Posted by: Slavko Perovic | October 23, 2011

23.10.2011.g.

Trinaestog januara hiljdu devetsto četrdeset i sedme u Bojanjem brdu poginuo je kapetan OZNA-e ( komunističko Odjeljenje za zaštitu naroda) Rako Mugoša. Ubio ga je rafalom Krsto Popović. Sahrani Mugoše koji je bio dio zasjede pripremljene za Krsta Popovića prisutvovaće najviši policijski, vojni i politički vrh Crne Gore, ali je ova sahrana ostala u narodnom pamćenju, (dok ga je narod još imao i to ga krasilo) , po događaju koji je bio i ostao veličanstven, po tužbalici majke pokojnog Mugoše koja je, između ostalog, u svojoj tužbalici nad mrtvim sinom rekla i ovo:

„Govorih ti sine Rako
Nije Krsto što mu zbore
No je vitez Crne Gore!“

Što je uradila ovakvom junačkom tužbalicom majka pokojnog Mugoše? Ona se javno usportivila ubistvu Krsta Popovića, rekla komunistima i njihovoj OZNA-i istinu o Krstu Popoviću govoreći da je vitez Crne Gore i time pljunula u lice najviše crnogorsko partijsko i policijsko rukovodstvo koje je donijelo odluku o Popovićevom ubistvu (Naravno, ta odluka je morala doći lično od Tita i Rankovića, posredovana je preko Blaža Jovanovića, Jova Kape, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Crne Gore i drugih, pa su i onu pljunuti po sred lica) i naravno, ožalila je nesretna majka pogibiju svoga sina.

Ovakav postupak Mugošine majke predstavlja u Crnoj Gori jedinstven primjer iskrene i prave pobune i to na samom početku višedecenijske diktatorske komunističke vlasti koja će tek uslijediti, a za mene lično ona je spomenik i primjer svim časnim i hrabrim stanovnicama i stanovnicima Crne Gore kojih je ostao i opstao izuzetno mali broj, ali… Naše dvadesetogodišnje iskustvo potvrđuje kobnu istinu da se stanovnice i stanovnici Crne Gore protiv bilo koje vlasti nikad ne bune pa ma kakva ona bila (osim LSCG), oni joj vazda i po vas dragi dan – aplaudiraju i pjesme pjevaju!

OZNA je bila zločinačka tajna komunistička policija. Osnovana je 1944-e godine, a 1946-e će se iz nje formirati UDBA, sjedne strane, i KOS sa druge. Poslije državnog udara u Crnoj Gori, januara 1989-e, naslijediće je mafijaška policija koja djeluje punih dvadeset godina, sve do dana današnjeg! OZNA – UDBA su bili zapravo Titov Getapo ili KGB. Isto je to crnogorska mafijaška udba u rukama diktatora Đukanovića.

Bivši komandir nikšićke policije Veljko Sjekloća napisao je knjigu „Krsto Popović u istorijskoj građi i litetraturi“, Obod, 2001.g. Iz knjige se vidi da Sjekloća nije istoričar, ali je knjiga vrijedna zbog mase podataka koje o, komunistički skrivanom i sakrivenom Popoviću, iznosi, tako da Sjekloći svaka čast! Koliko mi je poznato ovo je prva knjiga posvećena liku i djelu Krsta Popovića. Iz dokumenata koje je prezntirala lako je i istinito zaključiti da Krsto Popović nije bio ratni zločinac, nego, kao što je to rekla Mugošina majka, vitez Crne Gore, soj od soja!

Kada sam osnovao LSCG udba nam je odmah pokušala podmetnuti Krsta Popovića kao našeg političkog prethodnika, što bi se odmah nadovezalo na komunistički i velkosrpski izmišljeni crnogorski separatizam i tome slično, to im je bio cilj. Već na prva tri naša mitinga pojavili su se transparenti sa likom Krsta Popovića! Odmah sam shvatio o čemu se radi i poručio okupljenima da mi sa Krstom Popovićem ne možemo proći ni u Katunsku nahiju, a mi liberali želimo i hoćemo u Evropu! Transaprenti su odmah sklonjeni i više se na naše mitinge nijesu pojavljivali.je Naravno, moj tadašnji odgovor nije bio odgovor časnom, poštenom, hrabrom i velikom Krstu Popoviću, nego mafijaškoj udbi i onima koji iza nje stoje.

Krsto Popović je rođen 14-og septembra 1881-e u Lipi Cuckoj- opština Cetinje, od oca Todora zvanog Zrno (pričalo se da je bio brži od puščanog zrna, odatle mu nadimak) i majke Ćetne rođene Krivokapić. Otac mu je bio junak, baš kao i đed, onaj čuveni Đoko Lazarev Popović koji je na Vučjem Dolu posjekao Selim pašu. Krstova majka je Krsta vaspitavala ovako: imanje za glavu, glavu za obraz, a obraz nizašto! E, to bijahu Crnogorci i Crnogorke…

Popović je završio osnovnu školu u mjestu rođenja, a zatím oficirsku školu na Cetinju. Proći će činove potporučnika, poručnika, jedno vrijeme će biti nastavnik u podoficirskoj školi, ali će na kraju steći čin brigadira što je na crnogorskom jeziku značilo general. Učestvovao je u balkanskim ratovima , u bici na Bregalnici, a u Mojkovačkoj bici pokazao je čudo od junaštva i perfektnu sposobnost komandovanja, postao je opštepoznati i priznati junak i komandant.

U Sarajevu je 28-og juna 1914-e ubijen austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand što je dovelo do napada Austrougarske na Srbiju kojoj se Crna Gora odmah stavila uz bok kao saveznik. Iz Cetinja je u Beograd stigla poruka kralja Nikole: „Sudbina Srbije i naša je sudbina. Zlo i dobro nam je zajedno sa Srbijom. Srbija može računati na bratsku i neograničenu pomoć Crne Gore, kako u ovome sudbonosnom času za srpski narod, tako i u svakom drugom.“

Nikola nije mogao ni zamisliti da takav viteški, i pošteni, i hrabri telegram šalje Petru i Aleksandru Karađorđeviću i Nikoli Pašiću, vrhu srpske politike koji su već donijeli odluku da rat iskoriste kako bi definitivno ubili Crnu Goru, a dinastiju Petrović – Njegoš detronizirali i to u vremenu kada se duboko vjerovalo da Njemci, i Austrijanci, i Mađari dobijaju rat! Nikola nije mogao znati da je Pašić u martu 1914-e godine posjetio Nikolaja II Romanova koji je Crnu Goru tada glatko izdao kačeći je oko vrata i na poklon Srbima, kao što je ruska politika prema Crnoj Gori vazda radila. Tom zločinačkom ubijanju Crne Gore od strane Rusije i Srbije, čemu će se kobno pridružiti i Francuska i Engleska, neće pomoći ni činjenica da je crnogorska vojska dajući joj odstupnicu, spasila srpsku vojsku koja se u bježaniji, neredu i rasulu povlačia preko Crne Gore u Albaniju i da je spasila svoje ubice: kralja Petra, regenta Aleksandra i premijera Nikolu Pašića! Takav zločin kao što je ubijanje Crne Gore od strane države kojoj je pružila i dala svu podršku, nije nikad zabilježen u istoriji Evrope, a pogotvu u ne njenoj novijoj istoriji. Tako je Crna Gora postala prva saveznička država koja je poslije pobjede saveznika i njihovom odlukom bila zbrisana sa lica zemlje! Nečuveno, ali istinito!

Odmah poslije brilijantno dobijene Mojkovačke bitke (6.januar 1916-te), umjesto da se pobjedničkoj vojsci da naređenje o povlačenju prema Albaniji kako bi se i ona deportovala kao i srpska, crnogorska vlada je donijela odluku o RASPUŠTANJU vojske i njenom razlazu kućama! Izdajnik serdar Janko Vukotić, načelnik vrhovne crnogorske komande je odmah postupio po isto tako izdajničkoj naredbi crnogorske vlade. Vukotić će se „zahvaliti“ vojnicima za „junačko,slavno, dostojno iako zaludno (kurziv moj S.P.) držanje.“ Ko može nazvati crnogorsku vojsku koja je spasila srpsku zaludnim? Odgovor je lak: može samo izdajnik kakav je bio Janko Vukotić! Umjesto u Albaniju i da se povuče sa svojim kraljem, crnogorka nepobjediva vojska je tako postala plijen okupatora, uzalud sve njene dotadašnje pobjede!

Srbija je 1918-e okupirala Crnu Goru. Okupacija je dovela do izdajničke Podgoričke skupštine i njenih odluka kojima se Crna Gora samo kao teritorija pripaja Srbiji. Uništava se kao država, uništava se njen ustav, uništava se njena sveta dinastija Petrović – Njegoš, uništava se crnogorska vojska, uništava se Crnogorska autokefalna crkva, uništava se crnogorsdka kultura, nacija, uništava se crnogorski jezik, uništava se crnogorska narodna nošnja, crnogorska kapa, crnogorske zastave se uništavaju, sve što je crnogorsko zabranjuje se! A evo vam prve naredbe okupatorskih srpskih vlasti:

„Naredba broj 1. Za 23. Okotobra 1918.god.

U cilju izvršenja naredbe Vrhovne komande srpske vojske, po čijem naređenju srpske trupe ulaze u Crnu Goru, kao nosilac reda, mira i pravde u opštem interesu naređujem sljedeće:

1. Zabranjujem nošenje oružja svim koji nijesu ovlašćeni,
2. Svako pucanje,
3. Slobodno kretanje po ulicama poslije 7 sati uveče do pet časova ujuto,
4. Postavljenim organima vlasti mora se ukazati bezuslovna polsušnost, i
5. Svako narušavanje reda i mira, bilo pljačkom ili na drugi način, najstrože se zabranjuje.“

Ovo je bila naredba koju su donijeli „oslobodioci“, a zapravo okupatori, ovo je bila naredba kojom se u sred Cetinja, žarišta vjekovne crnogorske Slobode, uvodi policijski čas!

Kako je došlo do Podgoričke skupštine, antiustavne, antilegalne i nelegitimne, u ovom času nije potrebno govoriti osim reći da je organizovana uz pomoć srpskih trupa i srpskih špijuna među Crnogorcima. Između ostalog proglas Organizovane cetinjske omladine, sastavljene sve od srpskih špijuna i agitatora, glasio je ovako: „Crnogorac koji bi bio protiv ujedinjenja srpskog naroda, njega će narod zgaziti kao crva koji kalja zemlju!“

Trenutak je da se kaže da niko u Crnoj Gori nije bio protiv ujedinjenja u državu Južnih Slovena, niko, sve počev od kralja Nikole pa do naroda. Ali, oni koji su razumjeli srpsko ubijanje Crne Gore bili su protiv da se Crna Gora kao okupirana pripoji kao prosta teritorija Srbiji, nego su bili za to da Crna Gora uđe u novu državu u kojoj će se poštovati ona kao država i sva njena slobodarska vjekovna tradicija. Srbija za to nije htjela ni da čuje, za njenu propagandu Crnogorci su bili nacionalno Srbi, što je gola laž, a Crna Gora srpska teritorija, što je isto tako gola laž, a tvrdiš li suprotno, „crv si koji će biti zgažen!“ Sukladno tome svi velikosrpski zastupnici na Podgoričkoj skupštini „izabrani“ su prevarom i otvorenim prijetnjama, u toj atmosferi i prisustvom srspskih bajoneta u zgradi i oko zgrade, „skupština“ definitivnog uništenja Crne Gore je i održana!

Ali, na Bokovu, opština Cetinje, 25-og decembra sastali su se ljudi koji su viđeli monstuoznost ubistva Crne Gore i donijeli odluku o početku ustanka. Važno je napomenuti da su se u crnogorskom jeziku ustanici, što je davna jezička komunistička izmišljotina nastala nakon zločinačkog djelovanja ustaša Anta Pavelića u Drugom svjetskom ratu, zvali ustašama, dakle, to su bili ljudi koji ustaše na noge, koji se podigoše, koji se pobuniše, koji uzeše oružje! Crnogorske ustaše željele su vaspostavu Crne Gore i da kao takva ravnopravno uđe u kraljevinu SHS, docniju Jzgoslaviju. Međutim, za ovaj bokovski sastanak i njegove odluke saznao je pop Stevo Drecun i o tome uputio pismo posljednjem mitropoliti autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve Mitrofanu Banu. A znate li što je uradio mitropolit? Odmah je Drecunovo pismo izdajnički predao – okupatorskoj srpskoj vrhovnoj komandi! Tako se okupatrorska srpska vojska počela pripremati za odbranu.

Ustanak je započeo 3-eg januara 1916-e, upadn u Cetinje 6-og, ali je ustanak, zbog manjih propusta, brzo likvidiran. Međutim, u njemu je Krsto Popović odigrao čojsku, patriotsku i sojsku ulogu i poručio svjim zahtjevom okupatorima: „Mi smo svi složni da Crna Gora uđe punopravno sa ostalim pokrajinama u jednu veliku jugoslovensku državu(…) tražimo anuliranje skupštinske odluke u Podgorici i nove slobodne izbore za Crnu Goru…““ Što ovo znači? Samo jedno, da je crnogorski separatizam izmišljena laž srpske i docnije komunističke propagande i lažno optuživanje ustanika koji se nijesu digli protiv ravnopravnog ujedinjenja nego protiv srpske okupacije i ubijanaj Crne Gore! Ponavljam, sva Crna Gora je željela svoje ravnopravno ujedinjenje u jugoslovensku državu, ali ne nikako smrtonosno topljenje u srpsku državu, pa onda, kao utopljenik srpski, ulazak u jugoslovenksu državu, kao što joj se desilo.

E, tek sad možete zamisliti svu dubinu sramne laži koja i dandanas viče kako se Crna Gora osamnaeste UJEDINILA sa Srbijom! Ne, nije se ujedinila nego je od strane Srbije bila UBIJENA! Posljedice tog ubijanja nosimo i danas i ko zna koliko ćemo još, i da li ćemo se njih ikad osloboditi! Veliki Krsto Popović bio je komandant crnogorskih ustaša!

Nakon sloma ustanka Popović će se sa mnogim drugim crnogorskim vojnicima i oficirima naći u Italiji, u Gaeti. Talijanska vlada će vrlo kratko finansijski pomagati crnogorsku vojsku, ali je poslije potpisivanja ugovora u Rapalu sa kraljevinom SHS, krajem 1920-e od pomoći odustala, jer je Beograd tražio uništenje crnogorskih trupa u Italiji, što se ubrzo i desilo 12 decembra 1921-e. Ali, Popović će se vratiti u Crnu Goru, počeće crngorski komitski pokret koji će trajati, biti uticajan i snažan, sve do 1923-e. To će biti pokret crnogorskih sokolova, patriota i ljudi koji se nijesu mirili da je Crna Gora ubijena i okupirana od strane Srbije, koji su se borili za njeno ponovno uspostavljanje i njenu slobodu!

Poslije uništenja crnogorskih trupa u Italiji, Krsto Popović će poći u Argentinu i tamo ostati do 1930-e kada će nauštiti Argentinu i poći za Belgiju. U Crnu Goru će se vratiti 1934-e kada će ga kralj-okupator Aleksandar pomilovati i Krsto će početi da živi u Nikšiću. A molbu za pomilovanje Krsto će uputiti kralju Alkesandru 1929-te. Ne čudite se pravnoj formi, ona je bila nužna, a što je o ovom papiru stvarno mislio Krsto Popović vidi se iz njegovog života vođenog i nakon „molbe“, sve do junačke smrti. Evo njenog teksta:

„Молба Крста Поповића Краљу Александру Карађорђевићу
Његовом Величанству Александру
Краљу Срба, Хрвата и Словенаца
Београд
Ваше Величанство,
Кад је непријатељ био коначно потучен 1918. год. тада је и наступио моменат за уједињење Краљевине Црне Горе са Краљевином Србијом и са осталим југословенским покрајинама. У Црној Гори јавиле су се двије политичке струје, које су црногорски народ довеле до оружаног сукоба. Ја као официр иако сам стајао неутрално према једној и другој политичкој струји, чим је наступио оружани сукоб остао сам вјеран светињи заклетве положене Врховном Команданту Њ. В. Краљу Николи и ступио у борбу против оних елемената, које је мој Врховни Командант означио као непријатеље Црне Горе.
Њ. В. Краљу Николи мом Врховном Команданту остао сам вјеран до његове смрти.
Смрт блаженопочившег Краља Николе разријешила ме је заклетве а при томе је Црна Гора постала саставни дио Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, која је примила као таква на себе сва права, као и све обавезе.
Усљед тога покорно молим Ваше Величанство, да ме ослободите свих одговорности за вријеме грађанског рата у Црној Гори од децембра 1918. до смрти блаженопочившег Краља Николе и са тим дозволите ми слободан повратак у домовину, према којој имам и обавеза а и мојих права наслијеђених од Црне Горе, која је постала саставни дио Ваше Краљевине.
Вашем Величанству и домовини бити ћу вјеран као што сам био вјеран Њ. В. Краљу Николи и Црној Гори.
Крсто Поповић
Бригадир бивше Црногорске војске
Белгија
23. септембра 1929. год.

Nastavlja se
________


Responses

  1. Књигу о којој гдин Перовић пише сам купио док сам још био у основној школи, у књижари(данас је то бутик) на данашњем Тргу републике, цијена 10,20 (ваљда еура). Доста сам се интересовао за Крста, комите… и кад сам случајно,пролазећи поред књижаре видио књигу о Крсту, истог дана поподне сам је купио. Књига је трдих корица свијетло зелене боје, наслов исписан црвеним словима, а испод њега слика Крста Поповића у војној униформи.
    Књига је издијељена на неколико дјелова: I – поријекло породице, учешће у два балканска и у I свјетском рату; II – Kрсто у догађајима 1918-1921.године у ЦГ; III-Сарадња са окупаторима; IV-Ликвидација Крста Поповића.
    Гдин Перовић доста афирмативно пише о генералу Поповићу. Са огромним дијелом написаног се слажем. Био је то велики патриота. Међутим, као и свим историјским личностима, ни Крсту није баш све текао мед и млијеко у његовој борби за ЦГ. Командант побуњеника је постао након што је Блажо Врбица одбио именовање од стране Јована Пламенца за вођу побуне(није хтио да пролива братску крв). Како је Крсто био његов замјеник, он је “преузео дужност” (стр. 58). На страни 63. наведен је захтјев Крста Поповића упућеног Извршном одбору и окупаторском генералу Милутиновићу који се састоји од 3 тачке, од којих је једна да су они (побуњеници) сложни да “ЦГ уђе пуноправно са осталим покрајинама у једну велику југословенску државу”. Дакле, побуњеници нијесу били за независну ЦГ,него за Југославију и равноправни положај наше земље у њој. То потврђује и француски генерал Венел у своме извјештају (стр.67).Али и ВУкашин Божовић, потом жалба коју су зеленаши упутили Подгоричкој скупштини,а објашњење даје и историчар академик Вујовић. (стр.69). Зеленаши су учествовали на изборима за ПГ скупштину. Зашто, ако су је сматрали нелегалном(а није била по цг Уставу)? Потом су изјавили и жалбу ПГ скупштини. Нелогично је да се обраћаш нечему што не признајеш (реторички) да има основ (правни) да постоји. Крсто је писао, што сам навео у коментару на прошли текст гдина Перовића, а овај га у данашњем тексту презентирао, молбу окупаторском (из данашње перспективе) југ.краљу Александру. Ко је луд да моли окупаторског краља и обећава да ће му вјеран бити? Зар то није предаја, издаја дотадашње борбе?
    За вријеме Другог свј.рата Крсту је Окружни комитет КПЈ за Цетиње октобра 1941. писмом тражио да приђе партизанима. Изјавио је да не може да прихвати сарадњу (стр.157). Синови су пошли у партизане, а он, тврдоглави Црногорац, остао уз “ослободиоце”. О томе у овом тексту ни ријечи.
    Књига обилује подацима и документима из периода Крстовог живота, а кога интересује нека прочита и пропратну литературу.
    Због свега овога поздрављам став гдина Перовића да ЛСЦГ нема континуитет ни са једним политичким покретом из прошлости. Сви су они национално ограничени, а и нијесу се борили за оно што се борио и ЛСЦГ. На крају књиге је приложен рукопис биљешки Крста П. о периоду од јула 1943. до марта 1944.
    ЗА МОДЕРАТОРА: одакле аутору блога баш инспирација да пише о Крсту Зрновом Поповићу? Да ли из неких од коментара(јер сам ја нешто написао о Крсту Зрновом)? Нијесам га ваљда ја мотивисао да пише нешто о њему? Шалим се, наравно. 😉 Хвала на времену издвојеном за читање.
    Текст гдина Перовића је сјајан. Хвала Вам. Живјели!

  2. Jovo Kapa se danas pravi blesav pa tvrdi da je on htio da spase Krsta i poslao Raka da ga živoga zarobi. A u onoj knjizi što je po njegovom kazivanju sastavila ona oplazina Tamara Nikčević , tvrdi kako je Krsta rođeni sin Nikola držao na nišanu 1941 spreman da ga ubije ali ga je on , Jovo , tobož zaustavio .

  3. Kad se već pominju molbe Krsta Popovića , mada ovo što je Krsto napisao nije molba nego dopis kojim je pokrenuo postupak, proceduru pred tadašnjim vlastima , dobro je sjetiti se kako su se pisale molbe za stan , premještenje , novu službu , veću penziju itd Blažu Jovanoviću i Veljku Milatoviću . Supruga od druga mi radi u opštinskom arhivu pa sam pogledao stotinak takvih “depeša” . Skoro sve počinju “Slavni druže Jovanoviću” i “Veliki i Slavni druže Milatoviću” . Kakav fukarluk od naroda. Orvel . Da se ispovraća čovjek .

  4. Poznat je sucaj udbasa / ime ne zelim da navodim/ koji je oca likvidirao, jer nije bio na liniji Partije. Ljudi su svasta spremni da rade za takozvani uspjeh i karijeru. Sa moje tacke gledista sve je to NULA.
    Ovakvih faca smo imali u svim razdobljima nase istorije.
    Zanima me, a u vezi je sa najnovijim dogadjajima i otkricima, vezano za pojedine zlocine, koji po obicaju ostaju ne rasvijetljeni, kad se u crnoj pocela tajna sluzba sluziti ili bolje reci preplitati sa sektama i vidovnjacima koristeci tu mrezu za svoje prljave rabote.
    Na taj nacin ostvarujuci stravican upliv u zivote gradjana.

  5. Pavle Kovačević ubio oca 1941 , otac im bio zelenaš pa preklinjao sinove da ne počinju ustanak jer će se talijani svetit na narodu . Sinovi uveče naprave kružok , prijeki sud , osude oca na smrt i Pavle ga povede iza kuće i ubije . Čitao sam o tome neđe po internetu . Ujutru ga kao zatvorili u zgradu škole i uveče strijeljali . Kad im je majka sjutri dan došla da vidi muža i pitala sinove može li da ga vidi , jedan od njih joj ladno rekao : Ne možeš , sinoć smo ga strijeljali . To su ta govna partizanska za koje mnogi danas arlauču kako su bili antifašisti , a narod se u Crnoj Gori cio rat ubijao skoro samo među se . Ni deset posto žrtava nije bilo od okupatora .

  6. Ćuti Kela tu, čuš nije bilo žrtava od okupatora. Još ih nazivaš g..nima. Što nijesu ljubili Italijanima cipele i dizali desnu ruku u zrak kad se ovijema digne, zato su g..na jel? A Čedo Ljubo Čupić? Da ga nije slučajno neko greškom ubio? On nije heroj jel? A ljudi koji su internirani u italijanske logore? To, onako, neka malo rade ta g..na partizanska crnogorska, kad ne sjede mirno kući kao Krsto Zrnov koji ne opali metka prema okupatoru za 4 godine? Zato nam se sve ovo dešava, zato nas tretiraju kao stoku i najamnu radnu snagu za korporacije iz imperijalističkih zemalja, jer ne poštujemo sebe i svoju istoriju, jer tvrdimo za protivnike OKUPATORA da su g..na! PIH! To je sve što imam reć na to!

  7. Agitprope, uzaludna ti je priča. Dizanje ustanka je bip čisti idiotizam. Digao se jedan dio naroda komaraca protiv sile koja je samljela čitavu Evropu i za koju se onda mislilo da će pobijediti. Ustanak je slomljen najvećom mogućom brzinom, o toj istini ćutiš, a komarci su počeli da se ubijaju između sebe.Ustanici se nijesu borili za slobodu, to su nam dokazale decenije. Oni su se borili za diktaturu jednog zločinca kakav je bio Josip Broz koji je istakao zastavu krvnika Josifa Staljina!. Na isti način se dvadeset godina današnji komarci bore za diktaturu Mila Đukanovića.

    Junaka je bilo na obje strane, ali su se borili za mrak, a ne za svjetlost slobode. Mnogi od njih nijesu biloi svjesni ove činjenice, ali mi danas moramo biti svjesni.Što je radio Krsto Popović? Pokušavao da spase što više naroda i da ga usmjeri na spašavanje Crne Gore. A što su radili komunisti? Jebalo im se za Crnu Goru, borili su se za svoje fotelje što je dokazano milionima puta.Da su kurca valjali nikad Crna Gora ne bi dočekala ovo što je dočekala. Isto su to radili četnici, nema tu nikakve razlike. Izdajnici slobode su i komunisti i četnici koji su pred sobom satirali sve!

    U Crnoj Gori ne važi opšte pravilo – kakav narod, takva vlast, nego suprotno, kakva vlast takav i narod!

  8. Boze bistrina odje sprdnja, imali cvama ko kad da pase a ???? Evo ne izgleda ,no da ve pitam da nijeste kad culi za onu ” Svaki vakat nosi svoje breme ” a ??? Lako li vi je sad prdnjavit i kupit trunje ma da ste zivjeli u ti vakat mnim bi manje mlacenja bilo ! Crnogorci su vjekovima bili gladni i zedni ,velji dio nepismen ali hrabi i maniti ka 100 djaola vjerni do maximuma sto su znali ostali da dobro iskoriste ! Serblje je okupiralo Crnu Goru i nanijelo velikoga zla ,kako nama tako i svijema oko njih to zlo traje vjekovima Krsto je zna to ,zna je kako je bit pod gedzovanskom cizmom i zato nije htio bit pod njom ! Pameti vaske i serbljacke propagande nasvijet nema kad donosite misljenja na ovizi nacin o Krstovome pismu kralju aci koljacu ,jesteli se kad zapitali jeli zelja svakoga Crnogorca da se sarani doma una svoju zemlju i dali se kad celjade zasiti ratova bjezanja gladovanja pa kad OSTARI oce da pocine ka celjade ne ka pasce ??? I sto je vama cudno da je posla pismo aci debilnome ???? Rat je zavrsen ujed`inila se KSHS Crna Gora izgubila i sto sad treba da se cini ,da se samospale svi Crnogorci ili izvrse “Harakiri” na trg Cetinjski ???? Ustanaka je bilo i vazda ce ih bit ,ako trenutrno izgleda suludo i uzaludno kasnije ce bit da je bilo vrhunski ili obratno ,niko nece tudju cizmu za vratom sto bi to voljeli Crnogorci a ??? Komunizam isto ka i druge ideologije iz pocetka je bio odlican kasnije se zloupotrebio i nanio zlo narodu ISTO JE I SA RELIGIJOM tako da nevidim r4azloge za prdnjave i pljuvanje na iljade desetine iljada stotine iljada zrtava Crnogorskijeh od vaske bande ! Istoriju vazda pise pobjednik ali pravda je spora samo stize dje treba tako da i pobjednici zavrse na SMETLISTE TJ SMECE ISTORIJE ! Crnogorci su povrnuli jezik himnu grb crkvu zastavu drzavu ,sve sto treba Uveli jezik sluzbeni naski itd itd idemo naprijed sad ostaje nova borba ,borba za demokratiju i vladavinu prava i zato nemote pljuvat na zrtve Crnogorske sa ma koje bande bile ista smo mi krv nego im se poklonite i nastavite dalje sa borbom za nezavisnu drzavu Crnu Goru i njen narod :)))))

  9. Quote Branko PG:(стр.69). Зеленаши су учествовали на изборима за ПГ скупштину. Зашто, ако су је сматрали нелегалном(а није била по цг Уставу)? Потом су изјавили и жалбу ПГ скупштини. Нелогично је да се обраћаш нечему што не признајеш (реторички) да има основ (правни) да постоји. Крсто је писао, што сам навео у коментару на прошли текст гдина Перовића, а овај га у данашњем тексту презентирао, молбу окупаторском (из данашње перспективе) југ.краљу Александру. Ко је луд да моли окупаторског краља и обећава да ће му вјеран бити? Зар то није предаја, издаја дотадашње борбе?

    Odgovor: Branko ka prvo PG je najstramnija izdaja u istoriji Crne Gore Jedan listic je postoja ostali su spaljeni prezivjelih listica ima mozda 2-3 u CG a na njima nema opcija do jedne “PRISAJEDINJENJE ” tj pod serbijom !!! Dalje zgrada PG dje se odrzavala skupstinja je bila opasana dinamitom i barutom u koliko se ne “IZGLASA” “Z A ” u lagum snjima svijema i krivit Kokunga Nidza za to i njegove zelenase/ustase !!!! Dalje tvoje rezonemang je kazi jedan zastonijesi reka dva ,sto je logicno sad nije logicno prije no novi vakat nova nafaka sad je pametovanje lasno ! Ko je “lud” imali ko bistar po tvome ?????? Ko si ti da odlucujes ko je lud ko bistar ,ko je sto kad i kako cinio ????? U gornji tekst ti je opisano ko je “LUD” da moli aca koljaca za pomilovanje kad i zasto ! Neznam koko imas godina i jesili ikad bio van svoje drzave ka sto je Krsto za koju se borio junacki ka grom nebeski ,ali junastvo nije udrijet glavom u zid inace bi Krsto davno poginuo a nijesmo do toga soja da ka Samouraji izvrsimo Harakiri kad ni GOSPODAR otegne papke ! Mi sto zivimo van Crne Gore bi dali sve nasvijet samo da ni kosti pocivaju doma pod nasko nebo ,sto bi Krsto bio druksi !

  10. niko ne spori velicinu mugosine majke ni junastvo krstovo
    ali ono sto mene interesuje sto se krsto onda pisa srbinom svojevoljno u pasos u belgiji – kako rece joco markus sa cetinja ? na to pitanje neki liberali nece nikad odgovoriti ..

  11. Neka ti, Dano, toga palamudjenja, života ti. Bogme, da jesu razmišljali kao ti, i bi Hitler pobjedio i pregazio sve živo. Taj ustanak nije dignut samo zbog borbe protiv fašista, već i za promjenu sistema, revoluciju, jer tada se, konačno, posle 30 godina iživljavanja Karadjordjevića, pojavio trenutak za akciju, za borbu do kraja. To su oni, da te podsjetim, koji potpisaše pakt, pa kad vidješe narod na ulice i strah od smaknuća s vlasti, krenuše u rat u kojem kapituliraše za 11 dana. Trupe lagano udjoše da maze i paze narod, ada čuš, fašisti, lijepi ljudi puni osjećanja za sve. Pa na svaki korak nadjoše kvislinge da im pomažu kad uvode policijske časove, stavljaju trake ljudima oko ruku, šalju u logore iste te Crnogorce da ” rade “, ma divota jedna. I čuš, gadovi partizani se pobunili. Sram ih bilo. Pa kad narod ne sluša najbolje, a ono oni đake iz Kragujevca na strijeljanje, zajedno s učiteljima. A priveli ih, Njemcima, kvislinzi domaći, konkretno, ljotićevski četnički gradonačelnik Kragujevca, da vidi narod, da zapamti. Bogme, posle toga, lijepo je bilo ostat doma, ne pobunit se. Muški i ljudski! Ada kako. Još jedan podatak, da se zna, sramotnu i izdajničku koaliciju napravili su zelenaši u Narodnoj Upravi Crne Gore 1943-1944. sa bjelašima Vuksanovićevim, koji bijaše na čelu te ” vlade ” pod kontrolom RAJHA! Treba samo vidjet novine koje su tad izlazile finansirane od ove Narodne Uprave, ah, kako lijepi i plemeniti ciljevi. FUJ! Bagra izdajnička, šovinistička, nijesu mnogi ni prošli kako su zasluživali.

  12. Obaška to što Hitler na ključnom ruskom frontu nije mogao da računa na čak 15 divizija plus razne druge okolnosti, recimo oružja, tehniku, kadrove koje je morao poslati u Jugoslaviju zbog partizana, a što je po mnogim vojnim analitičarima, veoma uticalo na konačan ishod na ruskom frontu. I da napomenem, taj Vuksanović je bio produžena ruka četnika u CG, a novine koje je izdavala Narodna Uprava, veličale su Mihajlovića i Đurišića, čak i kralja Peru u Londonu, iako je formalno bio na strani saveznika, jer, po tim novinama i njenim tadašnjim kolumnistima, bio je ” zarobljen i prevaren “.

  13. Posto je situacija u ondasnjoj Jugoslaviji bila katastrofalna, nepravda, bijeda, teror rezima i ostalo sto uz to ide , slicno sadasnjoj situaciji u svakoj privatnoj drzavici ponaosob, u CRNOJ GORI je doslo 13 jula do OPSTENARODNOG ustanka. Taj ustanak je bio uperen i protivu domace izdajnicke i ugnjetavacke vlasti i protivu Hitlera i nadolazeceg fasizma.
    Stvorena je prva slobodna teritorija u porobljenoj Evropi.
    Na celu tog pokreta bili su komunisti i drugi cestiti i hrabri ljudi koji su zeljeli bolji zivot i slobodu.
    Brzo su se medju te ljude ubacili uzivaoci plodova tudjeg rada i djela i stvari su dobile tok kakav nijesu zeljeli oni koji su sve ovo zapoceli. Uostalom to nije nista novo, slicno imamo i sada.
    Dovodeci demonkratiju devedesetih doveli su mafiju, pa sada mafija ima svoju drzavu.

    Istorija se ponavlja onima koji su neoprezni i lakomisleni. Poslije Prvog svj. rata u osiromasenoj i unistenoj Srbiji, nakon desetak g. Kralj ALEKSANDAR je vazio medju najbogatije vladare svijeta. Dok je narod zivio u bijedi i oskudici, borci prosjacili. Otkud sve to?
    Sta imamo sada posle rasturanja SFRJ i uspostavjanja takozvane demokratije.
    Gomilu vladara mafijasa, koji su postali enormno bogati, a narod je na ivici egzistencije.Kazu sposobni pa zaradili. KAKO?
    STO NEZARADI TESLA KOJI JE ZADUZIO CIO SVIJET.
    I jos nesto, kako tada tako i sada postoji gomila ulizica koja ih velica i kuje u zvijezde. Naravno zarad svog interesa i iz poltronstva.
    Od takvih normalni, casni, pametni koji zele da zive od svog rada ne mogu da dodju do izrazaja.
    Tako je to i bice dok se ne promijeni sistem vrijednosti i dok ne dodje do moralne obnove.
    Zlo vlada svijetom, a dobro je tu samo radi dekora.
    U svim vremenima je bilo dobrih i losih, dobra i zla, treba izvlaciti pouke, zlo i lose odstranjivati a dobro ugradjivati nadgradjivati i njegovati bez obzira od koga dolazi.

  14. Marko, u krlajevini Srba, Hrvata i Slovenaca kao ni u kraljevini Jugoslaviji crnogorska nacija je bila ZABRANJENA, ZBRISANA! Pasoš je službeni dokument kraljevine SHS i Jugoslavije, i u njemu ste se mogli i SMJELI pisati samo kao Srbin, Hrvat ili Slovenac, niko drugi NIJE postojao i nije SMIO da postoji! Zato se Krsto MORAO upisati kao SRBIN!

    Čičak, komunistička LAŽ je da je ustanak bio opštenarodni. Drugo, zaboravlja se da Crna Gora nije bila pod vojnom, nego civilnom italijanskom upravom i pored toga što je bila okupirana. Treće, šaka jada da digne ustanak protiv sila koje su okupirale i pokorile ČITAVU EVROPU je čisto ludilo, a izgledi za pobjedu imaju trideset NULA, a u odnosu na narod – ustanak je bio lomača, što su dokazale 52000 poginulih stanovnika Crne Gore i uspostava nove, komunističke diktature!

    Komunistička je LAŽ da je Hitler odložio napad na SSSR zbog njemačkog napada na Jugoslaviju! Naprotiv, njegove divizije su još bile u fazi duboke pripreme! Takođe, i tice su znale da će se Jugoslavija raspasti za desetak dana kao kiula od karata, jer je to i bila, i raspala se!

    Ne seri agitprope i pored toga što ti je nick pravi – ti si udbaški agitpropovac pizdo ljudska, lažove plaćeni!

  15. Slavko,

    odličan tekst!! Proslijedio sam ga svim veljesrbima koje znam. Da vidim čik šta će sad da kažu.

    Ostaj zdravo i piši. Ovo je melem za dušu

    Igor

  16. Kad su Talijani bili tako dobri, zasto su osnovali logore? Jedan od vecih bio je u Baru, dje je dio moje porodice stradao, a jedan dio se spasio bjezanjem prilikom razmjene zarobljenika.
    Poznato je da je ostatak tih nesrecnika interniran preko Albanije dalje za Njemacku dje im se gubi svaki trag.
    Istorija se ne yci samo u skoli ,vec na osnovu mnogih izvora, a ja sam je ucio i od nepristrasnih ocevidaca jer sam ih imao u svojoj porodici.
    Ako neko misli da je lako ginuti gradno se vara, al je jako tesko spasavati se od kukavica i onih koji dodju posle na gotovo i grabe ono sto su drugi stekli.
    Lako je na meku duseku nagudjivati, no se muka sa zlom u kostac hvatati.

  17. Čičak, ne pravite se ludi, jer to niste. Logori italijanski su osnivani kao posljedica idiotskog i suludnog ustanka. Ustanici nisu bili svjesni da se ustanak diže samo kako bi Tito spasio guzicu! I tek će poslije ustanka u Crnoj Gori biti zavedena vojna italijanska vlast. Da li shvatate da se Crna Gora i do 13. jula dvadeset i dvije godine nalazila pod srpskom okupacijom?
    Bivša Aleksandrova Jugoslavija bila je isto što je i danas Crna Gora. Zemlja u kojoj su svi narodi, i srpski naravno, bili okupirani da bi Aleksandar pljačkao i pljačkao i samo pljačkao!

  18. Shvatam mnogo toga postovana Dano, ali se , cesto ljudi pa i narodi nadju u situacijama iz kojih je tesko naci izlaz, pametan i adekvatan.
    Jer oni koji snuju , samo snuju, snuju i motaju, praveci omcu, dok pravedan svijet gleda svoja posla i privredjuje, a u tome vrlo cesto nailaze na pomagace i sluge, poslusnike i sicardzije u narodima pa i nasem.
    Pokvarenjaci i olos je rasporedjena na sve strane i svuda ih ima i zive na racun cestitih i pravednih bez obzira na ideologiju i ostale podjele.

  19. koliko sam upućen krsto je imao belgijski pasoš a nacionalnost je pisalo srpska..u našem selu pogledajte paradoks krsta slave uz gusle porodice koje su u 2 svjetskom ratu bile na strani četnika..o držanju krstovom po italijanskoj okupaciji čitao sam ćuruvijin intervju sa vladom dapčevićem-prvim ustanikom i protivnikom titove diktature gdje vlado nedvosmisleno krstovu ulogu i držanje u okupaciji na vrlo negativan način otkriva

  20. Marko hahahaha, vašim lažima nikad kraja. U ni jednom pasošu na svijetu se ne piše nacionalna pripadnost nego stvar koja je za pasoš i državu koja ga izdaje jedino važna – državljanstvo.Pasoš nije nacionalno, nego državno pitanje i predstavlja jednu od najvažnijih komponenti medjunarodnog prava. Krsto Popović nije imao niti mogao imati belgijsko državljanstvo ni belgijski pasoš. A što se tiče Vlada Dapčevića koji je bio očigledni ideološki komunistički idiot, koga može da zanima njegovo ocjenjivanje Krsta Popovića? Samo idiota i nikoga drugo.

  21. onda su ideoloski idioti bili pola jugoslavije, dano. ne avetaj tu, pusku krsto zrnov za cetiri godine nije digao na italijane. i ne lazi da su logori bili posljedica ustanka, gola cetnicka laz, svuda su italijani i njemci u okupiranim zemljama imali logore, svuda, i ti to vrlo dobro znas! sto su slali srbijance, jevreje i rome fasisti na banjicu i druge logore, kad u srbiji, sem kratkotrajno uzicke republike, ne bijase gotovo nikakvog otpora, sem par ilegalaca po gradovima koji su pravili fasistima sitne probleme. sto dano?? sto je onda u hrvatskoj, koja je s ustaskom vlascu bili kvislinska drzava, doslo do masovnog odlaska dalmatinaca i drugih hrvata u partizane? zasto? znas li da je na sutjesci upravo najvise hrvata stradalo, sto je zvanicni podatak objavljen cak i u onom filmu koji je pravljen.

  22. i ne izjednacavajte, o, po ko zna koji put to velim, komuniste s titom, staljinom i bilo kojim pojedinacnim birokratskim isprdcima, jer su komunisti bili zabranjeni u jugoslaviji i prije dolaska na celo kpj tita i ekipe, nije partizanski pokret = tito. vi odlicno znate koliko je i posle rata bilo komunista i partizana koji se nijesu slagali s titom i njegovom politikom, ali ne po osnovu drzanja prema sssr-u, vec drugim stvarima. uostalom, vrijedjajte koliko ocete, evo vam kapitalizam, uzivajte u njemu. ali, znajte, ideje marska i englesa vjecne su, i samo je pitanje svijesti i organizovanosti ljudi i pojedinaca da tu ideju na pravi nacin iznesu i pobjede ove mafijske korporacijske imperijalisticke gadove. samo oni koji su protiv imperijalizma koji je na sceni pod dominantnom USA ulogom, mogu biti oni koje ce ja podrzati. ko nije, ne zanima me.

  23. I BILO BI FINO DA VIDIMO SLAVKOVO MISLJENJE O DANASNJEM SVJETSKOM PORETKU, O NJEGOVOM GLEDANJU NA STVARI NA GLOBALNOJ SCENI, STO SU ALTERNATIVE. NE VIDJEH NIJEDAN JEDINI TEKST KOJI DOVODI U PITANJE KAPITALIZAM I SVE STO IZ TOG SRAMNOG PORETKA PROISTICE.

  24. Šta
    Prvo,
    ajde biću fina i pokušati da to objasnim ovako – naravno da je liberlani kapitalizam pokazao svoje pravo lice, kroz monopole i finansijske koncerne, ali alternativa njemu NE MOŽE biti komunizam, jer je i komunizam zločinačka ideologija koja se pokazala i dokazala kao primijenjena kriminogena monopolistička praksa zasnovana na formalno drugačijem obliku vlasništva u odnosu na kapitalizam!
    Svijetu je očito potrebna neka sasvim nova ideologija, koja nije zasnovana na ‘obliku vlasništva’ (društveno, odnosno privatno), tj. materijalnom! Tvoje vraćanje unazad, na nešto isprobano, a što je odnijelo stotine miliona života (Rusija, Kina, posljeratne istočnoevropske zemlje…), je krajnje besmisleno, da ne kažem maloumno! Da li će čovječanstvo uspjeti da dođe do neke ideologije u čijem centru će biti čovjek, a ne ono i kako on nešto posjeduje – viđećemo, ali vraćanje na stare, zločinačke šeme je najkatostrofalnija moguća podvala, prevara i promašaj!
    Drugo,
    Slažem se sa Danom, a ono što ti, šta, i agitprop, ne možete da razlučite, jeste to da antifašizam nema nikave veze sa komunizmom! Kod nas je imao, i to sasvim projektovano, ili u Rusiji, ali npr.u Britaniji – baš nikakve! Ono što je kod nas bio slučaj, jeste da je komunistička partija bila ta koja je kroz partizansko organizovanje podvalila narodu svoju opaku ideologiju totalne kontrole svega – i misli i života i smrti! U Rusiji je komunizam već godinama bio državna ideologija, kad je počeo rat, a u Jugoslaviji je komunistička partija bila ta koja je u datim okolnostima našla dobitnu kombinaciju i nametnula se kao organizator partizanskog pokreta, te njime komandovala onako kako joj je odgovaralo, zloupotrebljavajući i iskreni antifašizam naroda – do besvijesti! Jedna od tih zloupotreba je bila i 13.-julski ustanak! Da bi komunisti dobili poene, a preko grbače Crnogoraca, koji su se onda uglavnom poubijali jedni između drugih! Moramo konačno shvatit dubinu manipulativnosti i manipulacije komunističkog pokreta u Jugoslaviji, za čije se ljudske žrtve još i ne zna, a niti se mnogo pita! Rusi bar otprilike znaju koliko im je naroda stradalo pod komunizmom, ali ne i mi! Zašto? Jer je naš komunizam bio ‘plišani’? Ma, hajte, smatra se da je što zbog odmazde, a što zbog ideoloških sranja, do 1954.-e u Jugoslaviji stradalo na stotine hiljada ljudi. Nažalost, imamo slučaj da se ovim danas bave samo ‘četnici’ u Srbiji, i ‘ustaše’ u Hrvatskoj (što ideji o ispitivanju broja žrtava komunizma daje negativan predznak), ali ne i mainstream istoričari! To je još uvijek tabu! Zato ‘šta’ i ‘agitprop’, bilo bi vam pametnije da se pozabavite ovom temom, jer činjenice očito nijesu na vašoj strani – komunizam je istrijebio na hiljade ljudi, a ne Krsto Popović! On je prokljuvio podlu igru i Aleksandrovu i Titovu, i bio je heroj koji se borio za slobodu i nezavisnost svoje zemlje! Neka mu je vječna slava!

  25. neće biti dano u onom pasošu iz liježa ipak piše nacionalnost i to S R B I N moja dano ma koliko danas bježali od toga !

  26. takodje mislim da ni krsto nije stajao sigurno sa svojim ideološkim shvatanjima, toliko izdaje i razočarenja čovjeku je već bilo dosta svega otud i defetizam i samoljublje sa dolaskom talijana -no tu dolaze sinovi partizani ! Pogledajte što je krv sin nikola oca krsta oće da ubije zbog uvjerenja u istinu, pravdu danas je to nepojmljivo

  27. Marko, ti si ogavni lažov. Ponavljam, u pasošima se NIKADA ne piše NACIONALNOST nego DRŽAVLJANSTVO. Da je Krsto Popović imao belgijski pasoš, kao što ti lažeš, u njemu ne bi postojala rubrika koja označava nacionalnost, KAO ŠTO NIJE POSTOJALA NITI POSTOJI NI U JEDNOM DRUGOM PASOŠU, nego bi postojala rubrika državljanstvo pa bi pisalo BELGIJSKO. Svako zna da Krsto Popović NIKADA nije bio DRŽAVLJANIN Srbije, nego državljanin Crne Gore. Ja ne bježim od istine Marko lažove, nego ti koji otvoreno lažeš. Tvoje državljanstvo je L A Ž!

    Što se tiče vas ŠTA, vi ste tuga i žalost, promašeno biće, agitpropovac.

    Alexandria komunizam je svuda na svijetu pobio ukupno 135 MILIONA ljudi!

  28. evo, izguglah ovo, pa ako moze da doprinese raspravi, dobro i jes’: http://www.njegos.org/past/zrnovpass.jpg
    Pozdrav za Slavka

  29. Čuš ovoga baljezganja o komunizmu, znate o njemu koliko domaćica iz žute štampe! Što se tiče ” zločina ” komunista nakon rata, znate li koliko je i kakve sve zločine počinila kvislinška klika u Jugoslaviji? Koliko ih je pobjeglo u inostranstvo? Kakva je bila emigracija? Zločinačka i šovinistička, eto kakva! I da li je planirala, u sadejstvu sa stranim obavještajnim službama, rušenje SFRJ? Jeste, i vi to znate Dano, četnikuljo! Samo što su oni taj zadatak izvršili kao gola izvršilačka hulja za strani račun. A koliko baljezgate i klevećete komunizam, jasno se vidi da o isto niti išta znate, niti ste ikad išta iz marksističke literature pročitali, pa vam se tako dešava da izjednačavate Lenjina, Trockog sa Staljinom i degeneracijom i boljševizma i radničke partije. Obrazujte se jadni, a ne da se sramotite tako. STALJIN je saradjivao i prodao radnički pokret i revoluciju IMPERIJALIZMU a da bi shvatili taj proces morate se potrudit pročitat više od golih propagandnih maloumnih antikomunističkih pamfleta. Uzimate privid za suštinu. Znate li da je Marx danas čitaniji nego ikad i to u Njemačkoj! Imate li predstave za šta se zalažu mase u Grčkoj, Italiji, Španiji? Da ne traže možda humaniji kapitalizam? Haha matraka!

  30. @Agitprop@Ćuti Kela tu, čuš nije bilo žrtava od okupatora. Još ih nazivaš g..nima. Što nijesu ljubili Italijanima cipele i dizali desnu ruku u zrak kad se ovijema digne, zato su g..na jel? A Čedo Ljubo Čupić? Da ga nije slučajno neko greškom ubio? On nije heroj jel? A ljudi koji su internirani u italijanske logore? To, onako, neka malo rade ta g..na partizanska crnogorska, kad ne sjede mirno kući kao Krsto Zrnov koji ne opali metka prema okupatoru za 4 godine? Zato nam se sve ovo dešava, zato nas tretiraju kao stoku i najamnu radnu snagu za korporacije iz imperijalističkih zemalja, jer ne poštujemo sebe i svoju istoriju, jer tvrdimo za protivnike OKUPATORA da su g..na! PIH! To je sve što imam reć na to!
    ———————————————————————
    Ajde muči ti Agitprope , te gluposti iz partizanskih čitanki su davno isprđena priča . Čupića su strijeljali četnici , što potvrđuje da nas ni deset posto po Crnoj Gori nije stradalo od okupatora . Rođeni brat Čupićev je poslije toga napuštio partizane i priključio se četnicima jer partizani nijesu razmjenili njegovog brata za neke zarobljene italijane . Taj brat je 1945 odstupio za Sloveniju i o njemu se poslije ništa nije znalo, je li ubijen na granici ili se dokopao inostranstva i emigracije – nije poznato.
    Ustanike je u najčuvenijoj bitci trijajestojulskoga ustanka, na Košćelima predvodio Jakov Kusovac koji je , kad je vidio što partizani čine od nevinog naroda po Pivi i Kolašinu , prešao na drugu stranu , a lažov Peko Dapčević naredio vojnim istoričarima nakon rata da u čitanke upišu da je on , Peko , komandovao bitkom . Svi koji su učestvovali u toj bitci potvrdili su u feljtonu koji je prije nekoliko godina bio u Pobjedi – da druga Peka tamo nije ni bilo . Partizani su ođe radili što i četnici , likvidirali simpatizere druge strane i članove njihovih porodica . Krsto Zrnov nije opalio metak ni na koga , do Raka Mugoše kad se zaletio na njega da ga željan slave živoga uhvati . Krsto je znao da je Crna Gora mala i beznačajna i da treba sačuvati narod . Četnici i partizani nijesu tako razmišljali no su se borili za vlast preko leđa nevinoga naroda . Ta glupost o antifašizmu partizana je jednaka prdnjavi o antifašizmu četnika . Partizani su se borili za vlast i četnici su bili njihovi isključivi neprijatelji . Isto važi i za četnike . Pobjedu partizana je obezbjedio ulazak Crvene Armije u Srbiju , jedne horde koja je na smrt prebijala sve zarobljenike a po Srbiji i Vojvodini silovala svaku ženu na koju je naišla . Za tu stoku su Njemci bili Gospoda , a ispade Crvena Armija antifašistička , ko što ispade i armija Britanije u kojoj su Hitlera do koji dan pred rat slavili ko najvećeg političara Evrope. Za Crnu Goru je samo strategija Krstova bila ispravna , ali nažalost ovaj je prokleti narod u želji za međusobnim podjelama i samouništavanjem nije prihvatio .

  31. Marko, Marko. Sto cinite vi srbi od Crne nam gore. Unisticete svaki iole mali zracak nade da se Crna Gora moze promijenit na bolje. Ima Ve dosta i bez Vas se ne moze, ali kako god bi se krenulo u rusenje vec vjekovnog totalitarizma, Vama je jedini cilj da istaknete srpski fasizam kao alternativu. Vi ste najretrogradnija i najmracnija pojava u cijeloj Evropi. Ako ste građanin CG i ako recimo vozite kola Vi na tablicama morate imati oznaku MN. Može li neko kroz 70-80 godina to protumacit da ste Vi bili Crnogorac?. Sve su to budalastine dragi druže Srbine Marko. Okanite se više ispraznih dokazivanja ko se kako pise i kako se krsti.
    Kada nas je Slvko 90-tih poveo u pokret, slobodno tvrdim da nas 100 procentno okupila ta nepravda koja je cinjena prema Crnoj Gori i koja je imala za cilj totalni nestanak nase nam CG. Pametni Slavko tada cini jedan istoriski iskorak i u taj pokret i u to ideju vaspostavljanja, uspravljanja i ocuvanja Crne Gore kao osnovnu premisu ugrađuje rijec DEMOKRATIJA. Ideja sjajna . Zaboraviti partizanske, četničke, ustaške, zelenaške, bjelaške i ine podjele, koje su kroz istoriju nastajale najcesce zbog neprosvijecenosti naseg naroda. Ideja fenomenalna ali partner na tom putu narod polomljene kicme. Uz to crnogorski Srbi koje Slavko tada vidi kao kljucne partnere u izgradnji te Demokratske Države, po običaju postaju po zahtjevima špijunskih organizacija, koljaci svakog progresa još u povoju, svojom oprobanom matricom nipodastavanja svega sto nije srpsko.
    Uvjek oni to dobro naplacuju. Pojedinacno to su najbogatiji ljudi u CG. Fino uzimaju naljepsi dio kolaca u CG, zato sto im se svaka ovdasnja vlast posteno oduži sto je odrzavaju, a onda otiđu i do u politickom smislu fasisticki, glupi BG pa i tamo dokuce koju crkavicu.Ma đavola bogati, to je bezvrijedna sirotinja, ali nanose ogromnu stetu. Oni u sistini obicna pojava sitnih dousnika i koljaci svega pozitivnog sto je krasilo i Srbe i Crnogorce kroz istoriju.
    Zato Marko razmisli o ovome, okani se bezvrijednog licitiranja ko se kako pise ili se pisao, da nebi sebe identifikovao sa negativcima iz moje price.

  32. Dr Waters je postavio jedan dokument na osnovu kojega bi svi oni koji ne govore francuski mogli zagljučiti da se radi o belgijskom pasošu Krsta Popovića i detalju koji govori o tome kako se izjasnio nacionalno kao Srbin! Zbog takvih laži je „dokument“ i postavljen, a činjenice su sasvim drukčije. Za početak evo vam prevod dokumenta:

    LIJEVI STUBAC GORE:

    „VLADA PROVINCIJE LIJEŽ
    ŠESTI OKRUG
    POLICIJA ZA STRANCE
    BORAVAK BEZ OGRANIČENJA TRAJANJA
    BR: 9121“

    DESNI STUBAC:

    „PASOŠKA SLUŽBA

    VLADA PROVINCIJE LIJEŽ POTVRDJUJE DA JE NAVEDENI POPOVIĆ KRSTO DRŽAVLJANSTVA SRBIJA, OVLAŠTEN DA BORAVI U KRALJEVSTVU ( BELGIJE , napomena Dana) BEZ OGRANIČENJA TRAJANJA.
    OVA VIZA MU DAJE PRAVO NA UPIS U REGISTAR GRAĐANA I NA LIČNU KARTU.

    VIZIRANO POD BROJEM 9480
    TAKSA PLAĆENA 75 FRANAKA

    U LIJEŽU 18.OKTOBRA 1929.g.

    ISPRED GUVERNERA
    POTPISUJE SLUŽBENIK DELEGIRAN NA IZDAVANJU VIZA

    NEČITAK POPTIS“

    Što govori prevod? Da je dokument čisti velikosrpski falsifikat. Naime, dokument NIJE belgijski pasoš Krsta Popovića nego se radi o dukumentu kojim se NAVODNOM Popoviću daje VIZA za boravak u Belgiji i to neograničen. Popović ima pravo na upis u registar gradjana i ličnu kartu ALI NE DOBIJA BELGIJSKI PASOŠ NITI BELGIJSKO DRŽAVLJANSTVO I NIJE DRŽAVLJANIN BELGIJE!

    Glavni dokaz da se radi o očiglednom falsifikatu je činjenica da je državljanstvo ( A NE NIKAKO NACIONALNA PRIPADNOST KOJA ZA OVU VRSTU MEDJUNARODNOG PRAVA KOJIM SE REGULIŠU PASOŠI NIJE BITNA) NAVODNOG Popovića – srpsko! Medjutim, zna se da kraljevina SHS formirana prvog decembra 1918.g. Takodje se zna da je januara 1929.g. kralj Aleksandar uveo diktaturu i dotadašnju kraljevinu SHS proglasio Jugoslavijom. Navedeno SVJEDOČI da od prvog decembra 1918.g. država Srbija NE POSTOJI pa njeni pasoši od tog datuma NE VAŽE, nisu medjunarodno priznati! Dakle, osamnaestog oktobra 1929.g. kad je navodni dokument donesen, navodni Popović mogao je biti samo državljanin Jugoslavije ili vlasnik Nansenovog izbjegličkog pasoša! DRŽAVLJANIN SRBIJE NIJE NIKAKO MOGAO BITI NITI BI MU U BELGIJI ONO BILO PRIZNATO KAO PRAVNO VALJAN OSNOV ZA DOBIJANJE VIZE ZA BORAVAK U BELGIJI!

    Sve govori da je dokument čisti falsifikat, a to potvrdjuje činjenica da je ISTINITI Krsto Popović DOŠAO u Belgiju SEPTEMBRA 1930.g! Mogao je doći samo kao državljanin ARGENTINE u kojoj je boravio godinama, ili kao vlasnik izbjegličkog Nansenovog pasoša! Razlozi su isti kao već gore navedeni, jer od novembra 1918-te kad je održana Podgorička skupština, Crna Gora kao država NIJE postojala niti su njeni pasoši VAŽILI!

    I na kraju zna se da KRSTO POPOVIĆ NIKADA NIJE BIO DRŽAVLJANIN SRBIJE NEGO JE BIO DRŽAVLJANIN CRNE GORE!

  33. Tekst je odličan, komentari ( čast izuzecima) prilično tanki.

  34. Има коментатора који су изразили сумњу у аутентичност пасоша Крста Поповића и оно – “de nationale Serbe” па би било лијепо да прочитају писмо које је Поповић написао 10 децембра 1919 године Иву Павићевићу, функционеру Краљевине СХС у Црној Гори а оно гласи

    „Павићевићу! Читавом свијету је познато да ево шест вјекова од када Црна Гора постоји, да су њени синови најстарији и највјернији поборници националне идеје, и да је Црна Гора она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове. Црногорци се као лавови бораху са до јуче силном Отаманском Царевином, под чија копита мртвијем сном спаваху остали Срби и Југословени. И када сви Срби свој умирући поглед у горди Ловћен упираху да их отуда огрије сунце слободе.“

    Крсто Поповић је био човјек ограниченог интелекта, такве је Никола као и сваки диктатор дресирао јер су му такви били најоданији. Имао је много негативних одлука у каријери од којих је најсрамнија дизање те мале цетињске балван буне за што је финансиран срамним прљавим новцем италијанског Министарства финансија. Италијани су користили те несрећнике ради дестабилизовања Краљевине СХС због спора око Трста и околине. Толико су их сматрали способним и толико су им вјеровали да су им у штаб убацили свога агента Антониа Балдачија. Када су ријешили своје спорове са Краљевином Италијани су ову шачице заблудјелих одбацили као поњаву. Краљ је већини опростио, омогућио повратак у земљу и дао пензије. Вођа те буне, Јован Пламенац, постао је функционер Радикалне странке.

  35. Zaostro, vi ste samo još jedan primjer velikosrpske agenture. U Popovićevom slučaju ne treba biti Hektor Poaro pa otkriti da se u priloženom i prevdenom dokumentu ne radi o Krstu Popoviću, a ne radi se ni o pasošu, nego se radi o golom falsifikatu viznog dokumenta. Očigledno je da je Krsto Pović došao u Belgiju krajem 1930.g, a ne okotobra 1929.g. kako sugeriše falsifikovani dokument. Takođe, u priloženom formularu se ne unosi nacionalnost, jer ona za dobijanje vize nije bitna po medjunarodnom pravu. Laž je da je navodni Popović pisao u dokumentu nacionlanost srpsku, nego se pisalo državljanstvo kraljevine Srbije, ali Srbija 1929.g. nije postojala, nego kraljevina Jugoslavija, te nije moglo postojati ni srpsko državljanstvo.Kako državljanstvo može postojati bez države? Nikako! Činjenica da je u vizu, a ne pasoš kao što se laže, upisano državljanstvo Srbije notorno potvrdjuje da se radi o falsifikovanom dokumentu skrojenom u velikosrpske ciljeve. Samo kreten ili špijun može i da pomisli da Belgijanac koji vodi pasoški i vizni sektor ne zna za činjenicu da kraljevine Srbije nema od 1918.g, jer to je njegov posao! Belgijanac zna države Srbije nema i postupa po zakonu i medjunarodnom pravu. Da se tražilac vize, tobožnji Popović, deklarisao kao državljanin Srbije, vizu ne bi dobio, zahtjev bi mu bio odbijen! Znači, sve je falsifikat, ovaj priloženi vizni dokument belgijski službenik nije radio. Naprosto, prazan formular je ukraden i velikosrpskom rukom ispisan, tako je nastao falsifikat

    Što se tiče pisma upućenog službeniku kraljevine SHS Ivu Pavićeviću koji se prodao velikosprskoj ideologiji koja mu je uništila i državu i korijene, nijeste priložili opriginal niti citirate odakle i iz kojeg izvora ga vi citirate. Srpstvo u Crnoj Gori je sve do pred kraj devetnaestog vijeka bilo istovjetna riječ za vjeru, Srpstvo je bilo oznaka za ljude pravoslavne vjere bez obzira na naciju. Činjenica je da je kralj Nikola zadnjih dvadeset godina vlasti prečesto falsifikovao ovu riječ poučavajući – lažući kao i velikosrpski agenti, znači lažući da su Crnogorci najbolji Srbi. Želio je beogradski presto!To je ubilo ne samo njega nego i Crnu Goru. Ovo je istina Zostro, a ti što pričaš crna je laž. Nije čudo, jer velikosrpstvo je zasnovano na lažima, a Crna Gora koju je i Djukanović definitivno ubio zasnovana je na istini!

    Lažeš da je Krsto Popović bio ograničen čovjek. Naprotiv, bio je to čovjek koji je mnogo vidio i shvatio velokosrpki zločin ubijanja Crne Gore, i svim srcem se borio za Crnu Goru. A pismo službeniku Pavićeviću je napisano tako da bi službenik, ako ima obraza, očigledno ga nije imao, samo na osnovu Krstovog pisma mogao da shvati nečuvenu izdaju Crne Gore od strane Petra i Aleksandra Karadjordjevića i sramnog Nikole Pašića. Ali, Crnogorci su se prodali novoj vlasti Karadjordjevićima, baš kao što su se prodali i mafijaškoj Djukanovićevoj! Tako stvari stoje Zaostro!

    Što se tiče uloge Italije buniš se što je saveznička Italija kratko vrijeme pomagala crnogorsku vojsku i crnogorske ustanike! Sramota! A pitam te ko je pomagao razurenu srpsku vojsku? Čijoj ogromnoj finansijskoj i ratnoj pomoći je ona obnovljena? Zahvaljujući pomoći istih saveznika, pa medju njima i Italije. Ali, o tome ćutiš jer su ti namjere prljave.

    Živjela Crna Gora Zaostro! Živio Krsto Popović Zaostro! Živjela sloboda!

  36. Писмо које сам цитирао је дио из интервјуа Крста Поповића листу Глас Црногорца, гласилу Николиног режима у егзилу. У децембру 1919 Поповић је на територији наручиоца буне, на територији Италије. Нико га ту није могао присилити да србује у овом обраћању Павићевићу али он као што видимо ипак србује.

    У вријеме када је Поповићу издат пасош, у праву још нису довољно издиференцирани појмови nationality/ethnicity. Отуд ово Крстово изјашњавање Србином у пасошкој исправи. Данас, 80 година касније, појам етничког и националног је донекле раздвојенији и у пасоше се не уносе одреднице о етницитету већ о националности/држављанству.

    Факсимил Поповићевог пасоша објавио је историчар са Цетиња Предраг Вукић, иначе колаборант црногорског фашистичко-клептократског режима кроз форму удбашког Српског националног савјета. Оригинал пасоша Вукић није добио из Србије већ са Цетиња, од извјесне породице Стојановић која посједује оригинал. Према томе, жао ми је што вам отежавам да лажете себе, али Крстов пасош није фалсификат.

  37. Lažete Zaostro, sve od A do Š. Pasoši i vize nikada se nisu izdavali kao potvrda nacionalnosti kao što vi lažete, nego kao potvrda o pripadništvu jednoj državi. Nikada nisu služili za dokazivanje nacionalnosti niti se nacionalnost u njima ili vizama upisivala, nego samo državljanstvo. Prema tome, ponavljam, nije bilo moguće tražiti belgijsku vizu ni pasoš na osnovu upisa nacionalnosti nego samo na osnovu dokazivanja državljanstva koje se dokazuje samo na jedan način – posjedovanjem pasoša! Na tvoju veliku žalost i lelek lažove, kraljevina Srbija ne postoji od 1918 te se njeno državljanstvo nikako nije moglo naći upisano sve da je Popović i posjedovao nevažeći srpski pasoš. Znao bi da na osnovu pasoša nepostojeće države ne može niti je pravno osnovano ni moguće da traži vizu za boravak u Belgiji ili ma kojoj drugoj državi! Istog časa bi bio odbijen!

    Zna se da pravi Krsto Popović nije bio državljanin Srbije, nego državljanin Crne Gore Zaostro! Zalud lažeš da se pojam nacinalnog i državnog u onom vremenu nisu razlikovali, o čemu lažeš lažove? Razlikovali su se u medjunarodnom pravu i onda i danas. Piše li državljaninu Njemačke u pasošu da je nacionalno Turčin, ili Srbin, ili Poljak ili Njemac i slično, ili piše da je državljanin Njemačke? Piše da je državljanin!

    Što se tiče Vukića, ja sam sad zvao Cetinje i zna se da je Vukić bolesno otrovani velkosrbin i falsifikator. Na kraju i na početku je li Krsto Popović jedini Krsto Popović koji je postojao? Zar ljudi sa istim imenom i prezimenom kao Srbi ne postoje u Srbiji i zar nisu postojali? Odakle bezobrazluk i funjarluk da se laže kako se u onoj vizi radi o pravom Krstu Popoviću pogotovo kad se zna da je Krsto u Belgiju došao krajem 1930 i u njoj nije bio okotobra 1929? Na takvim falsifikatima nastala je velikosrpska prevara, znaš ti to odlično Zaostro i zato joj služiš! Znaš li što te lomi Zaostro lažove? istina da onakav dokument od nadležnog belgijskog organa nikako nije mogao biti izdat, jer bi onaj ko ga je izdao bio smjesta uhapšen od belgijskih vlasti za zloupotrebu svog položaja! “Dokument” je falsifikat i nikakva porodica Stojanović kao ni Vukićeva ni tvoja laž ne može ga pretvoriti u istinu!

    A što se tiče “Glasa Crnogorca” citiraj njegov broj junače!

    Sram vas bilo huljo špijunska!

  38. Господине Галеб, жао ми је што историјске чињенице у вама изазивају толико незадовољство. Ја ћу ипак расправљати само на нивоу чињеница. Крсто Поповић након слома буне бјежи у Италију и из Италије се 19 децембра 1943 путем листа Глас Црногорца, које је било његов односно зеленашки билтен, обраћа Павићевићу идентификујући себе као Србина. Други случај гдје то отворено ради је приликом испуњавања пасоша у Белгији у коју је дошао септембра 1929 и у којој остаје до средине 1934. Ово су неспорне историјске чињенице. Пасош чији је факсимил постављен чува црногорска породица Стојановић са Цетиња чији су преци били чланови Крстове војске.

    Када бисте мало мање били нервозни а мало више склони проучавању знали бисте да Поповић није једини зеленаш који се јавно називао Србином већ су то радили и остали. Погледајте шта пише Новица Радовић, Перо Шоћ, Михаило Ивановић. Жао ми је господине Галебе што вам ово све наноси бол, али тако је. Ваши су се преци изјашњавали као Срби.

  39. Грешка је у питању наравно у потоњем коментару што се тиче датума. Прави датум изласка овог примјерка Гласа Црногорца је дат у мом првом коментару а у питању је 10/12/1919. Грешка није настала случајно већ из жеље да вам прекопирам изјаву једног другог зеленашког првака а која гласи на тај датум. Можда касније поставим те ријечи Крстовог савјетника Новице Радовића.

  40. Zaostro, istorijske činjenice od vas prave lažova. Vi niste Srbin, vi ste velikosrbin. To je sinonim za teškog lažova. Lažete da je falsifikovana viza vjerodostojni pasoš. Lažete da je Popović bio u Belgiji okotobra 1929.g.Popović je iz Argentine u Belgiju došao tek septembra 1930.g. Sva vaša laž pada u kanalizaciju gdje pripada. Ne citirate broj “Glasa Crnogorca” u kojem je objavljeno navodno pismo Krsta Popovića. Ne radi se o tome da su se zelenaši smatrali Srbima i zna se proces velikosrpskih laži i laži kralja Nikole koji objašnjava kako je do toga došlo. Na isti način su se Njemci pod Hitlerom smatrali Arijevcima, što je bila režimska laž! Ali, svi su se u Crnoj Gori smatrali i Crnogorcima i to sa ponosom nosili bez obzira na falsifikovanje srpstva i to sve dok im crnogorstvo nije ZABRANJENO srpskom okupacijom sprovedenom 1918.g. Crnogorski Srbi su izmišljena nacija lažirana na na velikosrpskim lažima kojima je cilj bio jedan, a to je da unište Crnu Goru i Crnogorce kako bi izbili na more i još otvoreno pokrali pet vjekova crnogorske, a ne srpske istorije i tako krili istinu da su Crnogorci bili slobodni dok su oni robovali. Ali vama istina ne znači ništa. Vi ste dijete i službenik velikosrpske laži, znači vi ste teški lažov. Lažete da je ustanak komita bio naručen iz Italije, on je došao iz srca okupiranih Crnogoraca. I nakon toliko decenija i skrivane istine koja se vinula u nebo vi i dalje podržavate laž da ste Srbin, a znate da niste. Za razliku od srpskih Srba, njih ogormne većine koji su pošteni, vi ste kao crnogorski velikosrbin najobičnije smeće!

  41. Na stranu stavimo cinjenicu da cu onakvu ‘kopiju’ pasosa ,ja napraviti u roku od 24 h, sluzeci se samo alatkama i priborom iz XX-og vijeka … I to recimo sa licnim podacima ‘nobelovca’ vam Dobrice Cosica gdje ce se izjasniti da je Albanac !!!
    Na stranu sto sve i da je tacna tvrdnja da je ono njegov pasos , ja zaista ne znam pod kojim je sve uslovima on tada dolazio u CG , ali je jasno svojim djelovanjem u godinama koje ce uslijediti , dokazao motiv svog povratka – bespostedna borba za Slobodnu Crnu Goru …
    A sada jednostavno i prosto pitanje : ‘Koji je motiv cuvanja navodnog Krstovog pasosa kao malo vode na dlanu decenijama ??’ … Zasto bi se neko time bavio ako za cilj nema da taj ‘pasos’ (zlo)upotrijebi u odredjenom momentu …iz samo jednog ,ali dobro nam poznatog razloga ‘falsifikovanje casne Crnogorske istorije’ i laznog prikazivanje Crnogoraca Srbima ….

  42. У књизи коју помиње гдин Перовић, на страни 97 пише: “Крсто је у Аргентини остао до септембра 1930.године, што смо утврдили из визе Дипломатског представништва Краљевине Југославије у Бриселу, коју је односно представништво дало Крсту Поповићу на неограничено вријеме у тој земљи, као и двије гаранције за : супругу Марију, кћерке Савицу и Босиљку, два сина Николу и Радована, као и рођаку Ћетну, да су им обезбијеђена средства за пут и боравак тамо, као и другу гаранцију, коју је потписао, извјесни Марко Вучераковић, да је обезбијеђен смјештај породици Поповића, од 10.децембра 1929.године”

    Крсто Поповић је упутио писмо Анту Гвозденовићу 15.маја 1924. године у коме, између осталог каже: “…моје мишљење да се замоли руска влада, да преко свога дипломатског представника у Југославији, стави се у заштиту црногорском народу, па чак и у другим земљама гдје се налазе Црногорци, а посебно у двије Америке. Добро би било да дође до неког споразума између Русије и Србије, по овом питању”.

  43. Ako neko citav svoj zivot provede kao Crnogorac. I pogine – herojski – kao Crnogorac. Kakve onda veze s tim ima neki falsifikovani, ili ne, dokument? Valjda je zivot bolji svjedok nego parce papira?

    Pa cak i da je bio “Srbin” (a nije) kako objasniti njegovu oslobodilacku borbu protiv srpskih okupatora? U cemu je onda sustina njegove pobune? Zasto bi se “‘Srbin” borio protiv okupatorske srpske vojske i drzave Srbije?

    Sigurno je da je dugogodisnje “srbovanje” kralja Nikole (i Petrovica) dopinijelo problemu identiteta Crnogoraca. Posebno sto je “srpstvo” nastalo u vjerskom kontekstu (“srpski milet/raja” u Turskoj imperiji naziv za pravoslavno stanovnistvo). A onda se transformisalo u nacionalizam. Ono je postepeno, garasinovskom politikom Srbije, zamijenilo juzno-slavenstvo (ilirizam) kao “ujediniteljskï” naziv/pojam. Problem je sto je Srbija pobijedila u ratu oko vodjstva “Srba” i unistila svojega konkurenta – kralja Nikolu i njegovu drzavu. Osim toga Srbiji je nedostajalo par stotina godina istorije pa su se sjetili da bi crnogroska istorija bila zgodna da to poveze. Tako su Crnogorci postali “srpski vitezovi” a crnogorska istorija falsifikovana i pretvorena u “srpsku”. A Srbi i Srbijanci su na volsebni nacin izjednaceni, i identifikovani sa drzavom Srbijom, tako da Srbija/Srbijanci danas tvrde da imaju pravo da brinu o svim -Srbima – svuda? A posebno o Srbima u CG.

    Medjutim, sve to nije toliko vazno. Ocito je da se neki Crnogorci osjecaju Srbima. Neka im je sa srecom, Problem je sto oni ne vole svoju domovinu i opet bi je, po ko zna koji put, izdali i podveli pod vlast Beograda. Cak i sada, kada je ocigledna kriza veliko-srpske ideje i kada je svetosavlje ponovo razapelo Srbiju na “kosovski krst”. Problem je sto svaka ideologija, svaki “izam”, stvara “jedno-dimenzionalne ljude” (Markuze). Ljude koji ne misle svojim glavama vec slijede slijepo glas vodje, ili nacije, ili ideologije, ili crkve.
    I skupo placaju (svojim zivotima) – jeftine projekte.

    P.S. Odlican tekst. Steta sto Slavko Perovic ne napise knjigu o novijoj istoriji CG. Toliko je lazi u zvanicnim istorijama da su zaista potrebni heraklovski/herkulovski napori da se ociste “Augijeve stale” crnogorske istorije.

  44. Srbi se ne mogu pomiriti sa ljudskom VELICINOM kakav je bio Krsto Zrnov Popovic.Od rodjenja pa do smrti disao je crnogorski.Pozdrav svim SLOBODNIM gradjanima Crne Gore.

  45. POŠTOVANI,

    Od nicka koji je poznati mrzitelj LSCG i Slavka Perovića, udbaš, otrovni velikosrbin, dobili smo fotografiju jedne belgijske lične karte. Link sa kojeg je dobijena nalazi se na kraju ovog teksta. Špijunu se omaklo! Naime, naziv linka na kojem je našao ovu falsifikovanu ličnu kartu glasi:

    VRTLAREVA LAŽNA LIČNA KARTA
    A onda NA OVOJ LAŽNOJ L.K. PIŠE: LIJEVO
    BROJ
    IME
    PREZIME
    BRAČNO STANJE: SAMAC
    DRŽAVLJANSTVO: BELGIJANAC
    ROĐEN U: AŠI (JU)
    DANA: 12.9.1923.
    ZANIMANJE: ZEMLJORADNIK (VRTLAR)
    USPRAVNO PIŠE:
    Ko god falsifikuje ovu kartu krivično će odgovarati
    DESNO PIŠE:
    ARHIVA GROFOVIJE
    (na osnovu zakona od 10.12.1924.)
    POTPIS NOSIOCA:
    VISINA:
    IZDATO U AŠIJU, 5.1.1943.
    Službenik državne uprave ili njegov delegirani: nečitak potpis.

    Kao što se vidi belgijska lična karta kao i svih drugih država IMA FOTOGRAFIJU VLASNIKA I KORISNIKA LIČNE KARTE! Takođe, ona opisuje fizičke karatkteristike korisnika, potvrdjuje da je belgijski državljanin, a njegovu nacionalnost ne pominje, jer ni za lične karte, ni za vize, ni za pasoš ona nije POTREBNA kao podatak!

    Sve Vam ovo prezentiram da bi vas uputio na teškog LAŽOVA velikosrpskog ZAOSTRA koji očigledno falsifikovanu vizu navodno izdatu Krstu Popoviću (taj Krsto ne mora da bude i nije PRAVI Krsto Popović) uporno lažući proglašava PASOŠEM i laže da se u formularu vize kao NACIONALNOST Krsta Popovića navodi SRPSKA što nije bilo pravno moguće, jer za dobijanje pasoša, vize, ili lične karte taj podatak sa medjunarodnopravnog aspekta NIJE BITAN! U formularu falsifikovane vize navodi se DRŽAVLJANSTVO SRPSKO, ali ni to nije bilo moguće, jer kraljevina Srbija od prvog decembra 1918.g. ne postoji niti njeni pasoši medjunarodno važe i nijesu pravno valjani, kao ni crnogorski zbog istog razloga!

    Zna se da je Krsto Popović bio državljanina Crne Gore i da nikada nije bio državljanin Srbije! Medjutim Zaostro uporno LAŽE kako se u formularu ne nalazi upisano DRŽAVLJANSTVO nego nacionalna pripadnost Krsta Popovića!

    Na milionima sličnih i očiglednih falsifikata koje je proizvodila i zloupotrebljavala u podloj i mračnoj borbi protiv Crne Gore velikosrpska politika, u Crnoj Gori je IZMIŠLJENA srpska nacija!

    Inače, da se radi o pasošu, kao što LAŽE Zaostro, pasoš bi MORAO imati FOTOGRAFIJU Krsta Popovića, a morala bi je imati i viza. Možemo zamisliti sa kojim bi velikosrpskim oduševljenjem Zaostro objavio pasošku ili viznu fotografiju Krsta Popovića! Zašto nema fotografije Krsta Popovića odgovor je samo jedan: u konkretnom slučaju ne radi se o PASOŠU, nego o falsifikovanoj vizi koja je falsifikovana uz ogormne nedostatke kao i priložena lična karta!

    A sada, evo vam linka sa falsifikovanom ličnom kartom belgijskom, otvorite i pogledajte:

    NAPOMENA: OVO NIJE MOJE UČESTVOVANJE U RASPRAVI KAO MODERATORA NEGO PREZENTACIJA JOŠ JEDNOG FALSIFIKATA OD STRANE DRUGOG VELIKOSRPSKOG i UDBAŠKOG LAŽOVA!
    POZDRAV!

  46. Dragi Slavko,

    Tužbalica majke pokojnog Raka Mugoše je najbolji dokaz da je u Crnoj Gori postojalo ljudi od časti. Majka koja tako tuži MRTVOG sina najpreciznija, najljudskija je i najhrabrija ocjena čovjeka koji ga je ubio Krsta POPOVIĆA.

    Najtužnije od svega je pogled iz te perspektive na današnju crnu goru. Čast veoma rijetkim izuzecima. Da je bilo više takvih majki i takvih ljudi kao što je bio Krsto ne bi ovo postala mafijaška latifundija.

    Sve najbolje Tebi i tvojoj porodici,

    Aco Radulović

  47. Zašto je Agata Kristi doživjela svjetsku slavu? Zašto jedan Konan Dojl sa svojim Šerlokom Holmsom?Zašto mnogi drugi? Zato što je kod normalnog čovjeka čitaoca, ili ljubitelja filma itd.ugradjena žedj za istinom. Kod najnovijih “gradjana” Crne Gore ugradjena je žedj za laž i lažima. U tome je tajna odgovora Zaostru, ali i ogormnoj većinih svih koji obitavaju u Crnoj Gori. Oni laž obožavaju, a istine se gade ne shvatajući da su oni za – gadjenje!

  48. U jednom dokumentu IOM nadjoh istorijat o pasosima i putnim ispravama uopste.

    http://goo.gl/ob9ek

    Ovde se navodi da se ” Liga naroda sastala se na konferenciji 1920. godine kako bi usvojili standardni format pasosa i viza za sve drzave potpisnice, s jedinstvenim odredbama koje su utvrdjivale izgled, sadrzaj, pravomocnost i naknade za izdavanje. Na drugoj konferenciji, odrzanoj 1926. godine, utvrđene su dodatne specifikacije za poboljsanje standardnog medjunarodnog formata pasosa.”

    Prema tome ocigledna je neistina ГОРЊЕ ЗАОСТРО da nisu bili izdiferencirani pojmovi nationality/ethnicity, vec da se pojam nationality koristio za drzavljanstvo, a ethnicity, odnosno etnicka pripadnost nije upisivao u pasos.

    Ovde sam postavio fotografiju britanskog pasosa iz 1920 godine ( http://goo.gl/gg1Ip ) , i vidi se da je dobro dizajniran i da se i te kako razlikovao od ostalih licnih isprava, a takodje imam i sliku belgijskog pasosa iz 1946 god , 16 godina kasnije od spornog dogadjaja sa vizom Krsta Popovica, gdje je zaista naznaceno da je potrebna fotografija i drzavljanstvo.

    Posto Krsto Popovic nije imao belgijsko drzavljanstvo, nije ni mogao imati slican belgijski pasos ( http://goo.gl/Rxp3A , http://goo.gl/jWUQj ) , sto potvrdjuje istinitost navoda koje je napisala Dana u komentaru iznad.

  49. Gornje Zaostro,

    Ko si, to se vidi iz nika kojeg si odabrao, tebe nije sram da javno postaviš ovaj nik, selo koje je bilo glavni štab koljača Pavla Đurišića! A stidiš li se ovoga Gornje Zaostro, ovo je tvoj Pavle Đurišić poslao Draži Mihajloviću:

    Извештај Павла Ђуришића начелнику штаба Врховне команде од 13. фебруара 1943.

    Архиву Војноисторијског института, Ча, к. 132, рег. бр. 25/3 (ЦГ-В-75)
    ШТАБ

    Лиимско-Санџачких четн. одреда

    Стр. Пов. Број

    13 фебруара 1943 године
    Положај.

    НАЧЕЛНИКУ ШТАБА ВРХОВНЕ КОМАНДЕ.

    Акција у Пљевљанском, Чајничком и Фочанском срезу противу муслимана извршена је.

    Операције су изведне тачно по наређењу и издатој заповести. Напад је почео у одређено време. Сви команданти и јединице извршиле су добивене задатке на опште задовољство.

    Отпор непријатеља био је од почетка до краја слаб. Једини већи отпор био је на Требешком брду, који је трајао 4 часа, али и он је брзо савладан.

    Наши одреди 7. овог месеца у току ноћи, већ су избили на р. Дрину, те су борбе закључно са тим даном биле у главном завршене, а затим је настало чишћење ослобођене територије. Сва муслиманска села у три поменута среза су потпуно спаљена тако, да ниједан њихов дом није остао читав.

    Сва имовина је уништена сем стоке, жита и сена. Наређено је и предвиђено прикупљање људске и сточне хране у одређеним местима, за стварање магацина резервне хране и исхрану јединица, које су остале на терену ради чишћења и претресања терена и шумовитих предела, као и ради спровођења и учвршћавања организације на ослобођеној територији.

    За време операција се приступило потпуном уништавању муслиманског живља без обзира на пол и године старости.

    Жртве.— Наше укупне жртве су биле 22 мртва од којих 2 несретним случајем и 32 рањена.

    Код муслимана око 1200 бораца и до 8.000 осталих жртава: жена, стараца и деце.

    За време почетних операција, муслимани су се дали у бегство ка Метаљци, Чајничу и р. Дрини. На Метаљци је нашао склониште мали део становништва. У Чајничу се рачуна да има до 2.000 избеглица, а један део је успео да умакне преко Дрине пре него што су одређене јединице извршиле пресецање могућих одступних праваца на том сектору. Све остало становништво је уништено.

    Обезбедење и заштита прелаза преко Дрине и Лима. — Да би се спречио сваки повраћај муслимана са леве на десну обалу р. Дрине и са десне на леву обалу Лима, наредио сам овако поседање обале:

    — од с. Дорића до ушћа Лима у Дрину једна чета Више-градске бригаде;

    — прелаз код Међеђе: Заборачки батаљон;

    — прелаз код Устипраче: Пренћански батаљон;

    — прелаз код Устипраче до западне ивице с. Копачи, један батаљон Чајничке бригаде; и

    — прелаз код Горажда батаљон Фочанске бригаде.

    У селу Дубац постављен је један батаљон Милешевске бригаде, а у селу Бучје један батаљон Чајничке бригаде са задатком да као резерве притекну у помоћ у правцу где би муслимани евентуално покушали прелаз.

    Поседање ослободене територије. — За команданта зоне и свих јединица на истој до извршења организације одредио сам капетана И класе Лукачевића Војина.

    У селу Поблаће на реону од села Поникве смештен је један батаљон Прибојске бригаде, до села Трпиње (3) три батаљона Пљеваљске бригаде; и

    — На реону од села Поникве до села Трпиње постављен је један батаљон II Дурмиторске бригаде.

    Задатак ових јединица је да својим присуством врше притисак на Чајниче и не дозволе излазак муслимана из њега и терорисање нашега живља.

    Морал: код наших јединица био је у сваком погледу изврстан и на веома високом ступњу. Херојски подухвати сваког појединца и читавих јединица са својим старешинама су у свакој ситуацији доказали видног изражаја и заслужују сваку похвалу.

    Морал код муслимана био је такорећи страшан. Завладала је епидемија страха од наших четника тако, да су били просто изгубљени.

    Интервенција окупатора из Плеваља и Чајнича састојала се само у томе — заштита и обезбеђење њихових гарнизона од опасности услеђења нашега напада.

    Детаљан извештај поднећу накнадно у релацији са свима прилозима и скицама.

    Командант, мајор Пав. И Ђуришић

    Ili uživaš, Zaostro? Kao što si uživao u ponovljenom scenariju sa Ratkom Mladićem u Srebrenici, đe je ponovo pobijeno na jednom mjestu 8 500 ljudi? Čime se ti dičiš? O kukala nam majka, ovome narodu!!! I ti da veličaš četništvo svojim nikom? Ko si ti da i u usta staviš Krsta Popovića i da se u patološke detalje baviš drugim komitama, prevodeći ih u Srbe??!!! Ko može likovima kao što si ti išta vjerovati, u vama živi čisto zlo, zla namjera i volja! I zato je, nažalost, i komunizam toliko vremena ostao nedodirljivim, jer su ga napadali takvi kao ti – ushićeni četnici, ili tvoja braća ustaše! Vi ste bili najbolja brana jednom zločinačkom režimu kakav je bio komunistički, kojeg i danas imamo u mafijaškoj varijanti! I danas ste ovom mutantskom režimu, ovoj mafiji najbolja odbrana, sram vas bilo! Ne znam odakle ti hrabrosti da se javljaš na ovom mjestu s takvim nikom! To i govori o tebi i tebi sličnima – bolesnicima koji su u svom poremećenom umu izgubili svaki pojam o istini, plemenitosti i pravdi, a o vrijednosti ljudskog života da i ne govorim! S vama takvima, može ovaj gad od Mila dovijeka!

  50. @Agitprop, Ma lažeš Agitprope , ne samo zato što se tako zoveš , nego jer su te tako polupismenog istoriji učili na političkim kursevima u JNA , i to u vrijeme dok se u njoj rmbalo po tri godine .
    Na teritoriji Crne Gore je od okupacije do jula 1941 vladao potpuni mir . Postavljen je bio civilni komesar Macolini i formirano Savjetodavno vijeće Crnogoraca kao prethodnica budeće Vlade . Radile su sve škole i radili civilni sudovi , Musolini je odobrio 20 miliona lira za javne radove po Crnoj Gori đe je crnogorska sirorinja trebala da prehrani sebe i porodice. Italijanska Vlada je finansirala povrat 25.000 crnogoraca iz drugih krajeva okupirane Kraljevine , i obezbjedila sredstva za plate službenicima , učiteljima itd . Nikakvog terora i pljačke nije bilo , talijani su što im je trebalo kupovali od mještana . Za razlika od četnika i partizana koji su otimali što su htjeli , prvi bez potvrde a drugi sa njom . Stanje u Crnoj Gori je tada bilo med i mlijeko u odnosu na teror tokom srbijanske aneksije . A evo šta kaže tvoj bivši šef drug Đilas o tim danima u knjizi „ Revolucionarni rat „ : „ Bilo mi je neobično videti italijanske vojnike kako igraju klikera sa decom na podgoričkim ulicama . Nije bilo nikakve pljačke , ni najmanjeg nasila , a komunisti su mirno šetali ulicama i sedeli po kafanama . Takvo stanje je trajalo do nemačkog napada na SSSR „ . Dakle , komunistima u Crnoj Gori uopšte ne smeta italijanska okupacija , kao ni komunistima u Srbiji njemačka što ne smeta , ali kad je napadnut njihov Bog SSSR , inače najtotalitarnija i najfašistoidnija država svih vremena koja je nastala i opstajala na najvećim masovnim zločinima u istoriji , tada komunisti širom okupirane Jugoslavije po nalogu SSSR podižu ustanke protiv fašizma i nacizma sa kojima je SSSR do juče imao perfektne odnose . Ustanak podiži istovremeno partizani i četnici , dva pokreta koja su zasnovana na potpunoj isključivosti i eliminaciji neistomišljenika , partizani klasnih a četnici nacionalnih . Oba pokreta nemaju veze sa antifašizmom , jer su oba organizovana i funkcionišu kao fašistički pokreti , samo što su u datom trenutku – jedni po nalogu SSSR a drugi po nalogu Britanaca odlučili da povedu borbu za vlast po svaku cijenu . Ponavljam , po svaku cijenu jer tako upravo i razmišljaju fašisti , za koje je istorija potvrdila da borbu za vlast vode ne birajući sredstva . A ta borba se vodila preko leđa nevinoga naroda .
    Evo sad ću radi Srba na ovom forumu da im prenesem kako je to izgledalo u bratskoj im Srbiji. Četnici Zvonimira Vučkovića zajedno sa partizanima Raja Nedeljkovića , napadnu iz sasjede njemačku kolonu blizu Kragujevca i ubiju 9 a rane 25 Njemaca . Leševe su izboli bajonetima , kurčeve im sjekli i ubacivali u usta , rasparali stomake i u nih srali o čemu su njemci napravili fotografije . Zbog ranijih napada na Njemce , okupacioni zapovjednik Srbije Franc Beme je izdao naredbu 100 za ubijenog i pedeset za ranjenog njemačkog vojnika . Ta je zapovjed bila poznata Vučkoviću i Nedeljkoviću ali su zajedno napali njemce uz zasjede , koliko da se malo igraju rata i nakon toga se na najvulgarniji način iživljavali na leševima . Tri dana kasnije , njemcu su strijeljali 2300 nevinih ljudi koji sa ratom nijesu imali nikakve veze . Nedavno sam na jednome od foruma vidio fotografiju odgovora partizanskog komandanta Raja Nedeljkovića ( ima pečat vojnog arhiva SFRJ ) na poruku četničkog kapetana Bogićevića da zajedno napadnu grad i pokušaju spasiti taoce koji će sjutra biti strijeljani . Partizan Nedeljković odgovara : “Vreme nije za takav napad, a što se tiče ljudi, što ih god Nemci više pobiju, to ćemo mi imati manje da ubijamo kada oslobodimo Kragujevac. Nemci rade naš posao. Uostalom, zašto Kragujevčani nisu došli kod nas u šumu? ” . To su dakle ta govna partizanska što su se okitila antifašističkim perjem ko i ovi lupeši po Crnoj Gori što se danas kite da su borci za njeno pravo , čast i slobodu .
    Kada su partizani na Brajićima mučki , iz zasjede , pobili 20 italijana pa ih onda zapalili, pišali po njima i igrali kolo , Italijani su tek tada krenuli sa kaznenim ekspedicijama u Crnoj Gori . Kad je narod prozrio partizansku borbu za vlast i suočio se sa posljedicama , počelo je rasulo tog kako ti veliš antifašističkog pokreta i napuštilo ga je 80% pristalica i italijanski teror nad narodom je prestao . Komunisti su tada odlučili da udare terorom po sopstvenom narodu , po selima jer u gradove prismrđeti nijesu mogli , pa su likvidirali čitave porodice po Pivi i Kolašinu , ali i po Riječkoj i Crmničkoj nahiji . To su bili službeni nazvali „ Druga faza revolucije „ a njome su komandovali bazdeljavi Moša Pijade i umišljeni bolesnik Ivan Milutinović .
    Teror su ubrzo prenijeli na Hercegovinu , i tamo su ubijali neopredjeljeni narod , koji je gledao da u ratu glavu sačuva i ne prilazi nijednoj strani . General JNA i partizan od prvog dana , Savo Skoko , o tome je 1990 napisao knjigu „ Krvavo kolo hercegovačko „ , ljude su ubijali pred porodicama pa žene i đecu ćerali da igraju oko njihovih tijela . Petar Drapšin se lično iživljavao gađajući ljude u oko , i nije čudo da je na kraju rata potpuno poludio i izvršio samoubistvo , što su partizani prikrili saopštenjem da mu je pištolj opalio dok ga je čistio . Pavle Kovačević , koji je ubio rođenoga oca jer se protivio ustanku , kasnije je počinio nezapamćene zločine prema civilima u Hercegovini , a sve to Skoko opisuje u svojoj knjizi . Pavlova braća , koja su osudila oca na smrt – trojica su narodni heroji , a Čile Kovačević je bio jedan od glavnih organizatora pokolja zarobljenika i civila na austrijskoj granici . Uostalom , činjenica da su ti tvoji „ antifašisti „ za samo dvije neđelje , od 15 do 25 maja poubijali 200.000 zarobljenika i civila , bez suda i krivice , jasno potvrđuje koji je nivo fašistoidnosti partizanskog pokreta , dok bi mu na ubilačkoj efikasnosti pozavidio i njemački SS . Takvu rekord u tako kratkom vremenu ni oni nijesu ostvarili . Tvoje baljezganje o antifašizmu partizana jednako je prdoklačenju DPS i SDP koji se danas takođe kite antifašističkim tekovinama , iako je opštepoznato su prvi krenuli da pobiju sve druge narode koji nijesu srbi a ovi drugi se gotovo listom odazvali pozivu u rezervu .
    I sviđalo se to tebi ili ne , jedini antifašista tih godina u Crnoj Gori je bio Krsto Zrnov , jer je jedino on htio po svaku cijenu da sačuva glavu svakoga Crnogorca . Odlično je Krsto znao koliko smo mali i nebitni i neka se veliki ubijaju i rješavaju svoje probleme , a mali trebaju da su pametni i da gledaju da prežive . Kao što je u prvome svetskom ratu i Božićnoj pobuni bio veliki vojnik , tako je u zrelim godinama taj Krsto razmišljao kao najveći političar . Na žalost , sve što je radio Krsto bilo je poraženo , jer vazda gore biva uspješnije od boljega – jer gore ne bira sredstva . Za mene je Krsto najveća istorijska ličnost dvadesetog vijeka , i tek kad se vratimo njegovoj viziji Crne Gore , slobodne i čojske , tek ćemo onda izać na zelenu granu istorije . Ja ne sporim da je vrijeme nakon Drugog svjetskog rata bilo pozitivno , da je to bio moguće ekonomski i kulturni napredak u istoriji Crne Gore , posebno ako se upoređuje sa ovim danas , ali da se o partiyanskom pokretu govori kao o antifašističkom i pozitivnom pokretu – zaista nema smisla .

  51. Kela, Alexandia, Anguse, svaka vam čast, to je to, to je istina!
    Amin!

  52. Драга браћо и сестре, прије неки дан сам вам остао дужан пуну информацију па ћу вам је доставити сада.

    Глас Црногорца, бр. 80, страна 4, 10 децембар 1919 године.

    „Павићевићу! Читавом свијету је познато да ево шест вјекова од када Црна Гора постоји, да су њени синови најстарији и највјернији поборници националне идеје, и да је Црна Гора она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове. Црногорци се као лавови бораху са до јуче силном Отаманском Царевином, под чија копита мртвијем сном спаваху остали Срби и Југословени. И када сви Срби свој умирући поглед у горди Ловћен упираху да их отуда огрије сунце слободе.

    Ово ти на твоју објаву отпоручује шеф црногорских усташа командир КРСТО ПОПОВИЋ.”

    Узгред, захвалио бих се на свим лијепим ријечима које су ми упутили Галеб, Модератор и остали. Знамо сви да је галеб птица која посјећује велике висине и да се у свом лету лишава сувишног терета. Нажалост, стара изрека нас учи да онај који високо лети има гадно приземљење. Мени је жао због тога, али преживјећу.

  53. Kao što je Slavko više puta govorio , nema razlike između pokliča ” ubićemo , zaklaćemo ko sa nama neće” i ” ubićemo svakog skota , što je protiv KPJ( ota)”. Zato je Lscg jedina partija diskontinuiteta , koja nema veze sa ideologijama iz prošlosti.
    Sjećam se jedne izjave Đinđića , uoči američkog napada na Irak. Kad su ga pitali o tome , rekao je da je vrijeme da jedan rat prođe bez Srbije.Vjerovatno je i Krsto Zrnov mislio da je vrijeme , da jedan rat prođe bez Crne Gore.
    Ali , to pragmatično razmišljanje , pozivanje na razum , strpljenje , mir nikada nije imalo šanse na ovim prostorima. Uvijek su jači bili oni , koji su pozivali na istragu “poturica” , namećući svoju ideologiju kao jedinu ispravnu. Tako je i danas , što se vidi iz ove polemike. Crnogorci su u istim busijama koje su zauzeli 1941. Jedni veličaju komunizam i tvrde da će Amerika i Engleska biti zemlja proleterska , a drugi veličaju četništvo i posrbljavaju žive i mrtve Crnogorce.

  54. Lažove Zaostro ne obraćaj se četničkim pozdravom: „ браћо и сестре“, to ostavi za grob jednog od najvećih crnogorskih ratnih zločinaca, četnika Pavla Djurišića. Tvoj nick si uzeo samo zbog toga što je u Gornje Zaostro bio smješten njegov četnički štab. To sve govori o tebi!

    Naveo si da je pismo Krsta Popovića objavljeno u „Глас Црногорца, бр. 80, страна 4, 10 децембар 1919 године.“ što ću provjeriti, a onda citiraš Krsta:

    „Павићевићу! Читавом свијету је познато да ево шест вјекова од када Црна Гора постоји, да су њени синови најстарији и највјернији поборници националне идеје, и да је Црна Гора она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове.“

    Krsto Popović nije mogao znati da je prva crnogorska država bila Duklja i da je u trenutku pisanja pisma Crna Gora kao država stara čitavih HILJADU godina! Kako se moglo znati kad se istroija, i ne samo ona, učila po srpskim udžbenicima uvezenim onda za crnogorske škole, udžbenicima koji su bili goli falsifikat i koji su bili najsugurniji način posrbljavanja Crnogoraca!

    Kad Popović kaže: „slobode Srbinove“ on misli na sve balkanske narode pravoslavne vjere koji su pod ropstvom turčinovim, na sve narode osim na vjekovima slobodne Crnogorce!U Crnoj Gori Srpstvo je isto što i pravoslavlje, to nije nacionalna odrednica Crnogoraca i nije bila sve dok velikosrbi nisu počeli da je falsifikuju i izjednačavaju sa nacionlanim odredjenjem Crnogoraca kako bi tako Crnogorce asimilovali!

    Dalje Popović kaže istinu: „ Crna Gora postoji, Црногорци се као лавови бораху са до јуче силном Отаманском Царевином, под чија копита мртвијем сном спаваху остали Срби и Југословени. И када сви Срби свој умирући поглед у горди Ловћен упираху да их отуда огрије сунце слободе.“ Ovo je gola istina! Znam da pizdiš zbog istine koju Popović navodi: „Crnogorci se kao lavovoi borahu“, a ne napisa što bi tebe činilo srećnim: „Srbi se pod Lovćenom borahu…“ što znači da Crnogorce u nacionlanom smislu Krsto Popović razlikuje od Srba dok ih ti, velkosrpski lažući, navodno ne razlikuješ, hahahahahaha!

    I na kraju Krsto Popović poručuje Pavićeviću: „Ово ти на твоју објаву отпоручује шеф црногорских усташа командир КРСТО ПОПОВИЋ.” Znam da ludiš od muke što crnogorske Krstove ustaše nemaju nikakve veze sa docnijim Pavelićevim ustašama. Riječ „ustanik“ u crnogorskom jeziku NIJE postojala, nego samo riječ ustaša! Riječ ustanik je proizvod docnije komunisticke propagande!

    Zaostro, takodje kriješ činjenicu da je Павићевић Иван (Иво) рођен је у Р(i)сојевићима 1869. Године Даниловград, а умро је у Београду 1926. Послије завршене основне школе, одлази за Србију, и уписује се у гимназију (Ваљево). Матурира у Београду, гдје завршава правни фкултет, а потом ради као адвокат уНеготину. Због Ивандањског атентата 1899. године осуђен на двадесет година робије пред пријеким судом у Београду. Накнадно помилован.

    Биран је за народног посланика за неготински и ваљевски округ. У владама Љубомира Стојановића био министар привреде (мај-јул 1905) и министар унутрашњих послова Србије (јул 1905 – март 1906. године). Био жестоки пропагатор уједињења међу исељеницима у САД. Краљевски повјереник за Црну Гору, у рангу министра, постаје априла 1919. године. Доласком за повјереника преузима власт од Извршног народног одбора и организује паравојне формације (Омладинске чете), које користи за уништавање противника безусловног уједињења.

    Користећи ванредне мјере и овлашћења, сије терор и страх по Црној Гори, а његов мандат престаје априла 1922. године доношењем Уредбе о подјели земље на области.

    Znači, što je bio Ivo Pavićević? Teški crnogorski izdajnik! Ko se mogao od strane regenta-kralja-ubice crnogorskoga Aleksandra te 1919.g. postaviti za „povjerenika“ vlade kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca u okupiranoj Crnoj Gori? Samo špijun od najvišeg povjerenja, niko drugi!

    I čitaj ono „povjerenik“ na način kako se JEDINO istinito može čitati, čitaj ga kao KOMANDANT SRPSKE VOJSKE I SRPSKIH ŠPIJUNA U O K U P I R A N O J CRNOJ GORI!

  55. To je apsolutna i neponovljiva istina Miki , ta dva pokliča danas ne služe ničemu osim da ovaj narod dijele i glože dok ” lažni četnici i lažni partizani ” kako ih je odlično nazvao Slavko prije skoro dvije decenije , ovome sluđenome narodu ne pokradu sve i ostave ga da fantazira na goloj ledini . Pokojni Miro Vicković , kojem je otac bio vijećnik AVNOJ – a , odlično je ne jednom rekao : ” ostavimo četnike i partizane , njih je zemlja odavno pomirila ” . I Slavko je iz partizanske porodice ali je ko slobodan i pošten čovjek shvatio besmislenost tih podjela za budućnost Crne Gore i pročitao njihovu udbaško šićarćardžijsku pozadinu od strane ove vlasti i njenih slugu . Trinaesti jul je početak građanskog rata u Crnoj Gori , rata koji je dobila strana koja se bolje snašla , dok najbolji i najpošteniji poput Krsta Popovića nijesu ni dobili prilku da u njemu na bilo šta utiču .

  56. Pravih i pravednih odavno nema. Kad su oni nesrecnici /dobar dio mimo svoje volje oradili sto je trebalo/ iz misjih rupa su kao sto to obicno biva izmiljeli pacovi i glodju li glodju pritom mnozeci se geometrijskom progresijom.
    Moj pokojni otac je govorio da smo ovoliko imali u partizanima koliko ih sada posle rata ima navodno da su se borili, rat ne bi trajao 4 godine. Bio bi zavrsen mnogo ranije.
    Glodari su zauzeli sve pozicije, naplacujuci ako je nekom za vrijeme rata casu vode dao.
    Sa dva svjedoka i bez duse moglo se mnogo toga.
    Dok su pravi uskracivani i za zivot.
    Tako je bilo, tako je i danas.
    Govorilo se snasao se, kao sto se i danas govori.
    Svijetom ne upravljaju pravedni, posteni, casni, hrabri, moralni, plemeniti i njima slicni vec satane.

  57. Kela, zaista moram da kazem SVAKA CAST za ovaj citat “njihov Bog SSSR , inače najtotalitarnija i najfašistoidnija država svih vremena koja je nastala i opstajala na najvećim masovnim zločinima u istoriji ” , jer i danasnja Rusija je samo prepakovan paket od te iste SSSR i destruktivna tvorevina od cijeg ce zla covjecanstvo uvijek biti nespokojno.

    Odlicno je razjasnjenje o kaznenim ekspedicijama Nijemaca i Italijana i kojim povodom se to desilo.Tih stvari nema u istoriji, a lazima prepuni udzbenici istorije su ideologizirali i idealizovali zlocinacke pokrete partizana i cetnika, svaki sa svoje strane.

    Da je Liberalni savez opstao, zaljuljao bi sve nacionalisticko-sovinisticke sisteme u regionu ISTINOM, i politicka slika bi danas sasvim drugacija u regionu. Sile zla su po svaku cijenu zeljele iskljuciti Slavka Perovica iz politickog zivota. Sve jasno kao dan.

  58. Moj pokojni đede je rođeni cetinjanin. Sjećam se da mi je pričao da su torturu nad stanovništvom u Cetinju vršili četnici, talijanski crnokošuljaši i njemci. Svijet da se sruši vjerujem u ono što mi je đede reka, a nikad nije bio član jedne jedine partije! Ostalo mi je u pamćenje prezime Perišić, da su to najveći četnici na Cetinje bili i dosta nedužnih ljudi strijeljali.

  59. Gospodine Mondo,
    i moji su pokojni đede ko i stric bili u partizanima, nasuprot većini drugih Katunjana koji bijahu kod Krsta, i obojica su mi tvrdili da se nikakva okupacija nije osjećala dok nije počeo ustanak odnosno rat sa italijanskom vojskom. Ni pomisli nije bilo da treba nekakav ustanak podizat , dok nije napadnut SSSR 22 juna . Moji su bili simpatizeri komunista pa su ih par dana nakon 22 juna obišli Kapičić i Biljanović kao koordinatori partije za taj kraj i rekli im da se spreme , jer će se narod uskoro podići na oružje . Vi ste u svome komentaru u jednu rečenici strpali teror, četnike, crnokošuljaše i njemce . Može svijet da Vam se sruši , ali nakon što pravilno poređate događaje , jer u istoriji svaka posljedica ima uzorok i istovremeno je sama uzrok narednoj posljedici . Dakle još jednom :

    1. Od polovine aprila do ustanka 13 jula odnosno do sredine jula 1941 – nije bilo nikakvoga nasilja u Crnoj Gori od strane okupatora. Uprava je bila civilna i u završnoj fazi prenosa na domaće organe vlasti . To potvrđuju svjedoci , istorijski dokumenti i memoari samih pripadnika komunističke vrhuške koji jeo jedini razlog za ustanak navode “nemirenje naroda sa okupacijom“. Komunisti u čitavoj Jugoslaviji odlučuju da dignu ustanak onda kada je napadnut SSSR odnosno – kad im je Staljin naredio da dignu ustanke. Staljin je po svjedočenju njemu bliskih ljudi , vjerovao da će Hitler poštovati prijateljstvo i Pakt između Njemačke i SSSR . Po tome su paktu oni već zajednički raskomadali Čehoslovačku i Poljsku , a sovjeti okupirali pribaltičke države . Dakle , radi se o tome da dvije apsolutno totalitarne države koje su zasnovane na uništenju odnosno istrijebljenju svih onih koje su označili za protivnike odnosno smetnju sebi , da se takve dvije države prvo dogovaraju koliko će koja da proždere od Evrope , a kad u jednom trenutku jedan zvijer kidiše na drugu – u igru uskaču partizani i postaju antifašisti . Neću ođe ponavljati koliko je nacizam bio ultra popularan u Britaniji pa i u Francuiskoj prije nego što je po njima udario , i koliko je antifašzam tih država u ratu iznuđen odnosno problematično njihovo kićenje tom pričom danas .U slučaju SSSR nema dileme , tu se radilo se o najgoroj totalitarnoj državi u Evropi . Totalitarna moć Staljina je bila veća od Htlerove , pri čemu je Hitler imao skoro potpunu podršku naroda – a Staljin daleko od toga.

    3. Može se svakako govoriti da su ustanak od prvog dana okupacije , htjeli da podignu srpski nacionalisti u Crnoj Gori , i na to su ih stalno huškali emigrantska Vlada i Britanija . Oni su bili od prvoga dana nezadovoljni okupacijom, jer je italijanska uprava bila okrenuta obnovi crnogorske države , zatim djelovi andrijevačkog, beranskog I podgoričkog sreza u kojem su albanci većina – predati odlukom italijana takozvanoj Velikoj Albaniji , a nakon Rimskih sporazuma sa NDH Boka je anektirana Italiji itd . Ali , u Crnoj Gori taj nacionalistički pokret je bio vrlo oprezan , jer je okupljao oficire i službenike propale države , a oni su procjenjivali moguće posljedice , pratili uspjehe nacista na frontovima i kalkulisali da nije vrijeme za ustanak . Za njih bi pogodan trenutak bio tek onda kad pobjeda saveznika postane izvjesna . Kada je u pitanju realnost , ovakvoj strategiji se ne može mnogo zamjeriti . Komunistički pokret je za razliku od njih , uglavno okupljao uglavnom lumpen proletarijat , seosku sirotinju , propale studente , zatim ljude koji su ozlojeđeni na svaku vlast ako nijesu u njoj – a to je već jedan eksplozivni bućkuriš koji samo čeka da mu neko pripali fitilj. Opreznost i kalkulacija im ne znače ništa, oni žele potpunu vlast I kontrolu nad cijelim društvom , što prije i po bilo koju cijenu .

    4. Kad je tovariš Staljin naredio , komunisti u Crnoj Gori kao i u drugim republikama bivše SFRJ, ekspresno podižu ustanak , ovđe zapucavši po italijanima koji nijesu znali što ih je snašlo . Prethodna tri mjeseca su italijani sa ovim narodom funkcionisali bolje no kod svoje kuće i kiša crnogorskih kuršuma ih je zatekla na spavanju . O toj zapanjenosti italijana odlično govore dnevnici grofa Ćana , objavljeni i kod nas . Srpski nacionalisti u Crnoj Gori se priključuju ustanku , da ne bi izgubili ono što se zove “momenat” . Oni nijesu za podizanje ustanka u tom trenutku , ali odlučuju da je bolje uzeti učešća od početka nego dozvoliti komunistima da oni ustanak vode sami , a jasno im je da komunisti ustanak iskoristiti za komunističku revoluciju .Dakle , ustanak su podigli komunisti i nacionalisti , svako se iz svojih razloga našao u tome ustanku , a niko od njih nije podigao ustanak zbog nasilja okupatora u Crnoj Gori – jer toga nasilja nije bilo .
    Nije sad zgoreg pomenuti , da su crnogorski komunisti srednjih godina gotovo izreda bili bjelaši iz 1919 . Nije suvišno reći ni da su komunisti od prvoga dana “antifašističkoga” ustanka krenuli da postavljaju organe komunističke vlasti , a u proglasu prvoga dana ustanka pozvali narod (citiram) na “borbu protiv fašističkog okupatora I englesko – američkoga imperijalizma “ . A nije suvišno da dodam , da do iskrcavanja saveznika na Balkan umjesto na Normandiju nije nikad došlo jer se znalo da će partizani okrenuti cijevi prema njima . Đilas u jednom TV intervijuju 1992 , mrtav hladan reče : “Da su se iskrcali u Dalmaciji, odmah bi pucali na njih a vjerovatno poveli pregovore sa Njemcima. Takvo je bilo vrijeme” . Tada se , 1944 po partizanima pjevala koračnica : “Kralju Petre pošalji Engleze , da pročistimo naše mitraljeze “. Toliko o antifašizmu , vrnuo bih se na ustanak u Crnoj Gori .

    5. Italijani se prvih nekoliko dana u tom ustanku ne snalaze. Čim se zapuca , bježe nekontrolisano ili se predaju . Ustanici drže većinu gradova u Crnoj gori u blokadi . Italijani i dalje nemaju predstavu o tome šta se dešava , smatraju da se radi o izolovanim incidentima i da to nevelike grupe avanturista drže gradove u blokadi . Iz Budve šalju jednu kolonu u kamionima radi deblokade Cetinja . Kolona je na Brajićima zasuta vatrom iz zasjede . 20 italijana je ubijeno , 40 ranjenih i 160 nestalih (koji su utekli pa zalutali po brdima, ovo je italijanski izvještaj) . Po svjedočenju Jova Kapičića, leševe italijana su polili benzinom i upalili a onda gasili pišajući po njima, da bi na kraju opleli kolo oko njih (to igranje oko ubijenih, postaće uskoro običaj u partizana i kod četnika). Tada odgovor 17 jula je avijacija bombardovala sela oko Cetinja, a flota s mora naselja po Paštrovačkoj gori i Rumiji. 23 jula iz Albanije je u Crnu Goru upućena kaznena ekspedicija na čelu sa Pirciom Birolijem , koji po naređenju Musolinija razriješava civilnog komesara Serafina Macolinija i uspostavlja vojnu okupacionu vlast. Svakako treba naglasiti ovo – kad jedna nacionalna vojska kaptulira , kao što je to bio slučaj sa vojskom Kraljevine Jugoslavije , I državu okupiraju neprijateljske snage , međunarodno ratno pravo traži od civilnog stanovništva lojalnost prema okupacionoj upravi . Ako se stanovništvo odluči za oružane akcije protiv okupacione uprave – onda ne uživa zaštitu međunarodnog ratnog prava a okupator ima pravo na represalije . Bilans ustanka je 5000 poginulih Crnogoraca, 7000 je ranjeno a 10.000 deportovano u logore. Gubitci Italijana su bili 370 poginulih i 709 ranjenih . Ovima što se kurče slavnom NOB da saopštim da je u u čuvenoj bitci na Kadinjači zaista izginuo cio Radnički bataljon skupa sa komandantom , i da je u istoj bitci poginuo 1 (jedan) njemački vojnik . Znam da film “Užička republika “ tvrdi drugačije , no ovako govore njemački ratni izvještaji , u čiju preciznost nema razloga da sumnjam .

    6. Odmah po dolasku kaznenog korpusa iz Italije , ustanak je bio slomljen praktično bez borbi . Srpski nacionalisti koji su učestvovali u ustanku procjenili su da je bio preuranjen, seljaci koji su koji su polećeli kao avetinje u tu hajdučiju – vrnuli se kućama , a partizani koji bijahu najači na rječima – prije dolaska kaznene ekspedicije su utekli u brda ponijevši sa sobom gotovo svu hranu I oružje . Nakon toga , vrnuli su se u ona mjesta đe nije bilo italijanske vojske – da se obračunaju sa “petom kolonom” . Pod nju su klasifikovali sve oni koji su bili na budžetu bivše države (oficire, službenike, učitelje) a nijesu u partizanskim redovima , kao i one u komuniste koji odbijaju da se obračunaju sa takvima , uključujuči I najbliže članove porodice . Takvi su odmah proglašavani “malodušnim trockističkim desničarima” i “izdajnicima partijske linije”. Tako je počeo građanski rat u Crnoj Gori , početkom jeseni te 1941. Pircio Biroli u namjeri da stabilizuje upravu Crnom Gorom, pušta federaliste niz vodu i nove partnere traži u srpskim nacionalistima koji nakon što su partizani počeli da ih bačaju na pasja groblja, imaju potrebu da to isto učine sa partizanima , što italijanima savršeno odgovara . Koča Pavlović je u svojim sjećanjima dao jedno vrijedno poređenje sukoba partizana I četnika tokom 1941 u Srbiji I Crnoj Gori : “U Srbiji je bar 1941 ostalo bilo još nešto od tradicionalnih veza koje su usporavale mehanizam smrti i sprečavale osvetu nad nedužnima, posebno članovima porodice. U Crnoj Gori je nagon za ubijanjem protivnika bio jači od svega i kidao je vekovno biće patrijahalnog društva “ .

    7. I da zaključimo , ako uopšte treba : Ustanak su podigli komunisti i srpski nacionalisti , dva pokreta koja se ne mogu smatrati demokratskim pa samim tim ni antifašističkim . Nakon međusobnog raskola , oba su pokreta do kraja pokazala razloge svoje borbe : vlast po svaku cijenu i fizičko istrijebljenje protivnika . Takvi pokreti nijesu antifašistički nego fašistički. Ustanak 13 jula nije bio antifašistički , nije u stvari bio ni ustanak nego nekontrolisana narodna hajdučija koja je splasnula kako je i nastala .

  60. Anguse , potpuno sam saglasan sa tobom . Rusija je bila i ostala politička crna rupa ovog svijeta . Nikad nijesu bili u stanju da se organizuju i urede državu ali imaju neprekinut nagon da svoj varvarizam nameću svijetu , posebno onim jadnim narodima koje su ucrtali u svoju “sferu uticaja” .
    Dobro si rekao , LSCG je bio jedina partija diskontinuiteta u regionu jer su sve druge – od Slovenije do Makedonije a i šire , u raspadu komunizma ili oživljavali duh poraženih ili štitili tekovine pobjednika . U jednoj bolesno podjeljenoj Crnoj Gori promovisati diskontinuitet , znači u prvome redu liječiti narod i državu od ludila i zaostalosti . Na žalost , nijesmo imali baš brojnu ljekarsku ekipu za tako veliki posao .

  61. Izvinjenje čitaocima zbog grešaka koje sam nakucao: 17 jula italijanska avijacija je bombardovala Cetinje , kazneni korpus je upućen iz Albanije a ne Italije kako sam permutovao na jednome mjestu, a citirao sam sjećanja Koče Popovića a ne onog smeta Pavlovića . Praštajte , kasni su sati pa mi dolaze svakakve nakaze a i umor mi lomi koncentraciju .

  62. Dobro jutro, rode! Ja tek ustala, kao da sma Crnogorka. Veliki pozdrav!

  63. Oj, slobodo, lijepa li si!

  64. A tebi Slavko, veliko hvala za ovu oazu normalnosti i za veliku hrabrost. Sve ili nista, jedino se tako moze s njima! Hvala!

  65. Kela, hvala na izdašnom tekstu. Istorija nije moja struka, ali to zasigurno nije opravdanje. I ti i Slavko me išamaraste ( naravno, pozitivan kontekst) svim ovim podacima. Hah, sad znam da ništa ne znam.
    Još jednom hvala, ne samo na odgovoru, već na neumitnim bitkama koje biješ za Crnu Goru- našu jedinu domovinu.


Leave a comment

Categories