I nijesu se tako ponasali da bi iskazali prezir nego im dali podrsku. Slucaj tima koji vodi Profiter i ciji je istaknuti clan Popovic daleko je slozeniji, znacajniji a po Crnu Goru slican po posljedicama, moralno jos i gori. Ova druga ekipa je blefirala dobro podrzavajuci zlo pod izgovorom dobra. Intentov post je izvanredan kao i opservacije koje je ponudlia Hel. Zahvaljujuci dobroj namjeri Lele razvila se vrlo zanimljiva rasprava. Ona vrsta rsprave kakva nedostaje
  u kojoj se licmjerstvo “liberalizma” kako ga Intent vidi uocava kao prepreka ulaska u meritum problema.

 104. nidzo, onda govorimo o moralnim a ne estetskim kategorijama. Meni su moralno jasni svi oni, i to bez “Oklopa”: i egzegeta iz Budve, i lakrdijasi iz Vijesti, i receni profesor i sva ta ekipa dezurnih mislilaca i ucenjaka, bili oni formalno u vlasti ili formalno protiv nje.

  Ali pazi, taj Budvanin je kao centralno”bice” ove paklene dvadesetogodisnje masine meni fenomenoloski najzanimljiviji. On je deus ex machina, bez njega citava ova kvazigrcka tragedija ne radi. Mozemo, i dobro je to, pojedinacno ispipavati puls ovog sistemskog Cudovista, ali je potrebno da se tim putem udje u njegovo cudovisno Srce.

  Zlo koje zivimo ima hiljade lica. Treba tom Zlu prvo procitati rukopis i stil. A tvorac besmislizma je tu jedna od centralnih figura.

 105. Intet Glemt, neciji liberalizam ne odredjuje to imas li ili nemas sto reci o necemu, nego usudjujes li se i mozes li da to nesto (srediste problema) uopste pokusas da prepoznas i razoblicis. piantao i lela su pokrenuli odlicne teme, s tim sto dio te price stvarno nije ono o cemu je pisala hel. A liberalizam nema puno veze s tim, niko niciji liberalizam nije napao.

 106. popovic je rodjen u andrijevici ali je studirao i magistrirao i doktorirao u beogradu. ne prosipajte neistine jer to nije svojstveno ovom mjesti slobode:)

 107. Istine radi, ali stvarno je dosadno, vratimo se malo na Balsicu, zar to nikome nije bilo interesantno?

  MILAN M. POPOVIĆ
  BIO-BIBLIOGRAFIJA

  Rođen u Andrijevici (Crna Gora) 1955.
  Diplomirao na Pravnom fakultetu u Titogradu 1977, a magistrirao (Interesna i politička artikulacija savremenog jugoslovenskog društva, mentor prof. dr Jovan Đorđević) i doktorirao (Škola svetskog sistema Imanuela Volerstina, mentori prof. dr Zoran Vidaković i prof. dr Miroslav Pečujlić) na Pravnom fakultetu u Beogradu 1983. odnosno 1991.
  Od 1978. asistent, od 1991. docent, a od 1996. vanredni profesor na predmetima Savremeni politički sistemi i Sociologija politike na Pravnom, kao i na predmetu Politički sistem na Ekonomskom fakultetu u Titogradu/Podgorici (gde i sada živi i radi).
  Bio član redakcija časopisa Praksa i Ovdje iz Titograda i časopisa Ideje iz Beograda, kao i urednik izdavačke delatnosti Centra za istraživačku, dokumentacionu i izdavačku delatnost (CIDID) u Beogradu, te član Izvršnog odbora Sorosove fondacije za Jugoslaviju. Urednik biblioteke Kairos u Centru za izdavačku djelatnost (CID) u Podgorici, član Odbora za pravne i političke nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), član Odbora za nauku i jezik Matice crnogorske, član Izvršnog odbora (1995-99) i redakcije časopisa Udruženja za istraživanje spoljne politike (UISP) iz Kotora, osnivač i član Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) iz Podgorice (1997-), član Saveta Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) iz Beograda (1998-). Učesnik većeg broja domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, to jest profesionalnih, naučnih, stručnih i javnih foruma i inicijativa.
  Školske 1988-89. stipendist Britanskog saveta u Školi za evropske studije Univerziteta Saseks u Brajtonu u Velikoj Britaniji, a školskih 1991-92. i 1992-93. stipendist Džon Maršal programa u Volerstinovom Fernan Brodel Centru u SAD, od kada je i član, to jest “visiting research associate” tog centra.
  Aktivno se služi engleskim, a pasivno francuskim jezikom.
  Objavio sedam knjiga (Politička ekonomija i politika, 1985; Dileme političkog pluralizma, 1988; Ritam sveta: škola svetskog sistema Imanuela Volerstina, 1995; Žargon periferije: balkanska postmoderna 1, 1994; Posle hladnog rata: balkanska postmoderna 2, 1996; Politički aparthejd: balkanska postmoderna 3, 1997; i Savremeni politički sistemi, udžbenik, koautori Pavle Jovanović, Nenad Dimitrijević i Milan Popović, 1998), i preko sto naučnih, stručnih i publicističkih radova, članaka i prikaza (iz oblasti sociologije savremenog jugoslovenskog društva, epistemologije društvenih nauka, sociologije vlasti i sociologije svetskog sistema) u poznatim domaćim i međunarodnim listovima, časopisima i zbornicima.
  (ovo je iz Monitora, i sasvim slucajno nabasah na to)

 108. Naravno da bih branio Balšino pravo da piše svoju seosku kolumnu, čovjek je izabrao način da se iskaže koji odgovara njegovom estetskom i intelektualnom dometu.
  I dalje mislim da pravljenje individualnih psiholoških profila (čak i uz mogućnost da je dio učesnika u raspravi zaista stručan za tako što, a to ne znam) loš način da se vodi politička rasprava. Za to služi politički profil, a oko profila skoro svih aktera crnogorske političke, kulturne i intelektualne scene složićemo se dok kažeš “Intet Glemt” 😉

 109. a to što Balšica ubacuje “čojstvo” u Dadove slike i fudbal – da ne pominjem da je jedan od rijetkih živih pjesnika koji u istu rečenicu stavljaju slikarstvo i fudbal, valjda da bi i nepismeni (ili naročito oni) sagledali veličinu mu Genija – vjerovatno je aluzija na premijerovu izjavu od prethodnog dana.

  Sad, mislim da bi hel mogla da uradi sjajnu psihološku analizu lika koji pred spavanje zamišlja kako postaje Ministar kulture, sporta i medija, a ujutro kombinuje svo troje u kolumni 🙂

 110. Brano, slazem se, Marovic, Djukanovic i ekipa su ispricana prica. Oni su proslost uprkos cinjenici sto mogu vladati jos sto godina.

  Za mene je vaznija stvar ko pokusava da se nametne kao sukcesor? Tako posmatrajuci stvari jedan Medo ili Koca Pavlovic na primjer za mene su zanimljiviji likovi od Marovica i u “estetskom smislu”. Zanimljivo bi bilo je istraziti: kako se moze istovremeno biti i u CANU i u DANU npr? Ili zasto je Zoran Radmanovic u “Oklopu” pseudonim za Srđu Darmanovića, lik izvanredno zanimljive “estetike” o kojoj ovdje pricamo, a zasto je u tom istom “romanu” Milo Djukanović Milo Djukanović, a ne npr. Djukan Milicevic?

  Licno smatram da je “roman” Oklop stivo bez ikakve estetske i litererne vrijednosti, jeftini i priglupi politikantski pamflet, ali je prvorazredni artefakt čijom se analizom moze doci do samog jezgra katastrofalnog stanja u takozvanom, ” nezavisnom ” sektoru i postaviti pitanje: zašto je stanje takvo?

  Odgovori na ta pitanja, u suštinskom smislu, neće imati mnogo veze sa aktuelnim rezimom, a od njihovog kvaliteta bukvalno zavisi narednih nekoliko decenija Crne Gore.

 111. Hel, procitah ovo Balsi. Prva liga! Bez takve price nema pomjeranja, tapka se u mjestu. Zato se ovakva otvorena rasprava ne samo U Crnoj Gori nego i svuda drugdje sirom planete tokom istorijskog razvoja smatrala najvecom mogucom opasnoscu po poredak stvari jer ona to i jeste zato sto je jednostavna – car je go! Kad mi neko iz Podogorice pocne u tonama prodavati “anarhizam” meni se utrobice prevrnu. Ne ulazeci u stvarne motive takve price, najmanje stro se moze i mora reci onome ko djeluje j a v n o: pa ti si glup ko ona stvar! A sto se desava? Takve i slične svakodnevne notorne GLUPOSTI, da ostavimo po strani drugo, Milan i ekipa proglasavaju u ovoj nesretnoj Palanci GENIJALNOŠĆU! A oni su neka ALTERNATIVA u odnosu na Marovica!?

 112. piantao, slažemo se oko političkih profila, ne sumnjam. Ipak, važna mi je i ova tema psiholoških profila jer često razmišljam o tome koji su koraci i koji mentalni sklop potrebni da bi se postalo neko ili nešto. I zašto nas baš na svakom koraku, od vrtića pa nadalje stalno sputavaju iskompleksirani likovi. Zašto su nam, recimo, učiteljice u školama “stroge”, umjesto da su lijepo raspoložene, staložene osobe koje ne remete psihu djeteta već na protiv inspirišu, ohrabruju ono najbolje u djeci. Od prvih koraka, pa preko srednje škole, fakulteta, policije, šalterskih službenika, sudova, zdravstvenih ustanova. konstantno se susrijećem sa kompleksima i pitam se kako to može tu i tu da se unese i da niko ne reaguje. I onda dođemo do toga da nam ista takva svijest kroji javno mnjenje kroz medije koje drži, piše kolumne, romane, ponaša se kao establišment, a po kvalitetu je zapravo najobičniji prosjek, po moralu čista nula.

 113. intent glemte nije ti ljepo sto pominjes u negativni kontest perfekt strendjera jer dobro znas da on odje ne moze da ti odgovori. stidi se intent.

  moram da istaknem da je po mene ova rasprava bas dobra i da hel i piantao bas fino pisu vidi se da su pravi intelektualci. a i kocalo isto tako. bez obzira sto se ne slazu u sve prava je milina sve to citat. a ne neke lazne intelektualce poput balse i popovica. toliko od mene za sad.

 114. To su samo personalni sukcesori, neka vrsta nasljednika i cuvara Svetog Gralaovog sistema: spijunske drzave. Jedno drustvo je onoliko zrelo i onoliko ima sansu za oporavak koliko su mu zdrave i zrele ALTERNATIVE, tj. institucije i politicka opozicija. Preko 90 % politicke elite u ovoj Crnoj Gori je, direktno ili indirektno, bilo u ovoj istoj vlasti! Isti procenat su bili ili ostali neokajani komunisti, u svojoj genezi! Svi su izasli iz iste ideoloske kape, cak i dobar dio onih koji sebe smatraju antikomunistickom desnicom.
  Dosadno je to vise ponavljati, ali treba: NIKO se u danasnjoj crnogorskoj OPOZICIJI ne bori za smjenu SISTEMA. Bore se da budu sultani umjesto sultana, imaju svoje nadriintelektualce, nadriustanove, nadrielitu… koja nikada jedne rijeci nije rekla o SISTEMSKOM ZLU. Devedeset posto, ogromna brojka neokajanih i “skolovanih” politicara. Navlaci mrak na oci svakoj nadi da ce se nekad moci, da ce se imati s kim krenuti u rusenje ove trule mafiokratske strukture…

 115. Bravo Zoki trazimo Perfekta nazad da nas razgovori. A i Intent mu krsi ljudska prava.

  A Hel, Kocalo i Piantao su za Balsu Milana i drugove cudo i nijesu jedini. Ali kako i gdje djelovati u Crnoj Gori kad Profiter i ini drze monopol. Boze dragi pise li iko ista u Crnoj Gori osim njih?

 116. Da predlozimo SDP crnogorcima neka pokrenu inicijativu za ponistavanje odluka Podgoricke skupstine,pa da vidimo koliko se pitaju u koaliciji.

 117. CETINJE prijestonica a nema nijednog opozicionog poslanika u parlament mozeteli to da zamislite koja je ovo demokratija i imali toga ko vise vjeruje u cg demokratiju zar nije istina da je sve lazna demokratija.nadam se da ce tzv opozicija ispuniti obecanje i nece ucestvovati u nijednom skupstinskom odboru i da ce to biti pocetak trajnog napustanja laznog partlamentarizma.

 118. Interesantan mi je ovaj dio Intete u kome govoris o iskompleksiranim ‘uciteljicama’ i uticaju uopste ,eto konkretno njih, na razvoj mladih osoba,djece. Mogu opisati sopstveno iskustvo koje sam imao u toku svoja prva 4 razreda osnovne skole. Uciteljica koja nas je vodila je bas jedna iz tog korpusa namrgodjenih ali, i bolesno ambicioznih zena, koja je igrom slucaja ,kojih zaista predstave nemam, dosla u tu poziciju da ,pazi ironije, obrazuje i vaspitava prije svega , djecu uzrasta od 7-11 god! Ako je vjerovati psiholozima, psiha covjeka se razvija bas u tom periodu, i uglavnom sve manjkavosti u toku vaspitanja ispoljavaju se kao reprekusije u psihi covjeka u njegovim poznijim godinama (konkretno 20-30). Sjecam se, postojale su sveske koje su ocjenjivale disciplinu (‘disciplinske’ cuvene) na svakom casu i uz koju su na posebnim stranama stajale Napomene u kojima bi glavni ‘problemi’ bili obiljezeni. Mozda i dobar nacin za suzbijanje nediscipline ,ali taj koji bi bio upisan u tim napomenama dobijao je nevidjene batine( licno sam preko 5 puta bio u toj situaciji) bez imalo milosti. Vrlo mali broj ucenika nikad nije bio istucen. Naravno, tada mi to i nije izgledalo toliko cudno ,ali u nekim kasnijim godinama sam ukapirao da je to bilo nevjerovatno maltretiranje i izivljavanje nad bespomocnom djecom. Ta ista uciteljica i dan danas radi u toj istoj skoli ,i pretpostavljam i dan danas se sluzi istim ‘disciplinskim mjerama’. Da li je ovo jedini slucaj? Naravno da nije i svi smo svjedoci takvih strasnih postupanja koja su u vecini drzava zestoko kaznjiva zakonom. Medjutim kod nas je ta batina stvar istorije, stvar ponosa i jednostavno toliko ukorijenjena pojava da se smatra normalnom.
  Imao bih jos dosta stvari da ispricam , neke sam dozivio ,doduse mnogo vise stvari sam imao prilike da vidim kao zivi svjedok ali nema potrebe opterecivati raspravu kad je poenta itekako poznata.
  Cilj moj je bio da se upitamo zasto danas STRAH predstavlja najveci problem u borbi protiv ovog i ovakvog rezima?! Da li mislite da takav nacin postupanja prema tolikoj djeci ,i to u institucijama u kojima bi trebalo da se osjecaju zestoko zasticenim , ne uticu na njihovu psihu i ne izazivaju anksioznost kasnije u svim situacijama u kojima ce imati problema sa odredjenim ‘autoritetima’!>?? Da li mi skolujemo armije djece kojima je strah ,prirodno stanje svijesti , jer pobogu, ‘batina je iz raja izasla’???

 119. Mene vise interesuje i zanimljivija mi je “estetika” SDP od iste takve “estetike” vlasti. Ja na primjer mislim da su Sveto i Milo prava “gospoda” za Ranka i drugove. Za mene je SDP ogovornost za posotjece stranje koje traje dvanaest godina ako uzmemo razlaz sa Milosevicem kao tacku racunanja vremena, veca nego pomenute “gospode”. Racun je jasan. Ne bi mogla Crna Gora da bude ovako unistena da SDP nije pruzao odlucujucu oslonac rezimu.

 120. Sergej strah kombinovan sa licemjerstvom koja se prodaje kao “pamet”. Ta kombinacija je majka jedinstvenog crnogorskog bestida i pausalnosti u pristupu bilo kojoj stvari . Takva pausalnost predstavlja se kao ona koja docira zastitnicka ili koja trazi dlaku u jajetu. i kad jajeta nema.

 121. lLjudi ne zaboravite da je posle Rakcevica u SDP poceo dolaziti sav otpad iz okruzenja/Konjevic-Bosna i Radulovic-Srbija/ da bi nam prodavali crnogorstvo po profesiji.Pogledajte dje su sad sto bi rekao Marovic ta dva divna covjeka.Zaboravili ste da je posteni Filip uveden u politiku angazovanjem za advokata Momiru i Milu na procesu protiv Slavka na Cetinju.Nakon toga blistava karijera.Samo da ne zaboravim to je posteni Fico sto nabavi avion za vladu od izvesnog posteno obogacenog Edina Efovica koga po sopstvenom priznanju nije ni vidio a od cije firme Yube iz akt tasne na pijaci je kupio puno potrebni avion.Da nebi bilo problema pozvao se na vladu ali RAkcevic kao posten covjek to nije potvrdio pa je nasao za svedoka protuvu iz uzeg kabineta vlade Kilibardu poznatog iz rata za mir po krilatici izrecenoj u Trebinju-prodaj kravu kupi pusku-.Evo pratim danasnji izbor vlade i divim se onoj hordi poslusnika iz DPS-a.Svi sve vide i znaju a ne smiju rijec da progovore vec na kritike opozicije po neko se odvazi da bi dodvorio sefu da nesto komentarise,Kandidati za ministre mi djeluju kao koze u toru koje cekaju da ih pastir pusti da obrste povjereni im na cuvanje kupus,Sjajno prof Radulovic upozorava sefa na drustvene pojave i realnost-obezbedjenje njegovog i Marovicevog sina- a jadni Krivokapic opominje da se ne pominje familija kao da se obezbedjenja placaju iz njinog dzepa.Stalno se pozivaju na izbornu vecinu.Mislim da to nije dobro jer imamo primjer iz susjedstva dje je vecina godinama vodila manjinu u pogresnom pravcu pa sad ni jedna vecina to ne moze popraviti a da i tadasnju manjinu koja se protivila kusur ne dokaci.Nije vecina i pametnija ako je brojnija.

 122. Sergej, Intet, svaka čast za nadgradnju teme – uveli ste ključnu značajku u priču: strah. U ovako autoritarnom društvu, to je osnovna matrica za formiranje većine društvenih odnosa – djeca treba da nauče da se plaše profesora, radnici uprave, građani vlasti. Plašimo se da govorimo glasno u kafani – “sigurno neko sluša”. Plašimo se da glasamo za opoziciju (onda kada smo imali opoziciju vrijednu glasanja)- “sve se zna”. Ako si privatnik, frka je od raznih inspekcija – “vazda ti mogu nać’ nešto”. Ako radiš za državu, zazireš od nadređenih sa posla – “pušti to, viđi od čega se živi”. Svjedok si zločina – “nijesmo viđeli, bilo je mračno”. I tako stalno, generacijama. Tu komunizam nije ništa novo izmislio, on se samo sjajno “primio” na ovaj poltronski “ne-može-šut-s-rogatim” obrazac. Čak mislim da je u komunizmu još i funkcionisao neki sistem skrupula, barem kada je u pitanju sticanje imovine, možda samo kao usputni efekat sveopšte indoktrinacije (“imaš kuću – vrati stan”). Ali u današnjem nakaznom sistemu, sasvim je “normalno” da funkcioner “ima”, da se “puni” i da ga niko ne pita ništa. Ili da policajac nosi službeni pištolj i kada nije na dužnosti. Ili da direktor firme pravi spisak “sigurnih” za glasanje – samo poneki primjer gdje se moć (realna ili simulirana, ova druga je naročito bitna jer sjajno radi među priprostima, kao kod Gogolja) pokazuje prostim zastrašivanjem.

  Ja ne znam da li je u pitanju mentalitet (lično loše stojim sa psihologijom i strašno griješim u procjeni ljudi), ali vidim da se to reprodukuje unedogled. I znam da ljude koji nijesu naučili da budu zastrašeni to jako čudi, “da li je moguće da nema ko da mu kaže…”. Ima, naravno, ali se plaši. Jer se slobodi nije naučio, a strahu jeste. I zato ne mislim da je pitanje da li je učiteljica/šalterska službenica/policajac iskompleksirana osoba (jer takvih ima svuda, ljudi su zapanjujuće slični) nego za šta sistem koristi najgore osobine koje svi imamo. Strah je sistemska kategorija.

 123. da Piantao ,slazem se u potpunosti. Ja sam samo naveo jedan banalan primjer te ‘uciteljice’, o kojem sam mogao reci par rijeci i stavki iz licnog iskustva. I suva je istina da je taj STRAH zahvatio sve pore drustva i svi ovi primjeri koje si naveo predstavljaju nasu svakodnevnicu. Ovo psiholoski timovi ,za koje pouzdano znam da postoje, u okviru oligarhije maksimalno iskoriscavaju i na bazi tog opet i opet STRAHA fingiraju sve pobjede svih ovih godina.
  I ranije sam govorio ovdje da taj strah u Gori Crnoj nije nametnut, sto je bio slucaj u svim autokratskim rezimima sa kojima smo imali priliku da se susretnemo kroz istoriju, vec je za razliku od njih , Dobrovoljan!!!! E kada uspravni i ponosni Crnogorac (gradjanin Crne Gore) ovu cinjenicu izbaci iz sebe i svoja grotka muda skupi makar u porciji za sladoled a ne u kutiji od kinder jaja , tog trenutka cemo moci da govorimo o nekom opstem preobrazaju i nekom modusu koji treba doseci da bi se skinulo ovo cudo.
  Pitanje je koliko je narod sposoban za to , jer ‘ono sto se grbo rodi…vrijeme ne ispravi ‘ …..

 124. Ovaj blog bi treba uci u knjigu-Ginisa.Ovo je jedina pojava dje je i lider/bloger i njegovi obozavaoci/kometatori cisti od gresaka a pamet da i ne pominjem.

 125. znam ja to moj dobri nidzo mene samo smeta sto ovaj intent proziva ljude za koje zna da mu ne mogu odgovorit. ni ja se s tim perfektom u mnogome ne slazem al ga nebi ovako napodmuklo napada. a i gleda sam jednu raspravu sto su imali intent i perfekt i strendjer ga je tako razbio da ovaj nije zna u koju je drzavu to je bilo zalosno gledat. i sad intent oce da mu se sveti ovako jer ne moze drugacije. to je zalos

 126. Dobra polemika mozda i najbolja u zadnje vrijeme na cg internetu.
  Ako bar na trenutak zastanete na ulicu bilo kog cg grada i osmotrite face tih ljudi i na pamet mozete da ih analizirate tesko ce te pogrijesiti da je sa velikom vecino tih ljudi nemoguce graditi jedno demokratsko drustvo.
  Sa ljudima treba raditi ukazivatim na svoja prava i obaveze,civilni sektor tu treba da se pokaze.
  NVO da je srece organizovali bi dodatne slobodne casove(u skolama na fakultetu) na kojim bi se pricalo o demokratiji i izborima i kako se glasa u demokratskim zemljama.
  Odje vecina ljudi nema pojma sta je glasanje i sta znaci dati nekom glas,sta od njega ocekivati,da glas ne bi trebao da bude vrijedan nikakvih para.
  Da je prodaja galsa najvece moralno posrnuce i da je to trenutna mala materijalna korist koja ce ubrzo biti kontraproduktivna,znaci treba ih uciti kako se glasa za sebe i svoju buducnost i da vlast treba mijenjati cesto a pogotovo kad je nesposobna i kriminalna.

 127. “… i osmotrite face tih ljudi…”

  Pa ništa lakše, promijenite taj i takav narod za neki drugi, bolji, antropološki prihvatljiviji.

 128. Nevezano za temu ali po pitanju straha i poltronstva evo jednog slucaja :

  Cetinje je prije neki dan bilo totalno “okupirano ” od strane policije i raznog obezbjedjenja. Odrzavao se nekakav samit Fica i jos nekih predsjednika iz okruzenja . U jeku turisticke sezone na parkingu , dje se parkiraju autobusi sa turistima haos. Bez ikakva najave ili obavjestenja stizali su autobusi i automobili koji su tog dana dovodili ucesnike samita i njihove goste.Svi su se parkirali na tom parkingu . U medjuvremenu su poceli da stizu autobusi sa turistima. Medjutim oni nijesu mogli uci unutra jer je sve bilo zauzeto …
  Turisti su onda morali da se provlace tuda da bi stigli do muzeja , a vozaci su se snalazili trazeci mjesto za parking po Cetinju. Negodovanje turistickih vodica je bilo uzaludno . Niko od rukovodecih ljudi nije nasao za shodno da bar uputi jedno izvinjenje tim vodicima ( sto bi oni naravno prenijeli turistima ) zbog nastale situacije.
  Moji glasni komentari ” ovo stvarno nema smisla ” propraceni su samo zacudjenim pogledima obezbedjenja . Nijesu mi nista odgovarali ali imam utisak da su u sebe mislili da sam luda i da me treba ignorisati . Jer kako drugacije objasniti ponasanje jedne osobe koja se nesto buni u odnosu na sve one koji su se tog dana divili tim skupocjenim automobilima , tim nabildovanim momcima u uniformama , u odijelima i kravatama naravno uz nezaobilazne naocare…
  Ajde sve to nekako ali ponos i nadmenost koja se vidjela u njihovom ponasanju , to me najvise iznerviralo.
  Ovo je samo utisak sa jednog mjesta , ali meni opet dovoljan da mi ucera jos veci strah u kosti da ovaj nesrecni prepadeni narod nema namjeru jos dugo, dugo, sto da mijenja…

 129. Ja se nikako ne slazem da narod ne zna. Mislim da je cak potpuno suprotno da zna i da ovi koji glasaju ucine to zbog neke svoje i vrlo sitne koristi. Umiruju savjest koristeci izgovor straha. Slazem se da oni DOBROVOLJNO glasaju. Neki doktor uzme mito zna da to nije u redu ali ipak uzme. Tako rade i glasači. Oni hoće da budu korumpirani sistem se tim obilato koristii. Svi su od strane rezima poslozeni u tu koruptivnu spiralua izbori su samo jedan ali njen najvažniji zavijutak. U ovom smislu Crnogorci su su najracionalniji evropski narod. Vide oni kao sto vidi i njihova vlast da sve sto rade u soroj slici vodi u propast. Nije ih briga Milo im je dao san. Svi mozete biti kao ja, samo se malo potrudite.

 130. Svidja mi se polemika na ovom sajtu i nijesam uopste htio da komentarisem, samo da citam, ali juche sam se mnogo iznervirao.

  Pogledao sam premijerove odgovore na poslanichka pitanja u skupstini i ne mogu da vjerujem da im on ocitava bukvicu hvatajuci se za najvece gluposti iz njihovih izlaganja, koje su vrlo lako mogli zaobici. Sjedi sva opozicija i on im dijeli lekcije kao tata, pa ne znam ovo pa ne znam ono. A koliko bi samo bilo bolje da su samo culi sta im je rekao onaj koji se bije sa njim mnogo duze od svih njih. Koliko bi bilo ponosnije da nijesu u parlamentu, a ovako samo pokazuju da im ova situacija u stvari odgovara. Sta ce im vlast, dosta su pare.
  Slusajuci njega juche covjek bi rekao da u Crnoj Gori teche med i mlijeko, a opozicija je tu da postavi pitanje na koje ce vlast pametno odgovoriti.

 131. Prvo da upadnem sa odgovorom NIKŠIĆANINU pa onda moze malo sto smo ovakvi kakvi smo…

  Dakle NIKŠIĆANIN fino si se otkucao, vec te zamisljam kako na svetoj zivotinji konju ides na pecanje u Budvu i kako mu nekako daju plast sijena iz Splendida pod uslovom da ne parkiras tamo :)))))

  A za svetu zivotinju ako neces majku kravu onda glasam magare prije konja. Bolje moze da povuce i gazi preko kamena. A mozda bi jos bolje bilo mazga jer je velika kao konj a tegli kao magare. Ne znam :confused:
  Ipak tvrdoglavo ostajem pri svome da krava treba da zauzme sveto mjesto !
  (slijedi puni laborat)

 132. ako tebi magare bolje odgovara ok, ti odluci ipak je to tvoja potreba, mozda ti Miras moze pomoci oko izbora…pozz

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 133. Slusajte imamo doktore koji uzimaju mito. Doktori svakodnevno spasavaju zivote bore se sa smrcu. Doktorske plate su u odnosu na posao koji rade bijedne. Imamo Mila i njegove koji svakog uboga dana mrcvare Crnu Goru i ogormnu većinu njenih stanovnika. Opljackali su milione. Ista ruka pruza mito i ista glasa. Rezi se na doktore s pravom, ali se glasa za vlast.

  Prava rasprava. Mislim da se Nikšićanin i Lela nijesu razumjeli steta bi bilo da udju u duel i poremete raspravu.

 134. Hvala Rumijo :))) Nego ne znam u cemu je problem oko magareta pa i Hrist je usao u Jerusalem na magaretu.
  Lise toga obozavam magarad, imaju nekako licni integritet :))) kad nece nece, stane ukopa se. A kad oce ponese 2x sebe.

  Ko ima sta protiv magaradi odmah objavljujem rat..

 135. Nego … Sto smo ovakvi kakvi smo ?

  Ne znam ima li kakva studija o socijalnom ili psiholoskom profilu Crnogoraca, ako ima moze li mi neko naznaciti tu knjigu, rad, da ga procitam ?

  Dakle, ovdje je pitanje kakvi su Crnogorci i sto su takvi.
  Mislim da su odredice za to dobro date u ovoj diskusiji. (slika je jeziva pa bi bilo dobro da neko napise ako vidi koju dobru nacionalnu karakteristiku, ja bih trebalo da dobro razmislim jer mi nista ne pada na pamet, sto je grozota)

  Spominje se:

  – nemanje licnog integriteta – Hel
  – sindrom Balsa – pranje oportunistickog duha Crnogoraca – ( cojstvo versus sport, fudbal, slikanje :D) – Hel
  – sindrom dodvoravanja ‘gradskim standardima’ – Hel
  – CG duh na pločnicima ispred BG hotela Moskva – Brano Koćalo
  – sindrom Beograd – Rumija
  – sindrom (pranja) liberalizmom – Intet Glemt
  – sindrom salonska rasprava – Intet Glemt
  – sindrom ne pokajanja – Intet Glemt
  – sindrom “niko cuo ni vidio” “prihvatanje zla radi boljitka” – Nidzo
  – sindorm “car je go” – Nidzo
  – sindrom Crnogorci kao najracionalniji evropski narod – Nidzo
  – sindrom stroga uciteljica/strah – Intet Glemt – obrada Sergej Peric – pa Piantao pa – Nidzo
  – sindrom “ne-može-šut-s-rogatim – Piantao
  – sindrom “prodaj kravu kupi pusku” – Pero
  – sindrom “Budvanin” – Brano Koćalo
  – sindrom “osmotrite face ljudi i na pamet mozete da ih analizirate tesko ce te pogrijesiti – Anarhist
  – sindrom divljenja (divili tim skupocjenim automobilima , tim nabildovanim momcima u uniformama , u odijelima i kravatama) – CETINJANKA
  – sindrom Gospodara – Zoig
  – sindrom krava – Lela
  – sindrom Splendid – NIKSICANIN
  Zoran S. – sindrom gradjanskih prava u slucaju strendjera 🙂

  E fino ovo poredjah. Krasni li smo.

 136. APELUJEM!!!

  ne trositi vise ni slova na profitera i njegove profuknjace.
  Stvarati uslove za odmrzavanje LSCG i Slavkov povratak, jer Milo i druzina su potpuno pukli i kraj im je brz. Treba ovu stoku edukovati i pripremati za promjene, a to nije lak posao.

 137. Pridruzujem se APELU!

 138. Da se ostvario Nicheov san o Nadcovjeku..dobio bi ovih dana protiv tezu u Crnoj Gori…Nadnecovjek Ranko kog vise ne mogu da slusam a tek da ga gleda kako ne trepce i bulji u ovoga sto podnosi kvazi-ekspoze…

  APEL je na mjestu!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 139. Za ono sto se odigralo juce u skupstini nema se rijeci. Opozicija? Kako imaju obraza na ulicu da se pojave? Oni i ona koaliciona ološ od SDP HGI Dinoše i koga još! Bljak!

 140. Fin apel ali ja mislim da LSCG ne bi mogao da sakupi ni ono 5.000 potpisa sto je trebalo za izbore. A tek sto bi propaganda radila i to sa najnizim udarcima.
  Ovo bi bilo moguce jedino kad bi neko drugi preuzeo lokomotivu pa se onda i LSCG prikljucio.

 141. Cetinjanka
  Slazem se sa vama u cetinje nista ne funkcionise gore vlasti od ove nije bilo od rata,pogledajte samo sto se radi od divlje gradnje nesmiju nikome zabraniti izgradnju objekta ili nece ili neko uzima novac da zazmuri divlja gradnja cvjeta.stalno prica nesmije se graditi a vece nelegalne gradnje kao sad nije bilo nikad.

 142. @zoig: “Slusajuci njega juche covjek bi rekao da u Crnoj Gori teche med i mlijeko, a opozicija je tu da postavi pitanje na koje ce vlast pametno odgovoriti.”

  Naravno, opozicija i jeste tu da bi on dijelio lekcije i izigravao tatu infantilnoj publici koja ga, manje-više, smatra ocem nacije. Da imaju išta integriteta i dostojanstva, ne bi ni izašli na unaprijed “odrađene” izbore, nego bi uložili tu zeru časti i “patriotizma”, stisli se godinu-dvije bez poslaničkih plata, dnevnica i beneficija i radili kao konji da obore sistem raspoloživim vanparlamentarnim sredstvima.

  Osim što bi pokazali da su ljudi a ne gumene lutke i dildoi, i alarmirali $#&#@* međunarodnu javnost da ovdje nešto ozbiljno ne valja i da se protiv režima vodi ozbiljna borba, vjerovatno bi imali veću podršku naroda nego sada.

  Očigledno da niko od njih nije spreman da se bori do kraja i čak žrtvuje sopstvenu političku karijeru, kao što je učinio Slavko Perović.

 143. Danas u intervjuuDanu Medojevic saopstava da sef rezima njega licno i PzP napada jer nije progutao mamac kao za ustav pa da udje u koalicionu vladu kada je to nudio S.Marovic.E sad treba da mu bude jasno zasto to nije ucinio Slavko 2001 god.U odgovoru na komentare poslanika na expoze sefa rezima povratnik premijer od cca 90 minuta na Pzp je potrosio skoro 60 a na Medojevica 15 minuta.Zasto ako je tako minoran i nebitan.Zato sto nije dovrsio misiju kada mu je u stranci napravio pobunu.Nesto se cudno desava da dosadasnji ne kriticari rezima pocinju dali slucajno orkestrirano da ga cerece.Ugledni novinari iz USA.Nijesu mu pomogle tolike lobisticke grupe koje navodno placa da zastite interedeCG.Od pisanja iz Bosne nije ga mogao zastiti njegov vrli ambasador Ramiz Basic koji je pred nosom majki stradalnika Srebrenice zatvorio vrata ambasade CG kad su donijele i vratile diplome Lige humanista koju je tada takodje vratio i casni prof Milan Popovic.Naravno sa zakasnjenjem ali na vrijeme da pokaze sramnom Zdravku Surlanu da ovde postoji soj i da se novcem ne moze bas sve.Bas me zanima kako metode Grand cafe Podgorica u ovim slucajevima nisu bili hitri i opretivne.Mozda su zauzeti gradnjom 3-ih traka po Cg.Cini mi se da i posle Pukanica ima Pukija.Kako to mackica-tepanje obozavanim osobama prema transkriptima prisluskivanih razgovora- nije upotrebila svoju vjestinu/diplomatsku i tjelesnu/ da sprijeci da ta fama i dalje kruzi ovim prostorima i kako kaze u intervjuu Danu MEdojevic nervvira nam povratnika premijera.Cijenim gest dobrog doktora i postenog Novice Stanica koji na skupstini rece da za zivota Slavku Perovicu treba spomenik napraviti kako bi mladi imali izvor nadahnuca za opiranje posasti/DPS/.Nocas u zivoj istini dresirani Sukovic hoce da rastrgne Medojevica sto se drznuo da po njemu i kako kaze utisku javnosti ide i tuzaka povratnika premijera po Berlinu i Briselu.Ne pita ga kako premijer preko nadleznih ne obezbijedi da se istrazi ko pobi ljude za cija ubistva se jos ne znaju izvrsioci,da natjera saradnike da sprovode zakone i Vanju Calovic optuze jer se drznula da saopsti da se na Zavali radi veliki biznis bez potrebnih dozvola.Ona bi u svim drzavama svijeta isla u zatvor zbog uznemiravanja javnosti ali ovde ne ide.Zasto.Pa zato sto je u pravu pa i trebala bi dobiti nagradu zato sto je ukazala na najvece zloupotrebe na ocigled svih nadleznih a prvenstveno povratnika premijera jer kad ide u Splendid to prvo vidi.Sjecam se da su posle kradje na izborima 96 godine imali jedinstvo i slogu slicnu danasnjoj a da im je Slavko rekao da ce se brzo poklati.To im se i desili vec 97 god.Meni ovo danas lici na to vrijeme.Ponovo su zajedno ali su sad potpomognuti onim koje je Slavko branio od njih.Ok oni kazu da im nudi evropu i evroatlanske integracije.Tada im je nudio bratstvo i jedinstvo i ocuvanje zajednice.Ako su oni to zaboravili ja nisam.Nek im je srecno zajedno.Bojim se kad se osvijeste da mi necemo biti u obavezi da im tu zabludu oprostimo.Oni su mnogo dugo na nasu stetu na njihovoj strani.

 144. Puno puta je na ovom Blogu objasnjeno, da je u Crnoj Gori politika toliko ogoljena,da je sve postalo vise nego ocigledno.
  Vjerovatno je razlog tome, sto je Crna Gora toliko mala da se ovakav projektovani model drustva ne moze sakriti iza vec izlizanih prica o tranziciji, razvoju demikratije.

  “Sto se grbo rodi,vrijeme ne ispravi” je rekao veliki Valtazar Bogisic, a vise je nego ocigledno da Crnoj Gori trebaju temljne promjene,a ne promjena jedne mafije drugom, sto je pokusaj sadasnjeg prestrukturiranje politickih snaga.

  Upravo je Medojevic, zajedno sa Profiterom gtlavni igrac partije koja treba obaliti Mila,ali sacuvati DPS i tajkune.Dakle, usli bi u poziciju Srbije poslije 5. Oktobra, a trebam li naglasavati u cijim je rukama Srbija danas,da li demokratskih snaga koje su se tukle protiv Milosevica, ili nazalost u rukama Milosevicevih tajkuna.

  Zato Medojevic vec u prvim minutama intervijua kod Sukovica,pominje indirektno, ali direktnije da ne moze biti Slavka Perovic.Kaze, kako je lako dezurnim duzebriznicima i bivsim opozicionarima da pozivaju na bojkot Parlamenta, ali kako je to,kao eto jako ozbiljna stvar koju ne bi podrzao niko od opozicionih lidera pa ni on.Kako eto nema nekog posebnog razloga za napustanje Parlamenta,kao da pokradeni i projektovani izbori, potpuna kontrola i zatvorenost finansija, zloupotrebe oko Prve Banke,policija i DB potpuno u rukama mafije…nijesu dovoljni razlozi, da se zapadnim faktorima kaze DOSTA .Dosta sa podrzavanjem jednog mafijaskog rezima koji je od Crne Gore napravio privatnu drzavu.

  Naravno to nece oni koji se deklarativno tukuci protiv mafije, sustinski odrzavaju tu istu mafiju na vlasti, dajuci joj legitimitet svojim prisustvom u Parlamentu.

  To su oni koji se ne tuku za slobodu i pravdu u Crnoj Gori, to su oni koji idu onom narodnom, sjasi kurta da uzjase murta.

 145. Ko moze da izgubi izbori ko ima milione eura,citav drzavni aparat na celu sa tajnom i javnom policijom,medijima,opozicijom koja radi za vas plus sve kvazi intelektualce stvarno nemoguce.
  Ljudi iz telekoma ne mogu da se odupru pritiscima policije koja oce da prisluskuje i po pedeset hiljada poziva.
  Pa sad vidite dje zivite.

 146. Medojevic i svako iznova misli da je nasao formulu kako ce sa njima.Ne sumnjam da ima najbolje namjere.Mlad je i zeljan dokazivanja.Jedino sto mu zamjeram neiskustvo koje obavezno nosi neku dozu naivnosti.Tako se desi da projektuju njina istrazivanja i daju Medojevicu prostora i dovedu ga na mjesto najpopularnijeg u Cg.Ja bih se zacudio a ne znam zasto nije on.Sa tim rezultatom se ulazi u pricu oko promjene ustava.Tada ista ova vecina baca mamac da ce ukoliko se demokratski dogovore usvojiti predlog da se izbor predsjednika vrsi direktno ili u suprotnom da ga bira vecina u parlamentu.U prvom slucaju Medojevic ima sansi ukoliko se napravi dogovor u opoziciji a u drugoj varijanti nikakkve sanse nema.Znaci sarena laza.Medojevic podrzava usvajanje ustava u parlamentu oni kao fer igraci princip direktnih izbora za predsjednika.Nisam drgo ni ocekivao.Ali su onda razjedinili Meojevica i Mandica tako da je opet prosao posteni Fico i dobili ustav bez muke.Isti se rezultat mogao sa ustavom postici ali jasno reci da ce ga on podrzati i da pozove svoje pristalice da glasaju i izbije im argument da je izdajnik a njih izlozi stalnom naporu da placaju svojim podanicima i da ih mole da izlaze.To je jedan od nacina da ih drzite u stalnoj tenziji i da vracaju narodu pokradene pare makar kroz kupovinu glasova.Sto se tice bojkota parlamenta ja mislim da je to Slavko pametno rekao jer jedini on zna ovu robu.Sa njima nikad,nikad i ponavljam nikad ne treba ocekivati ljudskost i fer odnose.Kad su stijasnjeni sve nude cim se malo kopornu skacu za vrat.Ko je zaboravio trojke u raznim uniformama njihove specijalne specijalce iz Bosne koji su ovde ordiniralu u vrijeme NATO bombardovanja.Ko je zaboravio emisije na Tv Cg Tamare Nikcevic sa Momcilom Perisicem,Zoranom Djindjicem,Vladikom Artemijem,Vladanom Baticem,Draganom i Jovom Kapicicem i Vladom Dapcevicem.Ovo je necuven primjer da je neko spojio dzelata i zrtvu i nahranio na sramnom zajednickom kazanu u Casablanci/Hotel Crna Gora/Samo oni imaju u DPS i nacionalne srbe,albance i bosnjake.To drugi ne mogu u svojim partijama imati.Kad se javi Bardhi da trazi veca prava za albance odmah mu parira Skrijelj,kad Mandic trazi za srbe odmah se javi Gordana Djurovic,kad Medojevic trazi za crnogorce odmah skoce svi iz DPS-a.Ne sjecam se na referendumu 92. god da ih je u DPS-u bilo,kad se javi Cafo Kapetanovic iz SNP-a onda kazu odakle albanac kod srba kad se javi bosnjak odmah skoci Nuhodzic i kaze ne bosnjaci su samo oni u DPS.Gospodo svi gradjani Crne Gore ko ne shvata sa kakvom mi robom imamo posla pisacemo i sjecati se kao ja 90-tih a oni ce piti poslednju krv ovom narodu.Zapamtite ovo da se nesto desilo pa su pristali na van sudsko poravnanje sa porodicama deportovanih muslimana a povratnik premijer onu vece na inauguraciji rece da jos treba vidjeti pod kojim okolnostima se to desilo.I ja mislim ali ne kao on vec vidjeti kako to da ministar da nalog/i gle slucaja ubijen je/da se uhapse i isporuce a da to premijer ne stopira ili ako zakasni a to se desi onda u znak neslaganja smijeni ministra.Ovo mi lici na ostavljanje kupusa kozama na cuvanje a onda pravdanje da ne znamo da koze vole pare,

 147. Pero,

  bojim se da si ili neozbiljan, ili nam se ponovo preko novog imena uvaljuju “kukavicja jaja”.

  Kako je moguce reci za Medojevica da se ne sumnja u njegove najbolje namjere?

  Covjek koji je radio u Vladi Mila Djukanovica za vrijeme sluzenja DPS Milosevicu, koji je radio u Agenciji koja je osmislila poljackasku privatizaciju,koju napusta tek kada mu Mico Vlahovic i Drecun pred nosom otimaju privatizaciju Instituta Simo Milosevic,covijek koji je po zadatku ubacen u LSCG kako bi liberale uvukao u Vladu poslije izbora 2001., covijek koji je na onakav brutalan nacin napao LSCG kada je vidio da nije obavio zadatak,covijek koji je od rezima dobio logistiku i sav moguci,nezpamceno veliki medijski prostor za stvaranje i djelovanje GZP koji je trebao daviti i biti falsifikovana zamjena za LSCG, covijek koji je sa svojim PZP igra ulogu laznih opozicionara, dajuci mafiji legitimitet prisustvom u Parlamentu,covijek koji na svojim komentarima po internetu pise da se Slavko Perovic prodao Milu Djukanovicu,uz arsenal svih onih cuvanih lazi iz CKL.

  Dakle, cika Pero, ne zajebavaj.

  ps bez ljutnje

 148. sova :

  Svaka ti je na mjestu !!!

  Ljudi , ja shvatam ove budale koje nemaju veze ni o zivotu da ih Medojevic moze prevariti svojom lijepom pricom…
  Pero tebe uopste ne razumijem !!!
  Barem ne poslije svih opsirnih diskusija na temu Nebojsa Medojevic i njegova uloga na crnogorskoj politickoj sceni…

 149. ja ne sumnjam ni u vase najbolje namjere.Mislim na Sovu i Cetinjanku.Morate shvatiti da svako misli da le bas on sa svojim nacinom i metodama taj za otarosavanje glavne posasti.Ako bugemo svima trazili dlaku u jajetu ovi ce vladati a me se svadjati.Ja ne mogu reci da su Rotkovic i Krsto Pavicevic prodati ali nisu izdrzali.Medojevica podrzavam dok se bori protiv Djukanovica.To sto pravi greske ja vas moram podsjetiti da smo i mi u LSCG po nekad pravili greske.Da ne podsjecam jer me rastuzuje.Meni niko ne moze da objasni da neki ljudi koje znam jako dobro su dosli u situaciju da su sad sa onima protiv kojih smo sad svi mi pa i Medojevic.Necu da se bavim Medojevicem jer LSCG je napadao i radio o glavi Profiter i UDB-aska kamarila Jevrem,PEN,Matica,Slobo Franovic sramotni.Oni su se svi pozivali na crnogorstvo po zanimanju i njihov navodni doprinos a onda LSCG napadali da je radikalan.Razumio bi ih da su odlazili u bilo koju stranku za koju se moze reci da je gradjanska i demokratska ali su svi javno ili tajno zavrsili kod povratnika premijera.Doduse u njegovim raznim sekcijama koncipiranim u Grand caffeu.Nemojte da trvrdokornim stavovima sve kjude apriori od nas odbijamo.Podsjeticu vas da smo podrzali Andriju Jovicevica za premijera 2001 god iako je na proslavi MUP-a Milu pozelio dug zivot i vodjenje drzave ali ga je odmah posle Milo smijenio jer je posumnjao u njega a Jovicevic pokusao da pokaze gradjansku i licnu hrabrost pokusajem da procesuira i premijera u aferi Moldavka.Necu se ljutiti ni na ciji komentar.Uostalom uzivam da se dopunjavam razmisljanjima slobodnih ljudi pa i ako misle drugacije po pojedinim pitanjima samo ako im je glavni cilj rusenje rezima ja ih postujem

 150. “covijek koji je po zadatku ubacen u LSCG kako bi liberale uvukao u Vladu poslije izbora 2001.”

  Aha,baš vas je Medo uvukao.Tada smo ka ikad mogli napravit Narodnu slogu,ali uslijedilo je najveće razočaranje u istoriji političke scene Crne Gore,jer i pored krađe,pored pritisaka i represije,mogli smo poslat DuPeeS u opoziciju..i sve bi bilo drugačije.Osjetili bi dah slobode poslije 62 godine.Ali vi ste pošli u zagrljaj njima,radi “ostvarivanje programskih načela” ,radi stvaranja privatne mafijaške države.Za idućih 112 godina nećemo imat takvu šansu.A i tada ćemo bit na korak od EU…

 151. Sigurno. Dragan Šoć je insistirao na takvom dogovoru, ali je Slavko srušio dogovor, telefonom iz Grčke. A ništa od toga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju.

 152. Jox,

  Nema potrebe da polemisemo,stranice i stranice su ispisane na ovom blogu o ulozi svake stranke i svakog pojedinca poslije izbora 2001.
  Dakle, kada se neko ponovo javi na ovu temu, moram sumnjati da nije dobronamjeran, vec se zna sto, da ne ponavljam svaki put…

  Takodje, Pero moras nesto shvatiti.Ne moze nas u istom frontu odrzati samo ono sto neko izjavi protiv Djukanovica.Jasno je meni jako dobro, kakva je to lijepa muzika za usi, kada cujemo Medojevica na TV,ili kada kupimo Monitor ili Vijesti u posljednjih sedam osam mjeseci.

  Ali,Pero milio brate,kako ti nije jasno da su oni samo instrumenti za novi puc u DPS ,a nikako za smjenu DPS i ovih lupeza.Mozda sruse Mila, a ostane Sveto, pa mu desna ruka bude Profiter i Mugosa.Ili padne i Sveto, pa ostane neko treci,ali sve isto obrni-okreni.Pa prezivi jedno 60% tajkuna legalizovanih i ociscenih ka sunce.

  A onda Pero pojeo vuk magarca.Onda ce primjenjivati svoju pravnu drzavu 100% na nama, bicemo njihova najamna radna snaga, a njihov renta-premijer u borbi protiv korupcije i kriminala ce biti niko drugi nego Medojevic.

  Ako se karte otvore u ovom pravcu, a taj pravac se crta preko Atlantika, pa je za vjerovati da ce ici tim tokom,ponavljam Pero,docicemo u poziciju u kojoj se Srbija nasla poslije 5.Oktobra.ONDA JE TO DEFINITIVNO KRAJ.

  O Profiteru necu ni rijeci, jer kakva je to splacina zna svako na ovom blogu.To je esencija zla,koja mimikrijski mijenja oblike,te je pogresno reci da Milo drzi Crnu Goru svezanu u cvor.

  ISTINA JE DA JE PROFITER SREDINOM DEVEDESETIH, IZUZEV LSCG KOJI GA JE PROZREO, SVEZAO U CVOR SVE ONO STO JE VALJALO U CRNOJ GORI I DONIO GA NA TACNU DJUKANOVICEVOJ MAFIJI.
  PO ZAKONU PRIRODE TO STO JE SVEZAO NAZALOST JE I OSUSIO,PA SADA DJELUJE KARIKATURALNO.TO SU TI PERO SVI MILANI POPOVICI,SVE MILKE TADIC,SVI KOCANI…

  A, Medojevic dobri moj Pero, opet nista licno protiv njega.Ali, Pero, to je klasicna avetinja koja misli za sebe da je prepametan.Nafilovan je raznim znanjima iz domena privatizacije, napunjen milionima podataka, vazda zeljan slave i novaca, pa nije birao kome ce prodavati svoje intelektualne usluge.Njega vise ni amerikanci ne koriste, bez samo jednokratno.

  On nije naivan Pero, on je PODLAC.Doduse neznaveni PODLAC, ali to su vec njegovi problemi i naravno onih koji se nadaju boljem u CG kroz njegovo politicko djelovanje.

  Najgore u svemu je moj dobri Pero, sto sam ubijedjen da si ti stvarno bio iskreno uz LSCG, ali dobri moj Pero ne treba se svako za trpezu pripustat.postajes kontaminiran.

  PODLACI su kao sama sustina zla puno puta prijamcivi.Ostaj mi u zdravlju,Pero.

 153. “… da se zapadnim faktorima kaze DOSTA .Dosta sa podrzavanjem jednog mafijaskog rezima koji je od Crne Gore napravio privatnu drzavu.”

  E, da bi se reklo – DOSTA, treba se uhvatiti u kosstac sa akterima iz osnovne pricce Gor-a Vidal-a, i to na takav naccin da situacija u CG bude uzeta kao jedan od brojnih primjera ssirom Svijeta.

  Misli globalno, radi lokalno … CG je dio iste pricce.

 154. “… da se zapadnim faktorima kaze DOSTA .Dosta sa podrzavanjem jednog mafijaskog rezima koji je od Crne Gore napravio privatnu drzavu.”

  E, da bi se reklo – DOSTA, treba se uhvatiti u kosstac sa akterima iz osnovne pricce Gor-a Vidal-a, i to na takav naccin da situacija u CG bude uzeta kao jedan od brojnih primjera ssirom Svijeta.

  Misli globalno, radi lokalno … CG je dio iste pricce.

 155. Sergej, piantao,

  Izvinjavam se na kašnjenju, svakodnevne obaveze učine da koncentracija popusti… Ali uspio sam pročitat vaše postove.

  Moja peonta je, a čini mi se da se slažete, da se isti problemi nalaze na svim nivoima društva. Mislim da generalno sistem vrijednosti u CG, iz koga proističe i ponašanje državnih struktura (škola, policija, sudovi itd.), forsira vrlo problematične strane ličnosti. Mogao bih da odem još dalje, pa da kažem – ludilo. Recimo – priča sa batinama koju je potegao Sergej. Svako ko je po bilo čemu odskakao devedesetih godina (ograđujem se na ovaj period jer ne znam kako je sad, ali sumnjam da je mnogo bolje) je dobijao batine u školi. Prilično gadne batine, i od ostalih učenika i od nastavnika i od uprave. Nastavnici su tukli “nemirne”. Jednostavna analiza pokazuje da ih nisu tukli iz nekih “pedagoških” mjera (pod znacima navoda jer moderna pedagogija odbacuje i osuđuje nasilje kao vaspitnu mjeru), već zbog sopstvenih problema – nezadovoljstva, frustracija, i sl., koje je trebalo iskaliti na nekom ko je bespomoćan, a potpuno nedužan. A kako natrposječna inteligencija često dovodi do ekscentričnosti i ekstrovertnosti, tu već imamo problem. Tanki živci i “nemirno” dijete… Ili, da postavim to onako kako mi se čini logičnije – ovi mladi ljudi koji itekako imaju šta da kažu i ogromni potencijal da napreduju, odjednom bivaju sputani i svezani psihološkim problemima nekih ljudi koji su im nametnuti kao autoriteti i od kojih moraju da uče. Neki imaju snage i volje da izguraju čak i pod takvim uslovima, a neke (mnoge) takav sistem slomi. To je tema o kojoj se mnogo i pisalo i snimalo. I onda imamo skandal kad neki učenik pretuče nastavnika, a nikad, nikad, nikad niko ne pomene sve one batine koje učenici dobijaju od samih nastavnika. U čemu je razlika?

  Naravno, pogrešni sistem vrijednosti, usađen za vrijeme škole određuje čovjekov život. A društvo je skup pojedinaca, tako da ista stvar određuje i društvene tokove, društvene norme, kolektivno nesvjesno i sl. Onda imamo na naslovnoj strani svih novina da je neko uhvaćen sa 1,2 ili 0,7 grama marihuane, osramoćen u novinama, mentalno i fizički zlostavljan od strane policije, osuđen, etiketiran za cio život, dok hiljade drugih u isto to vrijeme tuku svoje žene, đecu, roditelje, a da im niko ništa ne kaže. Ne, oni su uzorni dio društva. Da ne pominjem sav heroin na ulicama Podgorice (a čujem situacija je ista ili slična i u drugim gradovima u CG), sve dilere koje policija čuva, najgore tipove koji su uništili desetine i stotine života, a da ni dana nisu proveli u zatvoru. Na isti način će se maltretirati neko ko je homoseksualac, ili neko ko se oblači “čudno”, dok će se sa divljenjem gledati na nekoga ko je prevario, silovao, ubio… podrugljivo će se govoriti o nekome ko ima kose oči ili malo tamniju put, biće proglašen za sektaša i jeretika svako ko nije pravoslavac, ko nije za DPS biće proglašen remetilačkim faktorom i neprijateljem države i sl. Dakle, jedna užasno izvrnuta slika o tome što je sloboda, što su ljudska prava, pravo na mišljenje, različitost i sl. U isto vrijeme, isto to društvo je potpuno nespremno za prihvatanje bilo kakve građanske obaveze, uvođenje bilo kakvog reda, organizacije i sl. Zato je potpuno logično da na samom vrhu piramide, ustoličen, krunisan, sjedi kriminal, da mu pomažu nasilje i laž, a da na samom dnu migolji podlost, oholost i nepravda… Tako meni izgleda crnogorsko društvo, sa svim “reformama”, “napretkom”, integracijama i – nikako ne zaboraviti – opozicijom. Ja ne znam kako će teći promjene u CG niti kad će do njih doći. Duboko vjerujem da će ih biti i da će početi od unutrašnjeg preispitivanja i kajanja, prije svega na ličnom nivou. Ako se ovo desi jednom većem broju ljudi, onda imamo šanse. A da bi se to ikad desilo, moramo stalno i na svakom mjestu govoriti istinu o onome što je bilo i o onome što jeste. Ja ne vidim drugi put.

 156. Ok.Svi su losi i svi su u nekom vremenu bili nedje kad nije trebalo.Kako cu zamjerat Medojevicu koji nije bio clan LSCG ili nekom drugom ko je simpatisao tu politiku.Ja od stida ne pominjem Mika i one druge ljude koji su na zalost otisli sa njim.Dje ih je poveo.Nosi nasu ideju u Rozaje na noge bosnjacima koji ga uslovljavaju i neiskreno sa njim bivaju a koketiraju sa Milom.Treba li da napominjem rezultat.Na kraju se za slamku hvata sa Batricevicem.I dje je sad.Bila licitacija i prosla.Slavko je dalekovid pa je donio odluku da se malo odmorimo.Ovaj DPS motor radi i na benzin i na dizel.Nazalost gorivo mu daje EU.Oni hoce na ovim prostorima trenutacni mir i red zbog slaganja BiH,Kosova i Makedonije.Potom na red dolazi najljepsi zatvor za Balkanu.Nemojte se iznenaditi ako se desi da spoje isfiltrirani DPS i prosvijeceni SNP.Nemojmo biti nerealni.Posle cuda od 20 godina mi hocemo normalno drustvo institucije i mlade ljude.Pogledajte na proslavama DPS-a zabrinjavajuce puno ima mladih ljudi.Ako su kodeksi ono sto ja mislim i jedan dio ljudi koji su na srecu ostali protiv rezima ne mogu sebi objasniti zasto su onda ti mladi ljudi tamo.Jedeini razuman odgovor je interes.Pa ljudi bliski povratniku premijeru kontrolisu direktno ili indirektno sve u Cg tako da je to trziste gdje se vrsi usmjeravanje ko ce za koga biti.Neko pominje te ako maknemo Mila pa maknemo Sveta ovi ce se konsolidovati i opet nista.Na zalost mi sami ne mozemo imati vecinu ne ovakvu kakvu oni imajuda bi ugnjetavali manjinu vec vecinu za ideje ljudskih prava i sloboda pa posto smo rijesili veliko drzavno pitanje da vidimo kako da se bolje i slobodnije zivi.Zaboravili ste da nemamo prava na monopol mi i samo mi.Imali smo dosta izdajnika od pocetaka.Svi su u nedostatku alibija izgovarali ne moze se sa Slavkom.Na zalost onda idu u razne zaklone ali sustinski UDB-a ih upregne protiv LSCG.Niko nece moci oprati celnike CG Momira,Mila i Sveta za ono sto su uradili.Ali moramo utvrditi stepen krivice.Ne mozemo Momira koga ovde nema vec 10 godina kriviti za originalno voljenje Crne Gore do poslednjeg njenog Eura.E taj exkluzivitet je Milov i Svetov.Zato im i pripadaju pocasti pa i posteno i fer sudjenje u razumnom roku.

 157. Pero,

  Sve sam ti vec objasnio.

  Cudi me da ti upotrebljavas najizlizaniju UDBASKU recenicu “liberalima niko ne valja”.

  Vjerujem da ti ne trebaju UDBASKI argumenti da bi odbranio svoju neodbranjivu poziciju.Zaboga zar smo malo stradali od tih UDBASKIH SMRADOVA da bi sada morali u medjusobnim diskusijama upotrebljavati njihovu argumentaciju.To od TEBE najmanje ocekujem.

  Medojevic je covijek koji se ostrvio prvi na LSCG.
  Zar smo tog PODLACA trebali pustiti da nam lamentira postenjem.PODLACA koji sluzio Milu Djukanovicu,pa Bogoljubu Karicu, pa se ujedinio sa Tvorom od Trstena u pokusaju puca u LSCG 2001.

  Sjecas li se Pero ko je snimao film o Trstenu? Bjese li to Medova desna ruka Koca Pavlovica.Ko je vrtio taj fim danonocno,dobri moj Pero?Bjese li to Milova i Acova televizija TV IN.A, do dana danasnjeg se ne sazna ko je kupio Trsteno,jedino se zna da su Ana Kolarevic i njen tim pokupovali sve od Drobnog Pijeska do Budve, treba li puno pameti da se ne vidi kome je namjestena kupovina za 8 eura, zemlje koja vrijedi brat bratu 400 E.

  Pero, zar tebi da se objasnjava ko je Medojevic.zar ti i dlaka na glavi vjeruje da je on kadar obaliti ovaj mafijaski rezim.On,koji se talio sa svakim od koga je mogao imati koristi.

  Pero, kada dodjes do Podgorice, pitaj ga sto ne napusti Parlament.Poruci mu, ako to uradi, spremni smo na veliki DETANT prema njemu i njegovoj PZP. Dokle god daje mafiji legitimitet, a prica nasu pricu, mi cemo onoliko koliko mozemo, preko jedinog slobodnog prostora, naravno INTERNETA ukazivati na nas ugao gledanja crnogorske politike.

  Pero,puno pozdravi Meda i Kocu, mozda jos ima vremena da naprave korak naprijed.

  Naravno kada bi bili puno manje matematicari, a puno vise ljudi od integriteta i elementarnog ljudskog postenja.

 158. Da ja koristim tu kvalifikaciju pa makar se poklapala i sa UDB-askom.Ja vjerujem u ono sto je radio Slavko pa bogami i mnogi drugi do skora.Za mene za razliku od dostine je krivica licna,locirana i dokazana davno a to sto nema trenutne mogucnosti i da se za nju odgovara najmanje sam ja kriv.Ja samo apelujem da ne svojatamo to sto je Slavko i mi sa njim radili premnogo jer ce nam uvijek faliti saveznici za konacan uspjeh a mi ga sami ne mozemo ostvariti.Time ne alimentiram nikoga pa ni Medojevica.Zaboga necemo tezinu problema koje smo imali sa napustanjem LSCG/Micko,Ljuma,Stanka,Ramko,Rados,Krsto izjednacavati sa problemima koji su nastali sa Mikom i drustvom.Valjda su ovi potonji veci i zesci jer su u srce direktno pogodili.Ja sam to prebolio.Zao mi je da nisu sa nama ali kad vidim da su Milu dali potporu u Baru,Kotoru i drugdje dobro sam razmislio i shvatio da ja ne mogu u ime njih odlucivati.Ja opet ponavljam da moramo prihvatiti da neki ljudi su mozda i lutali u nekom periodu ali ih sada treba uvaziti ako rade konkretna djela.Ne bilo kakva.Samo djela protiv dvoglave azdaje.Mozda nije moderno ali neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.Ja bih najsrecniji bio da su poslusali Slavka i rekli >gospodo imate vecinu bucajte kao i do sad,pa dako nas dovedete ponovo do kakvog rata za mir>pa da mi sjedimo u publici i gledamo kako ih hvali gosp. Mirel i kako ambasadore Njemacke Smitha i Pathea proglasavaju neprijateljima a njihovu ljubimicu Lizu iz USA prijateljem Cg.

 159. Pero,
  sretno tebi bilo sa Medojevicem,ali me cudi sto ne spomenes kako je taj isti Medojevic sa Mikom probao da uvali LSCG direktno u Mafiju.

  Pobogu Pero, zar ti nije barem malo cudno da on stalno izjednacava poziciju Tvora od Trstena i Slavka Perovica.

  Pero, mili brate, zar ne citas njegove izjave na internetu o Slavku, vjeruj mi ni za jotu se ne razlikuje od Jevrema i kumpanije.

  Sto se tice Medojevica on nema ni prijatelja ni neprijatelja,zato ga ne mogu svrstati u kategoriju, neprijatelj mog neprijatelja-moj prijatelj.

  Medojevic pripada kategoriji onih ljudi- ko da vise.
  Zato mu ne mogu dati podrsku, jer njegova sadasnja pozicija se preko noci moze promijeniti,kao sto se zaboga toliko puta mijenjala u posljednjih 15.godina.

  Jadno je da ga ti advokatises.

 160. Nemam namjeru da advokatisem Medojevica.Kao gradjanin sa pravom glasa a kad mi nema LSCG hocu moj glas da dam nekom.Kome.Pa necu valjda DPS-u i SDP-u.To su dvije stranke koje su krive za sve u CG.DPS jer je radio sto je radio a casni SDP multietnicki mu to pecatirao.I.Sta mi da pricamo i trosimo vrijeme.Koliko puta koriste mi i nasa vecina.Naprosto oni se na zalost moraju srusiti vecinom.Kojom.Na zalost daj sta das.Pa zar nismo nekad bili sa ljudskom kanalizacijom Kilibardom.Ni toga se ne stidim.Koristilo je.Pacifikovali smo negativnu energiju i mrznju proizvedenu u DPS kuhinju i rijesili ceranja na petrovdan po Cetinju.Vise se u CG nije pojavljivao Arkan.Grijesim jeste kad je dao podrsku Djukanovicu 98 njegov potpredsjednik Pelevic.Na noz je bilo pominjanje samostalne CG.Kad Djukanovic biva postenoobogacen nema kud vec u samostalnu.Koja je prva radnja.Unisti arhitekte i dovedi priucene.Pogledajte ko je slavio i veselio se.Pa mi smo uvijek proklamovali slobodu pojedinca pa ostalo.Sad je Misko 101%,Sveto 102%,Fico 103%,Ne zaboravite vecinu.Ta vecina su 92.godine oruzjem i silom bili protiv rata za mir a danas su vecinom protiv manjine koja im je branila da to budu na sramotu Crne Gore.Da zavrsim meni nikad Medojevic ne moze biti uz sve njegove izjave odgovoran koliko i nasi koji su nas osramotili i vrhovni poglavad ajatolah Milo

 161. Pero,

  BYE-BYE…

 162. pero :

  Imas ti pravo !

  Ljudi , meni je danas nesto dosadno da mlatim praznu slamu!!!

 163. @pero: “Kao gradjanin sa pravom glasa a kad mi nema LSCG hocu moj glas da dam nekom”

  Nikome! Građanin daje glas onome čiji program prepoznaje kao sebi blizak, ako u njega ima povjerenja da će program sprovesti. Ako ne prepoznaje takve partije na sceni, građanin NE GLASA. Apstinira. Jednostavno je.

  Crnoj Gori, osim što nedostaje partija koje nijesu kompromitovane i imaju konzistentan program, nedostaje i građana koji će reći “neka, hvala” šupljim kompromisima i žmurenju na jedno ili oba oka radi nekog “višeg” cilja. Kada bi “građani” Crne Gore ovaj princip većinski sproveli samo jednom, samo na jednim izborima, opozicione partije bi se uozbiljile i razmislile o tome da napišu prave programe i razviju kapacitete da ih realizuju umjesto opšteg, nepodnošljivog populizma. Ovako, Pero, ljudi glasaju za ove što će primati parlamentarne plate i dnevnice istovremeno namještajući se na penal premijeru. Jedna od odlika građanina je integritet, on može biti prevaren, izigran i manipulisan ali samo jednom, ne šest puta za dvadeset godina.

 164. ZDRAVICA VOJVODE MASA DJUROVICA ( ZVANOG DEJAN ) KNJAZU NIKOLI NA DJURDJEVDAN 1889 GOD. NA CETINJU SACUVAJ TE BOZE OD

  1.PRIJATELJSTVA VEZIRA SKADARSKOGA

  2.POBRATIMSTVA TURSKOG

  3. BESE ARBANSKE

  4. LAZI MLETACKE

  5. OKUPACIJE CESAROVSKE

  6. PAKOSTI OKOLINE

  7. SPIJUNA I DOMACIH IZRODA

  8. INTRIGA CETINJSKIH

  9. PIZME BAJICKE

  10. STIME CEKLICKE

  11. TRGOVINE NJEGUSKE

  12. MAHA CUCKOGA

  13. POKUTNJICE BJELICKE

  14. GLAVARSTVA CEVSKOGA

  15. SETOVANJA VELESTOVSKOG

  16. ARAMBASA VOJNICKIH

  17. GOLOTINJE I GLADI MARKOVLJANSKE

  18. LUPEZA ZAGARACKIH

  19. KARAVANA KOMANSKOG

  20. VOJVODSTVA LJESANSKOG

  21. BAJRAKTARSTVA CEKLINSKOG

  22. LJUBOMORE CRMNICKE

  23. TURAKA BARSKIH

  24. STAROSJEDIOCA ULCINJSKIH

  25. RANA LJUBOTINJSKIH

  26. DUGA PASTROVSKOG

  27. NASILJA GRBALJSKOG

  28. SMRADA KOTORSKOG

  29. COJSTVA PODGORICKOG

  30. HVALE KUCKE

  31. FISA I SOJA ZETSKOG

  32. KUMSTVA VASOJEVICKOG

  33. PLEMENA MORACKOG

  34. IMANJA BRATONOZICKOG

  35. MEGDANA ROVACKOG

  36. KOMSILUKA PIPERSKOG

  37. ZORENJA BJELOPAVLICKOG

  38. KUCA USKOCKIH

  39. RDJE PJESIVACKE

  40. PESTOKUPLJEVINE NIKSICKE

  41. KRVI LUKOVSKE

  42. SVADJA I LAZI ZUPSKE

  43. LUKAVSTVA DROBNJACKOG

  44. SIROTINJE SARANSKE

  45. ILE PIVSKE

  46. LAZI GATACKE

  47. GLIBA GOLIJSKOG

  48. ODIVA BANJSKIH

  49. VODJA RUDINSKIH

  50. ZASJEDA TREPACKIH

  51. KIRIDZIJA ORAHOVSKIH

  52. KISTOVSKOGA SUDA

  53. KAPETANSKE VLASTI

  54. PERJANICKOG IZVRSENJA

  55. IMOVINE NIKOGOVICA

  56. POPOVSKOGA BIRA

  57. ZENA NAMIGUSA

 165. sacuvaj me Boze Gore Crne u skracenom izdanju Lela…:)

 166. Ti Lela otkrivas toplu vodu po cijeli dan, toliko si dosadna da mi se ne dolazi na ovaj blog zbog tebe…..

  Ave Slavko,morituri te salutant!

 167. Ja predlazem da te odlikujemo za takvu zrtvu.

 168. … za sada si zasluzio bronzu ali ako fino objasnis sto ti smetam moze biti i zlato ..

 169. Gospodo moja DPS je i iscekivao apatiju i onda svoj siguran glas aktivira i vlada u kontinuetuevo od 1945 god.Dali ste zaboravili da je nekad opozicija imala 16 od 21 opstinu.I kako se desi dan preotme to.Tako sto su sirili pricu da su Liberali u koaliciji sa Pedjom i Socem.Tada je Dinosa trazio one sobe i podrzavao Mila.Bosnjaci su mudro cutali i cekali da vide ko ce pobijediti.Naknadno su preko Mika podigli cijenu i danas su svi tamo dje su.Nek im je srecno.E kad su pobrojani u koaliciji ili glasaju DPS onda su oni ti koji su prepoznali evropski put dzelata.Napominjem zajednicki DPS do 96 god,pa narodna do 2001 god pa podupiraci/SDP/stalni aditiv Dinosa i povremeni Bosnjaci.Dosli smo u situaciju da DPS onima koje je protjerivao usracivao i oduzimao sva prava danas preko grbace naroda isplacuje nadoknadu za nanijete stete i boli a mi oni drugi pa ma koje orjentacije bili necemo to da im oprostimo i materijalizujemo jer cuvamo gradjansku orjentaciju cast i postenje.Mozda i nama TREBA I NOVCA I JOS NECEG NE HVALA MI CEMO OSTATI PROTIV PRODAJE DUSA.

 170. Pero, interesuje me kako objasnjavas zasto je LSCG prekinuo sa radom ?

 171. Pero,
  izvini ,ali postao si stvarno dosadan.Ako ces da skupljas PODLACU od Medojevica glasove na ovom blogu,stvarno si zalutao.

  Batali uzaludnu rabotu.

 172. Mi u LSCG smo tamo zato sto smo slobodni ljudi.To sto je rad stranke zamrznut ne znaci da se nece kad se za to stvore uslovi i aktivirati.Sama pomisao na to ledi krv u venama rezimu.Pa recite posteno dali ima neko u CG ko bi parirao Slavku Perovicu po onim osobinama koje karakterisu covjeka od integriteta.Dje su bili ovi danasnji evropejci kad je branio bosnjake od iste one vecine/slicne ovoj danasnjoj/kad je pozivao da se ne napadaju susjedi,da se nasi mladici ne salju van Crne Gore da bi odbranili tezu da treba ratovati tamo da bi mi ovde imali mir.Dali se neko sjeca da je tadasnjeg ministra policije radi zastite jednog gospodina iz Rozaja pozvao na dvoboj.Ne treba vise.Jedva cekam dan kad ce prihvatiti poziv do koga ce sigurno doci i stati na celo ujedinjene opozicije i srusiti krvopije.Tu ja nemam dileme da mu nema ravnog.Jedini ima kapacitet da spoji ono sto u CG moze bilo ko drugi.

 173. Poštovani Slavko,
  Počeo si temom intervju Gora Vidala a vidiš li u šta su se izrodili komentari?
  Ovo mora da ti kaže nešto vrlo bitno.
  Samo sam letimično “prelistao” komentare i vidim da komentarišu sve samo ne tekst tj. intervju.
  Te srpski i ekavski, te crnogorski, ćirilica, medojević i udba te….
  Sve samo ne ono što si im predstavio.
  I ovom našom nezavisnom, a nezavisna je koliko sam i ja rimski Papa, vlada se slično kao u Americi s razlikom da Gor tamo pominje 1% koji vladaju a kod nas je 1 promil. Najviše 15-20 ljudi ili najtačnije 1.
  Ako imate ambicija da nekad srušite ovo zlo (moje mišljenje) prvo bi trebalo pomiriti ovaj narod i razbiti (koliko se može) razne predrasude.
  Neka vam četnika i partizana, komunizma i kapitalizma, “udbe” sad se to drukčije zove a grđe i zvuči no udba, i nadasve srba i crnogoraca.
  Vidite li jadni nebili (komentatorima) da vlast održavaju PRVENSTVENO na ovoj zadnje pomenutoj podjeli. Crnogorci protiv Srba i obrnuto.
  Obrnite nešto za spas naroda. Nije ni ovaj narod nepošteniji od svih drugih (ni Srbi ni Crnogorci) ali su u mrklom mraku kao i Ameri. Manipulacija, laž, obmana.
  Čovjek je slabašno živinče i ne osuđujte ga mnogo.
  Udri po kreator(ima)u obmana tj. izazivačima i tvorcima fatamorgane ili onome 1% ili 1.
  Dako se kad otvore oči ovome puku.

 174. “Ali,Pero milio brate,kako ti nije jasno da su oni samo instrumenti za novi puc u DPS ,a nikako za smjenu DPS .”

  Stvarno ljudi,kako ne shvatimo da će puč u Dps-u?Mora da sam nedobronamjeran Sovi o5 što uviđam da nijedan jedini eksces se u toj perfektnoj represivnoj mašini ne događa preko deceniju…jer sam bio nedobronamjeran i sumnjiv kad sam reagovao na laž da je Medo bio taj koji je spriječio da LSCG ne napravi sa opozicijom 2001. vladu.
  Al eto uvjeravaju nas da imamo strpljenja da čekamo taj puč…do Strašnoga suda i prelaska vremena u vječnost…

 175. U subotu 20 juna 2009 godine u prostorijama radija Free Montenegro, ulica Slobode 59 bice održana koferencija za novinare povodom podsjecanja na godinu dana od prestanka rada jedine slobodne mediske kuce u Crnoj Gori. Na koferenciji za novinare govorice gospodin Misko Djukic. Poziv ce biti upucen svim stampanim i elektronskim medijima.
  Ko zeli da prisustvuje ovoj koferenciji, dobro je dosao.

  RADIO FREE MONTENEGRO

  PROGLAS

  DANA 20 JUNA 2008 GODINE PRESTAO JE SA RADOM RADIO FREE MONTENEGRO. FAŠISTIČKI OKUPATOR, PREDVOĐEN DOMAĆIM IZDAJNICIMA A „MORALNO“ MOTIVISANI KORUMPIRANIM POSMATRAČIMA OBRAČUNALI SU SE SA SLOBODOM U CRNOJ GORI. U NEDOSTATKU SLOBODNOG TRŽIŠTA PREDVOĐENI IDEOLOGOM VESELINOM VUKOTIĆEM CRNOGORSKIM GRAĐANIMA JE UKRADENO PRAVO NA POSTOJANJE.
  KOLEKTIV RADIA FREE MONTENEGRO USKORO OBJAVLJUJE KNJIGU KOJU POSVEĆUJE PROFESORU MILANU POPOVIĆU. KNJIGA SE ZOVE „OD POTPISA DO SAMOUBISTVA“.

  SA PESNICOM NA ČELU POZDRAVLJAMO VAS ŽIVIJO MILO ĐUKANOVIĆ!!!!!!

  KOLEKTIV RADIJA FREE MONTENEGRO

 176. KOFERENCIJA ZA NOVINARE POČINJE U 12:00 H!

 177. nebojsa :

  Mozes li ovo obavjestenje postaviti na

  daily news montenegro…

  Unaprijed hvala !

 178. RE: Gost

  odlično ste vidjeli SUŠTINU problema, potpisujem veći dio vaše priče.

  U pravu ste, ovo o čemu se raspravlja nakon svakog teksta govori da sve u Crnoj Gori vodi ka CENTRU NAŠEG MRAKA: ovom paklenom sistemu i njegovoj isturenoj vlasti. Za mene je dobro što je to tako, jer komentatori su tu prije svega da ponude lično viđenje izlaza iz ovog jada u kojem smo. A što se više ljudi nađe u toj tački, zračak izlaza je bar malo jači.

  Pozdrav

 179. Bilo bi lijepo da se okupimo tamo. S pesnicom na čelu, normalno. Ili možda sa prstom na čelu, kao na onom Majlovom posteru sa potpisom: “Iskreno Vaš”! 🙂

 180. Pero, hoces mi reci na koje uslove mislis ? (kazes: To sto je rad stranke zamrznut ne znaci da se nece kad se za to stvore uslovi i aktivirati.)

 181. Sovo, zasto mislis da je rescjep u DPS blizu ? Takodje me interesuje sto mislis da neko sto od pozicije/opozicije/nezavisnih zeli uzeti prevlast ?
  Meni se vise cini da se oni previse lagodno ljuljuskaju da bi se prihvatali teskih zaduzenja koja vrsi Premijer ili Predsjednik. A pritom da takvom “kandidatu” dozivotno (pa koliko prezivio) stoji pistolj straga u vrat.
  A od naprijed diktat od Zapada koga prvo da hapsi i kako da se raskrci haos.

  Ovo smatram upravo radi toga sto si sam rekao da je CG mala i teritorijalno a i duhovno(nahijske/plemenske/bratske/kumske veze pa 10-o pasne pa prijateljske pa …)

  To bi bila prava revolucija kad bi se krenulo sa time. Radi toga mislim da ce ovo vladat jos dugo dugo dugo godina, mozda dok Zapad poslije terorista ne krene u borbu protiv mafije pa tako i mi kao lijeglo ne stignemo na red. Ne znam…

 182. Mislio sam na ono neophodno budjenje slobodnih ljudi ne vezano za vjersku i nacionalnu pripadnost.Nek samo malo nagovijeste gradjanske neposlusnosti kroz bilo koju formu.Masa naroda zbunjenog i izludjenog ce se osloboditi stega.Tada je vazan covjek od integriteta da to ne isprofanise i da mu basta da stane ispred naroda i ucenog i neucenog.Neuceni su za rad prezivljavanja mozda i prihvatili ponizenja razna a neki uceni ka sto im i basta lukavili se i sicarili.Neka,prihvatamo ih sa nama naravno moraju promijeniti cip i naviku.To je matrica za LSCG i formula do slobode.U suprotnom prolazice vrijeme bice izbora bice Paraskeva Badesku,Lissa iz USA da pecatiraju pobjede,dolazice braca po skandalima Berluskoni i Topolanek.Prepricavace se po cafeima price pripremljene u fast food radionicama/grand cafe i masa/ i cojkati se medjusobno a oni ce jahati do beskraja.

 183. CETINJANKA, najpre da ti se izvinim sto cekas odgovor, nisam bio u prilici da se ranije kacim na blog, zbog guzve u kojoj sam ovih dana. Bice postavljeno danas tokom dana. Pozivi za press ce biti danas poslati svim stampanim i elektronskim medijima.
  Pozdrav za sve posjetioce bloga!!!

 184. Pero, kad citam tvoje tekstove taman se opustim i prisjetim i Lige Humanista sa ordenjem za rat za mir, i 2001-e “Kad je bilo izgledno 2001 god. da ce se mozda uci u vlast mase sa navodnim strogo pov.podatcima su dosli da se prikace”,
  pa Serdara i Scepana i “koje cekaju da im Slavko i drugi donesu slobodu”, pa Monitor “koji je preuzela UDBA” itd itd itd … puno toga si nabrojao.

  A onda pocinju nelogicnosti i izjave:

  – “diplome Lige humanista koju je tada takodje vratio i casni prof Milan Popovic”
  – “Ja ne mogu reci da su Rotkovic i Krsto Pavicevic prodati ali nisu izdrzali”
  – “Medojevica podrzavam dok se bori protiv Djukanovica.”
  – “Cijenim gest dobrog doktora i postenog Novice Stanica koji na skupstini rece da za zivota Slavku Perovicu treba spomenik napraviti”
  – “kad mi nema LSCG hocu moj glas da dam nekom.” (Medojevicu)
  – “Ja vjerujem u ono sto je radio Slavko pa bogami i mnogi drugi do skora.”

  Pokrice za ovo nalazis u politickom racionalizovanju:

  – svako misli da ima svoju licnu formulu
  (“Medojevic i svako iznova misli da je nasao formulu kako ce sa njima.Ne sumnjam da ima najbolje namjere.Mlad je i zeljan dokazivanja.Jedino sto mu zamjeram
  neiskustvo koje obavezno nosi neku dozu naivnosti.Tako se desi da projektuju njina istrazivanja i daju Medojevicu prostora i dovedu ga na mjesto najpopularnijeg u Cg.Ja bih se zacudio a ne znam zasto nije
  on.”)
  – LSCG treba saveznike za konacan uspjeh, neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj
  (“Ja samo apelujem da ne svojatamo to sto je Slavko i mi sa njim radili premnogo jer ce nam uvijek faliti saveznici za konacan uspjeh a mi ga sami ne mozemo
  ostvariti.”)
  – (Splacina) Kilibarda i korist koju je CG imala od Narodne sloge kojom je razbila principe podjele kao primjer saradnje

  ……………….. Dakle, mnogo toga si spomenuo i nabojao vaznije datuma ali si jedan dan zaboravio:
  24. mart 2005.
  Dan kada je LSCG prestao sa radom. A zasto je prestao vidi se iz govora Slavka Perovica na linku http://www.lscg.org/content/actualities-item.asp?intNieuwsID=2187
  gdje se kaze:

  “Molim Vas da razumijete da je ovo viteški čin kojim izbjegavamo mafijinu giljotinu koja je već postavila rulju oko nje, koja je već našla dželata, naoštrila sječivo i već se čuje urlik – DAJTE GLAVU LIBERALA. Ovim činom toj ološkoj ološi poručujemo – NEĆETE DOBITI NAŠU GLAVU.”

  Postavljena rulja su ovi kolima ti dajes glas, koje opravdavas, ispred kojih treba Slavko da stane da ih predvodi.
  Kada nije stajao milion puta ispred rulje koja je na prvoj krivini uhvatila maglu. Kada nije stavljao najbolje sto CG ima u likovima Gradonacelnika pa je jedino Aleksandar Aleksic casno odsluzio i LSCG i otadzbini.
  Glibao se Slavko milion puta i bio misioner i prastao i davao sansu za sansom i uvjek su ga izdali. Lako se moze nabrojat ko nije. I onda dodjes ti i pricas o principima politickog djelovanja na blogu cojeka koji je 15 godina dana opstao iako neprijatelj br. 1 belosvjetske olosi ?
  I pozivas na saradnju LSCG zaledjenog na
  -1C ka karikaturama drustva koje je zaledjeno na -351C i kome ni aparat za varenje ne moze spustit vise od 2C.

  Pero, kad se to -351C odledi na -301C predlozi iznova saradnju, jer kako kazes ne moze Slavko sam i “uvijek ce faliti saveznici”.
  Meni se cini da ce puno da prodje Moracom dok se ne desi da se drustvo ne otopi pa cak i za ta 2C.

 185. Pero, sto se tice postenja oko dizanja spomenika… moram ti objasniti da je rijec bezobrazluk kovanica: bez+obraza.

  Da izvadim tu izjavu iz “Dan”-a koja izaziva na povracanje:
  “Novice Stanic smatra da bi (utemeljivaču Liberalnog saveza) Slavku Peroviću za života trebalo podići spomenik jer je prvi iz opozicije shvatio da u Crnoj Gori ne
  postoji demokratski parlamentarni sistem.
  – On je shvatio da nema mogućnosti izbora, da je sve farsa, povukao se i digao ruke od ćorava posla – zaključuje Stanić. “

 186. Ne zasluzuje ovakva izjava bez-obraznog Novice Stanica slovo komentara. Ali nije on jedini koji spominje dizanje spomenika.
  (necu se sad obazirati na udbaske bube i sapune poput “digo ruke” “prvi shvatio ne postoji demokratija” “nemogucnost izbora, sve farsa”)

  Nego Pero, evo jos malo okolo tih spomenika. Slavko Perovic je idejni otac i utemeljivac mnogih pokreta u CG. (a koje je Evropa dozivjela u 16/17 vijeku)
  Ja ga vidim kao covjeka ravnom prosvetiteljima, recimo John Locke-u ocu modernog liberalizma. Sto Slavko i jeste u odnosu na CG ali i cijelo podrucje bivse YU koje je iz konzervatizma uletjelo u komunizam i ostalo uskraceno za branje plodova modernog liberalizma.
  Dakle, i jedan i drugi vjeruju covjeku, njegovom razumu, prirodnim pravima na zivot, slobodu, rad i imovinu. I jedan i drugi ce postati slavni i pokrenuti svoju okolinu a i sire. Ali prvi ce uzivati u plodovima svog rada za zivota a Slavko sa obzirom na ono -351C zaledjeno CG drustvo to dozivjeti samo ako se Durmitor pretvori u Vezuv pa sprzi led sa nekih +5000C.

  Kad ja, kad Pero, kad su hiljde koje su podrzavale LSCG ovo vide naravno da je tek to sta je Slavko ucinio za CG i sire prejasno profesionalnim politicarima.
  Moze i ova olupina od Stanica ili Medo ili bilo ko “dizat spomenike” posprdivat se, ali znam da je to samo od pakosti i zavisti.
  Kad se oni povuku iz politike, nece se naci horda ljutih pasa da laje i dize spomenike kao za Slavkom. Ostace minorne bijedne karikature koje su bez pompe dosle, zivjele i otisle sa ovog svijeta.

  A poslije posprdivanja lezi pored zavisti i zlobe tu i strah. Jer jednog dana, onog koji Slavko nece ni znati, neko ce zbilja podignuti neki spomenik. Recimo za nekih 50 godina neka prelijepa fontana na Cetinje u cijoj sredini ce da sjedi Slavko ko ono Lenjin. (izvinjavam se ako bi se neko nasao uvredjen na poredjenju)
  I gdje ce ununuci tih istih krvnika pamtiti Slavkovo ime generacijama.
  (Eto i BG aerodrom se nazva po Tesli tek prije nekoliko pa ce i CG trebati nekog da se njime dici)

  E znaju ti sto spominju spomenike da ce se za nekih 50-100 godina to i dogoditi. Nece valjda Mila ili Meda ili Popovica da stave hahah
  Po Slavku ce se sigurno u buducnosti zvati neki trg, ulica, institut, fondacija itd itd.
  A najsmjesnije je sto se njih rodjeni unuci nece sjecati ali znace ko je bio Slavko. Njihovi unuci ce to sve i pozlatiti. E viva !

  Surovo a ?
  :)))))))
  plus njih svojih djedova ce se stidjeti. (Bas onako kako se Staljinovci stide Staljina jer je zloupotrebio ucenje Lenjina, Hitlerovci Hitlera jer je zloupotrebio ucenje Hegela, tako ce i Milovci stidjeti Mila jer je zloupotrebio ucenje Slavka Perovica i uzalud dizanje dva prsta i ostala fingiranja)

 187. Pero, pitala sam te zasto je LSCG prestao sa radom pa samo da sumiram posto se ti neces vise javljati:

  – da izbjegne giljotinu kojom bi se na pjadelu odlijela glava u DPS
  – da spasi arhivu LSCG
  – da postedi liberale pritiska, gubljenja posla, sankcija, itd
  – da prestane da bude hrana DPS-u
  – da prestane da bude slika demokratije u sarenoj lazi koja se prezentira EU
  – da opomene unutrasnje i spolje faktore da kolaps drustva
  – da opomene narod
  – da otvori prostor za nove snage
  – da za svoje 15 godina LSCG bar jednom ispostuje princip volje vecine

 188. Zaboga,necemo nidje i nikad doci ako nekima ne oprostimo.Naravno ne za sve.Neki su bili sa nama i nisu izdrzali.Kad bi znao njinu muku mozda bi ih razumio.Ovako nagadjam i zalim jer me vezu uspomene.Ne mogu sebi objasniti da je neko mogao postojati na strasnom mjestu tada a da ga nema danas kad je ugodno ne biti sa vecinom.

 189. A sto je danas ugodno ne biti sa vecinom ?
  Ja samo vidim da je CG u ledeno doba i nista vise.
  Zato sad ne mozemo nista ni da oprastamo jer nema odledjivanja.
  ps
  Bi li ti oprostio kad te prijatelj izda kao covjeka ?Ja ne.
  Slavko je posto je covjek koji se bavio prosvetljiteljstvom uvek oprostio, dao novu sansu i uvjek bio iznova izdrugan i izdan.

 190. Pero, radi svega ovog sto navedoh a sto navede i ti, jasno je da CG korak naprijed moze da krene samo ako taj proces odledjivanja krene direktno iz Crnogorskog drustva.
  Stimulansa i materijala imaju dovoljno. LSCG je tom drustvu ostavio 15 godina rada, neka citaju, gledaju audio-vizuelnu arhivu koja je svuda po internetu pa nek bastine.
  No seljacko CG drustvo jos mora da se izvoza auta na kredit iako je u stomak kupus i pasulj i da se nasetaju markirane robe iako su vunene carape na noge.
  Kad se malo naviknu na civilizaciju dice se junaci sami.

  PS
  Gledah (na TV) vaterpol sinoc, svaka cast onim momcima. No sjedi Milo sa suprugom i clanovima eskadrile ko ono Cezar na tribine. Raja urla zavija, oni srecni mashu, svi zadovoljni hljeba i igara gospodaru…
  Greota ih ometati :))))))))))))))))))

 191. Nisam siguran da je samo umijesana prica oko nafte i Afganistana za povod rata,a da im je 11 septembar dosao kao alibi.Oni su bili stravican proizvodjac opijuma.Velika je proizvodnja u jugoistocnoj Aziji,Kambodza i sl ali Afganistan je cak u nekim momentima posjedovao oko polovinu svjetske proizvodnje opijuma,koja je poslije upada Amerikanaca jos vise povecana.
  Dobra “stara” parola cilj opravdava sredstva,al samo sili koju nema ko da sudi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: