Posted by: Slavko Perovic | September 2, 2011

2.09.2011.g.

Herman Nojbaher (1893-1960) bio je visoki funkcioner Trećeg Rajha.

Tridesetih godina prošlog vijeka ovaj je Austrijanac postao priznati ekonomski ekspert. Hitlerovoj stranci pristupio je 1933. godine, a za gradonačelnika Beča izabran je marta 1938-e, odmah po Hitlerovom osvajanju Austrije. Već 1940-e Nojbaher postaje njemački poslanik u Bukureštu. Glavni mu je zadatak da osigura sigurno snabdijevanje nemačkih armija rumunskom naftom. Naredne godine angažovan je u Bugarskoj, đe mu je cilj da osigura snabdijevanje hranom za armiju i armije generala Lista. Oktobra 1942-e Nojbaher dobija zadatak da sredi privredne i finansijske problema u Grčkoj, a krajem avgusta 1943-e, po direktnom naređenju Hitlera, on postaje i specijalni opunomoćenik Ministarstva Trećeg rajha za Jugoistočnu Evropu, odnosno Balkan.

U periodu od oktobra 1942-e pa do oktobra 1944-e, Herman Nojbaher je zaradio čin “letećeg diplomate” (sad se sjetite glavnog balkanskog i crnogorskog mafijnog stuba, letećeg mafijaša, “diplomate”, Amerikanca Ričarda Holbruka!) obavivši na svom avionu “Hajnkelu 111” ravno 215 letova!

Od decembra 1944. Nojbaher vodi Službu Ministarstva spoljnih poslova zaduženu za balkanske zemlje.

Pred sami ulazak Crvene armije u Beč, Nojbaher se povlači u Kicbil. Poslednje nacističko naređenje dobija od vlade admirala Denica da, kao spoljnopolitički savetnik general-feldmaršala Keserlinga, radi na kapituliranju njegove armije, što se je i desilo 6. maja 1945, samo dva dana prije opšte nemačke kapitulacije. Nekoliko dana kasnije Amerikanci interniraju Nojbahera u Kufstajnu, da bi ga u martu i aprilu 1946-e izveli kao svedoka na Nirnberškom procesu, đe je Nobaher i svjedočio. A onda se Nojbaheru desilo veliko iznenađenje: Amerikanci su ga isporučili Titu kao svjedoka u komunističkom “suđenju” Draži Mihajloviću. Jasno, Nojbaher je bio veliki navijač i pobornik Draže Mihajlovića pa do njegovog svjedočenja na Mihajlovićevom suđenju nije ni došlo, komunisti to nijesu dozvolili, ali više ni Nojbahera nijesu puštali. Naprotiv, njemu su organizovali suđenje i osudili ga na dvadeset godina zatvora.

Nojbaher je u tamnici izdržao samo sedam(!) da bi 1952-e, zbog navodne bolesti, bio pušten na slobodu. Ako mene pitate, sve pod pritiskom Amerikanaca na Tita, nema druge!

Odmah po izlasku iz zatvora Nojbaher će napisati svoja ratna sjećanja, memoare (“Specijalni zadatak Balkan”) koji predstavljaju korisno svjedočanstvo jednog visoko pozicioniranog naciste, na ratne događaje i mnogo drugih stvari koji su ih pratili. Sve ovo je potrebno reći kako bih rekao sljedeće: U određenom trenutku Herman Nojbaher se zalagao, predlagao i borio se za stvaranje Velike Srbije!

Noseća ideja stvaranja Nojbaherove Velike Srbije bila je da se tim činom da puna podrška srpskom kvislingu Milanu Nediću kojeg je Nojbaher izuzetno cijenio videći ga kao više nego poslušnog njemačkog piona u Srbiji, ali je smatrao da Nedić za svoju poslušnost i operativnost nije dovoljno nagrađen od strane Njemaca. Takođe, smatrao je dalje Nojbaher, da Njemci moraju da izgade, odnosno obnove poziciju Srba kao najjačeg južnoslovenskog naroda. U tome je vidio šansu da će ogromnu većinu Srba staviti pod patronat pomirenih Nedića, Mihailovića i Ljotića što bi znatno olakšalo poziciju njemačkih divizija prisutnih na jugoslovenskim prostorima i dalo im puni zamah u ubračunu sa partizanima i nadolazećim Rusima!

U oktobru Nojbaher će na papir staviti svoju “srpsku kartu” koja će, do slovce, izgledati ovako:

1.Stvaranje Velikosrpske federacije koja bi se sastojala iz Srbije, Crne Gore i Sandžaka, koji je pretežno naseljen muslimanima, a koji je nakon raspada Jugoslavije 1941. pripao Crnoj Gori. U stvarnosti Sandžak I Crna Gora ne čine jednu cjelinu, jer ih dijeli partizanski front.

2.Predsjednik federacije biće general-pukovnik Nedić.

3.Sasatavni dijelovi federacije čine privredni i novčani savez, a zadržavaju administrativnu autonomiju, a posebno u nadležnostima policije i kulture.

4.Savezna vlada imaće stvarnu vlast nad izvršnim organima (žandarmerija, dobrovoljci).

5.Dosadašnja cenzura i zabrana nacionalnih kulturnih instituta biće ukinuta, a Beogradski univerzitet biće ponovo otvoren.

6. Njemačka vojna uprava biće ograničena, djelovaće samo kao kontrolna instanca, a njen činovnički aparat biće radikalno smanjen.

Nojbaher je jedino vidio srpkog patrijarha Gavrila i episkopa Nikolaja Velimirovića kao crkvene osobe sposobne da ostvare njegov cilj: mirenje Nedića, Mihajlovića i Ljotića i samo zbog toga je Gavrilu i Nikolaju organizovan put u Njemačku. Oni su na Nojbaherovu ideju pristali, ali su ih Njemci, samo iz razloga sigurnosti, smjestili u posebnu, specijalnu baraku u Dahauu, u kojoj su ostali, uz punu pažnju i njegu Njemaca, samo dva mjeseca. Nikolaj će, čim su došli saveznici, odmah početi da otvoreno laže kako je u pomenutom logoru bio mučen i izložen logorskim mukama počev od 1941-e! Na sve ove laži Nikolaja i dan danas ćuti SPC! I ne samo da ćuti, nego je Nikolaja proglasila svecem!

Svoj predlog Nojbaher će predložiti Ribentropu, Hitlerovom ministru spoljnih poslova, koji ga je prihvatio sa simpatijama, ali i odmah rekao da o njemu direktno mora odlučiti Hitler. Nojbaher je imao susret i sa Hitlerom koji će blagonaklono prihvatiti njegovu velikosrpsku ideju, ali i reći da o njoj mora da razmisli. Naravno, videći širu sliku dešavanja na svim frontovima, sliku poraznu po Njemce, Hitler će odbiti Nojbaherov predlog, ali će Nojbaheru poći za rukom da obnovi Beogradski univerzitet i da skine onu krutu cenzuru. Ostalo je sve palo u vodu.

Ono što želim reći, Nojbaher nije izmislio Veliku Srbiju, direktno je prepisao iz “Načertanija” Ilije Garašanina. Ali, ono što je Nojbaher pretvorio u “svoj” predlog bilo je samo jezgro kobne, tragične, krvave i zločinačke ideje velikosrpske poltike o obnovi Dušanovog carstva i stvaranja Velike Srbije(!) i pored činjenice što je Dušanovo carstvo trajalo svega DEVET godina (1346 – 1355)! Ali lažno tumačenje Dušanovog carstva kao srpskog, i pored činjenice što je osvojeno mačem krvlju, vojno gazeći druge narode koji su Dušanovoj vojsci stajali na putu (njegov stvarni cilj bila je vizantijska, carigradska, a ne nikako srpska kruna na njegovom čelu!) definitivno uništava, već preko sedam punih vjekova, čitavi južnoslovenski prostor, a pod prokletnicima Miloševićem, Đukanovićem, Bulatovićem, Marovićem, Karadžićem i drugima, to uništenje je i uspjelo!

Da je Nojbaher živ i da živi u Crnoj Gori, bio bi istaknuti DPS-ovac, a siguran sam i Milov premijer, Lukšići tu ne bi imali ni buvlju šansu, pa skakali po pedest metara za onim “čarobnim” mirisom iz divnih, mesnatih planina, na kojima Đukanović svakodnevno sjedi i funja se ovom narodu ravno u lice punih dvadeset i jednu godinu!

Tako vam je to stanovnice i stanovnici, i nikako drugačije!

Advertisements

Responses

 1. EZOPOVSKA ZA SLAVKA

  Nojbaher je Herman mrtav, Ričard Holbruk sa njim karta,
  da nas prca u zdrav mozak, po Balkanu drugi šparta.
  Sinje li smo kukavice, jer nas vazda neko keca,
  kao međed u prolazu kad opali jadnog zeca ……..

 2. Njemci su brojan, zilav, disciplinovan, sistematican,osvajacki,surov…..narod, nidje dzabe ne dolaze, jos manje od nekle odlaze. Oni koji su projektovali fasizam nijesu ga dzabe tamo posijali.
  Nidje dobra donijeli nijesu. I oni i Britanci se vjekovima najprljavijim sredstvima sluze za ostvarenje svojih interesa. Ni od cega ne prezaju. Moze im se jer su mocni. Jer raspolazu svjetskim kapitalom sa kojim raspolazu. Koriste male, neslozne i potkupljive, bez sirokih vidika, ulazu i kupuju njihovu “elitu”, koju i sami na perfidan nacin projektuju.
  Pod kontrolom njihovih obavjestajnih sluzbi se odvija mnogo toga. Iako je Njemacka kapitulirala ostali su na okupiranim teritorijama njeni agenti, koji su proteklih 50 g. vrijedno radili. Ucinak je ocigledan.
  Mnogi koji su bili u navodnom ropstvu po zadatku, po zadatku su i lagali. Kad se jednom u kolo uhvatis iz njega ne mozes izaci tek tako.
  Zbog cega se Milovan Djilas neposredno posle II svjetskograta sastajao na Zabljaku sa ministrom spoljnih poslova V.Britanije.
  Dal su se Tito i Djilas razisli zbo onog sto je prezentovano ili je u pitanju nesto drugo.Ciji su oni sve agenti bili i za koga su radili? Po cijem nalogu su likvidirani najvidjeniji ljudi u Crnoj Gori pocetkom II svj. rata i zasto?
  Mnogo je tajni i mutnih radnji. Mi ne znamo sada sta se desava, a kamoli u proslosti. Mnogo je onih koji mute vodu od izvora, zarad sopstvenih interesa.
  Od tudjina se nema sta ocekivati, kad nam takozvani “nasi” rade silna zlodjela.
  Odakle je satanizam dosao u crnu? Kako nas nesto dobro ne zakaci. Izgleda da smo dobra podloga za svako zlo.

 3. Velika Srbija i na našem kulturnom prostoru?

 4. nema vise velikosrpstva ..
  sad je na redu velikoitalijanski projekat, imucna djeca vise ne idu na studije u beograd no u rim .. promijenilo se mnogo
  crna gora je pion isto kao i srbija, pogledajte sto radi kosor najbolji je prijatelj kosova , a zakucace i velika albanija na velika vrata crnoj gori … samo cekaj balkane kad ce nove vatre

 5. bojim se da ce nam se ponovo prividjati dusanove krune !

 6. “Ali ovo im je predjelo: sve što sam u Monitoru radio pokojnom Slavku Peroviću, kad je postao konobar nauman da četnicima na pladnju servira pečenu CG, biće bijelo perje pri onom šta ćemo raditi Tadićevim kvislinzima presvučenim u intelektulace.”

  http://www.pobjeda.me/citanje.php?datum=2011-09-02&id=217731

  pogledaj te sto pise ova nesretna vucibatina i mafijaski sluga, a iznad svega od rodjenja udbas, Marko Nesretni Vesovic

 7. Mislim da Vesovic ovo namjerno Slavka ‘bode’ kako bi isprovocirao Slavkovu reakciju .. Barem ja takav dozivljaj te protuve imam , toliko je nesretno bolestan i uziva u kicosko-pljuvackom prepisivanju i dopisivanju da se to granici s najtezim patoloskim oblikom mazohizma… I siguran sam da njegova dokona i kvarna udbaska njuska svaki dan ‘viri’ ovdje , prisutan je , zato mu jos jednom treba poruciti … FUJ !!! Vucibatino smrdljiva …

 8. Vesovica cemo kopat na Konik zajedno sa njemcima iz 2.svjetskog rata.Ljudski je prastat.

 9. Nije Marko za Konika , njemački su vojnici imali stav i cilj , čast i zakletvu , za njih su i kosti ostavili po bijelome svijetu . Marka bi trebalo iza Konika , na gradsku deponiju odnosno ispod njje jer je gori i bazdeljaviji od najgorega smeta .

 10. SREBRENIČKA ZA DARINKINOG ĐETIĆA

  Darinkinom milom čedu što ga Dabić topom gađa,
  poručujem da o’ladi, nije dobro da se svađa.
  Ako stvarno ovđe svraća, neka vidi i “sitnicu”,
  Norvežani prikazaše genocid i Srebrenicu …….

 11. U prilog otporu zaboravu

  ,,Ismijavanje moje ,,bezubosti,,i Sidranove ,,rakije ludare,, savrsen je obrazac ,,humora ,, koji Frizer (Jevrem Brkovic) gaji u CKL-Crnogorskom knjizevnom listu koji je uredjivao Brkovic) gdje, koristeci oreol jucerasnje Milove zrtve pisa po svakom ko sta lane protiv Britve(Britva, nadimak po kojem je u narodu poznat Vladar Crne -Milo Djukanovic). Juce borac za slobodu misljenja , sad gusitelj slobode misljenja ! S uzitkom poseze za niskostima misleci da je duhovit ,zato ga treba zaliti , jer je kaznjen od prirode. Dar za humor uskracen je niskim dusama. Ne obraca se ljudima od ukusa , jer bi tiraz CKL-a bio mizeran , vec racuna na olos koja ce uzivati u niskostima kojim je Frizerova dusa basnoslovno bogata. Nije cudo sto je olos iz Valtera, sarajevskog sedmicnika fasistickog smjera, prenijela Frizerov tekst o Marku.,,

  Ovo je napisao crnogorski knjizevnik Marko Vesovic o Jevremu Brkovicu , takodje crnogorskom knjizevniku

  ,,Na velikom Srpskom zboru za ujedinjenje svih srpskih zemalja , odrzanom u Trebinju 4.jula 1991.godine govorili su dr Radovan Karadzic, knjizevnik Marko Vesovic i dr Nikola Koljevic. Marko je bio drugi najzesci govornik. Njegosa je spomenuo sedam puta, Karadzic dva a Koljevic nijednom.,,
  Ovo je napisao crnogorski knjizvenik Jevrem Brkovic o svom kolegi , knjizveniku Marku Vesovicu,,
  Objavljeno u podgorickom nedjeljniku ,,Monitor,, decembar 2004.godine
  Sada i Vesovic cini , sto Brkovic cinjase-urinira po svima koji sta lanu protiv njegove ,,Britve,,

 12. FRIZERSKO-PIROMANSKA ZA SONJU

  Nije ništa neobično kada Frizer Britvu voli,
  čim te njome posiječe, stavlja stipsu da ne boli.
  Marko mi je neobičan u Trebinju kada zbori,
  jer ne priča nego mlati, duva vatru da razgori ……

 13. “Njemci su brojan, zilav, disciplinovan, sistematican,osvajacki,surov…..narod, nidje dzabe ne dolaze, jos manje od nekle odlaze. Oni koji su projektovali fasizam nijesu ga dzabe tamo posijali.
  Nidje dobra donijeli nijesu. I oni i Britanci se vjekovima najprljavijim sredstvima sluze za ostvarenje svojih interesa. Ni od cega ne prezaju. Moze im se jer su mocni. Jer raspolazu svjetskim kapitalom sa kojim raspolazu. Koriste male, neslozne i potkupljive, bez sirokih vidika, ulazu i kupuju njihovu “elitu”, koju i sami na perfidan nacin projektuju.”

  Zelio bih samo da dam doprinos Cickovoj percepciji Nijemaca i Njemacke uopste…Tek toliko da se uporedi sve ono sto oni jesu, kao sto Cicak rece, i nas iz Crne Gore, ili Balkanaca uopste, ako zelite.

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15362575,00.html?maca=ser-rss-ser-pol-ger_vestirs-4712-xml-mrss

 14. “Znate li da u nas postoje škole koje se moraju isprazniti da bi druga djeca sa nekim drugim nacionalnim prefiksom došla u termin pohađanja časova. Na primjer, muslimanska djeca kad završe, hrvatska ne ulaze u školske klupe dok ne budu – prazne. Zar to nije previše strašno da može biti istinito. A istinito je, na našu veliku žalost” A. Sidran

  Posto je ova tema isto aktuelna u Crnoj, kao sto je neko gore nazvase, cisto da se podsjetimo dje mozemo zavrsit…

 15. PROSVJETNA ZA MALISORA

  Kod nas tako neće biti, ministar je mozak Migo,
  veliki je to prosvjetar, sa Oxforda on je stig’o.
  Zbori naški i engleski, ovaj drugi kao Milo,
  blago nama dobar li je, taj kilavi zetski kilo ……

 16. Dobar izbor za pisanje od strane gospodina Perovića.
  Jedna u nizu istoriskih epizoda koja se sticajem okolnosti nije ostvarila.
  Priča o Velikoj Srbiji je imala svoju reprizu i tokom ratova na teritoriji nekadaše socijalističke Jugoslavije. Kao i sve ranije utopije, imala je za rezultat, veliki broj stradalih kako zbog teženje za tom idejom tako i zbog otpora toj ideji.
  Tragično je što se sledbenici svih ” velikih ideja” još uvijek nadaju da su njihovi ” snovi o velikim idejama” ostvarljivi. Još je tragičnije, što pojedinci, svjesno, za potrebe svojih interesa podgrijavaju pomenute snove. Najtragičnije je što se, bar u Crnoj Gori, još uvijek ne profiliše pokret koji bi oduvao iluzije o ” velikim idejama” i smjestijo ih u “muzeje” zabluda i istoriskog preziranja.
  I dok se široke narodne mase prepiru oko istoriski kontraverznih tema, reprezenti režima prave poslovne kombinacije kao što je :http://www.vijesti.me/vijesti/atlas-grupa-milija-diplomatije-rakocevic-prelazi-kod-knezevica-clanak-36204.
  Sa druge strane imamo izjavu ministra finansija:
  http://www.mif.gov.me/vijesti/108049/Izjava-ministra-finansija-dr-Milorada-Katnica-povodom-kreditnog-aranzmana-Crne-Gore-sa-Svjetskom-bankom.html, za koju bih zamolijo komentar ekonomista kojih siguran sam ima među posjetiocima bloga. Zamolijo bih da se ova politički intonirana izjava prevede na narodni jezik, svima razumljiv, i da se pojasni, da li izjava ministra finansija znači u stvari da Vlada Crne Gore, ne može da popuni sopstveni budzet pa se zato zadužuje? Primjećujem da se opozicija veoma malo i rijetko bavi ovom političkom temom a mislim da će njen krajnji rezultat biti ogromno zaduživanje koje ćemo morati da vraćamo mi kao građani, bez obzira ko bude na vlasti u trenutku prispjeća obaveza za vraćanjem raznih zaduživanja.

 17. Postovani Anguse, za Vas i one koje to interesuje,
  Pricala mi je osoba koja je 1957. g. bila u drzavnoj delegaciji u Minhenu na nekom sajmu. Iako je grad jos uvijek bio u rusevinama svuda na ulicama su bili postavljeni sanducici za dobrovoljni prilog za obnovu zemlje.
  Iako i sam u oskudici narod je ubacivao priloge. Nasim ljudima je to bilo cudno, a meni je taj covek koji je do srzi bio komunista i antifasista rekao , /ja sam tada bio dete/, “Njemci su narod koji ne mogu propasti.
  Naravoucenije za nasu grabljivu stoku koja se dokopala vlasti i ne pusta, ne moze se samo grabiti, otimati, uzimati, pljackati. Stoko, postoji i davanje, draz je i u tome probajte malo i to. Prosirice vam se vidici, duhovno i dusevno ce te biti zdraviji. Davanje lijeci i oplemenjuje. To bi za vas bila dobra terapija. A ne da se hvalite kako ste bili izuzetno vrijedni i obogatilise. Ili vam je “bogati’ djed ostavio. Isto kao i meni moj. Ovako stalno kao pacovi strepite u svojim rupama grickajuci sto ste ugrabili.
  U zemlji u kojoj satanisti kolo vode dobra nema ni zakoga.

 18. KOMUNISTIČKO-ANTIFAŠISTIČKA ZA ČIČKA

  Komunista dobro veli, da propadnu neće Švabe,
  ratovi im bjehu nauk, a našima sve je džabe.
  Uzjahaše gologuzi, bez bogatog svoga đeda,
  no śekira njina tupa, sturipa se posred meda …..

 19. G. Cicak,htio sam reci samo da svaki narod ima trenutke svoje mracne istorije , pa tako i njemacki narod.

  Medjutim, Nijemci su sa svojom zabludom, opsesijom i mracnjastvom rascistili odman nakon II sv rata, kad je Njemacka bila srusena do temelja. Danas je planetarna sila koja vuce EU i utice na svjetske procese, i smatram dosta cudnim kad neko pokusava opisati Njemacku u nekoliko redova.

  Ja cu reci da mi na Balkanu ostajemo 100 god iza Njemacke, i kamo srece da smo nesto naucili iz njemackog iskustva i od njih samih. Ali, mi smo jako skloni da svoju sujetu nahranimo tako sto cemu uperiti prst i reci da su oni imperijalisti, kolonijalna sila, neofasisti itd.

  Iskreno, nista ljepse ne bi bilo danas nego kad bi Nijemci zakupili cijeli Balkan na 30 godina i da upravljaju svima nama, ma kako god cudno nekom zvucalo.
  Kladim se da bi bilo manje zla, manje nepravde, manje propasti, manje pljacke, manje obespravljenosti, manje siromastva itd…

 20. TRANZICIONA ZA ANGUSA

  Pod kiriju izdat’ Balkan, za to su nam šanse tanke,
  ovaj narod pjevat’ ne zna, na maternjem Deutschland danke.
  Mi smo zemlja na dobošu, pa se traži “bratski” kupac,
  sličan onom koji kupi Perućicu, sa njom Krupac ………

 21. Samo neka su zdra’o i ovi i oni,mi smo sami sebi neprijatelj.Da nema ovoliko primitivizma i neznanja u Crnoj Gori druge bi pjesme pjevale.Unistise nas penzioneri i univerzitetska “elita”.Kazem vam,primitivizam ne bira!Kako objasnit tim nesrecama da se moze puno bolje,kako objasnit tako zadrtim mazgama da moramo bolje?!
  Kako se izboriti sa tako otupljenim masama,kako ih navesti da na minut razmisle o posljedicama njihovog glasanja za ovu bagru?Za mene su ovo dvije najkriticnije grupacije u Crnoj Gori,zarad cije sebicnosti ispastamo evo dvije decenije.Ej bre,dvije decenije!

 22. MILORAD TOMANIĆ SRPSKA CRKVA U RATU I RATOVI U NJOJ

  Beograd: Medijska knjižara
  Krug, 2001, 251 str.


  Naslov ove knjige u dobroj mjeri odražava njen sadržaj mada u nekim dijelovima
  autor dokumentuje i analizira i dešavanja izvan Srpske pravoslavne crkve (SPC) u
  zadnjih 25 godina. To je posljedica autorove inicijalne nakane da napiše cjelovitu
  hronologiju ukupnih dešavanja u tom periodu vezanih za neuspjeli projekat Velike
  Srbije, od cega je vrlo rano odustao. Shvativši da bi to bila ‘višetomna
  enciklopedija srpskog zanosa, ludila i stradanja tokom 80-ih i 90-ih godina’ odlucio
  se pozabaviti ‘ljudima u crnom’ koji su pomogli srpskoj ratnoj mašini da pocini
  mnoge zlocine i u crno zavije dobar dio svoga susjedstva.

 23. VITOVA ZA MONDA

  “Kako da objasnim okupljenoj masi,
  ovu čudnu mis’o što mi na um pade,
  a da pritom spasim ovaj život pasji,
  pas mu majku jeb’o i ko mi ga dade” …..

 24. E moj Fantom,kome je do spasavanja pasjeg zivota ne bilo ga!

 25. Dobro, de … ne mora život, ali makar obraz da spasimo ……

 26. Kako Fantom,kako?Kako ubjedit ludoga da je lud,kako ubjediti notornog alkoholicara da je alkoholicar,kako kleptomana ubjedit da je lopov,kako DPS glasaca ubjedit da je njegov
  glas poguban za ovu zemlju?!To su isprani mozgovi,bolesnici hronicni!

 27. BEZBOLNO-PALIČNA ZA MONDA

  Ludoga bih bez problema, alkosa i tako-tako,
  a glasača DPS-a, brate mili baš nikako.
  Njemu treba samo motka, pa da bude renesansa,
  humanizam neka čeka, jedino je tako šansa ……

 28. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHHHHHHHHH!!!!!!!!

 29. 25 po prknu, javno i svakog 30. u mjesecu i tako dok su živi. U prezimena im zvanično dopisivati da su Šibiguzovići , da se zna od kakvog su soja . Roćen-Šibiguzović , Rakočević-Šibiguzović, Aco Đukanović Šibiguzović, Ranka Čarapić-Šibiguzović itd . Da se pogan ne miješa sa imenima normalne čeljadi .

 30. GENETSKA ZA KELU

  Prezimena nema toga, bez bar jednog Šibiguza,
  sve bi goli incest bio, uz plakanje, a bez suza.
  Porijeklo nije krivo, genetika i đedovi,
  vrijeme nam to donese i nesoji ovi novi …….

 31. A u stvarnosti sa mitinga DPS-a iz Podgorice sa trga Ivana Milutinovica pravo u
  Litvaniju.I naravno buc.I naravno Danilo i Vesko.I naravno Scepo ,Vulje i Gavrilo.
  Ajde da vidimo da li ce im biti receno hvala i pozdravite kuci.

  Ista sudbina ceka Dejanove sokole.I tamo sve sami DPS-ovac.I tamo foliranje i
  na kraju buc.

  Ajkule se utopile davno.Porobic ide ali dolazi najtvrdja linija DPS-a Perovic.I tamo
  buc.

  Zene kosarkaske krenule dobro.Baletic je liberalni izdajnik ali je da bi dobio
  angazman podupro DPS.I taman kad su bili blizu pojavise se maleri sef svega
  sa druzinom te i zene buc.

  Atleticarka Vukovic ciji rad kontrolise DPS zorlija Vuletic je takodje bucnula.

  A zasto je i zasto ce biti u svemu buc.Zato sto dok se takmice u nasim ligama
  ili zajednickom takmicenju regiona podmicuju sudije i laziraju utakmice.Cim podju
  vani dje im to nije moguce onda BUC.

  Kad ce vise ovaj narod shvatiti da je Milo Djukanovic stvorio lazne ljude,lazne
  vrijednosti,laznu stvarnost pa i lazni sport i njegove rezultate.Tamo dje se jedino
  vrsi verifikacija vrijednosti i uspjeha na velikim olimpijskim,evropskim i svjetskim
  takmicenjima po nekad se slucajno desi neki rezultat preko kojeg se olosi ustvari
  da nova sansa za varanje i trosenje novca poreskih obveznika.

  Ima nekih koji to poistovjecuju sa patriotizmom.Greska.Velika greska.Danilo
  Mitrovic i Veselin Barovic ce voljetu Crnu Goru do poslednjeg njenog eura a to
  je isto i sa ostalom olosi iz DPSDP-a.

  Ljudi navijajte da dozive fijasko u svemu da se jednom krene od nule i da se
  napokon krene stvarati duh postenja i opredjeljenja casnosti i privilegije igranja
  za drzavu a ne pokretnog cirkusa koji direktno sa mitinga DPSDP-a ide na
  brukanje po Evropi.

 32. Niti navijam,niti me interesuju.Uzaludne mladosti.Njih par sto vrijede igraju u inostranstvo,a ostali ljube okove DPS.Oni da budu uzor nekome,a ne.

 33. TRI POLUUSTAVNE

  Maternji je neustavan, sa Pilane viče Baćo,
  ko ga bije po ušima, zna li iko mila braćo?
  Oglasit’ se Mitrić mora, da podrži svoga šefa,
  na šupak bi prozborio i sa kentom i kad blefa …….

  Predsjedništvo DPS-a odlučiće o ponudi,
  što smozgaše expert Medo i vojvoda Mandić ludi.
  Poštovaće pravne akte, đusto kako Milo kaže,
  isturiće Premijera, sa osmjehom da nas slaže …….

  On mi liči na Daltona, najglupljega od sve braće,
  Averela dvometraša, što u klozet ne zna kad će.
  Brkovi mu samo fale, dva pištolja, jedno kljuse,
  u njega bi da se uzda, jer nikako neće u se.

 34. Bravo !
  Sva suština u tri strofe .
  Posebno treća .
  ( Šibiguzoviće sam pomenuo upravo zato jer nije kriva genetika i časna prezimena koja su im pretci ostavili . Sve tim lupežima treba uzeti , uključujući i prezime . Ničega nijesu dostojni . )

 35. Fantome dobar si. Odavno imamo bracu Daltone, ali cijelo vrijeme fali Talicni Tom.
  Imamo otprilike situaciju dva bez duse treci bez glave.
  Nista ne rade samo snuju i motaju, motaju…… do beskonacnosti i nazad.
  Ovo o jeziku je sprdnja, samo da se skrene paznja, bacanje prasine u oci.Da ne vidimo i shvatimo u kakvok kaljuzi zivimo.
  Mafijaske tajne sluzbe kolo vode i diktiraju i upravljaju sa svim.

 36. I ovaj Slavkov tekst je izvanredan i to toliko da sam našla kratke izvode iz Nojbaherovih memoara i ostala zapanjena činjenicom da se Nojbaher, u jednom dijelu memoara, bavi i Crnogorcima! Ali kako? Tako što bukvalno prepisuje velikosrpski “pogled” na Crnu Goru i Crnogoroce, i to onaj falsifikatorski pogled koji se nalazi velikosrpski smješten u hiljadama velikosrpskih lažnih i falsifikovanih istorija Srba kojima se, od pojave Ilije Garašanina, čitavi svijet zapljuskuje svake bogovetne godine. Sigurno je jedno da crnogorski Srbi nijesu ništa drugo nego proizvod gole laži i izmišljotina velikosrpske lažne nauke i politike kojima se permanentno razvaljivala i uništavala Crna Gora u zadnjih 150. godina! Te dvije mračne rijeke velikosrpskih laži slagale su crnogorske Srbe da nijesu ono što jesu , a to znači istinu da su Crnogorci, nego da su čista laž, a to znači da su Srbi! MALO MORGEN!

  A sad evo malo Nojbahera (“SRBI U MEMOARIMA HERMANA NOJBAHERA”, BEOGRAD, IZDAVAČKA KUĆA “JASEN” 2007.), koji na strani 85. u odjeljku “Crnogorci” kaže:

  ” Crnogorci su Srbi, koji posjeduju posebnu samosvijest o tome da su upravo oni najbolji Srbi…Oni su, dakle, Srbi.”

  Ali, inteligentni Nojbaher uviđa da ova tvrdnja ne POČIVA na istini pa već u narednoj rečenici odmah komentariše:

  “Ovi stanovnici brda imaju, međutim, SVOJU SOPSTVENU ISTORIJU, JEDNU SPECIFIČNU, IZRAZITU SAMOSVIJEST I POSEBAN NAČIN ŽIVLJENJA. O svojoj srpskoj braći koja žive na planinama srednje visine i u Panonskoj niziji gledaju sa mirnim, samuvjernim NEPOŠTOVANJEM.”

  Ali, kao da je klasični velikosrbin, ova druga, tačna i istinita rečenica koja sugeriše samo jedno da su Crnogorci poseban narod i nacija i da NIJESU Srbi, ne navodi Nojbahera na takav i jedino ispravan zaključak, oni su i dalje za Nojbahera lažna “istina”, oni su Srbi!

  LAŽEŠ NOJBAHERE KAO I SVI VELIKOSRBI, KAO I SVI CRNOGORSKI SRBI S REDA! NI TEBE NI NJIH ISTINA UOPŠTE NE ZANIMA!

 37. DVIJE MESARSKE

  Izjasni se Predsjedništvo lupeškoga DPS-a,
  a znao sam kumu Medu, izgoreće opet kesa.
  Vozaju nas kao stoku, pazarište oni traže,
  prodavaće stanovnike, biće kako Milo kaže …….

  Pravoslavne kao krmad, a ostale kao brave,
  izgleda im ponestalo i splačina, pa i trave.
  Sve je drugo rasprodato, od Bojane sve do Plava,
  preostala za ponudu, samo naša luda glava ……..

 38. I majke rodjene bi se odrekli,a ne jezika, kad su tolike pare od droge i ostalih matraka u pitanju.Od cega se finansiraju javni funkcioneri,od cega iskesiraju svaki mjesec za tolike penzije itd.,itd.,od turisticke sezone koja traje mjesec i pol?Aha.Od aluminijskog i zeljezare?Aha.Sve je to malo morgen.I Nojbaher bi se pomamio u ovu muku!

 39. DVIJE MAFIJAŠKE ZA MONDA

  Ne budali brate Mondo, nemaju ti oni majku,
  mafija je njih rodila, nemoj pričat’ nama bajku.
  Otac im je Al Kapone, a Branislav kum kršteni,
  stričevi sa Sicilije, iz Palerma blago meni …….

  Omerta je zakon njima, ne mogu se odreć’ lako,
  fukara bi možda tutanj, samo kad bi znala kako.
  Evropa nam zato treba, njima bogme ni po prknu,
  biće vuna Mihailo, tada neće moć’ da strknu ……..

 40. Iz tvoija u bozje Fantom,samo ja ih od krvi vise ne mogu vidjet.Sve izreda!
  Boze,zore ne docekali majci,pa koja godj da im je!

 41. Amin !!!

 42. Moze li neko da napise nesto o ovim udbasima koji pisu na cafemontenegro kako su Slavka krvavog iznijeli iz kafea 357? Lazi koje udba siri dobijaju stravicne dimenzije. Boris Raonic, Sasa Ivanovic, Robert Velasevic i ostali sluzbenici odjebite vise odavde, skinite se sa grbace ovoga napacenoga naroda.

  Zivio Slavko Perovic i LSCG!!!

 43. Roberta Velasevica je ona mala Ljubica oprala danas na javniservis.me
  Ne vjerujem nikome nista,ali lijepo je znat,mada,jedinu istinu nalazim odje od moje brace sapatnika.Pisite o cemu se tu radi.

 44. Saznajem da je Slavko Perović, po meni najznačajnija crnogorska politička ličnost, a i šire, ličnost broj jedan crnogorskog dvadesetog vijeka, već duže vremena u Crnoj Gori. Osoba koja je osnovala i nepogrješivo vodila najdivniju političku stranku Crne Gore – LSCG, i ne samo vodila nego čitavoj Crnoj Gori oči otvarala i pokušavala da je oslobodi njene bezmjerne podlosti i isto takvog nesojstva, sveopšteg neznanja, ličnog i moralnog ništavila, i kukavičluka.

  Sve ovo govorim da bi vam postalo jasno da nema tog crnogorskog medija, i pored toga što znamo da su svi mafijaški, koji je Slavka pozvao na intervju, Slavka koji je neizbrizivi svjetlosni trag slobode u totalno zamračenoj, crnoj, najcrnjoj mafijaškoj Crnoj Gori! A zašto je to tako? Boji se crnogorska mafija svake riječi Velikog Slavka Perovića, a da Bog da da od tog straha pomru u mukama kao bolesna, ubilačka i lupeška stoka!

 45. Često se, gledajući naš parlamentarni politički cirkus sjetim kultne pozorišne predstave ” Kralj Ibi”!.
  Naš cirkus traje već prilično dugo, zabrinjavajuće dugo a na momente mi se čini da nikad tokom istorije i nije prestajao sa izvođenjem tačaka koje ” opčinjavaju” široke narodne mase.
  U svakoj sezoni smo imali i imamo još uvijek, jednog ” velikog inkvizitora” za kojim lude njegovi glasači!
  Svako njegovo obraćanje ” narodu njegovom” me podsjeti na sledeći dijo predstave ” Kralj Ibi”:

 46. Nema Inglisha odavno. Da nije posao sa Djokom Blazicem na paradu ponosa?

 47. Srela-e
  a dje si dobri moj UDBA-su.Rajo Vulikic je malo dijete za tebe.Nema te dugo.Ja
  ti ka vazda popljuvah sefa svega a ti cutis.Ukurvio si se.Zasto.Cekas da se usvoji
  novi zakon o izboru odbornika i poslanika i da ides u EU.Nece moci.Morate krupne
  ribe hapsiti.Ove sitne zapad ne prihvata.njihova kalibraza je drugacija.Kako vam ide
  sverc duhana iz Mojkovca.Sto ne otkrivate ko pobi ovolike ljude po Crnoj Gori.Cudno
  strada i sefov prijatelj Dragan Becirovic.Kad se sjetim kako su stradali takodje drugi
  njegovi kumovi i prijatelji nemam vjeru u otkrice ubica.Mislim na Gorana Zugica,Baju
  Sekulica,i Belog Raspopovica.

  Radite malo Srela-e.Nemojte samo misliti kako pare da namaknete.

 48. Moze li neko da napise nesto o ovim udbasima koji pisu na cafemontenegro kako su Slavka krvavog iznijeli iz kafea 357? Lazi koje udba siri dobijaju stravicne dimenzije. Boris Raonic, Sasa Ivanovic, Robert Velasevic i ostali sluzbenici odjebite vise odavde, skinite se sa grbace ovoga napacenoga naroda.

  Zivio Slavko Perovic i LSCG!!!

  By: Balkanski on September 6, 2011
  at 21:26
  ————————————————————–
  Te što pišu tamo smo usranih gaća iznosili sa mitinga Liberalnoga Saveza . Dođu nam na miting , pa se useru da će ih viđet otac , majka, komšija i policija . Sjutra pođu i učlane se u DPS , prvi taj Raonić koji je klasični bolesnik opsjednut Slavkom pa danonoćno na montenegro kafeu i sličnim smetlištima izmišljaju bolesne nebuloze .

 49. Srela-e,

  eno ti ispred zgrade vlade radnici Lenke B.Polje.juce ste one R.Dakica kamerama
  zabiljezili do zadnje im pare u dzepu.

  Dje ti je serif Mugosa i njegov sin Miljan nasilnik.Hoce da bude karijerni diplomata
  a po malo da se bije i po malo da razvija biznis sa kefeima po Podgorici.

  Ajde prodavajte Valdanose,Ulcinjske rivijere,Veliku plazu,njivice,Zanjice.Samo
  prodavajte.Nije to vase i najlakse je tudje krcmiti.

  Zapamti dobro Mubaraka u kavezu u sudnicu donose,gadafi bjezi pacovskim
  kanalima tvoj sef Djukanovic ce imati fer sudjenje.Tamo ga cekaju one cipele
  sto mu je ostavio Acim Visnjic.Imace telefonsku liniju sa Ivom Sanaderom da
  mu da savjet kako da se brani.Oni su braca po zanimanju.Lopovi stari.

 50. Gospodo,gradjani i narode

  kao sto sam odavno najavljivao Savicevic je smijenio cica Kranjcara.Da on
  ce njih stotinu smjenjivati a on trajno sjedjeeti u fotelji predsjednika FS CG.

  Naravno njemu se moze biti jer je on javno podrzao Djukanovica.Kao sto
  sam pisao za musku kosarku dje Vesko Barovic i Danilo Mitrovic vedre i
  oblace evo DVADESET godina to ce isto cinjeti i veliki Genije Dejan.

  Da ne bih bio pogresno shvacen njegov fudbalski uspjeh ne dovodim u
  pitanje ali bih ga vise cijenio da se strucno i licno izmjerio u konkurenciji
  vani sa kolegama slicnih kvaliteta kao sto je to ucinio Pedja Mijatovic.On
  je bio tehnicki direktor velikog kraljevskog kluba real Madrida.Danas je to
  Zinedin Zidan.Takodje se mora znati da je ovaj veliki igrac podrzao Mila
  Djukanovica takodje javno.

  Cudi me da on kao covjek koji je zaradio ogromni novac i nek mu je sa
  srecom nije preuzeo neki klub gdje bi svo znanje i iskustvo sam realizovao
  troseci svoj novac.Ovako se dovodi u sumnju sve sto on radi.

  mislim da mu intelektualni kapacitet ne prati sportske rezultate pa je za
  posledicu imao napad na direktora Pobjede na stadionu Buducnosti samo
  zbog komentara da je liga neregularna.Imao je i vise ispada i sukoba sa
  policijom zbog cega je privodjen sto se provlacilo kroz novine.

  Mislim da u Crnoj Gori ima jos velikih fudbalskih imena i da nije on jedini
  koji zasluzuje ovu funkciju.Cak u mnogo zemalja svijeta predsjednik nije obavezno morao biti bivsi fudbaler.

  Licno mislim da se Kranjcaru mora odati priznanje na stvorenoj atmosferi i
  i samopouzdanju koje je ostvario kod igraca nacionalnog tima.Odavno sam
  ovo ocekivao znajuci da je Dejanov brat Goran koji se bavi menadzerstvom
  fudbalera dolaskom Kranjcara izgubio moc uticanja sastavljanja tima sto je
  ranije cinio kod Filipovica i tako forsirao svoje igrace.

 51. Ni do sada nijesam išao na utakmice , a od sada neću ih gledati ni na tv. Sve što si pisao , inglish , o cg sportu danas je potvrđeno. Bojkot bagri! Treba da ih dočekaju prazne tribine protiv Engleza. Nema kluba , saveza a da ne pominjem COK da na čelu nije predstavnik mafije a na čelu kscg šef mafije lično. Da se u cg sportu obrću neke velike pare , razumio bih što to rade , ali ja te pare ne viđu , u svakom sportu klubovi na ivici opstanka. Zašto onda uništavaju sport? Zbog putovanja po svijetu o trošku naroda , prodaje igrača? Sitne su to pare za njih , ja mislim. Kažu da se komunisti nijesu previše miješali u sport , Broz nije išao na utakmice i možda je to tajna velikih uspjeha jugoslovenskog sporta. Ova crnogorska bagra mora sve da kontroliše a sve što dotaknu unište.

 52. Bog je nesmjenjiv!

 53. Svaka zdrava ideja na ovom mafijaskom prostoru je osudjena na propast , sport je najbolji primjer te istine , danasnji dogadjaj i smjena Kranjcara je uradjena onako tipicno ‘partijski’ , svi clanovi glavnog odbora su digli ruke uvis na Savicevicev idiotski predlog ,nije se jedan nasao da se usprotivi , to je Crna Gora , htio bih samo dodati da znam da su mnogobrojni clanovi Fscg pod zelenaskim ugovorom sa predsjednikom saveza , dere im capru sa davanjem eurica na kamatu , uostalom javna je tajna da je Dejan Savicevic prvi zelenas Crne Gore , i takva jedna bestidna i podla funjara da prica o kodeksu , realnost Crne Gore

 54. A prilika je da se podsjetimo da je vaterpolo klub ‘primorac ‘ nakon osvajanja kupa evropskih sampiona , mjesec dana kasnije dozivio bankrot , mislim da je to jedinstven primjer u bilo kom evropskom kolektivnom sportu … Da je Srdjan Mrvaljevic nakon 6 mjeseci intezivnih priprema , vracen sa evropskog sampionata u Becu , zahvaljujuci svinjariji koju je tada napravio odlazeci predsjednik Dzscg ,Kosovic (inace brat od tetke sefa mafije) … Ili se sjetimo primjera rukometasice Katarine Bulatovic koja je suspendovana pred polufinalne meceve LS , zasto ? Jer nije bila spremna da orgija sa bracom Ubovic … Takvi bolesni primjeri su pokazatelj odnos ove mafije ka sportistima I sportu uopste

 55. cccccccccccccccccccccccc…

 56. NIJE KINESKI

  NEGO

  CRNOGORSKI-SRPSKI, BOSANSKI, HRVATSKI
  JEZIK I KNJIŽEVNOST

  Ispuniše uslov prvi, crta-tire sve prelomi,
  poslanici jednoglasno, profesori još u komi.
  Kineza je milijardu, a dosta im slova sedam,
  riječi je kod nas isto, Bože mili šta to gledam …..

 57. Budaletina dejo i budaletina djurdjevic neka dovedu vlaisavljevica ili neku slicnu intelegenciju pa da zajedno probaju sastavit jednu ozbiljniju recenicu. Zasto CG mora u svemu na celu da ima obicne seljacine

 58. treba proglasit da u cg nema jezika i da budemo prva ekoloska bezjezicna zemlja, i da presjednik bude d savicevic. kako bi srecan bio, niko nebi znao koliko je glup.

 59. NEKOLIKO ZAVALSKO-TUČAROŠKIH

  Đukanović Vasilije izgleda se dobro bije,
  popizdio, pa zamalo, olešio Rusa nije.
  Veli da se Lejbman zove, što je rasta omalena,
  bolje da je “Miraks grupu”, zastupala kakva žena …….

  Ruskinje su zakon za to, još ako su i pjevaljke,
  našteli se urbanizam, onda dođe do redaljke.
  Sveto nađe buzdovana, s Vasilijom da se svađa,
  da je bio pametniji, plovila bi njima lađa …….

  “Jedro” bi se montiralo, više Budve na vrh brda,
  zadata je Rusu bila, crnogorska vjera tvrda.
  Kunićka je śetovala, svoga šefa druga Rajka:
  “Nemoj sjebat’ sve tendere, kukala ti jadna majka” ……

  No je Rajko ne posluša, šoping bješe metod pravi,
  mislio je vladat’ vječno, a zamalo, jer smo bravi.
  Skrkaše se njemu kola, kad drugovi zaratiše,
  očekuje prdekanu, “Miraks grupe” nema više ……

 60. Nikolas,
  grijesis mnogo.Ima novca u sportu.Pogledaj ko koga sponzorise i bice ti
  jasno.Rukomet zenski rudnik uglja Pljevlja sa vecinskim drzavnim vlasnistvom
  i direktorom iz DPS-a.Vaterpolo elektroprivreda CG sa vecinskim drzavnim
  kapitalom i direktorom iz DPS-a Srdjanom Kovacevicem.Obojica su
  automatski i predsjednici tih saveza.

  Kad ovoj bandi nije odgovaralo imali su dva dzudo saveza pa se desilo
  da isti ovaj Srdjan Mrvaljevic ne moze da nastupa na takmicenju jer COK
  nije prihvatio registraciju ni jednog od dva.

  Naravno tako je kad su u pitanju crkva,akademija umjetnosti,univerziteti i
  sve ono cime sef svega u Crnoj Gori manipulise.

  Dovoljno je cuti Danila Mitrovica direktora kosarkaske reprezentacije CG
  koji gostujuci kod sizofrenicara Sofranca u emisiji sporting na tv In kad
  kaze da ni on ni Vesko Barovic ni Milo Djukanovic kao celni ljudi ne mogu
  umjesto igraca igrati.A zasto bi on bio drugaciji od onog kome sluzi to jest
  Djukanovica koji ustvrdi da je nasledno bogat ili da nije ucestvovao u
  ratnim pohodima 90-ih i tome slicno iako svi znaju da je to laz.Zasto bi
  Mitrovic i Barovic pomisljali na odgovornost za neuspjeh kad njihov sef
  vec DVADEST GODINA pljacka i laze ovaj narod i za to na izborima dobija
  nagradu.

  Cuo sam i vrlo korektan komentar izbornika Kranjcara koji ceka zvanicno
  od Savicevica stav o smjeni da bi konkretnije komentarisao smjenu.

  Zar Dejan Savicevic koji je doveo Kranjcara ciji se uspjeh ne moze
  osporiti nema hrabrosti da ga pozove i pred licem javnosti saopsti mu
  zamjerke vec to cini na meni neprimjeren nacin u odsustvu Kranjcara i
  bez prilike da mu na njegove tvrdnje uzvrati.

  Ponavljam za mene su svi ljudi u sportu CG danas ustvari postovaoci
  lika i djela Mila Djukanovica i oni ustvari trose novac poreskih obveznika
  nestedimice vodeci racuna iskljucivo da ne pogrijese prema Djukanovicima.

  Istinski navijam da u svim disciplinama dozivimo fijasko da bi mozda i
  njihov sef dosao pameti da vec jednom da sansu znalcima i ljudima od
  integriteta.

 61. postovani, zemljama u regionu i 70 % evrope vladaju kompradorske mafije, ne suverene nacionalne burzoazije, vec kompradorske kaste i njihove sluzbene ” opozicije “. sve rade u korist dominantnog USA imperijalizma i njegove ludacke kosulje koju je pripremila narodima evrope, EU. njen cilj je oduzimanje prava tih naroda na suverene drzave, totalna centralizacija evrope i ulazak krupnog kapitala te potcinjavanje svih naroda i drzava njemu. ukidanje legitimnih prava naroda sa namorganizaovanje i samoopredjeljenje. za to sluze kompradorske kaste koje vladaju drzavama, to su mafije, organizovane i uvezane, i cilj im je totalno potcinjavanje EU, kojom dominira USA preko svojih notornih agenata MERKEL, SARKOZIJA I KAMERONA. trepa procitati sjajan pregled istorije EU, njene izvore, na google-u ukucajte POVIJEST EU, otvorite. evo: http://www.google.me/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CB0QFjAC&url=http%3A%2F%2Feuropskaunija.yolasite.com%2Fpovijest-eu.php&ei=rilqTsmAGMPZsgaek9zDBA&usg=AFQjCNHLHqqm7NwxEQNGBNFBka9xHiwOCw&sig2=BtCI3ex_oSoLBJ36w1j-HA

 62. DVIJE FUDBALSKO-KOŠARKAŠKE USPUT

  Dejo bajker saopštio, u arhivu Kranjčar ide,
  eh, još da je oćerao, samog sebe Cicu pride.
  Istinski je to genije, koji ne zna padež šta je,
  niti vidi avetinjak, što je mućak, a što jaje …….

  Košarka je naša dobra, samo svi nas redom deru,
  rukovodstvo nam je stručno, ka’ za basket, ka’ operu.
  Sve go đilkoš do đilkoša, od Milaša, pa do Barca,
  ti za mooda povukoše, litvanskoga divojarca …….

 63. Inglish
  Slazem se da se pare nemilice trose i na pojedine sportske kolektive ,ali siguran sam da si I ti svjestan kako i kome se daju , pravilo broj jedan jeste da na celu kolektiva bude partijski mafijaski ‘zaduzenik’ vlasti koji dobija dodatno astronomsko primanje
  Pravilo Broj dva – dva, jeste biranje kolektiva … Samo pare dobijaju savezi ili klubovi koji su po pravilu napravili bez prebijene pare fenomenalne rezultate , te je procjena partije da ih valja iskorostiti i promovisati njihov uspjeh kao sopstveni drzavni projekat ,
  I pravilo broj 3 – Svi ti klubovi , savezi , pojedinci nakon sklapanja pakta s djavolom zavrse na smetlistu sportskih deponija , trajno i beznadezno upropasceni ..
  Tako da Inglish , ne moras im prizeljkavati Lose rezultate , cekaju ih na svakom putu ,jer je sport (medjunarodni) jedini teren gdje njihove jadne prevare ne mogu proci …

 64. Nikolase,
  nemamo mi spora.Vazno je da se isisavaju i trose pare poreskih obveznika.
  Njih oni najvise vole.

  Vjerovatno je Dejan streknuo od moguceg uspjeha reprezentacije a i zbog
  Kranjacerovog JA.Dejan voli bivati u drustvima dje je on neko i nesto.Cini
  mi se da ne voli medju slicnima sebi.Da nisam u pravu bio bi nedje vani i
  obavljao posao koji je radio Pedja Mijatovic u najjacoj mogucoj konkurenciji.

 65. Zar Dejan Savicevic koji je doveo Kranjcara ciji se uspjeh ne moze
  osporiti nema hrabrosti da ga pozove i pred licem javnosti saopsti mu
  zamjerke vec to cini na meni neprimjeren nacin u odsustvu Kranjcara i
  bez prilike da mu na njegove tvrdnje uzvrati.

  Inglish, kratak komentar na Savicevica: SRAMOTA DA GA BUDE!

 66. DVIJE ČASOVNIČARSKO-BANKARSKE

  Ukradoše Mirku čuku, koja bješe mnogo skupa,
  Prva banka kupila je, da reklamu o njoj lupa.
  Fukare su lopingeri, jer nemaju poštovanja,
  no brukaju centarfora, bez kulture i bez znanja …….

  Mozak ima kao kokot, ali zato nema stida,
  da pokaže radost svoju, na terenu gaće skida.
  Kavaljer je vele žešći, pomaže i nevoljnike,
  u džepu mu leži zmija, dok pazari časovnike …….

 67. Specijalni zadatak Balkan ! savršeno obrađeno za sva vremena… svakako, zahvaljujući i stepenu svijesti koji se obrađuje.

  “I naša basna nije bajka
  ona nema srećan kraj
  al’ šuma ova nema mapu
  zato lovac šeta kapu
  kapu od zeca”

  Slušajući i gledajući multilingvisticka lickanja i grickanja po CG (izuzimajući albanski ??!), moglo bi se reći da je po ko zna koji put riblja čorba poprilično zasmrdila članstvom u mafiju (bre!i čoče breee!!) : que pasa? Don Pablo ! te quiero! el Diablo!
  Interesanto, niko od čuvenih diplomata, učenih udbaša i druge demokratske klase iz dpssovske crne gore se ne sjeti albanskog jezika. Pa se ne sjetiše ni budućnosti, kakvo čudo je li! Pa ni još ponečega…
  I tako ,,, profesionalni patrioti iz zajedničkog Dps-a (snp, sdp, sns, pzp itd i tsl) ne nađoše puta da ozvaniče svoj profesionalni patriotizam osim kroz nacionalne klase (ah, ta množina: te quiero el Diablo!). U ovoj oooogromnoj zemlji možda bi trebala svaka nacionalna klasa da izabere i svojeg premijera tako da bi svaki od premijera ubuduće mogao predpremjerno da istupi sa zahtjevima svoje predgrupe ispred zajedničkog i jedinstvenog premijera dps-a. Bilo bi najbolje da se Crna Gora više i ne zove Crna Gora nego zajednički DPS (da ne nabrajam zajedničke elemente opet, nema potrebe) sa pokrajinom tzv bivših liberala koji su niđe i ništa.
  Svakako da je opet riječ (kao i u svakom pravom tekstu i životu) o krađi sjećanja i svakako da su razne pojedinačne i skupne budaletine samo bezlična šarada toga korisnog besmisla, uz prilično nepovezane ego konjukcije (junaci, poštenjaci, profesori, doktori, sportisti, novinari, narodni seljaci i seljačići … i ove konjukcije bi trebalo, naravno, da predstavljaju samo i jedino muškarci, jer je muška populacija stanovnika u CG, kao što je to već pomalo i poznato, čuvena po svom govorništvu i svojoj polupismenosti, što im je oduvijek davalo odlične predispozicije da postanu čuvene alapače, uz + niz cg čaršiju. Alapače nijesu kreativne, za kvalitet im fali dubina i zera više obrazovanja, ali su dovoljno drockaste da svuda prođu. One svakako nemaju mogućnost tačnog i ispravnog (maltene časnog) pamćenja, jer pored ostalih nedostataka imaju i jedan glavni: čuju samo ono i onako kako im odgovara. Tako je to u zemlji junaka. Lost in transition.
  I – tko su ti diletanti,
  Ko su ti buzeranti, zajebanti,
  tko su ti BOLESNICI?

  Opšte mjesto ovih opštih junaka i junaca (bez obzira na statusnu simboliku) zove se nepromjena. Nepromjena nema veze sa čašću i karakterom, ona je odlika emocionalne, duševne i duhovne obogaljenosti. Svaki čovjek koji sobom ne nudi, ili, još bolje, ne nosi promjenu je dio opšteg pravila – bez izuzetka. Ali,pošto znamo kako su crnogorci osjetljivi na kritiku svojih najboljih (zaabogaa!) mana, (kao kurve na poštenje), da ne povrijedimo te osjetljive usnule ljepotane koji su svakako uvijek u pravu ali na krivoj strani.

 68. Da ne zaboravim, iako mogu:
  ŽIVJELA MAKEDONIJA!

 69. Lorde,

  nema taj stida i srama.Ponavljam da njegovi fudbalski kvaliteti nijesu sporni.
  Upravo zbog tog mi je nerazumno kad se zna da je ekonomski obezbijedjen
  da poltronise zlocincu Djukanovicu.Psiholozi vele da je to karakter ljudski.

 70. dejana savicevica, ” genija “, stvorila je stampa i milosevicevski mediji, placeni sportski novinari, najveca olos medju novinarima… ja ga licno nikad nijesam cijenio, ni kao covjeka, ni kao sportistu. sva ta bulumenta sportista s kraja osamdesetih igrala je vrlo prljavu ulogu u milosevicevskoj krvozednoj politici, toboz nevjesto, ne znajuci, a sve planirano i horski. sjetimo se samo kako je dragan pixi stojkovic ponosno pozirao sa slikom tog monstruma. kako je savicevic pjevao, zna se sto, kakve je izjave sramne davao, da bi sad svi preko toga prelazili, kao to su sportisti, sta oni znjau… znaju, itekako. i dobro se za to placaju. rijetki su medju njima izuzeci. niko vise ne pise, jer ne smije, o tome kako je savicevic, na koji nacin, dosao na celo saveza 2001. godine, kada su brutalno otjerali tadasnje rukovodstvo, kao momir i milo komuniste 1989. sta je sve pricao i izjavljivao za velibora vasovica, legendu jugoslovenskog fudbala, borca protiv mafije u sportu, covjeku koji je bio sampion evrope kao kapiten johanu krojfu u ajaxu. vicesampion evrope sa partizanom. njegova zena, vasoviceva, je cak tvrdila da je on umro od bolova koje su mu nanijeli savicevic, bulatovic branko i kompanija, koliki su pritisak vrsili da on ne pobjedi tu ekipu koja je od sporta napravila cist profit. krvavi, mafijaski profit. savicevic je poznat kao vrlo sujetna osoba, upravo zbog toga sto ga je javnost napravila bogom, cak su mu takvu pjesmu snimili devedesetih. on, takav, je proizvod javnosti koja je gradjanima ispirala mozak. divac, odbojkasi, fudbaleri, vaterpolisti, svi, svi, stali su uz milosevicevu politiku, nikad, ali nikad je ne osudjujuci. nikad. i u drugim zemljama bilo je rijetkih sportista koji su se ponijeli viteski, nijesu postali poltroni, kao jedan mate parlov na primjer. sport ne moze biti drugaciji od drugih drustvenih i privrednih djelatnosti, gdje je zavladala mafija. pa, danas je sport velika prilika za zaradu. mi smo ipak mala djeca da konkurisemo zapadu, pa je to ovdje jos vidljivije, rezultati nijesu bitni kao tamo, samo zarada, gola zarada, prodaja, zarada, i tako ukrug…
  o njemu kao sportisti ne bih, to toliko sada i nije bitno.

 71. sjetite sa samo sramnih nastupa za srj, slavlja, dok je region gorio, bosna se komadala… niko nikad nije odbio da igra za tu sramnu drzavu, rijetko ko. ne kazem da su svi koji su nastupali za tu zemlju olos, neposteni ljudi, ali… to je pitanje morala, stava. kad bi zasvirala hej sloveni, trebalo je samo vidjeti sramne grimase tih sportista, ne, nije to bio protest jer je sfrj razbijena, nego cista mrznja, sramno ponasanje, zelja da se cuju neke druge, sovinisticke pjesme. ja za tu drzavu nikad nijesam navijao, bas kao ni sad za cg, jer znam ko vodi sport ovdje. ljudi, kojima na prvom mjestu i nije rezultat.

 72. Narode,

  vidjeste li medijski nastup zlocincevog druga i partnera Stanka Suboticana
  na In tv.

  Braca Daltoni.Lazu kao jedan.Izvrcu cinjenice i manipulisu.Najvise vole da
  govore na namjestenim intervjuima dje nema nezgodnih pitanja.

  Stank-Zabac Subotic uspanicen iz tajnog skrovista javlja se i vapije da mu
  njegov partner pomogne.Nema vise pompe i promocija po Svetom Stefanu.
  Sada Djukanovic sam bez njega organizuje zurke i provode.Stanko-Zabac
  sad ide u blacenje i obracun sa svima koji se ne svidjaju sefu svega i koji
  mu se ne dive.

  Gledajte kako se u zamku upleo Stanko-Zabac koji tvrdi da je on napadnut
  zbog bliskosti sa Djindjicem i Djukanovice.

  -Kako je moguce da mu kako tvrdi podignu optuznicu 2001 godine u vrijeme
  kad je Djindjic premijer Srbije.
  -Kako je moguce da ga bas ti koje je kako tvrdi pomagao finansijski u borbi
  protiv Milosevica progone i da je prednjacio Dusan Mihailovic.
  -Kako je moguce da ga danas progone Boris Tadic,Saper,Sutanovac,Beko,
  kostunica i ostali koji su sa njim bili u borbi protiv Milosevica.
  -Kako je moguce da su bas svi pojacani Ratkom Knezevicem,Aleksandrom
  Tijanicem i Vojinom Lazarevicem protiv njega postenog koji je od samog
  pojavljivanja ima milione i poceo te poslove.On je kao njegov partner Milo
  Djukanovic nasao Prvu banku nedje u dvoristu i rijesio problem legalizacije
  opljackanog novca.Naravno u banana drzavama.
  -Kojim li se to on poslovima bavi kad je podnio zahtjev kako tvrdi po prijavi
  sudu u Zenevi protiv 20-ak ljudi koji su mu nanijeli stetu od 200 mil.Evra.
  -Kojim li se on to poslovima bavi i odakle mu informacije ko je sta tada
  radio u SR Jugoslaviji.Bice da je on radio za Stanisica.A to sto pita ko je
  ubio Stojicica nek podje u sud u Beograd i pita a ne sa bezbjedne distance
  klevece ljude.

  Stanko-Zabac ustvrdi da ga je pozvao Stanisic i trazio mu cigarete cijom bi
  prodajom-svercom napravili razliku u cijeni i navodno finansirali izbjeglice iz
  Hrvatske.I on mi je navodno rekao da to jedino mogu Vanja Bokan,Milija
  Babovic i Baja Zivanic.Kaze da je na kraju povezao Bokana i Stanisica.Ne
  rece da je tada Bokan radio i sa Crnom Gorom.

  Zabac dalje nije htio o tim poslovima vec je pjevao svoju pjesmaricu malog
  ucviljenog djecaka kome stariji hoce da otmu igracke.

  Nece moci Zabcino.Nece moci proci.Moraces objasniti odakle su prvi novci.
  Zabcina je radila u butiku Roma na uglu Balkanske i Narodnog fronta kod
  mog prijatelja Manojla.Bio dobar snajder za prepravku kupljene robe.

  Jovica Stanisic ga je odabrao da radi taj prokleti posao sverca cigareta iz
  kojeg je finansirana kupovina oruzja i finansirane para vojne jedinice.Jedno
  vrijeme je radio kod Vanje Bokana i snimio nacin rada.Nakon toga ga Jovica
  salje u Crnu Goru odakle potiskuju do tad neprikosnovenog Vanju.Kasnije
  je Vanja u Atini ubijen a majka mu je preko CG medija optuzivala vlast CG
  i Stanka-Zabca da je to preko pokojnog Baje Sekulica ucinjeno.Nakon toga
  nedugo je stradao i Baja Sekulic bas u Budvi.

  Od tada Stanko-Zabac postaje najmocniji covjek na Balkanu.Naravno posle
  svog sefa Mila Djukanovica.Da bi imao kontrolu nad Stankom i njegovim
  poslovima u Crnoj Gori Jovica angazuje svog sina Vuka za pilota na avionu
  Stanka Subotica koji je registrovan u USA.

  Zna se da je povodom ovog posla protic Stanka-Z|abca njegovom sefa
  Djukanovica i mnogo drugih pokrenut postupak koji je jos u toku.

  Ali Stanko nece da prica o kolateralima tog posla kako u Srbiji tako i u
  banani drzavi Crnoj Gori.Eto usput budi receno da je gorivo kojim su
  punjeni gliseri italijanskih svercera radili brat Aco i pokojni Milenko.

  U Grckoj je stradao Vanja Bokan,u Srbiji Radovan Stojicic i Milenko
  Rajkovic u Crnoj Gori italijan Santino,Baja Sekulic,Goran Zugic i sve
  Canetovi prijatelji.

  Pominju se u sirem krugu da su zbog pisanja o svercu cigareta stradali
  Dusko Jovanovic i Ivo Pukanic.Konkretno Ratko Knezevic svjedoceci
  na sudjenju za ubistvo Pukanica pomenuo je Subotica i Djukanovica
  kao ljude koji su imali interesa da to ucine.

  Cudi lakoca etiketiranja Milosevicevog rezima za sva nerazjasnjena
  ubistva u Srbiji a kad se to pomene u Crnoj Gori i veze za ime njegovog
  prijatelja i partnera Djukanovica onda je to podmetanje i mrznja prema
  postenom demokrati Milu.

  Sa kojom lakocom ovaj lopov kome je Djukanovic legalizovao ogromni
  novac pominje desetine i stotine miliona evra me zabrinjava.Zar niko
  od tih novinara nema hrabrosti da ga pita odakle vam taj novac.Kako ste
  i kojim novcem poceli taj biznis.Kako ste i kojim novcem kupili Futuru
  plus.Kako to da vi dajete pomoc politickim strankama na desetine miliona.
  Tim i tolikim novcem je kupovana kasnija privilegija u mutnim poslovima.

  Boze boze sta nam je Djukanovic sa svojom demokratijom donio.Najvecu
  olos iz regioa i svijeta je ovde okupio.Tu su i najveca kriminalna imena.

  E narode sad cekaj rasplet.Zasluzio si cekajuci da ti nesto od tog novca
  padne u krilo.Debelo si se zajebao.Sad imas krvave tragove.I tek ce toga biti.

 73. Narode,

  prespavao sam i dosta toga mi se poslozilo u glavi.

  Razmisljam da li mogu postojati ovakvi ljudi kakav je Djukanovicev partner i jaran
  Stanko-Zabac Subotic.U kompletnom obracanju cmizdrio je da ga proganjaju.

  Ama bas nikog od prijatelja nema osim pokojnog Djindjica cijoj je zeni kako kaze
  dao velike pare i zivog Mila Djukanovica kome svi zavide i hoce da mu naude.Nije
  pominjao da to cine zbog samostalnosti Crne Gore.Ovog puta je sverc i kriminal
  glavna tema.

  Sinoc vidjeh jos jednu spodobu koja slicno Djukanovicu kad laze siroko otvori oci
  nebi li na onog ko ga gleda ostvario utisak iskrenosti.Momir Bulatovic u knjizi
  Pravila cutanja za svog dugogodisnjeg saradnika Djukanovica napisa-Kad najvise
  laze pecatno vas gleda u oci.

  E sad vam je gradjani valjda jasno ko stoji iza tv In.I intervju koji je Djukanovic dao
  beznacajnoj tv Kosavi i pajacu novinaru Milomiru Maricu i sad snimak obracanja
  medijima covjeka sa potjernice i bjegunca od pravde i sudova Srbije jedini oni su
  emitovali i ponavljali mnogo puta.

  Po ko zna koji put cu ponoviti da je zlocinac Djukanovic porobio Crnu Goru,on i
  njegova familija sa svojom druzinom su gori po njenu buducnost od svih drugih koje
  on i Ranko Krivokapic prozivaju da na drzavu atakuju.Vece prijetnje po njen mir i
  prosperitet nema od pljacki koje vrse Milo i Ranko zajedno sve pod plastom stare
  izandjale teze mi smo je stvorili mi cemo je razoriti.

  Nece moci lopovcine

 74. Poštovani,
  Iako su vaši komentari istiniti i vrijedni, kao moderator ovoga bloga vas molim da se držite teme iz posta g.Perovića, jer tema ovoga posta nijesu ni kriminalne grupe, ni sport, već djelovanje i stavovi Hermana Nojbahera u kontekstu srpsko-crnogorskih odnosa. Ukoliko i dalje budete nastavili s tretiranjem aktuelnih političkih tema i ličnosti, a van konteksta predmeta autorovog posta, biću dužan da te komentare brišem, kako ne bi došlo do dezavuisanja teme koja je tekstom otvorena. Kako ne bih želio da do tog brisanja dođe, s obzirom na kvalitet vaših komentara, još jednom vas pozivam da se vratimo na temu koju je autor bloga odabrao.

 75. POŠTOVANE I POŠTOVANI,

  OBAVJEŠTAVAM VAS DA JE SLAVKO PEROVIĆ SVOJ NOVI TEKST UPRAVO POSTAVIO NA “SLAVKOVE ZAPISE”.

  OTVORITE I UŽIVAJTE!

 76. „Arijevsko-nordijska rasa nosilac je kulture, prava i jedina predstavnica čovječanstva…Germanska je rasa viša od svih drugih i borba protiv stranaca, protiv Židova, Slavena, protiv svih INFERIORNIH rasa, sveta je.“(A.Hitler)

  Ne mogu da preskočim letećeg diplomatu Nojbahera ipak, imamo jedan zajednički element, blago meni…
  Rekosmo da se radi o krađi sjećanja i sličnim težim i lakšim povredama ljudskih prava koje dovode do svega što ljudski rod osporava i umanjuje u suštinskoj istini i funkciji. Zašto Balkan? Znaju li zašto preslatki Balkanci kojima su sva druga pitanja važnija od početnog. Mislim da ne postoji narod koji se dobrovoljnije odrekao sebe u svakom smislu (moguće da su to i Jevreji uradili ali samo kroz svoj najuzvišeniji domet). I taj odraz nesvijesti se svakojako preslikava i kroz trenutnu svakodnevnicu ličnih i društvenih prizmi i kao produžena vremenska rukavica koja se može zvati i istorija.
  “JUDA JE PRODAO HRISTA. ALI DA LI SE SJEĆAŠ KO GA JE KUPIO? …
  N A R O D.”
  E taj narod, bez obzira na političku pripadnost i distancu od nje.
  Rekosmo: KRAĐA SJEĆANJA! Možemo uzeti i primjer LSCG-a došli bismo do istog. Nevažno sad.

  NA IZGUBLJENOM POLOŽAJU
  Tek pošto su u Albaniji donete važne odluke, kada je na osnovu sopstvene inicijative stvorena nezavisna Albanija, mogao sam da se više posvetim srpsko-crnogorskom prostoru. U prethodnom poglavlju pokušao sam da pružim kratak pregled srpskih problema, a oni su, na osnovu nacionalne pripadnosti, takode i crnogorski problemi. Ali, nije baš tako, da se Crnogorac – pa čak i onaj, koji oseća i razmišlja velikosrpski – jednostavno identifikuje sa običnim Srpstvom. Ovi stanovnici brda imaju sopstvenu istoriju, specifičnu, izrazitu samosvest i poseban način življenja. Na svoju srpsku braću, koja žive na planinama srednje visine i u Panonskoj ravnici, gledaju sa mirnim, samouverenim nepoštovanjem. S druge strane, Crnogorci su kod Srba predmet brojnih viceva i anegdota. Nije, međutim, nikakav vic, da je ova sićušna knjaževina objavila rat Napoleonu, kada je Francuska napala prijateljsku Rusiju. „Nas i Rusa zajedno sto i pedeset miliona!”, kazao je pre više decenija jedan Crnogorac, kada zemlja nije imala ni tri stotine hiljada stanovnika. Kada je u Prvom balkanskom ratu, godine 1912, kralj Nikola objavio
  mobilizaciju, dva Crnogorca, koja su se našla u Grčkoj, poslali su na Cetinje telegrafsku poruku sledeće sadržine: „Da li da odmah krenemo na Cetinje, ili da udarimo na Turke sa boka?” Onome ko hoće da bolje upozna dušu ovih brđana, preporučujem da čita sjajne anegdote i priče jednog njihovog pravog junaka iz 19. veka, koji se zove Marko Miljanov.
  Veliki ponos Crnogorci nalaze u činjenici da svemoćnim Turcima nije nikada pošlo za rukom da potpuno ovladaju njihovom malom zemljom. Vekovima su vodili hrabar hajdučki mali rat, a to je opisao u istinski klasičnoj epskoj pesmi njihov vladar i episkop Petar Petrović Njegoš (1813-1851) i time postavio trajni literarni spomenik toj borbi sa Turcima. Reč je o Gorskom vijencu. Jednom sam nekom uglednom Crnogorcu u šali kazao sledeće: „Moguće da Turci i nisu bili toliko zapeli da osvoje taj komadić kamene pustinje, koja se zove Crna Gora?”. On to uopšte nije razumeo kao šalu, već se naljutio. Drugom Crnogorcu sam rekao sledeće: „Vi, Crnogorci, ste neka vrsta srpskih Tirolaca. Ono što u očima Nemaca predstavljaju Tirolci, to su Crnogorci za Srbe!” Ja sam pri tome, naravno, mislio da dam kompliment Crnogorcima, jer se svako seća Andreasa Hofera, koji se borio protiv Napoleona i francuske okupacije. Crnogorac mi je na to mirno ovako odgovorio: „Bolje da kažete: Crnogorci su srpski Prusi”! Oni jednostavno ne žele da ih čovek drugačije vidi, sem u velikim, svetskim okvirima.
  U oktobru 1943. putovao sam avionom u Podgoricu. Nalazio sam se u društvu dr Fezenmajera (Vesenmeyer), koji je kasnije postao nemački ambassador u Budimpešti. Sa aerodroma, krenuli smo kolima putem koji je bio u prilično dobrom stanju, u pravcu Cetinja. Oko nas su se videla pusta brda i kamena pustinja. Cetinje ima šest hiljada stanovnika. Čim je Italija kapitulirala,naše su trupe odmah zauzele Crnu Goru. Nameravao sam da u Crnoj Gori stvorim nacionalni odbor, koji bi mi služio kao veza između nemačke armije i stanovništva. Taj odbor imao bi u nadležnosti brojne administrativne zadatke, koji su nam izgledali neophodni. Situacija je bila krajnje zapetljana. Na tako malom teritoriju delovali su Titovi partizani i četnici, koji su između sebe vodili građanski rat. Događali su se krvavi obračuni i klanja, mnoga sela su zapaljena. Bilo je crnogorskih dobrovoljaca koji su dolazili kod Nemaca i zahtevali da im se da oružje. U zemlji su se još nalazile i italijanske trupe, koje su dobile samoubilačku zapovest da sada treba da se bore protiv nemačkih vojnika, a da nisu primile ni hranu ni municiju, jer im je veza sa Italijom bila prekinuta. Rečju, po Crnoj Gori se pušilo, pucalo i dimilo, kao u najlepšim turskim vremenima. Moj prvi pokušaj je propao. Dve crnogorske stranke – velikosrpski „bjelaši” sa jedne strane, i „zelenaši”, koji su se zalagali za autonomiju – nisu nikako mogle da se dogovore. U očima „zelenaša”, „bjelaši” su bili veoma bliski crvenim komunistima. „Bjelaši” su bili daleko brojnija i jača grupa, pa su zato hteli da sami imaju vlast u rukama. Ali, ja sam bio uporan da treba da dođe do koalicije između „bjelaša” i „zelenaša”. Bojao sam se da pored crvenih, sada ne proizvedem još jednu opoziciju, koja bi mogla da nastane ako bi pritisak „bjelaša” protiv „zelenaša” bio toliki da bi „zelenaši” možda mogli da traže utočište i zaštitu kod partizana. „Bjelaše” je vodio advokat Ljubomir Vuksanović, iz Andrijevice. To je bio čovek džinovskog rasta, snažan kao konj. Njegov uži zavičaj je slavno pleme Vasojevići. A ovi su se, opet, takmičili sa jednako slavnim plemenima: Piperi, Bjelopavlići, Drekalovići, Cuci, i kako se sve ne zovu ta ponosna plemena. Svi su se oni borili za lovorov venac, kome pripada najplemenitije i najveće junaštvo i čojstvo.
  „Ovako to ne ide dalje, gospodine ministre!”, odgovorio mi je ogorčeno i Ijutito ljudeskara Vuksanović, kada sam govorio o zahtevima „zelenaša” i nastavio: „Vi još dobro ne poznajete našu zemlju! Kazaću Vam kako se to radi. Treba da obesite njih nekoliko! Mi nemamo toliko stabala, kao što imaju neki drugi, ali od ovo malo drveća što tu vidite, nema nijednog na kome neko već nije bio obešen!”, i pri tom mi je pokazao svojom snažnom rukom na pusti krš i golet, koji naš okružuju.
  Rešio sam da ne poslušam savet, znajući veoma dobro da ću time znatno da izgubim na ugledu. Nisam osećao nimalo sklonosti da vešam ljude, a nisam imao ni punomoć da to radim.
  Umesto toga, odgovorio sam mirno: „Ako se ne dogovorite, štetne posledice snosiće svi Crnogorci. U životno važnim situacijama stanovništvo valja da ima sposobne predstavnike koji će umeti da vode i štite interese Crnogoraca. Dovidenja, ako ste tako daleko dogurali! Ne mogu toliko dugo da čekam!”
  Nastavio sam let do Tirane, gde me je očekivao Mehdi-beg Frašeri da mi govori o svom otkriću „relativne neutralnosti”. „Bjelaši” i „zelenaši” dogovorili su se u novembru 1943. i tako osnovali
  „narodnu upravu”, na čijem čelu je stajao džin Vuksanović. U jesen 1944. Ljubomir Vuksanović je zajedno sa našim trupama napustio svoju Crnu Goru. Uspeo je da stigne sa grupom svojih zemljaka do pokrajine Koruške, u Austriji. Saveznički avioni napali su iznenada voz. Putnici su se razbežali iz vagona i potražili sklonište u obližnjoj šumi. Vuksanović, divovskog rasta, bio je ili suviše spor, ili nije hteo da beži. Tako je grob našao u Austriji. Morao sam da ispričam ovu kratku epizodu, jer je tu nastao moj plan da predložim vodstvu Rajha, da se stvori Velikosrpska federacija u koju, pored Srbije, treba da udu Sandžak i Crna Gora. Ovaj predlog predstavljao je
  srž i središte mojih revizionističkih planova.
  ” (H.Nojbaher)

 77. bjelasi su u drugom svjetskom ratu bili samo zvanicniji u odnosima sa nacistima, to jest, i zvanicno prisniji, za razliku od cetnika, koji su u pocetku to radili prikrivenije, pokvarenije, te stoga, nijesu nikako mogli biti bliski partizanima, kako se navodi u tom dokumentu, a prema, kako se tu navodi, tvrdnjama zelenasa.

 78. http://www.google.me/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.kontra-punkt.info%2Fmodules.php%3Fop%3Dmodload%26name%3DNews%26file%3Darticle%26sid%3D57717&ei=tU9uTue2FO7P4QSQ6LThBA&usg=AFQjCNFnjWcUm7Lpi0lV8qOgmHp8KXopCQ&sig2=oOjgj20JTYj_SOuYRlJflw

 79. Mogao sam ovde navesti izvore iz Wikipedije itd itd,sto bi mi samo oduzelo vreme,zato cu se samo pozicionirati oko uvodnog texta,mada je i njega g.Perovic izvukao kao kontext raznih,verovatno i istih izvora.Da odmah kazes,a siguran sam kad se dublje razmisli docice te do istog zakljucka,a to je: da je g.Herman bio nacista,ekonomista i expert,ali ne za sve to vec i za ideju 3,ceg rajha,stoga mislim da je sve to njegovo cinjenje vezano upravo za tu ideju,a s’obzirom da je srpski narod kao i danas vecinski,i kao svaki dobar strateg verovatno odlucio preko njìh tj Nas tu ideju nemackog imperijalizma ucvrstiti na balkanu itd…da ne govorim sta je sve o stradanjima srpskog naroda pisao u svojoj knjizi.Mislim da g.Perovicu niste trebali bas na ovaj nacin svoje misli izneti(iako ste ih na kraju) retrospektivno uputili kao nekom kako da nazovem? odredjenju ovih nasih cg nacista,al ajd sad.Posto sam Srbin iz cg sve me malo cudi cemu vezivanje izmisljene ideje veliko srpstva za ove kako da ih nazovem?Malo je reci lopovima!Da ne duzim,opet stojim iza svojih reci iz prethodnog pisanja,a niste mi odgovorili,mada niste duzni,te opet zakljucujem da bi ste se trebali Al pod hitno vratiti u cg,opet politicki angazovati,ali da pocnete od mog Bijelog Polja,od mene Srbina pa sve ka jugu ove reci uzivo prenositi.A sto ovo kazem?Zato jer dragi moj Slavko od velike gladi i neizvesne buducnosti obican covek nema kad ovde doci i ovo citati,a povezano(iako mislim da ovo) sto radite nije gubljenje vremena,ali jeste snage,i imam osecaj da ste se predali…Daj Boze da se varam,al ipak bih vas voleo uzivo slusati,a ne ovde citati iako su ovo lepi textovi.Nadam se da i vi citate mene,te da cu vas mozda iako sumljam nagovoriti,da je realizacija ove moje zelje ustvari i vasa potajna zelja,al eto.Nama koji moramo slusati iznova ove lopove,MAKAR OSTAJE NADA da ce te se predomisliti,jer znam da imate dati jos puno toga,i da ste jos uvek snazni i mladi da bi ste vec sad ziveli od uspomena.Pozdrav.

 80. NAŠI DANI
  RAZVILO SE CRNO VREME OPADANJA,
  NABUJAO ŠLJAM I RAZVRAT I POROCI,
  PODIG’O SE TRULI ZADAH PROPADANJA,
  UMRLI SU SVI HEROJI I PROROCI.
  RAZVILO SE CRNO VREME OPADANJA.
  PROGLEDALE SVE JAZBINE I KANALI,
  NA VISOKO PODIGLI SE SUTERENI,
  SVI PODMUKLI, SVI PROKLETI I SVI MALI
  POSTALI SU DANAS NAŠI SUVERENI.
  PROGLEDALE SVE JAZBINE I KANALI.
  POKRADENI SVI HRAMOVI I ĆIVOTI,
  ISMEJANE SVE VRLINE I POŠTENJE,
  PONIŽENI SVI GROBOVI I ŽIVOTI,
  UPRLJANO I OPELO I KRŠTENJE.
  POKRADENI SVI HRAMOVI I ĆIVOTI.
  ZAKOVANA PETVEKOVNA ZVONA BUNE,
  POBEGAO DUH JEDINSTVA I BOG RATA;
  OBESISMO SVE PRAZNIKE I TRIBUNE,
  GOJIMO SE OD GREHOVA I OD BLATA.
  ZAKOVANA PETVEKOVNA ZVONA BUNE.
  OD PANDURA STVORILI SMO VELIKAŠE,
  DOSTOJANSTVA PODELIŠE IDIOTI,
  LOPOVI NAM IZRAĐUJU BOGATAŠE,
  MRAČNE DUŠE NAZVAŠE SE PATRIOTI.
  OD PANDURA STVORILI SMO VELIKAŠE.
  SVOJU MUDROST RASTOČISMO NA IZBORE,
  SVOJU HRABROST NA PODVALE I OBEDE,
  BUDUĆNOSTI ZATROVASMO SVE IZVORE,
  A PORAZE PROGLASISMO ZA POBEDE.
  SVOJU MUDROST RASTOČISMO NA IZBORE.
  MESTO SVETLE ISTORIJE I GROBOVA,
  VASKRSLI SMO SVE PIGMEJE I REPOVE;
  OD NESREĆNE BRAĆE NAŠE, OD ROBOVA,
  ZATVORISMO SVOJE OČI I DŽEPOVE.
  MESTO SVETLE ISTORIJE I GROBOVA
  OSTALA NAM JOŠ PRAŠINA NA HARTIJI,
  K’O JEDINA USPOMENA NA DŽINOVE;
  SAD SVU SLAVU PRONAĐOSMO U PARTIJI,
  PIR PORUGE DOHVATIO SVE SINOVE.
  OSTALA NAM JOŠ PRAŠINA NA HARTIJI.
  POD SRAMOTOM ŽIVI NAŠE POKOLENJE,
  NE ČUJU SE NI PROTESTI NI JAUCI;
  POD SRAMOTOM ŽIVI NAŠE JAVNO MNENJE,
  NARAŠTAJI, KOJI SIŠU K’O PAUCI.
  POD SRAMOTOM ŽIVI NAŠE POKOLENJE.
  POMRČINA PRITISNULA NAŠE DANE,
  NE VIDI SE JADNA NAŠA ZEMLJA HUDA;
  AL’ KAD POŽAR PODUHVATI NA SVE STRANE,
  KUDA ĆEMO OD SVETLOSTI I OD SUDA!
  POMRČINA PRITISNULA NAŠE DANE.
  VLADISLAV PETKOVIĆ DIS (1910)

 81. jedna bitna primjedba svima koji izjednacuju sovinizam i nacionalizam: Masovno falsifikatorsko lingvističko i političko izjednačavanje šovinizma i nacionalizma (toliko imperijalistički rasprostranjeno da je lako i glatko prodrlo i u Wikipedijinu blentavu definiciju nacionalizma i šovinizma) nije u međunarodnu leksiku prodrlo iz francuskog jezika, jezika u kome su rođeni izrazi nacija, nacionalizam i šovinizam, nego je prodrlo iz engleskog jezika u epohi kada je anglosaksonski (britanski i USA) postao dominantan na svetskoj političkoj pozornici, a engleski jezik postao dominantan jezik svetske diplomatije – potisnuvši francuski jezik koji je to bio pre njega.
  Taj lingvistički i politički falsifikat izjednačavanja nacionalizma i šovinizma rođen je iz potrebe anglo-saksonskog imperijalizma da odrekne svaku legitimnost i svaki pozitivan sadržaj nacionalno-oslobodilačkim borbama naroda koje je on „civilizatorski“ osvojio i porobio i na čijoj krvi je gradio ekonomski prosperitet svojih svetskih imperija.

  Ogromnu ulogu u rasprostiranju tog falsifikata imale su i radničke birokratije partija druge i staljinizovane treće internacionale. Birokratije druge internacionale tako što su ušle u šovinističke političke saveze – „svete nacionalne unije“ – sa sopstvenim imperijalističkim buržoazijama, a birokratije staljinizovane treće internacionale tako što su bespogovorno služile staljinističkom veliko-ruskom šovinizmu i širenju njegove reakcionarne političke kontrole nad međunarodnim radničkim pokretom i nad malim narodima.

  Tako je uoči i posle drugog svetskog rata postignut konačan konsenzus svih velikih svetskih sila u falsifikatorskom lingvističkom izjednačavanju pojmova nacionalizam i šovinizam – jer su sve imale istu potrebu da diskredituju i oklevetaju nacionalističke nacionalno-oslobodilačke pokrete ugnjetenih i porobljenih malih i nerazvijenih naroda. Prihvatati taj njihov falsifikatorski konsenzus znači politički i kulturno kapitulirati pred njima i pristajati na njihova „pravila igre“ i u jeziku.

  Zato: ne primajte zdravo za gotovo ništa što piše u „neutralnoj“ Wikipediji. To je ona „neutralnost“ koja u svakom sukobu služi samo jačem. I razmišljajte o izvornim semantičkim sadržajima i značenjima reči koje upotrebljavate i o načinu na koji ih upotebljavate. Da ne bi igrali u tuđem kolu a da to i ne znate.

 82. Pravo zborish Inglishu!

  NIKAD nijesam moga navijat za tja mrski DPSovski tim.

  Da Bog da prosuli sve do kraja i igrali pred prazan stadijum, da l me razumjesh ?!!

 83. Pokusaj da se sa Vama obavi intervju i objavi na slobodnom sajtu, mafija koja vlada Crnom , u startu je onemogucila.Kraj im je blizu. Mislim da bi bilo dobro da se intrevju pojavi onamo gdje je to jedino moguce – na Vasem blogu.
  Sonja Radosevic


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: