Posted by: Slavko Perovic | August 6, 2010

6.avgust 2010.g.

Nemamo što tajiti, zna se svuda na svijetu, znaju to i Crnogorci i crnogorski Srbi, znaju to i crnogorske manjine, zna to svaki  crnogorski vrabac koji čuči na svakoj crnogorskoj grani da je stanje u Crnoj Gori katastrofalno. Znaju da je za tu katastrofalnost odgovorna, kriva i snosi punu odgovornost crnogorska Mafija na čelu sa njenim šefom Milom Đukanovićem. Potpunu suodgovornost za ovakvo stanje stvari u Crnoj Gori u cjelosti snose i stanovnici Crne Gore kako oni koji su mirno stajali ili otvoreno podržavali zlikovačku i zločinačku politiku Slobodana Miloševića tako i oni koji su  glasali za zlikovačku i zločinačku politiku  mafijaša, ratnog huškača, uništitelja, ratnog profitera, švercera i kriminalca Mila Đukanovića.

Lako se može reći da su Crnogorci i crnogorski Srbi kao i crnogorske manjine dobili ono što su zaslužili, a dobili su robovlasničke teške lance  vezane oko svojih podaničkih i kukavičkih vratova koji pridržavaju sagnute glave u kojima odavno nema časti, kičme, hrabrosti, ponosa i poštenja nego predstavljaju najpoželjnije  glave roblja na Balkanu, a onda se može reći i u Evropi. Mnogo je razloga koji su doveli do ovakvog mračnog crnogorskog stanja, dva su najvažnija: Titova didktatura i diktatura crnogorskih sluganjskih komunističkih funkcionera,  teškli bratoubilački rat četrdesetprve do četrdeset pete, a nastavio se u sakrivenom obiku i poslije, te ona velika i crna diktatura Aleksandra Karađorđevića koja je u Crnoj Gori počivala na zločinačkom ubijanju crnogorske države, crnogorske dinastije Petrović –Njegoš i autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i slobode crnogorskog naroda!

O svemu ovome, o svim ovim ključnim detaljima,  u komunističkoj Crnoj Gori faktički je bilo zabranjeno raspravljati, pisati, baviti se proušavanjem i razotkivanjem ovih ključnih događaja, a ako ste se usudili na taj put krenuti komunistički i udbaški aparat usmjeravao se na vas, tako je to bilo i upravo zbog toga je Crna Gora stala na stranu zlikovačke Miloševićeve velikosrpske politike, jer je Crna Gora pod komunistima bila samo geografski pojam izbrisane istorijske prošlosti, komunistička trampulina za bježanje komunističkih kadrova iz Crne Gore za Beograd, a odatle kako se ko “snašao”,  odnosno bolje legao u zadnjice jugoslovenskih komunističkih,  političkih, vojnih i udbaških glavešina. Kada se kroz ovu prizmu,  jedino istinitu,  sagleda nastanak i političko djelovanje Liberalnog saveza,  shvata se epohalnost njegovog političkog djelovanja koje je Crnogorcima vratilo sjećanje na njihovu hiljadugodišnju državnost, na stotine njihovih vojničkih bitaka i pobjeda, na njihove dobijene ratove, na njihova istorijska nacionalna znamenja i vrijednosti, na Mediteran i Evropu i naravno na demokratiju kao takvu, njene institucije i na samu suštinu pojma Slobode, ali i na unutrašnje zločinačke snage koje se bore protiv svega toga ne bili od Crne Gore napravile svoj robovlasnički posjed u čemu su i uspjeli.

Ruku podrške  crnogorskoj mafiji i Milu Đukanoviću,  pored inostranstva na čelu sa Sjedinjenim državama i Velikom Britanijom,  pružila je i  najsramnija crnogorska potrošna roba koja sebe naziva umjetnicima i intelektualcima i  skoro kompletni crnogorski univerzitet, a o radnicima  mafijom zdrobljenih crnogorskih preduzeća, firmi i fabrika da i ne govorimo, oni se svi ponašaju kao jata dresiranih bezopasnih riba koje plove bazenom punim septičkih otpadaka u onom pravcu gdje im pokaže  Milov robovlasnički prst.

Danas svi oni koji neđe rade u Crnoj Gori, bez obzira radili u državnom aparatu ili mafijinim firmama rade u mafijaškim organizacijama i za mafijaške organizacije, počev od parlamenta, vlade i pravosuđa pa završite nadgledanje đe gođ hoćete. Ono što zaprepašćuje to je apsolutni mir kod svih u Crnoj Gori, želja svih da se nikako ne suprotstave nego da se pretvore u biološke igračke  i instrumente mafije na vlasti, tako to danas izgleda sa malim šansama da se promijeni. Takođe neophodno je napomenuti da je Đukanović shvatio da mora korumpirati narod i korumpirao ga je, a to otvoreno korumpiranje počelo je sa uvozom i prodajom po Crnoj  Gori kradenih evropskih automobila, potpuno otvorenom i dozvoljenom i poticanom švercereskom kriminalnom aktivnošću, banda je počela da diže velelepne kuće, osniva kompanije, kupuje sve što je najmješteno da bi banda kupila, a sve iz blagoslov inostranstva, čuvenih Evropljana i Amerikanaca  koji se u Crnoj Gopri ponašaju kao dio banditske organizacije čineći sve da olakšaju poziciju Mila Đukanovića, koji će, eto, možda nastaviti  “karijeru” u NATO paktu!

Crna Gora je otrovana evropska konzerva u kojoj je,  u mafijaškom krvavom sosu,  Milo Đukanopvić za sebe potopio i utopio Crnu Goru. U svemu tome ključnu pomoć dao mu je i daje  za ogromne plaćene pare i  darovano bogatstvo Miodrag Perović Profiter sa njegovim lažnim “nezavisnim” medijima i intelektualcima, ali i proizvodeći čitavi bataljon “novinara” koji su s reda Milovi mafijaški verbalni pistoljerosi. Sjetite se samo “šefa” crnogorske mafijaške televizije Branka Vojičića, a prije njga bivšeg liberala, izdajnika Velibora Čovića.

Opoziciju ne pominjite, tu mislim na njihova politička vođstva koja su od davnih davnina Milovi ključni igrači. Tu su vam Srđan Milić, Predrag Bulatović, Nebojša Medojević, Koča Pavlović,  Ferhat Dinoša,Andrija Mandić i drugi,  tu je bio i najveći kotorski tvor Miodrag Živković. Tu je, takođe, mitropolit Amfilohije, a o crnogorskom Dedaiću da i ne govorimo.  Pogledajte svoju opštinu, zavirite u bilo koju drugu i situacija će vam, na opštinskom nivou  biti ista, porazna kao i na republičkom, samo se sjetite likova iz lažnog SDP na čelu sa užasnim Rankom Krivokapićem i Rifatom Rastoderom.

Jedini ko se borio protiv DPSSDP bio je LSCG. Svaki put kad smo Đukanovića stavili u bezizlazan položaj, Amerikanci, Evropljani, takozvane opozicione stranke, Profiter Perović, udba i njeni novinari,  ruku pod ruku sa Profiterovim,  stavljali su se u zaštitu Mila Đukanovića, rezultati su vidljivi.

Sa druge strane Crna je Gora zaslužila ovakvu sudbnu, ogromna njena većina, jer kukavičluk i poltronstvo obavezno završavaju u robovlasničkim lancima, tako je to bilo kroz čitavu istoriju ljudskog roda, tako je to i danas, Crna je Gora jedan od ključnih dokaza.

Njegoš je nekad govorio da Crnogorci ne ljube lance, ali se danas mirno može reći da ih Crnogorci ljube i da mole Đukanovića da im ih svakog dana stvalja sve više i više što on, u patološkom mafijaškom zanesenjaštvu, i radi, dok Lovćen, Rumija i Durmitor, plaču od stida među kojim narodom ih je sudbina postavila i naredila im da se uzdignu plavom nebu pod oblake!

Advertisements

Responses

 1. Evo i jedne prikladne alegorije:
  La Divina Comedia, Dante Alighieri (oko 1310.g.)
  Deveti, posljednji, najniži krug pakla: (kao prirodno okruženje apsolutne većine u CG, sa sve najgorim izdajnicima u sredini!)
  Deveti krug:
  Izdajnici (spev 32-34). Ovaj krug je podijeljen u četiri zone: Kainu, Antenoru, Tolomeu i Judeku. U prvoj su izdajnici rodbine, u drugoj izdajnici otadžbine, u trećoj izdajnici gostiju, a u četvrtoj izdajnici dobrotvora. Na dnu, u središtu devetog kruga, Lucifer, otac sveg zla koji ima tri lica da bi oponašao sveto trojstvo, sa tri čeljusti melje Judu, izdajnika Hrista, odnosno crkve, zatim Bruta i Kasija, izdajice carstva. To ukazuje da je najgora izdaja države: crkvene, odnosno duhovne i carske, odnosno svjetovne. Prednje Luciferovo lice je crveno jer je Juda izdao Isusa iz ljutine; drugo lice je crno jer je Brut ubio Cezara iz gluposti; treće lice je bjeličasto-žuto, što simbolizuje nemoćnu zagriženost koja je navela Kasija na izdaju i ubistvo..
  Ponoviću ’izdajnike’- stanare, ove četiri zone:
  ’U prvoj su izdajnici rodbine, u drugoj izdajnici otadžbine, u trećoj izdajnici gostiju, a u četvrtoj izdajnici dobrotvora.’
  Primijenimo ovo na Crnu Goru, i vidjećemo da apsolutna većina njenih stanara, stanuje u nekoj ili sve četiri zone najdubljeg kruga pakla istovremeno!:
  Prva zona, izdajnici rodbine: – teški bratoubilački rat četrdesetprve do četrdeset pete, da dodamo i od devedesete do devedeset pete
  Druga zona, izdaja domovine: 1918.-e 1945.-e, 1989.-e
  Treća zona, izdaja gostiju: etnička mržnja, nesolidarnost, ‘dobronamjernog primi u kuću i laže u oči’(modus vivendi)
  Četvrta zona, izdajnici dobrotvora: zatiranje imena svakog pojedinca i inicijative za slobodu i hrišćanske vrijednosti (doduše endemskog), i očekivano konačna sinhronizovana izdaja i uništavanje LSCGa.
  Deveti krug je, bojim se, u CG, potpuno zatvoren! Što može narušiti njegovo ‘savršenstvo’, u ovome trenutku – teško je reći, jer…..
  Odatle Vergilije vodi Dantea kroz sedam terasa čistilišta. Sedam smrtnih grjehova odgovara ovim terasama, svaka terasa za određeni grijeh:
  1. ponos (spev 10-12).
  2. zavist (spev 13-15).
  3. bijes (spev 15-17).
  4. lijenjost (spev 18-19).
  5. škrtost (spev 19-21).
  6. proždrljivost (spev 22-24).
  7. pohlepa (spev 25-27).
  A dok stanari Crne Gore prođu kroz ovo Čistilište, ihaaaaaa………!!!!

 2. Lijepo se ovako “isprazniti” po njima s vremena na vrijeme!a jos kad znam da ih to imponuje, jos mi je draze…. Ne znaju oni koliko su nesrecni u svojoj sreci,kao ni to koliko smo mi srecni u nasoj nesreci…nazdravlje nama (i naravno tamo njima),ne daj Boze da smo u njihovoj kozi…Pozdrav za sve slobodne ljude…LIBERALE…koji znaju za smijeh i plac…za dobro i lose…koji znaju da kazu, “neka,hvala”!!

 3. place i kom, no nije bolje.
  porodica, otadzbina, cast i dobrocinstvo nikad nijesu bili na tanjim granama nego danas.

 4. Potpisujem.

 5. Genijalan takst. Kratka geneza sve crnogorskog nimalo svijetlog bitisanja.
  Jedno ne dam reci, ima jos uvijek onih koji se reci NE, ali danas je 21 vijek i treba biti lukav, pronicljiv i upravo mentore okrenuti na nasu vodenicu. Nije nista trajalo vjecno. Nauka je pokazala da svakih 100 godina genecki materijal ukoliko nije kvalitetan propadne. Pa ce i ovaj vrlo brzo , tako je to normalno, spontano. Tada se necemo vracati na proslost, gledacemo u buducnost jer svako vracanje u proslost vrati nas nad ambis a nema svak hrabrosti da padne.

 6. nijesu krivi sistemi i diktature no sami pogani narod.
  sa svim se slažem ostalim.
  da nas oće što izništit pare bi dao!

 7. Cinjenica je da vlast ne bi uspjela da uradi ovo sto je uradila Gori Crnoj bez sveobuhvatne pomoci crnogorskog naroda . Cinjenica je takodje, da su velike sile , na celu sa SAD podrzale ovo i ovakvo stanje i dalje ga podupiruci , godina za godinom , svojim namjesnicima u nasoj zemlji . Gora Crna je postala njihov ranc na kojem serif Djukanovic zavodi red i nered .

  21 je godina od dolaska mladih, lijepih i pametnih …nista se ne mijenja ..samo stasavaju nove generacije poslusnika koje o buntu a kamoli revoltu ne znaju ama bas nista . Momci i djevojke koje sada imaju 21 godinu , a i koju preko nikako ne znaju sta to znaci i , tragedija je ali i gola cinjenica, tesko da ce ikada i saznati u ovako razorenom i zatvorenom drustvu .

  Gora Crna je uspjela da iznjedri gomile poslusnika koji ni sami to svoje pasivno i nezdravo stanje ni ne primjecuju … Izlaz postoji ..On jeste u svima nama koji i dalje bespogovorno stojimo na izvornim idejama kao i prije 20 godina.

 8. da li su jos ovakvi ljudi vrijedni da pripadaju crnoj gori?

  jedno mucno pitanje: jer odgovori li se na njega sa DA onda borba za narod zaista nije vise vrijedna truda i zrtve, koje imaju da poloze oni najbolji za takav jedan ljudski skart:glasi li medjutim odgovor NE onda je nas narod jos i siromasan u ljudima.

  zato uzeti u obzir sve izdajnike, virtuozne lazljivce ,perfidna podmetanja koji se sluze svim sredstvima klevetanja i izvrtanja
  obmani recju, koji su taj dio naroda zaveli sve jedno kako , da li kradenim autima ili ovim onim,,

  zbog ovih mracnih stvari ja bih volio da se pronadju ljudi , KOJI CE NACI SEBE ZA SVOJ NAROD.

  pozdrav

 9. Ne bih bas rekao da ideja nema, i da ne postoji nadgradnja nad onim sto je stvorio LSCG.

  Samo, hajde ljudi, da se okrene list pa da sa intelektualizma predjemo na pragmatizam.
  Nije dovoljno samo da cekamo i zovemo “Slavko, trebas nam”.

  Slavko je uradio megalomansku stvar za Crnu Goru do sad, i uradice jos vise ako ima i nase inicijative.

  Ali, kad se samo ceka da nesto padne s neba, kad se samo ceka da neko drugi pokloni blagostanje Crnoj Gori, kad niko nece da preuzme odgovornost, ne samo za sebe, vec i za druge u najblizem okruzenju, onda je jasno da nije problem transcendentan vec IMANENTAN.

  Posto je crnogorsko drustvo zgazeno, izvitopereno, iscaseno iz normalnih civilizacijskih tokova, kontaminirano halucigenim i uspavljujucim psiholoskim agensom, sa vec duboko ukorijenjenim nakaradnim sistemom vrijednosti, jasno je da mehanizam ozdravljenja drustva i oslobadjanja svijesti nece biti nimalo lak, vec da ce to biti dugotrajan proces za koji treba podmetnuti ledja i naoruzati se odlucnoscu i upornoscu da se stvarnost mijenja OD SAMIH osnova.

  Zasto ovo kazem?

  Primjera radi, da dodje Gandalf, i carobnim stapom ukloni ovu banditsko-mafijasku vrhusku, mislite li da je stvar gotova?

  Nikako.

  Ostace netaknuta citava infrastruktura, citav krvotok loseg i pokvarenog funkcionisanja crnogorskog drustva, i samim tim se otvara pogodno tlo za druge gladne, zle i opasne zvijeri da naslijede taj sistem, da ga malo nasminkaju i da kazu- “to je to”.

  Ako se sjecate, takav je bio DOS u Srbiji nakon bager revolucije 5-og oktobra.

  Potrebno je otvoriti front OZDRAVLJENJA svijesti, usmjeriti akcije na otrijeznjenje kolektivnog pijanstva, usmjeriti akciju na MLADE ljude koji ne znaju sta im se desava, potrebno je vratiti SAMOPOSTOVANJE individui u Crnoj Gori, koje je zgazeno DPSSDP rezimom.

  E, u tom pravcu se treba razmisljati.

 10. Dobrim dijelom istina. Nazalost.

 11. “Ako nijesi kriv baci kamen” ili nešto slično. Takvih u CG nema. Bitka za CG se bije u CG, i niđe drugo.

 12. Veliki pozdrav za Slavka iz Srbije, iz Kruševca. Vrati se u politiku, da makar svojim postojanjem podsetiš na moral i ljudskost. Nije važan uspeh, samo neka gledaju i neka im ne bude priajtno.

 13. Slavko,sve sto kazes istina je ziva.Jedina stvar koja treba da se uradi je ona koju si i ti uradio.Otisao iz Crne Gore(a crna je da ne moze bit crnja).Ima nas mnogo mladih ljudi koji pakujemo koverte i idemo vanka u bijeli svijet.Ovdje je uzalud zivjeti.

 14. Mislim da će Milo još dugo da vlada Crnom Gorom, jer i poslije Mila doći će drugi Milo. Mafija je toliko ojačala da ona nikada neće dozvoliti dolazak novog vremena “bez Mila”. Crnogorci su osudjeni na vječno ropstvo po Milu.
  Iskreni i pošteni ljudi (bez obzira na političku opredjeljenost) nemaju šta da rade u Crnoj Gori. Milova era je donijela Crnoj Gori konačni apokalipsis.

 15. nevjerovatno! za bukvar.mislim da je ovo najbolji tekst napisan o crnoj gori ikad. KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP KLAP.

  VIVA VERO MONTENEGRO

 16. ….. Lovćen, Rumija i Durmitor, plaču od stida među kojim narodom ih je sudbina postavila i naredila im da se uzdignu plavom nebu pod oblake!..

  haha, moram se ovome nasmijati

  pozdrav za slavka

 17. Postovani zivac , nadam se da si procitao moj odgovor na tvoj Reply .

 18. od stvaranja modernih drzava u 19. vijeku pa evo i danas u 21. vijeku crna gora je samo na papiru samosvjesno drustvo i drzava novog doba. a u stvari svo to vrijeme crna gora je predpoliticko , plemensko , srednjevjekovno drustvo nepromijenjenih navika i spoznaja . isti je onaj crnogorac iz 19 .vijeka sto u ritama gleda s njegusa dolje na kotor kao i ovaj danas koji sa istoga mjesta gleda put mora u versace odijelu . dzaba odjelo , u glavi je nepromijen.

  za to vrijeme je istorija tekla svojim tokovima i ubrzavala se.

  crna gora ima jednu jedinu nadu . to sto je vezana za veliko kopno (nije ostrvo na tihom okeanu ), pa ce je neki od istorijskih cunamija ucinjeti svojom i slobodnom ili ce je po ko zna koji put i formalno – potrijeti.

  i jedno i drugo ce ipak najvise zavisiti od same crne gore ( pozitivan primjer – LSCG)

 19. Bravo Slavko,

  To si pravi ti, svaka ti ga dala- sve 100% taccno od dijagnoze do analize situacije !

  Ima nesto u tom narodu, nesto sado- mazo sto ga cera da svakijem dnom namice sebi jos gore i teze okove umjesto: starih. Nesto sto ga cera da se konstantno samo- ubija i -unizava.

  Nazalost, to jeste upravo tako kako tvrdis jedan robovlasnicki feud il’ cappa mafije iz koga kako vidju po ovim sto se javljaju, ima jos dosta mladih, perspektivnih ljudi koji ce hvaljen Bog poc glavom bez obzira poitajuci iz toga tora za ispiranje mozga i ponizavanje bilo koje normalne ljudske ideje.

  Mladi ljudi, samo NAPRIJED- u svoju slobodu, ne cekajte da trunete tamo!

  Hvala na odlicnom tekstu,

 20. Dukljanin,

  Bravo..! Sve je tako.

  Nazalos, i sa i “bez Mila”- osudjeni na:

  vjecito ropstvo.

  Dodao bi i hrabri, mladi ljudi u trenutnoj situaciji: nemaju sto da traze tamo..

  Najbolje da idu po svoje education u inozemstvo, a ako se situacija ikad promeni na bolje, ko zeli uvjek moze doci da pomogne svojoj zemlji.

 21. Citajuci skoro sve tekstove a i komentare na njih od samog postavljanja bloga jedno nikako ne mogu da shvatim. Svi nesto pisemo a nista ne radimo. Ko glasa? Ko je onaj pravi ? Ko smije a ko ne smije da pogleda istini u oci ?
  Moramo shvatiti da je vrijeme osveta, revansizma proslo. Zatvoti 21 vijeka nijesu oni iz 16. Moramo biti pametni, kulturni i na jdna civilizovan nacin prevazici to iskonsko u nama svetiti se. Jer ako se svetimo, markiramo izdajnike pa opet je ljudi isto. Treba civilizovano pristupati problemu bas kao nekad Sveti Petar Cetinjski. Pa da li iko zna istoriju Crne Gore?! Pa vise su se tukla plemena po Crnoj Gori, Kuci, Piperi , Rovci, Katunjani nego sto smo se tukli sa Turcima. Pa Petrovici iako rodonacelnici drzavnosti su opstajali na neslozi naroda. Ovi opet isto. Mi nikako da shvatimo neke stvari. Ma sta me briga ko je Dukljanin, ko Ranjena Vucica to ce vrlo brzo biti zaborav. Treba gledati naprijed jer svi znamo ko su i ko je napravio razne nevladine crkve, cija su djeca ovi ili oni. Dajmo to prevazici, doci u Crnu Goru, vratiti se i promjeniti ono sto ne valja.Ali ovog puta iskreno ukoliko iko zeli iskreno da zazivi sistem vrijednosti . Da pekar bude pekar, a ne direktor, da akademik bude stvarno akademik, profesor stvarno profesor. Pa grdno se varamo a desice se uskoro, mnogi docenti, profesori ce ostati bez titula, zvanja, medalja. Sve ce poceti da se urusava i tada treba da se pojave oni koji ce samo kulturno , civilizovano preuzeti inicijativu i povesti njmanju drzavu ne u ambis vec naprijed. Ma daj da prestamneo vise pricati o proslosti kumim Vas bogom ! Ma sta me briga ko je razvalio ovu ili onu partiju, ko je prodao 1 a ko kamion cigareta. Svi oni koji su ekstremno bogati da placaju porez, da postuju institucije sistema. Nema prijetlnji, psovki, klicanja durmitoru , komovima . OVO JE 21 VIJEK LJUDI !

 22. Fenix,

  izvucen je detalj iz tvoje price koji je inace i misaono u tvom tekstu izdvojen.
  i nijesam rekao ,ne znam sta- kako ti kazes vec moje neslaganje sa tobom izrazio recenicom u formi”jadan ne bio”.

  a ti posto si iz stare crne gore znas da su takve recenice upucivale majke svojoj voljenoj djeci kao naprimjer
  “ostavi to dragane grom te ne ubio” ili “nije to tako dragane jadan ne bio”

  to su recenice neslaganja ili opomene, nikako uvrede.

  ali slazem se sa tobom kada kazes da je ovaj blog za budjenje a ne za svadje.
  mene ova polemika nije posvadjala sa tobom.
  bogomi moramo se vjezbat ako cemo da se bavimo politikom ako ne slavko zva da mu pomozemo ako bude tebao nove ljude moramo i otrpjeti neke uvrede moramo biti spremni na zrtvu.

  fenix ,
  zao mi je, ako si ti moju polemiku drugacije dozivio .
  nadam se da je sada sve u redu

  pozdrav

 23. danas pricamo tako spominje se i slavko,
  i neko kaze a slavko je dobar i sve to ali je prerano trazio nezavisnu crnu goru.

  to je njihovo razmisljanje ,a ja njima a jadni ne bili a sto cete reci sada je li i sada jos rano da se dese promjene cute mozda je to e ne znaju kom ce se carstvu privoljeti,
  ja mislim da mi liberali treba samostalno da djelujemo bez ikakvih koalicija neka slavko uradi program sa saradnicima i sami za sebe sa nikakvim
  opozicionarima koji to i nijesu u sustini.

  ja mislim da mozemo biti ako se mladi probude jaci no ikada,

  pozdrav

 24. Auuuu Fenix,

  Koliko god ti namjere bile dobre…
  Vidim, već nekoliko puta guslaš istu pjesmu – pa znaš li ti zaista s kime imamo posla u ovoj CG? Izgleda da ne znaš – i upravo ođe, na ovome blogu to i ti, a i svi mi ‘do u tanka crevca’ možemo naučit! Dakle, lesson I – ’Upoznaj neprijatelja da bi ga pobijedio!’ E, ali pošto ti misliš da si ovu lekciju već savladao, i pozivaš stalno na sljedeću ’stepenicu’, uz rezignaciju ‘zbog nedelanja’ – da ti kažem: ne znaš baš mnogo, jer da znaš, ne bi ni u ludilu rekao npr. sljedeće (citiram te):
  …‘Sve ce poceti da se urusava i tada treba da se pojave oni koji ce samo kulturno , civilizovano preuzeti inicijativu i povesti njmanju drzavu ne u ambis vec naprijed. Ma daj da prestamneo vise pricati o proslosti kumim Vas bogom ! Ma sta me briga ko je razvalio ovu ili onu partiju, ko je prodao 1 a ko kamion cigareta. Svi oni koji su ekstremno bogati da placaju porez, da postuju institucije sistema. Nema prijetlnji, psovki, klicanja durmitoru , komovima . OVO JE 21 VIJEK LJUDI !’
  Helloooo?!, kažeš: ‘….…‘da se pojave oni koji će samo kulturno, civilizovano preuzeti inicijativu…’(??!!)
  Preuzeti je?! Ka’ štafetu?! Imaš li ti ikakve blage veze o dubini, isprepletenosti i snazi jednog ovakvog sistema vezanog krvavim parama, a uz to orođenog s decenijskom podrškom apsolutne većine naroda, iz čije se pameti i savjesti njedri već skoro 100 godina? Ovaj narod je prodao svoju slobodu ološi, za sitne pare ili za tek tapšanje po ramenu, I trenutno ni najmanje ne izgleda kao da je želi nazad! I ti bi samo ušetao, i….Ooo, ljudi moji! Ili, možda misliš da će ‘početi da se urušava’ – zato što se ‘svadjaju u vrhu DPSa oko nasljednika’ – da nije to? Nadam se da ne misliš na to, jer to je onda totalna sprdnja, koju neću ni komentarisat! Ako, opet misliš na ‘spontano’ urušavanje, ili ‘raspadanje’ – da se razumijemo – vlast I politika nijesu ni fizika ni hemija da podliježu prirodnim zakonima – ako je državni aparat u potpunosti uzurpiran od strane pokvarenih vlastoljubaca koji su vezani životom (odnosno krvavim parama) za te svoje pozicije, a pri tom nema nikavog očiglednog otpora u narodu, odnosno svjetini – onda takva vlast – ne da se ne urušava – nego se, ni u mnogo gorim okolnostima – ne pušta do samoga kraja! Prema tome, jedini objektivno moguć metod obračuna s ovakvom okorjelom olhokratijom, I jedini moguć pokušaj buđenja ovoga anesteziranog radodajnog naroda – jeste BLOKADA sistema! Mirna, organizovana, uporna, i sinhronizovana! E, tu imamo problem! Čak I ‘opozicioni prvaci’ učestvuju u legitimaciji režima, iz dana u dan, a da ne pričamo o ostalima iz javnoga života – novinari, nvo-i, pisci, glumci, I svaka šuša koja ima što da bekne u okviru ovoga sranja kojeg smatraju državom! Da se ovdje razumijemo, ovo jeste moja domovina, ali ona od države nije vidjela ni ‘d’! Milo to zna I ne da joj da državom postane, a ostali to ni ne traže – oni su srećni, ili bar sasvim zadovoljni da žive u njegovom posjedu, kao njegovo vlasništvo! E, naš je zadatak objasnit ljudima da ispred Boga ne smiju ostati bravi, I ne smiju biti vlasništvo, I otvorit im (u košmaru ‘berluskonijevsko-evroatlanske- veselinvukotićevske mikro države’ u čiji se šareni papir umotava čista krvava pljačka!) ponovo uši za onu Njegoševu:

  Dje je zrno klicu zametnulo,
  onde neka i plodom pocine.
  Ovdje ljudsko zapire poznanje.
  vuk na ovcu svoje pravo ima
  kâ tirjanin na slaba covjeka.
  Al’ tirjanstvu stati nogom za vrat,
  dovesti ga k poznaniju prava,
  to je ljudska duznost najsvetija !

  Ako hoće I dalje da žive u ovome stihu:

  ‘vuk na ovcu svoje pravo ima
  kâ tirjanin na slaba covjeka’

  A već 20 godina su gluvi na pozive LSa:

  ‘Al’ tirjanstvu stati nogom za vrat,
  dovesti ga k poznaniju prava,
  to je ljudska duznost najsvetija !’

  E, onda je problem ogroman, gotovo nerješiv, što ne znači da se I dalje neće pozivati! Pozivati I dozivati dok nas glas ne izda, jer dok ima ovoga:
  ‘Dje je zrno klicu zametnulo,
  onde neka i plodom pocine.’,
  a to je za crnogorske građane uradio Liberalni savez, ima i nade da u ovoj zemlji nije sasvim zaboravljeno što znači biti slobodan čovjek! A kada dovoljno ljudi, pojedinačno, svaki za sebe izabere da bude slobodan čovjek, onda se oni udružuju, ali ne kao ekskluzivno društvo nejelitnijih (nemamo taj luksuz zbog okorjelosti I snage sistema), već kao ‘zid’ nasuprot ‘snažnoj mašini’, jer je samo zid može zaustavit! Demontirati tu mašinu je zbog njene homogenosti –nemoguće –ona se mora razbiti o zid! Ima li toga zida u CG, I ima li na znaka da se gradi – nema! Hoće li naznaka biti – nadamo se, a ja jedva čekam da budem jedna od cigli u tome zidu! A do tada – hoću da znam sve o toj ‘mašini’, da bih sjutra (ako se ikada slomi) kada se slomi – mogla vidjeti svaki njen šraf I sa sigurnošću znati da je razbijena, ili, ukoliko se ta mašina ne razbije, I pokaže se kao ‘perpetuum mobile’– želim biti svjesna svih njenih mehanizama – kako nikada, pa ni slučajno, ne bih mogla doći u situaciju da postanem dio nje!
  Ako krene gradnja ‘zida’, znaćeš Fenix, pa stani u red cigli, ka’ I ja, a do tada UČIMO o njima – da ih prepoznamo, I da nam se sjutra ne ponove!

 25. cijenjeni gospodine Perovicu jedina vasa greska je sto ste se politicki angazovali u ovakvoj zemlji sa ovakvim narodom,i mogu slobodno reci bacili mozda nejljepse godine svoga zivota…ovaj narod je bio i ostao stoka,i neka uzivaju u crnoj gori djukanovica,marovica,vukovica,i ostalog ljudskog otpada koji se predstavlja kao inteligencija i buducnost ove drzave…srecno im bilo,ali svaki normalan gradjanin bi trebao da prezire sve ovo…

 26. Elisabeth,

  Nasimija me sa ovim guslam istu pjesmu 🙂 Ne daj boze da smo istomisljenici !
  Odmah da ti kazem da posla imamo sa ljudima , fizicki slicnim nama ali mentalno zahvaljujuci dvadesetogodisnjom vladavinom jako sposobnim. Priznaces, mozda da mozda ne , nebitno. Ja nemam vremena da upoznajem mehanizme vladavine, vladanja, pa da cekam u gori zelenoj da se probudi narod, pa da pocnu cigle slagati. Mehanizmi su poznati, lako se rastave na sastavne djelove. Pa svak iole pismen zna kojim mehanizmom funkcionise demokratija, autokratija, diktatura. To je opisala i literatura 19 vijeka pa cak i neke vojne doktrine iz 14 vijeka pisu kako osvojiti, drzati i ne dati vlast u porobljenoj drzavi. Zamisli nisam guslo vec citao.
  Cijeli timovi brinu o narodu, od uredjivanja TV emisija, do pravljanja raznih psiholoskih, socioloskih presjeka u odredjenim momentima, a sve u svrhu manipulisanja narodom. Ali opet da zaguslam 🙂 ovo je 21 vijek i svaki sistem sledstveno po difoltu jednostavno posle odredjenog perioda samo se urusi ali on isti iza sebe ostavi institucije sistema koje je morao da stvroi jer od njega to trazi evo recimo trenutno Evropa. To su zakoni. Moramo prihvatati zakone Evrope, u sudstvu, zdrastvu, prosveti. Oni se donose, ovi jos vrdaju ali su vjerum mi svejsni da ih oni vode ka kraju. E ja govorim o tome. Prvo moramo postovati drzavu u kojoj zivimo i imati emotivni osjecaj za nju. Stvorena je ali nece ovi vjecno, polako, jos malo, mozda do jeseni pocece da se urusava sitem . E tada treba da se pojavi on i kaze , E sad idemo dalje. Vjeruj mi da ce poceti da se bude i prostom logikom smijenjice se vlast. Nemoj misliti da i oni nijesu umorni, isprepadani , i u maglovenju . Jesu i to ces uskoro shvatiti. To se osjeca. Samo se ruke ubrzano peru. Ali nesto se ne moze sprati.
  Blokirati sistem je opet razlog vise da ojacaju .Opet kazem da ne mora samnom niko da se slaze ali mislim d atreba postovati drzavu, imati osjecaj da ona postoji a da su ljudi koji je vode prolazni i to uskoro.
  Samo treba da se pojavi pravi koji ce narod koji se probudio vjerujm mi povesti u novi zivot koji nece biti ni revanzizam, ni zid, ni osveta. Samo nastavis dalje jer najveca muka ce biti kada niko ne obrati paznju na njih. Postujes zakon, primjenis ga, bez mnogo komentara i sve ce biti ok.
  Ma koliko moje guslanje bilo idealisticno ono je jedino moguce kako sa sociolokog tako i sa psiholoskog stanovista.
  Pa cini mi se da gospodin Perovic nece da vaskrsne LS o kome je napisao istinu vec hoce da pokusa kao pojedinac probuditi svijest svjestan da je oko sebe imao samo dva covjeka koa su bila naoposlom a svi ih znamo. Ostali i dan danas lete od jata do jata od kase do kase i zive kao lordovi. Mada daleko su od lordova nego eto da metaforicno objasnim stanje njihove svijesti.
  Ne znam da li sam zagusalo isto i da li ce ti se svidjeti . Ma kako bilo ja idem dalje jer ono sto radim ima posla sa ljdima, treba zaraditi platu , biti covjek a ne dronjak. Necu da me niko shvati pogresno ali ne mogu uz cips i pivo blogovati i cekati da se desi zid.

 27. “ako se mladi probude”.

  Upravo mladi na koje vi mislite su najveće zlo u cg. Tamo je ušla droga, sistem vrijednosti gdje je pljačka hrabrost i sl.

  Upravo mladi naraštaji koje je odnjegovao Milutin su njegov najveći zalog za takvu budućnost.

  Iz takve cg ko je god dobronamjeran roditelj sklanja djecu na vrijeme.

 28. Postovani Zivac,
  Ne, nijesam polemiku dozivio pogresno . Naprotiv, razmjena misljenja je lijek za preplaseni narod kome ja i ti ne pripadamo. Jednostavno mozda cemo se oko jednog sloziti da mnogi pisu uz razne stilske i slikovite opise a da pritom i ne znamo da li stvarno tako i misle.
  Sto se tice uvreda mi smo uvrijedjeni davne 1918 pa odmah zatim 1940 kada je grupica nepismenih pokrenula ustanak u Crnoj Gori. Ne znam da li ti je poznato da svi koji su 13 jula pokrenuli ustanak su imali sve skupa osam razreda skole i jedan na pola pravnog fakulteta. Naravno, pobjednik pise istoriju i sa tim se slazem. Oni ne samo da su je pisali vec su najkvalitetniji dio zivlja unistili, protjerali i taj progon traje i dan danas. Niko se ne pita zasto u Beogradu- Srbiji zivi toliko intelektualaca iz Crne Gore. Ma oni ni tih titoistickih godina nijesu imali gdje da se vrate, a nekih 70% je bukvalno protjerano .Nije im se prastalo Evropejstvo, civilizacijsko shvatanje , znanje, kultura.
  Tada su vladali prvoborci, nosioci spomenice drugi dan, razni partijski sekretari koji i nijesu znali da se potpisu. E sad njihova djeca vode i bistre politiku. Naravno frustracija roditelja se prenijela na djecu ali ono sto im moramo priznati skolovani su. Njihove tate su unistile plemstvo Crne Gore, unistile su tradiciju . Mada svako bolesno stanje ima svoj kraj bez obzira na terapiju, ma koliko ona bila agresivna. Pa tako ce i biti sa njima. Cesto se pitam zasto je Cetinje ruina od grada, sa naj ljubaznijim narodom u CG. Pa lako je objasniti, i dan danas djeca bivsih komunista imaju kompleks od grada koji je bio i ostao simbol crnogorske drzavnosti. Zamisli u to vrijeme vise od 15 poslanstava ili ti danasnjih ambasada. Koliko ih je danas na Cetinju ? Zasto ? Sjever CG propada, lici na siromasno predgradje, unisteno. Zasto ? Ma ne zato sto su srbi vec tako treba po misljenju ovih. Ostala Podgorica . Smijesno zar ne . Ma koliko mi kritikovali Evropu nas su unistili komunisti i toliko su nam isprali mozgove jer masa ljudi mozda bi i napisala nesto na ovom blogu ali ih je strah da neko ovo ne cita, da ih ne prisluskuju, komsija voajer ih gleda i sto cuda koja su recept copavih i coravih komunista koji su od sumara postali pravnici, od portira akademici a bez ijedne reference po kojoj ce ih prepoznati svijet. Pa vidis li tako i njihova djeca. Sve mr, dr, doc, prof, acad. a samo na prostoru jedne zemlje. U svijetu moze samo 1% akademski obrazovanih sa naseg univerziteta, drzavnog mislim.
  E to je recept ne ovih sad na vlasti nego njihovih oceva koji su unistili intelektualnu elitu Crne Gore. A da ne pricamo o sindromu Laznog Cara Scepana malog koji komotno moze da udje u literaturu. Nama je sve svetije tudje, sve ono sto smo devedesetih doveli u CG a sto nema emocije za drzavu. E oni su sad grupa za potkusurivanje, glasanje, lajanje, vladanje . Njima nista nije sveto moj Zivac.
  Raspisah se ,al jedno je fakat vrijeme promjena se primice , brze nego sto mislimo i ja i ti. Uskoro !

  Pozdrav

 29. Fenix, da me ne shvatiš pogrešno – ja bih bila najsretnija kada bi tvoj scenario uspio, ali moram ti reći da je on naivno entuzijastičan! Ovo što si rekao ne može biti ozbiljna osnova za bilo koju političku akciju; ti kažeš:
  ….‘Ali opet da zaguslam ovo je 21 vijek i svaki sistem sledstveno po difoltu jednostavno posle odredjenog perioda samo se urusi ali on isti iza sebe ostavi institucije sistema koje je morao da stvroi jer od njega to trazi evo recimo trenutno Evropa. To su zakoni. Moramo prihvatati zakone Evrope, u sudstvu, zdrastvu, prosveti. Oni se donose, ovi jos vrdaju ali su vjerum mi svejsni da ih oni vode ka kraju. E ja govorim o tome. Prvo moramo postovati drzavu u kojoj zivimo i imati emotivni osjecaj za nju. Stvorena je ali nece ovi vjecno, polako, jos malo, mozda do jeseni pocece da se urusava sitem . E tada treba da se pojavi on i kaze , E sad idemo dalje. Vjeruj mi da ce poceti da se bude i prostom logikom smijenjice se vlast’….

  Ovo što kažeš za ‘21 vijek, I default’ – jednostavno ne stoji I nema uporišta niti u prošlosti, niti u savremenim trendovima. Mi ovdje imamo, recimo jednu novu situaciju u odnosu na dosadašnje – kriptokomunističku vlast umotanu u formalne kapitalističko-liberalne evro-atlanske trendove (o čijoj suštini ovdje neću), a koje – sa sve aminovanjem te iste Evro-Amerike, nema namjeru da implementira! Prvo, zakoni nijesu institucije – institucije su (vlada, sudstvo…) te koje treba da sprovode ‘evropske zakone’ – one to naravno, ne rade, jer Milove institucije postoje isključivo radi gole Milove vlasti I neograničene pljačke. S druge strane, Evropa se zadovoljava usvajanjem zakona, ali ne insistira na njihovoj implementaciji, što bi rekao autor bloga: ‘… a sve iz blagoslov inostranstva, čuvenih Evropljana i Amerikanaca koji se u Crnoj Gopri ponašaju kao dio banditske organizacije čineći sve da olakšaju poziciju Mila Đukanovića, koji će, eto, možda nastaviti “karijeru” u NATO paktu!…, jer su u CG i stranci dio banditskih organizacija, i sasvim im odgovara da pod plaštom ‘evropskih zakona’ uživaju s Milom plodove neograničene balkanske pljačke! Znači, od stranaca nam ‘leba nema – u to smo se sto puta dosad uvjerili! Prema tome, evropski zakoni ih neće dovesti ka kraju, kako ti kažeš:
  …‘Moramo prihvatati zakone Evrope, u sudstvu, zdrastvu, prosveti. Oni se donose, ovi jos vrdaju ali su vjerum mi svejsni da ih oni vode ka kraju.’…;
  A ja ću ti reći, da im upravo ti zakoni služe kao zaklon, kao štit ispod kojeg kriju svoje stvarno rugobno lice pljačkaša, zlikovaca I uzurpatora – Evropa I Amerika to znaju, još od ‘97.-e, I u tome ih podržavaju, I dozvoljavaju im da se kriju iza forme, iz svojih trulih interesa. Znači, od stranaca nema nade, osim ukoliko ne procijene da se ovaj narod zaista digao, I možda tek tada dignu ruke od jedne od svojih prljavih zlatnih koka oličene u Milu (a i to je pitanje?). S obzirom na to da si svoju tezu bazirao na ovome, te da optimistično očekuješ ‘urušavanje vlasti možda I na jesen’, ja želim da ti kažem da je upravo ova vrsta neosnovanog optimizma ono što ne ‘čini pos’o’, mada ne može da škodi u cilju dizanja morala! Ono što bi moglo da čini pos’o je plan I njegova implementacija, a taj ‘plan’ ne možemo smišljati ni ti, ni ja. To ti je A B C! I to je sve što ja I ti, koji oboje želimo da im vidimo leđa – treba da radimo – čekamo taj eventualni trenutak da budemo ‘vojnici’, I ubjeđujemo što više ljudi da I u svakodnevnom životu ‘obuku uniforme’! Već ogromno je urađeno time što smo uopšte tu I čekamo…Ogroman problem je nepostojanje volje kod tzv. opozicije da se odrekne apanaža u korist slobode – I tu se onda postavlja legitimno pitanje – s kime onda, brate? Bi li krenuli za nama, ili ostali pri parama? Dosad su uvijek lovu birali! A da li se biti, ili ne biti(!), pa čak I ako se zna da su šanse minimalne? E, to je već filozofsko pitanje…

 30. Po vama bi se reklo da klicanje Lovcenu , Durmitoru , Komovima dozivljavate kao nesto nepotrebno i opterecujuce pozivajuci se na 21 . vijek koji na ove prostore jos dugo nicim osim kalendarski zagaziti nece . Znaci , kad god pogledate datum na kalendaru sjetite se da je vrijeme ovdje odavno stalo . Sat kuca , dani , nedelje , mjeseci prolaze ali vrijeme stoji .
  Fenomen a ?
  Da bi se necemu klicalo vi to nesto morate voljeti jako . U ovom slucaju klicajuci Lovcenu , Durmitoru , Komovima , Orjenu , Rumiji vi klicete zemlji koju iskonski iz srca volite i zelite joj dobro , a covjek koji voli svoju drzavu , izmedju ostalog , nikad je ne potkrada . Covjek koji voli svoju drzavu radi u njenom interesu , a ne protiv nje . Covjek koji voli svoju drzavu vodi racuna o njenim prirodnim i svim drugim bogatstvima . Covjek koji voli svoju drzavu pruza joj dobro ocekujuci da mu ona dobrim i uzvrati .
  E tu je prosjecan crnogorac i suvise daleko od jednog prosjecnog norvezanina , finca , danca , njemca , austrijanca itd . uvijek spreman da se zadivi uredjenoscu drustva u kojem pomenuti bitisu , usput gledajuci kako ce zavuci ruku tamo gdje u tim drustvima nikad ne bi ni htio , ni smio pomisliti , jer zna da potkradajuci svoju drugu majku tj. drzavu potkrada i sopstvenu porodicu , a i postoji nesto sto se zove Zakon, sto se postuje i nije samo mrtvo slovo na papiru kao ovdje .
  U tom drustvu , predsjednik parlamenta sigurno nece doci da odgleda predstavu na lokalnoj pozornici u pratnji policajca na ulazu na parking , policajca na sred parkinga , policajca na ulazu na tu istu pozornicu , u pratnji tri , cetiri sluzbena automobila , u pratnji dva , tri , cetiri tjelohranitelja ,vec ce se mozda dovesti licnim automobilom , a mozda cak i na biciklu jer vodi racuna o guzvama u saobracaju ili mozda ekologiji . Da li je pratnja predsjednika parlamenta placena sa narodne grbace “privilegija” koja ga sleduje medj’ ovih ” dvadeset miliona ljudi ” ili ipak potkradanje sopstvene osiromasene i ojadjene drzavice u kojoj doktor ili profesor nemaju platu niti 500. eura ? Bi li tog predsjednika parlamenta trebalo da bude “malo” sramota zbog toga ? Ovog naseg sigurno nije .
  Nego da ne duzim i vratim se na pocetak, jer je u njemu i sama sustina boljeg ili losijeg zivota . Kad crnogorci dozive katarzu i zaklicaju iskreno svojoj majci Crnoj Gori ,kad svoje potisnute komplekse i lazi dovedu do svijesti i suoce se sa njima , smanjice sve tenzije , dusevne bolove i bice na samom pragu ozdravljenja koje ce im omoguciti da iskreno ucestvuju u stvaranju nekog novog i boljeg drustva . I opet ce o tome , kao i o svemu do sada , odlucivati ti isti crnogorci ( nece kinezi , niti japanci ) i sve , sve naravno zavisi od tih istih crnogoraca .
  Onaj koga neko laze treba da se zapita i zasto ga taj neko laze . U ovom slucaju je svakom covjeku koga krasi zdrav razum kristalno jasno ko i zasto laze u Crnoj Gori . Jasno je i ko voli , i ko ne voli Crnu Goru . Jasno je i ko je unistava i potkrada . Ne treba katarza Crnoj Gori -Durmitoru , Lovcenu , Komovima , Vojniku , vec onima sto ne znaju iz srca da im klicu .

  “U mnogim državama svijeta postoje patriotske političke partije koje se zalažu za to da se ljubav prema domovini stavi ispred svih ideala i da se njoj podređuju ostale političke vrijednosti.”-siri pojam definicije patriotizma.
  Ko je ovo ikad uradio u Crnoj Gori ?
  Jedino i samo LSCG i zato danas zivi u srcima svih postenih ljudi . Liberali su jedini pozivali na ljubav i iskreno voljeli svoju drugu mater , i ta ljubav je bila iznad bilo kakvih politickih interesa . Nijesu je lagali tada , ne lazu je ni danas . Zato pravi liberali mogu djelovati ljuti , razocarani , ogorceni , ali ne i zluradi sa svojim istinama . Kad kazem mogu djelovati ljuti onda mislim na privid i fikciju koja se zlobnima stvara iz onog sto pisu svuda na portalima , pa i na ovom blogu , a pisu u stvari o ljubavi prema svojoj zemlji svako na svoj nacin . Onima sto su pred neminovnom katarzom tek treba da dodje do svijesti da to nije , i ne moze biti mrznja , iako danas pred njihovim odbrambenim stitom to djeluje tako . A sta rade slobodni ljudi tj. liberali u svojoj zemlji koja je zarobljena lancima onih koji je ne vole ? Biraju hoce li da je vole iz daleka ili iz bliza . Ljubav je iskrena i jednaka gdje god da su , i dusa jednako boli bez obzira na koordinate . Prenose tu ljubav dalje na svoju djecu i uce ih pravim vrijednostima . I dalje , sto je najtuznije reci , ali svemu sto je lose , i ruzno , i naopako , ne trebaju traziti primjere negdje daleko po svijetu , vec toj istoj djeci to pokazuju u krugu jedva stotinjak metara . U samo toliko metara se u svakom gradu vidi i sta je kriminal , i sta je korupcija , koliko je zlo narkomanija , sta znaci biti los covjek , spijun , podanik , sluga i rob .
  Jesu li slobodni ljudi srecni ljudi ? Jesu .
  Imaju svoje oaze u kojima su povezani i okrenuti su prvenstveno sopstvenim porodicama . Boli li ih pogled na stvarnost koja ih okruzuje ? Boli , ali bar im nije potrebna nikakva katarza .
  Knjige , muzika , filmovi , setnje , i podsmijeh za okolinu . Bojkot njihovim zatrovanim dusama , njihovim vilama , njihovim milionima , firmama , lazima i laznom patriotizmu . Po logici stvari djeca su najvise privrzena majci . Crnogorci decenijama idu protiv logike .
  ” Želite li da ce razgovarate sa mnom onda mi definišite svoje pojmove.” – rekao je Volter .Po principu bivalentne logike slobodni ljudi priznaju samo dvije vrijednosti : istinu i laz . Dok god se vecina ne odluci za ovo prvo , mi cemo ipak biti srecni i u manjini .
  Ovo u dijelu price o gledanju naprijed , jer je bar danas ocigledno da je jedna vizija ljubavi prema svojoj zemlji na zalost grabila mnogo ispred svog vremena . I da je ovdje bila nezasluzena , jer bi je neki tamo bolji ljudi sa odusevljenjem prihvatili .
  Zadatak svakog slobodnog covjeka je kako da usreci sebe i drage ljude oko sebe , pri tom ignorisuci nezdravu i bolesnu okolinu . Jedan doktor ne moze da lijeci uspjesno na hiljade pacijenata koji pri tom odbijaju pomoc . Mozda se pocnu javljati sami kad bolest dovoljno uznapreduje . Ovo drustvo je u poodmakloj metastazi i za ocekivati je da izdahne . Mozda crnogorci i u tome budu fenomen pa je uspiju oduziti na jos najmanje 20 . god . Srecno bilo .
  Slobodan covjek koji nezasluzeno zivi u ovom paklu , i koji nicim nije doprinio i ucestvovao u njegovom nastanku , vec je u dovoljnoj mjeri utrenirao sebe da ne gubi zivce pitanjima kad ce razvedriti iznad Crne Gore , zato jer ce nepogresivo prepoznati prve simptome ozdravljenja . Kad kazete narod se budi , pitam se gdje ste to vidjeli , navedite bar jedan primjer . Polovicnost je vrlo losa kad su ovako ozbiljne stvari u pitanju i neozbiljni smo ako je pokusavamo pretvoriti u vrlinu .
  Vazno je ucestvovat i- ( poenta ) svi smo pobjednici .
  Je li to uvijek bas tako ?!
  U ovoj i ovakvoj stvarnosti vazno je samo ispred svake rijeci dodavati NE .

 31. Ocito se razumijemo ali imamo razlicitu osnovicu sa koje polazimo. Da li ce Zapad, Evropa pomoci , anam da nece ali to je globalan politika a mi moramo da shvatimo da mi nijesmo dio kako globalne a tako ni lokalne politike Evrope. Narod se desava, buni ali NEMA VODJU , NEMA COVJEKA HARIZMOM. U liku sadasnjih opozicionara vidi samo ljude koji primaju poslanicke plate i koji se nece odreci privilegija. Pa oni su kvazimoda jednog sistema koji je uygred stvorio i njih. Crna Gora ima 650 000 stanovnika a negdje oko 430000 glasackog tijela od koga pa sigurno 30% apstinira na svakim izborima, mozda i vise koji procenat. Ako prostom logikom uzmes jedno 100 000 je oko vlasti isto toliko oko kvazi opozicionara a ovaj ostatak do 55% se zna se kako nabavi. Narodu je potreban neko ko je spreman da se zrtvuje upravo jer je ovo 21 vijek i sto ne moze vise biti Zutih stijena, opsade rezervistima oko Cetinja. Sada je momenat jer imamo drzavu i jedino institucijalno mozemo doci do zdravijeg drustva. Ali opet ponavljam treba da se pojavi VODJA. Ko ce to biti i da li ce ga ikad biti ja to ne znam. Bio bih vidovit da znam. Ali onoliko koliko mi vrijeme dozvoljava da se bavim analitikom vrijeme ovih polako prolazi. Prvo ce se razdvojiti izmedju sebe kao nekad sto su. Ono krilo koje ima moje a i tvoje razmisljanje iste te vlasti nece moci samo da donese promjene . Njemu ce se pridruziti upravo taj koji je odlucio da se spusti medju narod i to ce biti samo stepenica ka osvjescenju nacije. Teka nakod 4 godine ce zazivjeti neki novi sistem koji ce biti nalik onom kad su Crnu Goru poredili kao malu drzavicu sa Monakom, Monte Carlo itd. To je logican put. Drugi po mom uvjerenju ne postoji . Za pocetak se moraju iskoristiti neki stubovi sistema vec postojeceg. Tako je svugdje jer vrijeme trgova, pobuna, velikih mitinga je proslo jer narod je uhvatila letargija i svejednoca sto je logican slijed stvari nakon 20 godina bezivota. To je fiziolosko desavanje u mozdanim strukturama naucno dokazano i tu nema komentara , nije tacno. Ono sto covjeka moze da probudi iz svega toga je samo opet covjek spreman na ,,zrtvu,, Da li ce pojaviti i iskoristiti tenutak to je u domenu ne filozofije vec realnog momenta i zelje kao dijela opet voljne radnje a sve to kao dio psihickih funkcija misljena i razmisljanja.

 32. Op,op,op,op, fenixe, ručna! Što je ovo?! Ti Kažeš:

  ….’Ali onoliko koliko mi vrijeme dozvoljava da se bavim analitikom vrijeme ovih polako prolazi. Prvo ce se razdvojiti izmedju sebe kao nekad sto su. Ono krilo koje ima moje a i tvoje razmisljanje iste te vlasti nece moci samo da donese promjene . Njemu ce se pridruziti upravo taj koji je odlucio da se spusti medju narod i to ce biti samo stepenica ka osvjescenju nacije. Teka nakod 4 godine ce zazivjeti neki novi sistem koji ce biti nalik onom kad su Crnu Goru poredili kao malu drzavicu sa Monakom, Monte Carlo itd. To je logican put. Drugi po mom uvjerenju ne postoji…’

  Molim? Rekao si?!:

  ‘Ono krilo koje ima moje a i tvoje razmisljanje iste te vlasti nece moci samo da donese promjene . Njemu ce se pridruziti upravo taj koji je odlucio da se spusti medju narod i to ce biti samo stepenica ka osvjescenju nacije’….

  Aman, miči se Fenixe – ni jedno jedincato pero, a kamoli krilo ove vlasti nema, niti će ikada imati moje razmišljanje!!!! Što si htio ovim reći I što to podrazumijeva (a podrazumijeva previše toga – da se oslanjanjaš na ‘zdrava jezgra DPSDPa, da misliš da se tom ‘nekom zdravom jezgru’ taj On treba pridružiti, i mnogo drugih užasa…), ali ako napišeš da ‘postoji krilo vlasti koje ima moje a i tvoje razmišljanje’(otkud si to mene sa sobom ubacio, u kom aspektu? Na što si mislio, na koja to moja razmišljanja?! Da oni sami sebe mogu I treba da smijene, možda- je l’ ti misliš da ja to mislim? O,kuku, ljudi stvarno smo na samome početku, iliti dnu! ), onda ti moram reći da si se na pogrešnu osobu ‘naslonio’! Moja I tvoja razmišljanja su, sada je sasvim očigledno, razdvojena kosmosom! Da li slučajno, iz tvog neznanja, ili namjerno, iz tvoje namjere pokušavaš da poistovjetiš naše poglede na situaciju – ne znam, ali kada sam ti negdje u prvoj replici pisala, naglasila sam da se nadam da ne misliš da će se vlast raspast ‘zbog raskola’, u smislu izdvajanja ‘zdravog jezgra’ – između ostalog zbog toga što je to ‘zdravo jezgro’ 97.-e bio upravo Milo, a truo, da truliji ne može bit – po defaultu, baš kao I ovi što mogu jedino bit – po defaultu!
  Znači, ako ti misliš da dijelu vlasti pomažeš da ‘prolaze katarzu’- iz sranja u govno – srćan ti put, ali, molim te nemoj mene u istu kantu, a pogotovo nemoj pozivat Njega da im se ‘pridruži, I njih podrži’ – jer je ta tvoja projekcija, osim užasne I užasavajuće besmislice po sebi, vrhunac cinizma koji se, čini mi se, Njemu može uputiti!

 33. Ja prosto ne razumijem u kom smjeru vodi ovaj Reply. Mozda ja imam fiziolosku tupost ali iza nje stojim i ne stidim se . Za moj um je neshvatljivo prizivati Komove, Durmitore i to porediti sa fenomenom ljubavi, voljeti i biti za drzavu ili protiv nje. Jedino ako je to metafora koja iskazuje velicinu necije ljubavi i privrzenosti Crnoj Gori. Da ih ima toliko koji metaforicno shvataju onda bi se davno promijenilo nesto. Ovako , tapka u mjestu i sve je toliko crno u 70% komentara ucesnika na ovom blogu. Ja to shvatam ovako . Jedan covjek pise , pravi sliku proslih i sadasnjih vremena a svi bi mi trebali citati , to shvatiti, prihvatiti a nikako se ne dovezivati na to. Cini mi se da je cilj gospodina Perovic bilo budjenje cinjenicama . A sve mi se cini da nadovezivanje i pricanje ja znam ovo, ja ono, a znas bilo je i ovako je samo vracanje na staro. Njemu svaka cast a mi da se dobro zamislimo sta znaci budjenje, svitanje, san, usnulost, pospanost, bunilo , maglovenje.
  I dalje sam optimista, i dalje cu ostati neko ko misli da postoji razlika izmedju 21 i 14 vijeka. I dalje cu misliti da neki komentari nijesu na mjestu. I necu nikad dozvoliti da pisem puno o ovima na vlasti, necu da ih spominjem, pa cak ni imena. Od mene to ne zasluzuju. Necu da pisem ni o njihovoj proslosti a ni o sadasnjosti. Necu da im budem karta za istoriju u citankama. Jednostavno NECU JER IM MNOGO DAJEMO NA ZNACAJU! A sami vide da su vec prolazni i …

 34. kvalitet izbornog tijela je u kontinuiranom opadanju od ’89. cekajuci na postojeci ‘kvalitet’ da pokaze rezultate je gubljenje vremena. radjajte sinove i kceri, taman ce stasat kad prokljuca ili proklija.
  kom planina
  puna brava
  medju njima
  coban spava…

 35. 1943, iz Štaba nemačke okupacione komande u Kopehagenu, obnarodovana je zapovest da svi danski Jevreji moraju nositi oko ruke traku sa Davidovom zvezdom. Iz Amalienborga, rezidencije Njegovog veličanstva kralja Christian-a, stigao je odgovor da su svi Danci jednaki.

  Njegovo veličanstvo će od sutra i samo nositi Davidovu zvezdu na ruci. Njegovo veličanstvo očekuje od svih lojalnih Danaca da ga u tome slede. Sutradan je ceo Kopenhagen izašao na ulice obeležen žutim trakama. Idućeg dana, Nemci su povukli naredbu.

 36. Ocigledno ne ztane postovana Elisabeth politicka desavanja kada je ipak jedan dio scenarija o kome ja pisem se i desio, nekada davno. Ma ko da ste i ma koliko bili pametni ja cu vase pisanje ispostovati i necu pominjati ni ,, rucnu,, ni ,,op op op ,, a niti cu ti reci da se ,, mices ,, . Shvati jednoga dana iza ovga fenix stacu ja a da li cete Vi ikada stati iza ovoga sto ste napisali vrijeme ce pokazati. Nijesam Vas stavio nigdje a to sto sam rekao da postoji jedan dio DPS koji razmislja drugacije iza toga cu stati jer znam ! Ali , shvati svako je krenuo za interesom kao i neki koji su bili ,, okorjeli Liberali ,, izdali su ga i danas pisu kolumne u CG novini koja je postojala i tih devedesetih . A otac KOMUNISTA !
  Nebih vise, zelim Vam svako dobro ali je uistinu degutantno citati ovu prepisku, ne zato sto me vrijedja vec zato sto ne zelim da prihvatim da ce sve ostati isto. Zelim da mislim da ce jednog dana biti sasvim svejedno ko je ko i ja se nikom necu svetiti. Ljucke slabosti su cudo a Vi ste pokazala jednu a posto ste uistinu nacitani prepoznacete je kad se pogledate u ogledalo. Bila mi je cast gubiti vrijeme sa Vama .

 37. Ovo je maestralna komentar ! Svak cast Zivac !

 38. protivnici

  BOJKOTA,

  da li ste primijetili koju snagu posjduje kada su danci jos 1943. godine pomocu nnjega nagnali hitlera da povice svoju naredbu.

 39. Nemam rijeci. E kad bi se mi slozili oko jedne ideje . No vidis i na ovom blogu pisu i citiraju razne filozfe, mislioce, stigose i do Sofokla pa i do Danteovog pakla 🙂 Ovo je podatak koji govori sve !

  Veliki pozdrav za Zivca ! Fenix

  PS: Njegos zapisa : ,, Niko srecan i niko dovoljan, niko miran a niko spokojan, sve se cojek bruka sa cojekom gleda majmun sebe u zrcalo ,, ,,Jedna slamka medju vihorove, pleme moje snom mrtvijem spava, ruka moja nema roditelja, nadamnom se nebo zatvorilo ne prima mi placa ni molitve,,

 40. Kuku fenixe, a ja mislila da si samo naivni optimista, a ono direktno iz SDP,PZP kuhinje, evo mi ga na – fenix meni reče:

  ‘Nijesam Vas stavio nigdje a to sto sam rekao da postoji jedan dio DPS koji razmislja drugacije iza toga cu stati jer znam ! ‘

  On zna, ljudi! Pouzdano! DPS je vazda bio izvorište zdravih jezgara(kaže da se i ranije desilo!)! Uzdajmo se u fenixa i krenimo za ‘zdravim jezgrom’DPSa! Pa zato smo ovdje, zar ne? O, jada, što je ovo ljudi????Dokle više???Bye fenix!

 41. Ja mislim da je to NAJgore moguce zlo Elisabeth, koje moze da nas snadje…! Malo bi divanio 0o tome, ako dozvolite. To je ta POTULJENA prica o “zdravom” ili “zdravijem” krilu plasirano od generala Blogovca, Vukovica, pa onda Medojevica i dr. ispljuvaka tog rezima.

  NEMA: zdravog jezgra…!!! 🙂 Ako imam kancer, onda CITAV moj orgnizam ima cancer jer su cancerogene celije svukuda. One su tu i to stalno.

  Tu nema e ovaj dio je zdrav. Sto je rjesenje..? Da sjedim i cekam da umrem, ili cut- da se odsijece, vadi dalje kemo- ili zracna- terapija. U protivnom: smrt, 100% sooner or lata.

  Phonix- ti si ako si politicar: jedan teski politicki diletant si, a ako nisi: e onda si teski ljudski Naivko..:-) Ada evo otvoreno ti kazem bez ikakvih ideoloskih parola.

  Nikakve price o “ciscenju”, promicanju i davanju potpore “zdravog jezgra”- Ne prolaze! Zato sto sa tim jezgrom cancer i dalje nastavlja da Nezdravo reprodukuje te stanice pardon celije, i organizam svakako umire.

  Pa kakva je razlika izm. Vujanovica, Marovica i ostalijeh..? haha 🙂 U tome sto su vjecito bili slijepe slugeranje, poltroni, dupeuvlakaci, glavokilmaci tog cojeka. Kakvu oni rec independence znaju, dje su oni i kad bili nezavisni od Gospodara. Vjerujete u to sto svako malo placeni Bastiljini, Pobjedini pljuvaci ispale po koji hitac tipa ..”a oni se razlikuju misljenja u ovome… i onome”.

  Pa NIKAD ni oko jednog pitanja oni nijesu pokazali da naju da misle svojom glavom ili da imaju drugojcije mnenje. Nije to nista oko manjina niti oko Srba, uvijek je taj Filip bio jedan slijepi slugeranja.

  Pa pomislite evo ovako…Da li bi ste ikad culi za te dvije osobe , ta dva imena…? Da se nijesu priklonili na jednu stranu, znalo se koja je i “ispravna” s enjiovog stanovista onda kad je doslo do rascjepa DPS- a, 97. il 98. , kad vec to bejase.

  Nikad to nije bilo nista drugo do FINGIRANO kupljenje glasova- jedna prosta otimacina, drpacina. I to za himnu i zastavu su takve budalastine, takve udice za ljude koji su slijepi, ili naivni ko taj Phoenix ili drugi koji zive u “epskim” svijetovima opjevavanja ovog il onog vrra. Narano da nemam nista protiv patriotizma, ali folklorni patriotizam nikome nece pomoc.

  Jedino CUT odn. rez je nesto sto rijesava situaciju.

  I tu dolazim na tvoje elizabet, da nikakva kozmetika tu NE radi.

  Tu trebaju korjenite promjene, dakle sistem se menja tako sot se menja KOMPLET- svi ljudi na vlasti. Ako ostavite ijednoga i ne uradi se lustracija (a takvih primjer ima puno po Balkanu), onda time samo: sijete sjeme buduceg mnogo grdjeg zla.

  Vidim da PZp, SNP pominju dabi eto oni bili spremni “zazmurit” eto da se cojek nedje skloni nakon toga…! 🙂 Pa svasta je. Onda zasto g- do uopste i mjenjat ako cete dozvoliti mafijasu da se sklanja nedje u Afriku, ili lat. Ameriku da uzgaja marihuanu sa svim pokradenim narodnim parama. Zato je ta opozicija jedan DECORUM za njih, jer ja nidje nijesam vidio ni cuo pred posljednje izbore da iko to smije vise i pominjat.

  A to sa NATO- m tek NEMA veze s zivotom. Cush svasta Bogumi..! 🙂 Da podje jedna strvina, ljencuga koja ni WORD enegelskog nit zna beknut niti je ikad posla da uci (jer je lijena, to je student koji je jedva zavrsio ekonomski sa prosjekom oko ili ispod 7) u jedan vojni savez ce bez toga moze samo da MUMLA sebi u brk…:-) a uz to NEMA nikakvog vojnog znanja niit vestine. Pa molim vas…! To moze samo da napise neki njiov UDBAS iz placenog glasila UDBE i 2. famelje: Dan- a.

  Vecina vas obrazovanih liberala zna da jedan Jansa koji je u svakom pogledu MARKA za ovoga, koji je bio i Min. obrane, fluent english nije mogao proci kao kandidat za NATO.vorimo da zaglupljivanju i target- iranju NAJprimitivnije raje sa tavim vijestima…haha ! 🙂

  Ta zemlja nije jos ni clanica NATO, al ce za njenog funkcionera da podje NAJNEpismeniji kandidat, a to cete da izvinite. Taj film nema niko da gleda. NATO je mnogo jaca masina, nemam neko misljenje o njima, ali to je takva jedna balonka koja veze nema s zivotom i realnoscu.

  Toliko za sad..! Poz.,

 42. Slavko,

  odlican tekst. Samo sto poslije njega covjek pada u depresiju kad vidi medju kakvim narodom zivi.
  A mislim da su Crnogorci isti ovakvi bili i u doba Petrovica, matrica je ista. Ovakav narod ne zasluzuje drzavu vec ropstvo, ali da je bar od neke civilizovane zemlje (Njemacka, Japan i sl.) odmah bih ga potpisao sa obje ruke!

  Pozdrav,

  Igor

 43. Zamolio sam Vas da ne vrijedjate jer ja nijesam ni iz cije kuhinje a posebno ne iz ove SDP DPS PZP , nika bio postovana Elizabeta ! Bilo bi isuvise jadno da pisem na ovom blogu kako bih se eto oprao. Moj korijen je nesto nasto sam ponosan ! Da li znate da je LSCG podrzao manjinsku vladu DPS ? Zasto ? I kada da li znate ? I sta sad, sad treba da vrijedjam covjeka koji je imao viziju i koji je ima i dan danas. Ne kazem istu ali svi imamo pravo da komentarisemo a postovana Elizabeta vi vrijedjate u ocaju vaseh Danteovog pakla i ostalih koncentricnih krugova. Po vam je znati isto sto i pripadati, po vama je imati oci isto sto i nemati , po vama je jednoumlje recept za uspjeh, po vama je jednopartijski sistem jedini model, po vama je jeres pisati drugacije , po vama je ovaj blog svetinja i vi ste izgleda vratar ili filter za lijepe komentare i hvlaospjeve. Nikad se nijeste zapitali koliko ljudi je isti dan kad je odlazio gospodin Perovic istoga izdalo sto u sebi , sto u glas ?! Da li vidite koliko se njih kiti idejom mozda poslednjeg crnogorskog vizionara ? Ja znam postovati, cijeniti, kritikovati sa mjerom dobrog ukusa. A vi postoavana Elizabeta ostanite u vasim koncentricinim krugoviam. Ima nasa koji smo davno shvatili cilj pisanja Vaseg i Vama slicnim !

 44. “Onaj koji se danas želi boriti protiv laži i neznanja i koji želi pisati istinu treba da savlada najmanje pet teškoća.
  Mora imati HRABROSTI da piše istinu, iako je ona posvuda prešućivana;
  Mora imati MUDROSTI da je prepozna, iako je ona posvuda prikrivana;
  Mora posjedovati UMIJEĆE da je učini oružjem podesnim za borbu;
  Mora imati tačnog PROSUĐIVANJA da izabere one u čijim će rukama istina biti djelotvorna;
  Mora imati LUKAVOSTI da je uspije proširiti među takvima.”

  Bertold Breht

 45. Fenix, a ti si za ‘pluralizam’, koji bi uključivao DPS! Krasno, stvarno, a ja sam za jednoumlje?! Znaš što, tvoje ‘lutanje’, nije bezazleno lutanje slobodoumne individue(zamislite tog luksuza u ovoj crno-bijeloj situaciji, đe smo ‘mi’ i ‘oni’!), tvoje ‘inicijative’, nijesu bezazlene inicijative – one su ugaoni kamen onoga protiv čega sam ja! A to pravljenje pite od g…. zvanog DPSDP! Izvoli ti samo uvali ruke u to, ali se mani ođe predstavljanja sebe kao ‘otvorenog za sve varijante’ (a zamisli, nekako ti je najlogičnijia ova sa zdravim jezgrom DPSa!). Ako tebi ove elementarne stvari nijesu jasne (a ja, dozvolićeš ne vjerujem da je iko toliko blesav) – znači – protiv koga bismo mi ođe trebalo da budemo, i naspram koga treba da se postavi zid – onda ti onima koji žele da se bore protiv DPSDPa mutiš vodu! Kraj priče! I ovo je posljednji put da bilo kome objašnjavam zašto se ne može sa DPSom(o, apsurda li, ljuuudi!!!). Oni su čisto, destilisano ZLO! U to su, upornim 20-godišnjim radom, uspjeli da se u svim aspektima pretvore. I još samo na kraju priče s tobom fenix, žao mi je što sam bila entuzijastična u pogledu tebe na početku, ali mi je isto tako drago da si se na kraju ‘otvorio’, pa bar da znam da sam pogriješila, jer vidim i da ne odustaješ!

 46. Postovan Elizabeta,
  Prosto je tesko odustati i ne odgovriti ti jer ne razumijes po meni fundamentalne stvari. Ali opet postujem tvoje misljenje i ne govorim da ,, mutis vodu,, ali da mi je tvoje pisanje cudno i da se pitam ko stoji iz imena ELISABETH. Mi modele necemo smisliti, modeli vladanja, su odavno smisljeni postoje zapisani . Nacin koji ce odabrati neko ko se profesionalno bavi politikom je jedno a moje razmisljanje je upravo nesto drugo. Ko je bio predsjednik crnogorsko parlamenta od decembra 2001 do decembra 2002 ? Naravno kad je potpisan ugovor o novoj drzavi podrska manjiskoj vladi se otkazuje . Pa zar ne vidis da su modeli vladanja, pokusaja da se osvjesti vlast stari pa skoro 10 godina. I sta sad Vi pisete. Ruzno je optuzivati a da pritom nemate argumente. Ja sam rekao da je sve moguce i najvjerovatni scenario bi po MOM bio taj i taj. Sto ne znaci da ce me neko poslusati, i ne ocekujem. Ali ponajmanje ocekujem da pljujete po meni i optuzujete me za mucenje vode.
  Postovana Elizabeta, mozda upravo zbog optuzbi, pljuvanja, optuzivanja, vracanja u proslost nikad nece krenuti na bolje. Preporucio bih Vam da procitate knjigu ,, Depresivni optimizam Crnogoraca autor Todor Bakovic ,, pa cete vidjeti koliko psihijatrije ima na malom parcetu zemlje zvane Crna Gora. I mozda a sad sam siguran koriste nasu neslogu oko zasluga iz prolosti i vladaju vjecno . Bicu tuzan ako napustim Crnu Goru jer ce mi tada ostati samo u lijepim sjecanjima. Prihvaticu neko novo drustvo, novu drzavu i zivjet zivot dostojan covjeka !
  Nikad se necu pomiriti da je vracanje u proslost recept za buducnost ali podsjecanje da su u toj proslosti postojale ideje o kojima sam pisao je postovana Elizabeta cinjenica !

 47. Tacno je ovo sto ste napisali, gospodine Perovicu, ali je isto tako tacno da je sve ovo sto nam se desava – realno.

  Realno je da je Milo Djukanovic na vlasti, realno je da se sve rasprodalo svim vrstama olosi, realno je da se devastira Crna Gora, realno je da ovaj narod nema 2 krajcara u dzepu. Ovo je prosto najbolje sto mi mozemo. Dok ste Vi pricali na televiziji, narod Vas je gledao i slusao, ali se nije prepoznavao. Iako ste i Vi Crna Gora, niste prosjecni Crnogorac. I to je realno. Prosjecni Crnogorac se prepoznao u rumenim obrazima i polu-civilizovanim facama raznih predstavnika vlasti iz vremena devedesetih. Sad ih vise niko i ne pita. Prosjecni Crnogorac je vazda vikendom isao kod djeda “na kucu” i pio domacu rakiju i nemao veze s mozgom. Najbolje da je sad taj i takav Crnogorac proizveo gradjansku, demokratsku drzavu. To ne bi bilo realno. Prosjecni je Crnogorac potajno uzivao i kad su sluzbe i privjesci cerecili LSCG, jer vam je bilo gore nego njemu. Iako su mozda i glasali za vas, drago je njima bilo da mogu da kazu – greote – i da vas tapsu po ramenima.

  Nisam ja kompetentan, ali koristim priliku i da pomenem LSCG. Eto ih polovina, stoje iza one spodobe, dobili su po foteljicu i – cute. Sto vrijeme vise prolazi, sve mi je jasnije koliko je Vasa ideja bila lijepa i cista. Toliko lijepa i cista, da ih se polovina u Vasem neposrednom okruzenju folirala da kapira o cemu se radi. I Vi ste Crna Gora, ali niste prosjek Crne Gore vec ocigledno, kakva greska, sta li… Sjecam se jedne osobe, koja je vazda kutarala i radila za LSCG, bespostedno se zrtvujuci u jednim istim farmerkama po 3 mjeseca. Sad taj covjek ima visak stanova i kotrlja se nekim modernim automobilom. Onda shvatim da je, ocigledno, cijelo vrijeme spijunirao tuda, kraduckao kad je kako mogao, pomalo. Poslije su mu vjerovatno urucili malo vecu svotu, kao nagradu za njegovo zabadanje noza u Vasa ledja i guranja klinova pod tockove, na ko zna koji nacin. Nisu to velike neke pare, par stanova i 2-3 kola. Jeftino. Neki su se prodali skuplje. Ispada da su ovi koji se sad predstavljaju kao LP jos i najgore prosli. Nisu uzeli krajcara. Moraju jos i da idu na posao svaki dan i mlate po lokalnim parlamentima. Ideja prodaje je lend-lording, da se sjedi, aristokratski, spijunski i prikuplja mjesecni harac. Svi koji to nisu shvatili su budale. Tako im i treba kad se nisu na vrijeme prodali. Sad je cijena pala.

  Da ne ispadne da sam ja pametniji od ostalih; tacno je, glasao sam uvijek za Vasu partiju. Nije, posteno da kazem, ni bilo nekog izbora, tako da je normalno da sam glasao za Vas. Ta’ nisam mogao glasati za rumenu glavu DPS/SDP/SNP-a; djedovi su mi umrli prije nego sam se rodio, tako da nisam isao kod njih “na kucu” i gledao oca kako ispija litre rakije, pricajuci o kravama i teladima. Bio sam klinac s pravom glasa dok je LSCG radio. Nisam ja glasao za Vas iz nekog pretjeranog razumijevanja. Pretpostavljam da sam to cinio iz nekog refleksa poruzrokovanog kucnim vaspitanjem. Prosto, izgleda, nisam volio kad je neko lopov, a nisam razumio sto znaci kad je nesto partija domacina i postenih radnika, kao ni zasto je to tako sjajno da treba da glasam za isto. Glasao za LSCG… Vas sam najbolje razumio sto pricate, a malo sam razumio. Kapirao sam dio o lopovima, ponesto o ratu i to je to. O demokratiji i slicnim tekovinama nisam imao bas najbolju predstavu. Prica o crnogorskoj istoriji, junastvu i sl. mi, takodje, nije nista predstavljala. Nismo to premnogo ni ucili u skoli, pa je palo u kos dje je i demokratija. Nije ni vazno, tamo, sto se mene tice, i treba da stoji. Nisam odusevljen ni prvim ni drugim. Saka, kralj Zulua je takodje bio nevidjeno hrabar i posten, pa ga ne dizu u nebesa po cijeli dan.

  Sto hocu da kazem jeste da sam ja glasao za Vas iz, najvjerovatnije – refleksa. Zasto su to radili ostali – nemam pojma. Prepoznali se, obzirom kakvo je danas stanje – ocigledno nisu. Razumjeli su Vas – nimalo. Bice da su imali najvise prijatelja vezanih za Vas krug ljudi, pa su LSCG vidjeli kao njihov najbrzi i najjednostavniji put do privilegija.

  Proizvod svega toga – opsta nezainteresovanost za sopstvenu sudbinu. Crnogorci su sporazumni da budu statisti u svojim zivotima, dok glavnu ulogu neko igra honorarno. Nece to proci bez naplate. Ako se nadaju da mogu da zive, a da ih njihova sudbina ne zanima, varaju se. Platice Crna Gora skupo ovu aroganciju. Platice je po realnoj cijeni. Trzisnoj! Pretvorice se u globalnu kafanu, dje ce zaposleni na svjetskim naftovodima dolaziti da se opuste u drustvu lijepih, jeftinih djevojaka. Tako im i treba kad su drski da misle da treba da zive a da nikad nista ne razumiju.

  Izvinjavam se svim postenim ljudima koji su vjerovali u Vasu, ili druge ciste ideje, a koji se mogu osjetiti nepravedno stavljeni u isti kos sa olosi koja setka okolo.

 48. Na ovu tvoju pisaniju ću fenixe odgovoriti isključivo radi ostalih koji ovo čitaju!
  Prvo, jasno je da ti ovdje pozivaš na podršku DPSu – ‘radi promjena'(užas!)! I pozivaš se na nešto otprije 10 godine, što ama baš nikakve veze nema s ovim što ti predlažeš – a ti predlažeš scenario buduće ‘podrške zdravom jezgru DPSa’! Zanimiljivo je i da znaš mjesec u kojem je Vesna Perović postala Predsjednica Parlamenta(indikativan kuriozitet!) – ali očigledno namjerno prenebregavaš činjenicu da je za tu podršku postojao samo jedan razlog – jedan jedini razlog – održavanje referenduma – te činjenicu da je DPS, i tada, kao i uvijek dotad – zaj….o! U tim okolnostima podrška vladi je bio iznuđen, nevoljan potez, radi jedne, jedine stvari( i to ne kako si napisao -‘da bi se osvjestila vlast’, nego da bi se pritisnula putem otkazivanja podrške, i pokazalo se njeno pravo lice -što se i desilo!), a ono što ti ovuda predlažeš je ‘apriorni plan’ podrške dijelu DPSa, i pomaganje istome (nakon sveg našeg užasnog iskustva, pa i tog-očekivanog 2002., i nakon njihovog bespovratnog utvrđivanja pozicija u isprepletenom konglomeratu zločinaca i krvavih pljačkaša) ‘radi budućih reformi’??!! Ja te pitam – da li danas, poslije svega, (da te podsjetim – u ovih 10 godina, koje ti iz ne znam kojeg razloga spominješ, CG je i definitivno rasprodana, pobijeno je mnogo ljudi po ulicama,stubovi organizovanog kriminala su se neviđeno učvrstili, i baš svaka javna šuša je stavljena pod njihovu kontrolu…) neko normalan i dobronamjeran može ovo predložiti, i negdje u DPSDPu vidjeti ‘zdravo jezgro?? Ja kažem da ne može, a ti guslaj i dalje! Vidjećemo što drugi na ovome blogu misle ovo ovoj tvojoj ‘inicijativi’, ili kako je ti nazivaš ‘ličnoj kontemplaciji’! Baš me zanima! A ako te baš zanima ko sam ja (a očigledno te jako zanima) reći ću ti: ona koja će se na svakom mjestu, i u svakoj situaciji suprotstaviti užasnim scenarijima kao što je ovaj tvoj, koji bi ne samo uništio svaku mogućnost za promjene, nego i zauvijek zakopao svaku nadu!

 49. Totalno ste Elizabeta izgubili nit u pisanju ali vasu upornost pozdravljam jer biti uporan ima smisla. Bio sam strpljiv pa sam procitao u zadnjih mjesec dana Vase komentare pa vidim da ste neko ko ovaj blog posjecuje dosta cesto. Pisao sam o scenariju koji mnogi pametniji od mene i Vas prognoziraju da ce se desiti sa vlascu u CG. Pritom, nikad se ne zna ko ce ciju pomoc traziti i da li ce demokratizacija drustva krenuti opet od LSCG ili mozda od neke druge partije. Naravno da znam istorijat LSCG, zamislite jos kao srednjoskolac pa sve do gasenja partije. Niko nije rekao da je to jeres sto je ucinjeno tada, po meni je to bio potez vijeka ali izostla je podrska struktura Danteovog pakla kojima nije bio interes CG. Zdravo jezgro postoji u svakoj partiji, to je cinjenica ali ljudi idu za interesom , pritom zapamtite ima tu i casnih ljudi. Jedino ako vi ne zivite u drugoj dimenziji pa onda razumijem da ne mozete ni da vidite. Zao mi je sto me nijeste shvatili, sto ste ozlojedjeno krenuli na moje komentare cekajuci satima da pokazete kako ste naj pametniji i kako svjetlost dopire upravo iz vaseg pisanja. Ne znam ko ce u ovom pisanju ostati sam. Ja nijesam vrijedjao a to je vas stil, ja nisam podvaljivao a opet to je vas stil. Ne volim pisati u stilskim figurama i raznim primjerima od vremena antike opisivati ono sto je sada u CG. Ja zivim u danasnjosti i znam da dolazi bolja buducnost. Tesko razuman covjek moze prihvatiti neke stvari o kojima pisete. Ali nek vam je prosto, hriscanski je prastati !

 50. ove slavkove rijeci ja zivac potpisujem,i mislim da bi dobro bilo ovako nesto da se stavi u statut naseg novog,LSCG.

  jer ako se ide prema provaliji dobro su dosli jednomisljenici ,koji vide da je provalija i da cemo nastradati .

  ….”.8. Na ovom blogu su dobrodošli istomišljenici, sličnomišljenici ili jednomišljenici, kao i oni koji hoće da čuju raspravu, poštujući mir u kojem se vodi. Možda će doći vrijeme da prihvate osnovne principe i da se u nju uključe;

  9. I demokratsko iskustvo svjedoči i potvrđuje da su istomišljenici, sličnomišljenici ili jednomišljenici osnivali i zasnivali: porodice, crkve, stranke, udruženja i tome slično. Slična, ista, ili jedna misao u vezi izvjesne ideje okuplja ljude u određenu vrstu zajednice i otvara mogućnost plodnih rasprava i konkretnog djelovanja. Plodna rasprava podrazumijeva da se uzorana brazda ne gazi, nego produbljuje i širi, ne bi li bila plodnija.

  10. U rečenom pod brojem 9. nema jednoumlja, podmetačina je to i gnusna laž sa svrhom, jer slobodna društva demokratskim ustavima garantiju kao temeljno ljudsko pravo pravo na okupljanje, udruživanje i djelovanje, političko i svako drugo kao i pravo slobodnog izbora. Podrazimijeva se zdravorazumski da će svaka tica odletjeti svome jatu: prase prasetu, soko sokolu, pas psetu, zebra zebri, labud labudu, zbunjivanja, makar dugotrajnijeg, ne može biti. Dakle, niko ko posjeduje zdravi razum neće se uključiti ili priključiti onamo gdje ne pripada.

  11. Jednoumlje se ostvaruje kombinacijom korupcije i monopola fizičke sile, represije, terora i zastrašivanja, koje posjeduje isključivo država, a klika na vlasti zloupotrebljava. U moderno doba jednoumlje je bilo obilježje nacizma, fašizma, komunizma. U jednoumlje se ne ulazi slobodnom voljom, nego prisilom…..”

  slavko perovic

 51. Potpisujem, Zivac!

 52. Ja, fenix, radije sama, nego s njima, a tebi neka je sretan put da ga nađeš s njima, kako kažeš- ‘časnima iz DPSa’! Toliko!

 53. Rekao sam da ima casnih ljudi koji zastupaju neku ideju. Pa to je normalno . Uzivaj u svojoj nesvjesti jer ja odustajem ne zato sto ti ne mogu parirati vec sto te remetim u svakodnevnoj monotoniji i bezobrazluku. Ali nek ti je prosto !

 54. Phoenix- ma ceraj se bre budalo u bozju m….! Lijepo ti rece elisabeth. Sto mi dr. da citamo tu tvoje fukarluke, podji na Analitiku, pa tamo razvukuj pljuvachinu i uvlacenje tom Cerovicu il raicevicu- Ne znam vise kako se zove…!

  I dr. ako Ne znas, nemoj da vrijedjas. Elisabeth je samo nick, i t je muskarac a NE zena… dr. put provjeri pre no sto krenes vrijedjat..:-)

 55. Ja nikog nijesam uvrijedio i bicu kulturan pa cu Vam se izviniti bili da ste musko ili zensko il jedno u jednom. Izvinite sto sam bilo sta prokomentarisao ipak je ovo vasa virtuelana stvarnost. A to da se ,, nosim u bozju m…. ,, ne znam kako bi da me u oci pogledao i to rekao/la negdje drugdje junacino ! No bice prilike da svak svoje okaje .

  Zato Vas ostavljam sa Vasim uvredama koje samo govore o Vama a eto ja sam pogrijesio sto nijesam kao i od samog pocetka citao tekstove ne upustajuci se u komentare sa misliocima 21 vijeka. A ja cu i dalje citati tekstove uistinu postujuci covjeka koji ih pise.

  Fenix

 56. Svaka cast Stefane, odlican komentar!

 57. Ja nikog nijesam uvrijedio i bicu kulturan pa cu Vam se izviniti bili da ste musko ili zensko il jedno u jednom. Izvinite sto sam bilo sta prokomentarisao ipak je ovo vasa virtuelana stvarnost. A to da se ,, nosim u bozju m…. ,, ne znam kako bi da me u oci pogledao i to rekao/la negdje drugdje junacino ! No bice prilike da svak svoje okaje .

  Zato Vas ostavljam sa Vasim uvredama koje samo govore o Vama a eto ja sam pogrijesio sto nijesam kao i od samog pocetka citao tekstove ne upustajuci se u komentare sa misliocima 21 vijeka. A ja cu i dalje citati tekstove uistinu postujuci covjeka koji ih pise.

  Fenix

 58. Čitajte novi tekst Slavka Perovića postavljen danas 11 avgusta na NOTEBOOK-u!

  Svim posjetiocima pozdrav!

 59. Како сте ми кума напали свим оружјем,морам се појавити.Елизабет,ваша злоба ставља рђу на овај блог.Ту количину мржње може да шири само потомак неког удбаша и јамара.Овакви ставови вас и ваших дукљанских истомишљеника воде Црну Гору,право у распад!
  Ако желите правити алтернативу зликовцима,потребно је тражити савезнике на свим странама,па и оној вама огавној -српској.Пошто врло често лажете о злочиначкој и издајничкој нарави нас Срба,запитајте се :кога су Петровићи издали прије берлнског конгреса?Јесмо ли ми Срби из тадашње БиХ,били оно што су сад браћа са Космета.Говорите о јуначкој Црној Гори,ама растури ли је у парампарчад Србин -Омер паша Латас.Или,замислимо фудбалску утакмицу Црна Гора-Србија у Подгорици,колико би људи пјевало “Боже правде”?65%?Још једно питање:може ли мени,Србину са Пала,Црна Гора бити матица?За Слотера(мада је више бучер):назвао бих вас бевандом.Ти су најгори.Нити смрди нити мирише,мало Србин,мало Дукљанин…Пих.Мој кум,феникс,потомак перјаника краља Николе,све је постигао на тежи начин.Никавих привилегија од удбаша,само препреке.Смета вам што тражи квалитет у ДПС-у.Па кретени једни,Милошевића су управо и уништили његови.То је рецепт.Будите поносни што га имате.За крај,срамота колико вас је мало на овом блогу.Господину Перовића пуно здравља и много оваквих,бритких текстова.
  ПС. Код мене на Палама врата су вам увијек отворена…

 60. Dje si kume !!

  Zivjeti u virtuelnoj stvarnosti ili bolje receno maglovenju nekome je mozda jedini nacin da okaje grijehe djeda sa petokrakom . Nikako da prihvate da su crnogorci izmislili i zdusno podrzali ideju Goli otok, da su naj odaniji Titovi pioniri bili crnogorci. A zato su mu bili odani, pa mrzljeli su sve sto je bilo napredno , isfrustirani su, nijesu se mogli pomiriti dok ne uniste i poslednji izdanak evropejstva. Copavi i coravi su bili predsjednici opstina, sreskih komiteta i sad njihova djeca pisu, stvaraju .Oni su se osvetili svima onima koji su prestavljali crnogorsku elitu od vremena Petrovica. One skolovane ljude koji su zavrsili trgovacku akademiju na Cetinju, domacinsku skolu na Cetinju . I koji se nijesu dijelili na Srbe i Crnogorce Oni ne znaju da su se Petrovici orodili sa Karadjordjevicma, a opet Crne Gora bila drzava. Ali to je proslost na koji treba biti ponsan.
  Ne znaju oni sta znaci nositi gen crnogorstva .
  Ne znaju oni ni sta je Gorski Vijenac a nijesu ni procitali Zelenu Coju Montenegra pa ni Princeze di Montenegro. Reci ce da je to prosrpska literatura ?!
  Druze Tito mi ti se kunemo i dan danas odzvanja u glavam mnogih jer im se blizi kraj, pa ta pjesma im daje poslednje atome snage. Blizi se kraj djeci bivsih komunista . Nece da shvate da je ovo 21 vijek i da ovakav nacin borbe koju oni predlazu nije normalan, nije utemeljen, nema buducnost. Nece da se pomire sa cinjenicom da su Perovica izdali ljudi koji su mu bili naj odaniji.
  Imati drzavu znaci i postovati je ma kakva ona bila.

  Jedan pametni covjek je rekao ,, Islo uz brdo i kad je doslo na brdo nije imalo gdje , pocelo se kotrljati, e da se oce brzo skotrljati … ,, bio je prvi privatni bankar u Kraljevini CG a kasnije u Kraljevini SHS .

  E tako ce biti i sa ovima jer sve ima svoj pecetak i kraj, toga su i oni svjesni, ali necu da se svetim, prijetim, razapinjem, pljujem. Sve ce doci na svoje al dal ce iko imati mozga da krene naprijed ignorisuci proslost i iz nje samo izvuci pouko ostaje da se vidi.

  Veliki pozdrav za kuma !

 61. elizabeth,

  ovakvi kao fenix i slicni su me prije 15 godina ucinili da se jednu noc probudim , sav u golu vodu,i glavom bez obzira ostavim ono sto sam volio vise no ista na ovome svijetu.
  pusti ih kumim te bogom, krv mi se ledi u zilama kad vidim da su ostriji no ikad da nastave ovo zlo sto banda seljacka sije vise no 20 godina.
  a ti i tebi slicni daju mi nadu da cu jednoga dana moci da kazem okle sam, sad kad me pitaju ja im kazem da sam rus.

 62. Mnogi su otisli ali nemoj govoriti da su zlo napravili ja i meni slicni ! Otkud ti pravo i iz kakvog to ti konteksta vadis ovakve konstatacije nije mi jasno ?! Gdje ti vidis da sam ja neko slican ovima ili onima.
  Shvati cikoticu ma gdje ja bio kazem ko sam i sto sam. A na pominjanje rus, reci cu ti jedno , da je narod ma kako se on izjasnjavao imao iole patriotizma, ljubavi, sjecanja nebi svoju zemlju prodao rusima. Zato sada pola stare Crne Gore je rusko pa i ako kazes da si rus i nijesi pogrijesio. Nije zemlju prodao DPS vec ljudi kojima se pruzila prilika da djedovinu prodaju strancima. I sada trose pare i pripovjedaju .
  E vidis ja to nijesam uradio i niko moj a da li sam otisao iz crne gore, pa nijesam cikoticu jos !
  I jos cu ti jedno reci, kada se naucimo da ne vrijedjamo krenucemo naprijed. A ovako kako ti radis vracamo se na vrijeme starih crnogorskih plemena kada ih je Sveti Petar Cetinjski mirio. Danas nema njega i nikome ne odgovara da se pomirimo . Zasto ne date da provedri vise gore crne, zasto ?!

 63. Ne das ti Fenixe, evo sad vidimo kakve kombinacije nam pakujete! Ti si Srbin, član DPSa, i to s podrškom s Pala! Zamisli recepta za promjenu režima! Ovo je toliko groteskono, da ga se ne treba komentarisat! I još jedna tvoja brilijantna misao:
  …’Nije zemlju prodao DPS vec ljudi kojima se pruzila prilika da djedovinu prodaju strancima. ‘…
  Ma đe si došao jadan? Misliš li ti da smo ti mi Srđan Milić? Ha,ha,ha,ha….

 64. narodi bez casti obicno ranije ili kasnije izgube slobodu i nezavisnost, sto opet odgovara samo jednoj visoj pravdi,posto necasne,lupeske i hohstaplerske generacije i ne zasluzuju slobodu.
  ali ko zeli da bude kukavicki rob, ne smije i ne moze da ima nikakvu cast posto bi ona inace podlegla najkracem vremenu opstem preziru.

 65. Vidite opet grijesite ali ja tu ne mogu nista. Istorija moga poimanja Crne Gore i mog izjasnjavanja kao crnogorca ima pisani trag u mojoj kuci . To je ekskluzivitet koji pa i nema svak, zato cu se samo nasmijati.
  A to sto imam podrsku sa Pala mi je cast i ponos ovjekovjecena u pravoslavnom hramu i nikad se nje necu odreci postovana Elizabeta. Ako ste saznali da sam clan DPS a onda uistinu ne znam sta uposte radis na ovom blogu ?! A sto se tice zemlje nijesam mislio na Crnu Goru kao teritoriju nego sam mislio na sve one dijelove teritorije oko primorja koju su prodali obicni ljudi, gradjani . Prodali su djedovinu . Parce zemlje su prodali strancu, rusu, englezu, skotu, albancu . To je opet cinjenica. Nijesam govorio o privatizaciji kao fenomenu prodaje dobara od drustvenog znacaja.
  Koje kombinacije pakujem i kome ?! Da li uopste shvatate da svojim uvredama sebe i sebi slicne vracate vjekovima unazad. Zar treba da mrzim Srbina sa Pala, muslimana iz Rozaja , Albanca iz Dinose zato sto mozda misli drugacije ?! Pa eto Srbin mi najblizi a postujem sve i nikad u mojim venama nije tekla pasja krv vec plava postovana Elizabeta. Cemu vrijedjanje, hocete da u meni probudite ne znam sta?! Hoces da pocnem da vrijedjam, da izgubim kompas?! Bas kao i vi ?! Hocete da izreknem bujicu uvreda ?! Hocete da Vam se prestavim pa da se zastidite ako uopste stida imate ?
  Vidim sta Vama smeta, samo nastavite ali buducnost ce reci svoje a Vama opet ponavljam, ostavljam ovo virtuelno pace papira da na njemu pisete i pljujete, podmecete i predpostavljate. Maknite se sa vrata ovoga bloga i dozvoli da ne samo 10 ljudi udju na njega , vec mnogo vise, sa mozda pametnijim komentarima i od Vaseg a i od mog. Budite neko ko ce pokazati bar krajickom svoga srca blagonaklonost prema ljudima koji Vas ne mrze i koji Vas ne vrijedjaju. Da li uopste imate dusu postovana Elizabeta ?!

 66. Super sam ti odgovorio na DNM, ali izbrisaše mi moj komentar (dva put u sedam dana, a nisu bili /komentari/ nimalo preoštri i uvredljivi). Trajno, naravno za one koji ne razumiju. 🙂

  Ljudi, samo sam se javio da kažem sledeće:
  JEDINA SVIJETLA ZVIJEZDA NA SLOBODNOM “WEB NEBU CRNE GORE”, JE OVAJ SAJT / BLOG SLAVKA PEROVIĆA!

  p.s. Zaboravite DNM, sve su gori i gori.. Ja ih “mako” iz Favorites..hehe.. 🙂

 67. Sta da ti odgovrim Nick ?! Nista vjeruj mi. Inspiracije imam al neka za neki drugi megdan, za neko drugo Reply za neko bolje sjutra, za neki vedriji dan. Doci se vrijeme kada ce nas moliti a mi posvadjani oko jedne stvari . Nece vise biti reda za cekanje medalja, to je davno proslo vrijeme.

  Pozdrav Fenix

 68. Blagojevich,

  Jel ti neki rod Rod Blagojevich…? 🙂

  Posto me podsjecas na nj. Prvo NIDJE te nijesam ni pominja, dr. Ne vjerujem da ti je to ime,

  trece – ti ako si sa Pala, znaci ipak si izbjeglica u tu dukljansku privatnu republiku, NIKO ti ne daje za pravo da mijerish (niti imas mjerach za to) moje il bilo cije srpstvo odn. crnogorstvo.

  Kakav obrt od dojucerasnjeg radikala ili Karadzjicevog SDP- a (ne znam vise ni kako se zove ta stranka) zalutao si kume..

  Naime kako vidish na blogu Slavca Perovica, za tu politiku i rijechi koje sadrze bilo dje “srp”, i “srp” se gleda ka naneprijatelja NAjgrdjeg..:-)

  Vidis da je UDBAska masina sa nick- om Elisabeth koji samo pregledava ISP- jeve i pokusava u svom OCD- ju naci koji je ANB- ov te Milov, dakle u toj jednoj NAJgoroj ljudskoj PARANOJI nema mjesta za razum.

  Ima samo mjesta za vjezbanje pljuvacnijeh zljezda.

  Ti i takvi elisabeths moraju poci na Zapad da vide, i osjete sto znaci biti FREE man, slobodna osoba (koja ne mora da stalno ka najjadniji podanik kopa ISP- jeve po partijskom zadatku) ko sto je Slavko a i sto sam ja i mnogi drugi ljudi na portalu.

  Slobodan cojek… bravi Balkanski, marvo Neznavena…haha ! 🙂

  Da Bog da jos 100, 200 god. bili pod necijom okupacijom, recimo turskom za pocetak !!

 69. Zastave – Parni Valjak

  Nogom pred nogu – tiho!
  Ja po vodi hodam
  Svojim putem uspravno
  Pljuga na pljugu
  Jedna na drugu
  Slazem – sate, dane, godine
  Pa krenu bitke
  Dodju porazi
  Kad nije film
  Da pravda pobjedi
  Sjeti se
  Kako smo mastat znali
  I bogu dane krali
  Ispred “zvecke” satima
  Kovali planove
  Kuzili istine
  Svak’ sa svojeg oblaka
  Pa krenu bitke
  Dodu porazi
  Ti znas da nije lako
  Isti ostati

  Moje zastave – uvijek su iste boje
  Nad njima ljubav caruje
  Moja zastave – nikad na pola koplja
  Ljubav se ne predaje

  Nogom pred nogu – tiho!
  Ja na zici plesem
  Zatvorenih ociju
  Pljuga na pljugu
  Jedna na drugu
  Slazem – sate, dane, godine
  Sad neki novi klinci dolaze
  A sve se teze prave rijeci nalaze

 70. Ja taman pomislih da si se Nick urazumio i shvatio neke stvari a ti opet po starom . U stilu ulice i carsije.
  Posto sam u nekom od komentara rekao da mi je kumstvo svetinja evo da ti odgovrim al kulturno, posto su mi pojedine rijeci i lokalizmi koje ti koristis poznati i karakteristican su za jedan dio u CG.
  Vidim kum se pojavio kad ste napali u nemoci da mi odgovorite kulturno pa ste poceli vrijedjati. Sta ti znaci rijec izbjeglica ?! Pa nije valjda da se stavljas u onaj korpus ljudi koji pljuju svoju bracu preko Drine ? Da im mozda nijesi izdavao memljivu sobu u Staroj Varosi i glumio dobrotvora pritom im uzimavsi zadnji dinar? Da nisi isti govorio da su nam oni sve unistili i kako smo mi bili narod za primjer dok oni ne dodjose ? Sram te bilo covjece. Covjek nije mjerio nego komentarisao i valjda bi bilo kulturno saslusati a ne vrijedjati ! Iz tvoje djecije price se vidi sva zloba koju bojim se niko nece moci da izbrise iz glava mnogih.
  Zivi na Palama, Srbin je a isto tako ponosan na porijeklo crnogorsko. Moj kum, velicina.
  I zapamti nikom ti pravo neces davati a niko ti ga nikad nece ni dati.

 71. Fenix,

  Rucna… OOOPSSSsss… Time- out…! 🙂

  Ceki- ceki malo.

  Prvo dje vidis da sam tebe napanuo… Jel ja otpisa’ Blagojevicu rodu nasemu..:-) a ti sad mene tune.. Ti li si znaci i Rod nas..? E pa dobro ako si ti Rod Blagojevich.

  Kao PRVO…:

  1.) Na Palama pogledaj popise stanovnika… na wikipediju. Nema NITU ijedan: Crnogorac…?haha 🙂 Sto je to Crnogorac…?

  ti mora da si il pjan ili pusish neke jake trave..?

  Crnogorac postoji u popisu ka polit. kategorija i to tek od Brozove 48.

  Posotji stara SRPSKA Hercegovina odn. Stara CG.

  Zar si ti slijep kod ociju pa se javljas toj talijanskoj fukari sa vrra iznad Cetinja, sa tih jama i to nazivas Crna Gora…?

  Crna Gora- danas NE postoji odn. postoji provizorijum, jedna UDBASKa Mrcho- gora, ili Milo- Gora, Narco- negro uvaljan u krimose i kokainske kartele.

  Nema tu nikakva samostalnost, to je (cita li ti Slavka cojeche uopste..?) jedan privatni feud Gospodara kojemu se i mlade djevojke prinose na “oltar”, po potrebi.

  Tu nema ni “c” od cojstva nitu ‘j’ od junastva no fukarluk i to najgrdje vrste; dukljanski, smrdivi identitet kupljen/prodat parama.

  Takva ti je Elisabeth.. OLosh..!

  Ti mora da si siljep covjece kod ociju…?! 🙂 Srbi se isceruju sada da prodavaju imovinu. to je zavrsnji stupanj.

  Vidis da su im SVI izbori i referendumi (sem jednog…:-) okay.

  To je takva volja naroda, Pogane, podanicke, raje…

  CG ka pojam je podavno sahranjena, no stara ce se vratiti ubrzo i pocerat sav taj izdajnicki komuno- fasisto- Udbaski NESOJ tamo dje im je i mjesto…:

  na smetliste istorije.

 72. Evo je sad je promenula nick pa nije vise Elisabeth no Adrijana..haha 🙂

  Ave Maria gracia…

  Ave Maria

 73. Nick pa ne znam ko se naduvao 🙂 Nemam komentar na ovo tvoje. Dovoljno si rekao iz za vijek 🙂

 74. strah da se zbog bojazni kaze nesto pogresno,
  da se ne dobije odgovor,mora biti sramotnije negoli netacno dat odgovor (on nije lazov,on nije lopov, on nije ubica,,,).
  sa ove najprimitivnije osnove treba vaspitati omladinu, da dobije hrabrost za djelovanje.
  ovaj nedostatak volje ova strasna cinjenica koja je utkana dijelom u nasem vaspitanju tokom odrastanja iskrivljuje se vremenom do divovske velicine straha,i toje ono sto nas danas paralise
  i cini nesposobnim za svaki ozbiljan otpor.
  nedostatak volje proizvodi ovakve poglede na zivot,

  “ja radim,samo ako mogu da racunam sa pedeset i jedan posto verovatnoce za uspjeh”

  na tih “pedeset i jedan posto” je zasnovana nasa
  sudbina.
  takvo razmisljanje moze imati posledicu, da se u uvjerenju u smrtnu opasnost nekog stanja preduzme korak,koji mozda moze da dovede do uspjeha.
  bolesnik od raka,cija je smrt inace izvjesna,
  ne mora da izracunava pedeset i jedan procenat da bi se usudio na operaciju.
  a ako bi ona i sa samo pola procenta vjerovatnoce obecavala ozdravljenje,hrabar covjek bi se odlucio za nju,u drugom slucaju ne moze da jeca za zivotom.

  zaraza danasnjeg plasljivog nedostatka volje i odlucnosti je,medjutim,sve u svemu uzevsi,uglavnom rezultat naseg principijelno promasenog vaspitanja,cije se pogubno dejstvo prosirilo na kasniji zivot i u nedostatku hrabrosti zastupanja vlastitih uvjerenja kod vodecih drzavnika nasla svoj,
  POSLEDNJI ZAKLJUCAK U SVOJ POSLEDNJI EURO !

 75. Ovo je rako covjek kome je možda jedini grijeh sto je skinuo svoj sako i sjeo medju studente …

  ,,Ne znam zbog čega, ali ovih dana stalno me progoni pitanje: kroz kakave će sve lomove prolaziti crnogorska plemština i crnogorski patrijalizam dok se približe savremenom shvatanju istorije. ,,

  ,, Mnogi su bježali od prevelikog siromaštva, prevelike slobode i tereta istorije…Teka sam kasnije shvatio, srijetajući po svijetu ljude pijane na različite načine od alkohola, od sujete i taštine, od gluposti i zavisti , da su crnogorci pijani od sopstvene istorije. ,,

  ,, Crna Gora je morska pjena i sniježna prašina , igra kamenih litica i sunovrat litica, grohot bitaka i pijanstvo ratova. To je zemlja nade i očajanja, jave i snoviđenja. Izrešetana je kurđumima i gromovima. U njoj su izgubljene staze mira i spokojstva. Crna Gora nikad nije molila da je kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi, ali nikad nije shvatila zbog čega je ta ljubav grijeh. To je zemlja najvećih krajnosti , dubokog mraka i raskošne svjetlosti, slobodni zatvorenik i usužnjena sloboda. To je nikad napisana istorija u kojoj su ljudi vijekaovima plakali kriomice i svoje i tuđe suze.,,

 76. ako imate vremena zabavno ce vam biti da pogledate ovaj film ko ji je snimljen otprilike prije skoro 40 godina. zove se,
  “U IME NARODA” a radnja dogadjaji iz toga vremena desavaju se u nasoj crnoj gori valjda sezdesetih godina
  neki su mozda gledali a neki nijesu a nije na odmet opet vidjet , pa pitajte se da li je potrebno skociti malo u proslost neizbjezno je opet iako neki vele neka ajmo u buducnost ne mozemo joste u buducnost dok ne maknemo ove stvari ako ih ima.

  ukucajte,
  http://www.popularno.coma

  pa u desnom uglu u pravougaonik sa lupom ukucaj -U IME NARODA-

  UZIVAJTE

  pozdrav

 77. greska uslovima sada je dobro!

  http://WWW.POPULARNO.COM

 78. Cuveni Zivko Nikolic, jedini reditelj koji je prikazao Crnu Goru onakva kakva jeste. Nazalost, ni dan danas niko ga ne spominje u Crnoj Gori . Zasto ?!
  Film je odlican, i odgledao sam davno, skoro i film je za gledanje uviejk iznova jer toliko istog, surovo istog ima sa danasnjim danima. O Ljepote poroka pa Do cuda nevidjenog. Bio je genije i vizionar a jedini kriticar tog vrmena. U proslost treba zaviriti ali se u nju ne vracati al izvuci pouke iz te nimalo svijetle proslosti ma kolika ona bila i ma iz koga vremena.

 79. Evo me nema par dana Fenix, pa da razjasnimo!
  Očekivano je da mi imputiraš razne gluposti – o tome da ja imam nešto protiv Srba, ili bilo koje nacije (a evo ti se i Nick jedva čekao da u tom smjeru okrene priču!). Ono što rekoh da si Srbin je zapravo nebitno, nego si dobio podršku s Pala, pa je moglo biti zanimljivo s aspekta toga kako blagonaklono gledaš na DPS, a svi se ‘Srbi’ po svih blogova po definiciji predstavljaju opozicionarima – vidi Nicka kako se ovuda raspistoljio – pa eto da razbijemo i taj ‘aksiom’). prema tome, batalite ti i Nick tu priču o nekakvoj ‘mržnji’, jer je to klasična podvala, čijim upornim plasiranjem sasvim otvoreno pomaže Milu! I to od koga? Vas dvojice, koji jedan podržava ‘zdravo jezgro DPSa’, uz podršku Pala, a drugi iskonski mrzi sve ‘crnogorsko’- i to ne isključivo ono što je vezano uz Mila, nego iskazuje otvoreni prezir prema svemu što ima bilo kakve veze s Cg i Crnogorcima oduvijek! I ja sad treba vama da kažem – tako je – to je pravi put?! Vas dvojica ste uzaludni za bilo kakvu konstruktivnu priču, jer evo vidite što se dešava – tačno ono što sam i anticipirala – osim što se brane Pale i srpstvo od mene (o gluposti li!), i osim što se potencira priča o ‘zdravom dijelu’ DPSa – mene se, koja nijesam ni u jednom trenutku plasirala ovakve vrste podvlakačkih, odnosno manipulativnih inicijativa, već komentarisala vaše – mene se, kao autentičnog liberala, koji vam neće prećutati ni jotu zato što ste ove ili one nacije, ili zato što mislite da na mala vrata provlačite bilo nacionalnu problematiku(koju forsirate, a Milo srećan!), bilo ‘zdravojezgrovituDPS’ priču (a kako je tek ođe Milo srećan!)- e, mene sad treba gurnuti u ‘Dukljane’?! Pa, fenomenalno, stvarno – za kratku studiju Fenomenologija podvale, koja obrađuje temu – ‘što smo to ja Fenix, i ja Nick sve pisali po ovih blogova’! Ja vas pozivam da mi to objasnite, manite se vi mene! A i Nick, bio je ‘ko jagnje’, skoro se krenuo izvinjavat prije nekoliko dana, a vidi ga sad – raspomamio se osjetivši podršku u Fenixu – ali tako je to – svaka ptica svome jatu leti!

 80. A nijesam, Niče (o, mora da se onaj pravi Nitsche, kakav god da je, sad prevrće u grobu, kad te ovako oslovim u padežu, u transkribovanoj varijanti!) ja nikakva Adrijana, evo me ođe, samo si dosadan, ponavljaš se i pun si mržnje, a za mene prevaziđen još prije 20 godina. Ti si mi ođe služio samo kao eksperiment u pokušaju (sa 1: 650 000 šanse da uspije!), da se eventualno ti, jedan u ovih 650 000 suoči sa sobom i izvine za svoj angažman i da budem nježna – pogrešne stavove! Očekivano – to se nije desilo, i očekivano – nijesi mi više interesantan, ali si dragocjen kao podsjetnik ljudima na to – što ne treba biti, i protiv čega sve treba da se bore! Bye forever!

 81. Hvala Cikoticu, necemo se dat!

 82. Dobro dosla ma dje da si bila i prosto je neobicno da te nema. Al iskreno. Da li u fino umotanoj prici covjek moze prepoznati uvredu, pa moze. Kazes u jednom od komentara ,, ljudi on je DPS,, itd. Uistinu receno cijelo ovo vrijeme sam sa maksimalnim postovanjem komunicirao stobom i nijednom ti nijesam rekao ,, mici se,, . Pokusao sam svoj razmisljanja staviti na blog i pritom nijesam ocekivao da me neko popljuje ili da me pokusa u lekcijama uciti kako treba da razmisljam. Kazes ,, lesson I ,, . Zar toliko imas pravo da nekoga ucis , pa sam ti ja rekao da se pomjeris sa vrata bloga kako bi neko pisao bolje komentare i od mojih i od tvojih. Vidis i sama da je mnogo vise posjeta ovom blogu nego ucesnika u raspravi na napisane tekstove. Da li ti to nesto govori ? Meni govori mnogo. Biti po opredjeljenju liberal i pripadnik liberalne politike po definiciji znaci :
  ,, Liberalizam je zajednički naziv za političke ideologije koje se zalaže za državno uređenje kojemu je cilj što je moguće veća sloboda pojedinca postignuta kroz demokratski proces pod zaštitom pravne države. Jedna od alternativnih definicija liberalizam navodi kao ideologiju kojoj je cilj postizanje slobode pojedinca na račun društvene jednakosti i društvene stabilnosti

  Liberalizam se najčešće dijeli na ekonomski liberalizam – zalaganje za što manje državne intervencije u ekonomiji – te socijalni liberalizam – ne zadiranje države u privatni život pojedinca. Liberalizam se ponekad definise i kao otvorenost prema novim idejama i društvenom eksperimentisnju, nasuprot konzervativizma koji se zalaže za držanje na tradicionalnim principima,,

  E sad mi iskreno odgovori koliko je nas promasilo sve ovo. Pritom opet ti naglasavam niko nije blesav , opet bar ja tako mislim , da ulazi na ovaj blog ako ne razumije ideju liberalizma . O podrsci sa Pala ne vidim nista lose , naprotiv ako neko iz okruzenja razumije pisanje Perovica to je samo stepenica vise u podrsci jednoj ideji i idejnom tvorcu partije liberalnog pravca u Crnoj Gori.
  Svaka partija pa i DPS, SDP, PZP, SNP ima svoje programe. Koliko se njih prdrzava i kako ce proci opet u svim komentarima sam rekao da ce vrijeme pokazati. Da li su svi Srbi opozicionari, pozicionari a to isto vazi i za Crnogorce je u ovom momentu nebitno. Bitno je da ljudi ne cekaju dugo da se nesto promjeni, nema vremena Elizabeta !
  U jednom od komentara sam rekao da nema svak kompijuter, internet i veci dio ljudi zivi upravo u Crnoj Gori. U njoj treba nesto mijenjati, raditi ili pak ako je covjek van nje opet treba raditi za Crnu Goru. Jedno imamo, drzavu, a svaka vlast je smjenjiva pa i ova.
  Psiholosko socioloske cinjenice govore da sve sto vise pljujes, mrzis vlast ona je sve jaca. Vlast se mijenja tako sto je dobro upoznas, vidis njene mane i nedostatke a ona odlazi ruseci se sama od sebe, nju ne rusi opozicija , vlast sruse ljudi iz vlasti jer posle odredjenog vremena vlast izgubi kompas ,nema orjentaciju , tako i skonca. Mnogo je bitnije biti spreman za tak momenat i imati ljude koji ce nastaviti i pokusati promjeniti mnogo toga sto ne valja.
  Ne znam da li ces me i sad optuziti, pljunitu, prozvati , krenutu sa lekcijom broj 2 ili prezrijeti.
  Ma sta uradila , vrijeme je pred nama i svima koji zele iskreno, demokraticno drustvo zelim to sto prije, jer vrijeme neumitno prolazi.

 83. gospodine nikola,

  ne dijelimo svi misljenje da su pristalice pomenutog,
  da li ikakav doprinos,
  osim naravno (ne svih) svome dzepu.

  oni su izdali ideju slavka perovica koja nije samo ideja nezavisna crna gora nego ideja da u takvoj crnoj gori,

  konacno budemo,
  SVI JEDNAKI PRED ZAKONOM
  -ideja kada cekas strplivo u redu da neko ne ide preko reda,
  -ideja kada tvoje dijete igra dobro vaterpolo a nemoze zbog veza da zaigra,
  -ideja…. volio bih da….. jos neko rece koje su to ideje i snovi bili slavka perovica a eto nijesmo ih dobili sa tim pristalicama,toga vasega miljenika

  ako ja ovdje lazem reci pred svima da lazem pa cu se ja preispitati da li grijesim.

  znaci taj posao nije ostvaren ,e mi liberali slavka perovica pokusacemo da ga ostvarimo.

  pozdrav

 84. i umjesto da te pristalice prihvate istinu i realnost i vide da su pogrijesili i izdali slavka perovica.

  oni kazu da je slavko njih izdao i pobjega u prag.

  to je ono kako slavko reca da crnogorac plujuci da pokrije svoju bruku jos vise je pvecava ne bi li je pokrio.

  ne pomazu mu ni kape nevidovke.

 85. hm,
  ja se ne mogu sloziti kada neko kaze ukrao je ideju slavka perovica.

  moze se ukrasti ideja ,ali kakve koristi od te kradje ako ta ideja nije originalna nego najgori falsifikat pravljen ko zna u kakvim fabrikama i sa kakvim zardjalim strojevima.

 86. Хвала за филм.

 87. nema na cemu,

  pozdrav

 88. A ti si mu znaci g- djice Nikoleta instalirana pod suknjom,

  il ti je zadatak da IZDAJNIKU Miku prebrojish sve ljubavnice…?!

  ej kukukuuuuu, hahaha 🙂

  Javljaju se camere.

 89. momci.

  mene vise interesuje kako ce se zdravo tkivo , lscg
  organizovati ,konsolidovati i biti spremno da ucestvuje u dogadjajima koji ce se bez sumnje desiti u montenegro.
  nego neka tamo strana tkiva koja bojim se tesko ce se prilagoditi zdravom tkivu lscg.

 90. U potpunosti se zlazem! Da li ce ostati nesto ,, stranog ,, tkiva pa mozda i hoce ali ce ono vremenom isceznuti jer ono sto je potrebno pojedincu, narodu, jeste zivot dostojan covjeka. Sa eventualno normalnim standardom i glasanje ce u nekoj buducnosti biti normalno, bez pompe, uke , buke, dreke, vike i klicanja. Kao u Evropi ma koliko neki osporovali taj dio planete zemlje.
  A kako sa enormno bogatima, pa naravno lako. Popisati nekretnine, ispitati porijeklo i obavezati placanje poreza. Samo tako. Zatvaranje, proganjanje je , opet se ogradjujem, po meni i vise nego bezveze da ne koristim grublju rijec. Naravnno , pravna drzava mora da zazivi i onda je lako i sa prestupnicima . Samo institucionalno je moguce mijenjati sistem. Ulica, miting je davno proslo vrijeme koje su neki iskoristili . Sad treba biti pametan kao nikad do sad !

 91. Poštovani,

  Ja ću se uključiti samo sa jednim pitanjem postavljenim vama Fenix, ako dozvolite.

  Molim vas da mi, na konto fraze koja se sve više vrti u našem društvu poslednje vrijeme, o postojanju zdravog jezgra u DPS-u, a ujedno i vaše konstatacije da ubijeđeno znate da tamo ima i dalje časnih ljudi, navedete imenom i prezimenom jednog takvog čovjeka ili ženu?

  Samo jednu personu, pretpostavljam da toliko možete učiniti kad već imate info iz prve ruke, a s obzirom da i vi i ja ovdje pišemo pod pseudonimom njeno javno pominjanje neće imati nikakvog negativnog uticaja na nju. A ja vam obećavam, da će u roku od dva dana, bar 5 učesnika/komentatora/blogera sa ovih stranica uspjeti da pronađe nešto čime je ta ličnost oprljala svoj ugled i čast i samim tim pobiti vašu teoriju o postojanju takvih ljudi u tom leglu.

  Pozdrav!

 92. Nijesam na ovom blogu da bi me Vi isledjivali ! Uhvatili ste se za komentare mnogih sa ovg bloga kojima nemam namjeru objasnjavati kako se to mijenja vlast u 21 vijeku.
  Od sada cu samo citati tekstove i necu se upustati u polemike sa pojedincima koji u Crnoj Gori vide sve crno.
  Reci ce te da bjezim od odgovora ali samo cu Vam reci da nije moguce da su svi ljudi ,, leglo,, ma kojoj partiji pripadali.
  Ovim zavrsavam svoje komentare i uzivam u citanju tekstova covjeka koji je uistinu sam a izdali su ga mnogi pa i sa ovog bloga !

 93. IZDALI SU ONI SAMI SEBE A S TIM TREBA ZIVJET .

 94. neka se malo postide izdajnici LSCG,
  citajuci ovo!

  Program

  [Faktori demokratizacije] [Politika Liberalne Demokratije]
  [Osnove Ekonomskog Programa]

  Faktori demokratizacije

  Državne institucije

  Treba da obezbijede suverenitet naroda i osnovna ljudska prava i slobode. Država mora biti organizovana na bazi vladavine prava.Oni koji upravljaju moraju biti odgovorni narodu i moraju obezbijediti fer i konkurentske izbore koji omogucavaju smjenljivost kljucnih državnih službenika. Transparentnost procesa upravljanja mora gradanima da omoguci da budno motre na državne službenike, kako bi otkrili korpuciju i kaznili one koji se njome koriste. Sudstvo mora biti nezavisno od politicke manipulacije od strane izvršne i zakonodavne vlasti. Birokratija mora biti ogranicena zakonskim procedurama, ali u isto vrijeme treba da ima dovoljno resursa da služi kao podrška izabranim službenicima u procesima donošenja i implementacije politike. Vojska se mora podvrgnuti pravilima igre demokratskog upravljanja i mora prihvatiti civilnu kontrolu. Proces donošenja zakona mora biti efikasan (u razumnom roku) i efektivan (uspješno usmjeren na probleme u državi).

  Elite posvecene demokratiji

  Moderne demokratije se preciznije definišu kao vladavina elita koje su odgovorne ljudima. Demokratija, prema tome, u znacajnoj mjeri zavisi od stavova i ponašanja politickih i društvenih elita. Politicke elite moraju se cvrsto držati zakona i demokratskih normi, odupiruci se pokušajima dominacije i korupcije. Društvene elite odnose se na skoro sve organizacije i profesije, odnosno na njihove vodece licnosti koje su tu ili usljed njihove visoke administrativne pozicije ili opšte prihvacenih ostvarenja (poslovne, vojne, vjerske, etnicke, medijske, akademske elite).

  Nacionalno bogatstvo

  Iako nacionalno bogatstvo povecava izglede za razvoj i održavanje demokratije, postoje relativno bogate zemlje koje nisu demokratske i neke siromašne koje su uspjele u izgradivanju i održavanju demokratskih institucija i prakse.

  Privatno preduzetništvo

  Ekonomske slobode promovišu politicke slobode (suprotno ovome, odsustvo ekonomskih sloboda promoviše autoritarni sistem). Ljudi koji su u privatnom business-u žele da imaju rijec kad je u pitanju njihov tretman od strane vlade (vlasnicka prava, porezi, poslovna regulativa itd.) Kada vlada kontroliše ekonomiju, kontroliše i državnu moc. Neophodne su kapitalisticke elite u industriji, poljoprivredi itd. koje ne zavise direktno od države. Ali, u Rusiji naglo uvodenje privatnih preduzeca praceno je pojavom malih klika politicki uticajnih multimilionera, a istovremeno i drasticnim padom životnog standarda velikog dijela stanovništva. Time srednja klasa nije mogla biti znacajni promoter demokratskih promjena.

  Srednja klasa

  Mala je vjerovatnoca da ce se demokratija uspostaviti u zemljama u kojima postoji oštra podvojenost izmedu male klase bogatih i velike mase siromašnih, bez znacajne srednje klase izmedu njih. Srednja klasa favorizuje demokratiju jer njeni clanovi nastoje da ostvare ekonomsku sigurnost putem privatnog preduzetništva, vladavine prava i odgovorne vlasti. Ona obuhvata ljude sa srednjim dohotkom koji rade u privatnom sektoru, za državu (državna administracija, škole) i u neprofitnim organizacijama (privatni univerziteti i bolnice). Ali, ako srednja klasa osjeti da njena ekonomska sigurnost zavisi od drugih faktora, moguce je da podrži i autoritarni režim (primjer Hitlera i ostalih autoritarnih režima).

  Podrška socijalno ugroženima

  Pored društvenih elita i srednje klase, proces demokratizacije treba da bude podržan i od strane onih koji su na društvenim marginama (najsiromašniji slojevi društva, žene, manjine), pogotovo ako je njihov broj znacajan. Zbog toga država treba da obezbijedi socijalne programe koji ce amortizovati ekonomsku nesigurnost ovih slojeva i na taj nacin pridobiti njihovu podršku za reforme. Ovi programi obuhvataju osiguranje za nezaposlene i hendikepirane, obrazovanje i obuku za posao, pomoc u hrani i ljekovima, domove za siromašne, osnovno penzijsko osiguranje i ostala socijalna davanja koja su bitna da bi se ostvarila podrška neprivilegovanih grupa.

  Civilno društvo i demokratska politicka kultura

  Ovo se odnosi na narod organizovan u udruženja, nezavisno od države. Civilno društvo je primarni izvor demokratske politicke kulture, obrazac koji obuhvata široko prihvacene stavove i vrijednosti. To je društvena mreža koja je osnov za demokratsku vladavinu i koja omogucuje da se ogranici državna moc i drži odgovornom pred samoorganizovanim gradanima.

  Obrazovanje i sloboda informisanja

  Šanse za demokratizaciju rastu sa obrazovnim nivoom društva (suprotno ovom, nepismenost i niska obrazovanost). Demokratija zahtijeva slobodan protok informacija i slobodu izražavanja (slobodnog razmatranja politike od strane obrazovanih informisanih gradana). Vlada mora biti voljna da gradanima pruži adekvatne informacije i analize preko novina, radija, televizije i foruma slobodne politicke diskusije.

  Homogeno društvo

  Visoko polarizovana društva imaju manje šanse da se demokratizuju, ali neke države su uspjele da izgrade demokratiju uprkos ozbiljin socijalnim razlikama (na pr. USA, GB, Indija, Holandija). Suprotni su primjeri Japana i Njemacke gdje uprkos visokom stepenu etnicke homogenosti demokratija nije uspjela sve do njenog nametanja od strane okupacionih snaga nakon II sv. rata.

  Povoljno medunarodno okruženje

  Nije slucajno da su tako razlicite zemlje kao što su USA i Indija od samog pocetka svoje moderne istorije krenule demokratskim putem. Obje su prethodno bile britanske kolonije. Ali, mnoge druge države, uprkos britanskom prisustvu, nisu se kvalifikovale kao demokratske. Konacno, britanska demokratska tradicija imala je sveobuhvatan i trajan uticaj na nekoliko zemalja.
  Suprotan primjer britanskom uticaju je uticaj SSSR-a na istocnu i centralnu Evropu.

  Ratni uslovi ne pogoduju razvoju demokratije jer zahtijevaju centralizovano vodenje i uticajnu ulogu vojne komande u najvišim politickim savjetima.

  Uprkos povoljom uticaju stranih vlada, demokratija se može razviti jedino ako su domaci uslovi za demokratiju povoljni. U konacnom, ako se demokratija želi razviti do svojih punih potencijala, izvori i ‘hrana’ za nju moraju se izgraditi unutar zemlje.

  Pripremila Mirjana Kuljak

 95. naravno,
  ostace uvijek nemoguce da se apstraktno tacno ispune ove ideje,dokle god one iskljucivo zavise od ljudi.
  ali znacaj njihovog idejnog tvorca,ne smije da se mjeri prema ispunjenju njegovih ciljeva nego po ispravnosti istih.

  isuvise velika razlicitost zadatka idejnog tvorca i politicara koji treba da sprovede u dijelo ove ideje su uzrok zasto se gotovo nikada ne moze naci sjedinjenje obojice u jednoj licnosti.
  ovo posebno vazi za takozvanog uspjesnog politicara,cija je djelatnost najcesce zaista umjetnost moguceg.

  zato ja smatram, da mi imamo vec idejnog lidera.
  ali bi trebalo da pronadjemo politickog lidera koji ce provoditi ove ideje a koga ce prihvatiti nas idejni tvorac i pruziti mu ruku podrske.

  politicki lider za ove zadatke. mora zaista imati sve najbolje vrline ,mora biti strastven hrabar harizmatican ne mladji od 25 ni stariji od 4o.godina koji ce prepoznati sebe za svoj narod.
  haha da se malo nasalimo ali
  ako sebe prepoznajete konkurs vam je otvoren.

  pozdrav,

 96. Upadam “s neba pa u rebra”, a i nemam đe drugo a nemam ni sa kim podjelit neke svoje razgovore. Znao sam da u Crnoj Gori ima između 5.500 i 6000 špijuna ili preciznije doušnika. Nekako mi je primjerenija ta riječ. I ne znam, mozda zaokupljen svakodnevnim problemima i čudima, ja zbilja nisam znao da je to nevjerovatno plaćen posao. Ne pričam i sitnim privilegijama, o tome da se prikupilo za neki 7-8 godina star auto sa tamo nekog placa ili privilegiji da se neđe na budzet zaposli ljubavnica, nego se tu radi o desetinama i stotinama hiljada eura. Đeca se skoluju po Americi, Evropi, ten se dobija na nekim egzoticnim lokacijama, šetaju se pudlice, ulaže se po 5000 Eura na neki singl(ako prođe-prođe)….
  Pričam e srednje rangiranim doušnicima. Što se tek čini kod ovih iznad?
  Eto, toliko od mene….
  Hvala

 97. Bolje bi bilo da slusaju ljude sto zbore no takozvane nezavisne analiticare tipa Darmanovica koji kao znaju znanje a poltronisu 24 sata non-stop.

  Potpuno se slazem sa bojkotom.Treba prezrijet te tipove i te nistarije…Posteni ljudi nemaju sto da mjenjaju . Mislim da treba da se bave sami sa sobom a matrica ce rijesiti stvari.Ko je zakuvao i platice.

  Sledeca stvar mi nije mila ali sto se moze….svako placa za svoj izbor.
  Najcesce biva da poslije jakih i uspjesnih silnika dolaze tipovi Urosa Nejakog.To je fenomen koji se ponavlja cesto u zivotu – ne pisano pravilo.Kako ce crnogorski Urosi odbraniti sebe i pretesko devizno breme sto su im ga tatice natovarile na nejaka pleca od mladih i drcnih tipova zeljnih para nije mi jasno…Takvi tipovi ovdje definitivno postoje … to znamo i vidimo.A i ne moraju biti odavde…

  Da malo vise skrenem sa teme …
  Smijesan mi je bio Marovic u nekoj skorasnjoj emisiji na In.
  Kao prica nesto o jahtama…Komentarise, kao ova je bas izvrsna…u pocetku stidljivo….pricali su mi neki prijatelji kad su bili u Monte Karlo…pa poslije ispade da je on bio u Monte Karlo.
  Nije mi samo jasno…sto svi oni idu u Monte Karlo kad je Crna Gora ko Monte Karlo…

 98. Dragi Brko, primjer časne osobe u DPS-u je Nada Drobnjak, član Predsjedništva. Ajde za 5 dana nadji joj prljavstinu. A što ako ne nadješ?

 99. ….Opoziciju ne pominjite, tu mislim na njihova politička vođstva koja su od davnih davnina Milovi ključni igrači. Tu su vam Srđan Milić, Predrag Bulatović, Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Ferhat Dinoša,Andrija Mandić i drugi, tu je bio i najveći kotorski tvor Miodrag Živković. Tu je, takođe, mitropolit Amfilohije, a o crnogorskom Dedaiću da i ne govorimo. Pogledajte svoju opštinu, zavirite u bilo koju drugu i situacija će vam, na opštinskom nivou biti ista, porazna kao i na republičkom, samo se sjetite likova iz lažnog SDP na čelu sa užasnim Rankom Krivokapićem i Rifatom Rastoderom.

  Jedini ko se borio protiv DPSSDP bio je LSCG. Svaki put kad smo Đukanovića stavili u bezizlazan položaj, Amerikanci, Evropljani, takozvane opozicione stranke, Profiter Perović, udba i njeni novinari, ruku pod ruku sa Profiterovim, stavljali su se u zaštitu Mila Đukanovića, rezultati su vidljivi.

  Sa druge strane Crna je Gora zaslužila ovakvu sudbnu, ogromna njena većina, jer kukavičluk i poltronstvo obavezno završavaju u robovlasničkim lancima, tako je to bilo kroz čitavu istoriju ljudskog roda, tako je to i danas, Crna je Gora jedan od ključnih dokaza.

  Njegoš je nekad govorio da Crnogorci ne ljube lance, ali se danas mirno može reći da ih Crnogorci ljube i da mole Đukanovića da im ih svakog dana stvalja sve više i više što on, u patološkom mafijaškom zanesenjaštvu, i radi, dok Lovćen, Rumija i Durmitor, plaču od stida među kojim narodom ih je sudbina postavila i naredila im da se uzdignu plavom nebu pod oblake!…..

  slavko perovic

  sto nam je ciniti ???

 100. danas cini mi ce,
  vise nego ikada je potrebna jedna politicka partija koja ce zastupati ideje istomisljenika slavka perovica i biti inicijator dogadjaja , ona se namece naduvava se kao balon i ja se nadam da ce prije nove godine vaskrsnut,takva jedna partija (ociscena od izdajnika),pa makar bilo i 5000,hiljada clanova takvoga karaktera takva organizacija okupljena pod lovcenskim originalnim kisobranom slavka perovica vec u startu samo njeno pojavljivanje davalo bi straho postovanje,

  nasa obiljezja bi bila nase originalne zastave (koje se lako prepoznaju po tome ko ih nosi),koje smo nosili i strasno ushiceno sa nasim originalnim pjesmama, strastveno sa suzama u ocima da se najezis osjecali(dok su oni bjezali od tih simbola i ne prepoznajuci ih a posto su crvene,maliciozno ih mijesali sa albanskom zastavom i govorili neki eno liberali sa albanskim zastavama). nama su ukrali taj san i mi moramo da ga vratimo.

  kada se zavijore ove nase zastave nekako cinimi se da ce biti crvenije ,haha moram se nasmijati kakvu pomutnju ce tamo oni dozivjeti,

  a stocete i to su nase zastave pa sa njima mahat moramo nemamo drugih—mora da ce im biti krivo,
  uvijek na skupove nastupacemo sa more nasih crvenih zastava,
  i pjevacemo nasu himnu “OJ SVIJETLA MAJSKA ZORO,,,” da se cuje do neba kako nedje rece slavko

  budite sigurni ne mogu ni nista pravda je na nasoj strani

  nemojmo da nam ponovo uzmu ili nedaj boze promijene boju i pjesmu nase crne gore.ovi te ih slavko naznaci kao vodje opozicije,

  ZIVIO SLAVKO PEROVIC!

 101. Prof Filip Kovačević?

 102. Lustracija je izraz kojim se u najširem označava zakonom i drugim propisima određena praksa odstranjivanja politički neprihvatljivih osoba iz javnog života, odnosno organa uprave i paradržavnih tijela neke države.

  Lustracija se najčešće zbiva nakon radikalne promjene društveno-ekonomskog uređenja izazvanog revolucijom ili vojnom okupacijom od strane druge države, a kao najčešći primjeri se spominju denacifikacija poratne Njemačke i demilitarizacija Japana pod američkom okupacijom.

  Najčešće se taj termin koristi za postupke koji su započeti u postkomunističkim državama Istočne Evrope kada su pod udar lustracije došli kadrovi koje se smatralo odgovornim za održavanje komunističkog poretka, pogotovo kada je riječ o agentima i suradnicima sigurnosnih službi najodgovornijih za likvidacije, zatvaranja i druge oblike represije. Izraz lustracija je stekao popularnost kao svojevrsni eufemizam za čistke, koje se obično vezuju za najgore zločine komunističkog doba, a od kojih su se nove postkomunističke vlade nastojale ograditi.

  Zagovornici lustracije su najčešće spominjali potrebe da se “mlade demokracije” štite od tzv. reakcionarnih snaga “bivšeg sistema”, odnosno da se kroz nove, komunističkom ideologijom “neinficirane” kadrove u državi što prije uvede tzv. liberalna demokracija.

  Protivnici lustracije su, pak, navodili da bi ona sama po sebi dovodi do zloupotrebi, ucjena i lova na vještice.

  Lustracija je, pak, posebnim zakonima najdosljednije sprovedena u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i u Češkoj Republici. Drugdje je postala predmetom žestokih kontroverzi, političkih otpora, pa i djelomičnog i potpunog ukidanja na osnovu kršenja ustavnih prava. Negdje je izvršena samo formalno, dok su u stvarnosti bivši komunistički kadrovi zadržali svoju vlast i privilegije, odnosno transformirali se u novu post-komunističku društvenu elitu.

 103. Ne vidim znacajniju razliku izmedju Crne gore i zemalja regiona (mozda izuzev Hrvatske). To potvrdjuju podaci iz svijeta o ekonomiji, stanju demokratije itd.
  Jednostavno je potrebno vrijeme za evoluciju Balkana.

 104. Црна је Гора самостална таман колико и твоја несрећница Србија и остале земље регије. Мафије ништа мање него у Црној Гори. Србија је ‘држава’ која не зна своје границе или се макар труди да јавно прикрије да зна да је граница на Копаонику. У подножју планине је и пункт српске полиције.

  Срби данас једина опозиција? У држави у којој Срби гласају за ДПСДП? И који раде у полицији, војсци, државним органима? Је ли они Срби који врше послују са фирмама људи из власти? Да ли си бројао свакога Србина понаособ да ли гласа за опозицију? Упадаш у замку генерализације.

  А то што дијелите ЦГ на Стару,младу, Брда тврда и сличе глупости, јесте комплекс. Знам да би најрадије ЦГ-у раскомадали, али залудна је то работа. И мафији и омаловажавању Црне Горе мора доћи и доћи ће крај!

 105. Blagojevicu sa Pala, – iz junacke i casne Republike Srpske citas li sto osim veljesrpske literature? Ne znam odakle si stekao utisak da drzvljani Crne Gore ne zele suverenu drzavu, nego im je tudja draza zajedno sa himnom Boze Pravde, orla sa oborenim krilima, trobojke itd.
  Za 20 godina nijeste mnogo odmakli u evoluciji. Sa vama se niko slozio nije.

  Nemoj Slavka koristiti da promovises jednu i porazenu sramotnu ideologiju. Slavko je davno rekao sto o njoj misli a rezim u Crnoj Goru mu nije promjenio misljnje o vama

 106. tvorac nase himne kaze,

  ….sinovi smo tvog stijenja i cuvari tvog postenja…

  sirok pojam za postenje na sta se konkretno misli moze li neko pojasniti?
  ———————————————————-
  vidite njemci u svojoj himni kazu precizno na sta misli,

  …..Nemačke žene, nemačka vernost,
  nemačko vino i nemački poj…….

  hhaha poneko se nece sloziti oko zena ,,vina ali
  vernost svakako nije vrlina crnogoraca,

  sjetih se nedje ranijih tekstova na ovome blogu kada smo spominjali jova kapu a on citira tita:

  “JELI JOVA ZASTO SU TAKO CRNOGORCI NE VERNI”

 107. trebalo je mozda ovako,

  “JELI JOVA ZASTO SU CRNOGORCI TAKO NE VERNI”

 108. Kada ponovo procitah ovaj tekst nakon groznih izdajnickih dogadjaja koji su uslijedili ,,najezih se do same kosti..Vama gospodine Perovicu mogu samo reci jedno veliko iskreno i prije svega ljudsko HVALA !

 109. perovicu.ako se vratis u politiku pripisacu sebi da sam te ja ,,vratio ,, jer sam te preko ovog bloga pozvao prije par mjeseci da to uradis . da skinemo ovo zlo sa vrata crnogorskom narodu. vjerujem i nadam se da se nijesi pojavio ,,bez neke,, na tv. vijesti. crna gora mora biti gradjanska. zelim ti iskreno sve najbolje i pozdravljam te. rekao sam odavno ,, ova se nesreca ne skida s vrata dok se crnogorci i srbi ne udruze ,, p r a v i .

 110. Promjenih automatski sa vaterpola i gle…Ne mogu da vjerujem…Zuta majica na kanal Vijesti…
  Odmah mi bi lakse.Zaboravimo poraze, idemo dalje…Pobjede su razne…samo ih treba prepoznat.
  Bojkot…Sad…
  Ja sam poceo…Nikad…ali nikad necu izac na izbore -osim da se obnovi pravi LSCG sa Slavkom Perovicem.
  Ako Bulatovic,Medojevic i ostali misle nesto da urade ne za narod nego za ovu djecu da vide dva lijepa dana treba da smognu snagu i da se izdignu iznad svega onog sto ih koci a sto je Slavko prepoznao kod njih.Ja sam ih spominjao ponekad jer su tu i nude se kao akteri da mjenjaju nesto….bar na pricu…ali neka se pokazu na djelu.Sve osim jedinstva je vjetar u jedra DPS-a i partitokratija.Dobre plate mjesecno x nekoliko godina…i to je to.

 111. Xm…Objavice odlazak kad dodje vrijeme…Bas je optimistican.
  Interesantno…Znam sigurno da velike televizije imaju vec napravljene specijalne emisije o poznatim licnostima iz javnog i kulturnog zivota da u slucaju smrti nekih od tih ne trce u zadnji cas.Neka vrsta presjeka zivota i rada.To na Rai-u zovu krokodil emisije.
  Dali mozda ima tako sto na nasem javnom servisu.Ne vjerovatno…..Nikad nista na vrijeme ne radimo.Uvjek trka …u zadnji cas.

  Podjose neki od lokalnih aktivista i politicara DPS-a …Sto si radio sto si napravio…trpao si u dzepove…jaka filozofija.Prokockati zivot kao biza i alapaca je stvarno ogavno.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: