Posted by: Slavko Perovic | June 20, 2009

DNEVNIK, 19. JUN 2009. godine

U proteklih nekoliko dana, same od sebe, kao čudom, posložiše se nekolike stvari kao ram za tekst koji slijedi.

Evo jutros u praškim novinama DNES čitam kako je izvjesni Rob Zomer, nekadašnji član onog holandskog bataljona pred čijim je „očima“ izvršen srebrenički masakr, odlučio da se ravno iz Amsterdama preseli u Sreberenicu ne bi li, kako kaže, pokušao da svojoj duši nađe mir zauvijek izgubljen nakon saznanja da se tu, pred njim, odigrao stravičan zločin, masakr osam hiljada muškaraca razne dobi među kojima je bilo i djece. Zomer je nosio uniformu koja je žrtvama trebala da jamči sigurnost garantovanu rezolucijom Vijeća sigurnosti OUN. O zločinu počinjenom prije punih petnaest godina, kaže, saznao je naknadno, ništa, ako mu je vjerovati, nije vidio niti mogao naslutiti. A od kada je saznao, nastavlja Zomer priču, nema dana kada u mislima nije u Srebrenici, pati od stalnih nesanica, izgubio je mir. U Srebrenici će se nastaniti i njegova supruga i dvije njihove šćeri koje su tamo već upisale školu. Srebrenica će biti mjesto njihovog odrastanja.

Koliko juče emitovani su video zapisi koji Ratka Mladića prikazuju u sjajnom raspoloženju, u raznim prigodama. Krijepi se rujnim vinom general Ratko, merači, pjeva, jede, tancuje u kolu, pleše, veseli se, obilaze se restorani, prijatelji.

Očigledno je da Mladić svoj mir nije izgubio kao onaj Holandez, zrači srećom, ponosom i slavom, bez grča na licu, bez sjenke u pogledu… Ne, griješite ako mislite da ja Mladića gledam kao monstruma Lombrozovog tipa sa ugrađenom genskom greškom ili čudovište poput Frankenštajna uteklo iz nekog laboratorija za genetički inženjering, ili kao užasan izuzetak koji potvrđuje pravilo našoj balkanskoj dobroti, časti i gostoprimstvu, nikako. Gledam ga kao jednog od nas, kao pripadnika ogromne balkanske većine čiji su članovi spremni da u određenim prilikama i okolnostima uradi besmislene stvari od kojih se ledi krv u žilama. I da to zamrzavanje krvi predstavi kao normalnu ideološku ili religijsku alotropsku modifikaciju, jer, moralo se tako, takva su vremena bila…

Koliko puta dnevno čujete da se u raznim prilikama iskorišćava ovo bestidno jeftino, uvijek isto opravdanje?

Stigla je i vijest da je u Haškom tribunalu uništeno preko hiljadu dokaza koji svjedoče da je u Srebrenici počinjen zločin genocida. Do duše, dokazi su prethodno evidentirani i opisani. To znači da je svaki predmet fotografisan, premjeren, opisan, katalogiziran, a onda uništen, jer haški sud, zamislite obrazloženje, nema prostora u kojem su se ovi artefakti najvećeg poslijeratnog evropskog masovnog zločina mogli pohraniti i sačuvati za budućnost!

Povucimo paralelu: da li možete zamisliti sličan odnos prema bilo kom artefaktu koji se u mnogim institucijama širom svijeta brižljivo čuvaju i trajno svjedoče o holokaustu nad Jevrejima? Ili, da stvar postavimo operativno: Da li bi se bilo koji sud u bilo kojoj staroj evropskoj državi mogao ikad ovako odnijeti prema dokaznom materjalu koji bi se odnosio, uzmimo kao primjer, na krivično djelo mučenja životinja?

Razmišljam o tome koliko je ovako sramotnoj odluci doprinijela svijest onih koji su odluku donijeli, da svi ti predmeti, sva ta zaostavština zločina ipak pripada nekom divljem balkanskom plemenu, nekom od njih? Zamišljam kakva bi se briga pokazala da je u onoj stravičnoj srebreničkoj noći pobijen, ne dao Gospod, Zmerov holandski bataljon?

Saznali smo i da je, odavno već previše prisutni i neukusno nametljivi Viljam Montgomeri, niđe drugo nego u Njujork Tajmsu objavio „svoj“ prijedlog rješenja čvorišnog balkaskog spora zagovarajući podjelu Kosova i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Mnogi će reći da se ovim predlogom daje konačan smisao rušenju one Velike Jugoslavije i da je Dejtonski sporazum bio samo transmisija za buduća drobljenja balkanskog crnog polja svježe pocrvenjelog na globalnoj šahovskoj tabli.

Da ne bih više trošio ni slovca na g. Montgomerija reći ću da vlastoručno potpisujem svako slovo u brilijantnom tekstu Miljenka Jergovića napisanog o Montgomeriju i Montgomerijevom „prijedlogu“. Ipak bih dodao kako Vilijama i mnoge njemu slične kojima se na čelu čita serijski broj, smatram političkim i ljudskim „bedama“. Montgomeri je svoju brazdu duboko zaorao na balkanskom prostoru. Njegovi, oni koji stoje iza ovog prijedloga, kane tu brazdu još produbiti i proširiti.

Unaprijed mogu potpisati da će u nakanama uspjeti, prijedlog je upravo stvoren za podilaženje i novu aktivaciju onog oblika srpskog „turbo-patriotizma“ kojeg savršeno reprezentuje general Mladić, a u „intelektualnom“ smislu Dobrica Ćosić na primjer, one vrste „patriotizma“ s kojim se u Srbiji nakon Miloševića predugo politikantski koketiralo i koji će još jednom poslužiti da se podrži „novi“ plan.

Uprkos tome sto je priča vjerovatno uzaludna, valja je ponoviti i uporno ponavljati: niko tako brzo i efikasno nije bacio u krvavo blato Srbiju i sve njene značajne potencijale kao što su to uradili Ćosić, Milošević, Karadžić, Mladić i društvo, uz savezništvo Bulatovića, Đukanovića i Marovića.

Hoćete neku vrstu paralele – evo je odmah: niko tako brzo i efikasno nije bacio u prašinu Crnu Goru kao Milo Đukanović zajedno sa Marovićem od trenutka kad su počeli da se „bore“ za njenu „nezavisnost“! Njihova „obnova“ nezavisne nam Crne Gore uz sadejstvo „procrnogorske“ indipendističke „inteligencije“ čin je definitivnog njenog razaranja u svakom segmentu njenog bivstva, teško izlječivi karcinom.

Montgomerijev predlog je primarno antisrpski, sekundarno antibalkanski.

Pođe li za rukom ostvarenje ovog plana, eto Srbiji novog zastoja, novih problema po staroj shemi: Juga Srbije, Sandžaka, Mađara, Vlaha i ne znam koga sve ne, eto Makedoniji Albanaca, podrhtavaće Crna Gora, eto Bosni Hrvata, a Hrvatima turbo-hrvatskih Hercegovaca, eto… E, a kad se Balkan trese, mučno je Evropi na isti način kad se čovjek otruje nekom hranom, pa ga zaboli život, kako Rusi imenuju stomak. A Balkan je bio i ostao meko tkivo, trbuh Evrope, znaju to Majstori…

U vidu preporučenog „lijeka“, Montgomerijev prijedlog truje, danajski je to dar Srbiji, otrov se preliva u svaku balkansku venu…

Oktobra 1993. sa aerodroma u Tirani, jer svi crnogorski i srpski „erporti“ bijahu zakatančeni sankcijama, odlećeću za Rim, a onda za Njujork. Tamo ću se pridružiti međunarodnoj delegaciji na čijem se čelu nalazila Ema Bonino, docniji komesar za izbjeglice Evropske komisije. Svrha ove posjete bila je pružanje podrške što hitnijem početku rada tek osnovanog haškog tribunala. Bio sam jedini političar sa teritorije Crne Gore i Srbije koji se odvažio na ovakav korak. Delegaciju će primiti Butros Gali, ondašnji generalni sekretar OUN.

Nije moguće opisati kako su ovaj događaj tretirali „mediji“ u Crnoj Gori, nije moguće prenijeti stepen mržnje prožet zluradim izrugivanjem koji me je po povratku dočekao u crnogorskoj skupštini od strane „poslanika“ onda jedinstvenog DPS. Đukanović nas je – nas, liberale, između ostalog, posprdno nazvao miljenicima međunarodne zajednice, što je u ondašnjim prilikama bila opasna optužba najtežeg mogućeg kalibra.

Niko tada nije mogao ni slutiti u što će sve zaglibiti haški sud i haško tužiteljstvo zahvaljujući manevrisanju ključnih činilaca međunarodne političke scene koji su isti taj sud i isto to tužilaštvo svečano osnovali i garantovali mu kredibilitet.

Ako želite saznati o pravom licu međunarodne politike, onom koje je stvarno i koje se ukriva iza velikih gestova i zaklinjanja, ako želite razumjeti, nikako i opravdati, likove koji na čelu nose serijske brojeve, raspoznati njihove poslove i zadatke, likove koji se štancaju na traci kao što je Rim nekad štancao legionare ili Ford automobile, ako želite saznati kako su se dvije hrabre žene Luiz Arbur i Karla del Ponte ophrvale naletima „legija“ i legionara i ipak dobile bitku unaprijed smišljenu da se izgubi, morate doći do knjige naše treće heroine gospođe Florans Artman koja je sve to opisala u uzbudljivom i bolno istinitom štivu: Mir i kazna – o tajnim ratovima Haga i međunarodne zajednice, Profil, Zagreb 2007. te knjige Karle del Ponte Gospođa tužiteljica – suočavanje s najtežim ratnim zločinima i kulturom nekažnjivosti. A želite li da saznate mnogo tačnog i argumentovanog o jednom od glavnih sukreatora i izvršilaca najnovije balkanske tragedije, obavezno pročitajte i knjigu Artmanove: Milošević – dijagonala ludaka, Adamić/Globus, Rijeka 2002.

Sve tri knjige se čitaju kao uzbudljivi romani, ali vam se kosa digne na glavi kad shvatite da likovi i događaji nijesu izmišljeni, da su stvarni, da su uticali na sudbinu svakog od nas „preživjelih“, naše rođene đece i njihove đece koja će se tek roditi, pa i na đecu njihove đece. Mnoge stvari će vam postati drugačije kad shvatite moć i sveprisutnost obavještajnih službi kojima su institucije o kojima govorimo, i haški tribunal i tužilaštvo, izbušeni kao švajcarski sir, kad razumijete koliko su laž, podlost, cinizam i prijetvornost ostale najdraže oružje politike, a gruba sila njen glavni oslonac.

Paradoksalno, najveća je vrijednost ovih knjiga u onome što nije napisano, ali prosto viče, a prvenstveno se odnosi na učešće i dio odgovornosti najvećih međunarodnih igrača za zlehudu sudbinu crnog balkanskog kvadrata na onoj pomenutoj ploči.

Kad pogledate šire, lako ćete pronaći logiku serviranja spravljenih „recepata“ poput ovog Montgomerijevog, sličnih pripravaka za „rješavanje“ raznih kriza diljem Planete, kriza koje nikako da se riješe, naprotiv, koje traju i traju i poprimaju sve neuhvatljivije oblike, jer nije poenta u rješenju, nego u rješavanju…

I najnovija vijest: Artmanovoj se, zbog ove knjige, sudi u Hagu!

Ovaj tekst je stisak ruke u znak podrške i poštovanja prema Florans Artman i njenoj beskompromisnoj moralnoj hrabrosti one jedinstvene vrste koja čini ovu Planetu kako-tako podnošljivim mjestom za život uopšte vrijedan življenja.

Florans navijamo za tebe, na žalost, to je jedino što u ovom trenutku možemo da uradimo…


Responses

 1. Kao sto je Montgomerijev predlog Trojanski konj Srbiji i Balkanu, tako je DPS Solanin i Rotsildov Trojanski konj Crnoj Gori. U Crnoj Gori se takodje kažnjavaju pisci kao i u Evropi, komunistički djaci postali su najbolji asistenti Soroša, Velikih Loža, Šinavatri i…

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 2. dobro Slavko ,mozda mi dobro bilo da svi sto smo van ,podjemo u Crnu goru i da probamo nesto da uradimo.Odlicno pises,no mislim da si najbolji na terenu Crne Gore.Imamo jos zelje,snage i znanja.Drzi se.

 3. Svaka cast na tekstu i pogotovo temi … nikada ne smijemo zaboraviti ulogu medjunarodne zajednice u ratu na Balkanu … Grozno je saznanje
  da Artmanovu mozda ceka i robija zbog borbe za istinom ..Jos tuznija je cinjenica da Crna Gora nema svoju Florans Artman ,spremnu da se suprostavi svom sudu !

 4. Primjetio sam link na desnoj strani za peticiju podrske,vjerovatno je beznacajna kao i vecina ovakvih peticija ali uzima tek par minuta vaseg vremena.

  Pozdrav iz Herceg Novog.

 5. Nazalost, uloga medjunarodne zajednice se uvijek i svuda svodi na isto: ostvarivanje sopstvenih interesa po svaku cijenu. 1999 je NATO bombardovao tadasnju SRJ, dozvolivsi 1994 smrt stotina hiljada u Ruandi. Dok u Crnoj Gori ubijaju i premlacuju novinare, intelektualce i policijske funkcionere, Solana okiva vlast u zlato, tvrdeci kako je zrela i odgovorna (M.DJ. je samo iskopirao vokabular od pomenutog)… I ovaj Holandjanin je mogao u tom trenutku nesto uciniti, pa bi mozda i pokrenuo siru reakciju, ali je lakse danas lamentirati kad ne prasi oko guzice… Pih, licemjerstvu nikad kraja…

 6. “…nije poenta u rjesenju,nego u rjesavanju.” Po onoj crnogorskoj: “Trazi posa’,a Boga moli da ga ne nadje.”Tekst je za cistu desetku,kao i svaki do sada.
  Ne treba ici daleko od Cg,pa vidjeti da medjunarodna zajednica NE ZELI da rijesi,kada vec
  ima moc,probleme u nasoj regiji. I to one koji vuku korijene u ne tako dalekoj proslosti.Kosovo,Republika Srpska, Srebrenica,Vukovar. A pogotovo krije svoje greske,za koje neko mora odgovarati,kad tad.
  “Takva su vremena bila”.Najcesce izgovorena recenica nasih vrhovnika. Vrijeme,dakako,ne moze da stvara atmosferu, pozitivnu ili negativnu. To rade ljudi i niko i nista drugo. Ali,oni koji ne smiju ili nece da priznaju svoju gresku i prihvate odgovornost za ono sto su cinili,kriju se iza gore citirane recenice. I sto je najteze shvatiti,narod ih podrzava kada se opravdavanju na ovaj nacin,i u lazima koje im se plasiraju.

 7. Vremena ko vremena uvijek ista,samo sto se ljudi na za to
  kace, kao dosla su teska vremena,ne postoje teska vremena postoje samo teski ljudi,
  o tome je pisao i nas Mihailo Lalic.
  Na djelu je manipulacija po svaku cijenu i nasiljem ako treba.
  Podrzka Artmanovoj svakako!Mora proci i ovo sve, treba izdrzat.

 8. Nikola Pg u pravu si.Ali nešto sam mislio…čak i u 90-im koliko god se karakterisali ne crnim slovima no prosutim mastilom…bile su čak demokratskije nego sad !Barem je bilo trzaja,moglo se reći u lice nešto,mogao ti je izaći u susret poneko iako drugačije ideološki obojen.Bilo je ipak neko iskrenije vrijeme.
  Sad je sve tobozh’ neki mir ,svi misle da im je daleko naprednije,ali taj “mir” se postiže samo tako što se danonoćno sluša samo i isključivo jedna strana priče,da se čuje druga-bila bi neprijateljska,atak na državu,istorijski referendum koji je izbrisao raniju istoriju!
  Sve se cenzuriše do tančina,do tančina…imam prijatelja kojem su odbijali tekstove za “dan” i “vijesti” iako slove za jedina dnevna pro-opoziciona glasila.On je bio i bivši poslanik i izuzetno je kompetentan da napravi osvrt na crnogorske paklene političke orgije,ali bezrazložno je odbijan.

  RE:”Njihova „obnova“ nezavisne nam Crne Gore uz sadejstvo „procrnogorske“ indipendističke „inteligencije“ čin je definitivnog njenog razaranja u svakom segmentu njenog bivstva, teško izlječivi karcinom.”

  Ovaj karcinom djeluje stvarno neizlječivo.Mora se sve iz temelja srušit,isprat i prekrečit,a ko je to u stanju i kad !?!??!?

 9. BOG

  Ponekad je lako
  samo zatvoriš oči
  i sve nestane
  cijeli je svemir
  prazna pećina.
  Pa kad otvoriš oči
  sam si bog
  stvoritelj
  i stvaraš svijet
  iz početka.
  A u božjoj ruci
  kalašnjikov,
  gromovi, munje
  i meci kao
  jata skakavaca.

 10. Ja mislim da kad vide ovoga iz Holandije da se seli u Srebrenicu ,da ce MIlo ,Sveto i ostali preselit se u Dubrovnik ,a neki u Sarajevo jer su odgovorni sa svojom politikom za sve sto je radjeno tim gradovima.

 11. Kada su pocela u cg sramotna sudjenja onima koji su se zalagali protiv rata i mnogih drugih zala, a tuzioci su bili osvjedoceni ratni huskaci, prvo Luiz Arbur, a zatim i Karla del Ponte a i Florans Artman su odmah bili upoznati sa tim cinjenicama, sto ce reci da umjesto da se ratnim huskacima sudi oni se pojavljuju u ulozi tuzilaca. Brojni su im dokazi ponudjeni. Zajedno sa jos jednim cg novinarom imao sam i dva sastanka sa njima, na prvom sam im iskazao zaprepascenje kako oni ne reaguju na sve to, a drugi sastanak sam napustio nakon sto sam im rekao puno teskih rijeci.
  Njihovo necinjenje je dovelo do toga da trojac glavni iz cg nikada ne bude procesuiran u Hagu, a bilo im je tamo mjesto zajedno sa Milosevicem, njihovo necinjenje je takodje dovelo do toga da ne mala grupa novinara ratnih huskaca iz cg nikada za to ne odgovara, iako su dobili vrlo opipljivu dokumentaciju. Ja o njih tri, a i ukupno o haskom tribunalu imam izuzetno negativan stav, to je po meni politicki sud. Ne sporim da su neki krivci zasluzeno kaznjeni kao i da su imali u sudu od centara politicke i svake druge moci u svijetu, kako rece Slavko razna manevrisanja, ali trebale su takav sud napustiti na vrijeme i javno reci na sta ustvari lici taj sud.

 12. Obavezno procitajte knjige koje je Slavko preporucio. Predgovor “Mira i kazne” pocinje citatom: “Politika je umjetnost sprecavanja ljudi da se mijesaju u ono sto ih se tice”.

  Razumijem Rajkov stav, ali ga smatram neprihvatljivim. Bilo kakva reakcija da je otisla sa tog sastanka znacila bi politicko mijesanje u unutrasnje stvari drugih drzava.

 13. Peticiju podrške gospodji Florens Artman sam davno potpisao, još prije otprilike nekih dva mjeseca. Iako znam da ti potpisi neće mnogo pomoći ispravljanju stvari, preporučujem posjetiocima bloga da urade taj napor, i potpišu istu. Nalazi se sa desne strane ovog texta, na blogu.
  Hvala.

 14. Lika a spominje li se nasa trojka ili neki nas novinar u toj knjizi ? (mislim da je glupo ovo i da pitam i da je odgovor ne)

  Inace ovo je mozda prvi put u zivotu da stvari vidim drugacije od Slavka i na nacin kako to vidi Rajko Z.

  Samo iz dubokog postovanja prema Slavku suzdrzacu se zadoljstva da dodam koju.

 15. Lika,
  Da li bi protestvovao ili smatrao politickim mijesanjem u unutrasnje stvari drzava,kad bi
  tuzilac Slobodan Milosevic a tuzeni ….. pojedinci koji su bili protiv rata

  hag jeste politicki sud i izjave svjedoka pa i aktera razgovora delponte Djindjic (recimo slucaj Seselj) su dovoljni dokaz

 16. Ne mogu da opravadam Srebrenicu ali niko ne pominje masakr koji prethodio Srebrenici. Niko ne pominje “Žutu kuću” ni “Oluju”.
  Pravili su Srbi zločine, nije sporno ali se zločini Muslimana, Hrvata i Albanaca prećutkuju kao da ih nema i kao da ih nikad nije bilo. Nek odgovaraju svi. Lako je sad Karli da piše knjige o zločinima Albanaca gdje je bila dok je radila u Tribunalu.
  Što ne sudi ovoj našoj razdraganoj trojci Milu, Momu, Svetu. Što se ne sudi Kilibardi i on je pozivao na rat i slikao se po Bosni.

 17. Konačno da neko kaže ispravnu stvar.

 18. KarSSon, postoji medjunarodno pravo. Zna se ko je pocinio koliko zlocina. Magnituda zlocina igra ulogu u tretiranju zlocinca. Postoji zlocin, a postoji “Magnum Crimen”.
  Njemci su stradali u drugom svijetskom ratu-vojska i (ne)duzni civili.Mnogi njemacki gradovi su sravnjeni sa zemljom.

 19. Majstori – kako to divno rece Slavko , upravo oni kreiraju i odlucuju..niko no Majstori..ovi nasi su samo sitni sateliti..

 20. Pa valjda je svima jasno bilo i do sada da je haski sud bila jedna obicna politicka igrarija kako bi se sudilo unaprijed projektovanim krivcima. SUd finanisraju oni koji sa svima na silu i sramotu potpisuju sporazume da im se ne kaznjavaju vojnici pod nikakvim uslovima i koji bombarduju televiziju (kakva god da je) kao legitimnu metu. IZvinite ali ocekivati neku pravicnost od njih je mnogo naivno, pogotovu nakon Iraka Avganistana… i tamosnjih kolateralnih zrtava. Moja podrska g.dji Artman smatram da je zaista nepotrebna jer se ne bojim da ce joj faliti dlaka sa glave. Interesi velikih na ovom prostoru su se oduvjek prelamali i to nije novina, ali nekako smo se odrzali uz velike lomove no ovaj put su strani gubernatori pocijepali narod uz pomoc domace gluposti i pretvorili u jednu amorfnu masu bez zajednickog imenitelja i vrhovnu vrijednost od 100 eura. Nad zlocinom u SRebernici svako normalan se zgrazava, samo suze onih koji se su nagovorili g.dina IZetbegovica da u poslednji cas odbije Kutiljerov plani nisu nimalo iskrene. Mozda je haski sud bio spas za necistu savjest i sve bi bilo ok da se ne saznade za bubrege onih nesretnika sa Kosova, kad se vidje da i Srbi imaju unutrasnje organe, pa se javi g.dja Artman da stvari vrati u vec zadane okvire.

 21. odlicno, ne znam ima li u tim knjigama nasih, ako nema onda ni knjige nijesu vjerodostojne, zaobici krivicu crnogorskog rukovodstva tih godina, u najmanju ruku bilo bi ruzno, namjesteno i neodgovorno.

 22. ja sam procitao obadvije knjige. Trazim Dijagonalu ludaka. Dok nijesam procitao imao sam slicno misljenje kao albiart i gonzo. Slazem se da su ove zene koje se kritikuju pomjerile stvar kad se to tice medjunarodne pravde. Onaj ko zeli da bude obavijesten i ne nasjedne propagandi trebao bi ih procitati.

 23. Na slicnom smo fonu

 24. da, tako i ja mislim, sustina.

  sjajan tekst, ovo sam cekao, tekst gospodina perovica koji je obuhvatio mnogo toga, uvijek pogodi u srz. sjajno.

 25. ipak, vazan je ovaj proces koji se vodi protiv Artman, jer otkriva sustinu plana tadasnje srpske politike. ono duboko srami srbiju kao drzavu, jer to su planirale i radile njene politicke elite izabrane od strane naroda. to nije mala stvar. ona je progovorila o tome, vjerujte da mnogi ne bi ni sad smjeli pisnut o tome. ne zaboravite tuzbu BiH protiv srbije, koja je odbijena, to jest, presudjeno je prakticno u korist srbije, a ovo o cemu sad govori i pise Artman moze i te kako da preokrene stvari, zato joj i sude.

 26. zato sam uvijek govorio da je pojedinacna odgovornost krajnje nebitna, ona samo prikriva istinu, kolektivna odgovornost naroda na ovom prostoru, mislim na srbiju i crnu goru, to je nesto drugo. ipak su ti ljudi imali ” saglasnost ” vecine, iako prevarenog, naroda. to sto je prevaren me ne interesuje, bilo je ljudi koji su i tad vidjeli prevaru i borili se protiv nje, ali nacionalisti su pobjedili. sad sve svaljivati na pojedince ne valja. kolektivna odgovornost, nego sto.

 27. Mislim da je pojednostavljeno tumacenje da je za sve kriv Milosevic i zavedeni narod u Srbiji i Crnoj Gori. Pored toga sto on ima svoj lavlvski udio, ipak su se SLovenci prvi latili oruzja ako je vjerovati najnovijem radu g Debeljaka slovenackog istoricara i nama koji imamo dovoljno godina, pa nisu se oni momci po Splitu sami davili na BRDM ispred komande grada. Mozda ste imali priliku da procitate i izjave Josipa Manolica u vezi situacije u OSjeku 91′ NIsu samo nacionalisti pobiijedili kod nas nego i preko Drine, doduse ovi nasi su imali oruzja koliko im je bila volja. Da se razumijemo, nisam od onih koji pravdaju stvari koje su se dogodile nego samo mislim da istina nije tako jednostavna kao sto su je tumacili mnogi ukljucujuci sud u Hagu pa ovu predstavu oko pomenute gospodje bih podveo u taj kontekst.

 28. Sa istom paznjom zapad posmatra i ocjenjuje ovu nasu vecinu.Sve sto su napisale gosp.Del Ponte i Artmanova nazalost liberali i rijetki pojedinci su davno pominjali.Ali ta famozna vecina i dio zapada nisu to cujali.Imamo mi nasa zastidja Bukovicu i deportaciju.Ovih dana na RTCG se cak i reprizira film o deportaciji Sekija Radoncica.Vjerovatno da bi se nahranila vecina izjavom Momoira Bulatovica da vrh nije znao za tu akciju,a casni inspektor Pejovic saopstava da su nalog dobili od ministra.Od strane autora sve je uradjeno da nema izjave premijera/cija je to bila nadleznost/ako je ta akcija uradjena bez njegovog znanja kako to da niko ne bude smijenjen.Naprotiv bilo je unapredjenja.Cak se ide daleko u dokazivanju naknadne pameti i dobrote pa se ukljucuje reis Ceric koji hvali gest CG koja je zrtvama isplatila po 40.000 Eura po osobi.Uporedjenja radi Djukanovicu su sudovi nekoliko puta dosudjivali za dusevne boli po 20.000 Eura.Svako preko ledja mucenika iz tih vremena vrsi prebijanje racuna pa Ceric fali djela a Silajdzic kudi,sa Dodikom i Mesicem se ljube a sa Sanaderom potpisuju autoput i poklanjaju Prevlaku.Sanader je rekao da ima povjerenja u nase sudstvo iako do skora nije bilo tako.Mozda je zbog dolaska Vesne ili izgradnje autoputa.Sve ce to placati vecina a jos kad je stabilna.Ja znam da fali jedan novinar iz Zagreba koji bi svakako sve ovo prokomentarisao njegovim stilom.Jednom prilikom je u prepunu Moracu Slavko usao parketom pred pocetak kosarke.Publika je skandirala E viva E Viva,na to je Slavko uz podignuta dva prsta takodje pozdravio sa E viva.Ubrzo se pojavio Djukanovic.Gromko je pozdravljen sa- Milo lopove.Nedugo zatim sa navijacima su obavljeni/grand cafe/razgovori i nastali su CG varvari.Tada su izgubili monopol nad navijackom vecinom ali su je brzo konsolidovali.

 29. Ne raspravljajmo oko toga ko je vise zlocina izvrsio. Svi su cinili zlocine,bez izuzetka.A koja to vojska nije radila kroz istoriju?NE OPRAVDAM IH,NARAVNO.
  Haski tribunal je osnovan da bi sudio inspiratorima, naredbodavcima,planerima tih zlocina. U pitanju su pojedinci,s imenom i prezimenom,bio on Srbin,Hrvat,Bosnjak,Albanac.Ne citavi narod.Treba im suditi jer su izvrsili krivicna djela koja su za posljedicu imala smrt hiljada i hiljada ljudi,zatim enormno bogacenje trgovaca ljudskih organa i cega sve ne.Uostalom,predsjednici RH i SR onoga doba mogli su zaustaviti krvoprolice.
  A kada se u sve to umijesa medjunarodna politika i mocne sile koje imaju svoje miljenike i interese,pravda postaje spora.
  I nijesam za to da se Srbija kao drzava optuzuje za genocid. Kada nije Njemacka osudjena,zasto bi bila Srbija?

 30. Upravo ova rasprava, lamantiranje nad žtrvama i ko je više a ko manje kriv, iskrivljavanje činjenica, izjednačvanja žrtava sa zločincima, agresora sa napadnutima, izvjesnog planiranja i podtrekavanja rata i planskog masovnog zločina od jednih i pojedinačni zločin-rijedje masovni u goloj odbrani(ne opravdam ga),najbolje pokazuje koliko nam je potrebna lustracija i suočavanje sa prošlošću i činjenicama. Ma koliko ona bolna bila.

  P.S. Činjenica je da nijedan Hrvatski, Bosanski, Makedonski, Slovenački vojnik ili paravojnik nije ušao niti ispalio metak na teritoriju Srbije i Crne Gore. Samo se zapitajte da li je bilo i obrnuto?

 31. Meni je smijesna sama ideja da se Srbija optuzi za genocid dakle da se zatrazi kolektivna odgovornost. Pa upravo su velike sile napravile rat kad su odmah priznale Sloveniju. Nesto su za Kosovo bili suzdrzaniji :D:D:D

  Nego evo nasla sam Rezime knjige Florans Artman
  http://www.pescanik.net/content/view/1913/171/

  Jezik mozete da namjestite ako klikate
  view-encoding-more-unicode(UTF8)

 32. Kao mladi intelektualac imam pozamasan spisak zelja. Jednu bih izdvojio. Mozda i nije najveca ali je jaka. Mnogo bih volio da Gospodine Perovic jednog dana sjednem sa Vama i porazgovaram i upoznam Vas.
  Imam mnogo pitanja.

  Srdacan pozdrav u nadi da cu Vas upoznati.

  HN-PG

 33. P.S. Činjenica je da nijedan Hrvatski, Bosanski, Makedonski, Slovenački vojnik ili paravojnik nije ušao niti ispalio metak na teritoriju Srbije i Crne Gore. Samo se zapitajte da li je bilo i obrnuto?

  Nisu na teritoriju ali jesu u meso gradjana Srbije, Crne Gore, Bosne, Makedonije u Sloveniji Juna i Jula 91′ pa u Hrvatskoj u kasarnama i tokom povlacenja JNA iz Slovenije sto ne bih rekao da su bili izolovani incidenti, koji su adekvatno “procesuirani” samo ne znam gdje. Ne pada mi na pamet da aboliram bilo koga i sto se mene tice treba svako da odgovara za to sto je uradio, samo nisam ljubitelj Lombrozove teorije jer bi bilo mnogo materijala za polemike i lustraciju koja nije nikad napravljena i niti ce, bar kod nas.

 34. zipp cesto pratim tvoje komentare i uvjek si mi interesantan ali ovo sto si odje napisa je stvarno ogavno. toliku kolicinu neobjektivnosti odavno nijesam slusa. tako si se lijepo ispisinja po onih 30000 pobijenih srba u bosnu. po tebe su svi ti ljudi ubijeni u golu obranu na njih nije bilo masovnih zlocina. stvarno maksimalno bezobrazno kad se zna da je na stotine srpskih sela etnicki ocisceno i sve pobijeno a pobili su ih fundamentalisti i ustase a ne narod koji se brani. tudjman i izetbegovic po tebe nijesu planirali masovne zlocine za te ljude? ili one stotine hiljada civila i nejaci proceranih iz krajine to nije masovni zlocin? vojnici iz hrvacke nijesu ratovali u bosnu ni mudzahedini iz bjela svijeta? to nije planski uradjeno? stvarno na taki nacin ocjenjivat dogadjaje ne sluzi na cast za nas liberale, za crnogorce,srbe, bosnjake ili bilo ko drugog. sramota

 35. da, ali njemacka je priznala, srbija nije i nikad nece. bitna razlika.

 36. ne radi se o tome, vec u srbiji nije nimalo, ama bas nista uradjeno, da se narod i drzava suoce sa svojom prosloscu, da shvate da su pogrijesili, tesko je to, ali jedino ispravno. uhapse karadzica i pricaju o besmislicama, umjesto da kazu sta je taj covjek radio, a ne gdje je drzao predavanja, gdje se slikao i gluposti.

  obiljezavaju godisnjice bombardovanja, a ne govore uopste sta je do tog dovelo, nijesu te bombe tek tako bacene na srbiju, postoji i te kakav razlog.

  to srbija ne zeli da uradi, evidentno je, zato im je toliko i stalo da ovi dokumenti ne ugledaju svjetlost dana, jer srame citavu drzavu.

 37. Gospodine Zorane,
  Ja u komentaru nigdje nijesam pominjao Srbe, već da nijedan metak nije ispaljen na teritoriju Crne Gore i Srbije od strane pobrojanih naroda i država. I postavio pitanje “dali smo mi to radili”?
  Kako ste se Vi pronašli u svemu, prepoznali Srbei stali u njihovu odbranu, vaša je lična stvar.
  Kada već pominjete stradanja u Bosni i Srbe, odnos ubijenih Srba nad Bošnjacima je 1:9 do 10(podaci još nijesu potpuni).
  Zanimljivo?
  Zanimljivo je ia da su razni Arkani, Legije, Božovići i slični Mijovići bili glavni “ratnici” u Bosni. A oni su, koliko znam iz Srbije i Crne Gore.
  Takodje, ako nijesam izgubio pamet i sjećanje u medjuvremenu, znam da su Srbija i Crna Gora, njihove političke elite i većina naroda, politički, propagandno, vojno, materijalno i na svaki drugi način pomagale jednu od zaraćenih strana te slali vojne i prije svega paravojne formacije da učestvuju u ratu, te ohrabrivali dobrovoljce sa ovih područja da se uključe u rat.
  Na kraju, poslednji ratni gradonačelnik Knina, sa kojim sam skoro imao veoma prijatan, otvoren i iskren razgovor, u kojem smo osudjivali rat i ratne zločine, kao i zloupotrbu naroda u njemu, mi je rekao otprilike sledeće:
  “Rat u Hrvatskoj je bio dogovor Tudjmana i Miloševića kako bi se pripremile vojne i pravojne formacije da spremne udju u Bosnu i podjele je po dogovoru. Mi (misli na Srbe u Krajini) smo bili kolateralna šteta tog dogovora. Žrtvovani smo zbog projekta podjele Bosne”
  Normalno, da ovu njegovu izjavu ne uzimam kao vrhunsku i jedinu istinu, ali mi je veoma zanimljiva i uklapa se u neke moje poglede i saznanja iz tog perioda, kao i tadašnja činjenja.
  Na kraju, gospodine Zorane, nijesam od onih koji će reči “svi su podjenako krivi”, jer nijesu. A da svako ima svoj dio krivice-ima. I svako za svoj dio krivice treba da odgovara. To je moje geslo i motiv.
  I na samom kraju, to što su Vam moji komentari ili pisanja, manje ili više zanimljivi, što sam Vas “sada razočarao”, to me uopšte ne tangira. Ni povodom Vas, ni povodom bilo kog drugog. Ne pišem da bi se nekom dopao, nego da bih iznosio činjenice koje znam, i iznosio mišljenja koja zastupam. Da se ne zaboravi što ja ko, kad, i kako radio. A mene sjećanje veoma dobro služi. Na sreću ili žalost, to već neznam.

 38. Ljudi ratovalo se.Ginulo se.Ciscene su teritorije.Ubijeno je mnogo ljudi u okruzenju.Cesto cujemo da se nasa vecina dici kako su ocuvali CG od tog cuda.Cak to cujemo i od nekih gosti sa strane.Posto zapad zna sa kim ima posla formirao je tribunal u Hagu za prostor bivse Jugoslavije.Naravno dao je vremena i pomoci da nacionalna pravosudja procesuiraju predmete iz svoje nadleznost.Vidjevsi da vecine to nece,latili su se posla.Poznato je kako je ko prosao..Najjaci su i najodgovorniji.Svijet je ocekivao vecu odvaznost od pojedinaca.Nisu znali da nece Vesna Medenica/cesti posjetilac muza i brata na ratistu/sama sebe lustrirati.Sad ce ove druge sitne redove betonirati.Samo da se odgovornost nebi pela na vrh.U danasnjim Vijestima procitah snisishodljivost novog ambasadora CG u Zagrebu prema domacinu gosp. Mesicu.Ako niste znali on je gosp. Sito/reseto/.Alal im vjera.I naravno tamo ima i njegov clanak u Pobjedi iz 1990 god.Sanja nase reseto uljuljkano na zelenom trgu Sekulinom kako Slavko Perovic i Ljubisa Stankovic cekaju postavljanje vojnika NATO da izvrse smotru.Probudi se usnulo reseto i ugleda crveni Sekulin trg i na njemu smotru vrse Milo i Fico.isu uniforme NATO jer se protivi vecina.Ta persona treba da autoritetom i licnim integritetom brani pozicije CG.Dali je ko od vas cuo jeli ziv cuveni borac za ljudska prava i predsjenik Helsinskog odbora.Taj gospodin Franovic dok je trebalo isceprkati kake papire za sitne ribe bio je aktivan.Kad se pocela prica peti ka vrhu.Hvala zurim.Dje su nasi knjigopisci Konatar,Radusinovic,Djakovic,Drobnjak.Zaboravili ste da je u jeku hajke na slobodomislece ljude jednom prilikom u studiju tv novinar Djurkovic pitao Slavka-evo naprimer ja sam srbin,dali vi mene zbog toga mrzite.I to je za knjige.E sad taj crnogorac pita dali idem da gledam nase sokole,ajkule,orlove itd.Rekoh mu ne.Ne mogu jer ih gledam na tribinama DPS/Maja Bulatovic,Vlado Scepanovic,Goran Djukanovic,Dejan Savicevic itd/Nek su zdravo,nesto volim da sam u manjini.

 39. zippe ni mene ne tangira mnogo tvoje pisanje ali me tangira toliki bezobrazluk sad si stvarno precera. nikad mi u zivot na pamet nije padalo da cu morat da branim milosevica ili nekog drugog zlikovca ali ti si stvarno toliko lazi odje iznio da je i mene sramota da to citam. mislio sam o tebe da si korektan i objetivan ali evo sam se grdno prevario. kazes deset puta je manje srba u bosnu izginulo od bosnjaka. kako te nije sramota to da pricas. znas dobro da je jedna komisija iz sarajeva napravila istragu i da kazu da je u bosnu izginulo 100000 ljudi od toga 70000 bosnjaka 25000 srba i 5000 hrvata. mene je svaka zrtva jednaka i jednako volim sve te narode ali me je sramota da citam takve falsifikate i lazi. tako nesto mogu da pricaju samo okorjeli nacijonalisti. ja sam ima drugova i rodbine u bosnu i bosnjaka i srba i crnogoraca i imam realnu sliku onoga sto se desilo. svaki od njih mi je reka da su izetbegovic tudjman i milosevic sve isti zlikovci i sva zvjerstva sto su pravili. to sto je amerikancima odgovaralo da optuze samo milosevica i srbe kako bi odje lakse vodili poslove mogu da razumjem ali takvo bezocno falsifikovanje odavde je ogavno. mene je toga ka crnogorca stid nadam se samo da to ne radis namjerno zippe

 40. PG,sugradjaninu, Srbija i ne treba da prizna.Okolnosti ratne su bile razlicite.
  Kome ce biti dobro od toga sto ce susjedna nam drzava biti osudjena za genocid?
  I,uopste,da li je bilo genocida u smislu krivicnoga djela samo u Srebrenici? Nije li toga bilo u Oluji,raznoraznim akcijama i druge dvije vojske? Uzmi u obzir bice krivicnoga djela genocida,mozes uzet nas Krivicni zakonik da vidis osnovne pojmove djela.
  Osudjivanjem Srbije otvara se prostor za partije i organizacije koje se protive ulasku u EU.Govorice: “Zar mi u EU,a ona nas proglasava genocidnom zemljom?’ Vise stete,nego koristi za obicne gradjane

 41. Gospodine Zorane,
  Završit ću polemiku sa Vama jer nije tema bloga, sa dvije kratke opaske:
  -rečnik koji neko upotrebljava, često govori o argumentaciji sa kojom raspolaže
  -za ovih 20 godina pakla, pa čistilišta, ako sam se od čega ježio, to je od konatstacija:
  “Ja imam(sam imao) druga Srbina, Bošnjaka, Hrvata”
  i
  “Ima i vas dobrih i poštenih” – ova mi je uvijek bila najuvrjedljivija, najniskija i najšovinističkija, a nerijetko sam bio tako “hvaljen”.

 42. zippe moj rjecnik je takav kakav je kako su me ucili jedino znam da u moju argumentaciju nema lazi i falsifikata. ne znam sto se ti jezis ako sam reka da imam rodbinu i prijatelje u bosnu svih nacija. ja se ne jezim nego sam srecan zbog toga a i srecan sam sto mi za ovih 50 godina niko nije moga rec da sam nacijonalista. mislio sam da bi se i ti moga tim pofalit ali vise ne mislim tako. ostavi se lazi i falsifikata zippe veliki je narod izginuo na sve strane. i ja stobom zavrsavam polemiku

 43. ja bih dao podrsku ovoj Artman ,mada i sve podrske koje smo kao liberali kao casni i posteni ljudi dali nisu imali neku veliku zahvalnost od tih kojima smo davali .jesmoli mi Liberali stitili muslimane Hrvate jesmoli pjevali sa Lovcena vila klice Oprosti nam Dubrovnice jesmo i sto na kraj evo ih Hrvati i muslimani u koaliciju sa Milom i Svetom svaka im cast ,bili su sa nama dok smo se protivili ratu svemu onome sto je bilo protiv tih ljudi ,a oni sad sa istim tim ljudima koji su gurnuli ljude u rat mrznju i sve ostalo ,zato imam rezervu prema podrsci ovoj Artman jer nije ni ona nesto spominjala ove iz cg koji zasluzuju HAG.

 44. kako vec rece Slavko..Majstori..veliki,naravno,kreiraju danasnjicu,kako crnogorsku(uz pomoc satelita) tako i globalnu..krvavi balkanski rat proizvod je interesa Majstora..trebalo je samo pronaci operativce sa svih strana..i san Anta Markovica je porusen..i Markovicev i miliona..preovladala je MANJINA..i to kakva…kasnije,mnogo kasnjije osnovan je taj famozni ad hoc tribunal u Hagu…haski sud,to surovo svjetsko KAZALISTE…no ono nije ozbiljno,profesionalno KaZaLiStE…ono je nadasve amatersko…u zadnje vrijeme lici na cirkus…ono ne opravdava svoje postojanje…trosio bih dosta o tome..no…

  a da..tu je i jedno imenovanje..Goran SITO Rakocevic vracen na polozaj..rehabilitovan..ambasador..u zemlji zbog koje je njegov kum jednom davno prestao da igra sah..

  fake..all

 45. To je cinjenica .
  Mada stoji i cinjenica da su sve nabrojane bile clanice drzave kojoj je glavni grad bio Beograd.
  cinjenica je isto da je narod 1991 dobro pamtio i 1941, malo manje 1915 itd.

 46. I kad je sve to tako, sto smjena vlasti u bilo kojoj zemlji znaci – ili ce vam kicmu (s)lomiti ili cete biti Goje umjesto Goja.

  Ako nas ima puno za smjenu vlasti/sistema, onda ima sanse da ne budemo Goje. Ali, sto cemo tada biti (gledano iz medjunarodne perspektive) – prijatelji Venecuele, Kine, Rusije … ?

  Nisam pametna, ali bih isto menjala (sistem).

 47. Ljudi, svaka vam cast na komentarima ukljucujuci moje prijatelje Pera i Zorana S.
  🙂
  Poslije sveg nadsrpstva i nadcrnogorstva malo casti i malo pameti nam nece skodit.

  Nego, spominje se stalno “interesi velikih sila” pa me interesuje na koje interese mislite ?

  POZDRAV for All

 48. Draga Lela,

  za visse pogledati “Velika ssahovska tabla” od Bzzezzinskog, kao i filmove iz serije “The rulers of the World” i Zeitgeist itd.

  Zivjela!

 49. Nije Srebrenica u Srbiji. Niti je bio i jedan logor u Srbiji.
  PS
  Od tog “priznanja” Njemacka pravi pare i dan danas. Logore je pretvorila u muzeje, nacisticka arhiva takodje, proglom Jevreja je iskoriscen za pravljenje para kroz filmove, knjige, fondacije. Politicki da ne spominjemo Palestinu, nacisticko zlato i dan danas u Svajcarskoj itd itd.

 50. Bravo za odgovor.

 51. Hvala Ksenija, pusa.

 52. Zip kad mozes da kazes ovo: “odnos ubijenih Srba nad Bošnjacima je 1:9 do 10(podaci još nijesu potpuni)”

  Vidi se da si politicki u nekoj 1998/99/2000 god. u vrijeme najveceg nadcrnogostva i lazi izrecenih od strane CG u vrijeme kad su Srbiju bombardovali a Milo nas spasio bombi. Jer se moralo lazima i propagandom zavrcet subara pa stavit toka. Tebi vrijeme stalo nema veze.

 53. Ok Milose. Onda su liberali vjerovatno pogrijesili sto su pjevali “oprosti nam Dubrovnice”, bili smo članice drazave, a glavni grad je bio Beograd! Ja se ipak, veoma ponosim sto su(smo) to tada pjevali, iako ih je(nas) bilo veoma, veoma malo.

 54. Ne nisu pogrijesili.
  Vidis, par cinjenica + tvoj zakljucak odslikava paradoks tih ratova.
  (i rusi svaku logiku a nje malo ima u bilo kojem ratu)

 55. Goranu i Lucidi,
  dovoljno je procitati ovaj clanak koji je pisao aktuelni ambasador cg u hr pa da shvatite koliko su tadasnji i sadasmji milovi i svetovi kucici debelo ucestvovali u najcrnjoj ratnohuskackoj propagandi, koliko su odgovorni za najcrnje orgijanje demona klanja koje se ikad desilo na ovim prostorima.
  Ako im je mentor bio ludak a znamo da jes, njegovi puleni koji su potpuno aktivno i zdusno ucestvovali u slanju, oruzja, najcrnjih kriminalaca, svakojake buljumente i mrvica ‘pomoci’ u bosnu i hrvatsku istovremeno bestidno pljackajuci te prostore i valjajuci u zaracene drzave ogromne kolicine goriva i cigareta beskrupulozno se bogateci na tudjoj krvi i mukana, pa ljudi moji sta ti neljudi zasluzuju?
  Apsolutno ih milosevic na sve to nije primoravao vec njihova bijedna pohlepa i bescasce, zato bi im svima odreda smrtna kazna vjesanjem bila kao pomilovanje za ono sto su zasluzili.

  GORAN RAKOČEVIĆ, DNEVNI LIST “POBJEDA”, TITOGRAD, 06. DECEMBAR 1990. GODINE
  (Zašto Ljubiša Stanković i Slavko Perović nijesu služili vojsku: Dva junaka – oba dezerteri)

  Steže jutarnji mraz. Teška magla se još ne odiže od zaleđene zemlje. Dvadeset drugi je decembar 1991. godine. Avetinjski puste ulice tuđingrada, metropole Neovisne dežele Crne Gore tek sporadično zaparaju cokule redarstvenika sekuritatee (nazvane po Sekuli Drljeviću) specijalno (u Zagrebu) obučenih tjelohranitelja crnogorske samobitnosti ilirsko-kroatskog podrijetla.
  Na glavnom gradskom trgu, odskora Štedimlijinom placu, kočoperi se svečana tribina, sva u zelenom, a na njoj dva u sebe najzaljubljenija Crnogorca: mister Ljubiša Stanković, predsjednik Neovisne dežele Crne Gore i mister Slavko Perović, član predsjedništva, inače predsjednikova svijest i savjest.
  Mister Ljubiša, kao komandant oružanih snaga Crne Gore i mister Slavko, glavni polit-komesar treba da izvrše smotru jedinica na armijski praznik, i da održe prigodno slovo o najnovijim vojnim vještinama i bezbjednosnim dostignućima sa sajmova NATO-a koje su upravo obišli. Cupkaju u mjestu, duvaju u dlanove, pogledavaju očajno na sat jedva obuzdavajući nervozu – zašto se jedinice već ne pojavljuju.
  Znatiželjnim svijetom, na dobrovoljnu silu okupljenim, prenosi se vijest da vojnici i starješine nipošto neće da izađu iz kasarni, jer ne mogu podnijeti taj blam nad blamovima da ih postrojavaju i o vojsci im govore mister Ljubiša i mister Slavko koji su izbjegli služenje vojnog roka… Da ne bi uporne telefonske zvonjave, ko zna koliko bi trajao i kako bi se završio ovaj moj košmarni san, očito opterećen prenapregnutom predizbornom zbiljom.
  No, i nakon buđenja, osta kao olovo teška i kao sramota neprijatna za sve Crnogorce – istina da ova dvojica («mister dolara» kako im tepaju politički protivnici) kandidata kvazireformske koalicije za najviše državne funkcije u Crnoj Gori – zaista, nijesu ispunili najsvetiju dužnost, kako su odvajkada ljudi ovog junačkog i epskog podneblja doživljavali odsluženje otadžbinske vojske.
  Morale su najprije ove dične muškarčine (Perović je, sjećate se, na svoju neodoljivost kod ljepšeg pola računao kao na svoj glavni predizborni adut u stilu: “ja se volim na svoj način”), a napose i njihovi predlagači su morali znati ono što ne znaju: ovo je Crna Gora – iako su to u formi neukusne i primitivne grafitne prijetnje ispisivali titogradskim fasadama.
  Upravo, gospodo, u gori čarnoj se momak doskora nije mogao, čitaj zasluživao, oženiti ako nije vojsku služio, a kamoli da se drzne da umisli kako može postati predsjednik “svijeh Crnogoraca” i komandant “njene

 56. Morate gospodo procitati i obracanje Rakocevica/reseto/prilikom predaje akreditiva gosp. Mesicu.Taj mali mis je svojim clancima crtao mete na celu mnogima koji nisu za njinu vecinu.No ne smeta uspjesnom gradjevinaru ex-rektoru Lj.Stankovicu da sa njim i danas sprovodi politiku samo danas ekonomskog ciscenja.Neko pomenu da ih nije Milosevic tjerao na sva nedjela.Ma kakav Milosevic.Valjda je jasno da pored zelje Milosevica za pobjedom Bulatovica u Cg 98 god Djukanovica podrzavaju svi oni koji su direktno ili posredno vezani za J.Stanisica sefa SDB Srbije.Bice da se nesto veliko desilo.Ubrzo je smijenjen.Njegovi ljudi su i 2000 god/Legija/bili protiv Milosevica.Na tim talasima se ovde stvorio i posteno obogaceni Stanko Subotic ciji privatni avio pilotira slucajno Vuk Stanisic/sin Jovice/.Te rijetke zvjeri se sad skrivaju kao da su u zabranima a manjina dobrih lovaca ih ceka kad tad na susret.

 57. …U subotu 22. svibnja, u svojem uredu u Hagu, u Nizozemkoj, Louse Arbour poptiuje optuznicu. Glavni optuzenik se zove Slobodan Milosevic. Prvi put u povijesti medjunarodno sudstvo optuzilo je jednog drzavnog poglavara na vlasti za zlocine protiv covjecnosti. Louise Arbour nije nikoga prethodno obavijestila. ODBILA je konsultirati se sa velikim silama zbog straha da ne izvrse pritisak (…) kad je izvrsila posao izgubila se na 48 sati, na jugu Francuske, kod prijatelja.

  Kao gospodar rata i mira vec osam godina, Slobodan Milosevic je mislio da je nedodirljiv. Da nije pretjerao na Kosovu, vjerovatno nikad ne bi bio pozvan na odgovornost. Florans Artman: “Mir i kazna” str. 17/18/19.

 58. Medlin Olbrajt, svjedocenje na procesu Biljani Plavsic 2002.godine:

  ” Lako je bilo izglasati rezoluciju (o osnivanju Tribunala) ali tada NIKO nije zamisljao da bi takav Tribunal MOGAO jednog dana profunkcionirati. SVI su mislili da NIKAD nece biti optuzenih, ni procesa.. Cak su i najoptimisticniji prihvatali da nikad nece biti presuda, da nikad nece biti izricanja kazne.” Isto, str. 22.

 59. mozda biste trebali da razmislite da ubacite neke reklame odje posto je tako velika posjeta…
  naravno da ponudite firmi ciji bi se proizvod ili usluga prodavali dobro kod ovih posjetitelja..

 60. alja podijeliti, ko nije procitao…

  Stabilnost entropije
  Antibar(a)barus

  Autor: Svetislav Basara

  Država Srbija jedna je od najstabilnijih država u svetu. Nisam uopšte ironičan dok ispisujem ove reči. Ali to ne znači ništa dobro. I biće sve manje dobro. Postoje, naime, različite stabilnosti. Jedno je, recimo, negativna stabilnost entropije; sasvim je druga stvar stabilnost jednog dinamičkog sistema večito ugrožavanog zamorom materijala i inercijom. U tehničkom smislu, letelica koja počiva na otpadu neuporedivo je stabilnija (time i bezopasnija) od aviona koji svakodnevno saobraća. Nezgoda je u tome što se letelicom sa otpada nikuda ne može odleteti.

  Naša država je nalik avionu sa otpada. U tom avionu, istina, postoje piloti, perseri, stjuardese i putnici; aerodromska taksa i karte uredno se i papreno naplaćuju. Postoji, štaviše, i plan leta. Malo, malo pa stjuardese objave: „Vežite se, polećemo.“ Pale se znaci zabrane pušenja. Ali u odsudnom momentu, kada u realnom svetu avion počinje da rula, naši piloti povlače ručicu gasa i kreću da oponašaju zvuk motora – brrrrrrrrr, huuuuuuuuuu, tu tuuuuuu, bi, biiii.

  Jeste ovo karikatura. Ali lik se prepoznaje.

  Kako je, međutim, sve to počelo? Na samom kraju osamdesetih i početkom devedesetih, u vreme globalnog sloma komunizma, Slobodan Milošević je – intuitivno li, instinktivno li – došao do zaključka da mu je najprobitačnije da na ruševinama komunističkog sistema ništa ne gradi već da izgradi politički sistem zasnovan na negativnoj stabilnosti društvene entropije. Ispravno je, mada kratkoročno, pretpostavio da je to skopčano sa najmanje ruzika. Takvom političkom sistemu upodobio je i ekonomski. Lansirao je, takođe kratkoročno uspešno po njega, svojevrsnu ekonomiju beskonačnog recikliranja, šverca, lopovluka i otimačine. Ali kao što avion sa otpada, nezavisno od neporecive bezbednosti i stabilnosti, nikuda ne može da odleti, tako i država-maketa, država- simulakrum ne može da funkcioniše. Privid funkcionalnosti ipak mora da postoji, još nije vreme za povratak u plemensku zajednicu, pa budući da nije u stanju da funkcioniše konstruktivno (što bi ugrozilo negativnu stabilnost) onda se okreće destrukciji. Eto pravog uzroka serije ratova u SFRJ. Vođeni su tek da bi se stvorio privid da se nešto smisleno radi. Da bi se pružila iluzija nekog cilja.

  Usledilo je stvaranje veštačkih i kratkovečnih srpskih republika i krajina, stvaranje koje je u stvari postepeno razaralo državu Srbiju. Umesto da bude brana samovolji, bezakonju i kriminalu, srpska država je postala glavni faktor samovolje, bezakonja i kriminala. Raspad države i – što je još gore – društvene zajednice nevešto se – ali opet uspešno – prikrio penom pansrpskog patriotizma

  Onda je – ne zahvaljujući naporima DOS-a – već usled fizičke neodrživosti takvog stanja, došao peti oktobar i tzv. „demokratske promene“. Koje ništa nisu promenile. Već šestog oktobra pseudoserdar Koštunica i siva zona iza njegovih leđa, rukama i nogama su počeli da rade na restauraciji stanja političke i državne entropije. Pena pansrpskog patriotizma je ponovo prekrila sve opačine i sva nepočinstva. Stvar je kulminirala proglašenjem kosovske nezavisnosti kada je serdar krenuo u akt otvorene destrukcije sopstvene države. To je, međutim, domen psihopatologije. Mi ćemo se vratiti na politiku.

  Kakva god ona bila.

  Posebno je pitanje zašto je gotovo čisto demokratska vlast posle Koštuničinog odlaska nastavila da ide stazama koju su utabali Milošević i serdar. I da zato još dobija komplimente Miloševićevih kamarada. Nije baš sve isto, mora se priznati. Ali se moramo i zapitati: zar su čari inercije, negativne stabilnosti i apsolutne neodgovornosti, toliko snažne da pokolebaju čak i one za koje pretpostavljamo da su u politiku ušli vođeni idealima? Ili su simulakrumi političkog sistema i lažne institucionalnosti do te mere neiskorenjivi da ulaskom u njih poništavaju svaku konstruktivnu aktivnost? To su pitanja na koja će odgovore dati budućnost.

  Pod uslovom da je bude.

  Da li smo došli u krajnje zabrinjavajuće stanje stagnacije. Beskonačnog tavorenja. Relativno udobnog truljenja. Na srpskoj političkoj sceni izgleda da je zavladao detant. Ideološke razlike su se izgubile, ako ih je ikada zaista i bilo. Preostale su samo kozmetičke i stilske razlike. Ako su, recimo, države Miloševića i Koštunice postojale samo na mitinzima, na događanjima naroda i po kojekakvim jarugama, najnovija država Srbija postoji isključivo na televizijama, koncertima i po teniskim turnirima i sportskim manifestacijama.

  Sve već postaje groteskno. Nesporni, na primer, uspesi Novaka Đokovića i devojaka nikada se ne mogu pretvoriti u politički. Da je tako, proces bi bio dvosmeran, pa bi Toma Nikolić (najviše liči na tenisera, ništa lično) kao od šale osvojo Rolan Garos. Doduše, unutar solidifikovanog simulakruma, postižu se neki politički uspesi, ali to samo celu stvar vodi još dublje u konceptualizaciju države, u njeno svođenje na natpise na majicama, bodrenje sportista i TV duele i spotove.

  Hegel je lepo negde napisao da iz istorije niko nikada nije ništa naučio. I zato se istorija neprestano ponavlja. Pogotovo kod nas. Suštinska nenasilnost i relativna uljuđenost postoktobarskih režima nisu u stanju da promene njihovu jalovost i nespremnost da se uhvate u koštac sa istorijskim izazovima. Tu koncepti i šminka ne pomažu. Pomažu samo duboki rezovi. Za koje ovde više niko nije spreman.

  Kada se pretera sa konceptualizacijom i optoelektronskim iluzijama, piše Pol Virilo, više nemamo manju ili veću katastrofu koja se događa unutar realnosti. Ono što sledi je katastrofa realnosti same.

  Pogledajte naše televizije, prelistajte naše novine, razmislite.

 61. Gorane, ja imam del Ponteovu. Evo jednog svjedocenja o Srebrenici. Svjedok je zasticen, vozac u vojsci bosanskih Srba:

  “ Iz te gomile mrtvih tijela koja vise nisu nalikovala na ljude…nego samo na gomilu mesa u komadima…ispuzao je covjek. Kazem covjek, ali je to zapravo bio djecak od nekih pet-sest godina (…) Dijete je ispuzalo i krenulo prema stazi na kojoj su stajali ljudi s automatskim puskama i radili svoj posao. A to dijete je islo prema njima. Svi ti vojnici i policajci ondje, ti ljudi kojima nije bio problem ubiti…odjednom su…spustili puske i svi, do jednoga, jednostavno se sledili. Tamo je bilo samo jedno dijete…nevino, slatko dijete…prekriveno ostacima utrobe drugih ljudi…

  Jedan oficir (…) neopisivo arogantan, okrenuo se ljudima, vojnicima i kazao: “Sto cekate? Hajde, dokrajcite ga!” A ti isti ljudi kojima do malo prije nije bio problem ubiti ljude, kazali su mu: “Gospodine, imate pistolj, zasto ga vi ne biste dokrajcili?. Samo izvolite jer mi to ne mozemo uciniti.” (…) potom je taj oficir rekao: “Uzmite dijete, stavite ga na kamion i odvezite; a zatim ga dovezite ovamo s novom turom i onda cemo ga dokrajciti.”

  (…) Ubijali su ljude, a moj je posao bio samo da im dovozim zalihe; zatim su uzeli dijete, ne muskarci koji su ubijali ljude, ne. Drugi su uzeli dijete za ruku…Ono je govrilo “babo” , tako oni nazivaju oca. Govorilo je: “Babo gdje si?” Dijte je bilo u soku. Stavili su ga u kamion. Dijete se, znajuci da je vec prije bilo u kamionu, pocelo nekontrolisano tresti. Treslo se i gvorilo:” Ne, necu!.”

  Zatim sam se ja umijesao…Kazao sam im: “ Slusajte, upalit cu svijetla u svom kombiju i ukljucit cu muziku da mu skrenem paznju sa svega ovoga sto se dogadja (…) Kazao sam: “Pokusacu ga odvesti kamo zelite da ga odvezem”. Stoga sam usao u kombi i upalio svijetlo…i to je djetetu pomoglo, jer mu se sve bilo pomracilo…

  Kazao sam mu: “Dodji ovamo, dodji k meni.” Kazao sam”Pogledaj, imam upaljeno svijetlo, muziku.” Odjednom me je primio za ruku i dosao k meni(…) Nekad sam bio cvrst(…) Nikome ne bih pozelio da dozivi taj stisak, njegov stisak moje ruke, i bio sam zapanjen njegovom snagom (…) a zatim smo se vratili sa ostatkom – znate vec sto je taj ostatak bio – kako bi sljedeca tura mogla biti dokrajcena.” Del Ponte: “Gospodja tuziteljica” str. 388.

 62. Maluda sve si ti ovo lijepo sažeo ođe, samo je krajnje vrijeme da se onako svi kolektivno okanemo Srbije i počnemo od sebe, svog grada i svoje države. Bavljenje Srbijom je upravo ono što odgovara ovoj oholokratiji u Crnoj. Makijaveli bi ostao nijem pred današnjom našom državom. Imamoi mi i gorih od Miloševića i lukavijih od Tadića i ružnijih od Dačića i glupljih od Cvetkovića, senilnijih od Krkobabića a i potkupljivijih od Čede.

  U se i u svoje… ili će nas ovi dovijeka zamajavati i odvlačiti od naše stvarnosti. Milo je bio na Dubrovnik u onoj kišnoj ceradi, lentro se i likovao…pa onda IZVINI Dubrovniče malo sam se zanio…

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 63. nije ono slika iz dubrovnika

 64. Slikano je na teritoriji Crne Gore u pripremi napada na Dubrovnik.

 65. Dokle god realpolitika bude znacila kukavicluk i izdaju osnovnih i univerzalnih vrijednosti, a ne sinonim zdravog razuma, mudrosti i dosljednosti u traganju za rjesenjima koja postuju ta nacela, novi Milosevici od zlocina ce graditi susatv…

  Artman: “Mir i kazna” str. 28.

 66. Medjunarodni sud je posluzio za opravdanje politicarima, a kao odusak emocijama izazvanim strahotama nedjela u Bosni i Hercegovini. Odmah zatim je napusten, bez sredstava za opstanak, bez budzeta. Isto, str. 44.

 67. Zahvaljujuci iznosu od 3 milona dolara spasonosnih donacija Pakistana i Malezije, Tribunal je konacno mogao poceti sa radom sredinom 1994.
  Sjedinjene Drzave pojurile su odmah u Hag. Stigle su sa svom potrebnom informatickom opremom Tuziteljstvu i dvadesetdvojicom cinovnika koji su dosli ravno iz Pentagona i CIA koji su BESPLATNO ustupljeni na raspolaganje sudu.

  Isto, str 44

 68. Ljudi moji, jedna stvar mi nije jasna u vezi sa knjigom i aktuelnim posljedicama po gospođu Hartmann: tajming. Zašto TEK u knjizi, gđo. Hartmann? Zašto ne promptno ODMAH??

  Nijesam čitao knjigu i nemam problem da dam podršku bilo kome ko pokušava da razobliči sva ova svjetska i domaća licemjerja i odvratna pljuvanja po žrtvama, ali na gornje pitanje treba dati jasan i nedvosmislen odgovor. Očekivao sam u tekstu g. Perovića više detalja o tom tajmingu i razlozima za ove naknadne istine…

 69. Mislim da jednostavno nekad čovjek ne može, ili ne želi toliko da se žrtvuje. Da napusti sve i odmah, kako bi bio potpuno čist. Na kraju krajeva, kada bi to svi odmah uradili, čim primjete neku nepravilnost, pa i gospodja Artman da je to uradila, znala bi, i mi zajedno sa njom, samo početni dio priče.
  Zatim, neki se bore i pokušavaju da isprave sa funkcije koju obavljaju, ono što vide da ne štima.
  Ovim ne tvrdim da je g. Artman svetica, i da je sve što iznosi tačno. Ja lično, vjerujem u ono što piše.
  A znam joše neke slučajeve, gdje se ljudi bore, iako rade u instutucijama koje su proizvod ili proizvode ono protiv čega su. I zbog toga, nijesu u mogućnosti da tada iznose sve ono što znaju.

 70. AHA e hvala ti sugrađanine i sapatniče onda ko da nije ni bio tamo ni huškao, ni tjerao đecu u rat, ni zlu krv….

  Artmanovu treba podržati, mada je malo zakasnila sa pranjem ruku…ali…od nečeg treba početi. Karla bi mogla da bude malo konkretnija..piše u dosta zavijenoj formi i očigledne su polu istine…dok je prava šteta što se Solana još nije raspisao a mogao bi i Holbruk koje slovo o akterima balkanske tragedija…O DPS-u će vjerovatno Marović jednog dana…onako iskreno kao što to on zna.

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 71. Zipp,

  molim, ne moze se nekad? Radi se o tamo nekim ubijanim nevinim ljudima, a ne o pokvarenom mlijeku. Radi se o MNOGO ozbiljnoj stvari. Toliko ozbiljnoj da bi 90 % medjunarodnih i balkanskih faktora trebalo, ako nista, onda bar skruseno da cuti. Ako nizasto, ono iz pijeteta prema pobijenim i izmasakriranim zrtvama.

  Postavimo to ovako: da li biste vi licno bili spremni da na njenoj, krajnje moralno odgovornoj poziciji, takodje pokusavate mijenjati stvari iznutra i GODINAMA cekati tajming? Ovim ne zelim da osporim ono sto je ta gospodja radila ili napisala u svojoj knjizi. Ne sumnjam da je ta knjiga DRAGOCJEN dokument o licemjerju uticajnih krugova moci.

  Samo mislim da liberalima u Crnoj Gori to ne treba valjda crtati. Pitanje je bezobrazno jednostavno i na njega NEKO treba dati odgovor, zbog svega sto se desavalo: ZASTO TEK SAD???

 72. Svo vrijeme dok su LSCG i SDP ubjedjivali nadmocnu vecina da ne radi to sto radi i da ce i respektabilna manjina snositi posledice njihovog ratovanja za mir zapad ih je stimulisao da se navodno odvoje od Milosevica.Kao sto pomenu u jednom tekstu pokojni Pukanic da mu je ambasador Montgomeri rekao pred svjedocima da USA znaju da Djukanovic ima posteno zaradjenih oko 160 mil.USD ali da to za njih nije tada bilo vazno jer im je trebao neko u borbi sa Milosevicem umjesto njih.Bas ih briga za nas gradjane CG.Pa ne zive oni ovde.Tu je do skoro boravila i Lissa Mc lain iz USA nacionalnog instituta koja je eto usput svaku kradju izbora zadnjih 10 god.opecatila.Sjetite se ljudi cuda zvanog Ceko Dacevic.Kad im je trebalo da zaplasi njihove danasnje partnere iz koalicije stimulisali su ga.Bio im je zauzeo stanicu policije u Pljevljima.Kad im vise nije bio potreban kao buvu su ga ugusili.Da ih nebi prozivao prilili su ga u DPS i bio im je pouzdan clan a i mobilisao im je njegove pristalice Predraga Boskovica i druge.Tako je i sa pravom i pravdom tribunala u Hagu.Kako kad i kako za koga.

 73. Zasto tek sad???
  Salite li se???
  Zato sto je ranije bila faca, portparol tuzilastva ICTY, slikanje po medijima, uticaj, druzenje sa facama, makar to bile face u jednoj regiji. Face su joj isle niz dlaku jer je imala neku moc i trebala im je. Ne zanemarite i odlicnu lovu koja se tamo prima.
  I da sebi pokvari tu polu-jet-set varijantu? Kako da ne.

  Sada je samo razalovani portparol, koja nije vise pod svijetlima reflektora, malo zardjala za novinarstvo na zapadu koje je rudarski posao relativno slabo placen za tamosnji standard (kao svuda drugo:)). Pa ajmo da budemo naknadno pametni.
  Koji je maksimalni domet nekoga ko je bio portparol ICTY odakle je dobio nogu (iako nikada nije zvanicno saopsteno, svaki poslodavac ce mislit da je napravila neku glupost)
  “E kada k*ta vise ne moze da se d*ize, e ajde sada da budemo posteni”
  “Lepa sela, lepo gore”, ponovo haska tematika.

 74. ljudi vidjesteli iza stadiona buducnosti koji se gradi evo 40 godina novi parking novo graditeljsko dostignuce ogradjen zicom ,a to je dio centra grada.govorili su stadion do nove godine moderan parking dje je to ,zato vas pozivam sve da svakodnevno iznosimo obecanja ove vlasti.

 75. Prica je uzas. Evo neka ode u etar sa ovog bloga u ime svih nas:
  Neka je laka crna zemlja tom djeckicu i neka je smiraj njegovoj dusi. Amin.
  ( neka je smiraj dusama svih stradalnika u Srebrenici i svih stradalnika Balkana, Amin)

  Mnogo je ovakvih prica gdje covjek ostane bez teksta a gdje se srce stegne a razum sledi.
  Svako od nas bi morao ispricati slicna iskustva sto blizih sto daljih rodjaka/prijatelja (npr. mojoj drugarici su Hrvati ili muslimani, ne mogu se sjetit (!), poklali dvije sestre (15-20 god.) dok su plastile u polju 91/92 negdje u Bosni,… mog rodjaka su odveli kamionom i istovarili u sagoreni Vukovar… drugog rodjaka su odveli a kad su ga vratili majka ga nije poznala, oporavio se bogu hvala…. itd.. itd.)

  Ali sto da stavljamo takve price kad ovdje gledamo politicku stranu tog sukoba. Ako pricamo o stvarima iz politicke perspektive fokusiranje na pojedinca u ratu, ma ko on bio, a ovom prilikom muslimanskog djecacica moze da znaci da si malo ispao iz fokusa price.
  Ne postoji ovdje covjek ko bi to opravdao. I kad bi takav dosao bio bi, znajuci i sam Slavkovu politiku brisan.
  Ne mogu se ovdje ostriti kame ma cije bile i ma kako taj neko koga LSCG (Slavko) brani bio ili ne bio zahvalan. (recimo ti koje je branio danas su sa svojim krvnicima u koaliciji)
  Poenta LSCG politike je da uvjek brani slabijega. Jednom su bili to muslimani i Hrvati pod cizmom JNA koja je silom i zlocinom pokusala da sacuva integritet Jugoslavije.
  Kako se kolo srece okrece, danas a i malo duze, su ti isti Srbi pod cizmama belosvjetskih sila i neuporedivo slabiji. Cak mnogo slabiji nego sto su to cak bili i muslimani u Bosni jer su ovi imali arapske zemlje a Srbi trenutno nikoga.
  Jel im cak i CG proglasila Kosovo jel im Svijet zazmurio Oluju, jel su ih prije bombardovali 4 mjeseca (ps. Ovo je posebna prica…), jel se drzavnici Srpski isporucuju Hagu, jel su sad Bugari pustili ovoga optuzenog za zlocine na Kosovu… itd.
  Nad Srbijom je hobotnica od koje Crna Gora sigurno ne moze imati koristi osim ad-hok kojim se peru ovi nasi nepozvani Hagovci.

  Ovdje su komentari koji se bune protiv:

  – proglasenja Srbije kao genocidne zemlje (iza koje ce se ku(r)vari (velike sile) sakriti)
  – sudjenja iskljucivo Srbiji i Srbima u Hagu.
  – iznosenja laznih cinjenica oko broja stradalih (npr. 1:9, Srbin-Musliman)
  – ne pozivanja CG rukovodjstva u Hag
  – ratnih CG profitera koji danas drze CG u saci prodavajuci gorivo, ulje (1 litar 10 DM), jaja (1 jaje 1 DM)….
  – dalje polarizacije CG drustva na Srbe i Crnogorce (da bi oni vladali)
  – rusenje dobrih komsijskih odnosa sa Srbijom i stvaranje tenzija (da bi oni vladali)

 76. “Osudjivanjem Srbije otvara se prostor za partije i organizacije koje se protive ulasku u EU.Govorice: “Zar mi u EU,a ona nas proglasava genocidnom zemljom?’ Vise stete,nego koristi za obicne gradjane”

  Evo vam jedan tekst o toj divnoj EU(topiji)
  http://www.nspm.rs/prikazi/razvejavanje-eu-mitova.html

 77. Albiart,
  Premijerno sam na ovom forumu i nijesam narocito upucena u “domacinska” pravila, stoga sam napravila “ulet” sa konstatacijom-podrskom generalno na datu temu/e. Dopada mi, iskreno, energija koju ovdje osjecam, cak sam nostalgicna jer je, na zalost, jasno da je ovo prica malobrojnih. Proslost nam je odvratna (mislim u ljudskom smislu i politickim relacijama), ali sadasnjost josh vise jer je mutirala i prethorila se u (samo)unistavajuce cudoviste koje guta sve sto je, ne dobro, nego makar i pristojno. Ja se bojim da je ambijent u kome zivimo moralno kontaminiran i da je tu jedino rjesenje (osim dugotrajne evolucije…..koja mi se, zaista, ne ceka) neki vid cegevarizma…….

 78. Jedini ljudski razlog kojim sebi mogu objasniti zasto je doslo do ovih knjiga (onoliko koliko sam shvatio citajuci odlomke) i ovakvog “obrta” stvari jeste onaj elementarni moralni zakon u covjeku. Koji svaki covjek ima, ako nije zvijer u ljudskom obliku. Florence Hartmann i Carla del Ponte, znaci, imaju tu ljudsku supstancu. Mogli su jednostavno da nastave linijom “karijere” i ugodne penzijice, pisuci memoare u nekim vikendicama kraj Zenevskog jezera. Ali srecom, nijesu tako uradile. A to je dobro, bar zbog cinjenice sto ce ta knjiga posluziti kao vazan artefakt o smecu i agoniji u kojim grca citava civilizacija. S druge strane, pitanje tajminga i zakasnjenja ove price od vise od citave decenije je i dalje nesto sto trazi precizan odgovor. Neko ga mora dati, ako vec ne mogu autori.

  Nasi momci na vlasti, komandiri ove Logorske Uprave, nemaju ni atomske cestice nekog moralnog zakona, evo punih dvadeset godina! Balkanski jedinstveni u laganju i pljackanju i ubijanju sopstvenog naroda, svi zajedno, do jednog!

  A glasova iz pustinje sve je manje, kao da ovom obogaljenom plemenu takvi glasovi vise stvarno ni ne trebaju. A to je vrhunac crnogorskog horora, ciji je rasplet jos uvijek nesaglediv…

 79. vecina ljudi – svih nas, pravi greske Brano..i slazem se da Artman KASNI sa svojom istinom…ali odlicno si zakljucio da ako imamo imalo ljudskosti odnosno cojstva u sebi…KAD TAD cemo se boriti za ISTINU… nemoguce je uvijek i na svakom mjestu nalaziti SVIMA zamjerke i traziti dlake u jajetu. Dakle, postoje ljudi koji STALNO prave lose poteze i zbog kojih nam je zivot i drzava unistena (ekipa na vlasti) tako da NJIHOVE neke izjave, izvinjenja Hrvatskoj i slicne stvari mozemo JASNO okarakterisati kao OBICNE MANIPULACIJE, naknadnu pamet i farsu koja je sa ciljem smisljena… ALI traziti ovo u svakom drugom covjeku…. pa to je nemoguce! Jednostavno, svako od nas pravi greske, situacije zivotne nas natjeravju da nesto uradimo PRIJE ili KASNIJE..nekada je to STRAH, nekada je to OGROMNA VECINA koja je protiv nas i kada nemamo saveznika da saopstimo svoju ISTINU pa cekamo bolji momenat (zvuci glupo iz ove pozicije..ali kad se u njoj nadjete nije tako…itd itd.. ) Zato mozda ne treba trositi energiju na SVAKOG pojedinca i ispitivati njihovu naknadnu pamet…
  Uostalom, da li bi iko od nas imao ista protiv da se sada odjednom VECINI GRADJANA Crne Gore stvori nekakva NAKNADNA PAMET i da nam se pridruze u stvaranju bolje Crne Gore…ili bismo svima njima poceli ocitaviti bukvice tipa “a zasto bas sada?? zasto ste prije ratovali, bili za Milosevica, pa za Mila.. a sad ste tek za Slavka??”

 80. Dali ste culi da je u Splendidu organizovana rodjendanska zurka jednog od sinova velikog demokrate pukovnika Gadafija.Ko nije znao i otac i sin su izuzetni prijatelji premijera Berlusconija.Takodje ko nije znao Berlusconi je veliki prijatelj nasih posteno obogacenih Mila i Sveta.On je i veliki prijatelj ex premijera Topolaneka.Sve ih povezuje demokratska kultura i jaka naglasenost moralnih kodeksa i principa.Nije mi cudno sto je taj skup organizovan u Splendidu i ko mu je sve prisustvovao.Nidje vise ne mogu obezbijediti kontrolisan ambijent za bahanalije kao ovde.Ni u Libiji.Vidjeli ste kako su prosli Berlusconi i Topolanek.Ali zato moze ovde sve i svasta i pod zastitom i budnim okom garde koju placaju ojadjeni gradjani CG.Jedan nezaobilazni investitor iz ranijih slicnih bahanalija je falio ovog puta,Veliki i najveci investitor Stanko-Cane Subotic.Cudi me da on ispred firme Yube i Edina Efovica nije bio tu da im da ili ako nemaju sredstava pokloni neki avioncic da se vozikaju.Zabrinut sam.Pocelo je osipanje investitora.Ne dadose mi dugo da se brinem.Mank pojasni da ovo u Splendidu nije skucajno.Pretekli smo Monako.Ako vidire radnike KAP-a ispred vlade recite im da se ne osvrcu na jahtu i Deripasku sve ce im platiti vlada.To je dio bratskog dogovora njega i sefa rezima.A i ja se za njih sjekiram a oni cim im da sef platu pravo na biraliste i ko za sebe ali sa ih cuju oni koji su ih nauculi-ljudu sef je jopet najbolji-Eto to nam je ona robusna vecina koju podrzava demokratski zapad da ne budu problem vec dio resenja kako veli car svega u CG brkajlija Rocen.

 81. Slavko je napisao: “Saznali smo i da je, odavno već previše prisutni i neukusno nametljivi Viljam Montgomeri, niđe drugo nego u Njujork Tajmsu objavio „svoj“ prijedlog rješenja čvorišnog balkaskog spora zagovarajući podjelu Kosova i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske.”

  On je to zbilja napiso ali u rubrici PISMA ČITALACA.

 82. E moj sapatniče, ne “kao da nije bio” bio je perjanica
  svih sramnih pohoda, komandant TO itd, itd, a ja sam te samo upoznao dje je slika nastala.

 83. Posmatraču,

  mislim da se nijesmo do kraja razumjeli. Ja nijesam rekao da nije dobro KAD-TAD spoznati neke stvari. Naprotiv, uviđanje prave istine u ovom slučaju veliki je dokaz ljudskosti, te u tom smislu ovo što su uradile ove gospođe je zaista nešto što ohrabruje. Dobro je to da se vidi sveukupni pad svijeta u kom živimo.

  Pitanje tejminga postavio sam iz sasvim drugih razloga. Dajem sebi za pravo (a sa tim stavovima ima još liberala u CG) da ovo pitam, jer sam ja to, i to još iz ove crnogorske žabokrečine, sve lijepo vidio, godinama unazad! Kako? Pa prostim logičkim zaključivanjem, i to iz slobodne pozicije nekog ko nije političar, nego nešto sasvim drugo. Ako hoćete crnogorski slučaj, a on je kardinalno jasan: ZAŠTO dan-danas većinska, zvanična međunarodna svjetska bulumenta ĆUTI o crnogorskim Upravnicima Logora??? Zašto, punih 20 godina! Objasnite, javno i precizno, gđo Hartmann, ne radi crnogorske javnosti, nego zbog crnogorskih liberala, prije svih.

  Moj TAJMING je da kažem NE zlu onda kada ga vidim, da kažem NE laži onda kad je prepoznam. Na tim postulatima valjda treba da stoji i nešto što se zove (vaša i svaka druga) međunarodna PRAVDA. Ako nije tako, ako se moral tumači kao UVREMENJENI i NEUVREMENJENI, e onda ću priznati da ne znam ništa o tome. A vi to sad nazovite previše idealistički, donkihotovski…kako hoćete. Ali odgovor ne smije da visi. Samo da ne bude: NIJESMO ZNALI RANIJE. To bi bila uvreda za svakog dvonožca sa kičmenom moždinom koji obitava na Balkanu…

 84. SASA_ct Liberalu i Saborce,

  moram ti nesto reci za te Hrvate iz Tivta i njihove “maalene” poslusnike iz Kotora, oni NE PREDSTAVLJAJU STAV HRVATA U CG! SVE STO JE VALJALO POSLO JE IZ HGI! Na zadnjim izborima su imali 3 poslanika u lokalni parlament, a prije toga 6, umalo 7. Znam, mnoge dobre ljude koji su protjerani iz te “stranke”. Strasno je sto Sanaderova vlada fingira dobre odnose sa “Milonerom” i tretira HGI kao neku stranku koja zastupa Hrvate u CG, ili bar njihovo misljenje, a ovamo to koriste za vece ciljeve Hrvatske… Naravno, pravi pripadnici Hrvatske nacionalne manjine u CG sjecaju se Slavka, iz onog hladnog i vjetrovitog dana na Cetinje kada je SLAVKO I LSCG JEDINI DIGO GLAS PROTIV NAPADA I PLJACKE DUBROVNIKA I KONAVALA! Vjeruj mi, dosta njih je danas u tu stranku radi “sitnog” interesa, da zaposli zenu u miliciju, scer u upravu policije, zeta kao vozaca (bivseg) u ambasadu Hrvatske u Kotor i sl… Tuzno..Ali, I ONI su dio ovog svecrnogorskog podneblja i akutne duhovne apatije, i “samo licnog interesa”, i onog poznatog slogana sto je skoro cijela drzava vikala, “ma cuti, bitno da imamo i te 100 maraka, onaj nema ni to…”
  Za Crnu Goru, gradjane, ja ima samo jednu poruku, u bukvalnom smislu: OTPOR STOKO!

  Inace, slazem se sa 99% izrecenog u tvojim postovima (odje i ranije…), i imamo vrrlo slicna misljenja, tako mi Zdrao bio i Zivio!

 85. Postovani Liberali,

  idem malo off topic, ali Vas molim za razumijevanje.

  Da nije ovog bloga odje, i Vas, istomisljenika, casnih, i postenih ljudi (osim par izuzetaka, sto bez argumenata pljuju, i odje, po nasim tekstovima…), iskreno receno ja bi izludio! Ne psihicki, nego duhovno. Zasto? Pa zato sto bi najvjerovatnije poceo da po prvi put u zivotu vezem goblen, i po prvi put glasam za mafiju-DPS/SDP(privjesak “partija”), kako bi ovoj vecinskoj stoci u Crnoj Gori bilo jos gore, “dok rebra ne puknu”!!

  Eeee, majko rodjena, sto je sa ovim narodom, kome i mi pripadamo! Dje su ljuuuudddii, ?Dje? Ima li vise ikojega?

  Sad sam ponovo citao:

  http://www.lscg.org/content/actualities-item.asp?intNieuwsID=2187

  , i tacno me dusa zaboljela! Slavko, SVE STO SI REKO, ISTINA JE!

  Ma, eli moguce da to samo mi vidimo, i da jedini ocemo posteno i otvoreno pricati o tome usto se Crna Gora i Crnogorci pretvorila/i?

 86. Postojace Liberali dok je Lovcena nad nama,dok je mora pod Barom i Kotorom…………….

 87. branko, procitaj sto je napisao zipp, jer su u vecini, oko ovog pitanja, ja i on slazemo.

  ne vjerujem u djecije price svi smo krivi, bilo je sto je bilo, idemo dalje… uostalom, ne bi artmanova cinila ovo sto cini, da je sve tako jednostavno. zna se svaciji dio krivice. kad se istina gura pod tepih, ne valja. a to se u primjeru srbije cini.

 88. Dje su ljudi ?
  Nazalost tamo dje smo ih 2004 ostavili, u ledeno doba koje u CG 20 godina vlada.
  Treba se podsjetiti najstravicnijeg govora koji sam ikad u zivotu cula.
  Govor Slavka Perovica iz 2004. poslije prodaje Lidera i gradonacelnika posto su casni LSCG htjeli da serviraju mafiji na sto.

  govor uzivo:
  http://www.lscg.org/content/muzika/Slavko_govor_IV.rm

  tekst govora:
  http://www.lscg.org/content/actualities-item.asp?intNieuwsID=1748

  Vise na linku 4-a Vanredna Konferencija 07.09.2004
  http://www.lscg.org/content/4-vanredna-konferencija.html

 89. Ne znam dali ste sinoc gledali na Monteni tv kod bivseg liberala Marka Novakovica emisiju u vezi ratnohuskackog novinarstva.Prisutni novinari i gdjica Uljarevic su po nesto rekli o tom vremenu i tadasnjim novinarima.Naravno oni bi da lociraju krivicu samo na njih,a jako stidno i oprezno su komentarisali predloge da se prica o njinim nalogodavcima.Pa ljudi jeli moguce ovo da je nas sistem u takvoj barustini.Podsjeca me na vrijeme posle svrgavanja Milosevica kad se u Srbiji pojavio drug i obozavalac lika i djela naseg sefa izvjesni nauljeni Beba Popovic.On je takodje izdanak ovih prostora.I danas ovde kao tada tamo sve informacije se predhodno prokuvaju nadje pa prodju kroz ruke expredsjednika mladih DPS Rutovica/Rocenov vrsnjak/ pa dodju kod njegove sestre u javni servis DPS i onda narodu na trpezu.Dirigovano novinarstvo.Jedan je gledalac pitao dali su tadasnji novinari bili samo pisari Momira,Mila i Sveta.Prisutni novinari i bivsi liberal Novakovic su horski rekli da to nije tema emisije.Gospodo moja kad Djukanovic kaze da je sah zamrzio zbog sahovnice sta da pise novinar najamnik u radnom odnosu kod Pobjede.Naravno cast izuzetcima koji se ne dadose u lance vezati.Ali se po neki tada sojski ponesose ali kad se pojavise novci prokleti ne mogase izdrzati vec predjose najsramniji dio zivotnog puta.

 90. Pero ,dobro ste primijetili … to sto su “novinar” Novakovic i gosti u emisiji ocijenili kao neprikladnim pitanjem i promasenom temom ,jeste zapravo srz problema ,gola tuzna i surova istina , o kojoj svi treba da cutimo , cutimo i cutimo dok ne zamuknemo … Da se slucajno ne sjetimo ko je sirio ratno huckacku propagandu na ovim prostorima tih dana i godina, ko je imao komandnu i izvrsnu vlast i moc nad tim novinarima (izvinjavam se svim slobodnim novinarima sto te parazite oslovljavam novinarima ) … ko je rat pravdao visim ciljem a zrtve kolateralnom stetom ( eh da mogu te zrtve progovoriti , ali nikada na zalost nece moci jer su tako odlucili Djukanovic i Marovic , odlucili su ko ima prava na zivot a ko na patnju i smrt ) nazivajuci taj kukavicki pokolj “ratom za mir ” , i koji je i ciji to cilj bio ??? Svi znaju ,a svi siju savili do zemlje i ponizno lizu mrvice koje sef prosipa ,od izbora do izbora … jadni Crnogorci … Tacno je da svaki narod manje ili vise zasluzuje vlast koju ima , mada kod Montenegrina je rekao bih izuzetak … sef i DPS su koliko to zvucilo umobolno ,nehumano i nezamislivo ipak bolji vladari nego sto poslusni narod i zasluzuje …

 91. Ja sam dugo, dugo vremena zivio u uvjerenju da ce pojedini novinari odgovarati za svoje sramno djelovanje, za klasicno ratno huskastvo. Medjutim zastitu su im dali pored trojca (Milo, Momir i Sveto) i predstavnici haskog suda. Ja sam od dosta njih bio tuzen. Od autora poklica – CRNOM GOROM TECE ZETA USKORO CE I NERETVA- pored toga sto sam u vise navrata bio tuzen, oglasen sam i krivim i platio sam mu odstetu za dusevne bolove koje sam mu proizveo pisuci protiv njega. O ovoj bih temi mogao knjigu izdati, medjutim sa ove vremenske distance mogu samo reci da bi bilo sasvim nelogicno, a cak i nepravedno da novinari za ratno huskastvo odgovaraju, a njihovi nalogodavci oliceni u ratnim zlocincima (trio gore pomenuti) da ne odgovara, nego cak i da primaju medjunarodne nagrade kao veliki mirotvorci. Apsurd do apsurda.

 92. Gospodo moja draga moramo se nadati boljem.Evo vidite sta se desilo u Hrvatskoj.Fajter slican ovom nasem podnio je ostavku.Zaduzio je Hrvatsku za pokoljenja i utekao u najvaznijem za nju trenutku.Navodi kako je htio sokirati narod i evropske lidere zbog njihovog djelimicno indolentnog ponasanja prema Hrvatskoj u fazi pristupanja EU.Kolekcionara skupih satova/slican Djukanovicu/pratilo je nekoliko afera.Svaku je vjesto distribuirao na odredjene ministre onda njih preko parlamewntarne vecine stitio i potom mijenja naravno uhljebljujuci ih dobrim namjestenjima.Vrlo je cudno da je smijenio direktora policije Fabera koga svi u regionu kao i dio diplomatskog kora dozivljava kao visokog profisionalca.Moraju mu se priznati zasluge za otkrice ubistva Ivane Hodak,Iva Pukanica,pljacke banaka i hvatanje vecih riba u narko biznisu.Vidjecemo u buducnosti sta su bili razlozi njegovog uklanjanja.I onda sok postavljanje Jadranke Kosor za njegovog naslednika na svim funkcijama.Dali vidite slicnost u nasem primjeru.Vec duze svog posilnog/Luksic/nas sef rezima priprema za svog naslednika.E kad bi jos nasi parlamentarci smogli snage da se udruze i dogovore pa kazu DPS i SDP-u eto vam pa krcmite i radite sta hocete a mi se povlacimo iz parlamenta.Ovo je inace jednopsrtijski sistem u kome M.Djukanovic smisli i kaze a ovi kao mravi razlete se da narodu to predstave kao svoje.

 93. Treba se podsjetiti i Slavkovog govora posto je Zivkovic sa gradonacelnicima htio da LSCG ponese na pjadelu DPS-u.
  Govor uzivo:
  http://www.lscg.org/content/muzika/Slavko_govor_IV.rm

  tekst govora:
  http://www.lscg.org/content/actualities-item.asp?intNieuwsID=1748

  Vise na linku 4-a Vanredna Konferencija 07.09.2004
  http://www.lscg.org/content/4-vanredna-konferencija.html

 94. ”…Zato vas molim da ovaj trenutak, ovaj veliki istorijski trenutak sačuvamo u punoj njegovoj svečanosti u punoj njegovoj ozbiljnosti i da razumijemo, oko ove stvari svaka dalja priča je izlišna. Ono što Vam obećavam, i ne molim Vas nego tražim da mi vjerujete je sljedeće – Ovaj današnji čin nije čin predaje, nije čin posrnuća, nije čin stavljanja krstaša na pola koplja – ovaj današnji čin jeste čin zatvaranja samo jednog poglavlja naše neopisive i junačke borbe i početak drugog poglavlja, a nastavak naše borbe junačke u kojoj ćemo brže nego što mislite i brže nego što se nadate i brže nego što sanjati možete, slobodno i visoko podići krstaš barjak u slobodnoj, demokratskoj i nezavisnoj Crnoj Gori”

  Slavko Perović, Cetinje 24 Mart 2005 god.

 95. Ovaj dio je najbolji: ….nastavak naše borbe junačke u kojoj ćemo brže nego što mislite i brže nego što se nadate i brže nego što sanjati možete…

 96. Dragi Slavko, mozes li malo chesce da “post” na ovom blogu……treba da chekam mjesec dana na post…..

 97. Postovani posjetioci,

  Zbog objektivnih razloga nijesam bio u stanju da odrzim ritam postavljanja na koji ste navikli. Molim za razumijevanje i unaprijed zahvaljujem.

  Novi post slijedi vrlo brzo.

 98. . . . I pokazali smo da se nikada ne treba biti kukavica, jer zivot ispunjavaju samo hrabri, a to ste bili vi, moji dragi Liberali . . .
  S.P.

  Hvala Vam Slavko, i vrnite nam se sto prije, ila nas bar posjetite. . .

  P.S.
  Neka nam je srecan obnovljeni Crnogorski jezik :-). . .
  Eviva

 99. ok, hvala

 100. pozdrav Slavko , sve najbolje

 101. Upravo sada odgledah dnevnik tv Vijesti i moram vam prenijeti izjavu (datu televiziji vijesti ) generalnog sekretara Savjeta Evrope Teri Dejvisa …” Crna Gora je u periodu od kada je postala clanica te organizacije uradila mnogo vise nego sto se od nje ocekivalo ” ,posebno je kaze iznenadjen kako je napredovao razvoj demokratije u cg , i ocijenio je da je ” crna gora drustvo u kom demokratija cvjeta , veoma sam impresioniran ” …

  Uzasnut sam , dokle cemo slusati ovakvu odvratnu podrsku datu jednom klasicnom fasistickom rezimu ne znam , ali mislim da bi svi mi trebali u srijedu kad dodje Solana u Kotoru , trebali da se organizujemo i docekamo ga jajima !

 102. Da ne ostane na prichu, dj milo svaki dan nastupa nedje po cg-ori pa ga mozemo izvizdat. Prvo dj mila pa cemo poslije u solanu jajijma.

  Ajde da vidimo, pozivam vas na mail da mi se javite da napravimo neki dochek:

  zrnopg@gmail.com

  Ja cu biti u Kotoru, s jajima ili bez.

 103. Vrlo rado bih dosla Solani na docek, pa stavite ovdje kada i gdje u Kotoru.
  PS
  Ne bih jaja jer mi se ne spava u zatvoru nema klime 😀
  Ali jedan dobar transparent i zvizdaljke bi valjale !!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: