Posted by: Slavko Perovic | December 10, 2009

DNEVNIK, 10. DECEMBRA 2009. godine

Ne treba nikad vjerovati onima koji kažu da istorija ne uči ničemu, uči, i te kako. Ja sam pristalica one stare latinske izreke koja poručuje: historiae est magistra vitae. Upravo zbog tog njenog svojstva da uči, istorije je sve manje na mjestima gdje bi je moralo biti: u učionicama škola i univerzitetskim amfitetarima. Umjesto nje, uglavnom se tamo predaje, tačnije reći, prodaje, ideologija u oblandi istorije, što će reći da se krupno laže.

Laž, kad je institucionalizovana, kad minskim poljima ogradi tabu teme, kad uđe u obrazovanje, u pore sistema, kad se preobrati u pogonsko gorivo oligarhije, postaje karcinom koji razjeda i u jednom trenutku sigurno pojede “sopstveno” društvo, pa i čitavu civilaziciju.

Istina je temelj dobra i pravde, laž je temelj svakog zla. Zašto je Zlo brže od Dobra, zašto je Laž brža od Istine,  pitanja su stara koliko i ono: bijaše li prvo kokoška ili jaje?

Dio odgovora nalazi se u koruptivnoj prirodi laži, a da brzo pretrčimo pod paljbom onih koji brane laž, tamo do one kote sa koje ćemo bačiti brzi i jasni pogled na problem korupcije, reći ćemo da korupcija postaje sistemska u onom trenutku kad laž postane javno dobro kad je opšteslavljena kao “mudrost”, “hrabrost” i “pamet”!

Sad je pravi trenutak da se vratimo na istoriju: zamislimo da se na jugoslovenskim univerzitetima predavao predmet Istorija korupcije na Balkanu? Bio bi važan kao i predmet koji bi se zvao Istorija religija na balkanskom prostoru. Pogađate, nigdje se ovi predmeti nijesu predavali, ako su se i doticali, bilo je to tek na usput. Zašto? Zato što bi potkopavali same temelje jednog sistema koji je počivao na laži.

Laž je imuna na geografske, nacionalne i druge granice. Da li je Irak imao oružje za masovno uništenje? Pod teretom čega se Zapad, ako ne stropoštao, a ono opasno zaljuljao? Kako je moguće da desetine hiljada eltinih ekonomista nijesu znali kuda staza vodi? Što im se predavalo na vrhunskim zapadnim univerzitetima, pitanja su za koje postoje nepogrješivi odgovori.

A sad, evo nas na onoj koti, puca pogled na Crnu Goru i neke čudne ljude sve sa brkovima koji lažu od kad svane dok ne mrkne. Vidimo kako se svakodnevno međusobno korumpiraju, vidimo da je režim sami vrh koruptivne piramide, vidimo da su, statistički, dvije najfrekventnije rijeći u govoru Crnogoraca obraz i poštenje. Vidimo da korupcija koju slave jede njih same i njihovo potomstvo, bez obzira na one koji namiču i one koji su gladni, ždere njihova dobra, uništava njihove šanse, razara njihove duše, vidimo ih kako radosno igraju oko sopstvene lomače. Paradoksalno? Svakako, ali istinito ne manje istinito.

Velik je broj društava koji liče na Crnu Goru, sva sliče kao jaje jajetu, matrice su uvijek iste.

Ako se znatiželjno zagledamo kroz Crnu Goru kao kroz lupu, da bi uvećanjem potražili trenutak kad je korupcija na ovim prostorima skrivena pod krinkom parlamentarne demokratije, po prvi put postala sistemska, doći  ćemo do Kraljevine Srbije, slijediti trag do Kraljevine SHS, do lažnog paralmentarizma, do ličnosti samoga kralja Aleksandara i njegovog najslavnijeg prvog ministra, državotvorca, Nikole Pašića.

Korupcija, kad se ustoliči, svuda rađa slične otpore, i slične načine odbrane. Sliče njeni promotori i apologete.

Prvi junak naše priče je veliki Jovan Skerlić, između ostalog i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Kraljevine Srbije. Evo fragmenata njegovog govora održanog u Narodnoj skupštini 26. februara 1914-te, niko ne sluti što nosi najskorija budućnost:

“Za vreme rata (misli se na balkanske ratove 1912/13) opazila su se dva nedruga našeg parlamentarizma: mešavina politike i poslova i nedovoljna kontrola parlamenta u stvarima spoljne politike(…) Činjenica je da smo u današnjem dobu dočekali ovu pojavu: da državni ministri, državni savetnici, narodni poslanici, i zakonodavana i izvršna vlast, ulaze u posredne i neposredne poslove sa državom. Oni koji treba da štite državne interese ušli su u privatnu trgovinu sa državom(…) To su gospodo anomalije koje se ne mogu trpeti(…) to je pitanje političke higijene u našoj zemlji. (Jovan Skerlić, Sabrana dela, Prosveta, knjiga sedma Feljtoni, skice i govori, str. 392, Beograd, 1964.)

Beogradski list Velika Srbija, već 1921, dramatično će odslikati isto stanje u novoj državi ovako: “I pre svetskog rata imali smo u našoj otadžbini razne prljave afere u kojima su vidno mesto zauzimali naši intelektualci (ovdje se misli na rijetke školovane ljude koji su redovno nalazili posao u državnoj administraciji, S.P.) Pa i pred našom katastrofom (misli se na povlačenje srpske vojske 1916-te, S.P.)  izbila je na dnevni red Opančarska afera i Afera s brašnom. (misli se na korupcionaške afere koje su razotkrile da su srpski trgovci srpskoj vojsci prodavali opanke sa đonovima od kartona i brašno pomiješano sa pijeskom. Afere su zataškane. Tako su zgrnute ogromne ratnoprofiterske pare. I u tako stvorenoj teškoj situaciji umesto da mi Srbi rasčistimo sa našim narodnim izelicama i da svakoga po zasluzi postavimo na njegovo mesto, mi smo bacili sve obzire časti i morala i besomučno se utrkujemo, da se što više nagrabimo ovozemaljskoga blaga.”

Najveći ratni porfiteri i korupcionaši bili su kralj Aleksandar i Nikola Pašić. Njihova veza je bila vrsta političke simbioze čiji je krajnji rezultat bio koncentracija apsolutne poličke i finasijske moći i uticaja u njihovim rukama. Već te, 1921-ve, cjelokupna imovina Nikole Pašića procjenjavala se na najmanje trideset miliona dinara, što je iznosilo sedminu budžeta Kraljevine Srbije pred ulaskom u rat, 1914-te.

Kada je poslije rata otvoreno pitanje ratnih odšteta, pored ratom masakriranih srpskih seljaka i Nikola Pašić je podnio zahtjev da mu se nadoknadi imovina postradala u ratu. Ovaj zahtjev je izazavao buru u ondašnjoj štampi.

Politika je u svom broju od 25. decembra 1921-ve registrovala da je Pašić zahtijevao naknadu za: veliki broj buradi i boca starih vina, opravku kuće na Terazijama, nadoknadu za svoj hotel Nacional, za drugu kuću u Pozorišnoj ulici u Beogradu, za imanje, obore i tri kuće u Zaječaru, za imanje na Kosovu sa 130 kuća od kojih su samo dvadeset njih ostale čitave, za dvije vrlo stare arnautske puške izvezene srebrom, dva pištolja i dva handžara, za 200 boca vina iz 1892, 1893-će i 1894-te godine i jedan veliki balon stare tridesetogodišnje šljivovice i komovice, za jednu olovnu kutiju od rijetkog minerala sa Urala, ukrašenu brilijantima i dijamantima, poklon ruskog cara Nikole II, za slike bugarskog i rumunskog kralja u skupocjenim ramovima… za sve to je Pašić tražio 1 594 784 dinara.

A evo kako su pojedini plaćenici-novinari branili Nikolu Pašića:

Beogradski dnevnik od 1. februara 1921-ve uradio je to ovako:

“Optužbe protiv g. Pašića za koristoljublje i srebroljublje nisu nove; g. Prodanović ih je više puta podizao u Odjeku i Narodnoj skupštini, nazivajući gospodina Pašića najkoruptivnijim čovekom za koga zna politička istorija Srbije (…) Kako se g. Pašić obogatio, ja ne znam; recimo da je on to sve stekao na način koji opisuje g. Prodanović, da je on sve to zdipio; da li se g. Pašić time diskvalifikovao za funkciju koju on vrši više pd trideset godina, tj. da bude vođa svoga naroda?

Da, ima u našoj zemlji pojedinaca koji su neuporedivo čestitiji od g. Pašića, pa i pametniji, to je van svakog spora; ali, da li bi ma koji od tih ljudi umeli da vode narod onako kako ga vodi g. Pašić, to jeste da li bi narod hteo ići za ljudima koji su karakterom veći od g. Pašića?

Pretpostavimo da je g. Pašić ostao na onome što mu je donela žena (12 000 dinara) i pri svojoj plati koju je imao od države. Da li bi on mogao biti ono što je i da li bi bio tako poštovan i cenjen kao što je u stvari?

Ja ne verujem!

Ako bi g. Pašić bio golać, on, ako ne bi bio sasvim prezren, nikako ne bi mogao biti vođa naroda; i ako bi g. Pašić u svemu bio onakav kakav bi morao biti po zahtevima jedne stroge etike, on bi davno i davno politički propao.

Budući siromah, on bi često morao apelovati na pomoć svojih prijatelja i bio bi svojoj stranci na teret (kao što su neki pošteni socijalisti). Njegov autoritet morao bi zbog toga jako opasti. I budući pošten on bi svakog svog prijatelja koji hoće da se koristi na račun države udario po prstima. Time bi se on poptuno onemogućio i kao običan član stranke.

Ovakav kakav je,  sa svim svojim manama, g. Pašić je taman kakav treba narodu. On je najbolje kvalifikovan da vodi narod.

G. Pašić je, najpre, bogat. To je prvi uslov da može imponovati narodu. Kako je on došao do svoga bogatstva, to je sporedna stvar; glavno je da on ni od koga ne traži ništa i da uvek, ako je potrebno, može tresnuti svojom kesom.

Takav čovek imponuje ne samo masi nego i samoj inteligenciji… bogat čovek imponuje i narodu i inteligenciji; kako je došao do bogatstva to je, ponavljam sporedna stvar; glavno je da može da zvekne!”

Tekst je potpisalo tadašnje “veliko” novinarsko pero Krsta Cicvarić.

Ništa, poštovana čitateljko i čitaoče, nije u ovom tekstu slučajno, a svaka sličnost sa današnjom Crnom Gorom i njenim junacima u poziciji, opozicji, medijima,  analitičarima,  intelektualcima i tako dalje i tome slicno,  namjerna je…

Takođe, nikada nećemo saznati  kako bi izgledala naša stvarnost da se generacijama koje su se školovale, pored onoga, veliki srpski državnik, uz Pašićevo ime, na primjer, dodavalo i ono super-važno i veliki korupcionaš…

Advertisements

Responses

 1. Svako vrijeme ima svoje Pasice.
  Svaki Pasic ima svoj “materijal” za ispasu.

 2. Bravo!

 3. a zamislite tek svo zlato stu su njemci pokupili po evropi pa i iz kraljevine jugoslavije koje je prebaceno u ostrog prilikom bombardovanja jugoslavije svo je deportovano u svajcarsku … sve ono sto je na oviim prostorima stoljecima stvarano a kralj vjesto prigrabio za sebe cuva se u trezorima svajcarske, dakle sve nase rezerve ,bogatstvo

 4. Cicvarić bi taman po svom cinizmu bio neđe rame uz rame (’našega’) Jevrema! Nešto me podsjeti na Jevremovu žalopojku o tome kako mu policija nije vratila onu košulju s brilijantskim dugmadima, draguljima-kaže Ješo, što mu je Milo onomad pokloni ( to bijaše nakon što je napadnut – vidi se da ga je to mnogo pogodilo,više od napada, i činjenice da je čovjek s njime ubijen!). Perverzan egzemplar moći korupcije tijela i duha u Crnoj Gori!

  A istorija? Svakako da se iz nje uči, ali od koga i kada – suštinsko je pitanje! Ono što smo mi učili u školi (da suzim na lokalnu istoriju) bilo je neuvjerljivo čak i za učenike – pogotovo kada se to tiče komunističkih ideoloških i nacionalnih kombinatorika i farbanja fakata, ali pristup drugim informacijama gotovo da nije bio moguć, izuzev entuzijastama koji su, uz trošenje enormnog vremena, sami morali slagati kockice. Dakle, jedno zatvoreno društvo, kao što je bilo komunističko, a i ona prije njih, a i ovo poslije njih – čija je stvarnost lažna, neizostavno moraju imati i lažnu istoriju, kako bi opravdala laž koja leži u samom srcu njihovog aktuelnog opstajanja i navodne neophodnosti postojanja njih kao takvih.
  Znači, tek ako u jednom društvu ELITA (faktor sreće koju u tom smislu-da mu takva elita zavlada zemljom- ima jedan narod,vrlo je važan), prihvati činjenicu da se njihova sopstvena vlast treba samoograničiti (jer ne postoji niko iznad njih ko bi im to nametnuo)- tada ona sobom može donijeti vrijeme istine i slobode.Pa tako u zemlji Engleskoj u jednom trenutku – monarsi, upravnici zemlje po krvnoj vezi – stavljaju se na izvolte baronima i narodu (to mnogi istoričari krste, rekla bih ,opet cinično, potrebom za savjetodavnim tijelom), i relativizuju svoju bogomdanu vlast – i formiraju parlament, i to pravi, Edvard I.,1272. – zasjedaju predstavnici naroda čitave zemlje – House of Commons! A, kad krene kritika – krene i istina! Sjetimo se, naravno, i 60 g. prije – 1215.e – Magna Carta Libertatum, još otkad su baroni ograničili moć kralja Džona, tim prvim Ustavom, a Džon ga sam prihvatio.
  Ovo, naravno, podrazumijeva, osim adekvatne i pogodne elite – spremne na promjene, i akciju ’potlačenog’ sloja, međutim, ono što želim da naglasim je da bez ’učinjene’ i samosvjesne elite, nema promjena, bez ratom i revolucijom. Mi ovakvih elita nikada, reklo bi se, nijesmo imali – sve su borile za pusti opstanak – ili protiv svoga naroda, ili protiv tuđinaca! Otud toliko laži, otud toliko stege – naš narod ni danas još listom ne zna da li vlada bira parlament ili obrnuto, čemu služi Ustav i sl. Mi Ustav imamo od 1905., a gorepomenuti nekih 700 godina duže!
  I ko nama istoriju da piše? Ko nam ju je mogao, kao legaciju, ostaviti u makar elementarno pouzdanom i istinitom obliku? Gdje bih ja članke sličnom ovom Slavkovom mogla pročitat, bez da kopam po arhivama i neobjavljenim knjigama? Čini mi se nigdje!
  I svi su oni imali ’svoje razloge’ da kriju ili promovišu, da nepoželjne zapisničare, u najboljem slučaju, bačaju u zonu ’tumačenja ili predanja’, a nama ostavljaju fundamentalne laži na kojima odrastaju čitave generacije! Naša sopstvena elita nam je, na primjer, oduzela nacionalni identitet, oduzevši nam nacionalnu istoriju – i tako gotovo sasvim zbrisala sopstvenu naciju topeći je u korpus druge. Ta laž je trajala gotovo 100 godina, dok je tek LSCG nije počeo razobličavati. Laž je bila tolikih dimenzija i takvih detalja, da se činilo da je donekle projektovana čisto zabave radi!
  Malo zabave, uz korupciju vazda dobro dođe. I svako ima svoje razloge da lopova i lažova ne nazove pravim imenom…
  Da su generacije, onih posljednjih 700 g koje pomenuh, podizane uz devizu ’Car je go’, ’mjesto ’The King is dead, long live the King!’, druge bi ruže nama ovdje cvjetale. Ali, opet, za istinu nikada ne može biti kasno… I za neku humanu, bogobojaznu elitu, takođe…Ja bih joj rado pomogla da se popne na moja leđa, i otvori ovaj prekrasni prostor onim plavim beskrajima i horizontima na kojima je fizički vazda ležao.

 5. Kao i uvijek, za Vase tekstove postovani Slavko, Svaka Cast ! !

  Odlicno sklopljen tekst, sa citatitama, istorijskim navodima, i izvodima iz stampe-knjiga, svima nama istinoljubivim ljudima daje dodatne informacije, i ako nije nas skola nista rekla na tu temu, eto, Vi nam pomazete da jos nesto naucimo, jer nije floskula, ali covjek se uci dok je ziv. Licno nisam znao ni za Pasicevo bogatstvo da je bilo toliko, nisam znao za afere sa opancima i brasnom, dje neko onesposobljava svog vojnika zarad materijalne koristi, pa se onda cudi kada mu dodje okupator-neprijatelj pa ih strijelja, siluje, ubija, a ovamo ni svog vojnika nisu znali ispostovati da se barem bori kao covjek, i pokusa ih odbraniti..

  Svaka slicnost sa CG, kao sto Slavko rece, namjerna je.. 🙂 Iskreno, uz duzno postovanje Slavko, dodao bih, nevjerovatno je podudarna, a da niko to nemoze podesiti, do akteri sami, tj. korumpirana bagra.

  CG danas, a bogami i Srbija (ali barem oni su promijenili vlast jedanput u dvae’s godine, mi odje ni toliko..), a ooorrriiginal je isto kao u to doba..!!
  Pa………., nevjerovatno..

  p.s.
  Dozvolite mi jednu dedukciju, i isto ce opet biti za 100 godina, vjerovatno ce onda biti afera sa mikrocipovima i slicno.. 🙂

 6. Nesto sam sve ubjedjeniji da vecinu ovakvih tekstova treba staviti u predgovore crnogorskih uzbenika.
  Nadajmo se tom vremenu koje ce , valjda, doci..

 7. Skilaci, Jaramaz…

  Budite dosljedni. Izvucite jedini logicni zakljucak. Jedini koji je u duhu Vasih teorija:

  Nikola Pasic je zapravo bio Crnogorac.

 8. ljudi su kvarljiva roba

 9. Jel’ ko gledao tv reklamu za ‘Monitor’?

 10. Poslije Mojkovacke bitke, Pasic dolazi na Cetinje. Savjetuje Kralju Nikoli da ode na neko vrijeme, dok se situacija ne smiri. Fabrikuje se laz da je pobjegao, narod je razocaran sa barem jednom mrtvom glavom iz kuce, u Mojkovackoj kasapnici. I eto, au revoir Montenegro, zahvali Pasicu i Kralju Aleksandru za nevidjeno licemjerje prema zemlji saveznici. Crna Gora je unistena, ukinuta, prevarena, potopljena novim podjelama…

 11. …i Bugarin.
  🙂 🙂
  http://angusyoung111.wordpress.com/2009/12/12/nikola-pasic-biografija/

 12. Zivim u Crnoj Gori, ali nisam njen drzavljanin. Zbog toga ne bih previse da komentarisem aktuelnu politicku situaciju u njoj. Samo bih zeleo da napisem da je Slavkova analogija sjajna. Kad bi covek prelistao elektronska izdanja Politike verovatno bi pronasao dosta stvari iz proslosti koje se ponavljaju, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji.

  @Teodo

  Tacno je da smo mi menjali vlast vise puta, ali se pokazalo da su razlike od 2003. godine veoma male. Mozda je i bolje da se ne razocaravate, jer koliko vidim u Crnoj Gori ne postoji alternativa.
  Nazalost, nisam mnogo upoznat sa razlozima prestanka delovanja LSCG, a verujem da se gospodin Perovic ne bi predao tek tako. Vi makar imate njega i medju vama verovatno postoji nada da bi on mogao ponovo da aktivno ucestvuje u politickom zivotu Crne Gore, dok u Srbiji takav covek trenutno ne postoji (neko ko je narodu vec poznat). Cak i LDP polako gubi glasace jer se pokazalo da svaka stranka ima svog tajkuna.

  “Kome crkva, kome narod, kome banka, kome stranka?!”

 13. ljudi su kvarljiva roba a pasica na svakom cosku

 14. Slavko,cekamo te.

 15. @ Dragan,

  da, razumijem sto si htio kazati.. 😦

 16. eh,

  Ljudi su kvarljiva roba!

  Ali ga kuku narodu ciji su heroji ala Pasic ili Milo Djukanovic. To Vas ocigledno ne tangira!

 17. don manuele,
  odakle vam ideja da mene To ne tangira?
  P.S. Od sada cu za ove cija ste imena naveli koristiti To. Hvala na ideji

 18. Da li Milu važi imunitet i za ovu gripu.
  Preporucio bih da bude sto dalje od Sveta jer je ovaj podlozan prehladama.
  Da bar koji pretekne, pa da nas ko ima vodit u Evropu i da nam ima ko vodit biznise.

 19. Dragi Slavko,

  ovi tekstovi su kao raso poslije pijanstva. Itekako nam trebaju.
  Samo što meni lično koji odavno znam ove stvari (naravno zahvaljući Tebi od 1990-tih) ulivaju dodadtnu depresiju i lijek kad pomislim od koga smo i kavi smo generalno.

  Ipak se nadam da će kad tad naše vrijeme (vrijeme poštenih ljudi) ipak doći.

  Ostaj zdravo i veselo.

  Igor sa porodicom.

 20. Eh,

  Vasi postovi su me na to naveli. Drago mi je ako sam se pravraio.

  Milo se nije pokvario u politici. On je usao POKVAREN.

  Titova komunisticka selekcija je favorizovala kvarne ljude.

 21. don manuele,

  to sto sam kritican prema svemu za sto smatram da zasluzuje kritiku, ponekad se kriticki osvrnem i na one za koje vi smatrate da su nedodirljivi, nikako ne znaci da mi To ne smeta. Pa protiv Toga se borim svim, meni dostupnim, metodama vec dvadeset godina. Prihvatam mogucu gresku da sam ostriji u kritikama onih koje cijenim i ciju akciju ocekujem.

 22. zaboravih,

  sto se tice istorije pokvarenosti Toga tipa. sjecam se dobro njegove ruke u bijelom sakou (CKSKJ), podignute protiv sopstvenog politickog oca.

 23. eh,

  Ja nikoga ne smatram nedodirljivim.

  Biti kritican prema svemu je kao i biti dobar prema svemu. To znaci pomoci zlo.

  Milo je jos i vise legitimni politicki nasljednik Tita nego Pasica. Kad kazem legitimni onda mislim da je Milo titoizam u novo nastalim uslovima.

 24. don manuele,
  nema potrebe da ponovo izvrcete moje rijeci. Rekao sam: to sto sam kritican prema svemu za sto smatram da zasluzuje kritiku!!! Znaci nijesam kritican prema svemu vec samo prema onom sto, po mom sudu, zasluzuje kritiku.
  Zaista ne shvatam odakle Vam potreba da me uporno svrstavate u tabor nekakvih podrzavalaca Toga tipa.
  To ne moze biti politicki nasljednik Tita. Premaleno je To za takvo nasljedstvo

 25. Eh,

  Ja ne izvrcem Vase rijeci.

  Vas ograda je da kritikujete one sto zasluzuju kritiku. Ko je taj ko odlucuje sto zasluze kritiku? Pretpostavljam Vi. Sto je potpuno normalno. Znaci sa tom ogradom ili bez nje smo na istome. Ograda otupljuje ostrinu Vase recenice i to je sve.

  Sustinska razlika medju je vidjenje Tita.

  Milo je je politicki nasljednik Tita. I to LEGITIMNI!

  To valja nadopuniti.

  A)
  CG je manja nego Jugoslavija pa je i Milo manji.

  B)
  Titov pokret je imao mnogo idealista koji su drasticno proredjivali kako je vrijeme odmicalo. Ostajali su lopovi i BESKRUPULOZNI karijeristi. Kad je Milo preuzeo stvar ostali su samo najgori lopovi i karijeristi – prava Titova POLITICKA DJECA, proizvod njegove selekcije po kriterijumima koje je on uspostavio. Milo je upravo taj kadar.

 26. SLAVKO PRESHEDNIKU NAS !!!

 27. don manuele,
  ovo sto rekoste o mojoj kriticnosti i razlozima iste bilo je, znaci, samo nacin da se vratimo na nasu originalnu raspravu o ulozi tita u svjetskoj istoriji. opet cu insistirati na tome da u istoriji nije sve crno-bijelo vec da preovladavaju nijanse sivog. tako je i sa vasom tvrdnjom da je to legitimni naslednik jbt.

  A. naime titovu ulogu je nemoguce svesti iskljucivo na negativnu selekciju kadrova i paralelom dokazati da je to njegov nasljednik. nesporna je negativna selekcija i kod jednog i kod drugog i u tom smislu ste potpuno u pravu.
  B. moja misao da je to mnogo manje od tita nije se odnosila na geografiju vec na kompletnu sliku jedne licnosti. elem tito je za razliku od pojave, za koju tvrdite da je njegov legitimni nasljednik, imao prilican broj pozitivnih poteza u toku svoje vladavine. nesporan je i niz, barem iz danasnje vizure gledan, ozbiljnih gresaka koje je napravio. kod pojave koju rado nazivam to, ja zaista ne mogu naci ozbiljan potez koji zavredjuje pozitivnu ocjenu a da nije ukaljan najprljavijim licnim motivima. shvatite moju misao da je to “mnogo malo” u odnosu na tita u lijepom, podgorickom, znacenju rijeci “sitan”.
  P.S. vezano za to ko odlucuje o tome sto je za kritiku a sto ne: kad dostignem potpunu objektivnost prestacu da postojim!

 28. Bravo Slavko,opet ces u politiku! Evo vele, Banjo,Andrija,Nebojsa,Koca,Srdja……Ratko Knezevic da ces s hjima

 29. Ne treba gubiti nadu.Sjećate li se onih strašnih dana kad se činilo da nema riješenja i nade a ipak dočekasmo Bogu hvala da otpratimo Milosevića i da vidimo kraj te zločinačke družine…Jedina mana kod tijeh procesa je da sitna fukara ostaje medju nama i dalje… Ali neka….Glavno ove kapitalce da pratimo….

  Gledao sam neke dokumentarne emisije na Tv o ajkulama…Kako groteskno i smjesno izgledaju kad se ulove te zvjeri morskih dubina….Kako smješno i žalosno izgleda čovjek, a tek nečovjek.

  Kakvi bijahu Hitler,Musolini, Milošević,Karađić i drugi…Zamislite se malo gospodo nad sobom i time kuda srljate.Pa vi ne vodite politiku….vi vodite kriminal, ili blaže rečeno je kriminalno.

  Pa ima li što u Crnoj Gori da se proizvodi.Vlada plaća radnike privatne firme ruskog tajkuna.Gubici na sve strane.U vašem portafoliu možete da navedete samo saradnike tipa ratnih zločinaca Srbije i Rep.Srpske, italijanskih mafijaša i švercera, bjelosvjetskih prevaranata tipa Jezde i Dafine,domaćih mafijaša i propalica, ruskih tajkuna itd.Ovamo oćete u Evropu a ostetili ste je na osnovu poreza na cigare.Kakva je to druzina bila sto je vozila cigare za Italiju….Od tih para kao finansirala se Crna Gora…Zdravstvo,Skolstvo,Penzije … Drzava švercuje sa mafijasima da bi finansirala djecicu da se u skolama fino vaspitaju i da postanu primjerni i posteni gradjani…

  Ma neka de…..

  Dobro je rekao Dejvid Oven…
  Gledaju vas u oci i lažu, vi znate da vas lažu,oni znaju da vi znate da vas lažu, pa ipak i dalje lažu….

 30. Slavko je ipak proslost… Neka ga istorija zapamti kao nekog ko je bio protiv rata i razaranja susjedne nam Hravatske, kao nekog ko se suprostavo Milosevicevim podivljalim prisalicama u Crnoj Gori i pri tome rizikovao zivot. Svako dobronamjeran u Crnoj Gori mu na tome mora odati priznanje. Medjutim, kao lider ili kao nekakva vlast jedne ozbiljne drzave, Slavko je jednostavno nemoguc. Dijelom zbog nedostatka pragmaticnosti…

 31. Nije pragmatičan?…
  Mislim da si odabrao pogrešnu riječ.

  Pragmatičar – onaj koji traži praktična rješenja koja se odnose na neposrednu korist i poboljšanja.

  Sto je aktivnost Slavkova bila nego to.Sto je bila ideja Narodne Sloge.

  Pragmatičan (grč. pragmatikos djelatan, djelotvoran; koji se tiče)
  stvaran, koji se tiče djelanja, koji služi djelanju; opštekoristan, poučan, koji daje poučno objašnjenje o nečemu (npr. pragmatično pisanje istorije, je ono koje proučava uzroke i posljedice događaja, pa iz toga izvodi poučne zaključke).

  Baš čovjek kao Slavko je odličan izbor za predsjednika države.Ja mislim da nebi spavao nego bi radio dan noc da doprinese što boljitku Crne Gore.Da li bi ko od nas spavao a da je na tim pozicijama gdje se odlucuje o sudbinama tako velikog broja ljudi…..Mislim da nebi.Ali dzaba kad su fukare i skorojevici tu.
  Slavko bi bio šok koji nam je neophodan.
  Leh Valensa je bio predsjednik a Slavka bi da otpratimo sa zahvalnicom….E ne ide to tako …..
  Sa praktičnim djelovanjem i svakodnevnim učinkovitim zalaganjem i inicijativama medju narodom vidjelo bi se da nije to smak svijeta i da je 100 put bolji od ovog sadasnjeg koji sjedi ko bandera na Cetinje.Bolje su bandere…barem služe nečemu.

  Jedino sto sam zapamtio od Vujanovicevog djelovanja tokom ovih proteklih godina je to da sam ga vidjeo na nekoliko pokajanja i kad se posjećuje Amfilohije.

  Sjetite se kakve su predsjednike birali ….Dobricu Ćosića (umišljenog pametnjakovića) i Lilića….E…pa valjda je Slavko ako mu se priznaje da je zasluzan za nesto , a mislim da to nije mala stvar, zasluzio vise neko ovaj nas sadasnji da bude predsjednik.Malo je cudno sledece….Cak i i DPS i njegovi čelnici ne mogu da negiraju Slavkovu zaslugu za crnogorstvo, i kao postuju to.To se cesto moglo cuti u njihovim skorašnjim izjavama.Zar ne proizilazi iz toga to da mu oni priznaju ocuvanje Crne Gore od njih samih posto znamo na kojim su pozicijama oni bili.

  Drugo…..Treba tuziti televiziju i drzavu kao i pojedince koji su jedan dio gradjana okarakterisali kao ustase i protivdrzavni elemenat.Drzava treba da plati veliku sumu novca koja bi se usmjerila u razne projekte u Cg za korist drustva a fondom bi rukovodio Milo Djukanovic iz zatvora…To bi bilo idealno…
  Kako je moguće da u SAD pojedinac zbog stetnog uticaja cigareta dobije basnoslovnu kolicinu novca …. a mi nebi mogli.Malo sale ali i zbilje ima tu.Mozda bi moglo kod EU suda u Strazburu.

 32. Slavko nije pragmatican politicar. Njegova politika se bazira samo na kritici drugoga… prevse kritike skodi pragmaticnosti… Slavko je covjek koji se javno pobunio protiv zla iz devedesetih kao sto se u osnovi protivio svaki Crnogorac koji nije primitivan i nije bio opsjednut velikosrpskim mitovima, mada vecina njih nije imala hrabrosti da se svrsta na tu stranu… ali za ozbiljnog politicara treba vise, ne samo sposobnost da se uoce tudje greske…

 33. Ne razumijem zasto ste obrisali komentar… nisam mislio da vrijedjam… samo sam iznio misljenje…

 34. Sto bi to vise trebalo da bude….Mozda da ne vjeruje ljudima kao prije.Mozda to…To bih mu porucio.

  Jedino sto mu je bilo preostalo poslije toliko godina uporne priče i djelovanja je bilo da se počne ulagivat uz Djukanovica kao SDP ili da uzme pa da šklapa ljude da se otrijezne iz hipnoze u koju su zapali.

  Ovo stanje sada je isto kao da nemamo drzavu.Dali je Frankova Španija bila Spanija…..Dali je Enverova Albanija bila Albanija…itd.Iz šupljeg u prazno.Gubljenje vremena.Ne treba im nikad pomagati da dobiju na vremenu.

  Crnogorska inteligencija je tradicionalno socijalistickog mentaliteta i to mu nije islo u prilog.
  Socijalizam je tu simbol za koji se misli da je neizostavan činioc naseg bica, tradicije i postojanja.Kod nas je socijalizam jednako crnogorska drzava.Za drugi recept neznamo.

  SDP je partija koja je bila bolesno ljubomorna na LSCG.Uvjek mi se nametao utisak da je ta netrpjeljivost isla od onih sustinskih antagonizama liberalizma i socijalizma.LSCG je za njih kapitalizam,nesto sto oni ne mogu podrzati, nesto sto narusava ono od 45-te pa na dalje.Zato im nije bilo tesko da se privole DPS-u koji se deklarativno okrenuo crnogorstvu ne sagledavsi njihovo pravo lice.
  Vidimo kakav nam je socijalizam cvjeta u drzavi crnogorskoj sa dvije socijalisticke partije i jos jednom rezervnom u opoziciji.
  Medjutim, vidim da se lideri inteligencije kivni na stanje u drzavi i da se kaju i obećavaju nastavak borbe protiv lose vlasti koja nije odrzala njihove nade.
  Kaze, borba se nastavlja.Jeli, protiv tvog kompanjona iz istog stroja za nezavisnu Crnu Goru.
  Mislim da je Slavko vidjeo koliko je sati i napravio je pravu stvar.Principialno se odbio od smutljivaca i loseg drustva. Sada ima potpuni moralni kredibilitet a obraz mu je ostao cist…Sagledao je problem i ako bas i ne izgleda dobitno napravio pravi potez.

  Mislim da bi u slucaju povratka na politicku scenu imao širu podrsku nego ikad….Vrijeme radi za njega….

 35. Maki, kako to da previse kritike skodi pragmaticnosti? Zar ne bi trebalo da kritika pospjesuje pragmaticnost? Da li je pragmaticno LAGATI?
  Tacno znam o cemu govoris, ali ja negiram sve sto je postalo na lazi i komunistickoj “pragmaticnosti”.

 36. Sve najljepse u Novoj godini, gospodinu Perovicu, kao i svim posjetiocima ovog bloga!!!

 37. Crnogorskom narodu,građanima Crne Gore,crnogorskim liberalima, Vašoj porodici i Vama gospodine Peroviću, zdravlja i uspjeha na ličnom i poslovnom planu. I da konačno svane Crnoj Gori!

 38. Svima dobro zdravlje i uspjeh na ličnom planu.
  Kolektivno više pameti pa da i nama svane u ovoj Novoj.

 39. Slavko, tebi i tvojim najdrazim zelim srecnu Novu godinu i sve najbolje u zivotu.
  Svim liberalima i postenim i cestitim ljudima, takodje!

 40. Shale brate,pomagaj.

  Onogost

 41. Gospodine Perovicu,

  Molimo se za Vas brzi oporavak!

  S postovanjem,
  Lela

 42. Slavko, sve zelje za skorasnji oporavak!!!

  Sve najbolje i samo zdravlja dobri Slavko

 43. @ maki,

  pojma nemas, necu trositi energiju na tebe..osjetices u zivotu pragmaticnost SDPS-a, ali neka, zbog takvih kao ti i nije mi zao ovaj narod vise..

 44. Slavko,

  Brz oporavak želi ti porodica Pićurić iz Nikšića!

 45. Slavko, zelim ti brz oporavak i dobro zdravlje!

 46. Slavko zelim ti brz i uspjesan oporavak,slobodarska Crna Gora jedino ovdje i ovako moze da nadje malo oduska sebi,ma gdje bili ma gdje se nalazili.Jer one guske u magli dolje,sve vise lutaju.Pozdrav iz Skandinavije

 47. Cetinjska mladost je uz tebe.
  Zivio nam!!
  Zelimo ti brz oporavak!

 48. Zelim ti brz oporavak, Slavko…Nije to nista za tebe. Cekamo da nam se brzo javis.
  Srecan Bozic i zelim ti puno zdravlja !

 49. Od srca Ti zelimo brz oporavak!
  sestra pok. Zarka Zivkovica Irena Ilic sa porodicom

 50. brz oporovak gospodine perovicu i da je Bog u ove blage dane uz Vas.

 51. Држи се,јуначе! Издржа си и теже. Што прије кући,па у Црну Гору!

 52. Postovanom Slavku Perovicu zelim brz oporavak, i jos puno zivotnih radosti.

 53. Iskrene zelje za brzim oporavkom, da budes ziv i zdrav jos dugo dugo godina!

 54. Slavko care zelim ti uspjesan oporavak. Uz tebe su svi posteni crnogorci.

 55. Drz’se Majstore!

 56. Zbog vas i vaše hrabrosti ja se danas ne stidim sebe nazvati Crnogorcem.

  Ne dajte se.. Uz vas su vaši Crnogorci!

 57. Slavko sinoc sam oko ponoci bila tuzna zbog situacije na zemlji, uopste, jedne nepodnosljive nepravde, trijumfa gluposti i zla, i molila sam Gospoda da umrem, jer mi se cini da vise ne mogu. I sama pomisao na nepravdu i nemilost koju si ti dozivio ucinila je da zamolim i za tvoju smrt. Sinoc mi se cinilo da je to jedino rjesenje za pravednike i olaksanje. Kad sam maloprije cula na vijestima za tvoje zdravstveno stanje, nisam znala sto da mislim. Zelim ti vjecnost da zajedno gledamo lice Bozje na Nebu… ali zelim ti i oporavak i trijumf. Izvini, ne znam je li moja tuga doprinijela tvojoj bolesti. Ozdravi Slavko, molim te i zivi, zivi, zivi i sad ovdje i zauvijek! Ono za sto se ja molim dugo vec i nacelno, je da kucne cas kad ces ti biti vodja male i nezavisne drzavice na Balkanu, koja ce biti oaza slobode za istinoljubive ljude. Sinoc sam imala trenutak slabosti, ali ti ne smijes odustati, jer si dragocjen. Moras biti jak. I vjeruj, jer to je sve covjeku. Bog nece dozvoliti da ti umres, ne sad i ne skoro, a ova tvoja bolest bice da se proslavi Isus. Mora biti tako… Bices dobro znam, a slava, bogatstvo i cast tvoji. Ziv je Gospod, nece dozvoliti da pravednik strada!

 58. Uspješan oporavak čovjeku kojeg nije shvatila Crna Gora, a koga se śetimo onda kad je kasno.

 59. Puno te pozdravljamo, i zelimo ti brz i uspjesan oporavak!

  suruga i djeca pokojnog Zarka – Njola Zivkovica
  Podgorica

 60. Borba neprestana! Drzi se!

 61. Ne daj se Slavko,zelim ti brz oporavak.

 62. brzo, ozdravljenje

 63. OOOOOOOOOOOO Boze pomozimuuuu MMMMMMMOOOOOOOOOLLLLLLLLLLIIIIIIIIIIMMM
  TTTTTTTTTTTTEEEEEEEEEEE

 64. Sad sam procitao cijeli tvoj post na blogu na kraju nije tacka, vec tri tacke SLAVKO znaci NASTAVLJAS pisanje !!!

 65. Molitve u ovo Badne vece za brz oporavak.

 66. Brz i uspjesan oporavak zeli ti Maco Prorocic sa porodicom

 67. Slavko pobjedio si i u vecim i opasnijim bitkama u svom zivotu zato nesumljam da ces i sada uspjeti. Zelim ti brz oporavak i da skoro vidimo i citamo tvoje nove tekstove.

  Puno pozdrava iz Tivta

 68. Славко желим ти што бржи опоравак.

  Поздрав од Србина из Црне Горе.

 69. Ne daj se covece, zelim ti brz oporavak, ne postoji niko ko je u meni budio toliki ponos i nadu kao ti. Pomogao ti Bog i ovaj sveti praznik.

 70. Držim palčeve, izdrži, pobijedi.

 71. brz oporavak izdrzi…i pobjedi

 72. Ljudino nad ljudinama, i ovdje da ti pozelim brzi oporavak i dug zivot.

  Pozdrav od Dragana Ilica iz USA

 73. Sad sam konstatovao sa bloga da se nesto desilo.Brz oporavak i nadajmo se najboljem uz Bozju pomoc.

 74. rodjeni ste dovoljno jaki da izadjete na kraj sa svim iole vaznim sto vam zivot nosi. imali ste snage da u svijetu prepunom prepreka i izgovora slijedite svoj san.
  svakome se ponekad cini da zaista vise ne moze dalje, ili da se nasao u bezizlaznom skripcu.
  znate,i junaci placu. ali ne odustaju.
  mozda se to nece desiti dok trepnete, stavise, moglo bi da traje danima, nedjeljama…ko zna?
  zelim da znate, da ste u svim nasim molitvama, i da je Gospod nash uz Vas, da Vas izbavi od svake tuge, zalosti i bola, da Vas ogradi svetim svojim andjelima, da Vam da snage da izdrzite i da pobijedite, kao i do sada.
  i sjutra cu se na bozicnoj liturgiji moliti za Vas, kao i moj duhovnik, jedan divan mladi covjek, rektor bogoslovije na Cetinju…
  i hocu i sledeci rodjendan da Vam cestitam na bilbordu, i jos mnogo njih…
  Gospod nam kaze ‘trazite, i naci cete, kucajte, i otvorice vam se’… mi se molimo, i ja osjecam…Gospod je uz Vas…

 75. Gospodine Perovicu,
  Imala sam cast da Vas upoznam prije nekih 9 godina u New Yorku. Mislim da u svakom srcu iskrenog ljubitelja CG Vi zauzimate posebno mjesto-u mom sigurno. Zelim Vam pozeljeti potpun oporavak a Vasoj porodici zelim da istraje u ovim teskim danima.
  Pozdrav iz NY

 76. Izdrži Slavko i ovaj put, izdrži zbog fukara, izdrži zbog “nezavisnih” vijesti. Nijesu fukare mogle ni u ovakvom trenutku da te ne oblate.Požurli su da saopšte informaciju o tvojoj nesreći, i da je začine lažima kao i uvijek. Akcenat njihove informacije, stavljen je na “tvojoj”kući u Pragu, i da je nad tobom izvršena operacija. Možda je Mugi imao pravo?On je njh operisao, ali im je bila potrebna dodatna anestezija. Mi te volimo više nego ikada, molimo se za tvoje zdravlje, i sa tobom smo kao i uvijek. Živio Slavko, Živio LSCG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 77. Velikom crnogorskom patrioti, Velikom čovjeku i čovjeku koji se borio za čojsku i sojsku CRNU GORU.Brzi oporavak želi ti Duško Milošević sa porodicom.CETINJE

 78. Jedina svijetla tačko Crnogorska, nemoj ići od nas, okolo svuda je tama.Cetinjani su uz tebe.

 79. Drzi se Slavko, ka sto si i dosad! Zelim Ti brzi oporavak i neka ti Bog da snage, pa da nastavimo dje smo stali!

 80. postojaces Slavko u svima nama vjecno nedaj se zbog svih nas iskrenih sto si nas casno vodio sve ove godine
  voli te tvoja Petnjica

 81. Veliki pozdrav. Nadam se da ce ti svi ovi nasi vapaji pomoci i dati dodatnu snagu za brz oporavak. Premlad si i prejak da nas sad napustis. E viva Slavko.

 82. Izdrzi Slavko! NEKA TI BOG DA SNAGE DA PRODJES I KROZ OVO ISKUSENJE KAO STO SI KROZ MNOGA USPJESNO PROLAZIO. MOLIMO SE GOSPODU BOGU DA TE OGRADI ANDJELIMA, DA TI POMOGNU DA OZDRAVIS I POBIJEDIS, KAO STO SI DO SAD POBJEDJIVAO.
  NE DAJ SE SLAVKO ZBOG SVIH NAS!!!
  Lazar Mrvaljevic

 83. Ne daj se Slavko prijatelju,slobodo,hrabrosti,junace i veliki sine crnogorski ! U mislima si nam svakog trenutka bas onoliko koliko je Crna gora vazda u tvojim , s tobom smo veliki covjece!

 84. http://www.box.net/index.php?rm=box_v2_mp3_player_shared&shared_name=grz06xmtg9&node=f_325763683&from_folder=1

  Kari sabanovi!

 85. INSTRUKCIJA MASLINI

  Žilama za kamen! Za siv, podlovćenski kamen opak
  na samom spoju visova uvis i visova naopačke.
  Izubijano, skrutnuto korijenje isprepleti i zakopaj,
  pokuči prste, raskljuni i zakljuni kao mačke.

  U sami kamen. U zavičajne, od mora slane ljute kore
  bušačem korijena, hiljadu i jednom radnom žilom!
  I svaku izračvaj u kliještima, naiviči i nabrusi kao borer,
  produžuj, sekund po sekund, jedva vidljivo živo šilo!

  I pipaj. U pukline uđi. Prinesi borere kišnoj ospi
  po kamenu. I steži kliještima – melji petit.
  Petit brašna. I ne nađeš li damar vode, znojem prospi
  i skaši brašno, hrani se kamenom – kamen jedi!

  I postaj kamen. Kameno-uljanom i slanom štavom svoju
  kožu
  uštavi, osivi, okori, nakvrgaj. Kamen jedi!
  Vrijedi – za školjke cvjetova, noću morske, za list dožud,
  za kapi maslinke, s peteljkama kapi – da, vrijedi!

  Miriši, s pripeke, na kamen otučen kamenom koji prska,
  miriši, u kiši zimskoj, na memlu i mamurluk kao tuljan.
  Štiti se od žege – nek list tvoj, što gušći, bude hrskav,
  i ozdo sivo zelen, a ozgo i zelen i nauljan.

  I pčele cvjetova – u zrak, niz vjetar pčele, da na malje
  nakupe zemlje i saspu na krš, u škrape izduben i izgreben.
  I gustom mrežom sjenke, k večeri, što kasnije to sve dalje,
  hvataj sjenku zemlje. I navuci je, u podne, oko sebe.

  Vrijedi! Makar hlad pod tobom ne postao čak ni troskot,
  makar žile, makar korijen bio i premoren i izguljen, –
  vrijedi – za glas granja, školjke cvjetova, za list prosto,
  za viske maslinki, zelene, modre – kristal s uljem!

  A ustreba li, isprošupljaj se do u račve. Budi sedra,
  budi raspeta, stojeća mreža od rudače i oksida.
  Isprošupljaj se – da naperene pneumatičke puške vjetra,
  promašujući kroz šupljine, ne svale ispod zida!

  A kad uz more, skrđeni beskonačno, potiskivani s juga
  jugom,
  gojazni, crni, kosmati, nagrcaju nilski konji
  talasa, i prazneći nozdre, tiskajući se, zajahuju jedan
  drugog,
  zapljuskuju – da se razjedeš u soli i u tonji, –

  Ti se ukruti, ti se napregni, izuvijaj se u grč smrtan
  i iznoj se uljem, iznoj se od žila pa do tučka.
  Vrijedi – za noć jednu, noć iščekivanja, kad ti se iza
  brda,
  svjetionik, igrajući se, čas javlja, a čas čučka.

  Vrijedi – da bar jednom, kad mrak obezliči, zgužva
  kopno, –
  ribaru nad svijećom, što žar razgrće rukama, budeš: svoji
  Vrijedi – za cigla tri cvijeta, za tri kapljice ulja s
  opnom;
  vrijedi – da se, uspravno, prosto stoji!.

  NEDAJ SE PEROVIĆU!!!

 86. PEROVICU,PRIJATELJU MOJE KUCE.SAMO PET DANA ME DIJELI OD ZADNJEG RAZGOVORA SA TOBOM.JOS MI JE TVOJ SMIJEH U USIMA.NE MOGU DA VJERUJEM DA SE OVO DESAVA.Z A S T O…….ZAR JE TVOJA DOBROTA,ISKRENOST,PLEMENITOST,HRABRA NEPOKOLEBLJIVOST,ISTRAJNOST ZASLUZILA OVO.TI ,KAO COVJEK NE HODAS MEDJU LJUDIMA,TI SIJAS.,A JA OD SRCA ZELIM DA SVETIONIK SIJA I DALJE.

 87. DRŽ SE PEROVIĆU VITEŽE!
  POSTOJACE PEROVICA DOK JE LOVĆENA NAD NAMA, DOK JE MORA KOD BARA I KOTORA, DOK JE SUNCA I DOK JE GRAHOVCA…
  P.S. Molio bih da oni koji imaju nove informacije da ih podijele sa nama, da ne slusamo ove pomiljažine ulicarske, zlobne.

 88. G. Slavko žao mi je da vam se to dogodilo…Molim dragog Boga da što prije ozdraviš i vratiš se svojoj porodici,prijateljima i svima nama koji te volimo i cijenimo kao posljednjeg POŠTENOG POLITITIČARA….

 89. Slavko sokole junacino!

  Nepopustaj nisi ustupnuo kada je bilo najteze, kada posteni ljudi nijesu smeli na ulicu da izadzu. Ti si bijo i tvoja partija uz zastitu toga naroda. Brzo oporavak zeliti Porodica Hadzibulic Frankfurta

 90. Slavko, želimo ti brz oporavak i povratak svakodnevnim poslovima.

 91. GOSPODINU PEROVICU USPJESAN OPORAVAK I DUG ZIVOT LEGENDO OD SRCA ZELI GRUPA BOSANACA IZ NJEMACKE.

 92. g.Perović,želimo Vam brz oporavak i dobro zdravlje.Molimo se za Vas.

 93. Najiskrenije želje za brz oporavak VELIKOM ČOVJEKU.

  Od srca, Suzana, Fadil i Damir Nikočević – Herceg Novi.

 94. Sanjala sam sinoć onaj ,kako ti reče,”Vitki i Visoki Zeleni Bor” onu “Šumu Borova”.Ne želi te” TAMO” .
  Zato znam da ćeš dobiti i ovu bitku.Oporavi se brzo !

 95. Čovječe!

 96. gibonni – SAMO OZDRAVI MI TI

  [audio src="http://66.232.109.132/mp3/g/Gibonni%20-%20Ozdravi%20Mi%20Ti.mp3" /]

 97. NE DAJ SE SLAVKO. CRNA GORA TE TREBA. ZELIM TI DA BRZO OZDRAVIS I VRATIS SE TAMO GDJE TI JE MJESTO MEDJU SVOJ NAROD

 98. Bože, daj mu snage da pobijedi, čuvaj ga !

 99. Хелена,синоћ сам размишљао да напишем текстове те пјесме од Џибонија.Одустадох због ‘ја бих уснама наградио’. 🙂 Али,ето, као да сте ми мисли читали.
  Важно је да се либерали разумију и саосјећају у овим немало пријатним данима. А Славко ће да оздрави,и ми ћемо то наградити, а осмијех његов,кад дође кући, као заставу развити.

 100. Hrabri čovječe,bori se a BOG će te pratiti u toj borbi!
  Svi smo uz tebe i tvoju porodicu!

 101. Tako je, Branko, znam da hoćemo!

 102. Da se što prije oporavite!

 103. Brz oporavak zeli ti Filip Boskovic.

 104. MOLIM SE ZA TEBE!! SVE OVE DANE..ove blagdane..nije potpuna radost u mom srcu!!
  S velikim poštovanjem i velikom ljubavlju…
  JAVITE AKO SAZNATE NEŠTO LJUDI…

 105. Perovicu sabljo britka nastavlja se nasa bitka!
  Cekamo te sa tobom u nove pobjede!

 106. brz oporavak i da se sto prije vratis na politicku scenu i jos malo pokusas naucit ove ljude pameti………..srdacan pozdrav i brz oporavak!!!!!!!

 107. Zorane, shvata PRAVA Crna Gora naseg Slavka. Gledaj koliko nas ima… A bice jos ko zna koliko.
  Ona monstruozna, mafijaska Crna Gora je prevarila NAS, ALI ne i Slavka.
  Ne mogu mu nista, pa podmecu tezu o shvatanju i neshvatanju.
  Uskoro ce nam Slavko opet biti ovde, i reci opet ISTINU, od koje se plase necasne duse.

  Puno pozdrava, Zorane, i srecan Bozic zelim.

 108. Laka ti i mirna ova noć, Slavko

 109. Molim se za tvoj oporavak veliki hrabri covjece.Budi jak kao sto si uvijek bio,hrabrost i snaga ce te odvesti do ove najvaznije pobjede u zivotu.Zelim ti dug i srecan zivot u Ceskoj jer te ovakva Crna Gora nikada nije zasluzivala,ona je raj za olos svakakve vrste.Hvala ti sto sam odrastao uz politiku LSCG,to je bogatstvo koje nema cijenu.

 110. Želim Vam brz oporavak, trebate Vi Crnoj Gori još, molimo se za Vas g. Slavko. Dragan iz PG.

 111. Budi i dalje Iskra…Zelim ti brz oporavak…

 112. Ne utuli nadu ovoliko čeljadi.
  Moraš dobiti i tu bitku.
  Silne želje ti šaljem za brz oporavak.
  Živio čestiti crnogorče

 113. ima li što novo, zna li iko?????
  jeli bolji??

 114. NAJISKRENIJE I SRCEM CIJELIM,BRZ OPORAVAK VAM ZELIM,UZ VJERU DA VAS SRECA PRATI ,DA VAM SE DOBRO,DOBROM VRACA.VASA HRABROST I SNAGA JE DOKAZ JEDNE TAKVE LJUDSKE VELICINE. MARIJA

 115. http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/1035-slavko-perovi-van-ivotne-opasnosti.html ako im je vjerovati a nema razloga da im ne vjerujem, ajde Slavko jos malo ajde jedini moj presjednice jos samo malo….pa da odma palis lap top i pises a mi da citamo….poitaj polako !!!

 116. Tvoj blog je u potonje dvije godine bio nacin nase komunikacije i interakcije.
  Kao i ranijih decenija i ovim putem si nam slao dobre vibracije kojima smo obnavljali sopstvene stitove na zdravu pamet…
  Dok se ne vratis, ostaje nam da pisemo ove commente i time bar jedni drugima prenesemo bar djelic pozitivne energije kroz koju pjesmu i koji stih u ovom virtualnom prostoru.

 117. Neka te Vlatava umiri i noćas, i neka ti je laka ova noć. Čekamo te..

 118. Ne daj se inspiracijo vjecita, “inspiracijo zivota”
  (za razliku od ovih koji nam decenijama serviraju imitaciju zivota).
  Neka se ovi prozori, preko puta, otvore sirom i uliju nadu u bolje sjutra.
  Neka ih otvori tvoja ruka.
  Ne daj se orle poleti visoko.
  Ne daj da grohotom smiju se crne vrane sto cichu i srichu strasnu slutnju ovu.

  ZATO ZIVI NAM !!!

  Sa Vama smo Perovici.

 119. Psalam 41

  Upravitelju zbora pjevača. Psalam Davidov.

  Blago onome koji se za sirote brine!
  njega će Gospod u zli dan izbaviti.
  Gospod će ga gledati i život mu čuvati!
  Biće u svojoj zemlji,
  i ti njega nećeš predati
  neprijateljima njegovim.
  Gospod će ga bolna na odru krijepiti;
  ozdravićeš ga ti od svih bolesti njegovih!
  Ja vapijem: “Gospode, smiluj se na me,
  iscijeli mi dušu moju, jer tebi sagriješih!”
  Neprijatelji moji zlobno za me govore:
  “Kad li će umrijeti, kad li će imena
  njegova nestati?”
  I ako ko dođe da me vidi, laže me,
  i srce njegovo zlobu u sebi slaže,
  i čim iziđe razglašuje.

  Šapuću među sobom neprijatelji moji
  o meni, i zlo mi misle.
  “Zlo dođe na njega”, kažu,-
  “legao je i više ustati neće!”
  A i čovjek s kojim sam u miru bio,
  u koga se uzdah, i koji hljeb moj jede-
  podiže petu na me!

  Ali ti, Gospode, smiluj se na me,
  podigni me da im po zaslugama vratim!
  Po tome ću poznati da sam tebi mio
  ako se ne uzraduje
  neprijatelj moj nada mnom.
  Ti si me podržao zbog čistote moje,
  i daješ mi da pred licem tvojim dovijeka
  stojim.
  Blagosloven Bog Izrailjev od vijeka do vijeka.
  Amin! Amin!

 120. SLAVKO!
  Dragi naš prijatelju,hrabri naš lideru,želimo ti brzo ozdravljenje i u boga se molimo da tvoje veliko srce izdrži.
  POBIJEDI VITEŽE CRNE GORE,ŽELE TI ĆALI I JOVANKA!

 121. Cekamo te VELEMAJSTORE….!!!

 122. Brz oporavak i sve najbolje Vama i porodici zeli porodica Vulicevic iz Bara

 123. Posrnut ćete, ali nećete pasti; a ako se i desi – izuzetan slučaj – baš i sam pad, nećete se povrijediti nego ćete, čim se pridignete, produžiti mirno i bodro svoj put. Različiti ste od svega oko sebe, sve vam prijeti i sve vas ugrožava, ali vam se ne može ništa zlo i nepopravljivo dogoditi, jer u vama, od začetka vašeg, živi skrivena i neuništiva iskra životne radosti koja je moćnija od svega što vas okružuje. Samo ćete cijelog vijeka, sve do posljednjeg daha, patiti zbog svog neprirodnog položaja u svijetu u koji ste bačeni. Tako se može reći da vam je, kroz sve mijene i obrate dugog života, dvoje zajamčeno i osigurano: duga patnja i sigurna pobjeda.”

  Ivo Andrić «Znakovi pored puta»

 124. Jelena,ovi redovi su me vratili u sumorne 90-te,u dane kad sam koracao gimnazijskim hodnicima,i bio pun nade u dane koji dolaze,djelom i zbog Andrica,jer sam ga citao i znao,jednako dobro kao vi danas.
  Slavku bolja njedra ne trebaju od ovih.
  S postovanjem!

 125. VRATI SE STO PRIJE STOŽERU CRNOGORACA!!!

 126. Slavko, iskreno ti zelim brz i potpun oporavak!
  Davor Grandis

 127. i u ovom sludnom vremenu se nadju ljudi za nadu,tako je i sa tobom Slavko ,mada i kroz javljanje na ovaj blog javlja se nada.Cekamo te ovamo Sokole.

 128. SHINE A LIGHT
  (M. Jagger/K. Richards)

  …May the good Lord shine a light on you,
  Make every song your favorite tune.
  May the good Lord shine a light on you,
  Warm like the evening sun. …

 129. Znam da volite ovu

 130. uz Tebe smo,OZDRAVI

 131. Sto prije se oporavi Slavko!
  UZ TEBE SU SVI CETINJANI KOJI TI NIKAD NISU OKRENULI LEDJA

 132. sjecanje i nada nikad ne prolaze tako je i sa nama

 133. slavko volim te

 134. Ova tisina i neizvjesnost, tako je tipicna i tako se ocekuje od nas da je podnosimo, i podnosimo je ocigledno sutke, a nije svejedno, uopste nije svejedno… ali ne brinem, jer je bitka davno dobijena za sve koji ljube istinu i pravdu.
  Zivi Slavko, zivi, Velika Borba je tek pred nama.

 135. Nije slavko sto fukare zbore, no si vitez Crne Gore! Zivio!

  P.S. Zna li neko moze li mu se u posjetu doci?

 136. Drži se!

  ‘Braca po oruzju’

 137. ZIVIO!!!
  UVIJEK CE UZ TEBE BIT CETINJANI

 138. Čestiti CRNOGORČE,
  Uz snažne nade sviju nas, da možeš preći ovu bitku kao pobjednik i doć opet u Crnu Goru želimo ti sreću.

  Ako neko zna kako je trenutno stanje g.Perovića neka metne dva reda.
  Živjeli i zdravo bili

 139. Bajo Momov, pročitah i provjerih na nekoliko strana, da se naš Slavko, oličenje poštenja i časti probudio iz kome i da se polako oporavlja.
  Pod utiskom ove vijesti i dan bi postade neuporedivo ljepši od prethodnih dana.

  Nedaj se junački sine, s nestrpljenjem te očekujemo…

 140. Balsa evo ne opet kumi i moli ovi Don Manuel da ne spekulisemo…

  Postovani posjetioci,

  1.
  Slavko je u procesu budjenja iz kome. Taj proces zna trajati danima. I pored ohrabrujuceg napretka doktori jos uvijek Slavkovo stanje karakterisu kao komu.

  2.
  Vjerujem da je Montero prenio vijest iz najboljih namjera. Na zalost ta vijest je razlicita od onoga sto zna familija. Svaku vijest koja se ne poklapa sa onim sto doktori kazu familiji smatram spekulacijom. Takve spekulacije su nepotrebne pa i stetne jer povecavaju pritisak na porodicu.

  Zato ponovo molim sve posjetioce DNMN-a da se uzdrze od spekulacija.

 141. kad se probudis ,zelim da ti cestitam 20 godina od osnivanja lscg…zivio

 142. Zelim Vam brz oporavak.

  Zivjeli!

 143. …..e moj Shale,ti u komu a vojnici u rat,odoste ko zna kad i dje i radi koga!!!!Nema se hiljadu zivota nego jedan,nema se sto ljubavi nego jedna,nema se deset Slavka nego jedan, a izgleda da ima jedna Crna Gora.

  ozdravi brzo Lafe!!!!!!

 144. Laka noć, Slavko!

 145. dobro jutro,Shale.

  100%Niksic

 146. Tebi,pjesmo ovih brda.
  Tebi,saputnice i sapatnice ogrdjelih ovih godina.
  Sve ove noci,strah za nova jutra.
  Zebnja i dostojanstvena tisina,medju ljudima cistoga srca.
  Ljudima rodnog ti grada.Onima koji te svojom dobrotom vuku k njima.
  – I napokon,neko tiho zasaputa:
  “SUNCE SE PONOVO RADJA”
  Pa,dobro dosao iz beskraja daljina,sa praga kraljevstva nebeskog.
  Provali u zivot sto te srijeta i sijaj jos dugo medju nama.
  -“COVJECE TAJNO,FENIX JE JEDINA ISTINSKA PTICA”

 147. Dobro vece g-dine Perovicu…

 148. Radujemo se ovih dana za tebe, Slavko!
  Laka ti i spokojna noć!

 149. Čestiti CRNOGORČE,
  Neđe sam pročita:”Hrabri su usamljeni i zato i jesu hrabri.
  Ljudino, znamo da si hrabar a ti vjeruj da nijesi usamljen, iako si daleko.

  Uz nadu za brzi oporavak šiljemo ti svi snažne pozdrave.

 150. Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znaci i dar i prokletstvo. Crna Gora je i morska pjena i snijezna prasina, igra kamenih litica i sunovrat potoka, grohot bitaka i pijanstvo ratova. To je zemlja nade i ocajanja, jave i snovidjenja…
  To je zemlja najvece krajnosti – dubokog mraka i raskosne svjetlosti, slobodni zatocenik i usuznjena sloboda. To je nikad ne napisana istorija u kojoj su ljudi vjekovima plakali kriomice i svoje i tudje suze.
  Crna Gora je drzava koja nije znala za drzavne granice, kao sto nije znala za granice izmedju zivota i smrti. Ona je vjecito otvoreni prozor slobode, koja neprekidno nosi raskinute lance ropstva, stalno u ranama koje ispira kapljicama rose…”

  Bićeš ti onaj naš stari,ljudino!

 151. Lijepo od Vas gosp.Branko sto napisaste ove lijepe redove u nadi da i ostali blogeri pisu sve do povratka dragog Slavka kada cemo moci ponovo citati njegove sjajne clanke. Sve naj…naj legendo zauvjek. PS. Bilo bi zaista lijepo kada bi nas neko informisao o Slavkovom zdrastvenom stanju.

 152. Gdjice ili gdjo Nela, ovo je citat iz jedne od knjiga o Veljku Vlahovicu. Njegovo razmisljanje o Crnoj Gori.Svidio mi se jer odgovara istini,a i u potpunosti,na mozda posredniji nacin,opisuje danasnju Crnu Goru.
  I nema potrebe persiranju,21 mi je god. 🙂

  Evo linka putem koga možeš/možete da pratite vijesti o gdinu Perovicu.S vremena na vrijeme jave po nesto…http://dailynewsmn.wordpress.com/2010/01/06/1-57/#more-9253

 153. http://dailynewsmn.wordpress.com/

  Mozda je bolje ovako

 154. Hvala ti puno Branko toliko sam sretna Slavko se osjeca bolje sve sam pronasla i procitala.Jos jedno veliko hvala care.

 155. Želim brz oporavak …..gospodinu Slavku od srca….

 156. Čovječe vjerujem da i iz ove nevolje izlaziš, ka i do sad, a opet jači nego ikad, veliki pozdrav!

 157. Slavko cekamo te sa nestrpljenjem,,

 158. Dragi Slavko,

  uživam čitajući vaše tekstove mada me istovremeno rastuže jer se sijetim svih onih ovaca koje trebaju pastira a zapravo svaki put izaberu iste čobane, da misle umjesto njih.

  Puno pozdrava.

 159. pozdrav slobodi crne gore

 160. Pogrešno si postavio ideologiju starocrnogorče. Prvo ljudi pa neovisna i demokracka država. Da si ilijek njemce čitao znao bi zašto u prvom članu stoji dostojanstvo čoveka a ne neovisnost. Greška u koracima Slavko. Grešku u koracima si napravio i to veliku koja svaki dan sve više i više košta.

  U desetoj godini godini trećeg milenijuma u Crnoj Gori se muči mladić kačeći mu struju na muda. Da ti se popišam na sve starocrnogorsko i u tvoj brk čojski. Mater ti jebem imbecilu jedan. Ista priča iste metode iz 1915. Dobro je što si batalio palamuđenje stoko neotesana.

  http://www.dan.co.me/?nivo=3&datum=2010-03-10&rubrika=Vijest%20dana&najdatum=2010-03-08&clanak=222564

  Rudari 22 dana pod zemljom. OJHA.Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca. Ojha !!!!!!

  http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Vijest%20dana&clanak=222743&datum=2010-03-10

 161. ja nerazumjeh ovoga sinisu,kome se obraca

 162. E moj Siniša !!! Žalosni su tvoji roditelji, kad su te takvog odgojili , a o tebi si sve sam rekao, mada te je teško razumjeti, moram priznati! Kažeš za sebe da si student, to je tek poražavajuće, ali ne samo za tebe i tvoje već i za društvo, kad neko kao ti može biti student?! Ti bi trebao prvo malo kod nekog vrsnog doktora-psihijatra, pa onda polako u neku specijalnu školu, i tek onda od prvog pa dalje! :(((

 163. I IZ OVE BORBE IZLAZIS KAO POBJEDNIK,NAJJACI KADA JE NAJTEZE,VRLINA JE SAMO VELIKIH…ZELIM TI SVE NAJBOLJE,ZDRAVLJE PRIJE SVEGA.A AKO NEKADA DODJE TRENUTAK ZA NASTAVAK BORBE PROTIV SVEG STO EVO 22GODINE OBILJEZAVA CRNU GORU NA NAJRUZNIJI MOGUCI NACIN,ZNAJ DA U TOJ BORBI NECES BITI SAM…..

 164. Obraćam se isključivo Slavku P. Prenosim mu posledice, njegove politike koje sam svakodnevno trpim. I upozoravam.

  Što se vas komentatora tiče, daću vam kratak odgovor.
  Ljudi iz stare Crne Gore su najgora ološ koja ovom zemljom gazi!!!! Samo vas je Slavko prevario, i napumpao vas naopakošću.

  Radule, moji roditelji su na mene izuzetno ponosi jer se dive mojoj hrabrosti. A ti si između ostalog mogao primijetiti da u Crnoj Gori ljudima kače žice na muda, puštaju struju, i tako prave invalide koji ne mogu da IMAJU POTOMSTVO. Za svakodnevan prebijanja po MUPOVSKIH podruma neću pominjati. Ja vjerujem da si ti na ovo izuzetno ponosan i da đe god sreteš kakvog stranca ti mu ispričaj kako TI čim ćutiš znači odobravaš. Sistemacki uništavate zdrave u CG. I sjeti se i TI i Slavko da sve ima svoj uzrok ,, Trijebimo gubu iz torine ,,
  Slično ste radili i 1915 pa kad presraste sa ubijanjem i mičenjem mi Brđani se digosmo na ustanak i zajmismo vas ka goveda niz strane Lovćenske. Izgleda da ćemo opet morati.
  Pozdrav.

  Vladika Danilo

  Udri za krst, za obraz junacki,
  ko godj pase svijetlo oruzje,
  ko godj cuje srce u prsima !
  Hulitelje imena Hristova
  da krstimo vodom ali krvlju !
  Trijebimo gubu iz torine !
  Nek propoje pjesna od uzasa,
  oltar prвvi na kamen krvavi!

  PS.
  U specijalne školu kažeš, da da, sve nas treba tamo pospremiti, samo neznam što bi ti od populacije u državi ostalo. Verovatno ovi lijepi i dobri ljudji koji kače struju na muda, a kome bi drugom onda do tebi ili ako imaš kakvog sina još bolje na trepavice da bolje progleda. Aj uzdravlje.

 165. Dragi i uistinu poštovani Slavko,
  Kažu da nikada nije kasno tako da vjerujem da nijesam zakasnio da Ti uputim najiskrenije želje za konačno ozdravljenje i da Te zamolim u ime velikog broja ljudi da se u najskojije vrijeme jednom za vazda vratiš u Tvoju i moju Crnu Goru. Živio mi!

 166. ja ovoga sinisu ne razumjeh prije,no evo mi pomoze da razjasnim ovo on sam.e pa sinisa da ti kazem da je i prije ovih godina bilo da ljude muce i to govna ka ti izgleda,a sve zbog pozicije ,ti jadan neznaven mislis da si nesto novo reka no nekapiras da je to i poenta da zaboravimo kako se zivi,no ti si govedo pa stobom nema razgovora no ovo pisem da se izvinim onim koji razumiju i koji su mi bliski nebitnotno kako se kazuju.a sto se slavka tice to je tvoj obraz,no ti i neznas sto to znaci.pozdrav ostalima lise ovoga nepomenika

 167. Danas su mi javili da si dobro. Nek te Nase sunce grije, da se vratis u Crnu Goru i budes srecan i postovan! Radosnu vijest cuh, Hvala Gospodu Isusu Hristu sto te cuva!

 168. Dragi Slavko,

  zivio!

 169. dobar dan “Sale!

  Sinisa ne palamudi no odrasti,kad su nama to radili 90ih,tvoj se roditelj nije zalio no pozdravljao i odobravao i nas kukavicama Crnogorskim nazivao,a tabe kad sad rade to je Hrabrost,Bradjanska!!!!!Smesano,smesno……

  Ajde sad gas odavde pa idi na neki SrpskoHravatski forum dje se pljuju i ponizavaju….nemoj taoca od sebe samog sam da pravis na ovoj stranici jer to odje ne prolazi….Moj Brdjaninu…hahaha,,,hahaha gas ODOLE!!!!!!

 170. e negros dobro mu sroci,nijesam se toga sjetio

 171. dobar dan “Sale.
  Ovake ka” ovaj student treba samo ignorisat.Sami sebe sazeljavaju i to ne sada no evo 500godina od Kosova duge tradicije samosazeljenja koje je dovelo tu dje nas je dovelo 90ih.Pa onda 10godina “nacionalne svijesti” svi znamo kakve za sledecih 500godina samosazaljenja.Krivi su im Turci pa Njemci pa Madjari pa Bugari pa Hrvati pa Albanci pa Crnogorci sto su manji bili sve su im manji narodi bili krivi na kraju ce im biti krivi cigani ako nastave ovaku politiku da vode pa ce izmedju sebe se pobiti,a nisu ni hvala rekli sto smo im drzavu dali!!!A kad bi im rekli da su Petrovici bili Vlasi onda bi Vlasi bili krivi..ko sto su Karadjordjevici bili Arbanasi.Jeli?Brdjaninu…hrabri….

  poz za sve one koji se vode razumom ane predrasudom


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: