Posted by: Slavko Perovic | April 14, 2010

DNEVNIK, 14. APRIL 2010. godine

Zajedno sa beogradskom opozicijom i štampom, Stjepan Radić koji je bio član Pašićeve vlade bio je jedan od najžešćih kritičara otvorene pljačke i korupcije u kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca. U beogradskoj Politici (br. 6469) Radić će, u svom intervjuu, između ostalog reći da: ima interpelacija koje strahovito optužuju režim. Neophodno je, neodložno je potrebno da se javnom mnjenju pruže dokazi, da li je vlada kriva ili nije kriva. Ako je kriva, ona mora da povuče sve konsekvence. Odlaganjem odgovora na te optužbe, stiče se utisak da ona bježi od odgovornosti.

Na interpelaciju i čist i jasan Radićev stav Nikola Pašić će odgovoriti svojom ostavkom sa ciljem da Radića izigra. Godina je 1926-ta. Niko nije mogao ni naslutiti da se Nikola Pašić više nikad neće vratiti na vlast, novi mandat dobio je povjerenik i miljenik kralja Aleksandra Nikola Uzunović. Suština poteza Nikole Pašića je višestruka, ali za ovu priliku važno je napomenuti da je njegova ideja bila da se pred Narodnom skupštinom odloži rasprava o interpelaciji i da se iz vlade ukloni Stjepan Radić. Međutim, Uzunović je dobio drugi zadatak da Radića zadrži u vladi kako Radić ne bi prešao u otvorenu opoziciju, i naravno, da zabašuri afere Rada Pašića. Međutim, nije išlo lako i neće ići bez ubistva Stjepana Radića i još nekolicine Hrvata u sred Narodne skupštine iz ruke i pištolja Puniše Račića. Tako je Radić platio životom svoj stav Ili ćemo mi vijati korupaciju, ili će ona vijati nas. Tu nema kompromisa. Ja volim da nju vijam, nego da ona vija mene!

Pašićevi radikali su skočili i tražili da Radić napusti vladu. Ali je kao odgovor na taj zahtjev Radikala Stjepan Radić  kod kralja Aleksandra poslao Pavla Radića na audijenciju u svojstvu predsjednika parlamentarnog kluba Hrvatske seljačke stranke. Nakon obavljenog susreta sa Aleksandrom, Pavle Radić  je rekao novinarima (Politika 6456 od 15 aprila 1926-te) da će Radićevci, ako radikalski ministri ostanu pri svom ultimatumu, objaviti narodu jednim manifestom, da su pali na pitanju korupcije i da im se nije dalo prilike, da narod i državu izliječe od tog zla. A kakav je bio Uzunovićev stav? Evo ga: jedna od najglavnijih i najkapitalnijih smetnji… je baš temperament i način postupanja Stjepana Radića… Mi ne možemo dopustiti da se on ponaša kako se ponaša.

Uzunović će podnijeti četiri puta ostavke i dobijati novi mandat od strane kralja Aleksandra ne bi li uspio da Pašićeve afere legnu i da se Stjepan Radić, ministar prosvjete, ukloni iz vlade. Radićevci su tu namjeru komentarisali ovako: radikali neće da Stjepan Radić bude u Skupštini, kad se bude raspravljalo o interpelacijama o korupciji. A u Skupštini neće biti, ako ga uklone iz vlade.

Naravno da su afere imale uticaja i na Radićevu Hrvatsku seljačku stranku, ali mnogo gore i na same Pašićeve redikale. Tajna Pašićeva policija  jurnuće na Hrvatsku seljačku stranku, oteće im neke članove, a Radikali će iz stranke izbaciti Ljuba Jovanovića, četrdesetogodišnjeg člana stranke, što je značilo početak njenog osipanja. Jovanović je isključen 26. aprila 1926-te godine.

Međutim, vjerovatno pod prijetnjom kralja Aleksandra, Radić će ponovo ući u vladu, ali sa drugim ministrima, a on sam neće ući, što mu je ostavilo veliki prostor za političko djelovanje. Bilo kako bilo dana 14-tog maja 1926-te Narodna skupština je, na predlog  Pašićevih Radikala, donijela odluku da se formira anketni odbor koji će izvršiti parlamentarno ispitivanje afera. Međutim, Radikali su glasali protiv takvog predloga zajedno sa opozicijom i vlada je morala pasti jer su opozicija i Radićevci imali većinu 150 : 127! Međutim, kralj Aleksandar je odbio da primi ostavku vlade, tako da je sve ostalo po starom!

Otpor javnosti prema korupciji je rastao, opozicija će tome dati poseban impuls održavajući velike skupove širom kraljevine SHS, a Pašićevi Radikali će raditi sve da se novoformirani anketni odbor distancira od interpelacije, odnosno da se Narodna skupština odvoji od proključalog problema korupcije i pljačke vođenih kraljem Aleksandrom, Nikolom i Radom Pašićem i mnogim sljedbenicima koji su se nalazili u njihovom krugu, tako da je urađeno sve da rad formiranog anketnog odbora doživi neuspjeh. Na primjer, Svetozar Pribićević će na zboru održanom u Titelu 10. juna 1926-te direktno optužiti kralja Aleksandra da se njegove namjere kriju iza kreiranja providne uloge namijenjene skupštinskom Anketnom odboru.

Bilo kako bilo Anketni odbor je, a o čemu je obavijestila beogradska Politika 8-mog okotobra 1926-te,  ipak saslušala Rada Pašića koji je glatko odbio sve optužbe. Važno je podvući da je Nikola Pašić digao glas protiv saslušanja sopstvenog sina tako da je taj čin Radovog saslušanja predstavio kao ličnu uvrijeđenost. Naravno, Pašićevo ponačanje je shvaćeno kao taktičko, kao pokušaj pripreme terena za njegovo vraćanje na čelo vlade. Međutim, mora se reći da Pašićev pokušaj o ponovnom zauzimanju mjesta predsjednika vlade nije prošao, ali takođe Anketni odbor nije uradio svoj posao, pa je, u tom smislu, Nikola Pašić uspio zvanično da zemete tragove. Ali, na primjer, sve se je viđelo. Tako je Milan Grol, jedan od članova odbora, za beogradsku Politiku, (6688 od 6-tog  decembra 1926-te) izjavio sljedeće: Ništa dobro ne može se nazidati na laži. Strahota je predpostaviti da se ljudi mogu nagoniti da kažu za belo da je crno, a za crno da je belo; ili da svoj izveštaj mogu zaključiti u smislu poznatog saslušanja Rade N. Pašića, koji je na određeno pitanje: je li primio 4 000 000 od “Živnostenske banke” odgovorio: Ne znam… Ne sećam se.”

Ovom sinovljevom cinizmu otac Nikola daje svoju potporu tako što je izjavio: U pitanju je moja čast… Ili sam pošten, ili nepošten!”

Bez obzira na izvještaj Anketnog odbora Nikola Pašić je uradio sve da se rasprava o njemu i sinu odloži i prolongira što duže. On je doveo u situaciju Nikolu Uzunovića, inače poznatog pukog piona kralja Aleksandra, da podnese ostavku čitave vlade. Cilj tog Pašićevog postupka bili su Radićevci u vladi, njihovo eliminisanje,  te dolazak Nikole Pašića ponovo za premijera. Međutim, kralj Aleksandar je ponovo dao mandat Uzunoviću za sastav nove vlade. Ovo je izazvalo otpor Nikole Pašića, pa je Uzunović primoran od strane Radikala da odmah vrati Aleksandru mandat. Pašić se nadao da mu se tako kod Aleksandra otvara novi prostor da mandat bude povjeren njemu, Nikoli.

Nikola Pašić će biti pozvan kod kralja Aleksandra, ali je taj susret bio za Pašića koban, njegovo zdravlje je popuštilo u pokušaju da spasi i sebe i svojeg sina, naglo je doživio fizički slom i njega je udarila smrtonosna kap. Međutim, Pašićeva smrt uticala je da napadi na njegovog sina Rada ipak popušte kod svih, osim kod Stjepana Radića. Dakle tako kobno se završila po Pašića lično, posljednja velika trka da stari bard Nikola Pašić prevari Aleksandra.

Uzunović će ponovo formirati vladu i to ponovo sa Radićevcima. Ponovo će naći način da odloži raspravu na Skupštini o radu Anketnog odbora, a ovu vladu će obaliti odmah u januaru 1927-me  Stjepan Radić. Ponovo će Uzunović formirati svoju četvrtu vladu, ovoga puta bez i jednog Radićevca ili uopšte nekog Hrvata koji je bio protiv Radića.

9-tog februara 1927-me održana je sjednica Anketnog odbora koja je prihvatila stav da se čitava stvar zbog koje je odbor formiran, stavi ad acta, pa je tako formalno ispalo da je pokraden državi ogroman novac, ali da za to niko nije kriv: ni Nikola ni Rade Pašić, a o kralju Aleksandru da ne govorimo.

Poslije Nikoline smrti Rade prestaje da bude centar korupcionaških i pljačkačkih “poslova” u kraljevini SHS, preko njega se više nije mogla doseći meta zvana Nikola Pašić, on je bio mrtav i neupotrebljiv, ali milioni koje je Rade  pokrao omogućiće Radu da živi na najvišoj nozi.

Poslije smrti Nikola Pašić je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Dio grobnog kompleksa bila je monumentalna bista Nikole Pašića izrađena u bijelom mermeru, rad tada jednog od najvećih svjetskih skulptora Ivana Meštrovića. Međutim, jednog dana se kod Rada Pašića pojavio jedan Italijan koji je u svojoj zbirci želio da ima neko Meštrovićevo djelo. Što je uradio Rade? Skinuo je Nikolinu bistu sa Nikolinog groba i prodao je Italijanu. Za ovo nečuveno djelo, Radove setre Pava i Dara tužile su Rada sudu i sud je donio presudu kojom naređuje Radu Pašiću da na očev grob mora postaviti bronzani odliv prodate biste, što je Rade i učinio, a ta bronzana bista može se vidjeti i danas.

Ova kratka, ali jeziva priča o sudbini biste Nikole Pašića, završava isto takvu priču o Radu Pašiću, ali i o Nikoli Pašiću, kralju Aleksandru i o čitavom jednom vremenu.

Advertisements

Responses

 1. Н

 2. На шта је та држава личила… А о Николи Пашићу се у Србији говори као о способном политичару који је развијао дипломатску активност и промовисао интересе Србије.Само се та страна његове личности посматра. Мало се прича о аферама у чијем су средишту били његов син и сам Никола Пашић.
  Кад год се,у уџбеницима историје,писало о времену србо-хрватско-словеначке државе,и односима ХСС и радикала у први план је истицана разлика у погледу (не)централистичког уређења те творевине,о монархијском или републиканском облику владавине,те да је управо и само то камен спотицања у односима Срба и Хрвата. Не кажем да није било и тога,али у позадини су увијек ствари које се тичу финансијских малверзација. Како тада,тако и данас и у нашој држави.

 3. “Njegovo ime će ostati u istoriji više zbog toga što je vezano za velike događaje, nego zato što su ti događaji vezani za njega”. (Otokar Keršovani)

 4. ” Jednog dana se kod Rada Pašića pojavio jedan Italijan koji je u svojoj zbirci želio da ima neko Meštrovićevo djelo. Što je uradio Rade? Skinuo je Nikolinu bistu sa Nikolinog groba i prodao je Italijanu ”

  Ovo je f-e-n-o-m-e-n-a-l-a-n podatak.

  Zasto?

  Sad se zna koliko je vrijedio zapravo Nikola Pasic, koji je u SRBIJI sahranjen u ALEJI VELIKANA.

  Taman je vrijedio jedan bronzani odliv

  Hvala puno na ovom tekstu, Slavko. Puno zdravlja ti zelim!

 5. Valjda je logicno da sve sto je nakaradno u nekom odredjenom vremenu,na kraju tako i zavrsi.
  Posto zivimo u ovom , koje se ama bas ni u cemu ne razlikuje od ovog opisivanog u postovima,i posto su korupcija i kriminal nesto sto je sastavni dio naseg drustva,na mene je ipak najveci utisak ostavila sloboda stampe koja je ocigledno budno pratila i slobodno pisala o svim desavanjima (aferama) vezano za porodicu Pasic.
  Proizvod toga je, sto eto danas sa velike vremenske distance mozemo podvlaciti paralelu izmedju proslosti i sadasnjosti,sagledati stvari iz nekog drugog ugla,zacuditi se,nasmijati, i na kraju naravno najeziti, najvise cinjenicom ko sve lezi u alejama velikana.

 6. Fenomenalan tekst, kao i uvijek. Mislim da bi ovaj blog trebalo uvrstiti u istorijske citanke srednjoskolcima. Posebno interesantna informacija na kraju. Pozdrav velikom misliocu.

 7. Briljantan vez.
  Poneko, ponekad, i vidi lanac ipak. “… usred dobrovoljno poniženih domova.”

  »Ili ćemo mi vijati korupciju, ili će ona vijati nas. Tu nema kompromisa.«
  Moglo bi da se preslika…

 8. jedan komentar nezlonamjeran,Slavko pisi malo o ovim nasim sadasnjim Pasicima.Tebi i tvojima pozdrav

 9. Volim da vidim Vase, avatarski lijepo, ljudsko lice,pa makar samo na ovom fotosu,pa makar samo kad citam sto ste novo napisali.Svako dobro Vam zelim!

 10. Svaka cast.
  Ono vrijeme sa sadasnjim moze se preslikati,neko to rece.
  Vase analize ostavljaju takav utisak cini mi se kod svakog da je mozda i vrijeme za povratak?!
  Puno zdravlja.(nijesam Liberal)!

 11. Slavko,

  sjajan tekst kao i svi ostali. Ali KUMIM VAS, počnite da pišete malo i o našima, da vidimo kakvi su bili Lazar Sočica i njegova ekipa sa kraa XIX i početka XX vijeka. Siguran sam da ima dosta likova iz CG koji imaju slične životne priče.
  Bilo bi interesantno da vidimo ko je kako osnovao preteču Prve Banke.

  Pozdrav i dobro zdravlje,

  Igor

 12. Fenomenalno….A o Punisi Racicu iz Crne Gore..ubici iz skupstine…o njemu i nama (crnogorcima) bi bilo veoma korisno ako imate slicnih podataka…Srbija o svom a mi o nasem jadu malo da se pozabavimo!

  Ave Slavko, morituri te salutant!

 13. ‘…Međutim, jednog dana se kod Rada Pašića pojavio jedan Italijan koji je u svojoj zbirci želio da ima neko Meštrovićevo djelo. Što je uradio Rade? Skinuo je Nikolinu bistu sa Nikolinog groba i prodao je Italijanu.’

  Ovo se zove ‘Taj bi i majku i oca prodao ..….’, ali bukvalno! Fenomenalna, i plastična slika, da plastičnija ne može bit!
  Ali, ne asocira li ovo barem malo (u našoj karversko-milanpopovićevskoj antiratnoprofiterskoj varijanti) na slučaj kada se Balša Brković javno odrekao oca Ješe, preko novina?! (Poslije su se opet zavoljeli, iako je sin htio da bude ‘disident i od samog tate disidenta’…o tuge!

  Elem, strahovito je interesantno ovako pratiti liniju političkih događaja iz stvarne, a ne udžbeničko-politikanstko-nacionalne perspektive, zato što je to matrica koja se ponavlja, i da imamo imalo soli u glavi i kod nas bi važila izreka Historia magistra vitae est! Ipak, značajan objektivni problem je to što neprekinuti slijed korupcionaških režima piše tu istu mainstream istoriju, iz koje se – tako prefarbane, može vrlo malo naučiti, ili se može (a što je cilj) –naučiti pogrešno! Jer, pare su gotovo uvijek (odnosno krađa, korupcija, ratni profit itd) glavno polje oko kojeg se lome koplja, a iste redovno zabašurene u nacionalna pitanja, probleme ugroženosti države I poretka, ili nečije ‘lične komplekse i furstracije’(‘… jedna od najglavnijih i najkapitalnijih smetnji… je baš temperament i način postupanja Stjepana Radića… Mi ne možemo dopustiti da se on ponaša kako se ponaša.’) Ne asocira li ovo npr. na: ‘Politika LSCG se bazira na ličnoj mržnji Slavka Perovića prema Milu Đukanoviću.’?? I niz drugih detalja! Sem, ipak, značajne razlike u odnosu na opisane propratne događaje – ovdje i sada nema niti jednog jedincatog medija koji piše slično ondašnjoj Politici, o bar formalnim akrobacijama po pitanju vlade ne može biti ni riječi, nema niti makar sitnog, projektovanog uzmaka pred građanima ili kritikama, ne može se ni zamisliti da bi npr. brat premijerov odgovarao pred bilo kakvim anketnim odborom, itd – jer ovo je pravi pravcati kripto-komunizam, onakav kakav bi da može – da nije danas, I usred Evrope, ‘ladno napravio jedan gulag- za sve svoje ‘probleme’, a on neometan I neometen, nastavio da razjeda sve oko sebe svojom svevlašću, odnosno okupacijom sopstvenoga naroda. Mi, danas, ovdje i sada, nemamo ni nadu da se išta može promijeniti kroz institucije; naša jedina nada jeste njihova bezočnost I glupost koja ih je gurnula u san o beskonačnom kriminalnom bogaćenju, a iz kojeg će ih probudit FBI, ili već neko treći, i izlazak na ulice i udaljavanje od svakog pojedinačnog njihovog predstavnika – ostaviti ih same – da se vidi i iz aviona ko su! Da ostanu sami, u jednopartijskoj totalitarnoj državi – što je moguće jedino kroz BOJKOT ama baš svega što ima veze sa njima!

 14. —-što je moguće jedino kroz BOJKOT ama baš svega što ima veze sa njima!—-

  Bowie,

  ali kao sto vidis opozicija ne dijeli tvoje misljene, ona se organizira i ima ogromne nade 120% da ce pobijediti tako organizovana , sto misle cenjeni posjetioci ovoga bloga dal li je to moguce”

  pozdrav

 15. Dragi Slavko,

  sta reci! Ka i vazda)))))
  Za Bowia i Zivca

  Opozicija da pobjedi sa Pedjom Bulatovic sto je lopinja izbore sa Miskom Siskom!!

  Emilom Labudovicem(Punisom Racicem) i Vojvodom Mandicem i Strucnjakom za sve i svasta Medojevicem i prof.Radulovicem….

  I nezavisnim intelektualcima MONITOR A LA MILKA sto su vezni karijerama ko AMEBE za lik i (ne)djelo naseg Gospodara i njegovog dvora.
  Koliko vrijedi trzisno pljuvat po njima?

  Dje je Motiv?????I kakav?

  Pa kad im NEVIDLJIVA TRZISNA RUKA(ADAM SMIT) zakrivi shipku na glavu cijena raste i dolazi do ekstra profita i MUGOSA zadovoljan i PASTIRu IVANOVICU ovce na broju1!!!

  1500e poslanicke plate koji odbor EEHHAAA!!!!!do 2000eNe treba im vise krava(Milka) iz SRBIJE da se muze ima svaki dan i VOCNOG JOGURTA I EURO KREMA po Delti!

  NEMA NISTA BEZ S L A V K A!!!!!!!!!JA NECU A VI KAKO GOD OCETE JA NECU!!!!!

 16. NEMA SANSE, MA KAKI.NE I NE.

  GOTOVO. 7.1%ONOGOST

 17. Negross,

  Ne kapiram sto je sporno?! Pa ko je rekao ista suprotno od toga no da je izlazak na izbore totalno uzaludna rabota! Razumijemo li se mi sto je BOJKOT!?

 18. u pravu si ….razumijemo se….

 19. kako je razbijana sfrj: http://www.vijesti.me/index.php?id=335463 sorry za off topic.

 20. Slavko ,odavno nisi bolji tekst objavljivao, malo je reci svaka cast !

 21. Slavko,
  Iskreno mislim da je potonja ura da LSCG rascera ove duduke i da operemo Crnoj Gori obraz,da nas sjutra ne pitaju djeca:” sto ste jadni sjedali i gledali”.
  Istorija se ponavlja(kazu),prodat ce i Blazo bistu,kad za to dodje vrijeme,hahaha…
  Slavko,cekamo Te,uz Tebe smo !!!
  POZDRAV SVIM LIBERALIMA !

 22. Махатма Ганди
  Из Wikiquote
  Скочи на: навигација, претрага

  Махатма Ганди
  “Нема пута ка миру. Мир је пут.”
  “Као људским бићима, наша величина не лежи толико у могућности да променимо свет – јер то је мит атомског доба – већ у могућности да променимо себе.”
  “Ти мораш бити промена коју желиш видети у свету.”
  “Земља пружа довољно да задовољи свачије потребе, али не и свачију похлепу.”
  “Богати морају живети једноставно, да би сиромашни једноставно могли живети.”
  “Величина и морални напредак народа може се мерити по томе како поступају са животињама. Једини начин да живиш је да пустиш и друге да живе.”
  “Мислим да духовни напредак на једној одређеној тачки од нас захтева да престанемо убијати жива субића за задовољење телесних прохтева.”
  “Ма колико окорела нечија ћуд, растопиће се на ватри љубави. Ако се пак не промени значи да ватра није била довољно јака.”
  “Докле год милиони живе у глади и незнању, сваког човека који се образовао на њихов рачун, а који о њима не брине, треба сматрати издајником.”
  “Дух демократије не може бити наметнут споља. Он мора израсти из унутрашњости народа.”
  “Мото живота: обрисати сваку сузу са сваког ока.”
  “Живот без принципа је брод без кормилара.”
  “Мој живот је недељива целина и све моје делатности пожимају се; и све оне имају своје порекло у мојој незаситој љубави према људима.”
  “Мој живот је моја порука.”
  “За свој циљ ја сам спреман да умрем, али ни за какав циљ, мој пријатељу, нисам спреман да убијем.”
  “Прво те игноришу, онда ти се смеју, онда те бију, и онда побеђујеш.”
  “Ако бисмо победили Енглезе оружјем којим су они нас поробили, наше ропство би остало чак и када би они отишли.”
  “Око за око и сви ће бити слепи.”
  “Чак и кад сам мањина од једног човека, истина је и даље истина.”
  “Говори једино ако је то побољшање у односу на тишину.”
  “Кукавица је неспособна да осети љубав – то је особина храбрих.”
  “Бог није ни једне религије.”
  “Морамо поштовати друге религије, као што поштујемо нашу. Толерисати их није довољно.”
  “Мухамедове изреке су ризница мудрости, не само мислиманима, већ целом свету.”
  “Ја бих постао хришћанин кад би хриршћани били хришћани сва двадесет и четири часа дневно.”
  “Верујем да Бог има исто толико имена колико има живих људи.”
  “Чак и најситнија неистина трује човека, исто као што и само једна кап отрова трује цело море.”
  “Човек често постаје оно што о себи мисли. Ако будем стално понављао како неке ствари не могу учинити, веројатно је да и нећу моћи. Супротно томе, ако верујем да могу, сигурно ћу стећи способност да то учиним.”
  “Човек је створио машину, али машина је заробила човека и човек ради, а не живи више.”
  “Човеку празнога желуца храна је Бог.”
  “Да би се с времена на време видело универзално и свевременско лице истине, човек мора бити спреман да и најситиније од свих живих бића воли колико и самога себе.”
  “Ја мрзим привилегије и монополе. Све оно што се не може поделити са народним масама ја категорички одбијам.”
  “Грађанска непослушност је урођено право сваког грађанина. Уколико је се он одрекне, он престаје бити човек.”
  “Морамо пружати отпор угњетавању, али нипошто не смемо наносити зло угњетачу. Њега морамо победити љубављу – отказати му послушност, макар по цену живота.”
  “Идеална ненасилна држава би био поредак без власти.”
  “Љубав је најјача снага коју себи свет може представити, а истовремено и најскромнија.”
  “Највећа снага којом располаже човечанство је ненасиље. Оно је јаче и од најмоћнијег разорног оружја што га је створио људски ум.”
  “Ненасиље је стављено на пробу оног трена када му се неко супротстави силом.”
  “Ненасиље не значи покорити се вољи онога који ти наноси зло, већ значи одмерити се целом својом душом са вољом тиранина.”
  “Потпуно ненасиље је потпуно одсуство рђавих намера према свему што живи. Активно ненасиље је савршена љубав.”
  “Ненасиље је први члан моје вере. То је, такође, и последњи члан мога credo”
  “Највећа снага којом чобечанство располаже је ненасиље.”
  “Сила је оружје слабих; ненасиље је оружје јаких.”
  “Слобода није вредна ако не укључује и слободу да се греши.”
  “Ти и ја нисмо друго до једно биће. Не могу повредити тебе, а да тиме и себе не повредим.”
  “У богатству срце брже отврдне него јаје у кључалој води.”
  “У глави пијаног човека врти се тек после две или три чашице, а у глави сујетног врти се већ после првог ласкања.”
  “Уметност ратовања је уметност уништавања људи, а политика је уметност варања.”
  Википедија има чланак везан за:
  Махатма ГандиДобављено из “http://sr.wikiquote.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%B0_%D0%93%D0%B0%D0%BD

 23. Slavko pozdravljam te puno! Pisi o cemu hoces, ili ne pisi, tebe vijenac slave ceka, ovako ili onako, u svakom slucaju bice najbolje za tebe. I pomoli se ponekad za ovu napacenu Crnu Goru, jer je tvoja, znaj. I postoji zahvaljujuci tebi, a znace se to jednog dana kao aksiom… ali nije ni to najvaznija stvar na svijetu. Sam njen opstanak slika je velike borbe koja se vodi u istoriji covjecanstva. Postojace Crna Gora dok je Lovcena nad nama itd. A kad nestane Lovcena? Ja zelim da Ti bas Ti, Slavko Perovicu postojis vjecno, jer si nalik biblijskim herojima vjere, a vjera je dar. Daj da zahvalimo Darodavcu svi koji je imamo, bez stida stanimo na stranu najvecih istina, jer jedini put taj je. Ljubav ka istini vodi do savrsene ljubavi, ne treba i ne smije zavrsiti u mrznji. Ljubav ljudi!

 24. Slavko , vjerujem da živiš u srećnoj zemlji. Mi ,koji u Crnoj Gori mislimo svojom glavom izgurani smo na marginu. Niđe nam se ne daju primaći viđeni crnogorci i veliki crnogorski srbi. Ja pokušavam da se ,,probudim iz mrtvih”. Željela bih da ti pošaljem moje knjige, ako želiš. Veliki pozdrav od Bosiljke Kankaraš.

 25. Nikola Pašić je bio jedna obična bugarska lopuža zajedno sa svojim sinom radetom!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: