Posted by: Slavko Perovic | October 15, 2011

15.10.2011.g.

Samo ovlašan pogled na Crnu Goru može  dovesti do zaključka da je za njeno  dvadesetogododišnje katastrofalno stanje koje je, od 1997-me,  prešlo u stanje kataklizme, odgovorna mafija, mafijaški sistem i vođa crnogorske mafije  Milo Đukanović. Ovakav zaključak  je samo polovično tačan, ali nije cjelovit, jer se postavlja pitanje: a što je sa stanovnicama i stanovnicima Crne Gore koji su, u ogromnom dijelu, brutalne žrtve takvog stanja, što je sa njima, je li tačno da oni svoju blisku prošlost i stvarnost ne vide, je li tačno da ne vide ponašanje sopstvene đece, prijatelja, kumova, drugova, drugarica, ponašanje svih koji sa njima  ili pored njih žive, vide li oni mafijine medije, mafijine ljude, vide li novoformiranu ne nikako klasu,  nego kastu mafijinih krvavih bogataša – pljačkaša, ubica, dok oni tonu u beskraj propasti, vide li? Naravno da vide. Oni su svjesni istine, ali su se u potpunosti distancirali od nje, i ne samo distancirali nego su   postali ljuti bojovnici protiv istine, i bojni zaštitnici svakodnevnih mafijinih laži. U ovome  je suština odgovora na pitanje o crnogorskoj kataklizmi, u činjenici da tu sopstvenu kataklizmu stanovnice i stanovnici Crne Gore, njihova ogromna većina, skoro plebiscitno hoće, želi, čuva i štiti. Tako su oni postali sami sebi topli zec kroz koji svjesno prolaze i bivaju mlaćeni sa svake strane. Za svaki dobijeni strašan udarac oni se  ljubazno keze prebijaču i kažu mu: budi jači, jači, jači, možeš ti to! A ovaj u tom masovnom mlaćenju uživa, dijeleći užitke sa mlaćenim, ovo je puni, zapkruženi odgovor na pitanje o uzrocima crnogorske kataklizme. Tačno u trenutku kad su se stanovnice i stanovnici odrekli istine, a time su se odrekli Gospodnje Iskre u sebi, oni su kolektivno i pojedinačno prodali dušu Sotoni i postali njegova vjerna vojska. Uvjeravam vas da je takvim rezultatom zapanjen i  oduševljen i crnogorski sotonski vođa Milo Đukanović.

Dakle laž je, koja se mora kao raskrinkana odbaciti, da su stanovnice i stanovnici Crne Gore još uvijek varani, lagani, navučeni, prevareni. Ova mogućnost je, kao  istinita, postojala samo početkom devedesetih kada se, navodnom odbranom srpstva, branila uspostava otvorene diktatorske vlasti Slobodana Miloševića, osobe koja je izvršila državni udar u Crnoj Gori januara osamdesetdevete i na vlast posošila do tada potpuno nepoznate mladiće koji će,  istog časa,  dokazati  da nijesu  „mladi, pametni i lijepi“ kako su ih lažno predstavljali, nego su monstrumi, ubice, pljačkaši, prevaranti, ratni huškači, organizatori  rata, vjerni saveznici Slobodana Miloševića i sve to, i još mnogo, mnogo toga, a sve bez granica koje,  u njihovom slučaju:  Bulatović, Đukanović, Marović i ini, ne postoje, njihovo je zlo neomeđeno, oni su shvatili da u Crnoj Gori nemaju koga da se stide, jer se ni narod koji ih podržava i dandanas, te podrške  Zlu ne stidi, nego u njoj uživa. E, to je Crna Gora bila, jeste, i kako stvari stoje,  biće i u budućnosti, spasa joj nema, ona je svoj jedini spas, zvani LSCG, zgazila. Za to gaženje nije jedini krivac ona pomenuta trojka,  nego stanovnice i stanovnici, svaki on, i svaka ona koji su trojci,  u tom zločinačkom činu,  pružili punu pomoć, naplaćujući je redovno, jer u toj naplati je  očigledna „tajna“ – Crnogorci se prodaju kao od šale! Zna to Đukanović, znao je to Tito,  znao je to Aleksandar, a sve se to, otvoreno i neskriveno, odvija pred našim očima punih dvije decenije,  i tačka! Kako, inače, objasniti istinu da su skoro svi komunistički i policijski funkcioneri one trule komunističke vlasti,  karijeristi koji su šmrkovima fekalija išćerani  iz svojih vječitih fotelja onog kobnog  januara osamdesetdevete, postali armija za antiliberalnu borbu pod komandom Mila Đukanovića? Odgovor je jedan i jedini: prodali su se bivši funkcioneri mafiji koja ih je oburdala,  sve po kilu žive vage!

Isto se odnosi i na izdaju koja me zadesila nedavno od Iva Dujova i Deja Dujova Martinovića, rođene braće iz Londona, ovoga drugoga sam vjenčao, Saše Gnjoča Markovića, Jovičinog sina, Gnjoča kome krstih šćer, a trebao sam i sina,  Saše Septičkog Aleksića iz  Beograda, Jovovog sina, bivšeg gradonačelnika Cetinja ispred LSCG, i kao otrovni fil preko ove otrovne vještičje „torte“ dolazi  pominjanje imena moje bivše snahe, bivše supruge mog pokojnog brata dr Ratka  Perovića, neopisive hulje koja se zove dr Zorana Perović. Ovome dodajte i dvije podle prevarantice, duhovne prostitutke, podlakinje, dvije  podmetnute mi osobe ženskog pola, jedna iz Podgorice, a druga iz Tivta, i k tome još jedno petnaestak udbaša,  i – to vam je to! Što su pomenuti monstrumi uradili? Prodali se mafiji, ko zna kada! Njihova  se izdaja svojim bazdom  nalazi uz  smradni rep Tvora od Kotora Mika Živkovića, zajedno sa Tvorom iz Rogama, teškom izdajničkom huljom od Steva Vučinića!

Dakle, što je glavni uzrok crnogorske kataklizme? Odgovor je jedan i jedini: izdaja samog sebe, izdaja Istine, obožavanje, ne nikako Gospoda, nego obožavanje laži i nesojstva, kukavičluka,  odsustvo patriotizma, nemanje morala  u bilo kojoj iskrenoj varijanti, njegovo glumatanje, jer iskrenost u Crnoj Gori ne stanuje, baš kao ni poštenje, eto…vidim epitaf:

Ovđe življahu oni  koji bijahu  n i š t a…

A sada ćemo zakoračiti u jedno drugo vrijeme  koje je i te kako utkano u nas današnje!

Prilikom nedavnog  boravka u Crnoj Gori posjetih podgoričke dvije knjižare. U jednoj krajičkom oka uhvatih naslov: „Na dvoru kralja Nikole – uspomene iz mog života“  Ilije F. Jovanovića – Bjeloša (Obod, Cetinje, 1998.g.) Jovanović je rođen 1866-e na Bjelošima, opština Cetinje. Godine 1884-e primljen je u službu na  dvoru knjaza – kralja Nikole. Bio je podoficir, perjanik, poručnik i tjelohranitelj kralja Nikole. Službu tjelohranitelja obavljao je punih 37 godina. Kralj je prema njemu razvio poseban odnos, a u trenucima ljudske miline zvao ga je – Orle! Knjiga je, zapravo, dnevnički zapis Jovanovića, on u njoj donosi more podataka koji su mogli biti vidljivi samo sa pozicije tjelohranitelja, u tom je smislu dragocjena. Opisana su sva, ili većina kraljevih putovanja u inostranstvo, tu nalazimo da je Nikolu rucki car Nikolaj II nagradio činom maršala ruske carske vojske, a titulom feldmaršala nagradio ga je austrougarski car Franjo Josif.

Za 37 godina obavljanja časne i odgovorne dužnosti ne možete naći ni jedan jedini detalj  koji  bi doveo u pitanje lojalnost, požrtvovanost, hrabrost i patriotizam Ilije Jovanovića. On će ostati sa kraljem sve do kraljeve smrti 1921-e, učestvovaće u organizaciji Nikoline sahrane u San Remu, kao i u sahrani kraljice Milene. A onda se dešava sljedeće: Ilija Jovanović se 1925-e vraća iz inostranstva na Cetinje!  Valja podvući da je bilo nemoguće da  Ilija Jovanović  nije slušao priče o izdaji srpskog pukovnika Petra Pešića, glavnokomandajućeg crnogorske vojske u Prvom svjetskom ratu, vojske koju je po direktnom naređenju Aleksandra Karađorđevića i Pašića  izdao i doveo do sloma, da nije čuo istinu da je crnogorska vojska pružila odstupnicu srpskoj vojsci koja se nalazila u bježaniji i potpunom rasulu pred moćnim neprijateljem, da nije čuo o rabotama crnogorskih izdajnika koji su plaćenički radili za srpsku obavještajnu službu izdajući domovinu svoju Crnu Goru, da nije čuo o okupaciji Crne Gore od strane srpskih trupa osamnaeste, da nije čuo o izdajničkoj ulozi Podgoričke skupštine i njene izdajničke odluke, da nije vidio izdajnike Crne Gore  prisutne u izbjegličkim vladama Crne Gore, da nije čuo za Božićni ustanak devetnaeste, Krsta Popovića i druge komitske sokolove, da nije čuo za grozomorne zločine srpske vojske počinjene nad Crnogorcima,  ali se vidi da nije razumio postupke princeze Ksenije koja je čitala i viđela izdajnike kojima je okružen kralj Nikola i protiv njih se borila svim silama…Ali, pored svega što je znao Jovanović se vratio u ubijenu Crnu Goru, a to znači da mu je srpska policija dozvolila povratak, jer u Jovanovića nije sumnjala.

Iste godine hiljadu devetsto dvadeset i pete, 25 septembra, kralj Aleksandar  je došao na Cetinje. Prilikom dolaska Aleksandra u Crnu Goru, organizovani su mu svečani dočeci, Jovanović tvrdi da ga je narod oduševljeno dočekao đe se gođ pojavio, a da mu je najveličanstveniji doček bio na Čevu, odakle je kraljica Milena i, pazite, na Njegušima! Suština Aleksandrovog  dolaska bio je čin ispraćaja posmrtnih ostataka Njegoša iz cetinjskog manastira  na Lovćen đe je Aleksandar podigao kopiju, u nešto većim dimenzijama,  bivše originalne Njegoševe kapele podignute 1845.g. Da bi se podigla njegova, Aleksandrova kapela, isti je Aleksandar naredio uništavanje i burdanje originalne Njegoševe kapele! Sručena je sa lovćenskog vrha u jezerce koje se nalazilo desetinama i desetinama metara ispod lovćenskog vrha i tu je zauvijek nestala!

Aleksandrova kapela imala je svoju ulogu, zato je Aleksandar i podigao zloupotrebljavajući Njegoša do srži. Aleksandrova kapela je bila simbol uništenja crnogorske države, uništenja crnogorske dinastije Petrović – Njegoš, uništenja Crnogorske autokefalne crkve, crnogorske vojske, crnogorskog oružja, crnogorskih zastava, crnogorskog jezika i kulture, uništenje sjećanja na Svetog Petra Prvog kojem je originalnu kapelu posvetio Njegoš, a Aleksandar je novu posvetio Svetom Djordju, istom svecu kojem je posvćena crkva Karađorđevića na Oplencu, posvetio je i svom sinu, ne nikako Svetom Petru nego prestolonasljedniku Petru, označila je još žešći nastavak kultrunog genocida koji se od osamnaeste otvoreno i brutalno sprovodi nad Crnogorcima, označila je podršku asimilaciji Crnogoraca i njihovo prevođenje u Srbe, i još mnogo toga okupatorskog  je vikala  Aleksandrova kapela sa samog srca Crne Gore i njene istorije, sa svetog  Lovćena! Tom kapelom se velikosrpstvo najvulgarnije, najnesojskije, najneljudskije i zločinački sprdalo sa Crnogorcima i njihovom hiljdugodišnjom slobodarskom istorijom, ah…

Alksandar je trebao  sa kolonom da krene na Lovćen narednog dana, pa  je 25-og septembra Jovanović požurio na Bjeloše i sa seljanima se dogovorio da 26-og propuste Aleksandrovu kolonu prema  Lovćenu, a da onda naprave veliku trijumfalnu kapiju od drveta za Aleksandra, da je zakite sloganom „dobro nam došli“  te  portretima Aleksandra i kraljice Marije, sa pedest manjih i tri velika barjaka, ne nikako crnogorskih, oni su odmah bili zabranjeni od strane srpske vlasti. Tako je i bilo, a narednog dana, sa solju i hlebom u rukama, kralja-okupatora i kraljicu je dočekao niko drugi nego Ilija Jovanović Bjeloš, trideset sedmogodišnji tjelohranitelj kralja Nikole (!) i   održao im sljedeći govor dobrodošlice! Evo dijela govora:

„  Vaša  veličenstva, od strane naroda opštine konadžinske čiji su se sinovi uvijek borili za svoga vladara i domovinu, podnosim Vam so i hljeb sa najvišom podaničkom odanošću i vjernosti. Mi se Gospodaru sretnji smatramo što među nama vidimo vladara naše krvi i vjere, rođen među nama pod gordim Lovćenom. Veličanstvo, ne samo što vam jugoslovenski narod priznaje herojstvo i pregnuće za stvaranje ove velike jugoslovenske države, već vas cio svijet naziva jugoslovenskim Napoleonom. Živio naš mili Gospodaru, živjela kraljica Marija siromaška majka, živio prestolonasljednik kraljević Petar i cio vladajući dom!“

Eto tako je Jovanović govorio ubici svoje domovine i svoga kralja!

Alksandar je u dvorskom parku na Cetinju istog dana priredio ručak za sedam stotina zvanica, među njima je bio i Jovanović. U jednom trenutku Aleksandar  će ga odvesti na stranu  i reći mu, sa blagim osmjehom: „ Ilija, pričaj mi što za moga đeda (kralja Nikolu, S.P.),  kako je bolovo, je li se mučio prilikom smrti?“ Kad mu je Jovanović ispričao, Aleksandra su suze oblile, a i Jovanović je puštio koju. Aleksandar je nastavio: „Od Boga platio onaj ko je učinio da đedo ne dođe u Jugoslaviju, jer je bilo sve uređeno samo da me onog puta primio u Parizu kad sam tražio da kod njega dođem.“

Na što liči ovaj razgovor? Na tešku glumu i laži dva izdajnika svega ljudskog i svega poštenog. Ubica lažno plače nad onim kojega je ubio – kralja Nikolu, isto radi i Ilija Jovanović koji se na najogavniji način pentra u probavni trakt kralja Aleksandra. Obojica znaju da lažu, i da su obojica svjesni toga, ali, gluma je gluma, ona se plaća, a izdaja i nije ništa drugo nego najsramotnija gluma koju je ljudsko biće ikad izmislio! Pri rastanku Aleksandar je tutnuo u ruke Jovanoviću 5000 dinara i obećao da će mu srediti penziju, a da ga u Beograd  Jovanović može posjetiti kad gođ hoće!

Godine 1930-te, 16-og decembra,  Ilija Jovanović biće primljen u dvor u posjetu kod kralja-okupatora  Aleksandra koji ga je odmah pitao kako živi, a Ilija mu odgovoara: „…dobro Gospodare kad nijesam izgubio ono  oko čega sam se mučio 37 godina.“ Alksandar nastavlja: „A što to nijesi izgubio?“, pa Ilija odgovara: „Gospodare, svoga vladara. Jednoga sam sahranio u San Remo, drugoga našao u Beogradu. To ste Vi Gospodare!“ Prilikom rastanka Jovanović ljubi ruku Aleksandru i moli ga da mu prag Aleksandrovog dvora ne bude zabranjen. Aleksandar se smije i kaže mu da može doći kad gođ poželi.  Narednog dana, sedamnaestog decembra,  Jovanović je prisutan svečanoj misi u Sabornoj crkvi kojoj prisustvuju Aleksandar i kraljica Marija, to je kraljev rođendan, a Jovanović je počastvovan mjestom u oficirskoj priprati! Već osmnaestog, na poziv maršala dvora, nekadašnji Nikolin tjelohranitelj ponovo je na dvoru. Maršal lično predaje mu veliki koverat u kojem Jovanović nalazi 20 000 dinara i Aleksandrovo pisamce u kojem Iliji kaže da mu ovako rješava troškove boravka u Beogradu! Ovo se zove: kupovanje – prodaja – izdaja!

Sa bjeloške crkve austrijanci su 1917-me skinuli dva zvona i odnijeli ih, tako je crkva ostala bez zvona. Osmog juna  1934-e  Jovanović je ponovo na dvoru đe dobija, posredstvom maršala dvora,  pozitivan Aleksandrov odgovor na akciju Jovanovića da lično Aleksandar pomogne u rješavanju pitanja bjeloških zvona. Tako će Aleksandar lično kupiti dva zvona za bjelošku crkvu Svetog Nikole. Jovanović se zahvalio maršalu riječima da će zvona biti vječna uspomena Bjeloša na svog kralja!  Osmog jula zvona su stigla na Cetinje. Na njima je bila dvorska kruna Aleksandrova i natpis:  “Aleksandar I Karađorđević, kralj Jugoslavije pokloni ovo zvono Crkvi Svetog Nikole na Bjelošima 1934.g.”  Dvadeset trećeg septembra zvona su osvćena i postavljena na zvonik crkve, sve  uz prisustvo kraljevog izaslanika generala Stamenkovića. Kada se taj čin dogodio govor je držao opet Ilija Jovanović, sve u stilu veličanja bivših crnogorskih okupatora Nemanjića   i  tadašnjih okupatora Karađorđevića!

Iste godine, devetog  oktobra,  Aleksandar će biti ubijen u Marselju! Povodom pogibije Aleksandrove Ilija Jovanović Bjeloš  će zapisati:

„Ova vijest je pogodila srce svakog Jugoslovena, a mene najviše, JER JE TO BIO MOJ LJUBIMAC KOJEG SAM NAJVIŠE VOLIO.“(Velika slova moja, S.P)

Prvo zvonjenje bjeloških zvona bilo je  „na mrtačko“ posvećeno njihovom darodavcu…

Kao što je i sam rekao, od Boga je platio.

 

Advertisements

Responses

 1. izdajnicki zig ce uvijek biti na prezimenu karadjordjevica koji pobjegose cim zagusti 1941. godine. njihova ” vojska u otadzbini ” bila je izdajnicka, kvislinska i zlocinacka i tu ljagu ne mogu sprati sva relatizovanja i sve rehabilitacije ovoga svijeta.

 2. Zazvonila ta zvona za ovijema jos danas.

 3. Илија Јовановић је типичан примјер црногорског полтрона. Био је вјеран црногорском, а потом југословенском краљу. Његов је мото био: лични интерес изнад и прије свега и по сваку цијену. Тако је било. Исто тако и данас ствари функционишу.
  Краљ Александар је био обожаван у Црној Гори (иако је била само географски појам) из разлога што је рођен на Цетињу (неки пишу да је у питању Ријека Црнојевића), био је унук црногорског краља, а све то значи да је имао црногорске крви и да је он “наш”. Свеједно им је било да ли је Петровић или Карађорђевић на челу државе. Петровића им је било преко главе, свако други (“наше крви и вјере”)био је добро дошао. Ми на то из данашње перспективе, са данашњим знањима о догађајима са почетка 20. вијека другачије гледамо у односу на Црногорце тога доба. Нема тога ко није волио Александра. А био је уважаван и у иностранству.
  Доказ свега овога јесте чињеница да је чак и Крсто Поповић,кога нико није изабрао за команданта,већ се сам наметнуо, писао да је за Југославију, писао је Александру МОЛБУ да му дозволи повратак у ЦГ и да ће вјеран бити и њему као и Николи. Данас је Крсто симбол борбе за независну ЦГ, што је гола лаж. Ко год је читао ишта о Крсту зна да није био за самосталну ЦГ, него за Југославију. Међу зеленашима и бјелашима готово да и није било разлике. Били су Срби(тако су истицали),само што су једни хтјели да ЦГ уђе у Југославију као дио Србије, а други директно у Југославију. Односно, били су за укидање ЦГ. Добио је Крстои југ.пензију (нијесам сигуран, нека неко провјери). Исто тако, Јован Пламенац, политички вођа Божићне побуне, дошао је на југ.казан и добио пензију. Приче о патритизму су пале у воду чим су паре понуђене.
  Понављам: Црногорци, којима је Александар, међу осталим, владао су вољели Александра,а појма нијесу имали да је он један о затирача црногорског идентитета. Мада су у затирању тога идентитета умногоме предњачили и сами Петровићи-Његоши, а наставило се у Југославији, а потом и Србославији.
  PS. aко сам пошао далеко од теме, праштајте.

 4. Slavko,

  odličan tekst. Sad nam je jasnije što nam se ovo danas dešava. Stari bi rekli GENIS SU ČUDO!!! Ne može se protiv njih. Na našu sreću u prošlosti je bilo puno ratovanja pa smo nekako potiskivali ove bazdeljave osobine, a danas kad ratova nema izašle su na površinu i sijaju li sijaju. Kuku nama i našoj đeci…

  Ostaj nam zdravo,

  Igor

 5. za 30-ak godina vladavine s pocetka XX vijeka, krvave i pljackaske, karadjordjevici su dobili po turu, to jest, pobjegli su. svakoj mafiji dodje kraj, i ovim ex yu mafijama ce doci. i oni su vladali terorom i diktaturom, i tada se cinilo nikad im kraja nece bit, komunista je krajem 30-ih bilo smijesno malo, pa na kraju…
  sramno je sto je drzava srbija, a i druge nakazne drzavice ex yu skriveno, i zvanicno rehabilitovala kvislinski cetnicki pokret za koji se ne moze utvrditi da li je vodio ijednu znacajniju borbu s njemcima! mnogi su pokazali svoja prava lica u 2. svjetskom ratu, a danas se na sav glas rehabilituju i sminkaju im se ( ne )djela. ja samo znam da od kad je to pocelo da se radi, narod zivi sve gore i gore… slucajnost??

 6. Sjajan fragment iz istorije koji u potpunosti objasnjava nistavilo u Crnoj Gori, kontinuitet lazi, prevare, izdaje, podvale, bescasca, egoizma jos od doba kralja Nikole do dana danasnjeg.

  Ne postoji nacin da se preko noci, ili pak puno vise od toga, ispravi moralni sunovrat stanovnika Crne Najcrnje, vec su za to potrebne generacije i generacije potomaka koji ce postaviti nova nacela casti i ljudskosti, kao i spoznaju onog sto ih cini ljudima, sa svim svojim slicnostima i razlikama
  .
  Ovi Slavkovi tekstovi su nemjerljiv doprinos buducnosti i vremenu koje ce biti drugacije od ovog sadasnjeg. Ovi tekstovi ce otvoriti cisto vrelo Istine i opovrgnuti prljavu i gadnu laz koja je ozidana velikosrpstvom a zabetonirana mafijastvom.

  Pozdrav za tebe, Slavko.

 7. Tekst je odlican.Slavko sve najbolje.Pozdrav iz Budve.

 8. Mi smo spremni za novi svjetski poredak! Imamo tiranina koji sluzi masonima(veselinu vukoticu)americi.Ostali smo bez duha,bez pastira iduci na klanje PODIGNUTE glave jedan po jedan gledajuci kako siluju nase shceri i sinove pred ocima nasih komsija koji zadovoljno glodju kosti bacene sa njihove trpeze.KAD BIH IMAO STO ZIVOTA PONOVO BIH ISTO BIRAO I DIGAO DVA PRSTA DA ZASIJAJU KAO VATRA da ZASLIJEPE prodane duse i umro ko pas vjeran tebi do zadnjeg daha!!!!! A ne bih zalio tih sto zivota samo jos jednom,jos jednom samo da osjetim miris slobode sa trgova crnogorskijeh da se kaze dusmanima da je zivot ipak jedan i da je jedan jedini SLAVKO PEROVIC STRAH I TAMNA SJENA IZDAJICA Crne Gore!Molim te jos samo jednom da zagrmi nad slobodnim Cetinjem glas njihovog sudnjeg dana da slijepi progleda da mi bolesni ozdravimo pa se na miru preselimo u skute Boga Svevisnjega! Onogost 6.8%

 9. Novi veliki hit!

 10. Nažalost, to su crnogorci.

 11. Milo Djukanovicu, ubico Crne Gore, niko ti nece ka Bog presudit!

 12. To sto se od Boga plati nije nam nikakva utjeha. Mi od toga vajde ne vidimo. Tesko je cekati da Bog preuzme odgovornost i oslobadja nas od zlotvora.Ako ga ima, On najvise posla ima, izgara radeci. Pa mu ne treba zamjeriti sto vise ne postize.
  Normalno drustvo treba biti spremno i osposobljeno da se uhvati u kostac sa olosima i tiranima.
  Ali mi izgleda nijesmo ni sposobni ni normalni.
  Koliko mi je iz istorije poznato uvijek je bilo da se ide tamo ko da vise. Samo su rijetki isli tezim putem pravde i istine.
  Ako se i desilo da takvi uspiju na scenu su stupali uzivaoci plodova tudjeg rada i u stilu kukavice korist ostvarivali za sebe.
  Od nista ne moze postati nesto, niti se od govana pita pravi.

 13. Svaka cast kao i uvjek, uz tebe smo molim te Odledi LSCG!
  Samo ti mozes dovesti na pravi put CG

 14. Kako se zvao onaj kraljev perjanik , je li Poček ? Što je sjutri dan poslije podgoričke skupštine bio poletio sa macom da slomi grb Petrovića na ulazu u dvor . Kako tada – tako i danas . Milu će nož u stomak da zavuku , kad dođe vrijeme , ovi te su mu se danas najdublje u prkno zavukli . Slavku su nož u leđa zabili najbliži saradnici . Ona fukara Jovo Kapa je za jedno u pravu , kad stalno ponavlja da su Crnogorci nezahvalni izdajnički nesoji .

 15. Kad vec pominjes kapelu, neka se zna da je direktor Narodnog Muzeja uz blagoslov direktora Umjetnickog muzeja, naredio da se motornom segom iskomadaju gipsani modeli Njegoseve skulpture i dvije karijatide, a te radove je zapravo radio Ivan Mestrovic u Americi. Skulpture na Lovcenu je radio njegov ucenik poznati hrvatski vajar Andrija Krstulovic. Tako su unisteni orginali koji su se trebali cuvati na Cetinju. Horor

 16. Samo ovlašan pogled na Crnu Goru može dovesti do zaključka da je za njeno dvadesetogododišnje katastrofalno stanje koje je, od 1997-me, prešlo u stanje kataklizme, odgovorna mafija, mafijaški sistem i vođa crnogorske mafije Milo Đukanović.

  Taman tako genije moj.

 17. Čim maio se kritički 8 ali objektivno) nešto kaže o Srbiji – nema
  komentara podrške ili ih je vrlo malo. I dalje je njima u Srebrenici
  oibijeno 800 a ne 8OOO. kao da je i 800 malo. Nema ođe leba.

 18. @ marko – to sam i ja primjetio. tako da je time stvorena komplet slika crne gore.

 19. Ovakav zaključak je samo polovično tačan, ali nije cjelovit, jer se postavlja pitanje: a što je sa stanovnicama i stanovnicima Crne Gore koji su, u ogromnom dijelu, brutalne žrtve takvog stanja, što je sa njima, je li tačno da oni svoju blisku prošlost i stvarnost ne vide, je li tačno da ne vide ponašanje sopstvene đece, prijatelja, kumova, drugova, drugarica, ponašanje svih koji sa njima ili pored njih žive, vide li oni mafijine medije, mafijine ljude, vide li novoformiranu ne nikako klasu, nego kastu mafijinih krvavih bogataša – pljačkaša, ubica, dok oni tonu u beskraj propasti, vide li? Naravno da vide.

  Vide Slavko itekako.Djukanovic je preko laboratorije zla UDBE ugradio u
  glave sticung crnogoraca mikro cipove da bi svi zivjeli jednobrazno,da bi
  jednobrazno razmisljali i da bi uglavnom slijedili vodju mafije.Opljackani
  casni ljudi su umjesto prezira i distance da bi svojoj djeci obezbijedili laksi
  zivot prihvatili linijom manjeg otpora model poslusnosti vjerovatno ocekujuci
  da iz prikrajka nesto zakuce a da formalno ostanu cisti.No Djukanovic to ne
  dopusta.On od njih trazi javno izlaganje jer se kod njega novac moze dobiti
  samo ako i vi kao i on uprljate ruke.Ali njemu pripadne sve a slugama male
  mrvice.

 20. To se zove poenta!Eto koliko smo bogovi! Da ne kažem koliko smo Srbi…

  “Bog nas znade a mi sebe znamo
  više nama ne treba poznanstva.”

  Teška ironija! Teža od mudračke nedovršenosti “mi znamo kako”.

 21. ŽIVJELA SMRT CRNOGORSKIH MAFIJAŠA I NJIHOVIH POMAGAČA!!!

 22. kako moze biti kralj-okupator a tako docekan sa odusevljenjem u narodu u srcu crne gore 🙂

 23. Oni su svjesni istine, ali su se u potpunosti distancirali od nje, i ne samo distancirali nego su postali ljuti bojovnici protiv istine, i bojni zaštitnici svakodnevnih mafijinih laži. U ovome je suština odgovora na pitanje o crnogorskoj kataklizmi, u činjenici da tu sopstvenu kataklizmu stanovnice i stanovnici Crne Gore, njihova ogromna većina, skoro plebiscitno hoće, želi, čuva i štiti. Tako su oni postali sami sebi topli zec kroz koji svjesno prolaze i bivaju mlaćeni sa svake strane.

  Da Slavko samo sto ti jadnici koji puze ispred mafijaskog bosa Djukanovica
  su kao osice kocoperni pred normalnim i casnim ljudima.Oni pecatno hoce
  da postene stave u ponizni polozaj kako bi svoj sram lijecili nasrtajem na one
  koji se toga gade.

  Dovoljno je pogledati kamarilu oko Djukanovica dok se on ljetos Budvom
  kocoperio.Navodno su srecni sto su u tom drustvu a u sustini su jako
  nesrecni i svjesni da oni sto ih gledaju dozivljavaju ih kao mucenike.No tu
  ulogu i poziciju im je kreirao mafijaski vodja i moraju je odradjivati.

 24. Pogledajte navodno pitanje Orla: kako je Aleksandar mogao da bude kralj-okupator, a da ga narod oduševljeno dočeka? Odgovor je lak. Krije se u činjenici da je Aleksandar KRIO velikosrpskim lažima svoj zločin uništenja Crne Gore. Takođe, Crna Gora je bila premrežena Aleksandrovim agentima i bajonetima na svakom koraku i na isti način kao što je zadnjih dvadeset godina premrežena Milovim špijunima, mafijašima i policajcima. Da li hiljade ljudi na Milovim mitinzima skidaju sa njega istinu da je lažov, ubica i mafijaš?Da li doček Aleksandra skida sa njega nečuveni zločin okupacije i ubijanja Crne Gore? Dočekujući ga narod mu se uvukivao kao novoj moći! Da li tačne odgovore zna Orle? Zna, zna ih i svaka koza u Crnoj Gori. Što radi Orle? Laže za račun Aleksandra i Mila, dva rodjena zločinca!

  Orle vam je DANAŠNJA Crna Gora o kojoj besprekorno piše Slavko!

 25. danas u beogradu opet ulice sa imenima zlocinaca iz perioda kraljevine shs/jugoslavije! postupak sudske rehabilitacije cetnickog pokreta je u toku, cak se uslo u u postupak rehabilitacije dokazanog kvislinga Nedica. nista od ovog ne podrzava srpski narod, vec to radi mafijaska vlast, isto kao sto je i crnogorska vlast, a sve u dosluhu, tajnom, sa EU. narod zivi, uporedo sa tim, sve gore.

 26. Oni to zovu nacionalno pomirenje , da se izmire partizani , nedićevci, četnici a vjerovatno i ljotićevci . Ako je tako – neka im bude , ionako je Srbija tokom rata imala minimum partizana jer je sve što može pušku da drži bilo u četnicima ili kod Nedića , plus ona gomila u ratnom zarobljeništvu . Neka se izmire , taman da ako ove srpske avetinje u Crnoj Gori vide da li je njihova istorija ovđe ili tamo .

 27. amfilohijev govor iz, pazite sad, 1979. godine, dakle, za vrijeme dok je broz jos bio ziv… NAJAVA STVARANJA VELIKE SRBIJE: http://youtu.be/FSrPU0UL1xE

 28. @ KELA – sve to sto kazes moze da stoji, ali sve kvari cinjenica da su ti zlocinci ubijali SRBE, dakle bili protivnici i SRPSKOG naroda. kao i ustase sto su pored srba, roma, jevreja, i mnoge HRVATE na onaj svijet poslali. svudau bivsoj jugoslaviji se ti fasisti, javno ili precutno, rehabilituju i velicaju. a sve to cine, pazite sad, DEMOKRATSKE vlade. koga oni zamajavaju? za ciji racun to rade? ja odgovor vrlo dobro znam, a i takodje znam da im se blizi kraj.

 29. kako moze biti kralj-okupator a tako docekan sa odusevljenjem u narodu u srcu crne gore

  Još spektakularnije i sa većim oduševljenjem je dočekivan TITO a da ne pominjem rijeke suza 4 maja 1980 , a svi znamo da je TITO bio masovni ubica. I ovaj Jovanović bi vjerovatno dočekivao Tita , da je poživio do tada. Već tradicionalno , okupatore i zločince slavimo kao OSLOBODIOCE a slobode niđe. 1918 Mnogi Crnogorci su srpsku okupaciju slavili kao OSLOBOĐENJE ne samo od Austrougarske nego i od Petrovića. 1941 Musolinijeve trupe su dočekane kao OSLOBODILAČKE. Onda su nas komunisti OSLOBODILI od fašista i zaveli pedesetogodišnju diktaturu. Kad je Milošević organizovao puč 1989 i to je bilo OSLOBOĐENJE od odnarođene vlasti. I na kraju Đukanović nas je OSLOBODIO od Srbije. Tako danas jedni slave Mila kao oslobodioca a drugi čekaju nekog novog Nemanju ili Aleksandra , da ih OSLOBODI. To je Crna Gora. Crnogorci su jedinstveni po tome što ih stalno neko oslobađa a ne znaju šta je to sloboda. I ne interesuje ih . Oni samo žele da služe Gospodara.

 30. Uvaženi “Sta” ,
  četnici i nedićevci jesu ubijali Srbe , ali su ih ubijali i partizani . Meni je tu bitno jedino da se rehabilitacijom ljotićevaca i nedićevaca , ovim srbima u Crnoj Gori – od same Srbije stavlja do znanja da bliska prošlost Srbije nema veze sa crnogorskim srbima i da oni u Crnoj Gori trebaju da traže punu istinu o crnogorskom partizanskom i crnogorskom četničkom pokretu . Istoričarima treba dati jedno pet godina da skupe građu i prezentuju činjenice sa kojima će se morati svi pomiriti . Na žalost , ja se bojim da crnogorski srbi to ne mogu da shvate i prihvate . To su izggubljeni ljude koji žive lažući sebe . Kad potroše sve laži što su ih čuli iz Srbije , onda sami izmišljaju nove .

 31. sve čitam obaj blog i komentare, nadajući se da ću naići na neko “svijetlo” – neki konkretan predlog za izlaz iz ovog našeg beznađa. i nikako ne nalazim ni na što osim na pretresanje istorije (bliže i/ili dalje). izgleda da svi ođe misle kako je jedini i neophodan preduslov za našu katarzu to da pravilno shvatimo, prihvatimo i tumačimo cg istoriju. ja koliko znam, istoriju pišu pobjednici, a još bitnije – od istorije se ne živi. moja lična percepcija cg istorije se u globalu poklapa s ođe iznijetim većinskim stavovima, s tim što bih dodao da su mi miliji svi od ove komunističke stoke koja je ubila i ovo malo vrijednosti koje su postojale u CG. i ne bih se složio sa Slavkom da je MĐ velikosrbin niti je to bilo ko od aktuelnih političara – svi su oni u duši “crveni” i zbog toga im ništa nije sveto i sve je na prodaju. što se istorije tiče, još bih dodao da ona uvijek bila sukob interesa i naravno da nikad nije crno-bijela u bilo kom segmentu (pogotovo ne u posmatranju kroz prizmu, lik i djelo istaknutih pojedinaca – nikog nema potrebe ni pravdati ni osuđivati – dovoljno je sjetiti se činjenice da smo svi ljudi sa svojim vrlinama, manama i slabostima). recimo, što ne piše Slavko ođe o guvernadurima Radonjićima i kako su njih Petrovići istisnuli. što se tiče srpsko-crnogorskih odnosa, ima tu mnogih pitanja i koliko god vi pominjali špijunske mreže i ne znam ni ja šta – ostaje činjenica da niko nikoga nije silom privolio da radi nešto protiv svoje volje. dakle, koliko god se mi busali – onoliko koliko nam je bio mio kralj Nikola, mili su nam bili i Srbi i mili su nam i ovi sadašnji. jedini ispravan zaključak je da smo takav narod – poltroni, izdajice i može se reći ljudsko dno (ali to nikako nema veze s istorijom već je suprotno – to se pokazuje kroz cijelu našu istoriju i dodatno se potvrđuje našim busanjem s čojstvom, poštenjem i junaštvom). ali ostaje nam ova naša sadašnja muka – a to je kako se iščupati i kako oćerati sve ove naše sadašnje vođe tamo đe im je i mjesto – u neku rupu bez dna. mentalitet ovog naroda se ne može promijeniti ali se mogu iskoristiti njegove slabosti – a to je STRAH. činjenica je da su crnogorci do zla boga plašljiv narod (možda su zbog toga i tolike ulizice). samo najveće kukavice trpe ovo što mi trpimo (ili, ako ćete istorijski – samo najveće kukavice idu u sigurnu smrt radi nekih ne znam kakvih ciljeva, a kući ostavljaju nezaštićene žene i đecu). kad kažem da treba iskoristiti ovu CG osobinu “strah” – mislim da bi nam se jedno sto puta manje zla dešavalo kad bi se svi bojali za svoju guzicu (ovo za političare znači – bojati se za fotelju tj smjenjivost vlasti). vjerovatno zbog tog svog straha mi spadamo u jedinu zemlju bivše SFRJ u kojima se vlast nije mijenjala 20 godina, naš kralj Nikola spada u vladare koji su najduže vladali u istoriji (on, Marija Terezija i onaj japanski car – zaboravio sam kako se zove). svi smo mi dosad razmišljali ovako: koga ću glasat, ovi kradu ali ako dođu drugi neće biti ništa bolje (samo će više krasti, jer počinju od nule a ovi već imaju dosta pa neće toliko). nošeni tom mišlju, onda smo apstinirali ili nikog ne zaokruživali ili glasali ove s vlasti. poenta je da na taj način činimo sebi najveće zlo (bez obzira koju opciju odabrali). treba izaći i glasati bilo koga – samo ne vlast i samo ne apstinirati. jer kad jednom dođe ođe do promjene vlasti – sve će se promijeniti jer onda stupa na scenu pomenuti STRAH (i kod bivših i kod novih vladajućih – iz različitih razloga ali s istim efektom: vojske podanika će se plašti svojih prošlih i budućih postupaka i biće manje zla, nepravde…). još je bolje ako se ta nova vlast ne održi dugo – jer ćemo onda skinuti istorijski tabu nesmjenljivosti vlasti u CG i počećemo postepeno da uspostavljamo zdravije i humanije društvene vrijednosti. naravno ima i drugi istorijski pokazani put izlaska iz ovakvog našeg društvenog stanja, a to su nasilne promjene čiji smo trenutno svjedoci (i nažalost nijemi i slijepi posmatrači) u pojedinim bližim i daljim krajevima svijeta. u ovom procesu pročišćenja i promjena, istorija nam pomaže tako što postaje ono što treba i biti i što joj ime i kaže: prošlost, povijest, nešto što je bilo i iz čega smo izvukli pouke (a ja koliko vidim, komentatori ovog bloga iz istorije ne izvlače nikakve pouke, već konstantno plaču nad sudbinom onih snaga koje lično preferiraju).
  svjestan sam da će se sad javiti pojedinci da me prozovu da sam Udbaš isl (zbog njihovih neargumentovanih napada sam i prekinuo javljanje jedno vrijeme), ali sam morao istaći ovo zapažanje jer ne vidim ništa društveno korisno ni na ovom blogu (sve se svelo na kukanje nad svojom tužnom sudbinom i pretresanje istorije bez izvlačebnja ikakvih pouka za buduća djela). ukoliko bude prozivki da sam špijun itd, unaprijed izjavljujem da neću odgovarati na to.

 32. @Realan. Milo Djukanovic jeste velikosrbin.Provjereno.A, ima mu i po kome doc-djed mu je bio cetnik Blazo Djukanovic.

 33. @ kela – da, ali nijesu ubijali sto im se prohtjelo kao cetnici, i ne mozes to stavljati u isti kos, jer onda relativizujes cijelu isotriju, kao da izjednacis hitlera i njegove protivnike, kojih je bilo cak i u nacistickoj njemackoj, kao da kazes i jevreji su krivi sto im se sve ono desilo. ja na to ne pristajem i nikad necu. nek drugima prodaju te gluposti dok nas odrase do gole koze, dok prodaju sve zivo sto je napravljeno u pedesetogodisnjoj ” diktaturi ” komunizma, koja je bila tako ” jaka ” da je oburdase nesrece Kosta Bulatovic i Solevic i nesvrseni studenti dzemperasi. ovo sto danas zivimo samo je umivenija varijanta tridesetih godina, i opet ce izazvati krvavu revoluciju.

 34. @sta,
  partizani nijesu ubijali kad im se prohtjelo? A to što su 200.000 zarobljenika koji su se predali pobili 1945 na austrijskoj granici bez suda i presude , to je sve sa razlogom i po proceduri ? To što su cijelu 1942 po Crnoj Gori upadali i kuće ljudi koji imaju dva brava više pa su zbog toga kulaci i kontrarevolucija i iskopavali te kuće ubijajući sve živo u njima uključujući i pse – to isto nije bilo jer im se prohtjelo nego sa razlogom ? Ali da se držim Srbije . Tamo su 1944 na silu mobilisali i neoubečene u sigurnu smrt na Sremski front poslali desetine hiljada srbijanaca koji su cijeli rat proveli skriveni po kućama čekajući rat da prođe i da pušku ne uzimaju . Sremski front nije imao nikakvog vojnog razloga ,njemci su praktično već bili kapitulirali ali je trebalo elegantno pobiti petinu srbije koju su partizani tretirali kao klerikalni i monarhistički prostor u kojem se komunizam može ubaciti tek maksimalnom represijom . Osim Sremskog fronta , odveli su do kraja 1944 hiljade ljudi iz kuća i pobili ih za svaki slučaj. Krivica tih ljudi nije utrvđena u nikakvom postupku i njih danas rehabilituju . Što se tiče Mihajlovića i Ljotića , oni su za mene kvislinyi i ratni zločincinci , na kraju i sam sam iz partizanske porodice pa moram tako da rasuđujem. Ali u Srbiji su gotovo svi bili kod Mihajlovića , Nedića ili Lotića i normalno je da Srbija rehabilituje te ljude . U suštini , oni su i činjeli ponešto da spasu Srba koliko mogu da ne plate kao taoci . Suština je da crnogorski Srbi nemaju veze sa tom istorijom Srbije . Ovđe su se četnici na ustanak digli zajedno sa partizanima , a neki četnički komandanti poput Baja Stanbišića su do polovine 1944 nosili petokraku . Odgovore na traume iz svoje istorije tokom Drugog svjetskog rata , crnogorski srbi moraju da traže sa crnogorcima u Crnoj Gori . Srbija koju prizivaju ili zazivaju – sa istorijom Srba u Crnoj Gori nema veze . A to naravno veze nema sa Hitlerom i antihitlerovskom koalicijom , pa nema razloga da ih odmah potežeš . Nijesu uostalom ni ti saveznici neke cvjećke bili . Do pred rat je Hitler u Engleskoj bio voljen ko kraljica , Time u Americi ga birao za ličnost godine 1938 . Staljin je pobio više civila nego Hitler , a isto je bio saveznik . Problem je što su pobjednici u toj opštoj klanici koja je progutala pedeset miliona ljudi -svoj doprinos njenom nastupanju popravili tako što su istorijske čitanke sveli na crno – bijeli pogled , skroz dobru i skroz lošu stranu u tome ratu . A nije bilo tako .

 35. I da ne bude dileme , ja o dometima komunističke vladavine na ovome prostoru mislim pozitivno . Ako kažem da je ne samo za Crnu Goru – jer za nju posebno – ali za sve republike a danas države , taj period bilo vrijeme najvećeg prosperiteta i blagostanja , privrednog razvitka i kultivisanja ljudi , međunarodnog značaja i svega drugoga – neću reći ništa novo , to pokazuju rezultati i neke još uvjek preostale tekovine toga vremena . Mislim da je u Crnoj Gori sunovrat počeo osamdesetih , kad je zasjela generacijo komuno hedonista poput Durutoovića , Voja blanje i Buda Rankinog Čarapića koji su drmali sa komitetom , postavljali i skidali direktore kako im se digne , a svakog petka zatvarali milicijom onaj restoran Ribnicu đe su se prežderavali ko prasad a obezbjeđenje im privodilo pevaljke za jebaljke tu po stolovima . Zato je takva vlast AB revolucijom pala ko trula kruška . Ko što je i kralj Nikola poslije svih lopovluka po Crnoj Gori pao čim se stvorila i najmanja prilika . Na žalost , te prilike je uvjek koristila Srbija da Crnu Goru uništi do kraja . Crnogorci kad krene da smjene vlast – obavezno smjene i državu . Bruka .

 36. Za svaki dobijeni strašan udarac oni se ljubazno keze prebijaču i kažu mu: budi jači, jači, jači, možeš ti to! A ovaj u tom masovnom mlaćenju uživa, dijeleći užitke sa mlaćenim, ovo je puni, zapkruženi odgovor na pitanje o uzrocima crnogorske kataklizme. Tačno u trenutku kad su se stanovnice i stanovnici odrekli istine, a time su se odrekli Gospodnje Iskre u sebi, oni su kolektivno i pojedinačno prodali dušu Sotoni i postali njegova vjerna vojska. Uvjeravam vas da je takvim rezultatom zapanjen i oduševljen i crnogorski sotonski vođa Milo Đukanović

  Sotonski vodja Djukanovic je disciplinovao svoje postovaoce te oni uzivaju
  u onom sto im on radi.Dovoljno je vidjeti rezultate svih dosadasnjih izbora
  i bice svakom jasno sve ovo o cemu pisemo.Samo pogledajte Rozaj dje
  svaki put Djukanovic ima 95 postotnu podrsku.Sve firme su ugasene i u
  svim dobrim firmama su katanci na vratima.U Beranama i dalje vlada a i
  tamo je u svim firmama katanac.U B.Polju se ponesto desava ali su radnici
  Rade,Lenke i ostalih ugasenih firmi na ulici ali Djukanovic i tu ima vecinu.U
  Mojkovcu se redjaju predsjednici iz DPS-a zahvaljujuci kupljenim glasovima
  novcem fabrike za sverc duhana u Poljima.

  U svim gradovima sirom CG je slicna situacija ali se stanovnici i stanovnice
  ne odricu svog sotone.Nek im je sa srecom.

 37. Sve ovo sto su postovani predhodnici iznijeli je dokaz da smo za stranputicu u kojoj se nalazimo sami najveci krivci.
  Nije dzabe NJEGOS rekao “ne bojim se od vrazjega kota pa da ga je ko na gori lista, no se bojim od zla domacega”.
  Ne bih navodio situacije iz istorije u kojima smo se slicno ponasali kao sada. Mislim na vecinu, ne na casne pojedince kojih je uvijek bilo i kojih i sada ima. Problem je sto takvi ne mogu da prevagnu. Casni , sposobni, hrabri, pametni ………… se ne sluze necasnim metodama.
  Ovdje je neprekidno prisutan sindrom kukavicjeg ponasanja, uzivaoca plodova tudje rada i tudjih zasluga.
  Bez promjene vlasti i moralne obnove nema nam napretka.

 38. Izvinjavam se zbog greške u kucanju, htio sam reći da je Stanišić do proljeća 1942 nosio petokraku, a do 1944 jer te godine je ko što se zna likvidiran

 39. U „Kaplji žuči“ posljednjoj knjizi Kralja Nikole objavljenoj u Ženevi 1920 godine, što znači godinu dana prije njegove smrti, poslao je posljednju poruku svojim najbližim saradnicima, ministrima, vojvodama….koji su po njegovom opravdanom mišljenju izdali njega samog, Crnu Goru i crnogorski narod. Tek mi je ovih dana u ruke dopala „Kaplja žuči“, nijesam ni znao da postoji. Vjerujem da nema toga koji ne bi nakon njenog čitanja pao u duboku žalost. Ovom prilikom prenijeću doslovno stihove koje je Kralj Nikola posvetio Mitropolitu Mitrofanu Banu.

  Kao pastir svoga stada,
  Od nasilja koje strada,
  Ti ne diže glasa tvoga,
  U odbrani stada svoga.
  „Svaka sila je od boga“
  Ti povika, al vladiko,
  Tu se varaš nije tako!
  I od vraga ima sila,
  A dužnost je tvoja bila
  Protiv sile glas podići,
  Na Golgotu čak otići;
  Mučiti se i stradati,
  A ne narod svoj izdati.
  No ti dužnost zaboravi
  I pod noge obraz stavi
  I uradi, znate kako
  Podlo, nisko i nikako!

  Ostale pjesme, dokument vremena pokojnog Kralja Nikole naslovljene su ostalim izdajnicima Crne Gore u drugoj deceniji prošlog vijeka. To znači Serdaru Janku Vukotiću, Mitru Martinoviću, Stevu Vukotiću bratu Mileninu, ministru Đuraškoviću, Jovu Bećiru, advokatu Sekuli Drljeviću i drugima. Svima je namjenjena ista poruka- kakva ih sudbina čeka nakon izdaje. Odslikaću tu poruku kroz završne stihove pjesme Kralja Nikole posvećene načelniku generalštaba Radomiru Vešoviću:

  No, svakome, brajko, svoje!
  Ti si sam sve zaslužio,
  Čim si narod poganima
  Bezuslovno teslimio

  Pa te divno nagradiše
  Srbijanski radikali;
  Baciše te u tamnicu,
  Pošto su te ispljuvali.

  Uz to Kralj je poslao posljednju poruku Crnoj Gori i Crnogorskom seljaku u istoimenim pjesmama koje takođe emotivno govore o tadašnjoj teškoj obostranoj sudbini.

 40. Da mu je moglo bit da njega proglase kraljem Jugoslavije tj kraljem ujediniteljom , garantujem vam – on bi Crnu Goru prisajedinio Srbiji svojim dekretom, ne bi mu nikakve Podgoričke ili druge skupštine trebale . Kad su ga izvozali ko brava , onda se sjetio Crne Gore i odanosti grudi . Đe mu je bila vjernost grudi dok je Crnogorce lažinjao pjevajući im da su Srbi najčistiji jer mu je prkno zjevalo bilo na krunu Srbije .

 41. Da,da,da, sve je ziva istina. Nije se sjetio da se obrati komitima i njihovim porodicama koji su stradali braneci dinastiju i Crnu Goru.
  Takvih se svi sjete samo kad im trebaju. Takvih je bio veliki broj, al je sila protivu njih bila mocnija, u sprezi sa domacom izdajom i izdajnicima. U svakoj porodici ste ih imali, kao i sada.

 42. Dakle laž je, koja se mora kao raskrinkana odbaciti, da su stanovnice i stanovnici Crne Gore još uvijek varani, lagani, navučeni, prevareni. Ova mogućnost je, kao istinita, postojala samo početkom devedesetih kada se, navodnom odbranom srpstva, branila uspostava otvorene diktatorske vlasti Slobodana Miloševića, osobe koja je izvršila državni udar u Crnoj Gori januara osamdesetdevete i na vlast posošila do tada potpuno nepoznate mladiće koji će, istog časa, dokazati da nijesu „mladi, pametni i lijepi“ kako su ih lažno predstavljali, nego su monstrumi, ubice, pljačkaši, prevaranti, ratni huškači, organizatori rata, vjerni saveznici Slobodana Miloševića i sve to, i još mnogo, mnogo toga, a sve bez granica koje, u njihovom slučaju: Bulatović, Đukanović, Marović i ini, ne postoje, njihovo je zlo neomeđeno, oni su shvatili da u Crnoj Gori nemaju koga da se stide, jer se ni narod koji ih podržava i dandanas, te podrške Zlu ne stidi, nego u njoj uživa. E, to je Crna Gora bila, jeste, i kako stvari stoje, biće i u budućnosti, spasa joj nema, ona je svoj jedini spas, zvani LSCG, zgazila.

  Eto tako.

  Dodjose tada mladi i lijepi.Bulatovic sa fakulteta,Marovic iz opstine Budva a
  Djukanovic iz omladinskih struktura.Naravno odmah su se priklonili jacem i
  dali punu podrsku politici Milosevica.I najveci dio gradjana je tu politiku tada
  podrzavao.Samo i jedini LSCG i Slavko Perovic su se suprostavljali.Bilo je
  suprostavljanja i kod SDP-a ali su tamo bili sve bivsi komunisti porazeni od
  Bulatovica,Marovica i Djukanovica.

  Do dana danasnjeg Djukanovic preko svoje UDBE drzi cementiranu takvu
  podjelu te preko toga vlada punih DVADESET godina.Naravno SDP je vrlo
  svjestan toga i koristi tu situaciju da bi usicario pa tako komplet manjinsku
  populaciju vara i pacifikuje sto Djukanovicu stvara prostor da pere svoju
  krvavu ratnu i profitersku ulogu iz ranijih vremena.

  Sve ovo stanovnice i stanovnici Crne Gore gledaju mirno i reklo bi se i oni
  svi cekaju pogodan trenutak da se ubace na necije mjesto kod Djukanovica.
  Da nije ovako do sad bi bar neko digao glas protiv ovog ropskog odnosa i
  ponizavajuceg polozaja kompletnog drustva dok Djukanovic sa bratijom oko
  sebe krcmi dtrzavu i njene resurse.

 43. Gospodin Slavko piše “šćer” i “išćerani”.

  Novi crnogorskim pravopisom to se može ljepše napisati!

  ŚĆER

  IŚĆERANI

 44. Slavko po mom mišljenju piše kako treba , jezikom obrazovanog čovjeka i onda kad koristi narodne izraze . Taj jezički eksperiment koji se sada sprovodi u Crnoj Gori , a promoteri su mu oni koji su 91 pa naprijed bili u mišijim rupama a danas izmiljeli iz vlast , taj novokomponovani jezik već sad izaziva sprdnju u Crnoj Gori i regionu i završiće propalo ko i slične reforme jezika u ustaškoj pa u tuđmanovskoj hrvatskoj .

 45. By: realan on October 19, 2011
  at 14:17svjestan sam da će se sad javiti pojedinci da me prozovu da sam Udbaš isl (zbog njihovih neargumentovanih napada sam i prekinuo javljanje jedno vrijeme), ali sam morao istaći ovo zapažanje jer ne vidim ništa društveno korisno ni na ovom blogu (sve se svelo na kukanje nad svojom tužnom sudbinom i pretresanje istorije bez izvlačebnja ikakvih pouka za buduća djela). ukoliko bude prozivki da sam špijun itd, unaprijed izjavljujem da neću odgovarati na to.
  ”””””””””””””””””””””””””
  Ja sam te bio prozvao da si “Udbaš” (čudno da si to napisao velikim slovom , moguće da ti se i omaklo) . Na montenegro kafeu uma isto jedan El Realni , ili tako neki , koji je iznosio priču sličnu tvome ranijem postu . Ali kad sam ponovo pročitao tvoj post , viđeo sam da si mlađi od njega , jer taj tvrdi da je bio liberal od prvih dana i istovremeno funkcioner u MUP , navodno u nekoj specijalnoj jedinici . Najvjerovatnije je u pitanju iskompleksirani bolesnik ali moguće i provokator policije . Ako sam greškom pomislio da si ti on – onda izvini

 46. Za to gaženje nije jedini krivac ona pomenuta trojka, nego stanovnice i stanovnici, svaki on, i svaka ona koji su trojci, u tom zločinačkom činu, pružili punu pomoć, naplaćujući je redovno, jer u toj naplati je očigledna „tajna“ – Crnogorci se prodaju kao od šale! Zna to Đukanović, znao je to Tito, znao je to Aleksandar, a sve se to, otvoreno i neskriveno, odvija pred našim očima punih dvije decenije, i tačka! Kako, inače, objasniti istinu da su skoro svi komunistički i policijski funkcioneri one trule komunističke vlasti, karijeristi koji su šmrkovima fekalija išćerani iz svojih vječitih fotelja onog kobnog januara osamdesetdevete, postali armija za antiliberalnu borbu pod komandom Mila Đukanovića? Odgovor je jedan i jedini: prodali su se bivši funkcioneri mafiji koja ih je oburdala, sve po kilu žive vage!

  Taman tako Slavko moj.

  Ajde sjetimo se kako je rascerao stare rukovodioce.Njihova djeca su ih se
  bojala i utociste trazila pod liberalni zaklon koji im je nesebicno pruzen.Dje
  su se kasnije kad se malo situacija razbistrila svrstali rascerani stari
  kadrovi i njihova djeca.Sramotni Vidoje Zarkovic i sramotni Miljan Radovic
  su upregnuti da svako od njih u svom kraju agituje za Djukanovica.Rade
  Brajovici Radovan Radonjic su se pozicionirali kod SDP-a i tamo djecu
  uhljebili.Ista je sudbina i Vlada Kekovica.Za primjer je Marko Orlandic koji
  je olos prezrio i nije se dao kupiti.

  Slavko moj pogledaj dje je sin Veselina Djuranovica Drasko i kome sluzi.
  On je kupljen na razmjer kilo zive vage JEDAN EVRO.Dje su sad djeca
  Bozine Ivanovica,brace Culafica,Srzentica i Cemovica.

  Posto to ljudsko meso ovih protuva i nije kvalitet njima i jeste bilo potpuno
  zasluzeno opredijeljeno da ih Djukanovic i mafija kupuju na zivu vagu.

 47. @DS
  Zasto se petljate u tematiku koju ne poznajete? Gramatika i pravopis gospodina Slavka Perovica su besprekorni. Prije da vam smeta cinjenica da je gospodin Perovic jedan od rijetkih erudita na ovom dijelu Balkana. Ako jezik kojim zbori Slavko Perovic vama para usi ili bode oci, to je vec vas i samo vas problem sa kojim cete se morati suociti prije ili kasnije. A, znate li zasto? Zato sto je ovo Crna Gora u kojoj je u sluzbenoj upotrebi crnogorski jezik.
  Dok se u Srbiji pricalo na staroslovenskom, u Crnoj Gori se pricalo na narodnom crnogorskom. Ne bi bilo na odmet da se dodatno edukujete. Ne zbog mene, Slavka i inih, vec zbog sebe. Neznanje dovodi ljude u mnogo neprijatne situacije, od kojih je ova jedna od takvih. Gospodine ili gospodjo, zao mi je sto vam moram reci, ali sa jezikom ne stojite bas najbolje. Ako vam budu potrebna dodatna objasnjenja, ja sam vam na raspolaganju. Ne ustrucavajte se, ne budite glupo sujetni, jer glupost i sujeta su doveli ovu zemlju u situaciju u kojoj jeste i iz koje se izlaz ne vidi.
  Srdacni pozdrav

 48. Najboje crnogorski govori ona mala Marković sa TV Montena, kad počne da se Śekira sa onom atomskom pečurkom na glavu

 49. Pardon , Aleksandra Vuković, nije Marković. Pamtim je po specifičnom odjevanju , ko iz ludnice, a ne po imenu

 50. cini mi se da je vojvodjansko rukovodstvo mnogo casnije ” odstupilo ” kad su ih jogurtasi pocerali, nijesu se priklonili kasnije nijednoj srpskoj stranci ili partiji, cak je onaj Kovacevic
  jednom izjavio da je otisao na selo i da ga vise niko ne trazi i nista ne pita, potpuno se povukavsi iz javnog zivota, porucujuci im da su izvrsili kontrarevoluciju u sprezi sa cetnickim sovinizmom.
  i stipe suvar je bio za primjer, do kraja zivota protiv tudjmana i ostale hrvatske mafijasko-tranzicijske olosi.

 51. Odgovor je jedan i jedini: prodali su se bivši funkcioneri mafiji koja ih je oburdala, sve po kilu žive vage!

  Da Slavko samo jedan da su se prodali sotoni Djukanovicu.

  Pogledajte navodnog novinara istrazivaca Semsudina Radoncica koji kod
  navodno nezavisnog i slobodnog novinara Darka Sukovica u navodno
  slobodnoj privatnoj i nepristrasnoj televiziji In izvedose UDBA-sku predstavu
  pranja ratne biografije Mila Djukanovica.

  Svjedok Slobodan Pejovic ciji kredibilitet Semsudin zarad Mila Djukanovica
  rusi je na glavnom svjedocenju izjavio da je vidio depesu MUP-a CG koju je
  potpisao pokojni ministar Pavle Bulatovic da se gradjani BiH deportuju.

  Tom izjavom svjedok preko komandne odgovornosti direktno involvira Mila
  Djukanovica kao tadasnjeg premijera i nadredjenog Pavlu Bulatovicu.

  Valjda je svakom jasno da ujdurma Semsudinova ima za cilj da se srusi
  kredibilitet Pejovica i time stvore uslovi da ostane zlocin a ne nadju se
  odgovorni i da osumnjiceni budu oslobodjeni i u drugostepenom postupku.

  Vidljivo je je naglaseno rezanje kadrova snimka i podesavanje onih scena
  kojima Semsudin pokusava potkrepiti tvrdnje o lazima Pejovica.Razmislite
  koga je on sve angazovao da rusi kredibilitet Pejovica.Ima li jos bneko u CG
  ko ne zna za ime Ranka Martinovica koji se u filmu predstavlja kao bivsi
  visoki funkcioner MUP-a CG.Podsjecanja radi njegov rodjeni brat Raso je
  svojevremeno na montiranom snimku hapsio Haruna Hadzica kojem je kao
  predsjedniku tadasnjeg SDA namjesteno udar na ustavni poredak CG uz
  prikaz oruzja i nedeljnika Monitor.Taj pomenuti Ranko Martinovic koji je
  Semsudinov dzoker u rusenju kredibiliteta svjedoka Pejovica je do sada
  nekoliko puta osudjivan i hapsen zbog sverca cigareta na primorju.

  Takodje je vidljivo kako je nakon toliko godina pojavljivanja Semsudin kod
  porodica stradalih i ozlojedjenih bosnjaka koji nose bol zbog tadasnje
  nerazumne odluke drzave CG uspio nametnuti sugestivno misljenje da bas
  taj Slobodan nije spasio te ljude i ako je tamo bilo na stotine izbjeglica.

  Zamislite se kako to da Semsudin svoju potporu da je neko drugi a danas
  pokojni policajac Jokic bio taj koji je pustio te ljude i da je prema tvrdnji
  nekredibilnog Martinovica samo opet pokojni Damjan Turkovic tada sef
  pokojnom Jokicu mogao odobriti pustanje tih izbjeglica i opet po tvrdnji
  nekredibilnog Martinovica ispada da je sefu Turkovicu to mogao da naredi
  opret pod cudnim okolnostima stradali Pavle Bulatovic.

  Evo vam gospodo mog vidjenja te glibezi oko Semsudina spijuna i njemu
  slicnog spijuna i domacina u emisiji Darka Sukovica a sve u organizaciji
  najvecih spijuna i visokih oficira CG UDBE Miodraga Profitera Perovica i
  nizeg oficira Zeljka Ivanovica koji su vjerno sluzili sotoni Djukanovicu i koji
  danas kad su popljackali veliki novac imaju i politicke ambicije.

 52. POŠTOVANI,

  U “NOVOJ SLAVKOVOJ POEZIJI” IMATE NAJNOVIJU SLAVKOVU PJESMU “O BOROVIMA”.

  UŽIVAJTE!

 53. U knjigu se upisala i Tea Gorjanc Prelević, kaže i njoj je sumnjivo.

 54. Dakle laž je, koja se mora kao raskrinkana odbaciti, da su stanovnice i stanovnici Crne Gore još uvijek varani, lagani, navučeni, prevareni.

  Laz Slavko najveca i necuvena.Oni se dive porodici Djukanovica i njihovoj
  mafijaskoj bratiji.Zar gradjani Budve ne vide Djukanovice kako se sire po
  hotelima po Budvi.Do devedesit nijesu ni znali dje se nalazi.Zar gradjani
  Kolasina ne znaju kako su zivjeli i sta su radila braca Becirovic.Zivjeli su
  jako skromno i neprimjetno.Na zalost jedan je ubijen a oko drugog Zorana
  se plete cudna prica.I oni kao i mnogi drugi su tu blizu Djukanovica i na
  njihova imena je registrovana ogromna imovina.

  Treba li gradjanima H.Novog objasnjavati ko je Dragan Brkovic koji je danas
  vlasnik svih njihovih hotela.Zbog toga je H.Novi bez hotela visoke kategorije.

  Necemo primorcima objasnjavati ko je Dusko Ban i po kojoj cijeni je kupio
  vrlo profitabilno preduzece u cijem sastavu su trajekti na liniji Kamenare-
  Lepetane.Glavna referenca mu je da je kum Djukanovica i da je radio u
  preduzecu Mia ciji je vlasnik nadaleko cuveni Djukanovicev prijatelj Stanko
  -Cane Subotic.

  Treba li gradjanima Kotora,Cetinja i Tivta objasnjavati ko je Veselin Barovic i
  zasto oni nemaju obnovljene hotele Fjord,Tivat,Mimozu i Grand.Valjda bi
  trebali znati da Djukanovicev prijatelj samo i jedino zna da svercuje cigarete
  i tako svojoj drzavi u koju se inace kune izbjegava platiti carine i akcize.

  hocemo li gradjanima Bara i Ulcinja objasnjavati zasto su Izbor i Solana u
  takvom stanju.Naravno da necemo.Oni znaju ko je vlasnik oba ta za njih
  vazna preduzeca.

  U svim ovim gradovima stanovnice i stanovnici uporno sve ovo gledaju i
  bez stida velikom vecinom glasaju za ovu olos.

  Nek im je sa srecom.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: