Posted by: Slavko Perovic | August 4, 2011

4.08.2011.g.

U izdanju „Grafičkog zavoda“ iz ondašnjeg Titograda, današnje Podgorice, 1974-te godine pojavila se knjiga Sava Brkovića pod naslovom „O postanku i razvoju crnogorske nacije“. Za ono, ali na žalost, i za današnje vrijeme, ta knjiga je bila revolucionarna ne samo zbog toga što je prezentirala objektivan pogled na stvaranje crnogorske nacije, nego je demistifikovala i raskrinkala najkrupnije bezočne i očigledne laži kako su Crnogorci zapravo Srbi, ili, u nešto blažem, a još pokvarenijem obliku, lagala kako su Crnogorci narod srpskog porijekla. Važno je napomenuti da je Brković pomenuo i raskrinkao nekoliko najkrupnijih crnogorskih nositelja velikosprske „istorije“, ali i politike, pri čemu mislim na Milovana Đilasa, komunističkog nastavljača paklene laži o srpskom porijeklu Crnogoraca, ali i jednog Rista Kovijanića, Slavka Mujuškovića, Novicu Rakočevića, Nikolu Škerovića, Jovana Đonovića, Đoka Pejovića i još neke druge, ali manje poznate.

Sadržajno, knjiga nije samo bomba, nego je temelj rušenja velikosrpskih laži, a takođe je i čin ogromnog ljudskog poštenja i ljudske hrabrosti Sava Brkovića i njegovog crnogorskog patriotizma. Podsjećam na godinu pojavljivanja knjige, dakle 1974-u, što svjedoči da se pojavila samo tri godine nakon Titovog bjesomučnog i zločinačkog obračuna sa Savkom Dapčević – Kučar („Hrvatsko proljeće“) i Latinkom Perović te Markom Nikezićem (srpski „anarholiberali”). Mjesto je da se u ovom trenutku kaže da je taj Titov obračun zapravo bio obračun za bilo kakvom reformom trulog jugoslovernskog komunizma, taj čin je bio faktičko ubijanje Jugoslavije. Devet godina kasnije Tito će umrijeti, a Jugoslavija će odmah početi da se raspada u paramparčad, sve pod uticajem zapadnih obavještajnih službi, u prvom redu CIA, koje su širile i otvarale vrata pojavi podivljalih nacinalizama koji nijesu bili ništa drugo nego njihovi crni pioni u mračnoj igri postizanja cilja: rušenje Jugoslavije i njenog brisanja sa geopolitičke karte Svijeta. Tako je i bilo.

Sve navedeno je rečeno kako bi se podvukla Brkovićeva hrabrost i njegov crnogorski patriotizam koji, u onim godinama, osim kod rijetkih pojedinaca, nije ni postojao. Kad se patriotizma tiče, ista je stvar i danas, osim ako patriotama ne smatramo pripadnike mafije koja je Crnu Goru porobila, a stanovnice i stanovnici Crne Gore dobrovoljno su, i sa oduševljem, prihvatile novo-staro ropstvo smatrajući ga vrhunskim oblikom „življenja“ i zadovoljavanja svojih potreba!

Inače, Savo Brković rođen je 1927-e, a umro je 1991-e. Jedan je od osnivača komunističke partije u Crnoj Gori, političar i narodni heroj. Godinu dana, 1945-46, bio je šef OZNE (udbe) u Crnoj Gori, a docnije visoki funkcioner i ministar u crnogorskoj vladi.

Knjiga Sava Brkovića počinje poglavljem „Stanovništvo Duklje, odnosno Zete“, što je ondašnjoj javnosti predstavljalo eksplozivnu novinu. Naime, sve do pojave LSCG Crnogorci, a ni crnogorski Srbi, o ostalima da i ne govorimo, masovno i redovno pojma s pojmom nijesu imali ni o državi Duklji, ni o državi Zeti, a ni o svojim dinastijama: Vojislavljevićima, Balšićima i Crnojevićima. Od Petrovića znali su površno samo o kralju Nikoli, kojeg je bilo opasno pominjati, s obzirom da je od strane Beograda, proglašen izdajnikom srpstva i separatistom, što je čista laž, te minimalno znali o Svetom Petru Cetinjskom i Njegošu. Sve ostalo je, odmah poslije srpske okupacije Crne Gore osamnaeste, stavljeno u veliki trezor zaborava, kako bi istrulilo samom činjenicom da se o sadržaju trezora, istinitoj crnogorskoj istoriji, ne smije ni razgovarati, a kamo li što drugo.

Nastalo je vrijeme okupacionog pakla i robovanja Beogradu. Objašnjavajući istinu da su se preci Crnogoraca u Crnu Goru doselili u skupinama različitih slovenskih plemena, Brković definitivno raskrinkava najveću velikosrpksu laž da su se naši preci u Crnu Goru doselili bježeći ispred turske vojske nakon kosovskog poraza, i to, ada kako drugačije, nego kao Srbi! Za razliku od bježanja Arsenija Ćarnojevića sa Kosova sa trideset pet h i lj a d a srpskih porodica, o kojem postoje pisani dokumenti, o ovom lažiranom naseljavanju Crne Gore Srbima nema ni jednog jedinog dokumenta, a što je nezamislivo, osim u smislu da se radi samo o jednoj stvari – očiglednoj istorijskoj laži. Ova laž je utkana u temelj konstituisanja Srba kao naroda u Crnoj Gori, njihovog posrbljavanja. Crnogorce nijesu izmislili komunisti, kako tvrdi velkosrpska laž, ali crnogorske Srbe jeste izmislila velikosrpska propaganda velikosrpskih istorijskih laži i lažna „istorija“ koju su velikosrbi šakom i kapom „darovali“ Crnoj Gori.

Naravno, ovakav trend proistekao je i iz držanja Crnogorske pravoslavne crkve koja je, vojnom Nemanjinom okupacijom i razaranjem, i uništenjem katoličke Duklje, proistekla iz Srpske pravoslavne crkve, a ova druga je održavala i njegovala sve laži o kosovskom boju farbajući jedan očigledni, kobni, politički, vojni i istorijski srpski poraz, u lažne boje nepostojeće pobjede, ( ko je taj ko pobjedom ulazi u petstogodišnje ropstvo, kao što je slučaj sa Srbima? Nema ga niđe osim u srpskoj „istoriji“!) smještajući Lazara u carstvo nebesko, a ne nikako na zemlju rašku- srpsku, kojoj pripada. Rezultati ovog naopakog, pogrešnog, suludnog crkvenog, a kasnije i političkog zahvata, vidljivi su i danas na svakom koraku, jer su i oni, ti rezultati današnji – suludni! Što je bio Slobodan Milošević sa svojim „crnogorskim“ slugama? Amfilohije bez mantije, i ništa drugo!

Snažni pojedinci iz bratstava koji su se isticali, u svrhu nadgornjavanja sa konkurencijom, prepravljali su i dopunjavali laži crkve o kosovskoj tradiciji, kitili se tuđim lažnim perjem, gradeći laž o njihovom porijeku od srpskih kosovskih junaka, od kojih ogroman broj, istorijski i biološki, nije ni postojao. Mora se odmah dodati da Crnogorska crkva nije smatrala Crnogorce Srbima, za nju je, kao i za narod crnogorski, pojam Srbin bio sinonim koji označava pravoslavca, samo to i ništa drugo. Tako je bilo i u narodu. Ovaj vjerski osjećaj Crnogoraca će početi, zbog svojih nerealnih političkih ambicija da on postane obnovitelj Dušanovog carstva, neviđeno bezočno da zloupotrebljava Nikola Petrović kreirajući laž kako su Crnogorci najbolji Srbi i tako će, nesvjesno, Nikola postati idealnim zastupnikom užasnog tajnog programa Ilije Garašanina koji će, na kraju, i ubiti Crnu Goru Podgoričkom skupštinom okotobra osamnaeste! Nikola, kao ni Srbi, o Garašaninovom tajnom planu (1844) nije mogao ništa znati sve do 1907-me kad je plan prvi put prezentiran srpskoj javnosti! Ali, ta činjenica objave plana, nije uticala na promjenu naopake Nikoline politike. Nije uticala ni na promjenu mišljenja crnogorskih Srba i velikosrba kojima je, tek samo jedan pogled na Garašaninov plan mogao otvoriti oči da sagledaju kako su izigrani, nasamareni, zločinački i krvavo zloupotrebljeni, navedeni na izdaju naroda svog crnogorskog! I još mnogo čega drugog. Ništa od toga, jer je velikosrpstvo bilo dobro plaćano sredstvima pristizalim tajno iz Beograda! Đe su pare, tu su i crnogrski Srbi i Crnogorci. To dokazuje i današnje stanje Crne Gore, sve drugo su bajke!

U narednim poglavljima Brković, koji u navedenom poglavlju ne kaže ni riječ o našim polabskim precima, jer se to još nije znalo, razvija i otkriva hod nastanka crnogorske nacije. Dolazi Brković i do Prvog svjetskog rata, oprezno, ali istinito odslikava lik srpskog pukovnika Petra Pešića, glavnokomandujućeg crnogorske vojske, sramne osobe jedinstvene u istoiji evropskih ratova, komandanta crnogorske vojske koji je planirano, planski, s predumišljajem, a po naređenju Nikole Pašića i regenta Aleksandra, doveo sopstvenom izdajom do uništenja crnogorske vojske. Vrh izdaje bila je vojno i politički besmislena Mojkovačka bitka, jer se srpska vojska već bila povukla, tačnije rečeno, utekla glavom bez obzira preko žrtava crnogorskih junaka koji su joj pružili odstupnicu. Utekla je srpska vojska ostavljajući srpski narod na milost i nemilost okupatoru! Brković ne pominje ni sramotnu izdajničku ulogu serdara Janka Vukotića koji je bio očigledni Pešićev saradnik, kao i mnogi drugi, ali je krupna istina rečena.

Takođe, rečena je, makar u naznakama, i istina o crnogorskim komitima, nedohvatnim crnogorskim patriotama , rečena je istina o jednom velikom đeneralu Radomiru Vešoviću, makar površinski je načeta i uloga Sekule Drljevića. Na kraju…mnogo toga je rečno u ovoj Brkovićevoj knjizi i preporučujem je za čitanje.
Niko, ama ni jedan jedini od „čuvenih“ izdajnika LSCG ni riječju ne pominje Sava Brkovića ni njegove knjige. Ćute sramotnici, po ko zna koji put dokazjući da u njima nema ni trunke ljudskog materijala, samo nesojskog i izdajničkog!

Sava Brkovića sam imao čast da upoznam lično, na mene je ostavio veličanstven utisak, znao je ogromno. Sve to je uticalo da sam mu, kroz „Književnu opštinu Cetinje“, izdao brilijantnu analizu velikosrpstva „Etnogenezofobija, prilog kritici velikosrpstva“. Zbog pojave te knjige i ja i Savo Brković, kao crnogorski nacionalisti i separatisti, izbačeni smo iz komunistčke partije Crne Gore, što nam je služilo i služi na čast, bez obzira što je današnja Crna Gora mafijaška tvorevina koja zloupotrebljava nacionalno da zadovolji svoje zločinačke, mafijaške interese…

Sve to otvoreno podržavaju i Crnogorci i crnogorski Srbi!


Responses

 1. Pročitaću! Slavko,HVALA!

 2. Na žalost u našoj se državi i dan dans ljudi primarno dijele na osnovu nacionalne pripadnosti i to shvataju, ne kao prirodnu stvar, već kao imperativ njihovog svakodnevnog života. Pojedini ” intelektualci” svih postojećih i imaginarnih nacija” su od price o nacionalizmu napravili sopstveni biznis koi manje više uspješno prodaju na tržištu podijeljene Crne Gore.
  . Potpomognuti režimskom mediskom propagandom ( kako javnim servisom, tako i raznim postojecim i imaginarnim nacionalnim savjetima) veći dio građana nikako da se dozove pameti, i da konačno usvoi autentičnu istoriju Crnogorskog nacionalizma, zatvorivši time, priču o svojoj naciji i da se okrene svakodnevnoj ekonomskoj priči i pita poziciju ali i parlamentarnu opoziciju, gdje su naše ( narodne) pare?!!!
  Što se tiče mog poimanja Crnogorskog nacionalizma on je sledeći
  1. Otadzbina Crna Gora
  2. Službeno, zvanično pismo – ćirilica ( uz poštovanje latiničnog pisma i njegove upotrebe)
  3 Vladavina prava i moć zakona i institucija sistema a ne moc pojedinca nad institucijama sistema
  4.. Mitropolija Crnogorsko primorska – da trazi autokefalnost – što bi bilo i jeste u skladu sa postojećom crkvenom hijerarhijom i kanonima
  Ova mi se četiri principa čine najvažnijim, da bi se naša država vratila svoim autentičnim korijenima..
  Možda se neki od vas uvaženi posjetioci ovog bloga u određenim segmentima neće složiti samnom, no, tu smo da razgovaramo i otvoreno iznesemo naše stavove.

 3. nebojša,
  izgleda nijesi najbolje shvatio tekst ili ti ne odgovara.
  pročitaj ga još jednom. Ovako izjednačavaš Sava mrtva i Rista živa,
  a to nije pošteno.

 4. Zna sve Nebojsa odlicno, nego kad ne moze u potpunosti onda bar djelimicno pokusava da plasira svoje ciljeve praveci koktel istine i lazi itd itd…
  Nebojsa je nebitan.

  -Zamolio bih uvazene posjetioce ovog sajta da mi jave đe mogu kupiti Brkovicevu knjigu?
  Sava Brkovića, ne naravno od Jekija (Jevremu tepam od miloste :-)))

 5. Stela- mislim da sam dobro shvatio tekst. Motiv mi je bio da se u mom komentaru, osvrnem na moje viđenje današnjeg poimanja Crnogorskog nacionalizma. i da napišem, kako ga ja shvatam. Tekst mi je bio povod za to.
  Istoriju koju obrađuje tekst, kroz djelo Sava Brkovića ,i istoriske ” greške” izazvane u najvećem dijelu iz politički motivisanih razloga, ne možemo ispraviti. Možemo, međutim, činiti sve da u postojećem sistemu ( sada mislim na sistem shvatanja i predstavljanja nacionalizma kao takvog) doprinesemo sa naše strane da se izbriše osjecaj inferiornosti Crnogoraca prema svim narodima u okruženju.
  S druge strane, nešto što je oblikovalo Crnogorce i našu istoriju, poput najznačajnijih dijela koja su pisana ćirilicom ili poput značaja Mitropolije crnogorsko primorske ( ne poistovjećujući je sa ovim ili onim Mitropolitom jer su svi oni kao ljudi imali pozitivne i negativne poteze) mislim da treba
  afirmisati kako kroz obrazovni sistem tako i kroz opšti odnos prema državnim praznicima, državnoj reprezentaciji, i svim segmentima koi karakterišu poštovanje prema Crnoj Gori.

 6. LORD – “Nebojsa je nebitan.” Nisam siguran da sa ovakvom rečenicom zaslužujete da se sa vama razgovara. Opravdavate tezu da su ” borci za slobodu” opsjednuti uniformisanom ” istinom”.
  Naravno i ja ću poput vas, ako mi bude moguće doci do nje, rado procitati knjigu Sava Brkovića.

 7. Đilasa ovi Milovi Dukljani svojataju kao oca crnogorske nacije . Izgleda , kakva nacija takav joj i otac . U Slavkovome tekstu je pomenut Slobodan Škerović . Je li to ovaj po kojem gimnazija u Podgorici nosi ime ?
  Za Sava Brkovića se nije vezivalo nekih prljavština iako je u prvim poratnim godinama komandovao Udbom u Crnoj Gori . Na moju žalost , knjigu nijesam imao priliku da pročitam . Svakako je trebala tih godina ogromna hrabrost da se takvo što napiše i objavi .

 8. Eto dokaza da se nije nista promijenilo. Ne moze se dan dans ova knjiga naci. S druge strane nemate nikakvih problema naci knjigu Legije, ili buljuka ovih zena sa dva prezimena iz Srbije(trudim se da ih ne zapamtim), sa stivom gorim od nekadasnjih Ljubavnih Vikend Romana. Isto tako, tesko cete i Djilasa naci…

 9. Prvi put sam devedesetih godina saznao, od Slavka Perovića, ali utemleljeno, da nikakavog pokosovskog doseljavanja u Crnu Goru nije bilo. Tada je Slavko Perović rekao da ne postoji nijedan dokument, da nema ni u jednoj crkvi nijedan dokument da je bilo pokosovskog doseljavanja u Crnu Goru. To niko od Srba nije tada demantovao, jer nisu imali načina da demantuju.

 10. Dragi Nebojsa, uprkos paradama kad je vrijeme Vaskrsa, ne tako davno Ristovih “molebana” itd itd crkve u Crnoj Gori su prazne a srca i duse ovih nasih velikih “vjernika” i palilaca logorskih vatri (ne nazivam to nalaganjem badnjaka) jos prazniji.

  Dakle, zamolio bih te da mnogo ne pricas o Mitropoliji crnogorsko- primorskoj….

  Sjajan si kad kazes kako svaki mitropolit ima i losih i boljih strana…. Kao ima mana Risto al kao nema to veze. Ima Nebojsa. Radi se o potpuno zalutaloj osobi. Prosjecan poznavalac biblije (ne nuzno i vjernik) bi ga sa par pitanja potpuno zbunio. Risto je jedna od par najužasnijih osoba i nepodoba za Crnu Goru u zadnjih 100 god. Slazes li se Nebojsa?

 11. Pogledajte za knjigu u sjedištu Dukljanske akademije , praštajte ali drugačije izgleda se ne može do nje . Sad su neđe u nekom stanu preko puta Sportskog centra u Podgorici . Čujem da su reizdali knjige Špira Kulišića , Živkovića i Sava Brkovića . To prvo izdanje koje navodi Slavko se teško srijeće u antikvarijatima , nema ga u gradskim bibliotekama, u Centralnoj možda komad .

 12. Da je Crne Gore i Crnogoraca neko bi se sjeti da se na Cetinju npr pored đevojackog institiuta podigne spomenik princezi Kseniji.
  Sramotni javni servis nikada nece napraviti reportayu recicimo o Savu ali ce sve uciniti da njene kamere ne zabeljeze veliki transparent POSTOJACE CRNA GORA DOK………,
  koji je punih 45 minuta I poluvremena utakmice CG_Bugarska bio istaknut na tribini.
  Neki mladi Crnogorci isticu na utakmicama sliku Krstovu, klicu Slavku i ponavljaju njegove cuvene rijeci.
  Ali vecini crnogoraca (bolje pisati sa malo c) ne pada napamet podici spomenik Krstu, niti javno podrzati Slavka. Zato ti crnogorci ponosno
  isticu svoje nzv crnogorstvo a upisu da pricaju srpski. Opet najsmjesniji su crnogorci koji do juce bjehu najveci Srbi a danas su najveci crnogorci. Sjetih se Mira Vickovica koji smijesnom bivsem poslaniku dr sabovicu (ako se dobro sjecam prezimena) rece: Svaka ti cast Smajo sto uspijevas da na svoja pleca nosis svoje jugosloventvo, srpsko porijeklo, crnogorsku nacionalnost i muslimansku vjeroispovest, a ja jedva mogu nositi svoje Crnogorstvo.
  Miro je zaista casno nosio svoje Crnogorstvo ali bojim se da je vecina danasnjih crnogoraca (ođe opet namjerno malo c) slicna nesretnom Smaju.
  Bojim se da je uzalud i Savu i Slavku i Miru i …. bojim se jer je isuvise malo Crmogoraca koji zele da imaju pravu kicmu.

 13. LORD – Poštovani.
  Izvinte, ali ja se oko pojedinih vaših teza, ne mogu složiti s vama,
  Evo i zašto.
  Mitropolit Amfilohije, je jedan od vrsnih teologa, obrazovan čovjek koi govori više stranih jezika i uvažen kako u hrišćanskom ( kanonskom) tako i u islamskom svijetu. ( molim vas samo da ove moje rečenice ne stavljate u dnevno politički kontekst jer za mene religija nije stvar dnevne politike). Od njegovog dolaska na mjesto Mitropolita, pa do danas, obnovljen je veliki broj crkava, manastira ( mogu da se složim u postavljanju pitanja koi stil gradnje je korišćen prilikom obnavljanja crkava i manastira i da li ti stilovi gradnje odgovaraju istoriskom kontekstu gradnje crkava i manastira u Crnoj Gori), povećan je broj monaštva kako muškog tako i ženskog, povećan je broj sveštenstva, dakle intenzivno se radi na podizanju nivoa duhovne svijesti kod pravoslavaca u našoj državi.
  Sledeće.
  Iz vašeg pisanja shvatio sam da čitatate Bibliju, i drago mi je zbog toga. Tim prije me neprijatno iznenađuju sledeće vaše riječi ” crkve u Crnoj Gori su prazne a srca i duse ovih nasih velikih “vjernika” i palilaca logorskih vatri (ne nazivam to nalaganjem badnjaka) jos prazniji”. Iznenađuju me jer bi ste morali znati da ne treba da sudimo o drugima da se nama ne bi sudilo. Ko smo Vi i ja da sudimo o dušama drugih ljudi?
  Pitanje za vas, molim da mi odgovorite, hvala: Ako se u okviru kanonske Mitropolije Crnogorsko Primorske, ne nalažu Badnjaci, gdje se to u Crnoj Gori, po Vama, nalažu Badnjaci?
  Vašu ocjenu vezanu za Mitropolita kao čovjeka “Risto je jedna od par najužasnijih osoba i nepodoba za Crnu Goru u zadnjih 100 god” ne želim da komentarišem. Imate legitimno pravo da o svakom razvijate mišljenje onako kako vi mislite da treba.
  , , .

 14. Dragi Nebojsa, sto se rapidnog povecanja broja svjestenika u CG tice mislim da se radi o nezapamcenom porastu po glavi stanovnika u svijetu. To bi bilo divno i carobno da se radi o duhovnom i hristjanskom procvatu u CG. Ne radi se o tome Nebojsa. Prizeljkujem jednu vrsteu operacije sablja medju tolikim brojem “svjestenika”. Uostalom, nezapamcen je slucaj da u okviru Ristove crkve imamo i instant ili vikend popove. Dakle, s vremena na vrijeme se oblace mantije inace svakodnevno radi se o tzv. popovima koji imaju tetovaze, frizirane brade, “bekam” frizure, posjecuju kladionice, voze prilicno skupa auta…. Dragi Nebojsa, treba li imenom i prezimenom da napisem o kojim “popovima” SPC se radi?
  Neđe na you tube valja potraziti snimak mislim je naslov “SABOR SPC ILI SAJAM AUTOMOBILA”. U vremenima jada i siromastine svake vrste u potonje 2 decenije nije se bas moralo toliko razasipat novca (radi se o nekoliko stotina miliona eura!), moglo se i bez pozlacenih zvona, arhitektonskog izivljavanja itd… Pravom vjerniku su nase seocke kamene skromne crkve sasvim dovoljne. To su nasa svjetilista. Onome ko ne zna za Gospoda potrebni su gigantski manastiri hramovi itd….
  Ne mogu da potvrdim al mislim da svjestenika SPC u Cg ima preko 1600.
  Hm… Đe se rodi tolika strast i vjera u Isusa Hrista bas u nesretnim 90-im godinama?
  Ono sto je Isus propovjedao i ovo sto danas imamo od Crkve (kako pravoslavne tako i Katolicke) nema dodirnih tacaka. Gotovo da se Isus protiv takvih i borio…. Slazes li se?

 15. Jos jedna napomena Nebojsa;

  Mitropolit Srpske crkve u Cg nije dosao nego je dovucen na mjesto đe je evo vec dvije decenije. Moze da bude i prvak svijeta po broju jezika koje govori sta vrijedi kad je nevaspitan. Treba li da ga citiram sta je sve preslo preko njegovih usta u zadnjih 20 godina?

 16. Eh da, 🙂

  Da ti odgovorim na pitanje: U Crnoj Gori se niđe ne nalažu badnjaci. Ono sto imamo priliku da vidimo su politička nadmetanja i budalastine. Uostalom, kao i kad su slave u pitanju pa i tokom “nalaganja” badnjaka nekako mi je nespoijivo ispijanje alkohola u ogromnim razmjerama, turbo folk, prejedanje, raskalasnost, bahatost, kafansko srbovanje i odbrana Kosova sa sigurne udaljenosti, zar ne?
  Hvala

 17. LORD – Poštovani.
  Krenimo redom:
  Što se tiče rasta broja sveštenstva u Crnoj Gori, mislim da se radi o prirodnom procesu oslobađanja duše i približavanja Bogu, nakon pogubne komunističke tiranije.
  Vi priželjkujete “jednu vrsteu operacije sablja medju tolikim brojem “svjestenika”. ” a ja Božiji blagoslov da ti sveštenici služe Bogu i narodu na duhovno osnaživanje i uzrastanje u vjeri.
  Što se tiče vašeg opisa sveštenika, dozvolićete, jedan sam od ljudi koi ide na liturgije, ne iz ” narodnih običaja” već iz potrebe za duhovnom stranom života i nisam primijetio takve sveštenike. Izvinjavam se ako sam neobaviješten, po tom pitanju.
  Što se tiče voznog parka, mogu da se složim s vama. Imamo i primjer, anegdotu, blaženopočivšeg Patrijaha Pavla, kada je išao na Sabor i vidio kako vladike izlaze iz skupocjenih automobila, i zapitao se, šta bi tek bilo da se nisu obavezali na skrusenost, i uzdržavanje od materijalnih dobara. Dakle, slažem se s vama da se pretjeruje u pojedinim slučajevima kada je vozni park sveštenstva u pitanju. No, složićemo se vjerujem, to ne znači da sveštenici treba da idu pješke ili na konjima.
  Što se tiče građenja crkava i manastira, još u Starom zavjetu je prisutna težnja da se Bogu oda poštovanje između ostalog i građenjem velikih crkava i manastira. Tako je i danas širom hrišćanske vaseljene. Mogu da se složim s vašom rečenicom “Pravom vjerniku su nase seocke kamene skromne crkve sasvim dovoljne”, odnosno da je za iskrenu molitvu Bogu, dovoljna i jedna obična poljana bez i jednog vjerskog obilježja.
  Procvat vjere u devedesetim godinama, sa određenim iskrivljenim shvatanjima koja prate svako sazrijevanje u svim segmentima života, je rezultat kraja komunističkog terora na duhovnom planu.
  Odnos prema propovijedi Gospoda Isusa Hrista od strane Pravoslavne odnosno Rimo – Katoličke crkve je stvar kanona i mislim da se ovo pitanje ne treba tumačiti svetovnim načinom posmatranja jer vodi u negativnu krajnost.
  Mitropolit Amfilohije nije Mitropolit Srpske crkve, već je Mitropolit, Mitropolije Crnogorsko Primorske koja jeste u kanonskom jedinstvu Srpske Pravoslavne Crkve. Zato sam i pomenuo u mom prvom komentaru da mislim da bi bilo dobro da Mitropolija Crnogorsko Primorska traži autokefalnost.
  ” kao i kad su slave u pitanju pa i tokom “nalaganja” badnjaka nekako mi je nespoijivo ispijanje alkohola u ogromnim razmjerama, turbo folk, prejedanje, raskalasnost, bahatost, kafansko srbovanje i odbrana Kosova sa sigurne udaljenosti, zar ne?” – sa ovim se apsolutno slažem, slave i nalaganje Badnjaka, nisu i ne treba da budu mjesta za pojave koje ste opisali.

 18. za Kelu,
  Slavko pominje Nikolu a ne Slobodana Skerovica.

 19. “Mitropolit Amfilohije nije Mitropolit Srpske crkve, već je Mitropolit, Mitropolije Crnogorsko Primorske koja jeste u kanonskom jedinstvu Srpske Pravoslavne Crkve”- Od kada? Od divljačkog ukidanja CPC-e 1918? Srpska crkva tako stvara “kanonska jedinstva”? Bice da je to u pitanju. Malo sam neinformisan izgleda

  Sta znas o gospodinu Amfilohiju prije nego je podmetnut pocetkom 90-ih godina iz njegovih pustolovina u mladosti? Hm?

 20. LORD – relativno sam mlad pa o Mitropolitu znam ono što je dostupno javnosti, kako od strane uslovno rečeno ” za” Mitropolita ( jer mitropolit nije političar pa da se može u tom smislu biti za i protiv njega) tako i od strane doslovno rečeno i shvaćeno bez navodnika, protiv Mitropolita ( zaista, svjedoci smo da postoje grupacije ljudi koi bez poznavanja i tumačenja crkvenih kanona, govore o Mitropolitu, kao da je on u predizbornoj kampanji)
  Ova ” druga grupacija”, čast izuzecima koi nastoje da kritku Mitropolita izvedu tumačeći crkvene kanone, mi djeluje veoma neubjedljivo i previše politički isfrustrirano, bez utemeljenja u tumačenju kanona koje je navodno prekršio Mitropolit i o koje se navodno ogriješio od svog dolaska na mjesto Mitropoita do danas.. Dakle klasična svetovna dnevno politička kritika često na granici mržnje a sve pozivajući se na slobodu izražavanja mišljenja i već čuvenu, demokratiju.
  Ako vi znate nešto što predstavlja ” ekskluzivitet” a da to nismo čuli ili pročitali u proteklim godinama, od ljudi koi iz njima znanih razloga ne vrednuju Mitropolita kao prvog među jednakima u Mitropoliji, izvolite recite, obogatite kako moje znanje tako i znanje ostalih poštovanih posjetilaca ovog bloga.
  Želim reći, da mi je, uprkos našem različitom viđenju ove teme, drago što na ovaj način, vodimo dijalog.

 21. LORD – način prisajedinjenja Mitropolije Crnogorsko Primorske, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi se različito tumači, jedno od tumačenja je i vaša teza. Ako budemo isključivi u ekstremnim tezama, nećemo doći nikada do rešenja povoljnog za pravoslavne vjernike u Crnoj Gori a to, vjerujem želite i vi kao i ja..
  Dakle, ako želimo autokefalnu Crnogorsku crkvu, koja bi duhovno objedinila sve pravoslavne vjernike naše države, jedini način i put do nje je traženje autokefalnosti Mitropolije Crnogorsko Primorske od Srpske Pravoslavne Crkve.

 22. “Zbog pojave te knjige i ja i Savo Brković, kao crnogorski nacionalisti i separatisti, izbačeni smo iz komunistčke partije Crne Gore”
  Kako se ovo uklapa u teoriju da su komunisti bili antisrbi , srbomrsci , rodonačelnici crnogorskog separatizma , da su izmislili crnogorsku naciju i planski radili na rasrbljavanju crnogoraca? Da je to tačno ove knjige bi bile obavezna lektira a ne zabranjivane.

 23. Hvala Dzoni Leoni , izvinjavam se Slavku i posjetiocima bloga .

 24. “Godinu dana, 1945-46, bio je šef OZNE (udbe) u Crnoj Gori, a docnije visoki funkcioner i ministar u crnogorskoj vladi.”

  NEKA, HVALA!

 25. Brko, kako goj oj!

 26. Banja , neki fotokopir aparati imaju mogućnost skeniranja stranica prilikom fotokopiranja pa knjiga ostaje kao pdf u računaru . Ako si u prilici onda je najbolje i najeftinije skenirati je prilikom fotokopiranja , i uploadovati na rapidshare ili neki slični sajt za download . Tako bi knjiga postala dostupna svima i besplatna .

 27. Sve to ja mogu uraditi, kad se vrnem na ct. Javljam!

 28. Evo teme koja se na određni način može nadovezati na objevljeni tekst gospodina Perovića.
  Tiče se doživljaja nacionalne prepoznatljivosti, naravno.
  Naime, Matica Crnogorska objavila je svoje istraživanje o identitetu.
  U pomenutom istraživanju se kaže da se oko 73% građana osjeća ponosnim što su građani Crne Gore. Oko 27 % građana ne osjeća emocionalnu privrženost Crnoj Gori.
  Oko 60% građana podržava sva tri državna simbola.
  Oko 20% građana ima negativan stav prema simbolima države. ( preostali segmenti istraživanja se odnose na jezik, političke partije i na Crkvu, no njih sada neću komentarisati.)
  Ovo su dakle rezultati do koih je došao CEDEM u martu ove godine u istraživanju koje je sproveo za potrebe Matice Crnogorske.
  Ono što meni pada ” u oči” je sledeće,.
  Iz koih pobuda, motiva 27% građana ne osjeća emocionalnu privrženost Crnoj Gori? Ako je u pitanju sama emocija, apsolutno ih ne razumijem. Imamo državu koja je sa aspekta prirodnih ljepota veoma lijepa. Međuljudski odnosi, međuvjerska tolerancija su simbol suživota u Crnoj Gori ( ne računajući ekstremna ratna vremena, vremena kada ludilo nadjača razum i kada šljam i ološ svake vrste ispliva na površinu i teroriše pristojne ljude, sve se pozivajući na borbu za slobodu i neke njima znane ” ideale”).
  No ako je doživljaj emocionalne privrženosti Crnoj Gori uslovljen uslovima ekonomskog života u njoj, ako je vezan građanskim slobodama i položajem marginalnih grupa, ako je vezan perspektivom i budućnošću mlađih generacija, onda motivi ovih 27 % građana dobijaju sasvim drugu dimenziju.
  Sa druge strane identično možemo posmatrati i razgovarati o procentu od 73 % građana koi se osjećaju ponosnim što su građani Crne Gore.
  Što se tiče državnih simbola ne prihvatljivo mi je da se može tolerisati njihovo ne poštovanje. To je, za mene odraz nedostatka minimuma elementarne nacionalne svijesti. Ne poštovanje državnih simbola treba uvijek i BEZ IZUZETKA kazniti.
  Politika između ostalog postoi da bi se stvari koima nismo zadovoljni mijenjale, pa onima koi misle da određeni državni simbol ne odgovara istoriskoj autentičnosti Crne Gore, ostaje da dođu do političke većine i mijenjaju ono što misle da treba mijenjati.

 29. Gradjani,
  po nekome ovde nije jasno zasto i kako to da neko nije privrzen Crnoj Gori.
  A zasto se taj po neko ne zapita koji bi to mogli biti razlozi za to.Ja pitam
  zasto to nekome smeta da bude ono sto on hoce da je odnosno sto on sam
  intimno osjeca kao pripadnost.

  Pa priznajte da je degutantno danas dokazivati Misku Vukovicu i ostalim bi
  turbo srbima iz DPS-a svoju crnogorstinu.Oni su svoju zamjenu dresa na
  blagajni drzave muzare debelo naplatili.Priznajte da je degutantno danas
  sticung Djukanovicevim crnogorcima drzati ruku dok cerece ovu drzavu
  muzaru koristeci pripadnost crnogorstvu kao pogonsko gorivo.

  Danas navijati za nacionalne selekcije Crne Gore ustvari prisustvujete
  mitinzima DPS-a.Tamo su njihova obilezja sa slikama njihovog oca nacije
  i najveceg pljackasa svoje drzave.Ukoliko je neko zaboravio rado cu ga
  podsjetiti na podrske preko video bima Dejana Savicevica i Predraga
  Mijatovica Milu i DPS*-u,a sta su radili celnici kosarke Barovic i Mitrovic a
  sta igraci Pajovic,Vukcevic i Scepanovic.Sta su radili Predrag Boskovic i
  Goran Djukanovic iz zenskog rukometa.Da ne pominjem Maju pjanu
  Bulatovic sa preizbornog plakata DPS-a.A sta reci za Marovicevu odbojku
  predvodjenu sinom Milosem.A vaterpolo.A atletiku.Ima li ista sto nijesu
  uglibali.Mislim da nema.

  Eto tim po nekim da kazem da ne treba ljude cerati na inat i traziti da sad
  dokazuju lojalnost okupiranoj Crnoj Gori.Ja ovima moju privrzenost nikad
  necu pokazivati.Oni su elementarna nepogoda po moju drzavu i mene
  licno.

 30. savo brkovic do kraja zivota je ostao komunista, vjeran svojoj ideologiji. iako je izbacen iz partije. partija nije jedanako komunizam.

 31. Koji li si ti ludak Wawi . Najteži . Ajde sjedi kući i ne prdinjaj sa tužbama jer ćeš na kraju ovijema platiti sudske troškove – za tebe golomudog veće no njima sva četiri meleona da ti plate .

 32. Prijatelji,
  i svi gradjani koji zivite u Crnoj Gori da li vidite slicnost vremena s pocetka
  90-ih i danasnjeg vremena.

  Tada je u rudarskom gradu na sjeveru Crne Gore na mjestu komandira
  policije bio Veselin Veljovic.Preveden je iz sastava vojske Jugoslavije sa
  diplomom vojne akademije.U isto vrijeme paralelno sa zategnutom politickom
  situacijom i poremecenim medjuetnickim odnosima rastao je autoritet Ceka-
  Milike Dacevica.Cisti policijski proizvod.Njegovi najblizi saradnici tada su bili
  Filip Vukovic i Predrag Boskovic.Dokazani su na ratistu oko Cajnica i za to
  su dobili pohvale i nagrade.Tada je bilo in senlucenje po gradu a cesce po
  minaretu dzamije koja se nalazi u centru grada.Zbog takvog a i direktnog
  ataka muslimani iz sela Bukovica su se kolektivno odselili.Zapazenu ulogu
  tada je imao prema svjedocenju jednog od prognanih na sudjenju u Bijelom
  Polju imao je komandir Veselin Veljovic.

  Danas je u rudarskom gradu Pljevljima na celu opstine isti taj vikend ratnik
  Filip Vukovic izabran upravo glasovima onih koje je zajedno sa Cekom
  Dacevicem i Veselinom Veljovicem ispratio za BiH.Danas na celu najveceg
  kolektiva u drzavi i u njeno ime sjedi Predrag Boskovic.I on je zahvaljujuci
  glasovima koalicionog partnera u vladi koji je bio anti ratno angazovan a
  koji zlocince i pljackase danas podrzavaju izabran na to mjesto.Nijesam vidio
  protivljenje Rastodera,Sehovica i ostalih zbog angazmana Boskovica.

  Danas je vojni akademac Veselin Veljovic u Podgorici na mjestu komandira
  policije Crne Gore.On samo i zna rijec komanda te ga ne treba oznacavati
  kao rukovodioca i direktora jer on ceka naredbu Djukanovica da izda
  komandu postupi po naredjenju.Danas se iz Rozaja iseljavaju policajci jer
  im zbog ugrozenosti od svjedocenja o svercu policije Veljovic mora cuvati
  zivote.Koliko su mu vjerovali odselili su se.

  Danas Veljovic cuva medjuetnicki sklad pa ne moze da rijesi i otkrije veliki
  broj ubistava po Crnoj Gori.Naravno najvise ih je tradicionalno u Budvi.
  Pitam vas kako da on razrijesi ta ubistva kad je zaokupljen cuvanjem licne
  bezbjednosti oca nacije i njegovih najblizih.Cuvanjem osjetljivih dokaza koji
  bi mogli posluziti u otkrivanju nekih ubistava koji se vezuju za njegove
  prijatelje kao narucioce.Danas Veljovic ukriva dokaze koji bi mogli dovesti
  do napadaca na Zeljka Ivanovica,sklanja pistolj iz ruku sina gradonacelnika
  Mugose Miljana i ostecenog novinara Jovovica pretvara u nasilnika.Danas
  Veselin Veljovic koordinira najvece pljacke protiv svoje drzave u vidu sverca
  cigareta preko fabrike duhana u Mojkovcu i navodni izvoz nafnih derivata
  za Kosovo prilikom kojeg se peru porezi i akcize jer gorivoi ostaje ovde i
  prodaje se po punoj cijeni.

  Danas razgovarati o EU integracijama a ne usloviti vladajucu koaliciju
  smjenom Veljovica za mene je besmislica.On je kljucni preduslov za dalje
  razvlascivanje i detronizaciju kriminalnih pipaka Djukanovica.

 33. Kela slazem se sa tobom 101%

  -Nebojsa. Kome je potrebna “Mitropolija crnogorsko-primorska” na celu sa gospodinom Ristom Radovićem koja bi trazila autokefalnost????? Kojem to crnogorcu ili crnogorki pravoslavne vjeroispovjesti? O čemu ti pričaš čovječe????
  Šta? Kao nije za patrijarha SPC izabran pa kao ajd da probam kao patrijarh CPC???? A mi Crnogorci kao oduševljeni jer bi takvu autokefalnost aminovao carigradski patrijarh ili ruski Aleksej ili patrijarh Afrike ili ko vec????
  Za vjernike, istinske, nijedan kanon, sabor ili sta vec nije veca od GOSPODA BOGA. A ko to tvrdi da pred Gospodom Crnogorci nemaju pravo na svoju crkvu???? Moji prađedovi su životima platili odanost ovom prokletom kamenjaru i komadu tkanine na koj je krstaš. Koje je to mudo(ne izvinjavam se nikom zbog nepristojnosti!) da meni može određivati je li Cetinjski manastir vlasništvo (prćija) izvjesnog Velimira Džomića izvanjca ili potomaka onih koji su ga podigli (cetinjana)? Krajem devedesetih u tu raspravu oko kanonskih pitanja se usudio upustiti u potpuno alkoholisanom stanju izvjesni Žižić iz SNP-a( zna li iko đe taj pijanac sad obitava?)? O kakvom se šarlatanu radi govori i grb Crne Gore sa početka 90-ih koji je ličio na sve samo ne na orla. On je u kešu valjda platio nekom propalom studentu slikarstva da isti uradi. Uradio ga je čarobno. Nije se bolje mogla skicirati kokoška! Svaka čast. E sad, ako sam ja poštovao zbog kućnog vaspitanja i poštovanja tadašnje velikosrpske većine u CG kokošku, e i ti Nebojša skupa sa ušiđelicama u parlamentu ćete se morati ustajati na svetu Crnogosrku himnu i poštovati barjak koji je u zvaničnoj upotrebi.

  Hvala

 34. U trenucima sveopšte četničke dominacije kad su Martićeve nindže-knindže bile na 15-ak kilometara od Zagreba a Hrvatska kod Karlovca i Zadra teritorijalno presječena i kad apsolutno nista nije nagovjestavalo da ce Miloševićev krvavi pohod biti zaustavljen trebalo je biti JUNAK pa na Cetinju ovako se suprostaviti poavetalim “akademicima” i takozvanom “mitropolitu” Radoviću

  Ima li kakvih komentara Nebojša?

 35. Nasao sam jednom prvo izdanje “Etnogenezofobije” do Brkovica u barskoj biblioteci …. pokoljenjimma ce ostati svjedocanstvo!

 36. Danas je pocelo rusenje kultne Podgoricke gradjevine … Kina Kulture ..mjesta koje je decenijama prepoznatljivo bilo kao zastitni znak Podgorice i mjesta okupljanja svih generacija …jednom rijecju doslo je do rusenja Kulturnog spomenika Podgorice …. Ne treba ni napominjati da svako selo ,a ne grad ..bio glavni ili ne …prema takvim gradjevinama ima odnos kao prema kulturnim bastinama … Sa sigurnoscu mogu reci da bi neki gradonacelnik poput M.M. posle iznosenja same ideje o “bagerisanju” takvog objekta u svakoj normalnoj drzavi zavrsio gdje? … u ludnicu naravno ..nidje drugo..sluzio bi kao jedinstveno zamorce za ispitivanje i naucne radove psihijatrima i neurolozima …
  Medjutim . o M.M. ne treba rijeci vise reci … Citam komentare gnusanja o tom cinu sa svih strana … redom od kulturnih prvaka , preko stanovnika PG , pa sve do “varvara” takozvanih navijaca i takozvanih “podgorickih-patriota” , a u stvariod jadnih kmetova , malih maca ( kako im nekada Atila rece i) koji se i misa plase … Da ista od ove pobrojane stoke valja ..Danas zgrada Kina Kultur bi bila dje je i bila 70 godina …a ne pod bagere samo zato sto se Miomiru Mugosi digao kurac da je sravni sa zemljom …Skupila bi se ta “sila” i pruzila otpor rusenju , da to iskreno zeli … Ali u Crnoj Gori rakcija ne postoji …stanovnici vise nisu ni na aparatima ..umrli su kao psi … Tek sada shvatam svu tezinu Slavkovog “pa pa pozdrava” Crnogorskoj bagri i tacnost slikovitog opisa da su svi oni Djukanovici … !!

 37. da, nikolas, kino kultura bio je srce, identitet Titograda, pa i Podgorice. nego, nazalost, ima takvih primjera i u drugim tranzicionim, mafijaskim drzavama proisteklim rusenjem komunizma na ovim prostorima i drugdje. kapitalizam koji sprovodi mafijaska klika rusi sve sto je u tom vremenu izgradjeno i predstavljalo kulturnu vrijednost. jer, kapitalizam, kao sto znas, pati od jedne bolesti… neizlijecive. jos, jos, jos, vise, vise, kupi, prodaj, kupi, prodaj, apetiti postaju veliki. za profit nista nije sveto. dvadeset godina je proslo, i vise, imali su dovoljno vremena, i ovdje, a bogme i u Evropi, da je sistem koji su nam nametnuli bolji… slabo koga su ubijedii.

 38. mitropolit Joanikije Lipovac bio je veliki ratni huskac, zlocinac i izdajnik u drugom svjetskom ratu, poznat po svojim sovinisticko-kvislinskim tekstovima u kolaborantskim novinama. komunisti su ga ubili nakon oslobodjenja. SPC se nikada nije odrekla njegovog ” djela “, da ne govorim o Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. amfilohije je njegov legalni nasljednik – sljedbenik.

 39. LORD, hvala na ovom snimku. Pozdrav za sve liberale predvodjene vitezom Bozidarom Bobom Bogdanovicem. Pozdrav i svim momcima iz ondasnje Lokande i 357.

  Zivjeli vukovi gorski!!!

 40. Treba samo pročitati kakve je propovjedi Joanijije držao narodu kad je pozivao na istrijebljenje komunističkih satana po Crnoj Gori . Apsolutno bolesni govor mržnje !
  A što se tiče tvoje tužbe Wawi nju ćeš ti okačiti o kurac toj četvorci na koje si namjerio da se parničiš . Čudo jedno , Slavka nijesi obuhvatio tom parnicom , njega brljaš po svom blogu a onda se dovučeš ovamo da objaviš kako češ da tužiš ove izdajnike . Stvarno si lud , da ti neko plati za duševne poremećaje što si ih doživio u ovih pet godina ? A ti lud stigo na internet .

 41. ne znam sto me nagna da procitam ovaj tekst Slavkov, sa kojim se slabo slazem, ne znam, vise sam se pogubio, jer mi ovo lici na nekakav zaokret pod velikim uglom, ali to nije nista dok ne procitah, tekst ove dosadne buve od wawija, dakle procitah toliko sranja po cm2 da sam ostao zapanjen kako neko ima vremena da pise takve infantilne budalastine

 42. Pozdrav i tebi Bebo,

  Vezano za uljeza Nebojsu koji ne moze direktno da propagira velikosrpsku politiku pa pokušava djelimicno da provuce bar nesto, zamislite da Amfilohije trazi i recimo dobije autokefalnost? On poglavar CPC-a? Neka hvala 🙂

 43. LORD – Poštovani.
  Ako ste pažljivo čitali ono što sam napisao, jasno vam je da sam izrazio nerazumijevanje prema svima koi ne poštuju državne simbole.
  Bio sam krajnje jasan.
  Što se autokefalnosti tiče rekao sam samo da je sada jedini put da se dođe do autokefalne i kanonski priznate Crnogorske crkve, da Mitropolija Crnogorsko Primorska traži autokefalnost od Srpske Pravoslavne Crkve. To je jedini kanonski put. Sve ostalo predstavlja put u izgnanstvo iz pravoslavne veseljene, a to, siguran sam ne želite ni vi kako ni ja.
  Postoje kanoni koi se moraju poštovati, bez obzira na to kome se intimno dopadali ili kome se intimno ne dopadali, svejedno.
  Ne znam, zašto ste se uhvatili za Mitropolita Amfilohija i za njega vežete proces traženja autokefalnosti. Ako ne bude tražio on autokefalnost, tražiće neki drugi Mitropolit, nakon njega, to je proces. Ova se priče ne može i ne smije ” lomiti preko koljena”.
  U jednome se slažemo.
  Tragično je što su se pojedini političari dohvatili ” izmišljanja tople vode” kada je riječ o Crnogorskim državnim simbolima a sve što su trebali da urade je odlazak u Crnogorske muzeje i tamo bi našli odgovore na sva pitanja vezana za ovu priču. No, tako vam je to kada konstanto na vlasti i dijelom u opoziciji, imamo naslednike marksizma i lenjinizma koi su kasnije mijenjali dresove ofarbane u boje Crnogorstva, Srbstva; odnosno svega po potrebi a ” široke narodne mase” velikodušno su darivale kao i što danas daruju, pomenutu političku ekipu, novim političkim mandatima.

 44. LORD – I još nešto.
  Interesnatno mi je kako olako lijepite etikete. Za vas sam ja uljez.
  Da li ste svjesni da svoim načinom pisanja ( vjerujem ipak ne i načinom razmišljanja) predstavljate idealnu podlogu za funkcionisanje sistema koi počiva na ne trpeljivosti različitih mišljenja i različitosti kao takve. To je upravo ono na čemu istrajava, do sada na žalost uspješno, ovaj koalicioni vladajući režim.
  Vašim ” patriotizmom” vi ste za njih idealni!!!
  Molim vas uzdržite se od kvalifikacija ako ne zbog mene, kao posjetioca ovog bloga, onda barem zbog poštovanja prema gospodinu Peroviću čiji blog posjećujete i poštovanja prema ostalim posjetiocima bloga..

 45. aha znači Čarnojević iz Crnaca nije Crnogorac..
  a njegov bratsvenik nadbuiskup Zmajević (iz čijih spisa sam saznao odakle je patrijarh i da su rođaci)?
  da zaključim – oni koji mi se sviđaju su Crnogorci a oni koj ne su Srbi
  ili obrnuto
  baš naučno
  i balkanski
  to balkanized – zavadi pa vladaj

 46. Eto ja dojahah na Cetinje, iskopirah obije knjige na cd. i onu iz Titograda 1974 i ovu cetinjsku iz 1987. Kome treba neka se javi. Ti brko ako si se predmislio mogu tii ih licno donijet!

 47. By: wawy on August 10, 2011
  at 12:54 drago mi je Kela da si i otvoreno sta u odbranu ove petorke kao njihov reprezent, mada mi nijesi odgovorio okle pare biznismenima Aleksiću i Heleni da isplate po 800 hiljada, i koji ti je interes da ih advokatišeš (mada mi sve miriše na one milione), il da mene nagovaraš da odustanem od tužbe. A reka sam ti što moš učinjet s tim nagovaranjem, znaš ono… okačit, kurac, tetkin:)). Pošto sam pogodio da si uša u ulogu đavoljeg advokata za krvave mafijaške interese, a vas će bit i još ne sumnjam, pogodio sam i odlično kudijen će ić taj vaš pokušaj odbrane, dakle preko tri podmetanja, tj teze…..Tako da zaključim, neće im proć nijedna manipulacija pa nek angažuju gomile mafijaških advokata – no passaran. Jer, stvari su jako proste – mišljenja sam da su prekrišili zakon i biće tuženi.
  —————————————————————
  Ne prdnjavi Wawi Smetu smrdinjavi . Ne treba tebi sud no dva šintera da te svežu i bače na struju u Dobrotu . I na DNM su bio prolupala i pokvarena budala , pa kad te svako otreso s kurca napravio si blog na kojem jedva da iko konstatuje budalaštine koje pišeš . Kad te uveče slomi tuga i čamotinja što si takav – dovučeš se ovamo da provociraš i kao nas zadiviš sa svojim nebulozama . Oćeš li da tužiš ? Tuži ! Da ako odyebeš napokon odavde , a nećeš . Ni prvo ni potonje .

 48. Hvala na velikom trudu Banja . Najbolje je , ako može , da jedan CD date moderatoru sajta a on će fajlove sa knjigama podići na neki od sajtova za besplatni download .

 49. Tako je Nikolas , taj Kino kultura je najvažnija kulturna institucija kasabe koja se zove Podgorica . Stotine hiljada su u njoj vatale kopču sa svijetom i savremenom kulturom , a gledali su se i komercijalni i umjetnički filmovi . Kino Kultura je veći od života i zato su odlučili da je unište . Sva druga mjesta u tom gradu nemaju takav značaj i ako ništa , a ono samo zbog toga što su stotine hiljada očiju zahvaljujući Kino Kulturi saznavale da postoji i neku drugi svijet van ovog crnogorskog za koji danas većina misli da je jedini – samo zbog toga je trebalo konzervirati i pretvoriti u muzej kulture , čak i da se više nijedan film u njoj neće prikazati . A to i jedna od solidno lijepih građevina u vrlo grdnoj Podgorici , pa je ovome idiotu im od gradonačelnika bola oči te je rješio da je zamjeni nekom rugobom od stakla i mermera .

 50. Nebojša je na prvi pogled velikosrbin koji brani Amfilohija, ali je zapravo udbaš koji brani Mila! ‘Brani’ simbole crnogorske, ali i novokomponovanu Milovu ideju da se Risto sotona postavi na čelo ‘autokefalne crnogorske mitropolije’, kao nagradu za njegova zlodjela u korist režima u posljednjih 20 godina i utjehu što gada nijesu stavili za srpskog patrijarha! A Nebojša je ‘sav fin’ i ‘razuman’! Ova matrica koju Nebojša personifikuje najopasnija je, iako providna lažno-moralno-malograđansko-pokvarena pozicija. Njegovo pozicioniranje bi u nekoj drugoj zemlji bila djetinjarija, odbačena uz prezrenje, ali mi živimo okruženi primitivcima i neobrazovanim polusvijetom, kojima neki Nebojša zvuči ‘politički korektno’, a njegove ‘teze’ imaju težinu! Kapacitet za glupost i licemjerje ovoga naroda je bezgraničan, i zato Nebojša i treba da im bude ‘opcija’!Nije Slavko njihova opcija, Slavko je poštenje, hrabrost, istina, promjena! Ovaj narod je prazni sud, čiji je poklopac po mjeri jedan Nebojša! I uvijek ćemo mi Nebojšama, ovoliko malo koliko nas ima LORDe, parirati, ali je činjenica da je Nebojši nebrojeno više, ne zbog snage udbaške mašine koja ih promoviše, nego zbog jada i tuge najvećeg broja pojedinaca ovoga naroda! Nade nema! Bar ne u doglednoj budućnosti, a bojim se da se do nje neće doći ni evolucijom, dok za revoluciju tek nema šanse. Bojim se da će u najboljem scenariju ovaj mulj od naroda tek nekim alotropskim modifikacijama ostati isto ono što i danas jest – gomila necivilizovanih primitivaca, prevaranata i beskičmenjaka, samo umotanih američkim krvavim šarenim papirom i prokletim dolarom! To će biti najveći domet ovoga naroda, jer je šansa propuštena jednom zauvijek! Sada će stvari nepovratno ići samo jednim tokom – LAŽNIM! Iz laži se moglo izaći, uspravno, pozitivno i relativno lako – bio je tu LSCG, ali sada ga više nema, a narodu je laknulo,jer narod je bio taj koji je učinio da ga više nema! Ne moraju više držati ruke preko zatvorenih očiju, sad su samo zatvorene oči dovoljne! SRAMNI NARODE, STIDI SE ŠTO I NAS NEVINE VUČEŠ SAMOUBILAČKI U PONOR, A SRAM I TEBE NEBOJŠA ŠTO SI PRISTAO DA NA OVOM MJESTU BUDEŠ GLASNOGOVORNIK SRAMNE VEĆINE KOJOJ PRIPADAŠ! UŽASAVAM SE TEBE I TEBI SLIČNIH, PA MAKAR BILA SAMA I JEDINA U TOME STAVU – ZAUVIJEK!

 51. Mikica
  Poštovana.
  Vaš tekst, simbioza proglasa ( nalik onim rigidnim boljševičkim) i vulgarnosti na račun sopstvenog okruženja, sugrađana, među njima vjerovatno i poznanika, prijatelja, s jedne strane i ” odbrane ” LSCG s druge strane jasnije od bilo čega govori koliko je vaša percepcija života zatvorena za normalno funkcionisanje.
  Ne mojte braniti LSCG, nijeste vi za to.
  Molim vas, pustite da pamtimo doprinos demokratizaciji crnogorskog društva koi je LSCG neizmjerno i iskreno pružao tokom svog rada. Dozvolite da ovaj blog bude ono što je bio i do sada, mjesto okupljanja i slobodnog razgovora ljudi koi žele demokratiju, vladavinu prava i snagu institucija sistema. Oslobodine ovaj blog primitivizma i ne kulture.
  Puni ste, bar prema vašem pisanju, netrpeljivosti, skloni ste uvredama. Iskreno negativno sam iznenađen i začuđen, da može ovolika količina primitivizma doći od dame.
  Nemam šta da vam odgovorim, konkretno, jer se vi niste ni bavili konkretno, onim što sam ja pisao. Iznijeli ste vaše mišljenje o meni na vulgaran način, iznijeli ste vaš sud o Mitropolitu i to je u najkraćem, poenta vašeg pisanja.
  Da vam odgovaram na vaše besmislice o tome da li sam ja veliko Srbin i sve što ide uz ovu inače besmislicu,, neću. Ne pada mi na pamet da se spuštam u dubine vašeg ” literalnog” i emotivno isfrustriranog posrnuca…
  Na kraju, ipak, u prkos svemu, želim da izrazim nadu da je vaše pisanje reziltat vaše dobre namjere da se izrazite sa jedne strane i ne mogućnosti da to izražavanje upodobite manirima koi vladaju u pristojnom svijetu, koi je vama, barem prema vašem pisanju, stran i nepoznat.
  Želim vam svako dobro!!!

 52. Pismen li si Nebojša, blago Slavku …..

 53. Mikica, sjajno! Upravo je izvjesni “NEBOJSA” na ovom blogu nova taktika štetočina po i protiv Crne Gore. Sad više ne bi upalilo sa nastupom Arkana po Cetinjskom manastiru, vrijeme instant političara tipa Božidara Vučurovića iz Trebinja cijih je klonova jedna Kilibardina Narodna stranka bila krcata je prošlost, zaista bi bilo deguntantno nesto takvo isprovatai sa Aćimom Višnjicem, nekad kandidatom za predsjednika Crne Gore spektakularnim Kirom Radovićem, ne ide ni Džomićev nalet i štetočinstvo po Crnoj Gori…. Dakle, “NEBOJŠA” je civilizovan, uglađen, krase ga demokratski kapacitet kakav nevjerovatni Goran Danilović nema :-), on poštuje državne simbole, on je za autokefalnost al kao na demokratski, legalan nacin itd itd…. Sa ovakvom strategijom sve te sline Nebojse po Crnoj Gori su JAKO OPASNE i bez oružja. Ne treba ih potcijeniti.

  Obratite pažnju na citat Nebojse: “Molim vas, pustite da pamtimo doprinos demokratizaciji crnogorskog društva koi je LSCG neizmjerno i iskreno pružao tokom svog rada.” U prevodu, ne bunite se, ne okupljajte se, sve super, sve divno sjajno krasno, samo da Slavko ne obnovi LSCG. To je Nebojsin zadatak.

  Jer, kao imamo Robija Velaševića. Stra bismo to mi htjeli? Kad Robi nije uspio da pokrene sveopste narodne masovne proteste pa ko to onda može?

  I Milačić je održao brifing pa opet nista.

  Koga jos treba i odakle da dovuku? Nisam mnogo obracao paznju na Vanju i njen MANS. Ma jok…. sve je to providno

 54. Uz uvažavanje svih posjetilaca ovog bloga i naravno gospodina Perovića kao autora bloga, neću više odgovarati na pisanja poštovanih LORD i Mikica .
  Oni ili imaju višak slobodnog vremena, a ja želim da vjerujem da je tako, ili su zaista definitivno svoim kapacitetima likovi iz filma ” Kako sam sistematski uništen od idiota”.
  Nevjerovatne su njihove reakcije!!!
  Reakcije na mišljenje običnog građanina koi nema političke ambicije u smislu da se bavi i živi od politike ali koi ima želju i volju za građanskim aktivizmom kao takvim. U suprotnom, bez pokušaja traženja prostora i saboraca za građanskim aktivizmom, moj život kao građanina ne bi bio u potpunosti ispunjen.
  Izvinjavam se svima koi imaju utisak da sam svojom prepiskom iskoračijo iz granica pristojnosti i ukusa.
  Naravno, kako sam više puta rekao ostajem uz ovaj blog, prateći tekstove gospodina Perovića i dajući komentar onda kada mislim da imam šta reći i razmijeniti mišljenje sa svim posjetiocima ovog bloga.

 55. Drago mi je sto smo te ucutkali i ostavili bez argumenata. Neces nam nimalo nedostajati sa svojim podmetanjem građanine Nebojsa.

  Samo drzak covjek moze da odcuti divljanje Rista Radovica i jegovih nalogodavaca u zadnjih 20 godina i oslovlljava ga sa Mitropolit?????

  Najobicniji karijerista i manipulant

 56. Jos nesto Nebojsa da ti rastumacim da ne brkas pojmove i zivis u stranputici; Ovo je gradjanskiaktivizam:

 57. LORD
  Nemojte shvatiti kao komentar jer to nije. Već kao sugestiju.
  Ovdje kao i inače u životu se ne iznose mišljenja zbog nečijeg ličnog ega, već iz potrebe da oni koi čuju odnosno čitaju naše komentare daju i imaju svoje rasuđivanje.
  Zato, ne ” dičite se” vašim ego centrizmom, kako ste me kako vi kažete, ućutkali i ostavili bez argumenata, već ocjenu o našoj prepisci ostavite drugim uvaženim posjetiocima bloga.
  I dobronamjerni savjet, učite malo, o javnom istupu, iznošenju mišljenja, stava, kritike, valjaće vam jer će te kada naučite nešto makar malo, osnovno za početak,, svoim pisanjem i vi sa vaše strane,popraviti kvalitet komentara na ovom blogu.

 58. NEBOJSA I NJEGOVA 4 PRINCIMA
  “Što se tiče mog poimanja Crnogorskog nacionalizma on je sledeći
  1. Otadzbina Crna Gora
  2. Službeno, zvanično pismo – ćirilica ( uz poštovanje latiničnog pisma i njegove upotrebe)
  3 Vladavina prava i moć zakona i institucija sistema a ne moc pojedinca nad institucijama sistema
  4.. Mitropolija Crnogorsko primorska – da trazi autokefalnost – što bi bilo i jeste u skladu sa postojećom crkvenom hijerarhijom i kanonima”

  1. Otadzbina Crna Gora…. Kakva nam je trenutno otadzbina Crna Gora shvatio sam pri odlasku na zavrsni miting koalicije ZA u Podgorici pred sami referendum. Neđe me mučnina i malaksalost vec kroz Budvu uhvatila a zasita me slabost i snaga izdala na Brajicima. Zar da se radujem nezavisnoj Crnoj Gori sa onima koji su me kao djecaka tukli ispred sportskog centra Moraca ’92 godine? Zbog barjaka koji su oni posprdno nazivali “šiptarskim”? Ja sam o svom trosku (a kako bi zaboga drugacije???) krenuo iz ljudskih, slobodarskih, patriotskih razloga na taj miting. Oni su krenuli zbog stanova, sluzbenih auta, ocuvanja privilegija, skolovanja đece po svjetskim metropolama, dobijanaja stambenih kredita, zapošljavanju ljubavnica u državnim dzabalebaroskim institucijama….. Stigao sam do prvih semafora u Pg, zastao i vratio se doma. Glasao sam za nezavisnost al…. Jasno mi je bilo sve vec tada…

  2. Oko ćirilice protiv koje nemam nista i smatram da treba da se ponosimo sto imamo priliku biti pismen narod ( a to na žalost nismo) i koristiti dva pisma, evo ti moj Nebojsa tema za razmisljanje: Od kad se koristi ova cirilica kakvu sad poznajemo u Crnoj Gori? Odgovori mi precizno na to pitanje

  3. Tesko da cemo to ikada dozivjeti. Nikada u nasoj istoriji tako nesto nije postojalo niti je bilo blizu da zazivi. Gotovo da mozes dignuti ruke od toga. Uostalom, uz ogromno divljenje prema Petrovićima, dobro zaboga ljudi, je li ikad u svim tim vjekovima iđe iko u Crnoj Gori imao talenta za slikarstvom recimo? Za muzikom? Za obrazovanjem? Za prozom? U svim tim vjekovima imamo samo Petrovice. Škripi li tu nesto? Neđe se eventualno neda sakriti i ponesto sazna o Radonjicima al postoje stotine slucajeva đe je svaka takva zelja i borba slobodnomislecih ljudi t.j.. Crnogoraca skršena u krvi ponavljam u krvi od dinastije Petrović. Razmisli malo o ovome.

  4. Ta i takva autokefalnost a moram se smijati zaista, ne znam za kog i kakvog vjernika bi bila dobro dosla???
  U vjerskom smislu ne pripadam nijednoj religiji zvanicnoj i smatram ih jednom vrstom politicke obmane radi lakseg vladanja nad istima, al razmisljam iz stava nekog iskenog vjernika kome Radović moze biti poglavar? Bas nikom u Crnoj Gori. Bas ga niko ne bi postovao.

  – Posto te nisam kao ucutkao i imas pregrst argumenata , ocekujem precizne stavove na 1. 2. 3. i 4.-Bez mutljavog govora Svetozara Marovica molim. Jasno i precizno

  Hvala

 59. crkva je po svojoj strukturi i djelovanju parazitska organizacija koja sluzi svim vlastima za sludjivanje sopstvenih naroda. crkva je uz svaku vlast i za nju radi najprljavije poslove. nema to vise nikakve veze sa crkvom koja je preuzela istorijsku ulogu u odbrani crne gore u ranijim vjekovima, i koja je bila narodna, antidogmatska crnogorska crkva. osiromasenoj i odbacenoj radnickoj klasi crkva nista ne treba i ona ce je ignorisati.

 60. Gospodo,

  lagano se privodi kraju bilans stanja u crnogorskom sportu.Sirijski vodja ima svoje
  sportiste.Gadafi je imao svoje.Hosni Mubarak je bio ponosan svojim sportistima.
  Sef svega u Crnoj Gori iscekuje izvjestaje sa borilista kako bi smislio prevaru za
  poreske obveznike.

  Cico Kranjcar kaze da je zadovoljan igrom ali su ga navijaci Albanije zaustavili u
  pobjednickom pohodu.Slicne su izjave Dejana Radonjica sa turnira u Sloveniji.
  Selektori Kadija i Pavicevic sa mladim kosarkasima krah.ali vele da su bogatiji
  za iskustvo.Dusko Vlaisavljevic sa njegovima fijasko.Zorlija Vuletic iz poslanickih
  klupa DPS-a i u svojstvu predsjednika atletskog saveza CG najavljivao je cudo sa
  Marijom Vukovic u skoku u vis.I fijasko.

  Naravno sve poraz do poraza.Ne moze se u drzavi foliranja i foliranata samo od
  sportista traziti posten rad i rezultati a na celu tih saveza sjedjeti hohstapleri i
  nesoji.I sve bi to bilo podnosljivo da sav trosak tih eksperimenata ne ide na ledja i
  bubrege gradjana i njihovih novcanika.

  Gradjani cute i dive se privezanim jahtama u marinama u Buvi i Tivtu.I od toga
  oni samo imaju stetu.

  Posto je vecini tih gradjana dobro jer ih ne vidim da negoduju ja im zelim sve
  najgore.

 61. Pokusacu ovdje postaviti neke zapise koji mi se cine bitnim za ovu pricu. Prvo cu kroz citiranje djelova knjige Momira Bulatovica, za one koji ne znaju , Djukanovicevog I Milosevicevog saradnika na projektu stvaranja velike Srbije , pokusati da pojasnim pozicije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori a sve preko njenog instaliranog bosa –Rista Radovica, zvanog Amiflohije.
  Za uvod citiracu rijeci Slavka Perovica iz ovog teksta,, Sto je bio Slobodan Milosevic sa svojim crnogorskim slugama? Amfilohije bez mantija I nista drugo.,,
  Vazno je reci da su Risto , Milo Djukanovic , Momir Bulatovic , Svetozar Marovic , Milica Pejanovic Djurisici I ostali iz te garde , dovedeni na vodece pozicije u Crnoj Gori , preko UDBE , odnosno SLUZBE, a (ovaj drugi naziv zbog onih iz Sluzbe koji su alergicni na ,,arahaizme ,,)
  E , kako su mladi , lijepi I pametni pocetkom 90-ih instalirani kao drzvani vrh tako je I Risto instaliran kao takozvani Mitropolit SPC a po istom zadatku i cilju –ukidanje , unistenje I proganjanje svega sto je crnogorsko u Crnoj Gori .
  Da nije bilo Liberalnog saveza I Slavka Perovica, taj naum bi jednom zanavijek bio ostavren. Ne bi se sada opet lomila koplja po tom pitanju.
  Elem pomenuti Risto Radovice koga oblace u svestene haljine ne bi li mu sakrili kalasnjikove , dzipove, Karadzice I Mladice , koje nosi u njedrima, igao je vazda ,,siguricu,,.
  Kada je ,,pukla, SLUZBINA osovina Milo & Momo , po svjedocenju Momira Bulatovica , uoci izbora za predsjednika Crne Gore 1997.godine izmedju ova dva crnogorska ,,kuma,, stvari su izgledale ovako.

  ,, U pretapanju kadrova ,,nestajuce ,, i nastajuce ,, Crne Gore bila je zanimljiva i uloga Mitropolije crnogorsko –primorske. Srpska pravoslavna crkva , nadalje SPC, u Crnoj Gori je bila na prilicnim iskusenjima. Godinama je vodjena prica o ,, obnovi,, Crnogorske crkve, a napravljeno je i nekoliko izazivajucih poteza u njenom , (politickom i kvazicrkvenom ) stvaranju . Mitropolija je , mozda i zbog toga, uzivala posebnu paznju i zastitu drzavnih organa.
  U mnogim prilikama sam i rijecju i djelom pokazao da je SPC na korak da bude i rromalno tretirana kao ,,drzavna,,crkva. Taj preostali korak nije bilo moguce preci zbog ustavnog odredjenja Crne Gore kao gradjanske drzave No, u svemu ostalom Mitropolija nije imala stvarnih osnova da se pozali na svoj polozaj. U tim godinama , posebno je Milo Djukanovic insistirao na srpstvu i izrugivao se pojavi,, laznih popova,,.
  Medjutim, na ovim predsjednickim izborima (rijec je o predsjednickim izborima izmedju Mila i Moma 1997.godine a povodom sukoba oko kontrole medjunarodnog sverca cigareta) ,primjedba S.R. , iza njega,,(Mila) su najglasnije stale one snage koje su stvarale Crnogorsku crkvu. ..
  …Pred sam kraj kampanje , patrijarh srpski, gospodin Pavle , primio je u zvani nu posjetu Mila Djukanovica i Svetozara Marovica. Ova dvojica su se sretno smijesila sa kanabeta u Patrijarsiji , a slika je emitovana u dovoljnom broju puta da se kaze da oni nisu,,antisrbi,,. Mitrpolit Amfilohije je, sasvim nedvosmisleno , podrzao Djukanovica , sto je izazvalo bijes mojih pristalica i znacajno mu umanjilo ugled medju sirokim slojevima stanovnistva…
  …Kasnije se Njegova Svetost , u svom poznatom stilu , zalio da su ga ,,prevarila ona dva mangupa,,(misli se na Djukanovica i Marovica)- svjedoci bivsi predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic u knizi pod naslovom ,,Pravila cutanja,,.
  Poznato je da je nakon pobjede Djuaknovicevog krila , DPS pozlatio zvono na hramu koje je Risto i SPC gradila po ugledu na ,,hramove,, u oblastima koje su velikosrpskim projektom proglasene teritorijom srpskog naroda. Slican hram je gradjen u sred Pristine , i to u vrijeme pune represije koja je sprovodjena nad Albancima Kosovu od strane srpske vojske i policije.
  E sada se ponavlja , ili se tako cini, faza koju je Momir Bulatovic vec spominjao a to je proglasenje SPC ,,drzavnom,,crkvom sto je na neki nacin i ozvaniceno na poslednjem kongresu Djukanoviceve DPS interesno mafijaske grupacije.
  Taj potez se moze razmatrtai iz dva ugla-prvo,kao betoniranje temelja mafijinih u Crnoj Gori kroz krunisanje Rista i njegove organizacije, nastale na temeljima ratnog i antiranot profita, u crnogorsku autoklefanu crkvu i drugo,’potpunu izolaiciju i marginalizovanje Crnogorske crkve a uz pomoc SLUZBE koja obje ove organizacije i inace drzi na ,, uzdama,,.
  Tako se moze desiti da na ,mala vrata,, ponovo u Crnoj Gori zapocne projekat gasenja ove drzave a sve preko istih suigraca u SLUZBI , ciji je centarfor Risto Radovic. Go za ukop ,, Crnoj Gori na ovaj nacin, zadace niko drugi do Milo Djukanovic cime ce se on zapravo samo rotirati na pocetnu poziciju iz krvavih 90-ih godina.
  Jer , biti suigrac sa Ristom ne znaci nista drugo nego zabit glogov kolac u srce Crne Gore i svega crnogorskog.
  Podsjeticu da je Risto jedan od glavnih igraca SPC kada se govori o definisanju ratnih planova i sprovodenja projekta velike Srbije u djelo. On je pravo iz Bjeline po kojoj su jos lezali lesevi tek poklane muslimanske nejaci, u manstir svetog Petra Cetinjskog doveo direktno ratnog zlocinca i UDBINOG sluzbenika Zeljka Raznatovica Arkana sa cijih ruku je jos tocila krv ztrava tek zapocetog genocida u BiH.
  Da ne nabrajam Ristovo zalaganje u Skusptini Crne Gore da se ne prekidaju ,,vjekovne veze sa srpskim narodom u BiH,, a koje su morale biti prekinute usljed sankcija koje je medjunarodna zajednica uvela SR Jugoslaviji-Srbiji i Crnoj Gori zbog podrske Karadzicu i Mladicu.
  O ulozi SPC u krvavim balkansmim ratovima postoji niz sacuvanih dokumenata pa da na sirim sada pricu.
  Moram podvuci da je zacudjujuce da se do danas, 16 godina od agresije na BiH I 12 godina od rata na Kosovu, ni jedan vjernik SPC javno ne oglasi povodom ratnohuskacke uloge vodjstva SPC u ovim zbivanjima. Niko ne rece da Risto ne moze biti tamo dje je.
  No , ti i takvi vjernici sa takvim ,,vrhom,, znak su da se ova svijest predvodjena Ristom nidje makla nije , ni traga od kajanja zbog pocinjenog.
  Da se primijetiti da sluzbe sada rade na istom zadatku- sto vise zatomiti, zatamniti, zacrniti sve stoje LS CG I Slavko Perovic izvukao na povrsinu iz stogodinjeg mraka, zatrapiti i C od crnogroskog , Slavka Perovica proglasiti glavnim krivcem za srpsko –crnogrske podjele , prezivjele Liberale proglasiti ekstremistima i ponovo vratiti Crnu Goru na pozicije sa pocetka XX vijeka.
  A sve s jednom i jedinom nadom i ciljem da mafija zivi duze –makar za jedan dan.
  Bilo bi jos dosta toga za ispricati – o tome kako je Risto , pred popis stanovnistva 2003 .godine doveo patrijatha Pavla da kroz Crnu Goru ,, drze molebane,, ko je ko i kako ce se narod izjasnjavati te kako sam u to vrijeme kao urednik u TV Niksic odbila da taj medij pretvorim u njihov propagadni prostor.
  No, svete se i svetili su se . Interesanto je da su , u vrijeme kada sam procerana sa Cetinja, oba advokata koja su zastupala Radio Cetinje bili advokati iz tima koji zastupa SPC dok je vrla sefica tog radija bila kadar Narodne stranke, one koju je , po priznanju njenog sefa Novaka Kilibarde, formirala UDBA.
  Toliko za sada, mislim da je dobro da se u arhivu ovog bloga nadju i ciitati i svjedocanstva iz vremena koja nijesu tako daleka. Jer, upravo prica Slavka Perovica o knizi Sava Brkovica pod naslovom,, O postanku i razvoju crnogorske nacije, svjedoci o brisanju i unistavanju dokaza a poradi kratkog pamcenja kojem su skoni Crnogorci , ,u izumiranju. ,,

 62. VEČERNJA STROFA ZA SONJU

  I da nije doša’ Risto, sve bi ođe bilo isto,
  nije crkva što je bila, Sotona nam posla Mila.
  Prođe evo dvades’ ljeta, kako se ka’ kokot šeta,
  po živcima on nam skače, čas slabije, a čas jače …….

 63. Fantom, oni su dovedeni i instalirani sa istim ciljem.
  A vec kada se javih , moram citirati jednu jako interesnatno zapazanje Momira Bulatovica o Djukanovicu, takodje ispisano u ,,Pravilima cutanja,,

  ,,Odavno je poznato da nekim ljudima za spas sopstvene glave nijedna tudja nije skupa .Djukanovic je pripadao takvoj vecini i to ne mrzovoljno , vec sa punom mjerom javne licne strasti.,,

  Interesantno je jer je napisano poodavno a pomenuti jos uvijek vlada Crnom Gorom. A glave kod nas sve jeftinije.
  Bilo bi lijepo da i Djukanovic napise knjigu sjecanja da vidimo ove gore pomenute likove i dogadjaje i iz te prizme.
  A mozda bi poruka sa poslednje stranice Momirove knjige bila korisna za Svetozara Marovica , pa evo, kad svrati, nek procita, cisto da je onako,,filosofski,,izanalizira. Mozda i prekrsi ,,zakon cutanja,,

  –Pravila cutanja postoje da bi se nekada prekrsila -poruka je Bulatovica.

 64. POPODNEVNA STROFA ZA SONJU

  Ne piše ti Milo knjige, njega more druge brige,
  da što više šklapi para, tu velikog ima dara.
  Možda Aco nešto sroči, ispale mu grdne oči,
  kad ozida kuća trista, na groblju mu nikla bista …….

 65. Sonja,

  sve sto ste napisali je potpuna istina.Crkva na celu sa Ristom je sirila UDBA-sku
  pricu da su Milosevic i Momir komunisti a da je Milo cisti srbin koji mora pobijediti
  u Crnoj Gori a Karadzic u BiH i tako zajednicki srusiti Milosevica.Tu pricu je dugo
  podrzavao i zapad.Uopste im nije smetalo cime se bavio i sa kim je to radio.Mila
  je tada naravno zahvaljujuci UDBA-skoj prici i kontaktima sa njom podrzali i oni
  krugovi eksponirani oko Mirasa.Na zalost koristili su laznu pricu da Milo hoce da
  gradi Crnu Goru a da smo mi liberali i Slavko ljubomorni.Ja ga tada nijesam
  glasao i to sam rekao Slavku zasto.I danas tvrdim da je tadasnje vece zlo pobijedilo
  mi bi danas imali prosperitetnu slobodnu i demokratsku drzavu bez zasluznih
  sticung crnogoraca sa spomenicama koji imaju drzavu kao imovinu.Naravno debelo
  utamniceni bi bili Milo Sveto i Momir.

 66. Tako je ! Pobjedio je Milo na predsjednilkim izborima koje je pokrao . Mi danas živimo posljedicu pokradenih izbora .

 67. Milo je proizvod mafijaskih stuktura pod okriljem drzave. Oni su nas pokrali i kradu nas svaki dan. Milo je nebitna bitanga, treba demontirati mafijaske tajne sluzbe koje kao hobotnica imaju krake u svakoj porodici u crnoj i tako drze svojim marifetlucima sve pod kontrolom ,cineci razna zlodjela.

 68. Milo nije nebitna bitanga , nego glava i koordinator mafijaškog projekta . Bez njega njegova bi partija bila nula i mafija bi bila nula . To zna odlično i njegova partija i njegova mafija i zato se neće nikad pokupusat između sebe – a posebno ne protiv njega .

 69. Kela i Cicak,

  uopste je nebitno kako je pobijedio.Cinjenica je i jako je bitno da on vlada punih
  DVADEST i vise godina.Momira Bulatovica nema na vlasti u Crnoj Gori vise od
  PETNAEST godina.Znate da se Djukanovic dicio kako savezna drzava i njeni
  zakoni ne vaze u Crnoj Gori.Naravno prilikom prikupljanja glasova pred izbore
  naivnim je preko UDBE sirio pricu o okupaciji od Srbije i njenih ljudi.Koliko znam
  Momir Bulatovic,Pedja Bulatovic,Zoran Zizic i ostali iz zajednickog DPS-a nijesu
  iz Srbije i nijesu to bili dok su bili zajedno.

  Degutantno je i deplasirano zlocinca,kriminalca i pljackasa Crne Gore tretirati na
  bilo koji nacin osim kao najvecu nesrecu za Crnu Goru i veliku stetocinu.On je
  nakon svrgavanja Bulatovica privatizovao i poklanjao hotele i preduzeca njegovim
  sticung crnogorcima i zasluznim za stvaranje privatne drzave. Naravno nesebicno
  su mu iz samo njima znanih razloga u svemu pomogli muslimani,bosnjaci,albanci
  i hrvati.Oni danas traze dzelata medju nama koji smo tada bili njihovi zastitnici i na
  sve nacine hoce da krivicu pripisu drugom kako bi zastitili Djukanovica.Meni ta
  njihova racunica nije jasna.Nek im je sa dzelatom srecno druzenje.

  Po neko je zaboravio kako su liberali za Djukanovica bili nacional romanticari.Dugo
  je Slavko po UDBI ljubio sahovnicu dok je Djukanovic mrzio sah zbog sahovnice.
  Mozda je neko i naivan dovoljno da se zadovolji cinjenicom da postoji Crna Gora
  kao samostalna drzava.Da ali je danas vise zavisna od volje Djukanovica i njegovih
  kumova i prijatelja nego sto je bila zavisna od Srbije u drzavnoj zajednici.Sam je
  Djukanovic odbijao da sprovodi iste one zakone koje je izglasao u tadasnjoj
  zajednici.Hajde da vidimo danas da li mozete da ne postujete zakone koje je
  Djukanovic donio voljom svoje vecine koju je formirao sa neprincipijelnom
  koalicijom SDP-a i manjinskih stranaka koje je nekad tenkovima i oklopnim
  policijskim vozilima razgonio po trgovima gradova Crne Gore samo zato sto su
  trazili slobodu,demokratiju i formiranje svoje drzave.

  Nek im je srecno i dabogda im se ponovilo.

 70. DVIJE STROFE ZA ENGLEZA, KELA I ČIČKA

  Bitanga je bitna Milo, tako je to dosad bilo,
  kako dobi nije bitno, samo kad bi broja’ sitno.
  Nego neće dragi Čičak, ti Inglišu i moj Kele,
  još će nama skakat’ čmičak, iz Unije tako vele …….

  Bože dragi ima li te, ispala ti oba oka,
  što dozvoli da se sprda, s nama svima ova stoka?
  Dabogda ti doša’ śutra, o jadu te zabavio,
  dočekiva’ sa njim jutra, a po noći vino pio! ……

 71. Sva ta bagra u svim tim mafijaškim tranzicionim državama stupila je na scenu 1989. godine kada su zapadne službe preko tajnih službi bivših komunističkih država instalirale svoje kompradorske uslužne režime sa ciljem da se spriječi masovna mobilizacija radništva i naroda i revolucija u svim tim zemljama koja bi svrgnula dotadašnje režime. Zato su izabrali rat u Jugoslaviji, zato su u Rumuniji revoluciju zakočili i samo promjenili košulju dotadašnjim članovima Čaušeskuovog režima sa proimperijalističkom ” opozicijom “. Isto je uradjeno u Srbiji 5. Oktobra. Narod i ” partije ” u revolucijama nemaju uvijek iste ciljeve i to je ono što je ove države odvelo u ruke mafiji. Zato su danas sve arhive tajnih staljinističkih službi u rukama CIA i njima vladaju ovim prostorima. Izdanci tih službi danas su zagovornici ” slobodnog ” tržišta i liberalne ekonomije, EU i NATO. Njihove službene ” opozicije ” jednim dijelom obavezno moraju biti šovinistički obojene.

 72. Jedini način da se narodi oslobode i svrgnu te uslužne i kompradorske režime i njihove ” opozicije ” i ” civilne sektore ” jeste njihov bojkot, masovna mobilizacija i zajedništvo, predavanje birokratskim kadrovima vlasti okupiranih sindikata u ruke radnicima i uspostavljanje demokratskih socijalističkih radničkih država. Za odbranu preostalih tekovina i povratak i osvajanje novih/starih tekovina koje je iznjedrila višedecenijska radnička borba koja je bila sklještena i opstruirana kako od degeneracije staljinističke birokratije tako i od imperijalističke buržoaske politike. EU će brzo gorjeti u plamenu masovnih radničkih pobuna.

 73. Bravo Fantom ,
  ova ti je antologijska . Nadam se da ćeš ponovo učestat sa pjesmom ko nekad na DNMN . Kad nas sve mrak dovati kad pogledamo đe smo , stigne lijek i smijeh od tvoje poezije .

 74. Gradjani,

  u nekom od ranijih komentara pisao sam o akademcu kopnene vojske koji
  rukovodi policijom.Sad kad se desio pozar na skladistu ptivremeno oduzetih vozila
  sve sto sam pisao potvrdilo se nazalost.Nepismeni kaplar koji je po zamisli sefa
  svega u Crnoj Gori trebao da izda naredjenje da policija udari na narod ukoliko
  dodje do problema prilikom formiranja privatne drzave reagovao je na slican nacin
  ustvari nepravnicki.Prvo je tvrdio da je policija od AMS Crne Gore uzrla na tu
  parcelu na koriscenje dok je jos bila u sastavu Ministarstva unutrasnjih poslova
  te je dalje koriscenje nastavljeno saglasno USMENOM UGOVORU.Mozda je on
  na vojnoj akademiji izucio takve USMENE UGOVORE i vidi se cesto ih koristi u
  stvarnosti.Sjetite se prisustva u stabu DPS-a u Mojkovcu prilikom potonjih
  izbora.Poznato je njegovo garantovanje licne bezbjednosti otpustenim
  policajcima koji su svjedocili oko sverca nafte i cigareta prema Kosovu.Da li ste
  zaboravili njegove reakcije na prijetnje njihovog pulena Aca Mrkica oko sverca
  cigareta iz fabrike duhana u Mojkovcu kao i napada na ekipu Vijesti kod magacina te firme u Donjoj Gorici.Sjetite se reakcije njega i policije kada je
  serif Mugosa napao novinara Vijesti uz asistenciju sina diplomate sa pistoljem u
  ruci.

  E pa gospodo dok god budu gradjani Crne Gore koji placajuci porez hrane na
  mjestu direktora policije nepismenog Veljovica to tolerisali oni ce im ubuduce
  paliti privremeno oduzeta vozila i upucivati na ostvarenje naplate stete kod
  raznih odgovornih normalno trazeci da se postupa po USMENOM UGOVORU
  koji je sacinio bas on tenkista Veljovic.

 75. Risto Radovic je jedna spodoba , odnosno sluga necistog…
  Njegovo obrazovanje je kao matematicara kod kojeg su 2+2 pet-sest….
  Neki Nebojsa ga nesto brani…Znam ka odlicno personalno i neposredno iz vise prilika a i te velike vjernike oko njega.To je jedna horda koju za koju bi mi trebalo mnogo vremena i napora da je opisem.Da budem realan ima jedan dio sto je jako pobozan ili se tako prave i mislim da su to Srbi .Ali moze se osjetiti daje to iskreno i da nisu nasilni.To je 0.1 posto…Ostalo je jedno grupno zamajavanje koje se rijetko vidja.To sto se tice Rista…

  A…Usmeni ugovor…Ovo cuh veceras na dnevnik….Pa kad su nepismeni.

 76. http://www.filesonic.com/file/1657881714
  http://www.filesonic.com/file/1657881724
  Evo ja sam se potrudio za linkove gore pomenutih knjiga!

 77. Svaka cast za tekst.

 78. Koliko li će ološ sad morat da plati vlasnicima tih auta …Ja viđeh tamo jedan maserati spyder, četiri ili pet porsche cayene, skoro desetak mercedesa m class. Auta na stotine, meleoni eur odoše iz budžeta na ovu zajebanciju

 79. TRI STROFE PO RECEPTU, DA SE KELA MALO LIJEČI

  Pjevaćemo nego što bi, jer nećemo bogme plakat’
  biće neko da u mooda, čak i Milu šibne lakat.
  Tirani su svi riknuli, za śemena ni on nije,
  puknuće mu pogibija, da li prije, il’ kasnije …….

  Davno je on prevršio, preko čepa svaku mjeru,
  naći će se od nas bolji i da njemu čapru deru.
  Kada dođu “partizani”, pomoći mu niko neće,
  ni četnici nisu Kralju, zemaljska se kugla kreće ……

  Ne zna jadan šta ga čeka, ka’ što nije Čaušesku,
  mogao je otvoriti, veresije plavu svesku.
  Nego neće glup je mnogo, a možda mu Brano ne da,
  pusta vlasti teška drogo, ti si slađa i od meda ……..

 80. Instalirajte crnogorski font u vas racunar:

  http://www.mediafire.com/?x6819889r9wx6ds

  😉

 81. POLA STROFE ZA F(R)ONT

  Font domaći ne treba mi, insertovat’ mogu vazda,
  crnogorski front je želja, na kome će puknut’ GAZDA ……

 82. Pravi dukljanski tekst… Znate li vi koja je ovo godina? Ovo Amerima igrate dupli pas! Steta, oni misle da ste neupotrebljivi.

 83. Gaetaš
  Poštovani.

  Baš je lijepo i razdragano pročitati kako ste eto uspjeli da ” provalite” kakav je ko vjernik, još i licitirate procentima, svaka čast.
  Vi ste vjerovatno, ” srećan čovjek”.

  Želim vam sve najbolje!!!

 84. Gaetaš – uzgred, ako me već pominjete, molim vas, uložite makar minimum napora i pročitajte šta sam pisao.
  Nemam potrebe ja da branim Mitropolita od bilo koga.
  Pisao sam o jedinom mogućem kanonskom procesu dolaska do Crnogorske autokefalne crkve.
  Ostalo je prepisivanje i polemika, na momente vulgarna ali ne sa moje strane, sa za mene uprkos njihovom izražavanju, poštovanim posjetiocima bloga.

 85. SAMO ZA NEBOJŠU I DRUŠTVO U ĆOŠKU

  Sve da ‘oćeš branit’ Rista, odbranit’ ga moga’ ne bi,
  nek’ ti bude savjest čista, savjetujem Nešo tebi.
  Politikom taj se bavi, još iz Vršca kada dođe,
  nevjernike on pomami, vjernicima život prođe ……..

  Svještena su lica nekad razvađala zavađene,
  Mitropolit crnogorski razočara davno mene.
  Mnogo voli on komandu, kao da vojnik neki,
  bolje da se približio Vatikanu ili Meki ………

 86. Praznoslovljeno, pa ispravljeno …… 🙂

  Svještena su lica nekad razvađala zavađene,
  Mitropolit crnogorski razočara davno mene.
  Mnogo voli on komandu, kao da je vojnik neki,
  bolje da se približio Vatikanu ili Meki ………

 87. Fantom
  Poštovani iz prvoga reda!!

  Vaše stihoklpestvo je identično onom koje su nakada a i sada povremeno, sklepali takozvani velikosrbski patriotski stihoklepci okupljeni oko šerpe u kojoj se krčka pasulj, sa sve sirom i rakijicom na stolu i ” patriotizmom” na pijanim usnama.
  Istini za volju, motivi i ” teme” stihoklepanja se razlikuju ali zaudaraju na isto na PRIMITIVIZAM!
  Manite se ćorava posla i dozvolite da ovaj blog bude mjesto za priču primjerenu vremenu u kojem živimo.

 88. OPROŠTAJNO KLEPANJE OD DRUGA NEBOJŠE

  Nemoj da se odmah ljutiš, poštovani druže Nešo,
  no sa Ristom čorbu spremaj, koristite isti rešo ……
  Dohvati se pravopisa, nemoj da si ćutuk više,
  bar nauči da je krivo, kada neko “srBski” piše ……

 89. Fantom –
  Vi baš imate slobodnog vremena i ” utrenirali ste se” za kuckanje.
  Nije to loše!!
  Što se mene tiče, slobodno, ponešeni inspiracijom na vašim “poetskim visinama trice i kučine” nastavite sa ” stihovima”.
  Stihovi obično govore o pjesniku.
  No, vi ste i u ovom slučaju iziuetak.
  Vaši ” stihovi” ne govore ni o kome jer nema ni stihova kao takvih a ni pjesnika kao takvog!
  U svakom slučaju, nastavite sa pokušajima, jer i ćorava koka ubode po koje zrno, pa će te i vi vremenom napisati nešto smisleno!!

  Sve najbolje vam želim, naravno!!!

 90. Gradjani,
  pogledajte notornu laz u vezi sa istrazivanjem o povjerenju u policiju na cijem
  je celu tenkista Veselin Veljovic.Neko mu je sanuo da mora imati neku vezu
  sa pravnom naukom te mu je hitno sklepana magistarska teza koju ce braniti
  pred profesorom visokog rejtinga u pravnim naukama Rankom Mujovicem.

  Vidjeli ste kako i koliko gradjani vjeruju policiji.Sve bi ovo bilo mozda i
  prihvatljivo da nije cinjenice da se maltene svaka zaplena droge ili robe
  za krijumcarenje a najcesce cigareta kao akcizne robe veze za policajce.
  Moramo li podsjecati koliko je do sada policajaca procesuirano povodom
  sverca opojenih droga i sverca cigareta.Pa ko to onda pomaze na granici
  svercerima ako ne policajci.Ko ima prava kretanja na granicnoj liniji ako ne
  policajci.Sta su svjedocili otpusteni policajci iz Rozaja kojima je prijeceno i
  koji su radi licne bezbjednosti i pored fiktivnih garancija direktora policije
  Veljovica maltretirani pa su zbog prijetnji morali napustiti Crnu Goru.

  Ovo istrazivanje kao i ona koja radi nadaleko cuveni profesor sa nekoliko
  stanova Milos Besic koga proziva Miomir Mugosa su u najmanju ruku sramna
  i smijesna.Dok nas Besic ubjedjuje i pored vidljive bijede i jada da dobro
  zivimo tako nas oni ubjedjuju da gradjani vjeruju policiji Veselina Veljovica.
  Vjeruju mu u profesionalnos posebno kad se uzme u obzir da je rijesio
  proslogodisnje ubistvo neduznog mladica iz Niksica u cafe Palma u Budvi.
  Naravno mora mu se odati priznanje kako je brzo saznao odakle je pusten
  snimak svadbe postenog Safeta Kalica na kojoj u ime sefa prisustvuje
  njegov sef obezbjedjenja Ljubisa Mijatovic a u ime Duska radijatora koji
  daje koncesiju za Sjov posao prisustvuje Zoran Lazovic.Odmah je Veljovic
  ulovio Vanju Calovic drzavnog neprijatelja.Mora mu se priznati da uporno
  radi na otkrivanju ubistva Zorana Becirovica u Budvi inace licnog prijatelja
  sefa svega u Crnoj Gori.Trazi se i ubica kosarkasa Jovanovica i Mijatovica
  iz Njemacke.Paralelno se hapse dileri koji prave konkurenciju kupleraju
  odbjeglog Djukanovicevog poslovnog i licnog prijatelja Stanka Subotica
  koji to organizuje za visoko platezne goste u Vili Montenegro na Svetom
  Stefanu.

  Priznajem ubijedili su me da je auto put prema Beogradu remek djelo
  Lompara i SDP-a.Da su hoteli dati Draganu Brkovicu na gazdovanje
  pravi pogodak.Eto ih svi rekonstruisani i puni gosti.Kombinat aluminijuma
  nikad produktivniji.Boksiti se smjeskaju biznismenu Daki Davidovicu koji
  je reputaciju stekao baveci se svercom oruzja cigareta i alkohola.Primorka
  Bjelasica i druge firme u rukama Nebojse Boskovica cuvenog po pratnji
  cisterni sa naftom koje su svercovane za Kosovo danas izdisu a radnici
  spavaju po ulicama.Vesko Barovic unapredjuje ugostiteljstvo Cetinja,Radu
  vodu je vinuo do nebeskih visina a u solani u Ulcinju vise nema grama soli.
  Za analiticare Besica i druge to je dobra i izgledna perspektiva posebno
  kad se zna da je on za angazman kod ANB-a koji mu je obezbijedio Srdja
  Darmanovic i Veselin Pavicevic dobio stan u Podgorici i veliku apanazu a
  za gradjane prevara koju im filuju identitetskim pitanjima nacije i jezika.

 91. Nista bez bunta tipa Anamalit, to je jedini izlaz, jos kad bi se to i u Tuze desilo smirilo bi malo te lopuze iz DUE i vozda Ferha…pihhhh

 92. Nijesi ti za stiha Nebojša no za kakvu drvezinu , vucibatino !

 93. Postovani citaoci ovoga svetog i uvazenog bloga,zajedno sa uvazenim nasim dragim,ipak dragim,neprijateljima,zelio bi da se obratim za stepenik v ise uvazenom “nebojsi”. Kao sto su, Nebojsa bili propagandno ponesena (neko rece mislim Balasevic… j…. se devedesete) covjekolika bica i to zamislite od krvi i mesa – te godine kad smo mi bili najvece “smece” pazite “smece” a ja nemam toliko godina da mogu da imam dovoljno odgovorsnosti za sve sto se desavalo nas dobri Nebo! Drago mi je da si jedan OD NAS! haha–misli se na citaoce bloga kojega da nije, pitam se sto bi bilo.. Digresija – Besic – a dobro ga znamo GOSPODO – jednom prilikom sasvim opusteno rece da se pokazalo kao da je doslo vrijeme da se pokazala potreba za jednim novim liderom neukaljanim – misli se na obraz – ahahahaha.. pa jeste li vi ljudi normalni????? Ko je vise od LSCG i ovog covjeka koji (imajte srece) nam i dalje pise, mogao da utice na jednu veliku Istinu. Devedesete – ljudi nije bilo ni interneta ni mobilnih operatera – SAVRSENA KLOPKA! Klopka u koju su se svi narodi i narodnosti SFRJ upetljali, i niko se, osim Slovenije – a i to je jedno veliko pitanje pod kojim uslovima – se nije otpetljao! Da ne mlatim o tome kako to odgovara “susjedima” i nama samima – misli se na Djukanovica – Mila Djukanovica i ostale mafijaske osramocene familije direktno PAZITE – D I R E K T N O odgovorne i sa ostalim slugama uvucene u sveopsti haos i beznadje bez ikakvog moguceg nacina ili sistema – kako god ocete, da dobijemo tracak,nas mali dio.- nas svemir slobode – zauvjek mir i smrt nacionalizmu! Shvatili smo – postovani citaoci ove nase jedine svetinje – da niko nama ne moze pomoc osim osnih snaga koje se nalaze u nama! Ne zaboravite unutarnji strah je najveci neprijatelj! Neprijatelj! Znaci – Ljudiiii JA CU – ako nece niko od vas.. Zaboljele su sve ove godine!!!!!!

 94. kela –
  Poštovani mudri i nadasve intelektualno potkovani građanine.

  Vaš intelekt, sudeći po ovakvom obraćanju nema premca u svojoj dubini, jami, ponoru, bespuću!!!

  Sve najbolje vam želim!!!

 95. kela –
  Još nešto da vam kažem, ili možda da vas upitam.
  Recite mi, ako može bez izliva vulgarnosti, šta vas motiviše da mi se obraćate na ovakav način. Umijte li drugačijim rečnikom da komunicirate? Ako je odgovor negativan, što će se vidjeti u vašim budućim komentarima, onda su, plašim se, kritičari demokratije kao vladavine naroda, bar teoretski, bili i jesu u pravu kada tvrde da nije poželjno baš svakome dati pravo glasa za opšte dobro. Ovim što ste napisali, vi ste idealan, tako reći školski, primjer za navedeno.
  Ako je vaša reakcija, trenutak slabosti, onda se zapitajte da li imate građanskog kapaciteta da svoje slabosti prevaziđete i da komunicirate pristojno ovdje na blogu.
  Ako se ne slažemo o nekim pitanjima, da li to znači da se trebamo vrijeđati?
  U koliko nađete vremena i mogućnosti, makar malo razmisilite o ovome što sam vam pisao.
  I IZNAD I PRIJE SVEGA, SHVATITE DA SVOIM NAČINOM PISANJA DAJETE PEČAT OVOM BLOGU. GOSPODIN PEROVIĆ, SIGURAN SAM, NIJE POKRENUO OVAJ BLOG DA ON BUDE LIJEK FRUSTRACIJAMA NAJNIŽE VRSTE POPUT VAŠE. POŠTUJTE TO AKO IMATE I MALO POŠTOVANJA GRAĐANSKOG, PREMA ONOM ŠTO U POLITIČKOM SMISLU PREDSTAVLJA GOSPODIN PEROVIĆ PA I LIBERALNI SAVEZ CRNE GORE U VREMENU SVOG AKTIVNOG POLITIČKOG RADA.

 96. Ma nebojsa ne mozes za olosem lijepo, nego istom mjerom, ustvari jos zesce da ga pometes da se ne vrce vise ovamo

 97. ,,Mitropolit Amfilohije, je jedan od vrsnih teologa, obrazovan čovjek koi govori više stranih jezika i uvažen kako u hrišćanskom ( kanonskom) tako i u islamskom svijetu. ( molim vas samo da ove moje rečenice ne stavljate u dnevno politički kontekst jer za mene religija nije stvar dnevne politike). ,,
  Vi o Ristu Radovicu govorite na ovaj nacin, o osobi koja bi u svakoj nomrlanoj drzavi morala odgovarati za sirenje ideologije cijii je rezultat na stotine hiljada mrtvih , o osobi koju bi,,njeno stado,,proceralo da nije na istim talasima , da ne odobravaju sve ratne zlocine i ratne zlocince kao sto su Karadzic i MLadic. Malo Vam je receno sto bi vam trebalo reci jer vase nastojanje da sebe perdstvite kao gradjanski opredijeljenui osobu je vrijedjanjje inteletka i kod trogodinsjeg djeteta, Zato ne pokusavajte ovdje igrati na te vase vec odvano prepoznate karte. Prevare tog tipa odvano si prepoznate. To ,,sjeme,, obmana ,,ne nice ,, ovdje!

 98. Nebojsa, ne kaze se rečnik nego rječnik, ne kaže se dvesta nego dvjesta… Tu sam za svaku pomoc i savjet, slobodno mi se i obrati za sve nedaće i zavrzlame koje imas.

 99. Nebojša ( možda i Medojeviću , i on zbori dvesta i ovde ) bolje se ti upitaj kakva je svrha tvojih danonoćnih kenjada na ovome blogu . Zadatak ti je znan ko i nama koji vidimo šta ti je namjera , ali svrhu ne možeš da ostvariš jer ovđe maloumni ne dolaze . Prema tome , ostaje ti samo jedno pitanje – čemu ova zaludna rabota ?
  Loci , lutko , iz koje li si septičke jame ti izronio ? Ajde pod poklopac , da ne skačem na njega .

 100. Gradjani,
  taman kad sam pomislio da je krvavi pir u Budvi zavrsen za ovu godinu i kad je od
  odabranih u anketama po Besicevoj metodologiji tenkista Veljovic dobio pohvale i
  visoke ocjene za profesionalnost i stanje bezbjednosti u Crnoj Gori umalo da
  muceni prodavac naocara i majica Banovic zvani Cetinjski strada u sacekusi.

  Samo kod nas i nidje vise se ne moze voljom nekog pojedinca iz vladajuce
  hijerarhije od dilera soba na ulicama Budve,trgovca kradenih naocara i garderobe
  postati graditelj i investitor kao sto je nesrecno ranjeni Banovic postao.Da ga te i
  takve okolnosti nijesu vinule u svijet maste i kvazi Cg elite on bi bio skromni
  momak koji se bori da nesto zaradi radeci poslove na ivici zakona ali ne opasne
  po zivot.Medjutim bolescu koja je epidemijski otvovala Crnu Goru zahvacen je i
  njegov nejaki organizam.Nema njegov organizac antibioticku zastitu sefa svega
  u Crnoj Gori kao sto imaju neki drugi.Vjerovatno se zanio u zelji za visom
  kategdrijom zivljenja i neko mu se isprijecio.Cak i antibioticka zastita sefa svega
  u Crnoj Gori nije dovoljna garancija za uspjesno izljecenje od bolesti koja ubija
  po Crnoj Gori.Dokaz za to su Baja Sekulic i skoro likvidirani Dragan Becirovic.

  Ili su se stvari otele kontroli ili su pokojnici presli liniju tolerancije kada se
  aktiviraju strogi kodeksi za izgrdnike gdje se u nekim organizacijama gube
  glave kao znak upozorenja drugima za eventualno slicno ponasanje.

  Svaka cast direktoru policije koji se ovih dana vrlo uspjesno nosi preko svoje
  portparolke Ralevic sa zavjerenicima na cijem celu je ministar Ivan Brajovic.

 101. Da se oće sva banda poubijat pomeđu sebe – ali da ne strada obični svijet , no neće . Onog Delića izgleda ne mogu olilat , a da petoro nevinih ne strada .

 102. Ma jebite se , Devedesete , i vaša priča je gotova.
  I dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova.
  Kad zakon metlom zamane. Ili ih pusti da se međusobno tamane.
  Što ima svojih prednosti.

 103. E VIVA! UZ TEBE SMO SLAVKO!!!!!!!! BUDVA JE UZ TEBE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 104. POLIGLOTSKA STROFA ZA SONJU

  Risto jeste poliglota, on jezike zbori mnoge,
  al’ udavi na maternjem, sve zbog slavne srpske sloge.
  Kad bi samo priča’ grčki, lakše bi nam puno bilo,
  kao što smo vazda happy, kad engleski parla Milo ……

 105. Ah vukale, vukale, grozdje je mnogo kisjelo.
  Kad ne mozes ni da ga gledas, a kamoli da ga okusis, ti ga ono cisto po crnogorski nipodastavas i omalovazavas i trudis se da mu sto vise mana nadjes.
  Mislim da bi danas i ARISTOTEL u crnoj dozivio da bude proglasen budalom i sta sve ne.
  Svoju nesposobnost i nerad prikrivate lajanjem na sve sto odskace u pozitivnom smislu.
  Sposobnima nedate naprijed, a propale zalite ito lazno, kao sto vam je sve lazno, jer vas ne mogu ugroziti.
  Da mozete i na Sunce bi pljunuli, nista vam sveto nije.

 106. kisjelo je groydje ali je kisjelo je gledat tu budalu kaoko sa takodje budalom od tadica dolazi da sa budalastim popovima ubje]uje po Pivi ljude u njihovu nacionalnu pripadnost. U pravu si kad mislis da su jos vece budale one koji im se dive. O tome je rijec. Ne bave se oni samo onim sto su svojim trudom stekli, Sad ce v jerovatno ti strucnjaci progovorit koju o jeziku, a onda mozda pozvat i na neki boj. Na sunce najblje pljuju oni nebeski koji su mu najblizi.

 107. Prijatelji,

  pustite Rifata Rastodera koji je u ime SDP-a clan radne grupe za
  uskladjivanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom Crne Gore da se
  on izbori za ravnopravnost jezika i crkve.Dok smo mi na celu sa Slavkom
  o tome pricali on i njegov Ranko su se posprdivali da bi se sad sa DPS-om
  udruzio i bori se za sve ono protiv cega je nekad bio.

  Predlazem mu da bude istrajan da se procesi za deportaciju koji je u
  prvom stepenu presudjen oslobadjajuce za optuzene iako je svjedocio bivsi
  predsjednik drzave Momir Bulatovic i priznao ucesce drzave u zlocinu i
  za proces progona muslimana iz Bukovice kod Pljevalja u kojem je prema
  svjedocenju ucesnika zapazenu ulogu imao Veselin Veljovic dovedu do
  kraja.U prvom stepenu sudio je njegov sunarodnik i naravno donio presudu
  kako je i ocekivao Veljovic,oslobadjajucu.

  Zasto bi se mi pregonili kad imamo ministra Stijepovica zornog crnogorca
  da rijesi taj problem.Imamo i ministra Micunovica koji ce sa svojom zenom
  Radmilom doprinijeti da udjemo kraticom u NATO pakt.Vlada joj za to daje
  veliki novac.Ona cega se dohvati ona to pozlati.Moze o tome posvjedociti
  i Slavko.To sto danas prosvjecuje Djukanovica to je njen izbor.I basta joj.

 108. Sonja Radosevic –
  Poštovana.
  Imamo očigledno različito mišljenje o ovoj temi i to je sasvim ok. Neka ostane na tome.
  Vrijeme će svakako reći svoje.

 109. loci
  Hvala vam na razumijevanju i podršci.
  Iskreno da vam kažem, čudi me profil i rečnik pojedinih ” boraca” za demokratiju i slobodu riječi, koi se javljaju na ovom blogu.
  Očigledno su izgubljeni u prostoru i vremenu pa misle da je ovaj blog kao stvoren za njih iz razloga jer je on, ono što je i bio LSCG personifikacija slobode izražavanja i mišljenja.
  Ti ” borci” za demokratiju na ovom blogu, su čista i gola antiteza svakog vida građanskih sloboda.

 110. Lord
  Lektorske sugestije su uvijek dobro došle.
  Hvala!

 111. kela
  Čini mi se da ste vi nepovratno ” opterećeni” dnevnom politikom i političarima.
  Vaše ” posrnuće” u izražavanju se nastavlja. Neću da vam dajem podršku u buduće svoim reagovanjem, na ovu temu..
  Mislim da niste na pravom putu, ” optrećuju” vas nepotrebne stvari.

 112. kela
  Mislim da niste na pravom putu, ” opterećuju” vas nepotrebne stvari. – izvinjavam se zbog greške u prethodnom tekstu.

 113. Nebojsa,

  Ne zamjeram ti nista, moglo bi se cak reci da izvrsavas nalog svojih starjesina (STARJESINA ne staresina upamti), i ok; Svako se za zivot snalazi kako zna. Nego, sta me zanima? Je li dobijes novac unaprijed ili tek ako i kad ispunis nalog t.j. zadatak? I o kojoj se svoti tu radi? Moze li se od toga zivjeti?

 114. LORD
  Poštovani.
  ” Vidimo” se na nekoj drugoj temi, drugim povodom. Nadam se uz manje nebuloza sa vaše strane!!!
  Nema smisla naše dalje prepisivanje na ovu temu, deplasirano je apsolutno!!!

 115. KOSAČKO-VODONOSAČKA STROFA ZA LORDA

  Unaprijed pare traže prostitutke u bordelu,
  strpao si druga Neša u poštenu žensku felu.
  On naplati po učinku, onda kada svrši posa’,
  beleđijom slabo mlati, vazda mu je tupa kosa …….

 116. Fantom
  Ajde još neki stih iz tvoje ” male, lude, glavice”.!!!!!!

  Uzgred, kakve su to aluzije na mlaćenje sa tvoje strane? Da li to kroz tvoje ” stihove” podsvjesno iz tebe izbija potreba i želja da te neko ” mlati?!!!

  Stvarno neću više odgovarati na ovakve i slične ” bisere”, čekam novi tekst gospodina Perovića.

  Izvinjavam se posjetiocima bloga, koi znaju i poštuju pravila pisanja i ponašanja, što sam dozvolio sebi da gubim vrijeme a vas zamaram, prepisivanjem sa ” neidentifikovanim sjedećim objektima”!!

 117. Gradjani,

  pali su diktatori iz Tunisa,Alzira,Egipta ljulja se Gadafiju i Asadu u Libiji i Siriji.
  Samo nas sef svega uziva u hotelu Avala u Budvi koji je kupio na transparentan
  i posten nacin.Da podsjetim prvi ponudjac se povukao a drugoplasiranog Bepler
  and Jakopsona je sudski sestra Ana Kolarevic uvela u vlasnistvo.Posteno nema
  sto.I skupo ga je platio.milione kvadrata za TRI MILIONA obveznica restitucije
  koje se diskontuju do 50 procenata.Jos kad se to plati krvavim duhanskim novcem
  to vam dodje CANE+ MILO + SACRA CORONA UNITA + N DRAGENTA.

  Svudje gori samo ovde sef svega uziva u posteno stecenom bogatstvu.I naravno
  mudri crnogorci bi rekli pusti jadan sto te briga.Oko njega ili tu blizu oko njega
  u njegovim UDBA-skim laboratorijama stvoreni novi sloj poltrona sticung crnogoraca
  se njemu divi i sa strahopostovanjem ga gleda a naokolo bahato ostalom postenom
  malobrojnom sloju prkosi.I treba kad je prihvaceno da se posteni stide a olos i
  nistavila dice.

  Do tada ce Stevo Vucinic podpirivati pricu o crkvi i to po pravilu onda kad se otvori
  tema o losem zivotu gradjana.Tada policija opkoli crkve i toboze sprecava sukobe
  koje su oni isti predhodno podgrijali.

  Paralelno DPS i njegov privjezak SDP otimaju jednu po jednu opstinu optuzujuci
  jedni druge za nedemokraticnost.Onda ministar Brajovic sa visokim pravnickim
  znanjem slje komisije po gradovima Crne Gore da presudjuju po kratkom postupku
  naravno i uvijek na stetu opozicije.

  Ja im porucujem da ce kad tad i ovde doci kraj pljackasu Djukanovicu i njegovim
  pomagacima na celu sa Rankom Krivokapicem.Hosnija Mubaraka na nosilima i
  u kavezu donose na sudjenje a naseg tiranina ce u debelim okovima i lancima.

 118. STROFA U DEMINUTIVU ZA “POŠTOVANOG”

  Glavica je možda luda, al’ svakako nije mala,
  nju glavudžom drugi zovu, pa ti zato Nešo hvala.
  Da si glavić pomenuo, u pravu bi bio tada,
  deminutiv odgovara, ne znam što ću od tog jada ……

 119. Narode,

  pogledajte lopovsku druzinu iz televizije Crne Gore kako na ocigled svih nas
  koji placajuci poreze finansiramo njihov rad rade nezapamceni lopovluk.Kroz
  emisiju sa mora oni se naprimjer lociraju u privatni resort Ruze vjetrova kod
  Bara i navodno rade emisiju za doprinos razvoju turizma Crne Gore kao
  razvojne grane.Cijelom emisijom koja se desava u objektu dominira reklama
  tog objekta koji je privatno vlasnistvo.Spekulise se da Dusko Markovic ima
  nekog ucesca u vlasnistvu.Kad dodamo da se te emisije u nedostatku svog
  programa repriziraju po nekoliko dana i vise puta dnevno jasno vam je koji
  se novac potkrada iz drzavne kase.

  Slicnu emisiju ima Tv In pod nazivom Chek in i tu je napadno postavljeno
  vino iz podruma Plantaza iz Podgorice.Emisije se obicno emituju iz hotela
  Splendid,Avala,Quin of Montenegro i drugih.Za razliku od tv CG In tv je
  privatno vlasnistvo te cisto sumnjam da to rade bez visoke nadoknade.

  Pitam se dje je Drasko Djuranovic clan savjeta tv CG da kao novinar koji
  bi trebao znati razliku privatno-drzavno pozove direktoricu tv CG Radojku
  Rutovic sestru pomocnika ministra kulture Zeljka Rutovica na odgovornost
  za nesavjesno i nestrucno vodjenje televizije.Ocerali su bitangu Vojicica a
  Djukanovicevu simpaticnu Radojku stede.Fuj.

  Narode do kad ce ovo ovako.

 120. EVO JEDNE STROFE ZA MOG DRUGA FANTOMA,
  UZEO JE PARICE NEŠA AL NEŠTO MU SE NE IDE DOMA,
  OTAC MU JE IPAK CRNOGORSKI KRSTAŠ NOSIO
  OBRAZ JE PREČI, RADIJE BI NA ULICU PROSIO!

  SPOPALA JE TJESKOBA NEŠU, KAKO ISTINU OCU REĆI?
  ŠTA ON MOŽE LIBERALIMA I DA JE UDBAŠ NAJVEĆI?
  PLJUJE NAS, BLATI, ZA PAR STOTINA EURIĆA.
  E MOJ NEŠO, ULJEZ SI JEDAN, NEČOVJEK I SIĆA!

  -Fantome, nijesam ni ja za bačit’? A? 🙂

 121. PORODILIŠNO-UŠNA STROFA ZA LORDA

  Pogodi me tvoja strofa kojom kažeš starom tati,
  da napravi doušnika što mu časni obraz blati.
  Žao mi je tog čovjeka, supruga je baksuz bila,
  kada mu je naslednika na Ušnome porodila ……

 122. KUPILI MU “BEMVEJA” I REKLI:SAMO TAKO NASTAVI MOMAK,
  BICE BRZO I STAN I U SLUŽBI TI NAPRAVICES POMAK!

  TI SI NEŠO ROĐEN ZA ŠPIJUNA, MA TI SI BATINA I BOG,
  STA JE ZA TEBE RASTURITI OD NEKOG PEROVIĆA BLOG?

  FANTOM DA TE NERVIRA? PA TI SI NEŠO TAKO MLAD,
  I AMFILOHIJE JE TAKO POČEO PA VIDI ĐE JE SAD?

  SVAKO DRAGI NEŠO IMA ZERU OBRAZA, ZAZORA I SRAMA,
  UPAMTI: POSTOJACE LIBERALI DOK JE LOVCENA NAD NAMA!

 123. Nebojša je na prvi pogled velikosrbin koji brani Amfilohija, ali je zapravo udbaš koji brani Mila! ‘Brani’ simbole crnogorske, ali i novokomponovanu Milovu ideju da se Risto sotona postavi na čelo ‘autokefalne crnogorske mitropolije’, kao nagradu za njegova zlodjela u korist režima u posljednjih 20 godina i utjehu što gada nijesu stavili za srpskog patrijarha! A Nebojša je ‘sav fin’ i ‘razuman’! Ova matrica koju Nebojša personifikuje najopasnija je, iako providna lažno-moralno-malograđansko-pokvarena pozicija.

  Imao sam potrebu copy-paste tekst od Mikice jer ga je najbolje analizirala.

  Na izmaku je snage i ocekujemo jos koji put da ce se javiti, sad nestrpljivo cekamo koji je novi NICK pod kojim se uljezi zele infiltrirati na ovaj blog

  🙂

 124. PRAVOPISNO-GRAMATIČKA STROFA ZA LORDA

  Jednom Lordu ne priliči, sa špijunom da se svađa,
  bolje da ga Fantom ludi, iz močvare pjesmom gađa.
  Poduči ga pravopisu, jotovanje ne zna šta je,
  kad se javi drugim nickom, da se ništa ne poznaje ………

 125. Čitam vas ja samo vi pišite!!!!

  Čekam novi tekst gospodina Perovića pa da vidimo, kako ćemo dalje, vi sa vašim ” stihovima” i ostali ozbiljni posjetioci bloga.!!!

  Dakle, samo pišite, tu sam, čitam vas.

 126. UZVIČNA STROFA!!!!!!

  Samo čitaj druže Nešo i koristi znak uzvika,
  opiči ga pet-šest puta, jer od toga Fantom cvika.
  Ozbiljan si posjetilac, komentator ovog bloga,
  taman kao kada đeci u san dođe baba-roga ……..

 127. Narode,

  jadni zasto cutis.Koliko si duzan.Kome si duzan.Ne prodavaj svoju slobodu za
  krvavi pljackaski novac.Nemoj patiti sto nijesi sa njima u Splendidu i Avali.Ne
  zali sto nijesi ispred zidina starog grada u Budvi.Tamo su uglavnom lopovi,
  ljigavci,sticung crnogorci i postovaoci lika i djela Mila Djukanovica.Oni su se
  borili za ovu i ovakvu drzavu.Nek im je sretna i nek je trose.

  Ali narode nemoj da se primas na njihove udice da im branis drzavu,crkvu i
  jezik od onih sa kojima imaju vecinu u glavnom gradu Podgorici.Nemoj im
  ciniti stit od onih koje je serif Mugosa nazivao pred izbore bjelokosuljasima
  a sa kojima danas preko poslovnika na srpskom jeziku koji je sa njinom
  vecinom usvojio pljacka drzavnu imovinu svih gradjana.

  Nemoj im narode pomagati da prave vecinu sa muslimanima i bosnjacima
  koje je 92 godine deportovao Karadzicu pod noz.Nemoj im pomagati da nas
  tiranise sa hrvatima iz Boke zbog cijeg je hrvatskog porijekla zamrzao sah i
  ciju maticu Hrvatsku je bio krenuo da porobi.Nemojte mu pomagati da nas
  preko podrske albanskih partija ciji je cilj podrska nezavisnom Kosovu svadja
  sa Srbijom.Nemojte nasjedati na prljavu igru zluradih i navijati sto se srbiji
  otima Kosovo.

  Narode ne prihvataj bolesnu teoriju da gradis svoju srecu na tudjoj nesreci.
  To nije normalno i obavezno se vraca kao bumerang.One koje je nekad
  tiranisao i progonio a sad su mu saveznici protiv nas ja samo zalim jer oni
  su ustvari tako pokazali pravo lice i ubuduce ce po prirodi stvari imati ono
  sto zasluzuju.A zasluzuju prezir i gadjenje.

 128. Ti Srbi u službi Mila , to je najveća guba u crnogorskoj politici . Sve jedno je da li su to bivši Srbi ili još uvjek sadašnji – oni su niko i ništa jer im je Milo od prvog dana komandovao šta trebaju da budu i kako da rade . Mafija oće autokefalnu crkvu , oće je izgleda i Amfilohije i jedino oko čega se još nijesu dogovorili – koliko će to koga da košta . U međuvremenu , u javnost ubacuju ovakve ko Nebojše , profesore Jovićeviće i razne druge poznate i anonimne realiste da pripreme narod na još jedno ” razumno ” rješenje DPS . Sjetite se kako su jebavali narod u glave devedesetih : plata dvije marke , benzin se pretače po ulaza , redovi za ljeb sedam kilometara , pa ti dođe Milo pred stoku i kaže : Morate trpjet , uspjeli smo da sačuvamo mir u Crnu Goru “. I stoka praznog stomaka uzdahne , zapjeva “samo kad je mir ” i produži dalje srećna i sjebana .

 129. Kela,

  ne zaboravi da je Milo bio i ostao najveci srbin u Crnoj Gori.On je prednjacio
  u DPS-u od starta sa svojim kocopernim izjavama i nas koji smo se
  izjasnjavali crnogorcima nazivao pogrdnim imenima a posebno Slavka
  Perovica.Na izborima za predsjednika CG 97 godine u borbi protiv Momira
  Bulatovica aktivirao je Amfilohija i kompletnu crkvu dokazujuci da je Momir
  komunista i nevjernik a on najbolji srbin i veliki vjernik.Tada je uz pomoc
  Amfilohija bio primljen kod patrijarha Pavla a sa snimka je kasnije isjecen
  trenutak ljubljenja ruke patrijarhu za njegovu pomoc u kampanji.

  Ti srbi koji mu daju podrsku su meni jednaki sa muslimanima i bosnjacima,
  albancima i hrvatima koji mu podupiru vecinu na drzavnom nivou preko
  koje donosi nedemokratske zakone i pljacka ovu drzavu.Danas mi se gade
  crnogorci Ranka Krivokapica koji su svoju anti ratnu retoriku i djelovanje
  naplatili i naplacuju na drzavnoj kasi svakodnevno.Nas liberale drze za
  najljuce neprijatelje jer necemo da im ovjerimo fasizam koji sire u borbi za
  ocuvanje pozicija.Ipak najgoru stvar koju rade je poliranje ratne biografije
  Mila Djukanovica koje izvode preko svojih clanova iz reda manjiskih naroda
  a koji preko svojih sunarodnika u susjednim drzavama to krvavo zaradjenim
  novcem obezbjedjuju.

  Ljudi ovde se u zadnjih PET GODINA nije otvorila nijedna fabrika niti je
  bilo novog zaposljavanja.Ovde se budzet puni prodajom imovine umjesto
  stranim investicijama i razvojem sa novim radnim mjestima.Ovde je glavna
  vijest na svim medijima da su JEBIGUZI Rotsildovi,Deripaska,Mank i ostali
  lopovi slavili rodjendan.I bilo je u Tivtu kao u vrijeme vanrednog stanja.
  Glavna vijest je da je Roberto Cavali boravio u Crnoj Gori.Mozda je potrosio
  neki novac i posao.

  Pitam vas dje je auto put Bar-Boljari,most Verige na Kamenare,pasarela
  od Pizana u Budvi do ostrva Sv.Nikola.Dje je fabrika za sklapanje kineskih
  kamiona koju je pred izbore obecao predsjednicki kandidat DPS-a
  Djuranovic.

  Ma ljudi to su lopovi,nitkovi i zlocinci.Njih ceka sudbina Sadama,Gadafija i
  Mubaraka.Lanci i kavezi.

 130. Naravno Inglish , on je bio i ostao najveća srbenda .
  DPS je najveća četnička stranka u Crnu Goru .

 131. Cetnici vladaju crnom od 1948.g. pa naovamo. Iskoristili su tadasnju situaciju i zajasili do danasnjih dana i ne skidaju se. Dokle ce ne znam, al da su uhvatili korjen to je sigurno.
  Crkva u svemu tome ima upletene prste. Iz sjenke ucestvuje u vlasti i donosenju sudbonosnih odluka, bez ikakve odgovornosti, dok na javnoj sceni igra jednu vrlo perfidnu igru.
  Aktuelni mafijaski rezim zajedno sa predstavnicima crkve sludjuju ionako pometen narod.
  Sto ludje to za njih bolje.

 132. Ne znam ustvari ne zelim da prihvatim cinjenicu da je moj narod toliko naivan, da ne zna citati izmedju redova, da nema nimalo pamcenja, da je prilicno ogranicen, neobrazovan… pa ga jedni te isti ljudi na jednu te istu foru (poput našeg udbaša Neše), decenijama zaludjuju. Bas nam sad treba četnički vojvoda Andrija Mandic koji uzgred budi rečeno fronta ili oružja nije ni vidio a bilo je ratova i imao je kad kurčiti se i junačiti po ex Yu prostorima, da pedvodi mitinge za srpski jezik. Sta? Sad kao nije aktuelna gej parada? Robi Velašević nije odradio zadatak(prati ovo Nešo), i ajmo sad opet natezanje oko jezika. Koliko građana Crne Gore u toku jedne godine (!!!) uopšte uzme da procita knjigu? Tvrdim da ta brojka ne prelazo 0,5%. Nešo govori li ti ta cinjenica nesto? Mlad si, imas đedovinu, imanje, budi svoj čovjek, bavi se stočarstvom i gospodin čistog obraza živi nemoj za sitninu da te jade ovi tamničari.

  -Mozda najnepopularniji lik iz DPS-a izvjesni Goran Rakočević od miloste prozvan SITA ili Sito (Gospode besmislenog nadimka), kao ne ide mu vise u diplomatiji pa mu se sad uhljebljenje traga u CG?

  Pa dobro ljudi građani (pametnije reci malograđani) u Crnoj Gori jeste li svi mentalno retardirani?

  Ja ne mogu da potpišem da Slavko Perović ne bi sebi da je preuzeo vlast sebi omogucio lagodan zivot. Naprotiv, mislim da bi neki dvosoban stan i automobil priustio. Đeci skolovanje, eventualno ljubavnici neki welens&spa… Al ok.. prezivjeli bi to. Al tvrdim da bi nastojao i borio se da svi mi u CG ako smo punoljetni i psihofizicki zdravi i zelimo da radimo i stvaramo imamo mogucnost za to.

  Odoh da radim, ocekujem novi post Slavka i bas da vidim novu strategiju udbasa pod raznim imenima.

  Pozdrav za Fantoma, Kelu, Teoda…

  Svako dobro

 133. Gospodo,

  ne preihvatam teoriju sta bi bilo kad bi bilo.Slavko Perovic nije bio vlast i ne
  moze mu se reci on je takav ili onakav.Ono sto jeste i sto je cinio i svi znaju
  da je to bila borba za demokratsku i slobodnu Crnu Goru.Price da bi mozda
  i on uzeo veci stan,kola i skolovao djecu nedje je deplasirana.

  Lopovski rezim na cijem celu je Milo Djukanovic kao neprikosnoveni vodja
  je sve devastirao.Samo kod njega mogu protuve tipa Gorana Rakocevica
  i slicni biti diplomate.I nije to samo u diplomatiji.

  S obzirom da nova ekonomska kriza galopira svijetom nasa vlada je ceka
  potpuno spremna.Preprodaje KAP indijskom milijarderu Mitalu tako sto ce
  prodati svoj dio akcija za 50 miliona evra.Da bi se rijesio dugorocni deficit
  snadbijevanja jeftinom energijom KAP-a Mitalu se daje koncesija na
  eksploataciju uglja u Pljevljima dje ce on graditi termoelektranu za svoje
  potrebe.I tu ce vlada ocapliti neki evro da prezivi koji mjesec..

 134. Ima jedan skeč nadrealista. Sarajevo obavijeno otrovnim dimom iz kojeg izranjaju ljudi sa gas maskama. Novinar , koji takođe nosi gas masku zaustavlja prolaznike i pita ih : ” Koji je , po vama , najveći problem koji tišti našu zajednicu”? Oni svi odgovaraju jednako : ” Najveći problem je položaj republika i pokrajina u federaciji”.

  Kao da živimo u tom skeču 20 godina. Najveći problem u CG danas je da li će srpski biti obavezni ili fakultativni predmet . Do juče je najveći problem bio crkva na Svetom Stefanu ali se danas toga niko ne sjeća. Treba i popovi da se odmore malo. Ali kad se zasitimo ove priče o jezicima , doći će opet na red crkva na Rumiji. Pa će Ranko da poziva na rušenje a Risto da kune , pa opet jezik , četnici , partizani , Njemci , 1918 , dinastije… sve u krug.

 135. DVIJE KELNERSKE ZA ENGLEZA

  Šta bi bilo kad bi bilo, niko nikad neće znati,
  znam jedino da za ovo, mora bagra da nam plati.
  Volio bih kelner biti, kad se račun bude kuca’,
  pa makar mi po leđima, deset dana pendrek puca’ ………

  Izdržaću do fajronta, čak da bude tek u zoru,
  donijeću račun Milu, najkvarnijem ljudskom stvoru.
  Neće moći da potpiše, nego keš će da se vadi,
  a onda će polagano da krtolu u Spuž’ sadi ……….

 136. Evo nešto što se meni dopada kao primjer građanskog aktivizma, i želje za promjenama sopstvenog života na bolje.
  Političku pripadnost junaknije teksta koji vam preporučujem na “http://www.e-novine.com/svet/svet-reportaza/50283-Lice-ileanske-studentske-pobune.html” stavljam u sekundarni plan. U prvom planu mi je motiv ove mlade i lijepe djevojke za društvenim angažmanom, do kraja i bez kompromisa.
  Mislim da vrijedi pročitati!!

 137. Nebojsa…
  Prvo, mislim da sam kulturan u komunikaciji i procitao sam tvoje komentare.Da nisam ne bih komentarisao.
  Drugo,znam iz licnog iskustva jer imam taman godina da licno znam koliko je bilo vjernika crnogoraca od Titovo Jugoslavje po crkvama pa do sad, i kako je isao taj proces i koliko je sve to duboko.Tada niste mogli da sjedite na dvije stolice a od vremena kad je to postalo moguce i kad je srpstvo ,cetnistvo,vlast i vjera postalo isto svi ste postali fanatici.Mislim da sam kompetentan po ovom pitanju da dobro zapazim stvari jer sam kao mali redovno isao u crkvu sa djedom , babom i jos dvoje -troje starih i popom.Popom koji se kasnije pomamio u srpskoj nacionalnoj revoluciji pa je objerucke prihvatio talas ludila koji je uslijedio.
  U pravu si sa procentima.Ali, da je to tako, jeli bilo crnogorca koji je nesto pricao na temu religioynosti o vjeri na tv-u, novinama i medijima. .Neko ko je lud od vjere da se podvrgne toj ne bas ugodnoj etiketi cudaka pravog i iskrenog vjernika koju bi mu javnost sigurno priljepila.Obicno je su to price tradicionalne, o obicajima i paganskog porijekla, nacionalno -politicki obojene i proslavljane uz masovna pijanstva i bestijanja.
  Ne morate mi se vise obracati.Bolje podjite u neku malu praznu crkvicu i jedno sat vremena kontemplirajte sa samim sobom.Mora da djeluje.Ako ne…ponovite.
  Poydrav.

 138. Gaetaš
  Ipak ću vam se obratiti. Kratko.
  Neću, niti mogu da sporim razne devijacije prisutne u Crnoj Gori kada je u pitanju ispovijedanje vjere, gledano spolja. Šta ko osjeća u duši, ne znam i ne želim nikada da se upuštam u priče takve vrste. Njih vidim i ja i svako ko želi makar na trenutak da se osvrne na ovu temu. Takođe, neću, niti mogu da kažem, da nema odstupanja pojedinih sveštenika od duhovne misija koju sa sobom nosi Pravoslavna Crkva kao takva. Ima takvih izleta i od strane sveštenstva Rimokatoličke crkve pa i od strane vjerskih velikodostojnika islamske vjerske zajednice. Sve navedeno je svakodnevno vidljivo na žalost. Ipak, ima i pozitivnih primjera i njih treba afirmisati, makar na ovakvim slobodnim mjestima kao što je ovaj blog, a ne treba se vječno zagledati u preovlađujuću ” crninu svakodnevnice”.
  Sa hrišćanstvom kao takvim, nemaju nikakve dodirne tačke ni srpstvo ni četništvo a najmanje vlast. “Vezu” među njima posmatram kao namjerno podgrijavanu obmanu od pojedinaca kojima je u datom trenutku koristilo da se služe tim sredstvima a imali su ” saradnike” u sve tri tradicionalne vjerske zajednice. Zbog ovoga se namnožilo ” vjernika” raznih ” struja i ponašanja” to se takođe vidi svakodnevno.
  Dakle, među nama, kao što vidite, nema razlike u viđenju pomenutih stvari.
  Ja sam se u svojim komentarima bavijo procesom, jedino mogućeg kanonskog dolaženja do Crnogorske autokefalne crkve i ništa više osim toga.
  Reakcije koje su uslijedile, čast izuzecima, smatram najblaže rečeno, neozbiljnim i isfrustriranim.
  Što se tiče odlazaka u crkvu, činim to često, kako sam tako i saborno na liturgijama. To je jednostavno dio mene, mog života i nije i neće nikada biti za ” javnu, opštedruštvenu promociju i upotrebu”.

 139. Takođe, neću, niti mogu da kažem, da nema odstupanja pojedinih sveštenika od duhovne misija koju sa sobom nosi Pravoslavna Crkva kao takva.

  -Evo ti jedno od desetina hiljada odstupanja Nešo:

 140. Evo ti jos malo izuzetaka Nešo, nego ako ti sve izuzetke pobrojim pa ko da te procesti onda????

 141. DVIJE CETINJSKO-ČILEANSKE ZA LORDA

  Ponovo si fula’ Lorde, obraćaš se drugu Nešu,
  izgleda je prikočio, pa ne vidim za to prešu.
  Čim prozoveš takvog lika, on milion vadi slika,
  sitno li je sto hiljada, kad-tad ćeš to shvatit’ prika …….

  Zato pušti špijunčinu da postavlja link do linka,
  možda mu se napenali sa Cetinja kakva klinka.
  Čileanskoj studentkinji nek’ pomogne Bog s nebesa,
  kod nas takvih danas nema, izvoza ih Milo blesa ………

 142. Sito Rakočević je ko student trebao da dopane zatvora jer su ga ufatili da je noću uskočio na pravni fakultet i falsifikovao zapisnike sa ispita . Sve je to zataškao onaj Durutović , partijski sekretar koji je u ovoj lopini Rakočeviću vidio jednoga od nasljednika . Jednom smet – uvijek smet . Sjećaju se liberali kakve je gadosti pisao o Slavku u omladinskim novinama , a nakon izbora Milo – Momir kad su sve svi ulizivali liberalima , bazdeljavi Sito u parlamentu , bez trunke stida , šeni pred Slavkom i slinavi : “Danas bih bio srećniji da to nijesam napisao”. Slavko kulturan čovjek , pa nije svinji htio da kaže “mrš smeće jedno” nego se samo kisjelo nasmijao .

 143. By: nebojsa on August 25, 2011
  at 12:50
  Ja sam se u svojim komentarima bavijo procesom, jedino mogućeg kanonskog dolaženja do Crnogorske autokefalne crkve i ništa više osim toga.
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
  Zna sam da si legalista , ko i Filip ti bazdeljavi , pa sve mora po kanonu . Biće sve po propisu , samo da ti se pukovnik i capo dogovore . Prvi će da dobije još malo od crnogorske imovine , a drugoga će za uzvrat da crtaju po fresaka umjesto Draže Mihajlovića . Što god SP crkva ukrade , na tome će Brano i Milo da grade i peru pare što su ih pokrali .
  Ali ti nikako , ne nama no sebi , da objasniš – što nas ubjeđuješ da je to dobro ? Ova goveda crnogorska će to da progutaju ko i sve splačine što im sipaju u korito , ali ođe svako vidi o čemu se radi . Ne znam što te plaćaju ? Ako čitaju – bačili su pare zalud .

 144. Napuce onaj Mikov obeliks .Oće li slati ovi nasi koji kubik gradje za popravku.

  “It is impossible to govern the world without God and the Bible ”
  G. Washington

  Nemoguće je vladati svjetom bez Boga i Biblije.To je oprobani recept koji funkcionise a pritom nije neophodno da Bog i stvarno postoji i da je Biblija bas tacna….Da ne pricamo o drugim religijama.Znaci, vladanje ovim svijetom…Upravljanje i kontrola.

  Ova ideja o ujedinjenju crkava u Crnoj Gori je cista manipulacija iz ocaja u kojem se nasao DPS.Oni su podpalili ali neznaju da utule tako da će ih to skupo kostati.Oni bi da promjene formu a ne sadrzaj.Od govana se ne pravi pita.
  SPC u Crnoj Gori je uvjek bila i ostaće filijala srpske drzave medju crnogorskim domaćim izdajnicima.CPC bi bila smjestena u nekakvu novu zajednicku CPC kao žrtva sa dželatom a nezadovoljnici bi kasnije opet bili ispljunuti kao odpadnici iz Boze, obnovljene i kanonske CPC .Zato ni u snu….jer su to sve manipulanti.Ne nasjedajte na perovokacije ….Kako je bila lijepa ona ideja o Dubrovackoj Republici…Sve sto su oni smislili nije nista uspjelo osim pljacke i nesreće.

 145. Savo Brkovic nije izbacen iz SK on je svojevoljno vratio clansku knjizicu!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: