Posted by: Slavko Perovic | June 20, 2011

20.06.2001.g.

Sveštenik Srpske pravoslavne Crkve Gojko Perović napisao je tekst objavljen u „Vijestima“ od 19.-og juna, sočinenije pod naslovom „Kosovski zavjet“. Na ovaj tekst reagujem zbog više razloga, a najvažniji je taj da su narodi, koji drže do istorijske istine, odavno već raskrstili sa svojim mitovima demitologizirajući ih, svodeći ih onamo đe im i jeste mjesto: na istorijsku ravan. Umjesto mitskim maštama i izmišljanjima, ozbiljni narodi, baš kao i ozbiljni ljudi, svoju vjeru poklanjaju istini, a mitove cijene samo kao izraz jedne, same po sebi, nejasne i mutne svijesti koja se, samo površno i ovlaš, koristi poluistinom kako bi čistu istinu zamijenila izmišljanjima bogova, ljudi i događaja. Naravno, mitovi su nezaobilazan dio brojnih civilizacija i ljudske i istorije, najčešće se uzdignu do neslućenih visina do kojih može doprijeti samo umjetnost, ali činjenica da nekakav mit pominje nekakvog Marka Markovića nikako ne znači da je taj Marko Marković zaista postojao. Kada se to tiče kosovskog mita stvari stoje potpuno i tragično drugačije. Poraz Srba u Kosovskom boju na Vidov dan 1389.-e je, pod određenim uticajima, postao povod za stvaranje kosovskog mita i veličanja ubistva sultana Murata izvršenog, navodno, od strane Miloša Obilića.

Narodni srpski pjevači su boj opjevali genijalno, ali istovremeno i na taj način da se, ispod brojnih stihova, mnogi likovi potpuno izmišljenih kosovskih junaka, doživljavaju kao istorijski istiniti i stvarni, mada nikad nijesu postojali. Na primjer, Miloš Obilić istorijski nije postojao, on je izmišljen lik srpskog junaka koji, navodno, ubija sultana Murata. A istina je sasavim drugačija: sulatana Murata je ubio niko drugi nego rođeni sin Bajazit kako bi se domogao prijestola i zvanja sultana. Nije onda čudo, nego stvarnost koja odražava istinu, da sami srpski dokumenti, nastali odmah poslije bitke, ali i u narednim decenijama, uopšte ne pominju Miloša Obilića, kao što je istina da se Miloš Obilić, ni prije bitke, ni u jednom jedinom srpskom dokumentu ne pominje niti se vezuje za bilo koji kraj ondašnje Raške. Na primjer, tog srpskog viteza ne pominje ni „Pećki ljetopis“ nastao 1405.-e godine! Tek će ga, četrdeset godina nakon bitke(!) pomenuti Konstantin Filozof, ne pominjući mu ime! Ali sve do osamnaestog vijeka ni jedan jedini srpski dokument neće tretirati viteza Obilića koji je ubio Murata! Tek će se u poznatom Verković-Ostojićevom ljetopisu iz osamnaestog vijeka, Miloš Obilić pomenuti kao zet kneza Lazara, što je čita istorijska laž! Zar, da je to istina, ne bi ostalo svjedočenje o takvom Milošu Obiliću, kneževom zetu, u nekom od brojnih srpskih dokumenata iz vremena njegovog navodnog života? Bi, i te kako, ali ga nema! Zašto? Odgovor je jedan i jedini: Miloš Obilić nije postojao, ta činjenica gola je istorijska istina.

Obilić je u epske pjesme stigao zahvaljujući radu Bajazitove službe u samoj Turskoj, prije svega u Istanbulu, jer, naravno, trebalo je prikriti čin zločinačkog ubistva sopstvenog oca sultana Murata.Pazite, iz šesnaestog i sedamnaestog vijeka niđe ne postoji ni jedan jedini srpski dokument u kojem se pominju Miloš Obilić i njegov podvig! Zašto je to tako, odgovor je već dat. Nije postojao Obilić, ali nije postojao ni Jug Bogdan sa devetoricom svojih sinova, nije postojao ni Pavle Orlović, mada moje Cuce tvrde da su od njega nastali što je tek još jedan od brojnih velikosrpskih falsifikata, nije postojao ni Srđa Zlopogleđa ni mnogi drugi čija imena figuriraju u pjesmama, istorijska nauka je to nepostojanje dokazala, ali, osim u genijalnim narodnim pjesmama, oni postoje i u genijalnim skulpturama Ivana Meštrovića, onima koje su trebale biti izložene u isto tako genijalnom Meštrovićevom monumentalnom hramu posvećenom Kosovskoj bitci i njenim stvarnim junacima. Na tragediju, zbog velikosrpskih prepreka, ovaj monumentalni Meštrovićev hram nikad nije realizovan što je ogromna i, prije svega, srpska tragedija, ali…znamo kako to sa velikosrpstvom već ide!

Kod Gojka Perovića nećete naći ni riječ o istorijskoj istini da je, nakon Kosovske bitke, rođeni sin kneza Lazara Stefan postao značajni turski vazal i da je u svojstvu turskog vazala, rame uz rame za Bajazitom, uništiteljem njegove domovine, učestvovao na strani Turaka u bitkama: na Rovinama 1395., Nikopolju 1398., u Bosni 1399.-e, sve protiv HRIŠĆANA, i Angori 1402.-e godine protiv Mongola. Nećete naći ni riječ o istini da je Lazareva šćerka Olivera postala jedna od žena u Bajazitovom haremu! Nećete naći ni riječi objašnjenja kako se usudila Srpska pravoslavna crkva da jednog turskog vazala Stefana proglasi svecem, ali ni riječi o tome kako je moguće da su svi Nemanjići proglašeni svecima Srpske pravoslavne crkve, i zašto?

U Perovićevom tekstu, takođe, nema ni riječi ni o Svetom Vidu kao danu Kosovske bitke. Nema ni riječi o tome da se taj dan, dan tog sveca, ne pominje ama ni u jednom srpskom kalendaru iz osamnaestog vijeka, a o ranijem periodu da i ne govorimo. Ne pominje se ni u srpskim patriotskim alamanasima u prvoj polovini devetnaestog vijeka! Čak ga neće pomenuti ni Dostej Obradović koji nerijetko pominje kneza Lazara. Vidovdan će ući tek 1815.-e(!) u „Narodnu srpsku pjesnaricu“ Vuka Karadžića, inače velikog promicatelja asimilatorske i agresivne velikosprske politike koja se, u potonjem ratu, ne po prvi put, krvavo slomila o vrat čitavom regionu, zločinačkom ratu čiji je veliki promicatelj bila i Srpska pravoslavna crkva, najveći saveznik Slobodana Miloševića i mafijaškog crnogorskog rukovodstva!

Reći ću vam odakle Sveti Vid i Vidovdan.

Sveti Vid je bio glavni bog sjeveroistočnih Slovena, ali je bio prisutan i u narodnim običajima Srba. Vrhovni bog ovih Slovena zvao se Svetovid, što je podrazumijevalo da je on bog svjetlosti, bog znanja, ali on je bio i ratnik, imao je i konja bijelca. Naravno, hrišćanska crkva se nemilosrdno obračunavala sa paganskim bogovima i paganskim vjerovanjima. Pagani su ubijani, spaljivani, progonjeni, nasilno pokrštavani. Na primjer, jedan od najvećih genocida( o kojem se, naravno, ćuti, krije se kao onaj američki nad Indijancima) počinjen prema sopstvenom narodu učinio je Nemanja kada se na nož i na krv obračunao sa bogumilima brišući ih jezivim zločinom sa lica zemlje. A oni ne bijahu pagani, nego hrišćani, ali drugačijeg, poštenog kova, što ni katoličkoj, a ni pravoslavnim crkvama nije odgovaralo. U obračunima sa slovenskim paganima hrišćanska crkva je zamijenila paganskog boga Svetovida, odnosno Vida, sa Svetim Vitom, hrišćanskim mučenikom rođenim na Siciliji 304.-e, ali je tada hrišćane progonio Dioklecijan, pa će i Sveti Vito završiti svoj život mučeničkom smrću u ogromnom kazanu punom vrelog ulja! Njegov kult počeće da se širi trista godina kasnije, a njegovu posmrtnu ruku će dobiti češki vojvoda Vjenceslav, donijeti je u Prag i sagraditi crkvu njemu u počast, a na temeljima te crkve, nešto kasnije, biće sagrađena veličanstvena katedrala Svetog Vita na praškim Hračanima, katedrala koja se smatra jednom od najljepših u katoličkom svijetu! Inače, većina kultnih slovenskih vidovdanskih običaja potiče od pamtivijeka, pa je to tako i kod Srba, ali Gojko Perović ne daje odgovor na logično pitanje: kako je moguće da Srpska pravoslavna crkva svecem proglašava jednog paganskog boga? I činjenica je da je Sveti Vid, inače odavno zaboravljen, ponovo uskrsao tek u deseteračkim srpskim pjesmama osamnaestog vijeka!

Pored ostalog Gojko Perović govori tešku neistinu kada kaže da se Kosovska bitka, na dan Svetog Vida, u Crnoj Gori slavila vjekovima, što je čista laž. Kosovski će mit u Crnoj Gori početi da se respektuje, ali ne nikako da se slavi, tek nakon pojave „Gorskog vijenca“ čija se osnovna nit nalazi ne samo u istrazi poturica o kojoj pjeva Njegoš, a koja je kod Njegoša tek pjesnička metafora, jer nikakve istrage poturica u Crnoj Gori nije bilo, nema o njoj ni jednog jedinog dokumenta niti je bilo kada nađen, ali je tamo još jedna ogromna, i po Crnogorce tragična metafora da su Crnogorci, ada kako nego kao Srbi, došli u Crnu Goru nakon kosovskog poraza! Ova laž plasirana je kao kamen temeljac velikopsrpske propagande u Crnoj Gori, propagande koja je buknula tek nakon pojave tajnog programa srpske politike poznatog pod imenom „Načertanije“(godina 1847.) Ilije Garašanina, programa sa kojim će sama srpska javnost biti upoznata tek 1905.-e! Uz ovaj falsifikat valja pridodati i onaj sramni falsifikat kako je poznata crnogorska kapa nastala tek nakon kosovskog poraza, kako je crni obod crnogorske kape simbol tuge za izgubljenom Kosovskom bitkom, dok je crveni dio crnogorske kape poraženo Srpstvo, a onaj njen dio, zaštićen zlatnim polukrugovima, slobodno je Srpstvo u Crnoj Gori! Užasna laž! Crnogosrka kapa je, u osnovi, tipična mediteranska kapa sa svojim malim specifičnostima, ali ona ima veze sa Kosovom koliko mi sa Marsom, ali, velikosrpska propaganda je užasna stvar i slomila je mnoge u Crnoj Gori. Međutim, narod koji bježi od istine, proklet je. Dokazuju to današnje sudbine i Srba i Crnogoraca kao naroda, u to nema sumnje!Inače, preci Crnogoraca nijesu došli sa Kosova, nego su došli iz Polablja koje je naša pradomovina, došli su u prvom talasu slovenskog naseljavanja teritorije današnje Crne Gore!

Genijalni Njegošev spjev namjerno je iskrivljavan velikosrpski propagandno u još jednom smislu. Njegoš je do neba uzdigao nepostojećeg Miloša Obilića, to je jedna od najvećih oda napisanih Srpstvu. Ali, Srpstvo u Crnoj Gori nikad nije bilo nacionalni osjećaj, ono je bilo jednačica za pravoslavlje, jer, podsjećam, majka Crnogorske pravoslavne crkve, autokefalne naravno, Srpska je pravoslavna crkva koja je došla na dukljanske prostore zajedno sa Nemanjinom okupacijom i razaranjem Duklje, prve crnogorske i to sjajne države, ali je, odmah početkom sedamnaestog vijeka, Crnogorska pravoslavna crkva postala autokefalna, dok je srpska patrijaršija, odmah poslije kosovskog sloma, postala dio turskog feudalnog imperijalnog carstva, porobljena crkva čije je patrijarhe postavljao niko drugi do turski sultan svojim beratom, a osnovni zadatak tih patrijarha bio je da srpsku raju drže u pokornosti i da pomažu uzimanje harača od nje, to je suva istina, sve dugo su laži! Majka Srpske pravoslavne crkve je Vaseljenska patrijaršija, ali niko, osim ludaka ili gada neće, zbog te neosporne činjence tvrditi kako su današnji Srbi zapravo Grci! Ali, zbog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, velikosrbi proglašavaju Crnogorce Srbima!

Nije istinita tvrdnja Gojka Perovića da se Crna Gora oslobađala od Turske pod uticajem kosovskog mita. Istina je suprotna. Crna Gora se oslabađala neviđenim junaštvom svojih sinova i kćeri predvođenih genijalnim crnogorskim mitropolitima, a u završnici, svjetovnim vladarima kakvi su bili knjaz Danilo i knjaz, odnosno kralj Nikola. Nije lik Obilića od Crnogoraca pravio heroje,oni su imali svog Obilića Nikca od Rovina, nego su crnogorski heroji pronosili mitsku slavu nepostojećeg Obilića. Da su, siromasi, mogli ikako naslutiti da će se taj mit upotrebljavati za uništenje, asimilaciju, brisanje, kulturocid, državni nestanak, ubijanje crnogorske države, njene Crkve i njene veličanstvene dinastije Petrović-Njegoš, ubijanje crnogorske nacije, nikada to ne bi radili. Velikosprstvo je propagiralo kako su Crnogorci i Srbi jedan narod, što je fundamentalna laž koja nije mogla biti prozreta kod Crnogoraca, jer je drskost, ali i dubina takve laži skoro neuporediva sa hiljadama drugih laži poznatih i raskrinkanih u evropskoj istoriji. Da su mogli i pretpostaviti da će njihov veliki kralj Nikola biti proglašen izdajnikom Srpstva i separatistom, da su mogli pretpostaviti da srpski pukovnik Petar Pešić, načelnik đeneralštaba slavne crnogorske vojske u Prvom svjetskom ratu, a sve po planu i komandi kralja Aleksandra i Nikole Pašića, nakon što je crnogorska vojska nevjerovatnom hrabrošću pružila odstupnicu povlačenju, tačnije rečeno bježaniji srpske vojske krajem 1915,-e, da su mogli shvatiti da ih Pešić izdaje, Crnu Goru i njenu vojsku kojom komanduje kao njen najviši zapovjednik, i izlaže austrougarskom okupatoru definitivnom uništenju i sam crnogorski narod, nikad oni ne bi tako časno i hrabro ginuli, a k tome treba podvući da se izdaja crnogorske vojske desila u onim vremenima kada je bilo prihvaćeno, rasprostranjeno, i tada realno mišljenje, da Njemci i Austrougari pobjeđuju rat, što zločinu veukosrpske izdaje Crne Gore daje najdublje monstruozne karakteristike! Znači, poruka Beograda je bila – rat se gubi, ali neka Crna Gora bude zbrisana! Kažem, da su sve ovo znali i tome još mogli dodati činjenicu da je čuvena Mojkovačka bitka, sa vojničkog i političkog aspekta bila potpuno nepotrebna, suludna, jer se srpska vojska već bila povukla, ali je bitka na Mojkovcu bila završni dio izdajničkog Pešićevog plana sprovedenog zajedno sa izdajnikom crnogorskim serdarom Jankom Vukotićem, kao bitka koja treba da rasturi crnogorsku vojsku i spriječi njeno povlačenje sa svojim kraljem, nema, dakle, toga Crnogorca ili Srbina crnogorskog koji bi dao svoj život štiteći srpsku vosku, kralaj, regenta i premijera i to u nekoliko sjajnih bitaka pod sjajnim krstašem crnogorskim, bitaka koje spasiše one koji Crnu Goru ubiše 1918.-e!

Gojko Perović kaže kako crkva slavi kneza Lazara i Kosovsku bitku, i neka slavi, ali zašto bi Crna Gora slavila tuđi tragični poraz? Kako i ko normalan može i treba slaviti poraz? Zašto Srpska pravoslavna crkva ne slavi ondašnji crnogorski spas srpske vojske, spašavanje srpskog kralja Petra, i sina mu Aleksandra, i srpskog premijera Pašića, spas darovan im krvlju junaka veličanstvene crnogorske vojske? Đe su u Srbiji, u Beogradu, spomenici zahvalnosti Crnoj Gori i njenoj vojsci? Nema ih! Zašto? Odgovor je samo jedan: i prvi pogled na događaje tih godina, a spomenici bi doprinijeli takvom pogledu, otkriva monstruoznu velikosrpsku izdaju države saveznice Crne Gore i njeno ubijanje izvršeno nelegalnom, nelegitimnom, protivustavnom i protivpravnom Velikom narodnom skupštinom u Podgorici održanoj u uslovima totalne srpske okupacije! Đe je rezolucija današnjeg srpskog parlamenta u kojoj bi stajalo da je tadašnja srpska vlast sramotno izdala i osamnaeste uništila Crnu Goru? Zašto se i dandanas kriju ti sramotni događaji? Zbog sramote? Ama kakvi! Kriju se zbog golih velikosrpskih interesa! Što zna o ovome Gojko Perović? Ne znam, li znam da mu je tekst sramotan. I znam da Gojko Perović u Boga ne vjeruje, to njegov tekst dokazuje, nego vjeruje u velikosrpske falsifikate i smišljane i fabrikovane laži i vjeruje u one koji su ih pravili, fabrikovali, odnosno i dandanas ih prave i fabrikuju! A laž Gojka Perovića je njegovo falsifikovanje kako se pisani trag Njegoša i Svetog Petra Cetinsjkog (o zamislite ovo da neko napiše), ne bi mogao ni zamisliti bez Kosovskog boja, Lazara i Miloša Obilića! Ovo je drskost laži neviđenih razmjera, ravna onoj zločinačkoj izdaji Petrovoj, Aleksandrovoj i Pašićevoj godine osamnaeste! A ja tvrdim istinu: da Kosovski boj, bez Njegoša, nikad ne bi dobio veličanstveni oreol koji je dobio! A Njegoš to nije pisao kao Srbin, jer ni on ni Petar Srbi bili nijesu, nego kao Crnogorac i mitropolit Crnogorske autokefalne crkve! Kao genije koji je sanjao o oslobođenju svih pokorenih bratskih naroda ma koje vjere bili, pravoslavne ili katoličke, a među njima su bili i porobljeni Srbi. Svojim pisanjem on je Srbima dograđivao nacionalnu svijest i budio želju za Slobodom koja se mogla ostvariti samo bojevima, a ne nikako petstogodišnjim robovanjem Turcima! Ovo su nepobitne istine, nepobitne činjenice, sve ostalo je teška magla velikosrpska! Nije Obilića medalja nastala zbog toga što je Njegoš bio Srbin, a ni cetinjska Obilića poljana, niti divne priče o Srbima kao bratskom narodu, nego kao logičan politički čin kojim se hrabrila pokorena Srbija da krene u pobjedonosni i oslobodilački boj i bojeve junačke. Svo to pomaganje Srbije i pružanje joj srca i bratske ruke crnogorske završilo se uništenjem Crne Gore od strane srpskih vlasti osamnaeste i njenih tadašnjih špijuna i izdajnika u Crnoj Gori!

To je to Gojko Peroviću!

Advertisements

Responses

 1. Postovani g-dine Slavko,

  Pohvale na Vas racun nazalost postale su ponavljanje. Ali imam poruku. VRATITE SE!

  Vratite se jer podrska Vama nije, a nikad i nece biti klise! To je slijedjenje PRAVDE, CASTI I ISTINE. To je PUT COVJEKA, a ne put crva kojim sada idemo pognutih glava i kratkog daha.

  Vratite se zbog onoga sto bi CG mogla i trebala biti, ne zbog toga sto ona sada jeste.

  Vratite se zbog buducih, koji treba da se rode i zive u slobodi, ne zbog nas koji kukavicki cutimo.

  Vratite se jer ste Vi zasluzili da Vam ime bude zapisano kao Sv. Djordju kad ubi Azdaju! Niko drugi!

  Vratite se Slavko i vodite svoj narod, “Neka bude borba neprestana!”.

  Vratite se zbog toga sto niko drugi i NE MOZE, i NE TREBA i NE PRIPADA MU da zada udarac vampiru!

  Kako god da odlucite, neka Vas Bog cuva i da Vam srece, zdravlja i mira.

 2. E ako ikad Gojko procita ovo, a oce!, nedje duboko u njemu ce se cuti glasic koji ce viknuti “Znam, tako je!”… i odmah nastaviti “…ali ne smijem”.

  Odlican tekst pre$ednice! 🙂

 3. Hiljade ih je demonstriralo prije godinu-dvije pred Vladom Srbije, tražili su dnevnice kao rezervisti iz 1999. To je finale “kosovskog mita”.

  Što reći… kosovski mit DANAS!!! Što on SADA znači? To je istrošena i odbačena ljuštura., nastala u 19. vijeku iz srpskog romantičarskog pokreta. Danas ne vrijedi ni pišljiva boba. KO BI I OD SRBA SADA POGINUO ZA kOSOVO, MADA TU I TAMO JOŠ “GINU” PO KAFANAMA…

  A ko je od pustih CG Srba poginuo 1999. za Kosovo?

  Kurčili su se i busali, ama svi “uzgiboše”, no na Kosovo ravno niko ne podje… To je to – KRAJ JEDNE ISTORIJSKE OPSJENE!

 4. Ово није први пут да Славко Перовић износи историјски неутемељену чињеницу о непостојању Милоша Обилића и о Муратовој погибији од стране синове руке. Поновићу једну моју интервенцију тим поводом.

  Која је сврха упорног инсистирања ново-дукљанских “историчара” да је Милош Обилић измишљена личност? Шта је сврха тога, осим да се код претежног дијела српске популације произведе негативно осјећање, одбојност, горак укус у устима, итд., док се на другој страни вјероватно рачуна на политичку употребљивост такве квази-научне тврдње код оних који према Србима имају негативна осјећања. Сви народи имају националне јунаке, зна се да је Милош први међу првима у српском народу, примјер бесмртног јунаштва. Зар оспоравање Милоша (у овом случају квази-научно) није вријеђање народа? И кад би постојала научна утемељеност за такво оспоравање, а не постоји, оно би од стране политичара било неукусно. Дакле, умјесто насушне нам потребе грађења мостова које би водило ка свеобухватној акцији чији је циљ пад диктаторског режима и демократизација друштва, таквим стварима се продубљују подјеле, неповјерење, нетрпељивост. Чему то? А то је само један примјер.

  Уосталом, зна се да је основни култ у ЦГ онај Милоша Обилића. Заступањем горе поменуте тезе омаловажава се и сам Његош (који се од истог човјека истовремено, гле чуда, подиже у олимпске висине), који само у Горском вијенцу помиње Обилића више него било коју другу личност, практично на свакој страници.

  Зашто то радити? Ја разумијем да има доста појединаца који не гледају са симпатијама на било шта што је митско, традиционално, итд. и ја за такав став имам поштовања, али ипак треба водити рачуна да се не вријеђају народи, то су деликатне ствари.

  Уосталом, сви малобројни али релевантни историјски извори потврђују да је турског султана убио српски витез, док ниједан, колико ми је познато, не наводи да је Мурата убио његов син. О овим стварима сам већ дискутовао с Перовићем на његовом блогу:

  “A sada da pojasnim da se s određenim stvarima koje ste predstavili u vašoj kompilaciji ne slažem (a sa kojima, jasno se može vidjeti iz mog ironičnog komentara), tj. oni su pogrešni. Neću ih sve navoditi već ću se ograničiti na jedan primjer. Radi se o tezi koju najradije prezentiraju ostrašćeni novo-dukljanski “akademici” – da je Miloš Obilić izmišljena ličnost (a zna se s kojom namjerom). O ovome je istoriografija dovoljno rekla, tako da je bilo kakvo vođenje polemike u vezi ovoga besmisleno. Toliki je broj prije svega stranih nezavisnih izvora koji kazuju da je Murat u toku bitke ubijen od strane srpskog viteza, da bi svako osporavanje ove činjenice dovelo u pitanje kompetenciju i objektivnost lica koje osporava.

  Da pojasnim, za ovo istorijsko pitanje nije od suštinske važnosti da li se taj vitez zvao zaista Miloš, ili Janko ili Slavko, da li se prezivao Obilić ili Kobilić ili nekako drugo, da li je bio u rođačkim vezama sa knezom Lazarom, na koji način je predstavljen u narodnoj poeziji, itd. – koliko istorijska činjenica da je srpski junak u toku Kosovske bitke ubio turskog sultana. To je Miloš Obilić. Mislim da samo potezanje ovog pitanja nije u vašem interesu gospodine, jer može govoriti o vašoj kompetenciji i objektivnosti. A sada neću prepisivati podatke iz knjiga, već ću da citiram nešto što se lako može naći na Internetu:

  “Coluccio Salutati (died 1406), Chancellor of Florence, in his letter to King Tvrtko I of Bosnia (r. 1353-1391), dated 20 October 1389, on behalf of the Florentine Senate.[1][2] The killer is not named but he is described as one of twelve Serbian noblemen who managed to break through the Ottoman ranks:

  “Fortunate, most fortunate are those hands of the twelve loyal lords who, having opened their way with the sword and having penetrated the enemy lines and the circle of chained camels, heroically reached the tent of Amurat [Murad] himself. Fortunate above all is that one who so forcefully killed such a strong vojvoda by stabbing him with a sword in the throat and belly. And blessed are all those who gave their lives and blood through the glorious manner of martyrdom as victims of the dead leader over his ugly corpse.”[2][3]
  The assassin’s first appearance in Serbian sources is in the biography of Stefan Lazarević, Lazar’s son, by Constantine the Philosopher, written in the 1440s. The hero, still anonymous, is described as a man of noble birth whom envious tongues had sought to defame before the prince. To prove his loyalty and courage, he left the front line on the pretext of being a deserter, seized the opportunity to stab the sultan to death and was killed himself shortly afterwards.[1] The initial phase of ignominy and its redemption by a courageous plot of slaying the sultan are narrative ingredients which would become essential to the Serbian legend as it evolved in later times.

  Ottoman and Greek sources
  The loss of the sultan also made an impression on the earliest Ottoman sources. They usually describe how Murad was unaccompanied on the battlefield and an anonymous Christian who had been lying among the corpses stabbed him to death. In the early 15th century, for instance, the poet Ahmedi writes that “[s]uddenly one of the Christians, who was covered in blood and apparently hidden among the enemy dead, got up, rushed to Murad and stabbed him with a dagger.”[1][4] One historian from Edirne, Oruc or Uruc, explains the lack of protection by saying that the army was preoccupied with pursuing the enemy in rear flight and introduces an element of deception: the Christian “had promised himself as a sacrifice and approached Murad, who was sitting alone on his horse. Pretending he wished to kiss the sultan’s hand, he stabbed the sultan with a sharp dagger.”[1][2][5]

  Since about the late 15th century, Greek sources also begin to record the event. The Athenian scholar Laonicus Chalcondyles (d. c. 1490) claims to draw on Greek traditions when he refers to Murad’s killer as Miloes, “a man of noble birth [… who] voluntarily decided to accomplish the heroic act of assassination. He requested what he needed from Prince Lazar, and then rode off to Murad’s camp with the intention of presenting himself as a deserter. Murad, who was standing in the midst of his troops before the battle, was eager to receive the deserter. Miloes reached the sultan and his bodyguards, turned his spear against Murad, and killed him.”[1] Writing in the second half of the same century, John Ducas regarded the story as worthy of inclusion in his Historia Byzantina. He relates how the young nobleman pretended to desert the battle, was captured by the Turks and professing to know the key to victory, managed to gain access to Murad and kill him.”
  —————————————————————————————————

  Мислим да сам био довољно јасан у свом коментару. Овдје се не ради о либералном промовисању истине и о различитим интерпретацијама. Понављам, постоји више историјских докумената различите географске провенијенције који потврђују да је 1389. турски султан настрадао од руке српског витеза, а не постоји ниједан који тврди да је настрадао од стране сина или да је извршио харакири. Дакле, ко тврди ово друго – не промовише истину, већ ЛАЖ, бар што се историографије тиче. А у претходном коментару сам изнио да би у било којем случају инсистирање на измишљеном Милошу од стране политичара било неукусно, ружно.

  Зашто би то вријеђало читав народ? Ко је Милош, шта је Милош? Он је, у његовом народу, прије свега његов гест, који је примјер “како треба с бесмртношћу зборит”. Он је идеја, он је поклич – “Живјела Слобода”, он је сјећање народа на времена када је био слободан. Дакле, јасно је да је идеја о Милошу саставни дио идеје о достојанству читавог народа; довођење у питање те идеје (неосновано) ЈЕСТЕ ВРИЈЕЂАЊЕ НАРОДА. Свако ко то не види, или је слијеп или недобронамјеран. Ево како наш Владика пише о тој “измишљеној личности”:

  “О Милоше, ко ти не завиди?
  Ти си жертва благородног чувства,
  воинствени гениј свемогући,
  гром стравични те круне раздраба!
  Величаство витешке ти душе
  надмашује бесмртне подвиге
  дивне Спарте и великог Рима;
  сва витештва њина блистателна
  твоја горда мишца помрачује.
  Шта Леонид оће и Сцевола
  кад Обилић стане на поприште?
  Ова мишца једнијем ударом
  престол сруши а тартар уздрма.”

  На крају крајева, зашто деградирати Његоша заступањем те научно неутемељене тезе?

  И када питате те људе на чему заснивају ту тезу, и због чега – шта одговарају: “Па знате, ехм… то сам ја нешто размишљао… некако ми било логично… а има још људи који мисле исто, попут мене…”
  ———————————————————————————–
  Желио сам укратко да покажем да постоји одређен број докумената који заступају Муратову погибију од стране српског витеза, док не постоји ниједан (колико ми је познато) који заступа Бајазитово убиство султана.

  Постоји још један интересантан документ турског историчара Идриса Битлисија из петнаестог вијека (превод оригиналног рукописа објавио је оријенталиста Салих Трако у Сарајеву 1969. године ):

  “… султан Гази је стајао у главнини исламске војске и проматрао гомиле убијених и заробљених невјерника… Један од велможа и невјерничких краљева у то вријеме бијаше познат под именом Милош Никола, сам себе је жртвовао и осудио на погибију. Он се упутио под царски барјак и говорио: `имам да кажем једну тајну Султану`…”
  ——————————————————————————-

  Ето, то су биле неке моје интервенције тим поводом. С поштовањем,

 5. za ovo-AFERIM TI

 6. VAZDA!

 7. Svaka čast gospodine Peroviću! Teško je istini pogledati u oči! Civilizacija izgrađena na lažima ruši se kao kula od karata!

 8. Nema nama srece dok je ovih perfekta srpskih koji su zla klica posijana u ovaj nesretni narod….mitomani i ljudi koji zive od lazne proslosti pa i sve da je istina da je postojao obilic i ostali vitezovi, kakve vi sad vajde imate od toga.
  Istina bi se trebala znati da bi se islo naprijed bez predrasuda i kompleksa….ovi domaci srbi stalno pokusavaju da nam nabiju gubitnicki kompleks,kosovo su dva puta izgubili i sta oce vise,ocekivati je da ce za sto godina napraviti novog obilica….kandidata ima vise,milosevic,seselj,mladic,karadzic…. i tako u krug zamajavati novije generacije….sto mafiji ide na ruku da se skrene paznja sa njihovih nedjela i unesu novije podjela.
  Dok mafija zivi u luksuzu i krstari crnogorskim morem uzivajuci na racun opljackanog i podijeljenog naroda,gojko perovic kao njihov eksponent svjesno ili ne ide im kao kec na deset na ruku…..doklen,ostavite se proslosti ako nemate cvrste dokaze za ono sto pricate.

 9. Kako cemo znati istinu za nesto sto je bilo ili se desilo prije vise stotina godina, kada mi ne znamo ni sta se danas desava. Mi smo raspameceni i dezorjentisani.
  Svako ima svoju istinu u zavisnosti sta mu odgovara, sta su mu zelje i sta se od njega trazi. Samo je jedna prava, ali izgleda nedostizna.. Nije nam za utjehu sto i drugi narodi imaju slicne probleme.
  Bjekstvo od stvarnosti je opste pisutno, pa masta radi svasta, ukljucujuce i razne interese i namjere.

 10. Bravo Slavko!! Sjajan tekst.

 11. Javio se perfect stranger sa svojim uobičajenim kilometrom teksta koji predstavlja čistu laž kako je Miloš Obilić postojao i kako je ubio Murata. Miloš Obilić nije postojao. Da je postojao, a pogotovo da je postojao kao Lazarev zet, njegovo postojanje bilo bi zabilježeno u nekom ili nekima originalnim istorijskim dokumentima, takođe bi se znalo u kojem je kraju ondašnje Raške živio, gdje mu je bio zamak i još mnogo toga. Ali od toga ni traga ni glasa, jer osoba nije postojala, a Perović je sjajno objasnio što i kako se zbivalo nakon Kosovskog boja. U tom boju Bajazit ne samo da je ubio oca Murata nego je ubio i rođenog brata koji mu je predstavljao konkurenciju. Da bi se sve prikrilo izmišljena je u samom Istambilu legenda, lažna naravno, o Muratovoj pogibiji od strane srpskog junaka, Legenda koja je čista laž skovana da zaštiti i prikrije Bajazitova ubistva.

  Velikosrpstvo je, baš kao i perfect stranger, najobičnija gomila laži koja uvijek bježi od istine, jer je istina smrt velikosrpstva. Na primjer, i Marko Kraljević je kao turski vazal poginuo u onoj bici na Rovinama, ali se to u Srbiji krilo. Olivera, Lazareva kćer, postala je Bajazitva haremska žena i rodila mu tri sina: Mehmeda, Isu i još jednoga čijega se imena ne sjećam. I ovo se krilo.Vuk Branković je postojao, ali nije bio izdajnik iako ga je pjesma napravila izdajnikom, i tako dalje! I ovo se krilo.Odjebi perfecte velikosrbine sa svojim lažima, nosi ih na leđima savijen pod njihovim teretom, savijen sve do zemlje!

 12. Da li iko u Crnoj Gori ima kapacitet I poziciju znanja da činjenično posloži stvari I analitički prezentira javnosti ovako kako to čini Slavko Perović?

  Da li u CG postoji nacionalna strategija?
  Da li postoji osmišljena politika kojom bi se crnogorski nacionalni korpus učio I dovodio da istine I znanja o sebi a crnogorska slavna istorija postavila na mjesto u gavama I znanju žitelja ove zajednice tamo gdje treba da bude?
  Ovaj tekst morao bi se naći na mnogim stranicama ne samo štampe već I kao esencijalni tekst u udžbenicima I knjigama na temu velikosrpske asimilatorske anticrnogorske I anticivilazacijske politike.

  Naravno I na žalost neće se naći,bar za sada.
  Ne dok god postoji manipulisanje javnošću za rad dnevne I kukavičke u suštini anticrnogorske politike koju kreiraju ovi isti već 21 godinu.
  Oni koji bi se trebali nadovezati na na ovo što je Slavko napisao a sa pozicije znanja ali i nauke neće to uraditi ovom prilikom. Neće uraditi iz dva razloga. Jedan je što postoji projektovana strategija nastupa na ovu temu I to od strane dežurnih I po potrebi angažovanih pojediaca koji su u funkciji kreatora I usmjerivača javnog I tobožnjeg procrnogorskog mnijenja. Drugo sve I da hoće ili mogu, neće to uraditi iz sujete koja ih ubi jer ne mogu prihvatiti činjenicu da stoje u debeloj sijenci ogromnog znanja I kapaciteta I talenta I senzibiliteta Slavka Perovića. Uzgred onima koji su se prodali smeta onaj koji je nepotkupljiv.

  Uvijek prisutna velikosrpska politika u CG samo je mijenjala oblike I intezitet. Razlika je jedino u tome koliko joj je ambijent u samoj CG bivao više ili manje povoljan. Povoljan u smislu koliko su oni koji su režimom rukovodili bili manje ili više u suštini anticrnogorci.
  I ako su ondašnji komunisti prije AB revolucije a od rata, bili deklarativno Crnogorci ništa posebno nijesu učinjeli da bi se napravio otpor velikosrpskoj politici. Osim pojedinaca koji su afirmisali crnogorski jezik 70-ih te izdali nekoliko edicija afirmišuću crnogorske pisce a time I kulturu I koji su na žalost ostali samo na tome I pokorno prihvatili kritiku drugova iz vrha, malo je ko što napravio. Ti isti drugovi iz vrha oportunistički su mučali na sve ozbiljne teme kojima bi se branio crnogorski identitet od velikosrpske politike. Dovoljno je pomenuti pitanje crkve te rad Crnogorske akademije nauka I umjetnosti koja je bila produžena ruka CANU samim tim anticrnogorska. U prilog ovome mogle bi se taksativno nabrajati mnogobrojna ne činjenja ove institucije kada je u pitanju afirmacija crnogorske kulture I identiteta.

  Dolaskom Gazimestanske politike otvorila su se širom vrata velikosrpskoj otvorenoj asimilatorskoj politici. Dokazano pogubna po Crnu Goru i ne samo Crnogorce u noj, otvoreno je galopirala u svoj svojoj šovinističko fašistoidnoj pojavi. Ogromno ne poznavanje sopstvene I potrijete istorije I kulture za čiji su nivo zaslužni “drugovi” I isti oni koji su mučali u eri vladavine “drugova”. Naravno da ne bi LSCG do korijena bi se satrlo sve što je planirano velikosrpskom politikom početkom I tokom 90-ih godina.
  Ako se zna ko su bili glavni promoteri te AB politike iz redova Crnogoraca, njeni nosioci sa znanjem brava a osjećajem za Crnu Goru koliko li za Somaliju , onda je jasno da je velikosrpska politika imala divnu bazu da svoju strategiju bez osobitih problema razvija.

  Navodna poromjena politike Gazimestanaca u pravcu nezavisne Crne Gore samo je još više učvrstila put raznim pojavama poput Gojka Perovića. Suštinski se ništa nije promijenilo za slobodno djelovanje velikosrpske polkitike. Država je proglašena a u biti ostalo je isto.

  Laži Gojka Perovića potpuno se uklapaju u more laži I prevara koje većina ove svjetine prihvata svakodnevno u svim sferama života u čijoj je osnovi katastrofalna politika I još gori moral. Na zadovoljstvo postoje oni koji ne prihvataju takvo stanje.
  Još je veće zadovoljstvo kad se dobije prilika da se pročita ovakav tekst!

 13. na mjestu CANU treba da stiju SANU(Srpska Akademija)

 14. Moja familija je iz stare Crne Gore, iz jedne od nahija, u koju su došli moji preci iz Gabele ( Hercegovina) prije, oko, 400 godina. Znamo i ime tog pretka Hercegovca (Srbina) koji seli svoju porodicu u Crnu Goru. Naši su etnički korjeni ili porjeklo su srpski,( treba li da lažem sam sebe?) kao i većine porodica u mom plemenu i nahiji (jesam li šovinista zato što insistiram na istini?). Uostalom, Sveti Vasilije Ostroški, najveći crnogorski svetac, je čisti Srbin iz Popovog polja, sela Mrkonjići, od bratstva Jovanovića, Petrovići ( Herakovići) dolaze ispod planine Njegoš (okolina Zenice)…da ne govorimo o porijeklu Bokelja…

  Što se tiče srpstva i pravoslavlja, mislim da nije tačno da jedno drugo podrazumjevaju ( u tadašnjoj Crnoj Gori). Njegoš pravi više nego jasnu distinkciju između te dvije odrednice onim čuvenim stihovima (mislim da su iz “Šćepana”) kada kaže, parafraziram,- “neka što drugu vjeru (Islam) prihvati-no se ne šća više Srbinom zvati”.

 15. Cini se da se sad , kad je djavo dosao po svoje, pokusava kao centralna prica u Crnoj Gori progurati ona o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori . Odluka o njenom nastanku usvojena je na Kongresu DPS-a a za prevlast nad njom se sad bore Amfilohije i Mihailo.
  Kazem , predstavlja se kao glavna prica u trenu kad se pokusava zakrpiti prazni crnogorski budzet a sef odbraniti od optuznice za zlocin deportacije .
  Tu se ponovo pojavljuje sporedni lik , S.Radoncic , sve kukajuci u njegovim sad novinama,,Vijestima,, kako je na njega dignuta medijska hajka. Cisto papanska zamjena teza. Kome je ovaj lik bitan ili interesantan? Sasvim sigruno meni nije izuzev u dijelu gdje dokazujem da je samo jedan u citavom nizu branitelja lika i djela -Mila Djukanovica.Jedno znam – zbog prijetnji koje mi je uputio, i to ogavnih prijetnji koje njegovu psihu odslikavaju do tancina, on i njegov pisar Marko Vesovic, naci ce se na sudu. Ako treba idemo do Starzbura, kako to Radoncic danas poruci nekima.

 16. To je to Slavko Peroviću !

 17. “Drag mi je Platon (Slavko), ali mi je istina draža!” (“Amicus Plato, sed Amicus veritas est!”) Aristotel
  P.S. ovo važi za Istoriju (crnogorsku etnogenezu), oko režima i borbe za bolju C.G. se slažem sa Slavkom.

 18. Zbog par komentara na ovom blogu imao sam strasnih smicalica od udbaša. Da covjek ne povjeruje, al neka ih. Samo u grupi su jaki. Pojedinačno? Smiješni su i nebitni

 19. Мислим да је оно што сам изнио у претходном коментару у толикој мјери јасно, аргументовано и транспарентно да није потребно додатно појашњење. Ипак ћу понешто додати, имајући у виду да велики број људи код нас, а и оних који читају овај блог, не зна довољно о тим стварима. Дакле, да поновим, не постоји ниједан релевантан историјски извор који показује да је турског султана убио његов син. То су конструкције без реалног основа, углавном злонамјерне, које пласирају претежно острашћени ново-дукљански историчари и квази-историчари. Ниједан озбиљан историчар се не би усудио да заступа ништо слично, и нешто што није поткријепљено чињеницама. То су глупости и којештарије без икакве научне потпоре. Жао ми је што се уважени аутор овог блога прикључио тој пататичној групици занесењака.

  С друге стране, озбиљна историографија је ту ствар одавно ријешила и то више не представља никакву мистерију. Мурата је убио српски витез. То је у историографији чињеница. Може неко да маштари, да помишља да су некада свиње летјеле и кокоши причале – али то су маштарије и нереалне конструкције, док чињенице остају. Contra factum non datur argumentum:

  “Based on Turkish historical records, it is believed that Murad was killed by the Serbian knight Miloš Obilić on June 16, 1389, while Murad walked on the battlefield the day after the fighting had ended. Murad was the only Ottoman sultan who died in battle.

  Bulgarian, Greek and Serbian sources allege that Obilić killed Murat during the battle, when Obilić went into the Ottoman camp and entered the sultan’s tent in an apparent desertion. Once there he stabbed Murad in the neck and heart. Obilić was killed by the Sultan’s bodyguards immediately, or afterward while fleeing on horseback.

  The earliest preserved record, a letter from the Florentine senate to King Tvrtko I of Bosnia dated 20 October 1389, says that Murad was killed during the battle. The killer is not named, but it was one of 12 Serbian noblemen who managed to break through the Ottoman lines…”

  С поштовањем,

 20. Uvijek~

 21. NEGO ŠTO!

 22. И нека ми домаћин блога не замјери што ћу додати још једну ствар: уколико неком читаоцу жедном знања и даље нешто није јасно у вези ових ствари (тј. око тога да ли је Мурата убио Милош), нека се не обраћа мојој маленкости, већ неком од сљедећих историографа:

  – Van Antwerp Fine, John. (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest
  – Sedlar, Jean W.. East Central Europe in the Middle Ages
  – Cox, John K.. The History of Serbia
  – Cowley, Robert; Geoffrey Parker. The Reader’s Companion to Military History
  – Emmert, Thomas A. (1991). “The Battle of Kosovo: Early Reports of Victory and Defeat
  – Duijzings, G., Religion and the Politics of Identity in Kosovo
  – Hans-Henning Kortüm, Transcultural Wars from the Middle Ages to the 21st Century, Akademie Verlag
  – Hunyadi and Laszlovszky, Zsolt and József (2001). The Crusades and the military orders: expanding the frontiers of medieval Latin Christianity
  – Georges Castellan, Histoire des Balkans
  – Malcolm, Noel (1998). Kosovo: A Short History
  – Elsie, Robert (2003). “1515. John Musachi: Brief Chronicle on the Descendants of our Musachi Dynasty”. Documents 16th to 18th centuries. Texts and Documents of Albanian History
  – Wayne S. Vucinich & Thomas A. Emmert, Kosovo: Legacy of a Medieval Battle
  – Imber, Colin. The Ottoman Empire: The Structure of Power
  … итд итд…

  С поштовањем,

 23. Silom prilika moram da prekršim svoju riječ koju sam dao prilikom napuštanja pisanja na ovom blogu, zbog ponašanja MODERATORA (pise se velikim slovima!) koji briše moje komentare, ali pomolih se Bogu i nadam se da će ovaj komentar ostati.

  Господине Perfect Stranger,

  Жао ми је што морам да приметим да сте више хистерично него чињенично оспорили овај велики Славков час историје, тј текст о коме расправљамо. Казали сте више ствари, пуни емоција, срџбе или још чега већ, тако да нисам остао у убеђењу да сте желели доказати истину, већ тражили задовољштину.
  Прво, скренули сте тему у погрешном смеру уверавајући нас да је овај текст омаловажавање читавог једног народа, “негативно осјећање, одбојност, горак укус у устима”, како рекосте, и сврстасте Славка Перовића у промотера ново-дукљанских “историчара”, без обзира што не прочитасте цитат из једног Славковог текста који протестно говори ћутању о истини на дан независности Црне Горе: “Đe su bili crnogorski dukljani i oni drugi akademici, đe su bili profesori univerziteta, studenti, radnici, đe je bilo sveukupno crnogorsko roblje, a đe su im bili pisci, slikari, muzičari,đe su se zabile „nevladine“ organizacije, đe je bila „Matica crnogorska“, a đe je bio crnogorski P.E.N. centar, Crnogorska pravoslavna crkva…”).

  Дакле, прве две неистине.

  Следећа Ваша грешка је у митоманској опсесији и ставу да је српска историја непогрешиво исправна и трајна као Свето писмо, не дозвољавајући апологетски приступ и преиспитивање исте. Изричете чудан суд о квази-научности оног што је Славко представио, мада је поменуо изворе на бази којих је написао текст: „Pećki ljetopis“ “Verković-Ostojićev ljetopis” итд. Да Славко Перовић не омаловажава српски народ показује и његов вредносни суд који каже да су “Narodni srpski pjevači su boj opjevali genijalno”, што заиста и јесте тако и мислим да те песме представљају изванредан одраз епике у српској књижевности.

  Написасте да непостојањем Обилића “омаловажава се и сам Његош” мада сте пажљиво прочитали и сигуран сам разумели ово што је Славко рекао:

  “Njegoš je do neba uzdigao nepostojećeg Miloša Obilića, to je jedna od najvećih oda napisanih Srpstvu. Ali, Srpstvo u Crnoj Gori nikad nije bilo nacionalni osjećaj, ono je bilo jednačica za pravoslavlje, jer, podsjećam, majka Crnogorske pravoslavne crkve, autokefalne naravno, Srpska je pravoslavna crkva koja je došla na dukljanske prostore zajedno sa Nemanjinom okupacijom i razaranjem Duklje, prve crnogorske i to sjajne države…

  Даље, покушавате да провучете тезу да НЕКО жели заувек избрисати митски део српског културног наслеђа у смислу укупне културне баштине…Није тачно. Нико то не жели. Сви стари народи имају своје митове и легенде, али су они смештени у онај фолклорни део приказа неке традиције. Митологија код савремених народа не дотиче реалне животне сфере, и сви цивилизовани народи се воде принципом реалности.

  О истини која је написана у овом тексту говоре и други извори. Нисам имао времена да претражим на другим језицима, али цитираћу реченицу са једног блога: “Većina respektibilnih istoričara širom sveta smatra da je zapravo Bajazit ubio oca Murata, a da je mit o Obiliću stvoren kao neka vrsta paravana da se sakrije tako brutalno oceubistvo sa turske strane.”
  http://extreme.forumh.net/t321-topic.

  На једном сајту Националног строја (фашистичке српске организације), нађох коментар да турски извори уопште не говоре како је убијен Мурат, па чак не говоре ни ко је био победник битке. Све води на то да је истина управо ова која говори о оцеубиству.

  Сад да видимо шта ви тумачите као “научно” чиме оповргавате “квазинаучно” у овом тексту:

  Први Ваш извор је Wikipedia, тобож на енглеском, али се тачно види по контексту да је то заправо тврда српска верзија, написана првобитно на ћирилици а затим преведена на енглески језик и тако постављена. На Ваш “научни” извор се нико озбиљан неће осврнути, водећи рачуна о природи Wikipedije, слободне енциклопедије.

  Други Ваш “научни” извор је поетски, епски, тј.литерални, ни мање ни више него Његошев “Горски вијенац”. Овим путем подмећете Његоша, иако је Славко написао горе Његошеву улогу у погрешној интерпретацији овог догађаја.

  Трећи Ваш извор је запис ФИЛОЛОГА и преводиоца Салиха Траке…Дакле, не историчара већ само преводиоца, који је превео Идриса Битилисија, ВЕРОУЧИТЕЉА (!), и то Курда а не Турчина, и то не савременика косовске битке већ рођеног иза 1450 године, дакле више од 60 година након битке!

  И ово називате научно?

  Овакви и слични текстови не да чине добро, већ су нужни за катарзу српског народа који још лута у давним водама митова, неистина и које су укоричене у књиге као зла коб, и употребљиве за мрачне и страшне пројекте као што су великосрпски и који односе хиљаде и хиљаде живота. Овакви текстови су глогов колац у срце српског повампиреног фашизма, и пут ка оздрављењу и исцељењу.

  Да сам ја неко ко значајно одлучује у академском простору Србије, за овакве текстове и заслуге за откривање истине, именовао бих Славка Перовића за почасног члана САНУ.

  🙂

 24. Kosovski će mit u Crnoj Gori početi da se respektuje, ali ne nikako da se slavi, tek nakon pojave „Gorskog vijenca“ ++++ a zasto ga onda spominju ranije vladike Petar Cetinjski, Vladike Vasilije i Sava ….i tvrditi da je mit u narodu poceo da se gradi tek od izlaska gorskog vijenca 1846 to je malo problematicno. Pogledajte njegosevo kolo u gorskom vijencu pjeva o kosovu , dakle kolo-naroda koje njegos daje u g.vijencu koji se odnosi na vrijeme vladike danila ,vremenski period 17 ,18 v,,pa necete valjda reci da to njegos ne uzima iz narodnog predanja ,kao sto uzima stih i melodiku narodnog jezika i narodne mudrosti, … slozicete se predanje u narodu je postojalo i prije njegosa

  … otkud marko kraljevic , zidanje skadra ,kralj vukasin u narodnom predanju u guslarskim pjevanjima katunske nahije ,brda ,

  Kao genije koji je sanjao o oslobođenju svih pokorenih bratskih naroda ma koje vjere bili, pravoslavne ili katoličke, a među njima su bili i porobljeni Srbi ….. a ja cu dodati i dobar dio pokorenog sopstvenog naroda Crnogoraca .

  zasto su se vodili ratovi za Hercegovinu a da crnogorci nisu mislili da je to jedan narod, kako to da je Nikola oslobodio balakanskim ratovima Metohiju Pec i Peceku patrijarsiju a da nije mislio da to nije sastavni dio njegove drzave i njegovog naroda

  zasto bi objavljivao rat kralj Nikola Austrougarskoj a da nije mislio da je rat Srpskom narodu rat i njegovom da je rat Srpskoj vladi rat i njegovoj

 25. i o istrazi poturica –
  pogledajte u svim granicnim podrucjima katunske rijecke crmnicke i ljesanske nahije imate muslimanskog zivlja a jedino u staroj crnoj gori nemate ,prosto je nemoguce da se nisu zadrzali ; u trebinju , bileci, niksicu , podgorici, bilo ih je u spuzu , u krajini na skadarskom jezeru u neposrednoj blizini crmnice
  skroz mi je logicna prica gorskog vijenca da je muslimana bilo u rijeci , u donjoj crmnici da ih je bilo i u ceklicima da je stanovnistvo pocelo da prelazi na islam , da li je bilo istrage to je vrlo moguce ,moguce i protjerivanja , ponovnog vracanja u staru vjeru jer u sustini tad se nije znalo , zasigurno da je bilo i od istih bratstava sa razlicitom vjerom bilo je zasigurno prelomno vrijeme ,moguce da je to bila veoma mala grupa u ionako malobrojnom stanovnistvu stare crne gore ..negdje sam i citao neki zapis samog Vladike Danila o istrazi

  mnogo kasnije je bilo protjerivanja i iz kolasina ,pa sa podrucja donjih vasojevica

 26. a ona Njegoseva o Nemanjama…?

 27. koliko je meni poznato Nemanjici su osvojili Zetu , ta Njegoseva o Nemanjama ne stoji :))
  Uhvatiti se za jednu recenicu a sve ostalo pokusati zaboraviti to je vec …

 28. OVAJ VIDEO CLIP POSVECUJEM ,

  SLAVKU PEROVICU

  zivac:

 29. Sjajan cas istorije!
  Da je srece ovo bi trebalo u udzbenike istorije staviti. I u Crnoj Gori i Srbiji.

 30. Ja nešto nijesam impresioniran Njegošem . Mislim da su Njegoš i Nikola I uništitelji Crne Gore , ovaj drugi naročito . Ajde neka bude da je Njegoš bio obuzet poetskim romantizmom pa je ne razmišljajući posljedično u nacionalnu svijest Crnogoraca unio brojna iščašenja zasnovana na istorijskim lažima . Ali Nikola I je te laži svjesno širio i njima punio glave Crnogoraca , sve se nadajući da će takvom rabotom obezbjediti da mu se prkno jednoga dana zavali u srpski prijesto . Za crnogorsku istoriju , obadvojica su pogubna ko i Milo Đukanović danas . Po mom sudu ali dobro , svako ima svoje sudove .

 31. By: perfect stranger on June 21, 2011
  Ово није први пут да Славко Перовић износи историјски неутемељену чињеницу о непостојању Милоша Обилића и о Муратовој погибији од стране синове руке. Поновићу једну моју интервенцију тим поводом.

  Која је сврха упорног инсистирања ново-дукљанских “историчара” да је Милош Обилић измишљена личност? Шта је сврха тога, осим да се код претежног дијела српске популације произведе негативно осјећање, одбојност, горак укус у устима, итд., док се на другој страни вјероватно рачуна на политичку употребљивост такве квази-научне тврдње код оних који према Србима имају негативна осјећања.

  ——————————————————————
  Ali vidite Perfektni Stranče , nije na drugima da dokazuju srpske mitove nego je to obaveza srpske istorije koja u toj priči nije makla dalje od mita . Za Murata u turskim izvorima piše da je poginuo jer nije bio dobro pokriven pratnjom pa su sami izmislili mit o nevjernom kaurinu koji dolazi da se pokloni a onda vadi nož iz njedara i njime kolje Murata . Niđe u istorijskim izvorima nema potvrde da je Obilić ikad postojao , a ni da je neki srbin uopšte ubio Murata . Nesporno je jedino da su srbi izgubili , da je Murat poginuo na Kosovu i da je Murat ubio brata Jakuba da se ne bi tukli oko prijestola . Obilić je očito samo mit . Ali nije mit:
  1. Da su se na strani Murata u Kosovskoj bitci borili brojni srpski plemići
  2. Da se na strani LAzara borio hrvatski vojvoda Vlatko Vuković sa preko 200 konjanika u oklopu sa pratnjom što je današnji ekvivalent za 150 tenkova .
  3. Da su sinovi “nebeskog” “cara” Lazara postali najfanatičniji Bajazitovi vazali i borci u njegovim pohodima , ko da im nikad nije naredio odsijecanje glave ocu .
  4. Da su Lazarevići rođenu sestru Oliveru dali Bajazitu za harem i seksualnu eksploataciju ne bi li od njega dobili što više privilegija .
  Mit je lijepa stvar , ali nema veze sa stvrarnošću . Srbi su danas tu đe jesu a ići će još dublje jer odbijaju stvarnost zbog mita.
  Takođe , Vaša teza o dukljanskim istoričarima ne može da stoji kada je
  Slavkov tekst u pitanju . Slavko se jednako razračunavao i sa svakim dukljanskim mitom kao i sa ovim kosovskim

 32. Izvinjavam se jer sam greškom napisao “… su Srbi izgubili , da je Murat poginuo na Kosovu i da je Murat ubio brata Jakuba…”.
  Jakuba je ko što je poznato ubio Bajazit.

 33. Ljudi moji, pa ovo je fenomenalno! Svuda na svijetu istina je ta kojoj su ljudi zahvalni, istina je ta koja okrepljuje, koja nas odvaja od laži, koja nam ukazuje na put kojim treba ići. Svuda je tako, ali kod Crnogoraca i crnogorskih Srba nije, oni istinu mrze listom, a laž im je njihov vodič i njihov prijatelj.

  Pogledajte perfecta, ali i mnoge druge. Umjesto da se lupe dlanom po čelu i kažu: jeste, istina je ovo što Slavko piše, da ze zapitaju: ko me zjaeba sa ovom laži da je Miloš postojao, ne nikako, naprotiv, nastavlja perfekt putem velikosrpskih laži.

  Uzalud Perfect podlo navodi desetak istoričara stranih, ali ne citira ni jednog jedinog, a i da ga citira jedna stvar bi mu morala biti jasna da su te knjige pisane na osnovu srpskih knjiga o Kosovskome boju, a po većini tih VELIKOSRPSKIH knjiga Miloš je postojao, ali on je u te knjige ušao iz narodne poezije, što se prešućuje redovno, ali ne kao pjesnička metafora nastala da bi se lažnim pobjedničkim bojama naslikao jedan kobni vojnički srpski poraz, nego kao navodna istina i pored toga što nema ni jednog jedinog sprskog dokumenta koji potvrđuje da je vojvoda Miloš postojao, a pogotovo nema dokumenta koji potvrđuje da je bio Lazarev zet! Kako će dokumenata biti kad Miloša nije istorijski bilo, perfecta navodno ne zanima. Ali zanima, jer perfect je plaćeni velikosrbin., to je njemu posao! Na isti su način su u ogromnoj velikosrpskoj literaturi Crnogorci posrbljeni, postali su Srbi! Sve što se ovdje raskrinkava prema Crnogorcima, velikosrpska politika radila je prema Makedoncima, Hrvatima, Bošnjacima i Bugarima, ali, svuda je doživjela nokaut!

  Neće perfect da prihvati istinu da je obrada Muratove smrti nastala po naređenju samog Bajazita koji je morao da sakrije ubistvo oca Murata i rođenog brata. E zbog obožavanja laži kao lažnog njihovog Boga, Crnogorci i Srbi su danas tu gdje jesu, u septičkoj kataklizmi!

 34. Tajni svijet je stvarni svijet, a ono sto mi dozivljavamo kao stvarnost je lazno i opsena. Samo sto su rijetki toga svjesni.
  Mozda nam krene na bolje kad se naucimo pravilno razmisljati i poimati stvarnost. Svako mora da radi na sebi, ne ocekujte ni od jedne vlasti da vas prosvijetli, a od ove pogotovo.
  Samo vladanje se zasniva na uskracenim informacijama i istinitim saznanjima. Manjak saznanja , znanja i istinitih informacija , koje bi nam pruzili, onima koji vladaju daje veci manipulativni prostor. Nama ostaje da se krckamo u getu koji su nam drugi osmislili i namijenili, a mi bez razmisljanja prihvatili kao nuznost i stvarnost.

 35. Jasene, istina je takva kao što si je opisao! Crna Gora ju septičkoj kataklizmi (genijalno), a da je narod njen normalan, i da je vlast isto takva, i da su lažni intelektualci pravi, a nijesu, postoji jedna biblioteka koja bi kao vazduh trebala Crnoj Gori! Ta biblioteka bi se zvala ” Falsifikati srpske istoriogtrafije o Crnoj Gori”. U njoj bi bili raskrinkani svi falsifikati i to jedan po jedan, a njih je tamo čitavi okean. Lažna istorija i njeno falsifikovanje bilo je jedan od najznačajnijih instrumenata tajne, agresivne, podle, velikosrpske poltike!

 36. I još nešto želim dodati, nešto što razotkriva sušttnu velikosrpske poltike prema i u Crnoj Gori. Sjetimo se samo laži Srpske pravolsavne crkve, njenih stravičnih laži kako je uklanjanjem kapele sa Lovćena uklonjena ORIGINALNA Njegoševa kapela, što je čista laž! Originalna kapela bila je prilikom bitke na Lovćenu 1915.-te pogođena jednim austrujskim đuletom, oštećena, ali se mogla obnoviti( postoji fotografija oštećene kapele!) Ali, kralj Aleksandar je odlučio da tu ORIGINALNU Njegoševu kapelu sruši, a sagradi svoju novu, što je i uradio. Ali, prije toga je zamoljen isti Ivan Meštrović da napravi projekat Njegoševog mauzoleja, što je Meštrović i uradio! Mauzolej je bio predivan, ali nije sagrađen, jer je Aleksandar, isti koji ga je naručio, rekao da je preskup. Tako je došlo do izgradnje samo slikovne kopije, ali ne i u dimenzijama, originalne i sručene Njegoševe kapele koju je Njegoš sagradio i posvetio Svetom petru Cetinjskom, a ovu drugu će, O NESOJSKE DRSKOSTI, IDIOTIZMA,kralj Aleksandar posvetiti sinu Petru i Đurđevu danu kao slavi Karađorđevića!

  Dakle, ta kapela nije podignuta zbog Njegoša, on je tu samo pokriće za poruku koju je nosila Aleksandrova kapela, a koja glasi: Ja, Aleksandar, zajedno sa mojim ocem kraljem Petrom i Nikolom Pašićem UNIŠTIO SAM IZDAJOM CRNOGORSKU DRŽAVU, IZDAO SAM NJENU VOJSKU KOJA JE MOJIM TRUPAMA I MENI LIČNO PRUŽILA ODSTUPNICU, UNIŠTIO SAM DINASTIJU PETROVIĆ-NJEGOŠ, UNIŠTIO SAM AUTOKEFALNU CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU, ZABRANIO SAM DA SE CRNOGORCI ISKAZUJU KAO CRNOGORCI, JER ONI SU SRBI, CRNA GORA JE POD SRPSKOM OKUPACIJOM, NEGIRAM SVETOG PETRA CETINJSKOG KAO SVECA, ON NIJE SVETAC, ZABRANIO SAM POVRATAK KRALJA NIKOLE PETROVIĆA I NJEGOVOJ PORODICI U CRNU GORU, UNIŠTIO SAM CRNOGORSKU KRALJEVSKU KRUNU, ZABRANJUJEM CRNOGORSKE ZASTAVE, ZABRANJUJEM CRNOGORSKU NARODNU NOŠNJU, ZABRANJUJEM UČENJE ISTINITE CRNOGORSKE ISTORIJE, JER JE NJIHOVA ISTORIJA ISTORIJA SRPSKOG NARODA, OSIM NEMANJIĆA KOJI SU BILI OKUPATORI DUKLJE, ZABRANJUEM IZUČAVANJE VOJISLAVLJEVIĆA, BALŠIČA, CRNOJEVIĆA I PETROVIĆA, OSIM OKTOIHA I NJEGOŠA, JER JE ON SRBIN, i tako dalje, i tako dalje.

  Iza svih ovih velikosrpkih laži stoji Amfiolohije i komletno sveštenstvo SPC, i Gojko Perović.

  Jebe se njima i za istinu i za Boga, njima je stalo samo do pozicije lažni srpskih patriota. Kažem lažnih jer su takvi “patrioti” gurnuli i Sbiju i Crnu Goru u dvdesetogodišnju propast!

  NEKA SE STIDE, NO OBRAZA NEMAJU, PA IM SVE PROKLETO BILO!

 37. Slažem se Radoje – SJAJNO! Sve je to živa istina! Koliko je samo novca, vremena i ljudi potrošeno na održavanju raznih laži! Velikosrpska u Crnoj Gori je jedna od njih, ne samo u Crnoj Gori, ali u Crnoj Gori – najuspjelija, to je sigurno! Ne vjerujem da iđe na Zemljinom šaru postoji narod čiji značajan dio ima podvojen nacionalni identitet – oni ,većinom nijesu ‘isključivo Srbi’ – nego srpskog imena, a crnogorskog prezimena, ili obratno(?!) . I pitam vas ja, kakav je to križanac? Potire li on srpstvo ili crnogorstvo, ili i jedno i drugo u sebi sublimira? Ma, kako da ne! Ovaj križanački mutant proizvod je isključivo usmjerene i pažljivo dirigovane propagande, na svim aspektima života, nekad otvoreno političkom, a najviše i najdublje na duhovnom, jezičkom i kulturološkom nivou. A zašto mnogi Crnogorac desetljećima nije bio u stanju da za sebe kaže da je Crnogorac, a bez srpstva? Zato što mu je, prvenstveno, memorija ka u ribice u akvarijumu, koja misli da je u okeanu, jer se ne sjeća što je bilo prije sekund (tako su i Crnogorci u sekundi zaboravili svoje pretke!), zato što je sličnost u jeziku i vjeri bila fundamentalna prednost za uspješnost velikosrpskog projekta, i zato što su i svjetovna i crkvena srpska vlast – decenijama, ali i stoljećima ulagale enormni novac i ljude u asimilatorski proces koji je doveo do pojave gorepomenutih križanaca, a čiji je glavni cilj bio – ne maleni crnogorski narod i njegova siromašna zemlja – nego prisvajanje njegove slavne istorije, slavnih vladara, slavnih vladika – kako bi svoje petstogodišnje robovanje Turcima pretvorili u ‘svoju’ borbu za slobodu’, a na mjesto svojih izmišljenih junaka – ‘postavljali’ stvarne crnogorske crnogorske junake – kao svoje! I sve je ovo već odavno jasno, ali se ne odustaje! Evo sad imamo i umivenu verziju Amfilohija, u liku Gojka Perovića, ‘da nam objasni ko smo i kakvo je naše viševjekovno duhovno nasljeđe’ – samo prenebregava činjenicu da to govori s pozicije jedne agresivne, i u krajnjem, okupatorske SPC crkve u CG – došle s Nemanjićima. Ali, čak i da kažemo ‘pa to je s Nemanjićima bilo zaista davno’, – sjetimo se onda ne tako davnog dekreta Aleksandrovog kojim je 1920. ukinuta Crnogoska autokefalna crkva, a na njeno mjesto opet posađena SPC! Čije su mjesto, a kroz Aleksandra, ponovo okupirali prethodnici Gojka Perovića? Viševjekovni tron nezavisnih crnogorskih crkvenih poglavara! Koji su branili pravoslavlje u Crnoj Gori porođeno iz Pećke patrijaršije, ali njihovo, samostalno, izdvojeno, koje je funkcionisalo po sopstvenom ustrojstvu, potpuno drugačijem od onog SPC! I šta su dočekali? Da ta ih ta ista SPC ukida i negira im viševjekovnu apsolutnu samosvojnost! Samo bih još volio da nam Gojko perović objasni, što je to Aleksandar dekretom ukidao, ako je Crnogorska crkva bila integralni dio SPC? Sve je naravno, jasno, a mi treba da vidimo koji su trenutno ciljevi ovakvog jednog Gojkovog javljanja…očito uvertira za ono o čemu je Slavko govorio i što je navijestio: objedinjavanje pravoslavnih pod jednu kapu, a pod Amfilohijem, kojem je promakla titula srpskog patrijarha (spajanje crkava je DPS otvoreno i predložio! – što je ka i kad je Tito predložio Stepincu da napravi autokefalnu hrvatsku katoličku crkvu – ma čudo su te komunjare, ne prezaju ni od čega!)! I sad ‘umiveni Gojko’ oće da nas meko i blago pouči (ne više agresivno ka Risto Sotona!), da ‘nije važno ko su bili junaci, jesu li postojali ili ne, jer svi su nam oni dragi i u srcu jednako, svima u Crnoj Gori….’ A ja bih mu rekao sljedeće: mene Gojko tvoj ‘Kosovski zavjet’, obavezuje taman ka obećanje koje bih, da poludim, dao Milu! Šprdnja više ljudi, stvarno!!!

 38. Ako je dnevni list Vijesti objavio ovja tekst svesteniku Perovicu i ako je one iznio mnogo neistinitih tvrdnji kako kaze Slavko ,onda je isti taj list duzan da i prenese ovaj Slavkov tekst koji bi trebao da procita svaki Crnogorac .VIJESTI da vas vidimo dali mislite ovo da objavite.

 39. Ja mislim da nam trebaju najmanje dvije biblioteke : “Srpski falsifikati o Crnoj Gori” i “Crnogorski falsifikati o Crnoj Gori” . Jednako se oštro treba obračunavati sa oba ta pokvarenjaštva jer oba dolaze iz iste – DPS septičke jame . Pogledajte rukopis dukljanskih mediokriteta i rečite da li se on u ičemu razlikuje od ovoga koji se spremi u srpskom kazanu u jedinstvenoj DPS kuhinji . Ko su ti dukljanski mediokriteti ? Ranko Krivokapić i njemu slični što zamalo ne pogiboše u SMB uniformi 91 , a danas se hvališu kako su na Cetinje pjevali ” oprosti nam Dubrovniče ” . Bože ima li te , da otvoriš zemlju pod smećem lažljivim dukljanskim , smećem što nam je od prvoga dana višepartizma zabijalo noz u stomak a danas lažinja kako se od prvog minuta borilo za nezavisnu Crnu Goru .

 40. Milo da se odvoji od srpstva? Nikada. Odvoijo se od Srbije da sacuva guzicu i zaradi na kriminalu,cemu je i dan danas dosljedan.A,sada vise no ikada mu je potrebna srpska vojska da ga odbrani od slucaja deportacije.Tobos bosnjaci zagovaraju podjelu Crne Gore na regije,tobos crnogorska crkva treba da se ujedini,tobos snp trazi izbore u Podgorici itd. itd. Covjek i dalje igra na kartu zavadi pa vladaj.Da li je postojao taj Obilic ili ne mene licno interesuje koliko li Ahil i je li isti bio pogodjen u petu ili ne.Ako iko treba da se poziva na mit i istoriju to su Grci. Ali,Grci su emotivno zreli,te pravdu uzimaju u svoje ruke.Palica i bubulj ,za sad!

 41. hehehe,dobro sam ja reka nema Crne Gore dok neka majka ne izveze krstas barjak….ponovo istorija…ponovo kosovski mit….ponovo lazni car scepan….ponovovo…ponovovo…..Slavko je sa svog stanovista ispricao svoju pricu…i na osnovu dostupnih svjedocanstava,i to iz irhiva Cetinjskih….ulazimo u gluposti….ovdje niko ne prica o o Stambolskoj arhivi….Pariskoj,Londoskoj,Atinskoj….valjda je taj dogadjaj bio zabiljezen u Evropi….kakve veze ima da li je Obilic izmisljen lik ili nije…..ako je Murata ubio srpski vitez onda ga je ubio…a ako nije onda ko je….sin Baljazit,zbog prestola,ubija i svog brata Jakuba,i gle cuda ovo niko ne spori…..udaje se Olivera za Bajazita,pa sta,kakve to veze ima sa bitkom….ovdje je drugi problem,hoce se dokazati da je sva tzv srpska istorija uperena protiv crne gore i sve je lazno sto se odnosi na crnu goru….jer ako nije istorija o kosovskoj bici istinita,onda nije ni srpska istorija o crnoj gori istinita…..vjerujte mi ,nista mi vise nije jasno….dje god zagrebem vidim crnogrsko srpsku povezanost po svim pitanjima…ali da se razumijemo ja ne mislim samo o srbiji,naprotiv,ja razmisljam o pravslavnom dinarskom narodu…koji je itekako bio povezan i usmjeren jedan na drugoga….evo vam jedan fakat…koliko crnogoraca zna koje Bajo Pivljanin,pustite milosa obilica aman zaman….ajte da vidimo sto znate o tom crnogorskom junaku!

 42. Moj Radoje, zlatile ti se, a najviše ona koja tvrdi da Crnogorci i crnogorski Srbi gaze istinu, da im je to u krvi i da oni to GAŽENJE ISTINE ne osjećaju kao prokletstvo kojem su izloženi, nego LAŽ shvataju kao vrh “pameti”, eh gadova majko mila! Zaslužili su oni još goru sudbinu nego ovu prostitutsku u kojoj se nalaze, bljak! Njih istina izaziva ne da je podrže, nego da je u stampedu GAZE, to je jedina istina o njima.

  Sjetimo se samo veličanstvenog mauzoleja na Lovćenu i sjetimo se cunamija velikosrpskog koji je povodom podizanja mauzoleja krenuo na Crnu Goru iz Beograda. Radoje, rekao si istinu da je zbog izgradnje mauzoleja uklonjena NE NIKAKO NJEGOŠEVA ORIGINALNA, nego ALEKSANDROVA KOPIJA NJEGOŠEVE KAPELE I DA JE ORIGINALNU UNIŠTIO KRALJ ALEKSANDAR!

  Velikosrbi se na OVU istinu nijesu obazirali, LAGALI SU: “VI RUŠITE NJEGOŠEVU KAPELU! A suština je bila u tome što se sa crnogorskog Ararata Lovćena sklanjala zauvijek okupatrorska velikosrpska reklamna poruka Aleksandrova izražena kroz njegovu kapelu: Ja izdah i uništih Crnogorcima državu, ubih im vojsku, dovedoh je do kapitulacije posredstvom mog vjernog špijuna Petra Pešića i izdajnika serdara Janka Vukotića, i mnogih drugih mojih špijuna, ubih im slavnu autokefalnu crkvu, detronizirah im dinastiju Petrović-Njegoš, zbrisah im Svetoga Petra cetinjskoga, moja je vojska okupirala i u ropstvu drži Crnu Goru i tako će to trajati zauvijek,. a moja Velika Srbija izađe na more! Navedeno je pravi razlog rušilačkog cunamija, a da bi bio uspješan lagalo se kako je Meštorović ustaša (čovjek kojeg je šezdestih u sred Beograda i uz sve počasti primio lično Tito!), a time se krio još jedan razlog njihovog bijesa, a to je istina da je Meštrović bio katolik i njima su se kože gulile od pomisli da jedan katolik čini posvećenje Njegošu i Crnoj Gori, a pri tome se miče Aleksandrova kapela!

  Istim CUNAMATORIMA nikad nije izašlo preko ustiju da je Meštrović vajao i izvajao kosovske junake i kosovku djevojku, da je projektovao njima u čast i knezu Lazaru veličanstveni hram, da je vajao beogradskog “Pobjednika” simbola grada, da im je podigao veličansveni spomenik neznanom junaku na Avali, da im je izvajao spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, da im je vajao kralaj Aleksandra, da je vajao Nikolu Pašiča, da je jedan ogromni njegov Aleksandar na konju bio podignut na sred Cetinja odmah poslije srpske okupacije Crne Gore i na istom mjestu đe je danas spomenik Ivanu Crnojeviću (srušen je taj Aleksandar 1943-e od strane zeleneša) dok su hajkali NE PODIŽITE MAUZOLEJ, a kad je podignut SRUŠITE GA, nijesu hajkali SRUŠITE MEŠTROVIĆA I NJEGOVE SPOMENIKE U BEOGRADU, jer bi to bio ZLOČIN, ali rušiti na Lovćenu i krasti bezočno sve što je crnogorsko I LAŽNO GA PRIKAZIVATI SRPSKIM, to je za njih, i za Amfilohioja i Gojka Perovića PODVIG, ALI LAŽNI, DAKAKO! OSTAJE ISTINA DA JE TO NESOJSTVO I FUKARLUK KOJEM KRAJA NEMA!

 43. Svaka Cast Slavko za tekst!

  Zivio!!

 44. Stric Gojka Perovića je stari radikal iz HN. To krilo perovića iz Cuca je i u drugom sv. ratu bilo pro-četničko.

 45. Sve sto je ovdje napisano je netacno.Murata je ubio vitez koji je lezao ranjen na polju dok su ovi jurili za bjezanijom.Sada se otkrivaju stvari da posto Srbija nije imala nikad viteze a tada je Lazaru pomagao kralj Tvrtko i poslao mu svoje ratnike da je jedan od njih to uradio i prezivao se Kobilic, to je zapis turskih istoricara koji su zivjeli u to vrijeme, sada su u arhivi Turske,Pricate nam da su Crnogorci kosovski zbjeg, ko je vladao gospodo tada u Crnoj Gori osim Balsica.Bili smo tu ali vama to smeta.Crnogorci nijesu ratovali na Kosovo, vjerovatno nijesmo isti narod pa nije bilo potrebe da idemo.
  Gospodinu perfect strangeru da kazem da Obilic nije postojao, ni Pavle Orlovic, niti je junak Marko Kraljevic, zna se da je bio turski vazal.Sto se Njegosa tice pola je izlaga u Gorskom vijencu……zna Dusana rodit srpka, majka Dusanova je bila Bugarka.Pricate o Dusanu i njegovom carstvu, niko ga nije ni prizna tada.Procitajte malo strane arhive a ne lazave srpske trag vam se lazavi nacionalni zameo.Volimo vise Hrvate i Albance od vas, normalno.Oni nas priznaju a vi nasa braca raspala ne, i sve se zalite da vas terorisemo a vi ste najvece zlo na ove prostore. Izdali ste nas i upropastili, prisvojili istoriju, oteli drzavu i crkvu.Vama je sv. Sava dao crkvu koja nije ni bila priznata.Pitate nas okle su Nemanjici.Pobjegli su iz vas i dosli kod nas i to se zlo rodi odje i podje u Rasku osvoji presto i dodje i popali sve ovamo.Bas nas volite.1918 ste nas pokorili, oteli hranu, mucili Crnogorce, silovali zene, palili kuce.Volite nas.Vi sto se tice istorije znate samo po koju srpsku pjesmicu i to su vam argumenti.Imata svece.Svaka cast sv. Savi, napisao je sto mu je tata ovdje uradio.Imata svece…..oni ubi oca oni se ozeni djevojcicom od 12 godina itd.Batalite vise, imao bih pet dana da vam pisem ne gledali bijela dana ka sto ga gledate sve manje i manje……..

 46. Naprijed Slavko

 47. Nego ima još! Što razni ‘Perfect Strangeri’ i drugi velikosrbi (koji su se vidim, ponovo aktivirali na ovim stranicama, mada su već na izdahu…), ne kažu i sljedeće činjenice:

  Jedini car srpski, Car Dušan Nemanjić bio je zbog proglašenja carem i osnivanja patrijaršije, a bez dozvole Vaseljenske patrijaršije, anatemisan od strane Vaseljenskog patrijarha Kalista, i on i njegov patrijarh i arhijereji, a do smrti vaseljenskog patrijarha Kalista, koji je jedini mogao povući svoju anatemu(prokletstvo) anatema nije skinuta, što znači da anatema još uvijek stoji!

  ….“Kada je reč o zvaničnoj reakciji Vizantije na Dušanovo carsko krunisanje i proglašenje patrijaršije, mogu se navesti dve važne karakteristike: usledila je nekoliko godina kasnije, a njen pokretač bio je vaseljenski patrijarh Kalist. Zanimljivo je da o tom važnom koraku Romeja govori domaći izvor, jedan od nastavljača Danila II, u kratkom žitiju srpskog patrijarha Save (1354-1375). Tu se opisuje kako je posle osvajanja grčkih zemalja Stefan Dušan „ostavio praroditeljsku vlast kraljevstva, poželeo je carski san i venčao se na carstvo…, štaviše, ostavio je od praroditelja i Svetog Save predanu arhiepiskopiju od carigradskog patrijarha dobijenu, pa je na silu sebi postavio patrijarha Joanikija, uz čiji savet je prognao carigradske mitropolite iz osvojenih gradova”. Zbog toga je patrijarh Kalist poslao izaslanike koji su iz crkve odlučili (izbacili) srpskog cara, patrijarha i arhijereje – anatema je izrečena caru Stefanu Dušanu, patrijarhu Joanikiju i srpskim arhijerejima. “(Feljton “Anatema srpskom caru”, Večernje novosti od 31.avgusta 2005.g.Autori:Sima Ćirković i Božidar Ferjančić)

  Treba reći da car Dušan nikada nije kanonizovan od strane SPC, odnosno proglašen za sveca, što je veoma neobično, jer je jedini među Nemanjićima – koji to nije. Svi ostali Nemanjići jesu, što je jedinstven slučaj u istoriji pravoslavnih crkava. Da li je anatema koja još traje uzdržala SPC od predlaganja Dušana za sveca, nije mi poznato, bitan je mit koji je naknadno propagandno stvoren oko Dušana njegovog velikog carstva, na koje se i danas pozivaju velikosrpski propagatori, poslije punih 600 godina od njegvoe propasti, a carstvo je trajalo svega D E V E T GODINA, od 1346 do 1355.g.! Osim što mu je to carstvo trajalo sedam godina, još jedan neobičan i potencijalno sudbonosan kuriozitet vezan je za cara Dušana. Kad malo bolje razmislim, nije kuriozitet, to je u Srbiji bio redovan politički običaj. E, Dušan je anatemisan jer je PROTIVKANONSKI uzdigao svoju crkvu na rang patrijaršije, ali došao je na još jednu zanimljivu ideju koja je bila prihvaćena od strane pape Inoćentija, ali je Dušan u međuvremenu umro, pod nerazjašnjenim okolnostima! Da nije umro, danas bi vjerovatno većinska vjeroispovijest u Srbiji bila katolička! Dakle, kada su Vizantinci u pomoć pozvali Turke da se protiv Dušana bore, kada su Turci prešli Bosfor, Dušan je pretpostavio veliku opasnost ovog događaja i papi Inoćentiju Šestom, Dušan šalje delegaciju u Avinjon, da traži zajednički otpor islamu, i da mu se da titula hrišćanskog kapetana za borbu protiv Turaka, a da će ON SAM, DUŠAN – ZAUZVRAT – PREĆI NA KATOLIČANSTVO, i da je TAKO voljan da prizna papi prvenstvo naslJednika Svetog Petra!!! E, pa moji ‘dobri velikosrbi’! Da kojim slučajem Dušan nije umro, vi biste nam danas bili veći katolici i od Pape! Hahahahahahaha!!! Koliko bi to tek Dušanovo katoličko carstvo bilo, ihaaaaaaaaaa…..a TEK što radili Milošević, Ćosić, SANU, SPC i ostala velikosrpska bulumenta, može se samo predpostaviti! Milo Đukanović bi bio kardinal čevski!

  PITAM VAS SRBI CRNOGORSKI KOLIKO VAS ZNA ZA POKUŠAJ CARA DUŠANA DA PREĐE U VJERU KATOLIČKU? ODMAH VAM ODGOVARAM – NI JEDAN! A VI SE PITAJTE ZAŠTO JE TO TAKO? ODGVARAM VAM: GUSLARI O TOME NIJESU GUSLALI!

 48. Velikog li carstva, kad potraja 7 ili 9 godina, heheh

 49. Zar ne bi bilo korektno, o, junaci, da je g. Slavko objavio tekst koji kitikuje (jer ga očigledno dobar dio komentatora nije ni pročitao), pa da onda razvije svoju kritičku analizu na isti? Ili ne želi da “lažima srpskih popova” prlja svoj naviđeno čisti blog? Ako je tako, ako nema uslova da se objavi tekst srpskog popa sa Cetinja, onda se, moj dobri g. Slavko, ćuti i ne komentariše ništa. Jer ovako, može neko, ne daj Bože, pomisliti da Vam je falilo muškosti da otvoreno suprotstavite svoje i popovske stavove.

 50. Ja pitam sve vas ovdje, mogu li se ja u isto vrijeme osjecati i Crnogorcem i Srbinom, biti za Crnu goru a pricati Srpskim jezikom ???? Jesam li ja zbog toga nenormalan ili sam zbog toga izdajnik ili manje volim Crnu goru od drugih??? Mogu li se osjecati i Crnogorcem i Srbinom a biti Liberal u isto vrijeme??? Gospodo, vrijeme nam prolazi i ono nas jede. A mi, sta radimo??? Sto ostavismo potomcima??? Da nas kunu dok su zivi…..

 51. Perfect je za moje shvatanje demokraturno preparirani velikosrbin. To je ona vrsta koja će vam o demokratiji pričati sve pohvalno do časa kad demokratija počne da razobličava asimilatorsko-okupatroske instrumenete velikosrpstva. U istom času ta vrsta velikosrbina postaje otvoreni lažov.

  Činjenica je da Perfect nije ponudio ni jedan dokaz kojim bi osporio bilo što rečeno tekstu Slavka Perovića. Koristim priliku da Perfekta pitam sljedeće:

  1. Da li Perfect zna da je Pećka patrijaršija bila značajan segment turskog carstva nakon njegove okupacije Raške?

  2. Da li Perfect zna da je Pećke patrijarhe postavljao svojom odlukom koja se u pisanoj formi zvala BERAT niko drugi do turski sultan?

  3. Da li zna da se berat izdavao tek na osnovu prikupljanja harača čiji se iznos poklanjao sultanu od strane one osobe koja je od strane istog sultana bila predložena za patrijarha Pećke patrijaršije?

  3. Da li Perfect zna da se takav harač, koji bi predložena osoba otimala od pokorene raje uz pomoć turske vojske zvao PEŠKEŠ?

  4. Da li zna da su postavljeni patrijarsi bili u obavezi da jednom godišnje sultanu dostavljaju i godišnji harač otet od srpske raje?

  5. Da li zna da je pored godišnjeg harača Pećki patrijarh bio dužan da sultanu da i godišnji patrijaršijski danak (patriklik resmi)

  6.Da li Perfect zna da su istu obavezu imali su i raški mitropoliti u vidu mitropolitskog danka (mitropolitlik resmi), a takodje i porez na obrede (ayazmos resmi) i dažbinu za manastire (manastir resmi)?

  7. Da li Perfect zna da su, po beratima, turski patrijarsi, odnosno arhiepiskopi, tretirani kao visoki državni turski funkcioneri i da im je turski naziv bio milet – baša i da je Pećka patrijaršija bila dio ovog turskog sistem?

  8. Da li Perfect ZNA zašto se ove činjenice NE UČE ni u crnogorskim, ni u srpskim školama?

 52. Gospodo, jedan neistomišljenik – a vi svi po njemu, i svih oružija. Eto i Mustang nam drži predavanje iz istorije pod naslovom “Da li Perfekt zna…?”.
  Dozvolite.
  1. Da li Mustang zna…da je sve ove činjenice o Pećkom patrijarhu i Patrijaršiji znao i Sveti Petar Cetinjski, slava mu i milost, pa je, uprkos toj jadnoj situaciji u kojoj se, prije njega, nalazila Patrijaršija, nazvao istu “majkom svih naših crkava koju su (pazite sad ovo) naši carevi gradili”! 2.Da li Mustang zna da je vladika Danilo Prvi Petrović išao tom i takvom Pećkom Patrijarhu, čak u Sečuj, da ga ovaj rukopoloži za vladiku, ne mareći pri tom, što ga rukopolaže onaj koji je postavljen od turskog sultana!
  3. Da li Mustang zna da je Pećki patrijarh hirotonisao sve Cetinjske mitropolite, do Vasilija Petrovića…te da bi “logikom Mustanga” naši Cetinjski mitropoliti, mogli biti prepoznati kao oni koji su zloupotrebljavli muku i nevolju srpske raje, jer su išli na hirotoniju onome ko je postavljan uz pomoć Peškeša!? Mislim, što se oni nijesu, ako su već bili autokefalni, sami hirotonisali, mimo tog “srpskog porobljenog jada”?
  4. Da li Mustang zna da je prilikom ukinuća Pečke patrijeršije, od strane sultana, protestno pismo Ruskom dvoru i Sinodu, pisao – niko drugi do – mitropolit Cetinjski Sava Petrović, tražeći da se Patrijaršija obnovi? A i kako ne bi pisao, kada je i njega Pećki patrijarh zavladičio.
  5. Da li Mustang zna da crnogorski narodni zbor nije mogao da zavladiči niti jednog kandidata za crnogorskog vladiku, iako ga je narod izabrao, već je takav izabranik naroda išao u Peć, a kad Pećki patrijarh nije bio u Peći, išlo se u, kako rekoh, i u Sečuj – samo da bi se ispoštovali crkveni kanoni. Ovim su, naši crnogorski mitropoliti, sviđalo vam se to ili ne, i sami bili dio tog sistema, koga je gore Mustang iscrpno i detaljno opisao.
  6. Zna li Mustang, da je dio takvog “turskog” (kako ga on nazva) sistema bio i Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, koga je takođe hirotonisao Pećki patrijarh za Mitropolita Hercegovačkog! I to ne samo hirotonisao već ga je i izabrao za vladiku tadašnji Pećki patrijarh Pajsije Janjevac. Pa je Sveti Vasilije, poput Raških mitropolita i ostalih arhijereja Patrijaršije, plaćao Turcima sve gore navedene dažbine. I sad, da li je zbog toga Sveti Vasilije manji hrišćanin, manji Crnogorac, lošiji čovjek od čovjeka koji sebe naziva “Mustang”?
  7. Ako je sve tako crno i jadno sa pećkim patrijarsima i Patrijaršijom, zašto je poglavar Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, Mitropolit Mitrofan Ban, u periodu koji Mustangovi istomišljenici od milošte zovu “Autokefalnošću Crnogorske Crkve”-sebi dao titulu: Egzarh Pećkog trona!!!!
  8. Da li je Mustang svjestan da on nema problema sa Perfektovim ili mojim saznanjima o istoriji Pećke Patrijaršije, nego sa saznanjima, stavovima i djelima koje su o Pećkoj patrijaršiji imali najbolji sinovi Crne Gore?
  Do vidjenja….

 53. Vladika Petar I je trebalo da bude hirotonisan u Rusiji, ali mu je ruski ambasador u Beču odbio izdati pasoš jer je mislio da je Petar, zbog njegovog učešća u obraćanju carici Mariji Tereziji 1779. godine, “austrijski čovjek”. Zbog toga je Petar hirotonisan u Sremskim Karlovcima od karlovačkog mitropolita Mojsija Putnika 1784.
  A zamislite, njegov nasljednik Petar II Petrović Njegoš – hirotonisan je u Rusiji! Što kažete velikosrbi? Ili ste ovu dvojicu najvećih vladika omaškom zaboravili? Ili ćete ući u nove pokvarene elaboracije? Nijeste zaboravili, znate vi dobro da su Crna Gora i njeni vladari imali najplemenitije namjere prema Srbiji i njenom narodu, a da je ta ista vijekovima pokušavala tu istu Crnu Goru da zbriše, a sebi pripiše njene različite zasluge i velikane! I uspjela je konačno s Aleksandrom da i joj ime izbriše, protjera kralja, i ukine crkvu (dekretom 1920.-e), i uvede desetogodišnji policijski čas! Uostalom, umjesto da se izvinete ođe zbog sramne 1918.-e, za nedjela svojih predaka, da se zastidite iste politike koju ste zastupali u nedavnim ratovima koji odniješe 300 000 života, H E J! 300 000! Vi i dalje, ka sotonska đeca, stojite iza propagande i politike, koja je oblivena krvlju! Ja sam Crnogorka i s ponosom ću reći da se stidim toga, s ponosom, jer normalan čovjek se stidi ropstva u koje se njegov narod predao! Kako se vi ne zastidite BAŠ NIKAD onoga što se činjelo u ime srpstva? Đe vam je duša? Imate li savjesti, ili smatrate sva ta velikosrpska djela, iznjedrena na toj vašoj propagandi, opravdanima? Ako smatrate, a vidim da smatrate – onda jeste sotonska đeca!

 54. Draga dušo Crnogorska, da li ti to polemišeš sa ovih 8 pitanja Mustangu? Šta je netačno u ovim pitanjima? Kontraargument su ti Petar Prvi i Petar Drugi? Pa pročita li šta je Sveti govorio Crnogorcima o Pećkoj Patrijaršiji? A Njegoš o Kosovu – već da ne pričamo! Đe god okom pogledaš, svuđ “pokvarena elaboracija” i “velikosrpska djela”. Neka Nike, časti ti!

 55. Kako se ‘mirni’ poziva na ‘muškost’ u svom prvom postu, pozivam ga da se predstavi auditorijumu punim imenom. Smatram da bi njegovo ime bilo veoma interesantno komentatorima!

 56. By: zemlja cuda on

  Ja pitam sve vas ovdje, mogu li se ja u isto vrijeme osjecati i Crnogorcem i Srbinom, biti za Crnu goru a pricati Srpskim jezikom ???? Jesam li ja zbog toga nenormalan ili sam zbog toga izdajnik ili manje volim Crnu goru od drugih??? Mogu li se osjecati i Crnogorcem i Srbinom a biti Liberal u isto vrijeme??? Gospodo, vrijeme nam prolazi i ono nas jede. A mi, sta radimo??? Sto ostavismo potomcima??? Da nas kunu dok su zivi…..
  ——————————————————————
  Naravno da možeš , jer samo takav možeš biti normalan odnosno slobodan čovjek . Tvoja intimnost je tvoja stvar i niko ko je pravi liberal neće ti to osporiti . Pripadnost Plemenu Slobodnih se cijeni po spremnosti da se Crna Gora pravi boljom a ne po tome kako se lično osjećaš . U LSCG je bilo dosta ljudi koji su se izjašnjavali kao Srbi i prije nego su pristupili i nakon toga . Po tome smo se razlikovali od drugih : da bi bio socijaldemokrat ovaj crnogorski onda moraš biti dukljanin ili bošnjak . Ako oćeš u DPS možeš biti što gođ oćeš ali samo pod uslovom da pozdravljaš i ljubiš lance .

 57. Sva istina koja je rečena u mom komentaru o Pećkoj patrijaršiji za Mirnog ne znači ništa, ali ja znam da mu znači SVE, jer je on jednostavno prešućuje, kao da je nije ni bilo, to je uobičajeni manir velikosrpskih falsifikatora. A sad evo pitanja Mirnog kojima on zaobilazi istinu o kojoj sam već rekao! Pogledajmo, Mirni pita:

  “1. Da li Mustang zna…da je sve ove činjenice o Pećkom patrijarhu i Patrijaršiji znao i Sveti Petar Cetinjski, slava mu i milost, pa je, uprkos toj jadnoj situaciji u kojoj se, prije njega, nalazila Patrijaršija, nazvao istu “majkom svih naših crkava koju su (pazite sad ovo) naši carevi gradili”!

  Odgovaram de je Sveti Petar znao, ali samo zbog toga što nije mogao dobiti vizu sa Rusiju dje je imao namjeru da se hirotoniše, pristao je, pritisnut okolnostima i brzinom, da se hirotoniše u autokefalnoj Karlovačkoj mitropoliji, koja je tada bila smještena u Austrougarskoj. Hirotonisanje se desilo 1799. godine od strane autokefalnog karlovačkog mitroplita Mojsija Putnika, jer je Karlovačka mitropolija konstituisana odlukom carice Marije Terzije 1706 kao autokefalna i bila je pod direktnim uticajem Beča.

  “2.Da li Mustang zna da je vladika Danilo Prvi Petrović išao tom i takvom Pećkom Patrijarhu, čak u Sečuj, da ga ovaj rukopoloži za vladiku, ne mareći pri tom, što ga rukopolaže onaj koji je postavljen od turskog sultana!”

  Tačno je da je vladika Danilo hirotonisan od strane Arsenija III Čarnojevića, ali je i tačno da Arsenije III nije pred Turcima pobjegao sa ogromnim narodom u Austrugrasku, da mu Sveti Petar u Peć došao ne bi. Ovaj Danilov čin je čin političke i vjerske potpore Arseniju koji se u odredjenom trenutku okrenuo protiv sultana koji ga je, inače, za PEŠKEŠ postavio za patrijarha. To se hirotoniosanje desilo 1700 godine tačno tri godine nakon što je Danila za vladiku crnogorskog izabrao opštecrnogorski zbor! Sve ovo Mirni prešućje kao i činjenicu da se, u vrijeme hirotonije, u Pećkoj patrijaršiji nalazio od sultana postavljen patrijarh Kalinik, pa mu Danilo nije pošao! Kako će se u turskoj Peći i kod turskog patrijarha hirotonistai vladika crnogorski koji ratije protiv Turaka? O ovome Mirni ćuti, velikosrpski dakako!

  “3. Da li Mustang zna da je Pećki patrijarh hirotonisao sve Cetinjske mitropolite, do Vasilija Petrovića…te da bi “logikom Mustanga” naši Cetinjski mitropoliti, mogli biti prepoznati kao oni koji su zloupotrebljavli muku i nevolju srpske raje, jer su išli na hirotoniju onome ko je postavljan uz pomoć Peškeša!? Mislim, što se oni nijesu, ako su već bili autokefalni, sami hirotonisali, mimo tog “srpskog porobljenog jada”?

  Ovu tvrdnju ću da provjerim, a mislim da nije istinita, jer se ne bi nikako moglo desiti da patrijarsi pećki koje postavlja sultan, hirotonišu vladike crnogorske koji protiv Turske vode rat! Jedan jedini dan da je bilo koji vladika crnogorski ušao u Peć da bi se hirotonisaop kod patrijarha koji je turski sluga, glave ispod turske sablje ne bi iznio!

  “3. Da li Mustang zna da je prilikom ukinuća Pečke patrijeršije, od strane sultana, protestno pismo Ruskom dvoru i Sinodu, pisao – niko drugi do – mitropolit Cetinjski Sava Petrović, tražeći da se Patrijaršija obnovi? A i kako ne bi pisao, kada je i njega Pećki patrijarh zavladičio.”

  Mirni ovo Savino pismo, koje ne citira, vidi u velikosrpskom svijetlu falsifikata, a ono se može čitati samo i jedino kao pismo vladike koji vodi očajničku borbu, rat, za opstanak Crnogoraca i ovo pismo ima strogo politički kartakter, da i na ovaj način pismo skrene pažnju Rusima, ali i Sinodu!

  “4.Da li Mustang zna da crnogorski narodni zbor nije mogao da zavladiči niti jednog kandidata za crnogorskog vladiku, iako ga je narod izabrao, već je takav izabranik naroda išao u Peć, a kad Pećki patrijarh nije bio u Peći, išlo se u, kako rekoh, i u Sečuj – samo da bi se ispoštovali crkveni kanoni. Ovim su, naši crnogorski mitropoliti, sviđalo vam se to ili ne, i sami bili dio tog sistema, koga je gore Mustang iscrpno i detaljno opisao.”

  Ovo je gnusna laž tako velikosrpski uobičajena. Crnogorska mitroplija nikad nije bila pokorena, niti je služila sultanu! Naprotiv, bila je u stalnom viševjekovnom ratu protiv Turske dok je Pećka patrijaršija Turcima služila! Třeba li većeg dokaza!

  “5.Zna li Mustang, da je dio takvog “turskog” (kako ga on nazva) sistema bio i Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, koga je takođe hirotonisao Pećki patrijarh za Mitropolita Hercegovačkog! I to ne samo hirotonisao već ga je i izabrao za vladiku tadašnji Pećki patrijarh Pajsije Janjevac. Pa je Sveti Vasilije, poput Raških mitropolita i ostalih arhijereja Patrijaršije, plaćao Turcima sve gore navedene dažbine. I sad, da li je zbog toga Sveti Vasilije manji hrišćanin, manji Crnogorac, lošiji čovjek od čovjeka koji sebe naziva “Mustang”?

  Ovo turski ne třeba stavlajti pod navodnike kao što to radi Mirni, jer je taj sistem bio turski, a Sveti Vasilije pod njegovim šapama. Ipak, proslavio se svetac svojim čudotvorstvima i proglašen je za sveca. Amin!

  “6.Ako je sve tako crno i jadno sa pećkim patrijarsima i Patrijaršijom, zašto je poglavar Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, Mitropolit Mitrofan Ban, u periodu koji Mustangovi istomišljenici od milošte zovu “Autokefalnošću Crnogorske Crkve”-sebi dao titulu: Egzarh Pećkog trona!!!!”

  Neće Mirni reći da je Mitrofan Ban bio posljednji vladika AUTOKEFALNE crnogorske crkve! Ta očigledna istorijska istina stara vjekovima, za Mirnog je LAŽ! Naravo, laže Mirni! A što se tiče titule, ona třeba da odslikava na kojim prostorima je crnogorska mitropolija vjerski nadležna! Sa druge strane Srpska pravoslavna crkva je majka crkva autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, baš kao što je carigradka patrijaršija majka Srpske kojoj je autokefalnost zlatom kupio Sveti Sava!

  “7.Da li je Mustang svjestan da on nema problema sa Perfektovim ili mojim saznanjima o istoriji Pećke Patrijaršije, nego sa saznanjima, stavovima i djelima koje su o Pećkoj patrijaršiji imali najbolji sinovi Crne Gore?Do vidjenja….”

  Ne, ja nemam nikakvih problema, jer govorim istinu. Nema ih ni Mirni i pored toga što LAŽE i to bestidno! Ali, takva vam je velikosrpska škola laganja potpuno pomanitala od pojave Garašaninopvog „Načertanija“.

 58. Zašto je Mustang tako nepristojan pa mi govori da lažem? Kao da se nešto iznervirao. Mora da ga je pogodila činjenica da ni na jedno od 8 mojih pitanja nema valjan odgovor.
  Ali hajde da budemo dobre volje. Dakle na sva Mustangova pitanja o Pećkoj patrijaršiji ja sam odgovorio potvrdno tj. složio sam se u startu da je Patrijaršija u potpunosti bila podređena turskom sultanu i to je činjenica koja, ni najmanje nije za polemiku. Šta ćete, takvo je vrijeme bilo. Mučno, ali za ljude. Eto, i pod Turcima se moglo živjeti čestito i sveto kao što je to dokazao Sveti Vasilije Ostroški i mnogi drugi srpski, bugarski i grčki svetitelji iz ove nevesele epohe istorije pravoslavne Crkve na Balkanu.
  Ono što je problem, to je Mustangov odnos prema mojim pitanjima. Čovjek ne odgovara ni na jedno. Dakle, dobri moj Mustang:
  1. Nijesam te pitao gdje se Sveti Petar hirotonisao, nego šta je govorio Crnogorcima za Pećku Patrijaršiju. Pa te molim, kad uvatiš vremena, da mi odgovoriš.
  2. Ako je Danilo išao patrijarhu Arseniju na hirotoniju samo zato što je ovaj ustao protiv sultana (ne sporim da mu je bilo milo zbog Arsenijevog odmetništva i seobe!!!), kako objašnjavaš to što je Danilove nasljednike (Savu i Vasilija) hirotonisao sultanu potčinjeni Pećki patrijarh? Očigledno da ingerencija Pećkih patrijaraha nad Cetinjem nije prekinuta voljom Crnogoraca (niti njihovom željom), nego nasiljem Turaka.
  3. Kad provjeriš i vidiš da sam u pravu, da li ćeš mi, onako veliko-crnogorski reći opet da LAŽEM, ili ima u tebi snage da kažeš: Oprosti, nijesam znao!
  4. A kako bi bilo da Savinom pismu, pored izvedenih tumačenja i značenja (za koja dozvoljavam da su tačna), dopustiš i bukvalno značenje, onakvo kakvo je on i zapisao. Dakle brigu što je Patrijaršija ukinuta i njegovu ličnu želju da se Patrijaršija obnovi? Ima li kod Mustanga volje i želje da čita kao što je i napisano?
  5. Nijesam te pitao ko je sa kim ratovao, nego sam ti postavio sasvim jasno i razgovjetno pitanje: Ko je hirotonisao Cetinjske mitropolite u vrijeme dok je Pećka patrijaršija robovala Turcima, plaćala poreze sultanu i sl. Dakle, ko je u to jadno i teško vrijeme, prije ukinuća Pećke patrijaršije, hirotonisao Cetinjske mitropolite? Ja kažem da su to radili upravo patrijarsi koji su robovali sultanu. A šta ti kažeš?
  6. Amin! Sveti Vasilije svetac i živi dokaz da se moglo biti vladika, sveštenik i čovjek i pod Turcima-što umanjuje oštricu tvoje kritike prema Pećkim patrijarsima iz turskog doba, od kojih su neki takođe, ubrojani u knjige svetih ljudi i slave ih kao svete, sve pomjesne pravoslavne crkve .
  7. Da je bio autokefalan, ne bi išao u Rusiju da se hirotoniše, nego bi ga hirotonisali na Cetinju (što bi stvarno bilo lijepo, ali jednostavno nije istina). I njega, i Visariona Ljubišu i Ilariona Roganovića. Hoćeš da mi kažeš da je tako pisalo u Ustavu Knjaževom? Pa i u Milovom Ustavu piše da je Crna Gora demokratska zemlja, ali ne vidim da ti je to pri srcu. Ustav Svetog Sinoda? Pa šta bi onda sa svim sveštenicima i vladikama (ponavljam, bukvalno SVIM) crnogorskim poslije 1918.g., da se ni jedan majčin sin ne nađe da skine mantiju i kaže “Ja neću u SPC! To je okupacija i sl.” Nego su svi umrli kao sveštanici SPC?
  8. E sad, ako nema problema, nego ti je sva priča u tome da Mirni Laže…onda ti želim Laku noć.

 59. Lažeš Mirni, i znaš da lažeš onako kako lažu velikosrbski propagatori. Nikako nije moguće bilo da crnogorski vladike budu hirotonisani od Pećkoh patrijarha kojeg postavlja sultan i koji su turski funkcioneri najvišeg ranga, a crnogorski vladike ratuju protiv sultana. Ni jedan patrijarh to ne bi uradio jer su bili sultanovi službenici, i skoro ni jedan vladika ne bi pošao u Tursku Peć na hirotonisanje, jer bi bio ubijen! Ali, tebe ne zanima istina nego veloikosrpska laž! Da imaš obraza stidio bi se i znao bi da je jedan od najvećih lažova i Amfilohije Radović! A jedini cilj svih velikosrpskih lažova je samo jedan: da Crnogorcima ukradu SVU istoriju i da Crnogorce lažno prikažu kao SRBE! A oni to nijesu niti su došli poslije Kosovske bitke u Crnu Goru kao Srbi i srpska vlastela, NI JEDAN ISTORIJSKI DOKUMENT TO NIJE REGISTROVAO, nego su došli sa Polablja i skoro ni jedan vladika crnogorski ne bi pošao u TURSKU Pećku patrijaršiju, onu koja služi Turcima DA SE HIROTONIŠE! TO JE ISTINA LAŽOVE!

 60. Kako li je jadno i bijedno, kada imamo danas one koji se za nesto pitaju i o necem odlucuju, a spremni su da zarad dnevno politickih interesa i na NJEGOSA bace kamen i da ga svojim dnevno politickim jezikom tumace. Izgleda da im nista nije sveto. Oni bi kad bi mogli i na Sunce pljunuli, no nemogu jer je daleko, a i kad bi mu se priblizili sprzilo bi ih.
  Ovo drustvo je uistinu bolesno, trebace mu dugo lijecenje pravim ljekovima, ako to bude ikog ikada interesovalo.

 61. Da li možemo zamisliti da osobe poput Mirnog prihvate i obnaroduju da su dvije religije u Crnu Goru nametnute narodu od strane okupatora, OKUPATORSKIM mačem. Prva je religija pravoslavlje koje dolazi sa Nemanjinom okupacijom Duklje, i rušenjem svih njenih gradova i ubijanjem cjelokupnog gradskog stanovništva. Ta Nemanjićka okupacija će trajati 175 godina! Doskorašnja velikosrpska istorija krila je istinu da je sva Duklja bila katolička!

  Druga religija koja je došla na OKUPATORSKOJ sablji je islam!

  Prva okupatorska religija – pravoslavna, imala je samo jedan cilj da zloupotrebom Gospoda i vjere posrbljava Crnu Goru, a druga da na isti način i istom tehnologijom Crnu Goru prevede u ropsko podaništvo Turskoj, samo pod uslovom da postanu muslimani!

  Kada će ovo Mirni prihvatiti kao istinu? Nikad! To je temeljna odlika svih velikosrpskih lažova – što dalje od istine!

 62. Koliko mi se cini Crna Gora kao pojam i kao drzava je nesto, u odnosu na protekli istorijski period, novijeg datuma. Ranije se su se te teritorije zvale drugacije.
  Inace, nista nije nepromjenljivo i dato jednom za svagda. Sve tece, sve se mijenja, poput rijeke, moze i da presusi.
  Veliki NJEGOS rece: “ko potoke moze ustaviti, da sinjemu moru ne hitaju”.

 63. Ja bih pitao Mirnog da li zna da je JEDINI vladika crnogorski koji je platio sultanu peškeš da bi ga on imenovao za vladiku bio MARDARIJE II (Kornećanin) aprila. 1651. Kratko je ostao, ali njegovo postavljanje na položaj vladike nije značilo ni sekunda predaju slobodne Crne Gore pod vlast turskog sultana!

  A može li Mirni obrazložiti zašto je posljednji vladika autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve MITROFAN BAN HIROTONISAN 1885. U PETROGRADU, zašto nije hirotnisan u Beogradu? Odgovor je samo jedan: jer je Cetinje smatralo samo rusku crkvu kao onu koja može hirotonisati njihove vladike! A zašto je to tako Mirni? Zato što je Crnogorska pravoslavna crkva BILA AUTOKEFALNA I RUSKA CRKVA KAO I SVE DRUGE PRAVSOLAVNE TAKVOM SU JE PRIZNAVALE!

  Dalje, Mitrofan Ban je o svome hirotnisanju o obavijestio pismom Vaseljenskog Patrijarha Joakima II, pa u tom pismu kaže: “Mi smo se iz Rusije povratili i u ime Božije zauzeli smo svetu katedru Mitropolije AUTOKEFALNE crkve u bogoštićenom Knjaževstvu Crnogorskom na koju smi i Duhom Svetijem i pozvati.” Ko sad laže Mirni? Mitrofan Ban ili ti i Amfilohije Radović i sjelokupna SPC? Vi LAŽETE JER STE LAŽOVI VELIKOSRPSKI!

 64. Господине Мустанг,

  ви са “лажовима великосрпским”, дакле генерализованом термину у облику ваших неистомишљеника, тешко можете наћи тачке додира, јер вам је степен толеранције прилични низак!

  Ако сматрате да су на српском мачу настали Срби у Црној Гори, а на турској сабљи настали Муслимани и Бошњаци у Црној Гори, ви не прихватате објективну стварност да по свим грађанским принципима Срби, Муслимани и Бошњаци постоје у складу са својим убјеђењима, који су њихови, сасвим лични и неподложни квалификацијама које су недостојне. Тим прије, ако сте у криву, или апсолутно у криву!

  А јесте!

  Каква је то реторика, гдје је ту полемика!?

 65. Da ti Mustang nijesi onaj Realni sa cafemontenegro.com ?
  Inače bih se složio da se radi o ubjeđenjima koja , tačno je , samo pojedinac svojom voljom može mjenjati . Zato ne vidim smisao a ni razlog za prepiranje koje je nastupilo . Ovđe smo valjda da osnažimo bliskost i vodimo zfrave rasprave protiv ovakve države . Ali uvjek ulete po zadatku razni “srbi” i “crnogorci” pa pokvare smisao diskusije .

 66. Vojine, velikosrpstvo kao ideologija i politika zasnovano je na fundamentalnim lažima.Njegovi ciljevi bili su osvajanje novih teritorija i posrbljavanje na njima svih onih koji nijesu Srbi.

  Isitna je da su pravoslavlje i islam došli u Crnu Goru na okupatorskim srpskim i turskim mačevima! Temelj velokosrpstva u Crnoj Gori je laž da su Crnogorci najveći Srbi, srpski Spartanci, najveći srpski junaci i tako dalje, kao i monstruozna laž da je Crna Gora naseljena Srbima kao rezultat njihovog bježanja poslije Kosovske bitke u Crnu Goru kao i laž da su crnogorska plemena nastala od srpskih junaka, istina je da Crnogorci u Kosovskoj bici nijesu učestvovali, laž je da je jezik Crnogoraca srpski, A NE CRNOGORSKI, da je Njegoš Srbin, a ne Crnogorac, da je isto to i Sveti Petar Cetinjski. Istina je da je Crna Gora okupirana od strane srpske vojske osamnaeste, da je Podgorička skupština bila okupatroska i protivna crnogorkom Ustavu i crnogorskim zakonima, da je autokefalna Crnogorska crkva uništena, da je crnogorska vojska izdana po naredjenju Aleksandra i Pašića i još mnogo, mnogo toga! Istina je da SPC bila vjekovima visoka institucija turskog carstva i da je patrijarhe pećke postavljao sultan i dok su oni bili pod Turcima petsto godina, Crna Gora i Crnogorci su bili slobodni i u stalnom ratu sa Turskom…Svu tu slavnu crnogorsku istoriju velikosrpstvo krade i lažno proglašava srpskom istorijom!

  Mene sa tako fundamentalnim LAŽIMA koje služe da bi se UNIŠTIO crnogorski narod, NIŠTA ne može svezati, a tvoj izbor je tvoj, ne i moj i moj neće NIKAD biti!

 67. “A može li Mirni obrazložiti zašto je posljednji vladika autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve MITROFAN BAN HIROTONISAN 1885. U PETROGRADU, zašto nije hirotnisan u Beogradu? Odgovor je samo jedan: jer je Cetinje smatralo samo rusku crkvu kao onu koja može hirotonisati njihove vladike! A zašto je to tako Mirni? Zato što je Crnogorska pravoslavna crkva BILA AUTOKEFALNA I RUSKA CRKVA KAO I SVE DRUGE PRAVSOLAVNE TAKVOM SU JE PRIZNAVALE!”

  U Beogradu nije mogao* biti hirotonisan iz prostog razloga sto crkva u kraljevini Srbiji tj. Mitopolija Beogradska 1885. godine nije bila u nista vecem rangu nego sama Mitropolija Crnogorska. Mogao je biti hirotonisan u Sremskim Karlovcima kod patrijarha karlovakog Germana Andjelica, ali s obzirom na odnose sa Austrougarskom (koja je kontrolisala Karlovackog patrijarha) i neosporno crnogorsko oslanjanje na Rusiju posle Velike istocne krize i Berlinskog kongresa, ovo je bilo jedino moguce resenje.
  Naravno, mogao se hirotonisati i u Carigradu, ali i Vaseljenska patrijarsija je bila malko problematicna sa slicnih aspekata kao i Karlovacka patrijarsija (doduse Vaseljenske patrijarhe su kontrolisali Turci).

  E sada da se razumemo, moje misljenje je da je Mitropolija Crnogorska bila autokefalna i samostalna u istom onom vidu kakve su bile brojne druge autokefalne i samostalne pravoslavne crkve tog vremena (sto fino i Nikodim Milas primecuje). Jedino sto argumenti o posebnosti, poput ovih koje lansira Mustang nemaju veze ni sa cim. Mogao bih uporediti ove argumente sa pojedinim ultraseseljevskim, samo sto imaju totalni extrem sa druge strane.
  To sto Mustang vidi fundamentalne lazi u svemu srpskom to je njegovo pravo, ali bi bilo super da shvati da crnogorski narod sa fundamentalnim lazima nije unistio niko drugi nego crnogorski narod.

 68. Господине Мустанг,

  велико је питање шта ви подразумијевате под “црногорским народом”, јер се ја, у димензијама које сте предочили, уопште не сматрам дијелом тога тијела?!

  Знате, колико сам могао примјетити- ви нисте заступник грађанске државе, осим ако под тим појмом не претпостављае нешто “што може бити то”, а не мора!

  У грађанском друштву, рецимо, такозвани проблем господина Обилића, ако је то проблем, може бити само нешто што ћу рјешавати само ја без ваше помоћи. На вама је да прихватите мој идентитет такав какaв он јесте, све са такозваним заблудама и митовима, који су дио мене, а не вас.

  А ваше је да се сами ослободите својих митова, ако су вам они проблем, јер немам намјеру да вас ја ослобађам од нечега што није дио мог живота, нити се налази у домену моје потребности!

  А ваши митови су нешто што је толико очигледно да вама све то личи на јединствену истину, баш као и Србима прича о Обилићу!

  Укратко, наше личности и наша убјеђења нису дио државе Црне Горе, нити Пакистана, већ се све то налази у домену личног.

 69. Управо зато, колико сјутра,

  немојте се жалити како сте остали без оних који вас могу разумјети, јер сте само пресјекли некакву пупчану врпцу, и то без икаквог размишљања. Честитам!

 70. Господине Николајевичу,

  Никако да схватим ту метаморфозу да од великосрбина заступате врлог демократу и бранитеља личног.

  Само да питам: да ли су Црногорци од 1918 па до дана данашњег имали право на лично? Да, тај исти “домен личног” на који се позивате?

  Видим да постајете видовити и знате колико ко разумије оно што се пише на блогу… Честитам.

  Имате ли ви нешто разумљивије?

  🙂

 71. Kada si u dilemi izmedju dvije “istine” najlakše ti je da se odlučiš što ćeš prihvatiti kao pravu istinu na osnovu LOGIKE.Postoje i dokumenti,kao što ne postoji dokument koji potvrdjuje postojanje Miloša Obilića,koje možeš nadalje proučavati.Slavko,kao obrazovan i ozbiljan čovjek, je napisao tekst u kojem je iznio svoje vidjenje dijela istorije koju velikosrbi negiraju.Logično!Živjeli!

 72. Vojine, vi kažete sljedeće:
  „У грађанском друштву, рецимо, такозвани проблем господина Обилића, ако је то проблем, може бити само нешто што ћу рјешавати само ја без ваше помоћи. На вама је да прихватите мој идентитет такав какaв он јесте, све са такозваним заблудама и митовима, који су дио мене, а не вас.
  А ваше је да се сами ослободите својих митова, ако су вам они проблем, јер немам намјеру да вас ја ослобађам од нечега што није дио мог живота, нити се налази у домену моје потребности!
  А ваши митови су нешто што је толико очигледно да вама све то личи на јединствену истину, баш као и Србима прича о Обилићу!“

  Znači Vojine, podmećete da ja imam mitove. Ne Gospodine Vojine, ja imam ISTINU! Vi imate velokosrpske mitove koji su zasnovani na LAŽIMA i ti su mitovi planirano upotrebljavani od strane velikosrpske poltike, „nauke“ , vojske, štampe, kulture , obavještajne službe, da bi se UNIŠTIO crnogorski narod, da bi taj narod bio zbrisan sa lica zemlje i bio, tako uništene samosvijesti, prepravljen u Srbe! Vidi se kako su pod teretom tih ogromnih laži pukli Crnogorci, ali neće da se PRIZNA da su te laži o NEBESKOM NARODU satrle i same Srbe kao narod, i to narod potpuno nevin koji je gutao LAŽI svojih vlasti kao ISTINU, a ona to nije bila nego planirana LAŽ koja ih je odvela u propast.Na isti način i pomoću istih mehanizama LAŽIMA Mila Đukanovića dvadeset godina svakodnevno se „hrani“ crnogorski narod, koji ZNA da je lagan, ali laž PRIHVAĆA!

  Vojine, ako vi podržavate velikosrpsku LAŽ to nije vaš problem, nego vaša doborvoljna ODLUKA, da se ne šalimo, ne moja nego vaša odluka, pa u tom smislu VI ste lažov, to je najrasprostranjenija sorta u Crnoj Gori bez obzira na vjeru i naciju. Ali, ako podržavate LAŽI smišljene da UNIŠTE crnogorski narod, vi podržavate taj monstruózní zločin uništenja. I pazite, umjesto da sebi kažete: auh kako nas velikosbi jebu decenijama i decenijama (planski i otvoreno od pojave Garašaninovog„Načertanija“ 1847.g.) vi mi lažno izigravate demokratu kako bi me optužili da JA imam mitove, odnosno da ja LAŽEM Vojine!

  A sad da vas pitam: što bi ste vi bili na pijaci gdje prodajete, a da prodajete sa vagom koju ste namjestili da vara težinu prodavane robe, da mi, umjesto tražena tri kila mladog sira, uvaljujete kilo kaoda su tri? Bili bi ste lopov i lažov prodajući mi lažna tri kila, aj bih vas gadjao sa tim kilom u vrh glave!

  TA VAGA NAŠTELOVANA DA VARA, DRAGI MOJ GOSPODINE, TEMELJ JE VELIKOSRPSTVA U CRNOJ GORI I IMALA JE I IMA ZA CILJ DA CRNOGORCE PREVESLAVA U SRBE KRADUĆI IM KOMPLETNU HILJADUGODIŠNJU ISTORIJU I LAŽNO JE PRIKAZJUĆI KAO SVOJU! LAŽ JE KAO FUNDAMENT UTKANA U CRNOGORSKO SRPSTVO! KAD SE VAMA TO SVIDJA, ETO VAM LAŽI, GUSLAJTE O NJOJ, ALI NEMOJTE SE USUDITI DA MENI VAŠE VELIKOSRPSKE LAŽI NUDITE KAO ISITNU!

  AKO SAMA IZDAJA CRNE GORE OD STRANE SRBIJE U PRVOM SVJETSKOM RATU NIJE JEZIVI DOKAZ DA SU I VRHUNSKI BEOGRADSKI POLITIČARI Z N A L I DA SU CRNOGORCI DRUGI, A NE SRPSKI NAROD, JER KOJI BI NAROD OKUPIRAO SVOJ SOPSTVENI, I TO ONAJ SVOJ DIO KOJI MU JE PRUŽIO ODSTUPNICU, ONDA STE VI ZASTUPNIK LAŽI I NIŠTA DRUGO! O ČEMU VI PRIČATE I ZAŠTO PODRŽAVATE ZLOČIN UNIŠTAVANJA JEDNOG NARODA, ZAŠTO PODRŽAVATE LAŽ, ZAŠTO PODRŽAVATE KULTUROCID KAO NAJSRAMNIJI ZLOČIN MEDJU OKEANOM POZNATIH LJUDSKIH ZLOČINA?

  CRNA GORA JE VAŠA MAJKA VOJINE, I VAŠE MLIJEKO VOJINE, A NE SRBIJA! VAŠA ISTINITA LINIJA JE POLABLJE-DUKLJA-ZETA-CRNA GORA VOJINE, A NE LAŽNA VELIKOSRPSKA: DOSELJENJE SA KOSOVA-CRNA GORA- MI SMO SRBI! BUDITE ŠTO GOD HOĆETE, PRODAJETE MAJKU KOJA VAS JE RODILA, ALI MENE I NAS L A G A T I NEĆETE, BEZ OBZIRA ŠTO SU CRNOGORCI DOBROVOLJNO ULEĆELI U KOBNU ZAMKU MAFIJAŠKE BEZDANE PROPASTI, ONI SU VEĆ NA SVAKI NAČIN N E S T A L I, I NJIHOVA TOTALNA, BEZDANA NEKARAKTERNOST, AMORALNOST I POKVARENOST OSNOVNI JE UZROK NJIHOVE PROPASTI I TO DEFINITIVNE!

 73. A sto cemo ako je majka neodgovorna i zapostavlja i maltretira svoju djecu?
  Drugo, smatram da smo mi srecan narod ako su nam Srbi i Srbija jedini neprijatelj.
  Ostrascenost i nekriticko razmisljanje vode u corsokak.
  Coravih sokaka smo imali dosta red je malo da izadjemo na cistinu.

 74. Mustang: “Znači Vojine, podmećete da ja imam mitove. Ne Gospodine Vojine, ja imam ISTINU! Vi imate mitove koji su zasnovani na LAŽIMA,…, ako vi podržavate LAŽ to nije vaš problem, nego vaša ODLUKA, da se ne šalimo, ne moj, pa u tom smislu VI ste lažov, to je najrasprostranjenija sorta u Crnoj Gori bez obzira na vjeru i naciju.”

  Господине Мустанг,

  наравно да и ви имате митове, независно до тога што вам се не свиђају ткаве констатације.

  Рецимо, рекли сте: ” Lažeš Mirni, i znaš da lažeš onako kako lažu velikosrbski propagatori. Nikako nije moguće bilo da crnogorski vladike budu hirotonisani od Pećkog patrijarha kojeg postavlja sultan i koji su turski funkcioneri najvišeg ranga, a crnogorski vladike ratuju protiv sultana. Ni jedan patrijarh to ne bi uradio jer su bili sultanovi službenici, i skoro ni jedan vladika ne bi pošao u Tursku Peć na hirotonisanje, jer bi bio ubijen!”

  У смислу корекције тога вашег мита, господин Мирни вам је рекао:

  ” Da li Mustang zna da je Pećki patrijarh hirotonisao sve Cetinjske mitropolite, do Vasilija Petrovića…?

  Ви одговарате:

  ” Ovu tvrdnju ću da provjerim, a mislim da nije istinita, jer se ne bi nikako moglo desiti da patrijarsi pećki koje postavlja sultan, hirotonišu vladike crnogorske koji protiv Turske vode rat! Jedan jedini dan da je bilo koji vladika crnogorski ušao u Peć da bi se hirotonisaop kod patrijarha koji je turski sluga, glave ispod turske sablje ne bi iznio!”

  Господине Мустанг, ви не знате да ли је констатације господине Мирног истинита, јер то нисте никада провјеравали, лијепо је да то признајете, те сте умјесто аргумента посегнули за сопственом претпоставком стварајући мит.

  Ево, рецимо,

  Смрћу митрополита Саве 1697. године, настали су метежи око избора новог митрополита. За новог митрополита било је неколико кандидата. Вољом Турака, послије сеобе Патријарха Арсенија III Чарнојевића, на српску патријаршијску столицу засио је Грк Калиник, који је за митрополита покушао да протури свог човјека. Слично је настојао и которски бискуп Марин Драго. Но, општи црногорски збор, изабрао је за новог митрополита цетињског калуђера Данила Петровића, сина трговца Шћепана Калуђеровића са Његуша.

  Дубоки Данилов патриотизам, и вјерност тековинама Српске Цркве, најбоље се могу видјети по томе, да он није хтио да га за митрополита посвети наметнути Патријарх – Грк, који је столовао у Пећи, ближој Данилу географски. Данило је посвећен на црквеном сабору у Сечују 1700. године, од стране српског Патријарха у избјеглиштву Арсенија III. У његовом посвећењу, учешћа су узели и сљедећи митрополити: захумски – Саватије, сремски – Стефан, бачки- Јефтимије, јенопољски – Исаија, вршачки – Спиридон, и зворнички – Герасим. Приликом посвећења, Патријарх је Данилу дао синђелију, у којој је утврђена његова јурисдикција. У документу се помињу сљедећа мјеста: Црна Гора, Грбаљ, Паштровићи, Кртоли, Луштица, Бар, Скадар, Улцињ, Подгорица, Жабљак, Зета, Кучи, Васојевићи, Братоножићи, Бјелопавлићи и Пипери. Тада је Патријарх именовао за свог егзарха херцеговачког митрополита Саватија, који је обично боравио у околини Херцег Новог.

  Господине Мустанг,

  из чињеница се да примјетити да ОПОшти црногорски збор није Свети синод, већ је тада Свети синод био у Сечују, а “резервни”
  у Пећи.

  И не само то, већ је наш патријарх Арсеније Трећи дао нашем владици Данилу Синђелију да се његова духовна јурисдикција
  проширује изван граница Црне Горе на просторе који ће некада бити у саставу те државе.

  Е сада, Ви се изволите само обрачунати са својим митовима, а ако нећете то је само Ваш проблем.

  Ево, ја вам дајем право на све митове, које можете развијати у било ком правцу, а да вам не кажем да сте лажов, јер тај термин има нелијеп призвук. Просто, и Ви би га могли избјегавати!

 75. Ех, драги Војине, некада су аргументи узалудни. Италијани имају једну изреку:

  “Non c’è peggior sordo di chi non vuol sentire”.

 76. Gospodine Vojine vi dokazujete ko ste, vi ste velikosrpski prevarant. Istu ulogu odigrali su mnogi nakon “Načertanija”. Vas istina zanima samo ukoliko je možete prekriti lažima, ali uzalud. Faktički, od 1604, od valdike Ruvima Boljevića Crnogorks crkva je autokefalna. Proizašla je iz srpske crkve, kao što je srpka proizašla iz Vaseljenske patrijaršije, tako jednotavno, ali vama pomoći nema! Laž je vaša vodilja!Da lije, za razliku od Srbije, Crna Gora robovala Vojine. Nije Vojine, sačuvala je u podlovćenskoj Crnoj Gori svoju SLOBODU!

  Što se tiče vladike Danila, osnivača dinastije Petrović-Njegoš, on je pošao u Sečuj samo iz jednog razloga. Tim činom je dao potporu Arseniju III koji je sa Srbima UTEKAO, pred Turcima sa Kosova, velikosrpski falsifikatori će tu BJEŽANIJU nazvati SEOBOM! Takođe, Rusija Danilu nije dala dođe u Sanktpeterburg, što je bila njegova namjera, da se hirotoniše u Rusiji i u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, ali mu je to bilo USKRAĆENO sumnjali su da se radi o AUSTRIJSKOM čovjeku, to je bila velika ruska greška. Tako je došlo do hirotonije u Sečuju od već bivšeg patrijarha Arsenija III, jer je pravi patrijarh bio onaj Kalinik lično postavljen od sultana!

  Takodje vi kažete da opštecrnogorski zbor nije bio sveti sinod, što je genijalna tvrdnja, ali za sprdnju. Da li vam je poznato da su Crnom Gorom kao državom vladale vladike i iz raznih crnogorskih plemena koje je birao slobodni narod crnogorski i to punih stopedeset godina, sve do pojave Petrovića? Što vi znate o tome periodu vladikata? Ne znate ništa, bio je velikosrpski sakriven kako b i se i na taj način krila činjenica da je Crnogorska pravoslavna crkva BILA AUTOKEFALNA.Ko Vojine, u pravoslavnim državama, omogućava da od strane države već tajno odabrani kandidat postane vrhovni sveštenik? Sami vrh obavještajne službe Vojine! Sve ostalo je igra!

  Arsenije III je umro 17O6! Iste godine Karlovačka mitropolija dobila je od strane Beča status AUTOKEFALNE, NE NIKAKO PATRIJARŠIJE, NEGO MITROPOLIJE, A PATRIJARŠIJA PEĆKA JE SLUŽILA I SPROVODILA INTERESE TURSKOG SULTANA!

  NAVEDITE IMENA CRNOGORSKIH VLADIKA KOJI SU SE HIROTONIOSALI U PEĆI ISPRED TURSKOG PATRIJARHA!

 77. Господине Мустанг,

  надам се, али не инсистирам, да ћете повући из употребе мит да црногорске владике никако нису могли хиротонисати пећки Патријарси, зато што владике црногорске воде рат против Турака. Знате, рат је рат а црквени живот иде по сопственим правилима.

  За хиротонисање се није морало ићи у Пећ, већ тамо гдје је пећки Патријарх. И то је мјесто ваше крупне логичке грешке!

  Владика Данило је ишао у Сечуј, да га хиротонише Партијарх Арсеније Трећи.

  А потом, митрополита Данила је наслиједио његов синовац архимандрит Сава, који је завладичен, гдје?

  Завладичен је на Цетињу, а рукоположио га је 1719.г. лично, и опет пећки Патријарх, али Мојсије Рајевић Ћурла.

  Господине Мустанг, да ли су црногорске владике смјеле ићи у Пећ нијеми познато, али је чињеница да се наследник владике Саве, његов синовац Василије, за монашки чин припремао у Пећкој Патријаршији, гдје је и замонашен.

  Владику Василије је у Београду, на препоруку митрополита Саве, Патријарх Атанасије II рукоположио за митрополита 22. августа 1750. године, и поставио за егзарха трона пећкога.

  Дакле, поставио је владику Василија и за егзарха пећког трона!

  Збиља, гдје су Вам сада ваши митови!?

 78. Mustang: “Što se tiče vladike Danila, osnivača dinastije Petrović-Njegoš, on je pošao u Sečuj samo iz jednog razloga. Tim činom je dao potporu Arseniju III koji je sa Srbima UTEKAO, pred Turcima sa Kosova, velikosrpski falsifikatori će tu BJEŽANIJU nazvati SEOBOM!”

  Господине Мустанг,

  и шта кажете, владика Данило је пошао у Сечуј да предочи своју потпору једном човјеку који је Утекао у општој Бјежанији са Косова!

  Тачније, једној бјежанијској Утеклици, што и приличи да буду они други, који нису хероји као ви, господине Мустанг.

  Ево Вам примјера једног сличног страдања, али на Цетињу…

  Још жешћи напад Црна Гора је претрпјела 1714. године, када је на њу напао Нуман-паша Ћуприлић са још јачом војском. Он је успио да уђе у Цетиње и спали манастир. Турске снаге су крстариле по црногорским брдима и хватале нејач, која је потом одвођена у ропство. Велики број кућа је попаљен, те се овај поход рачуна као најгори по Црну Гору у њеној историји. Митрополит Данило је опет избјегао у млетачку територију, а затим је отишао у Русију.

  По повратку из Русије априла 1716. године, Данило се настанио у Маинама код Будве на млетачкој територији. Нашао је Црну Гору у тешком стању, те је пишући канцелару руском Голофкину навео: “Све је разорено, растјерано и мачу предано, у ропство одведено: а неки мали остатак у гору је остао и спасио се”.

  Господине Мустанг, претпоставаљам да ви једнако уживате у страдањима народа, независно од тога којем се ради, те да ли је то било у Вучитрну или на Цетињу?!

 79. Hiljadugodisnje srpsko junastvo i tisucljetnja hrvatska kultura, i dobri stari Krleza…

 80. Шовинизам – примитивна, трибалистичка идеолошка и политичка доктрина, коју чине мистификована национална историја, изразито позитивне предрасуде ο вредности сопствене нације и негативне предрасуде ο другим, посебно суседним нацијама, повезане са мржњом, презиром, нетолеранцијом и агресивношћу према припадницима других нација.

 81. Gospodo,

  samo da vas upozorim na covjeka porijeklom iz Niksica,studenta iz Nisa, koji se predstavlja kao Perfect Stranger, velikosrbin, blefer i iluzionista. Njegovi komentari su u 100% slucajeva sadrzajem srbovanje, prikrivano izvjesnom retorikom, pomalo posuto latinskim sentencama i referiranjem citata iz strane stampe.

  Postoje dvije vrste komentara koje pise:

  Jedni su toboze faktografski, kao sto je ovaj.
  Recimo kaze: “Based on Turkish historical records..” . Ne znamo tacno koji turski izvori, ime,autor,godina,…

  Drugi su drska ironija i posrpdivanje

  Apsolutno, svaki mu je motivisan obicnim, mizernim, anahronim srbovanjem, sto cini ironicnim latinske sentence, izreke na italijanskom i istorijske “citate”

 82. Stranger, ovo se zove autodijagnostika

  Шовинизам – примитивна, трибалистичка идеолошка и политичка доктрина, коју чине мистификована национална историја, изразито позитивне предрасуде ο вредности сопствене нације и негативне предрасуде ο другим, посебно суседним нацијама, повезане са мржњом, презиром, нетолеранцијом и агресивношћу према припадницима других нација.

 83. Ecco, potpuno se slažem s tobom! Ovo što nam je ponudio Stranger kao definiciju šovinizma, jeste dfefinicija šovinizma, ali je i autoportret Perfect Strangera, srpskog šoviniste najogavnijeg tipa!
  Pozdrav, Ecco!

 84. Dragi Slavko,

  ovim clankom, kao sporedni efekat, si privukao velikosrpske mitomane. Siguran sam da ti je njihovih prica preko glave, evo vec ima bar cetvrt vijeka.

  Razlika izmedju 1990-te i danas, jeste da smo stekli imunitet,da nas se sve manje dotice, ali povremeno zaintrigira drskost u krajnjim namjerama i njihovom vjerovanju da ce ih neko slijediti.

 85. Анонимусе, видим да сте се пронашли у мом цитату о шовинизму, па сте експресно реаговали. Па зар сам тако успјешан риболовац да након 5 минута пошто забацим удицу успијевам да упецам једног прекрасног шарана? Треба да знате да су измишљотине које сијете о мени на разним порталима само доказ интелектуалне немоћи. Ви, као мој познати пратилац и прирепак морате да знате да није лијепо такво понашање. Осим тога, лицемјерно је да интервенишете на блогу Славка Перовића јер сте понизни сљедбеник политика диктатора Ђукановића и коментатор-домобран са режимског портала “Аналитика”. Али ми не сметате – само наставите: погодан сте инструмент за изношење моје аргументације, да ме баш свако хвали, заиста бих се забринуо 🙂

  И не знам зашто у свакој ситуацији потенцирате студирање у Нишу, као да је то нешто недостојно. Када већ говоримо о митовима, сматра се да је Ниш једно од могућих мјеста на којима се налазила грчка митолошка Ниса, насељена нимфама, гдје је Дионис одрастао и по којој је добио име. У античком граду Наису рођен је и будући император Константин Велики. Треба да знате и да нишки Универзитет, који обухвата 13 факултета, похађа око 30.000 студената. С поштовањем,

 86. Jebote, je li moguće da je ‘starina’ Perfect stvarno student? Hahahaha, pa velikosrbi se rađaju ko đedovi, sa bradom pravoslavnom i sjedinama, nemaju još po 1 000 godina ka Metuzalem, ali blizu su, svi su rođeni 1389.-e! Izdrži još malo Perfecte, ti si ‘Metuzalem srpske starozavetne reči’! Ne daj se starino mlada, uči i dalje na srpskoj Sorboni u Nišu, vidimo kakve dragocjene učenjake ‘nebeskog naroda’ i taj Univerzitet izbacuje! A možeš se ponositi i činjenicom da je na tvom fakultetu diplomirao i Ranko Krivokapić – tvoj kontrapunkt s kojim stvaraš jedinstvenu crnogorsku MELODIJU – MELODIJU BEZOČNIH LAŽI!

 87. Gospodine Vojine, vi namjerno od drveta LAŽI ne vidite šumu ISTINE, pravite se da je ne vidite.

  Vi nećete da priznate da je pravoslavlje u Crnu Goru došlo sa Nemanjinom okupacijom Duklje, nećete da priznate da Crnogorci nijesu Srbi, nećete da priznate da je Crnogorska pravoslavna crkva vjekovima bila autokefalna, nećete da priznate da je Crna Gora izdana od strane Srbije i uništena osamnaeste, nećete da priznate da Miloš Obilić kao i mnogi drugi iz kosovskog ciklusa NIJESU ISTORIJSKE LIČNOSTI,nijesu postojali, nećete da priznate da je Bajazit ubio Murata, a ne izmišljeni Miloš Obilić, nećete da priznate da nijesu srpski junaci sa srpskim narodom naeselili Crnu Goru poslije kosovskog poraza, jer je to očigledna istorijska laž, nećete da priznate da velikosrpstvo namjerno počiva na strahotnim lažima, pogotovo na onome da je izgubljena kosovska zapravo dobijena pa se za to SLAVI, i još mnogo, mnogo toga. Nećete da priznate da je svaki pećki patrijarh bio visoki turski funkcioner kojeg je postavlja SULTAN, a njegova crkva srpska da je bila puki instrument vlasti u sultanovim rukama, i to vjekovima!

  Ne, vi sa tvrdnjom da je Vasilije Petrović hirotonisan od strane uteklog pećkog patrijarha hoćete da lažete da Crnogorska pravoslavna crkva nije bila autokefalna, da su Crnogorci Srbi i sve tako laž do laži! Uživajte u njima, u lažima Vojine, jer velikosrbi i udbaši se nikad ne mijenjaju, jer na lažima počivaju. Laž i njeno blebetanje im je posao!To je sudbina njihova da budu sluge laži, a moja je da branim SLOBODU i ISTINU od takvih bagri!

  BRAVO MUSTANG!

  ŽIVJELA SLOBODNA CRNA GORA!

  DOLJE VELIKOSRPSKA LAŽ I PREVARA!

 88. Dok je ovih tzv. velikosrba bice i Milojka i DPS. Ojhaaa Crna Goro. Vratimo se samo unazad od perioda dolaska dzemperasa na vlasti do dana danasnjeg nije se nista promijenilo velikosrbi su sluzili Milu ko niko, prelazili iz jednog tabora u drugi i tako kruzili i cuvali guz… ovoj mafijaskoj vlasti.

  Oni su nesretnici bili najveci branioci “na rijeci” Milosevicu , pa kada je on odleprsa onda su poceli i braniti Kosovo, no i Kosovo nesretno odleprsa, osta im samo Milo no kako su ove predhodne branili ne pise se dobro ni Milojku. Uz nadu da ce i oni konacno nestati sa Milojkom. Ima Boga pa da je koliko mis sto bi rekao jedini covjek koji je trn u oku i jednima i drugima svih ovih godina, zivio nam Slavko.

 89. Господине Спартанац,

  за разлику од господина Мустанга који је примјетио да је погријешио приликом стварања једног непотребног, скорашњег, мита, то ви верглате као покварени грамофон исте митолошке пјесме.

  Елем, ви сте ме у заносу назвали багром, и захвлан сам вам на томе термину којим степо казали свој демократски капацитет.

  Ипак, морам констатовати да је угриз комарца далеко јачи и смисленији од сваке ваше ријечи.
  Просто не могу вјеровати да имате зубобољу од констатације да су Немањићи окупирали Црну Гору. Лијек вам могу препоручити у виду таблете која се зове Бодин, који је први окупирао Рашку. Надам се да вас је бол прошла :))

  Колико видим, и ви и Мустанг тврдите да су у Црној Гори ислам и православље окупаторске религије. Ја мислим да се и православцима и муслиманима фућка на ваше увреде као дио размишљања наглас, те да на њих немате никакав утицај да их можете промијенити, осим што ће вас почети мрзјети као некога ко нема нити момент увијек потребне избалансираности.

  Уосталом, ако сматрате да је православље окупаторска религија, ѕбог чега се представљате као православац? Дакле ваша самосвијест је таква да вас лично је окупирала православна религија, а ви се те баласти и окупаторске бруке не можете ратосиљати, јер…

  Јер, шта, карактер слаб или… ? :))

 90. ono sto danas jedino ostaje je nezavisnost crne gore fakat
  niko bolje do jovo kapa pred referendum nije definisao sto je to nezavisnost crne gore -prosto IDEJA —-ideja da se moze zivjeti samostalno
  i sto jos ostaje uredjenje te drzave i ekonomski-kulturni i duhovni prosperitet-
  ici u proslost danas pa to je korak unazad — kao da nema tema za razmisljanje i d-elanje za buducnost i razresenja sadasnjosti– pocevsi prvim korakom od sebe

 91. Господине Спартанац,

  да сам ја православац који сматра своју религију окупаторском, истог би момента промијенио религију, да бих слободно дисао.

  Ево, рецимо, никада не бих прешао у католике, због сјећања на несолидну НДХ, већ би узео другу религију, али и промијенио име.

  Звао би се Карим Абдулахмедович Султанбег. Некако ми се ова регистрација чини солидном. Ви ми тада не би могли замјерити, јер ме није на то натјерао окупатор већ слободни избор, свиђао вам се он или не!

  А ви, којем би се царству религије привољели?

 92. Vojine, tvoj pristup je odavno prepoznatljiv. Ti si velikosrpski agent koji barata sa lažima i prodaje ih kao istinu. Ali, Vojine, to na ovom blogu ne prolazi, rasturen si i poražen, nije ti od velikosrpskih laži ostao ni prah ni pepeo!

  Istina je Vojine da je pravoslavlje donio u Duklju okupator Nemanja, a da je turski okupator donio islam. Ovo nije laž, nego je istorijska istina Vojine. To što ti ne bi bio katolik zbog NDH postavlja pitanje, kad već imaš tako skandaloznu percepciju katoličke vjere, pitam te kako možeš biti pravoslavac poslije zločinaca kakvi jesu jedan Milošević, jedan ratko Mladić, jedan Ćosić i još mnogi drugi koje si svim svojim plaćeničkim velikosrpskim srcem podržavao, pa me stoga čudi da biraš muslimansko ime i prezime, čak i u sramotnoj šali, jer da si ga imao, a u Bosni živio, tvoj srpski junak Ratko Mladić bi te odavno stavio pod zemlju!

  Ne mogu ti reći ni da si BESRAMNIK, jer takvi velikosrpski lažovi kao ti obraza nemaju!

 93. А ево и још једне моје кратке интервенције поводом овог текста, коју сам објавио на једној другој страници. На сву срећу, живимо у доба процвата информатике, тако да стаљинистички видови цензуре не функционишу свугдје:)))

  Славко Перовић је имао изванредних текстова, прије свега о природи диктаторског и мафијашког режима, али је овај његов текст права катастрофа. Укратко, оваквим текстовима се продубљују подјеле, шири нетрпељивост, разграђују мостови и убија нада за било коју врсту заједничког анти-режимског дјеловања. Текст је грозан, да не улазимо у све нетачности и произвољности од којих је састављен, а и да не говоримо о афирмативним коментарима испод писаније, о том вокабулару и аргументима. Што је у читавој ствари најчудније, лице с којим Славко Перовић овако жустро и рекао бих непристојно полемише је препознато у оквиру Митрополије по својој толерантној, помиритељској улози, која се може примијетити како у његовим текстовима, тако и у опхођењу грађана Цетиња према њему. Заиста невјероватно.

 94. Gospodo,
  cim nas genije napise tekst koji malo relaksira trenutnu situaciju u latifundiji
  Djukanovica srpski apstinenti se jave pod raznim imenima da ga kritikuju.Dok
  pise i napada nama i njima omrazenog zlocinca dobar im je i nezamjenjiv.

  Kad je Petar Komnenic u emisiji Nacisto pitao Ranka Krivokapica zasto nije i
  Milo Djukanovic u procesu deportacije bosnjaka 92 iz Crne Gore u BiH bio
  pozvan makar u svojstvu svjedoka kao sto je i Momir Bulatovic on je rekao da
  za to nikad nece biti kasno.Iako je Bulatovic ustvrdio da je to bila greska drzave
  a zna se da je Djukanovic bio predsjednik Vlade.

  Takodje na pitanje o skracivanju mandata ovoj koaliciji Krivokapic ustvrdi da bi
  to neki jedva docekali da ugroze Crnu Goru.Odlicno mu Komnenic rece da se
  boji da je upravo Crna Gora ugrozenija od njega i Djukanovica no sto je mogu
  ugroziti oni od kojih je oni cuvaju.

  Ni Djukanovic i DPS nijesu gadljivi na podrsku Guberinica iz Narodne stranke
  kao sto Krivokapic vec TRINAEST GODINA dere Crnu Goru cuvajuci je od nas
  liberala i ostalih.

 95. Jesi li znao Vojine Nikolajeviču, velikosrbine, antikatoliče:
  Stefan Nemanja, veliki župan raški 1168.-1196., rodonačelnik dinastije Nemanjića, i otac Stefana Prvovjenčanog, bio je kršten kao katolik u katoličkoj crkvi u Ribnici (gdje se njegov otac bio skolnio u vrijeme sukoba u Raškoj) a tek mnogo kasnije prema pravoslavnom obredu. Kao župan raški, vratiće se I poharati Duklju do 1186.-e
  Jesi li znao Vojine:
  Prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani bio je 1217. okrunjen papinskom krunom, koju mu je papa Honorije III poslao. Otud mu i naziv ‘prvovjenčani’, jer je prvi srpski kralj kojeg je papa priznao I krunisao!
  Jesi li znao Vojine:
  140 godina PRIJE NJEGA, dukljanski kralj Mihailo Vojislavljević, krunisan je 1077. od pape Grgura VII. Katoličanstvo je bilo državna vjera pod Dukljansko-barskom nadbiskupijom! Znači, ova je prva država predaka Crnogoraca, naših direktnih predaka, bila je katolička kraljevina godine 1077.
  A kako velikosrbi prekrajaju istoriju? I što su prave činjenice? Prvi kralj Duklje bio je Mihailo Vojislavljevic 1077 god. Prvi srpski kralj bio je Stefan Prvovjenčani od 1217. god. Stefan Prvovjenčani je takodje dobio od rimskog Pape kraljevske insignije, ali 1217. godine, 140 godina poslije dukljanskog/zetskog kralja Mihaila Vojislavljevica.
  Naziv Prvovenčani znači – prvi ovjencani, tj prvi krunisani tj. prvi srpski kralj !
  Prvi ovjencani, odnosno okrunjeni Srbin ! Prvi kralj kod Srba, a naziv Prvovjenčani su mu dali sami Srbi, niko drugi! Prema tome, jasno je da prvi kralj Srba nije bio Dukljanin! Da su Dukljani bili Srbi, što takođe neki velikosrbi tvrde, prvi kralj kod Srba bi bio Mihailo Vojislavljević! Ali nijesu bili Srbi jer je prvi kralj Srba – Stefan PRVOVENČANI!
  Sve je jasno.
  E, I još nešto da te pitam Vojine:
  Znaš li da kada se to tiče ‘Kosovskog zavjeta’, o kojem je pisao pop Gojko Perović, postoji jedan zanimljiv kuriozitet! Nakon rušenja Nemanjića, dinastija Balšić je preuzela vlast i dobila garancije o nezavisnosti Zete od Uroša Nemanjića 1360.-e, I pošto su I Balšići bili katolici, a I bio im je bliži papa, oni ponovo vraćaju katoličanstvo, i to zamisli kad Vojine – zvanično, kao državnu religiju:1389. godine! Baš one godine koje se odigrala Kosovska bitka za koju nam pop Perović kaže da je naš zavjet! U ovoj bitci ne da Crnogorci učestvovali nijesu, nego su te godine PONOVO kao državnu vjeru dobili katoličanstvo, Vojine! I ostali katolička država sljedećih godina (biće da im niko nije bio javio o tom Kosovskom boju!), sve do prvih godina vladavine Balše III, koji će ponovo pravoslavlje učiniti državnom religijom!Dakle, desetljećima prije i desetljećima nakon Kosovskog boja Zeta je katolička – toliko da Balšići uvode katoličanstvo kao državnu vjeru upravo 1389.-e, koju nam sada pop SPC preporučuje kao ‘nacionalni zavjet’! A, ti I pop Perović oćeš da slušamo vas, umjesto svojih predaka, da nam nametnete Kosovski boj kao Zavjet, kao duhovni crnogorski lajtmotiv, zloupotrebljavajući činjenicu što su crnogorski velikani mnogo kasnije pisali o ovome Boju nastojeći tako da animiraju Srbe na oslobođenje od Turaka, I da im pruže podršku, a ne nikako njime prekriju svoje hiljadugodišnje dinastije I ISTINU! Meni je jasno da je popu Peroviću Kosovska bitka bliža od Balšića, ali to je tek njegov problem, a ne crnogorski Kosovski zavjet, pa ni u simboličkoj ravni, na koju G.Perović pledira, jer to što je napisao je samo još jedna upakovana laž I bezočna velikosrpska propaganda, kojoj ti Vojine SLUŽIŠ u ovoj zemlji čiju bi ISTORIJU I ISTINU TREBALO DA ČUVAŠ, SRAMOTA VOJINE…

 96. Немањино крштење у католичкој, а не православној цркви(јер тада још није продрло православље) доказује да је у Зети званична (државна) религија била католичанство. Не знам зашто се ове чињенице о нашој прошлости крију. Нећемо ваљда пољуљати оне праве Србе-православце на ријечима, али не и на дјелу? Нисмо примањем католичанства постали Хрвати, нити примањем православља Срби, као што нијесу ни исламизирани Црногорци постали Турци. То је, ваљда, одвећ јасно. Можда не и онима који још пливају у гусларској историји и којима су пјесме историјски извор. То је, најблаже речено, смијешно.

  Још нешто: истиче се да је Митрополија најстарија вјерска институција у нашој земљи. Наравно да то није истина, осим за оне који не познају црногорску прошлост. Најстарија је Барска надбискупија, а тек након 150 и више година свети Сава оснива Зетску митрополију на Превлаци.(ако гријешим, не замјерите, не могу провјеравати у ове ситне сате). И хвала Му на томе. Али, наши преци нијесу примајући православље постали Срби, него су постали православни! Но, ово је Балкан, некима је тешко (при)схватити разлике. Нити једна није окупаторска вјера – јер да јесте, људи би се вратили у “прађедовску вјеру”, а не исповиједали “окупаторску”. Али је чињеница да ју је донио страни окупатор, освајач,како год.

  Косовски мит је МИТ, као што су данас евроатланске интеграције. Прича са одређеним циљем – продужавање опстанка на власти. Кад све дође на своје и прође, народ га се са сјетом сјећа. И то најчешће када је новчаник празан. Обично га власт тада потеже. Тако се и краљ. Никола присјећао Косова када је требао да оснажи Црногорце да се боре за освету Космета, који није био њихов, нити су тамо живјели Црногорци. Мада га они нијесу ни изгубили 1389.

  Уосталом, религија није питање колективног, већ индивидуалног идентитета. Никога не обавезује вјера његових предака. Живимо у “слободном” друштву, те свако има право избора вјере коју ће исповиједати. И сам сам свједок неких “прелетача”. Остајте здраво.

 97. Truth, Banjo i ostali koji VIDITE i odbijate Vojinove i Perfectove laži, pozdravljam vas! Ovoj dvojci treba pridružiti u lažima Gojka Perovića, ali i kompletno sveštenstvo SPC, to je sve velikosrpska kaša koja od velikosrba i Srba crnogorskih muti otrov za Crnu Goru i Crnogorce. Da je sreće i ljudskosti u njima, samo ono što je napisao TRUTH dovoljno je da poštena čovjeka osvijesti od laži, ali Slavko Perović ima pravo da se to od agenata ne može očekivati. I islam i pravoslavlje su okupatorske religije. Naši preci primili su Hrista preko benediktinaca, što znaju Crnogorci i crnogorski Srbi o tome, ama ništa! Sve je to bilo zabranjeno saznavati kako bi se Crnogorci lakše posrbljavali.

  Banjo, tako je, Nemanja je KRŠTEN na Ribnici, ali NIJE ROĐEN kako to velikosrbi lažu! Ono što su prodavali kao muda za bubrege i nazivali Nemanjinim gradom, turska je tvrdjava iz petnaestog vijeka! I da vas pitam – zar nije strašno da je bulevar u Podgorici, glavni bulevar nosio ime crnogorskog OKUPATORA Nemanje, zar nije strašno da se Sveti sava kao promotor okupacije i uništenja Duklje Crnogorcima nameće kao glavni svetac? Pa to je jezivo sramotno, kao što su sramotni svi koji to prihvataju i koji protiv toga ne dižu glas!

 98. Ево понешто о односу црногорских владика према Пећкој патријаршији, за оне жедне знања:

  Запис владике Данила на рукописном јеванђељу дарованом Пећкој патријаршији (1732)

  “Данил владика цетињски Његош, војеводич српској земљи купи ово светоје јевангелије ценоју златиц 5 у Ивана Калуђеровића с Рисна, принесено от земљи молдавскије некоторим купцем и сему ми от нашега труда управисмо сребро образ Христов и четири јеванђелиста и с друге стране печах от сребра пет, у све печах 10, и приложих га у Патријаршији пецкој, храму Вазнесенија Христова, и да не будет никим отимљено от сего храма. Да јест просто.

  1732, мр. 12

  Цијена књиги и сребру у све златиц 24”

 99. Писмо које је владика Сава Петровић Његош упутио 1776. године митрополиту руском Платону поводом укидања српске патријашије Пећке 1766. године

  “Чује се у цијелој Европи и до ушију долази о Вашој разборитости и бризи о светим црквама и о православљу, па се радује душа. Ради тога усуђујем се да Ваше преосвештенство узнемирим и да Вас обавијестим о општем народу славеносрпском који живи под тешким и несносним јармом турског ропства Божијим допуштењем ради наших гријехова. Ниједна епархија нема свог природног архијереја Србина, но су сви истјерани из својих пријестоља и лишени неправдом константинопољског патријарха и његових синода, а на њихово мјесто доведени Грци. За сва правила светих апостола и светаца немају никаквих права јер их лишава патријарх константинопољски, [за] оно што је српски национ имао још од првог светитеља Саве просвјетитеља српског како је то могуће наћи код кајита, то јест султанског секретара. Уздигните пријесто пале српске архиепископије која је од Грка лишена сваке љепоте неправедним судом константинопољског патријарха и његових синода православља. Велика владарко Јекатарина, која правилно судиш изрази мало милосрђа својега на нас несрећне архијереје српске, да Тебе имамо за Божију заступницу. Штити нас код Порте да се Грци не би мијешали у српски национ чиме ћеш нам се вјечно одужити…”
  ……
  Извор: “Записи”, књ. XIX, Цетиње 1938.

 100. Evo poznatog velikosrpskog podmetača perfeckta opet! I opet laže, jer hoće da nas slaže kako su pojmovi “slavenoserpski” ili “slavenosrpski” ili “srpski” kod Crnogoraca nacionano ime, a nijesu nikako, to je laž, nego su drugi naziv za PRAVOSLAVLJE! Ovi izrazi bili su rasprostranjeni i ispravno su se shvatali sve dok ih velikosrpski agenti nijesu počeli prekovavati u ime NACIONALNO, sve u cilju posrbljavanja, što je jedna od temeljnih laži velikosrpstva.

  Pod Slavenoserbima podrzumijevali su se svi narodi južnoslovenski koji su prihvatili pravoslavlje, i ništa drugo. Kada vladika napiše ” srpska zemlja” to znači samo i isključivo pravoslavna zemlja. Na primjer, šireći velikorustvo posredstvom panslovenstva Rusi su sve slovene pravoslavce smatrali Rusima! Grci su sve pravoslavne narode smatrali pripadnicima grčke vjere i Grcima! Takva su vremena bila, ali je u sva tri slučaja, kada se to naroda i nacije tiče, sve to bila laž! Na prumjer, da li su Srbi Grci? Da li su Crnogorci Grci ili Rusi? Da li su to Bugari? I tako dalje, odgovor znate sami!

  I konačno da kažem: O tom procesu preoblikovanja izraza Sloven, slovenski jezik, Slavenosrbin, slavenosrpski jezik, ”grčka vjera”, ‘’grčki obred”, ”Grk”, ”srpski obred” i slični u Slavenosrbin, slavenosrpski jezik, srpski jezik, Srbin, srpska vjera, srpski i naličnijeh, u literaturi je istoriografski i kritičko-analitički navedeno mnogo primjera, pa nije potrebno to ponavljati, nije potrebno tvrditi da ti izrazi označavaju samo PRAVOSLAVNU vjeru, i ništa drugo! Velikosrpstvo je to sve falsifikovalo i prikazivalo kao oznaku naroda i nacije, što je laž!

  Opštu prethodno rečenu VELIKOSRPSKU idejnu i ideološko-političku klimu ispoljava, suprotno prosvjetiteljskim ciljevima i Vuk St. Karadžić svojim težnjama da su Srbi svi i svuda (svi štokavci), ali isto tako i Dositej Obradović, koji je pošao još dalje, pa je smatrao da su Srbi SVI Južni Sloveni – katolici, pravoslavci i muslimani. Ovaj Dositejev romantičarski i neistinit stav preuzeo je Vuk St. Karadžić koji je 1833. pisao: ”Samo da je Šokce (to znači katolike) dotle dovesti da reknu da su Srbi i da prime naša slova, a neka vjeruju što im je drago”.

  Vuk je bio jedan od kreatora pogubnog velikosrpstva, i ovim citatom se, a ima ih koliko hoćete, to i dokazuje!

  LAŽEŠ PERFEKTE PLAĆENIČE VELIKOSRPSKI!

 101. Moze li neko ko zna istorijske cinjenice da mi objasni zasto su neke porodice /i moja/ prije nekoliko stotina godina izbjegle iz okoline Tivta i naselile se u kontinentalnom dijelu danasnje Crne Gore.
  Interesuje me istina, a ne dnevno politicka naklapanja.

 102. Allloooo? Mirniiiii? Đe siiiiiii? Balšići i 1389.-a? Nemaš ništa da kažeš na to?

 103. Како је већ неколико пута поменуто “Начертаније” Илије Гарашанина, мислим да је интересантно подсјетити се плана Петра I Петровића Његоша из 1807. године о обнови Душановог царства под руском руководећом улогом, популарно названог – Начертаније Светог Петра Цетињског.

  Петар I Петровић Његош се почетком 1807. године, одмах по избијању руско-турског рата, преко архимандрита Симеона Ивковића, обратио главнокомандујућем Дунавске армије генералу Михељсону с планом-предлогом о обнови славено-српског царства да би га овај упутио цару Александру. По том плану, Црној Гори би се присајединили Подгорица, Спуж, Жабљак, Бока Которска, Херцеговина, Дубровник и Далмација, па би од те целокупне територије било образовано поменуто царство. Титулу српског цара узео би руски император, а постојао би и “президент” који би морао бити рођени Рус. Његов помоћник био би цетињски митрополит с титулом руског кнеза. Престоница царства био би Дубровник. Поред цетињског митрополита, држава би имала још три епископа: далматинског, которског и херцеговачког; у Задру, Требињу и Котору биле би отворене богословије.

  Пројект Петра I објавио је још у прошлом вијеку руски историчар А. Петров у свом дјелу Война России с Турцией, и то у првом тому, 220-222.

 104. Кад смо већ код Петровића, није згорег ни подсјетити се Уговора о савезу између Србије и Црне Горе из 1866. године који су потписали књажеви Црне Горе и Србије – популарно названог Начертаније књаза Николе и књаза Михаила. Ево садржаја тог интересантног уговора:

  У име свете и једносушне Тројице. Његова Свјетлост Књаз Србије и Његова Свјетлост Књаз Црне Горе, имајући пред очима с једне стране своје свете дужности, а с друге стране жалосно стање народа српског у Турској, и одушевљени једнаком патриотском жељом, да у искреном споразумевању раде на ослобођењу и уједињењу свога народа сагласили су се да у овоме тајном уговору уреде сва питања која с тим у свези стоје, и означе унапред круг своје заједничке радње…

  Члан 1.

  Њихове Свјетлости Књаз Србије и Књаз Црне Горе обвезују се и залажу један другоме ријеч, да ће у највећој сагласности и искрености радити, да се што прије спреми устанак противу Турске пак да се цио српски народ у Турској ослободи од турског јарма и у једну српску државу споји.

  Члан 2.

  Ако са божијом помоћу буде крунисано ово предузеће са подпуним успјехом, то јест да се цио српски народ у Турској ослободи и уједини у будућу велику Србију, онда и под тим условом Књаз Црне Горе свечано обећава да ће Црну Гору придружити и ујединити с том великом државом, признавајући Књаза Михаила за владаоца те цјелокупне српске државе.

  Члан 3.

  Ако , Божијом помоћу, буде крунисано успјехом предузеће које се пред очима има и које је изложено у првом члану, то књаз Црне Горе обећава свечано да ће и Црну Гору придружити Србији и за владара целокупне србске државе признати кнеза Михаила.

  Члан 4.

  У таквом случају, цијенећи високо племенита и патриотска пожртвовања Њег. свјет. књаза црне Горе, Њег. свет. кнез Србије обећава најсвечаније у своје и име Србије, да ће Њег. свјет. књаз Црне Горе и његова породица, не само задржати своје књажевско достојанство, него да ће и његова особита брига бити, да се владајућем књазу Црне Горе створи у новој србској држави и морално и материјално сјајан полозај.

  Члан 5.

  Нарочито се осигурава сада владајућем књазу Црне Горе ранг принца од владајуће породице и првенство пред свима, после владаоца и његовог законитог населдника, ако би таквог било. Поред тога осигурава се књазу Црне Горе годишња цивилна листа од 20.000 дуката. Тако исто, водиће се рачуна о материјалном и моралном положају свих блиских сродника Његове свјетлости књаза Црне Горе.

  Члан 6.

  Ако би се Црна Гора спојила са Србијом, то Њег. свет. кнез Србије обећава да ће све оне старешине и чиновнике, који би се у вријеме спајања као старешине и чиновници у Црној Гори затекли, сматрати као и остале старешине и чиновнике србске и што се плата и материјалног положаја тиче у свему једнако с њима поступати.

  По себи се разумије да ће и сав народ црногорски ући у уживање свију онија права и слобода које народ србски ужива.

 105. TRUTH: ”
  Jesi li znao Vojine Nikolajeviču, velikosrbine, antikatoliče…
  A, ti I pop Perović oćeš da slušamo vas, umjesto svojih predaka,
  Meni je jasno da je popu Peroviću Kosovska bitka bliža od Balšića, ali to je tek njegov problem, a ne crnogorski Kosovski zavjet, pa ni u simboličkoj ravni, na koju G.Perović pledira, jer to što je napisao je samo još jedna upakovana laž I bezočna velikosrpska propaganda, kojoj ti Vojine SLUŽIŠ u ovoj zemlji čiju bi ISTORIJU I ISTINU TREBALO DA ČUVAŠ, SRAMOTA VOJINE…

  Господине,

  ваше квалификације у стилу “великосрбине и антикатоличе” су бесмислено оптеретиле оно што сте између написали. А написали сте доста тога!

  Не бих се сложио с вашом исхитреном констатациојом да сам великосрбин и антикатолик, јер ако то потенцирате морате за то са пружите одређене доказе, који се не могу прихватити ако се састоје само у томе што различито размишљамо.

  Исто би било када бих ја почео обраћање вама са ултракатоличе и малоцрногорче, што на примјер, никако не спада у мој стил. Ја, просто, не волим пароле и етикете, јер оне одводе суштину приче од смисла.

  Рацимо, ја никако не могу бити антикатолик, већ сам некатолик. Уважавам католичку религиозност мојих драгих пријатеља, иако ми је та религија прилично далека. Моју незаинтересованост за католицизам као религију ви немате право да опсуђујете у смислу етикете коју сте истакли.

  Са тим бих завршио ово поглавље, надајући се да смо се разумјели. Ако нисмо, то је само ваш проблем. Ако вам баста, можете продужити у том стилу, подразумијевајући да то само вама наноси дискретну штету!

  У следећем коментару ћу се осврнути на онај битни и садржајни дио вашег текста, који ћу коментарисати са валиким задовољством. Искрено, драго ми је што сте у томе дијелу били максимално отворени.

  Па да кренемо…

 106. RE: TRUTH

  Господине, све историјске детаље које сте изнијели прихватићу здраво за готово. Ништа нећу провјеравати, нити један дио нећу оспорити. Мислим да је то најбољи начин да се направи објекиван закључак, мада, колико видим, ви никакав коначни смислени закључак нисте извели.

  Дозволите да поновим неке дјелове вашег текста…

  “- Stefan Nemanja, veliki župan raški 1168.-1196., rodonačelnik dinastije Nemanjića, i otac Stefana Prvovjenčanog, bio je kršten kao katolik u katoličkoj crkvi u Ribnici (gdje se njegov otac bio skolnio u vrijeme sukoba u Raškoj) a tek mnogo kasnije prema pravoslavnom obredu. Kao župan raški, vratiće se I poharati Duklju do 1186.-e.

  – 140 godina PRIJE NJEGA, dukljanski kralj Mihailo Vojislavljević, krunisan je 1077. od pape Grgura VII. Katoličanstvo je bilo državna vjera pod Dukljansko-barskom nadbiskupijom! Znači, ova je prva država predaka Crnogoraca, naših direktnih predaka, bila je katolička kraljevina godine 1077.

  – Nakon rušenja Nemanjića, dinastija Balšić je preuzela vlast i dobila garancije o nezavisnosti Zete od Uroša Nemanjića 1360.-e, I pošto su I Balšići bili katolici, a I bio im je bliži papa, oni ponovo vraćaju katoličanstvo, i to zamisli kad Vojine – zvanično, kao državnu religiju:1389. godine!

  – U ovoj bitci ne da Crnogorci učestvovali nijesu, nego su te godine PONOVO kao državnu vjeru dobili katoličanstvo, Vojine! I ostali katolička država sljedećih godina (biće da im niko nije bio javio o tom Kosovskom boju!), sve do prvih godina vladavine Balše III, koji će ponovo pravoslavlje učiniti državnom religijom!Dakle, desetljećima prije i desetljećima nakon Kosovskog boja Zeta je katolička – toliko da Balšići uvode katoličanstvo kao državnu vjeru upravo 1389.-e, koju nam sada pop SPC preporučuje kao ‘nacionalni zavjet’! A, ti I pop Perović oćeš da slušamo vas, umjesto svojih predaka, da nam nametnete…”

  Господине Трутх,

  да сублимирамо ваше, и само ваше, наводе…

  Црна Гора је била изворно католичка држава. И то од 1 077. до 1 186. године, а то је 109. година.

  Немањићи су тој држави наметнули православље у вријеме такозване “окупације” која је трајала, по вашим подацима, од 1186. до 1360. године, а то је 174. године.

  Потом долази династија Балшић, која је од “окупатора” Уроша Немањића 1360.г. добила независност, да би се католичанство вратило као државна религија у Црну Гору 1389. године.

  На онсву овога констатовали сте да је прије и послије Немањића Црна Гора била увијек католичка, а потом у вама одјекује ехо- ваши/наши преци су били католици, католици, католици…

  Избјегли сте рећи, или одговорити на питање, а шта ако су били католици, јер, данас има милиона протестаната који су такође били католици, много дуже и одлучније него у овом случају, те сада то више није тако.

  Направили, сте, господине крупну логичку и здраворазумску грешку, коју ћу у следећем посту додатно обрадити. Направили сте мит, који се руши, јер нема здраве основе. Па, хајдемо, да срушимо и тај мит.

 107. RE: TRUTH

  Господине,

  да бих додатно објаснио неке ствари, ево мало хронологије…

  1385. Мурат заузима Софију
  1386. Мурат осваја Ниш.
  1389. Косовски бој (28. јуна). Смрт Мурата и устоличење Бајазита I
  ………………………………………………………………………..
  1439. Мурат осваја Смедерево; први пад Србије
  1459. Предаја Смедерева (јуна). Пад средњовековне Деспотовине Србије.
  1462. Мехмед покорава Влашку (лето)
  1463. Пад средњевековне Краљевине Босне под турску власт.
  1483. Османлије освајају Херцеговину
  1499. Османлије освајају Црну Гору
  ……………………………………………………………………….
  1521. Угарски Београд освојен (29. августа).

  Господине Трутх,

  од доласка династије Балшић 1360. године до пада Црне Горе под Османлије 1499. године, пролази 139. година. Од увођења, како ви кажете, католичанства у Црну Гору 1389. године до пада под Османлије пролази 110.година. По мом мишљењу то је више него довољан период да се неутрализује “православно наметање” од стране Немањића.

  А то се није десило!

  Споменули сте католичанство…” sve do prvih godina vladavine Balše III, koji će ponovo pravoslavlje učiniti državnom religijom”.

  Ево га…

  Балша III Страцимировић (1387-1421, владао 1403. – 1421.) је син Ђурђа II Страцимировића Балшића и Јелене Балшић. Био је у сукобу са Венецијом (Млетачком републиком) којој је његов отац поклонио Скадар. Он је са њом због њене незајажљиве експанзије морао водити ратове. ”

  И шта рекосте, од Косовске битке 1389. Црна Гора је била католичка држава до 1403. године, или пар година касније. Колико је то година прошло, и зашто се својом аутономном вољом она окренула православљу, против ваше воље, господине?!

 108. Opet lažeš Vojine! Zeta je bila PONOVO katolička od 1340.e, kada Balšići ruše Nemanjiće i Uroš im potpisuje nezavisnost, pa sve do 1403.g., a 1389.je godina u kojoj zvanično proglašavaju katoličanstvo za državnu vjeru! Znači još 15 godina nakon (a i 50 godina prije!) Kosovskog boja, Zeta je bila katolička, znači u ovom drugom navratu – 65 godina, Vojine!!! I ovo je navedeno s pitanjem – kako ti, ili onaj srpski pop o čijem ‘Kosovskom zavjetu’ ođe raspravljamo, možete Crnogorce ubjeđivati da je kosovski mit ‘duhovni stožer Crnogoraca’! Da nijesu i Balšići bili Srbi, Vojine? Svakome normalnom je očito da njih nije bilo stalo da ovaj vaš mit promovišu, niti su se njime bavili, a oni crnogorski velikani koji su se na njega mnogo kasnije pozivali, to su radili, ne bi li se vi 500-godišnji sužnji malo razdrmali, i učinili nešto na borbi protiv Otomanskog carstva, ali vi vijekovima nakon toga i dalje to zloupotrebljavate protiv Crne Gore – da biste potrli njenu samosvojnost i ime! I znaš šta, da ne bi ovoga čovjeka na čijem blogu pišemo – bili biste uspjeli u tome! Samo ON vas je u tome spriječio, inače se ovome narodu više imena ne bi znalo, baš kao što im je to ime i zemlju nasilno oteo Aleksandar 1918.-e! To si želio da se ponovi i ti i tvoj pop i tvoj prijatelj Perfect, to je želio i Milo Đukanović i svi njegovi prijatelji i politički roditelji, ali nije vam uspjelo, jer je Liberalni savez, koliko god ste ga satanizovali, ipak sjetio ovaj narod što je bio i što bi mogao biti. Makar toliko da Milo ne uspije da tom narodu zajedno s vama potre i ime i zemlju. Uspio je Milo od ove zemlje da napravi kaljugu, a od naroda robove, ali VRAĆANJE IMENA NIJE USPIO IZBJEĆ, a trudio se svojski! Da ostane u onoj zoni od 51% na referendumu, u kojoj biste vas dvojica neizmjerno uživali – ti lažno tvrdio da su pobijedili Srbi, a on lažno, da ‘su pobijedili Crnogorci’! Ali pošto je to propalo, danas i dalje nastavljate obojica svoju LAŽAVU igru, DA STE NA SUPROTSTAVLJENIM STRANAMA – A VI – TI I ĐUKANOVIĆ – VI STE JEDNO TE ISTO! LAŽOVI ZA DNEVNE POTREBE!

 109. Što se tiče Vojina mogu konstatovati da su njegovi argumenti poraženi. A poraženi su za to što se sastoje od velikosrpskih falsifikata. Godne 1499 Crne Gora NIJE poražena od strane Turaka, naprotiv njena sloboda ostala je da sija u podlovćenskoj Crnoj Gori i to svih onih vjekova dok je Srbija robovala, a njena patrijaršija na čelu sa patrijarsima bila vjerni sluga sutanove poltike.

  Vojine pričaj i sabiraj koliko hoćeš, pradjedovska vjera Crnogoraca je katoličanstvo, pravoslavlje i islam su religije nametnute okupatorskim mačem i sabljom! Koliko narod u Crnoj Gori zna o ovim stvarima? Ništa Vojine, velikosrpstvo nije dozvoljavalo da se one ni pominju, a kamoli uče! Koliko Srba u Crnoj Gori zna da nijesu nikako njihovi preci došli sa Kosova poslije bitke, koliko ih zna da njihovi preci nijesu bili pravoslavci nego katolici, koliko ih zna da u bici kosovskoj Crnogorci nijesu učestvovali, koliko ih zna da Miloš Obilić nije postojao, koliko ih zna da je patrijarhe srpske postavljao lično sultan? Nikoliko! O čemu pričaš Vojine, što se kriješ? Velikosrbin si Vojine!

  Inače Vojine, katoličanstvo je pradjedovska vjera Crnogoraca!

 110. Kukilumka: “Što se tiče Vojina mogu konstatovati da su njegovi argumenti poraženi. A poraženi su za to što se sastoje od velikosrpskih falsifikata. Godne 1499 Crne Gora NIJE poražena od strane Turaka, naprotiv njena sloboda ostala je da sija u podlovćenskoj Crnoj Gori i to svih onih vjekova dok je Srbija robovala, a njena patrijaršija na čelu sa patrijarsima bila vjerni sluga sutanove poltike.

  Vojine pričaj i sabiraj koliko hoćeš, pradjedovska vjera Crnogoraca je katoličanstvo, pravoslavlje i islam su religije nametnute okupatorskim mačem i sabljom!”

  Госпођо Кукилумка,

  што се тиче католицизма у Црној Гори ја вам нисам адреса, обратите се Балши Трећем!

  A што се тиче пада под Османлијску власт, ево вам извода “фалсификата “са једног црногорског сајта…

  “Nakon kratke vladavine Djurdja Crnojevica Crnu Goru su osvojili Turci 1496. godine.

  Poslije uspostavljanja turske vlasti, Crna Gora je pripojena Skadarskoj provinciji. Od 1513. godine Crna Gora je organizovana kao posebna teritorijalna i upravna jedinica sa znacajnim stepenom autonomije.

  Lokalna vlast i pravosudje bili su u rukama domaceg stanovnistva, dok je vojna obaveza sluzena samo na crnogorskoj teritoriji. Medjutim, njen autonomni polozaj ostao je netaknut sve do poslije Kandijskog rata (1645-1669) kada je Crnogorcima vracena puna nezavisnost.”

  Ево другог извора “фалсификата”…

  “Након изненадне смрти Ивана Црнојевића, на зетски пријесто долази његов син Ђурађ Црнојевић (господар Зете 1490-1496). Црна Гора ће изгубити своју самосталност 1499. и постаће обичан кадилук.

  Само су њена брђанска племена, као и Албанци, очувала, у својим планинама извјесне патријархалне традиције локалне и племенске аутономије. Један члан династије Црнојевића, Станиша, трећи син Иван-бега Црнојевића, као потурчени Скендербег, држао је ту земљу до 1528, али као посебан турски санџак са сједиштем у Жабљаку.

  Од 1528. тај црногорски санџак припојен је скадарском, а мјесто санџак-бега јављају се војводе као његови заменици, који то звање купују од санџака. Црногорски санџак обновио је 1592. Пећанац Дервиш Алић, с облашћу на десној страни Бојане и с мјестима Баром и Улцињем, али само на кратко вријеме. Под влашћу Турске Црна Гора је остала све до 1684.”

 111. TRUTH: “Opet lažeš Vojine! Zeta je bila PONOVO katolička od 1340.e, kada Balšići ruše Nemanjiće i Uroš im potpisuje nezavisnost, pa sve do 1403.g., a 1389.je godina u kojoj zvanično proglašavaju katoličanstvo za državnu vjeru! Znači još 15 godina nakon (a i 50 godina prije!) Kosovskog boja, Zeta je bila katolička, znači u ovom drugom navratu – 65 godina, Vojine!”

  Господине,

  рекао сам да ћу само користити ваше податке, а сви они раде против вас.

  Значи, по вама, Црна Гора је била католичка држава 109 година до Немањића, који потом намећу православље од 1186. до 1340. година, а то је 146. година. Потом долази 65 година католичанства у самосталној Црној Гори, од могућих самосталних 159 година, све до пада под Турке 1499. године.

  Дакле, да закључим, то што је католичанство престало постојати као “битна” религија у Црној Гори нису криви Немањићи, нити Гарашанин, нити Петровићи, нити отац Гојко Перовић, а није ту ништа могао да учини ни Војин Николајевич.

  Ваш противник је Балша Трећи!

 112. RUTH: “Opet lažeš Vojine! Zeta je bila PONOVO katolička od 1340.e, kada Balšići ruše Nemanjiće i Uroš im potpisuje nezavisnost, pa sve do 1403.g.”

  Господине Трутх,

  иако ми ваша верзија да је Зета била католичка од 1340.г. одговара, ево вам једног интересантног осврта, који даје сасвим другачији податак..

  “Balšići do 1369. bili su pravoslavni, no tada su konvertirali i pristupili Katoličkoj crkvi. Papa Urban V. poslao je 26. lipnja 1369. pismo trojici sinova Balše I. u povodu njihovoga vraćanja u katoličku vjeru (citat u prijevodu na crnogorski):

  “Plemićima, braći Stracimiru, Đurđu i Balši, županima Zete, milost u sadašnjem vremenu, po kojoj će steći slavu u budućnosti.

  Duh naš kliče u Gospodinu, jer se milosrdno udostojio da vam podari spoznaju, pa ste vi, koji ste do sada ostali nesjedninjeni hrišćani u greškama mraka i sjeni vječne smrti, otpočeli mudro savjetovati sopstvenim dušama i dušama vaših podanika, da bi svjetlost istine prihvatili…Namjeravate, sa poštovanjem i iskrenim srcima pridružiti se poslušnosti i pobožnosti prema presvetoj Rimskoj Crkvi, majci i učiteljici svih vjernika, da u njoj trajno ostanete i da se učite od nas, koji smo bez zasluga Hristovi namjesnici na zemlji, na koji način treba da se krećete putem božijih izaslanika..”. [2]

  Pod utjecajem svoje majke, Srpkinje i kćeri kneza Lazara Hrebeljanovića, Helene, prijeći će Balša III. u pravoslavlje.”

  Знате,

  чини ми се да су Балшићи предрибрали Урбана Петог, па се вратили у “грешке мрака и вјечне смрти”. :))

 113. Војине, морам да Вам одам најдубље признање:Ви сте натемељитији и највернији читалац Википедије на свим језицима ког сам икад пратио.

  http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%90ura%C4%91_I._Bal%C5%A1i%C4%87

  Могли би сте написати научни рад на тему: “Тајне свемира и недокучиве истине само кроз Википедију”

  Meђутим, много више фан(т)а(с)тичних идеја имате на сајтовима Образ, Двери српске, Национални строј,Српски народни покрет „Светозар Милетић“..итд.

  Просто, да мало заобиђете Википедију – слободну енциклопедију.

  🙂

 114. Vojine, izvori su ti ka i ti! GUSLARSKI! Dosadan si čovječe, oćeš da nam uzmeš korijene, i uporan si! Zašto ti, silom na sramotu, siliš Crnogorce da priznaju da su ono što nijesu? Ili si lud, ili radiš po zadatku! Ja vjerujem da je ovo drugo, ali da ponovim! Dukljani su bili katolici i moj prvi kralj je Mihailo Vojislavljević od 1077.-e! Tvoj je Stefan Prvovenčani od 1217.-e, čiji je brat vaš Sv.Sava! Njihov tata je poharao i razrušio moju direktnu pradomovinu! I što oćeš? Da mi više poštujemo tvog kralja, i tvog sveca, koji nam je donio tuđu religiju, i njihovog tatu koji nam je razorio prvu državu, nego svoje?! To što su iz raznih razloga vladari u Crnoj Gori prihvatali srpsko pravoslavlje, nije poenta ove priče, i ti to znaš, u konačnom je ono dominantno prihvaćeno zbog srpske agresivnosti i veličine i raznih političkih razloga koji se tiču tadašnjeg sukoba hrišćanstva i islama – poenta je u tome da PRAVOSLAVLJE U CRNOJ GORI NIJE AUTOHTONO! NIJE POTEKLO SA OVIH PROSTORA, NEGO JE DONESENO IZ RAŠKE i to kroz okupaciju! Takođe, ni kasnija CRNOGORSKA AUTOKEFALNA CRKVA NIJE BILA autohtona (samonikla), nego se izdvojila iz SRPSKE,kao što je SRPSKA CRKVA proistekla iz Vaseljenske patrijaršije! I što je sad tu za vas velikosrbe problem? Jesam li ja moj tata, zato što me on napravio! NIJESAM, VOJINE I NE ŽELIM DA BUDEM! Jedino ako ti ne želiš da me opet gurneš tamo odakle sam iz tate izašao! Što bi se moglo i praktično i simbolički protumačit – da me pošalješ u k…..što bi očito i tvoj pop Gojko Perović, na svaki pomen Crne Gore ili crnogorskog! Uostalom, koliko znam pop Perović , odnosno njegova SPC ne priznaje Crnogorce ni dan danas za naciju! Ako su to popovi promijenili – obavijesti nas, molim te, to bi bilo mnogo korisnije, nego da kopaš po wikipediji po vascijeli dan…

 115. Ne htjedoh se mješati u ovaj jasan tekst no mi detalj o Istrazi Poturica, kao nepostojeći bijaše iskočio i ostao u sjećanju. Sjetih se ove strane i ovog navoda:

  “Drugi genocid nad muslimanima Balkana izvršen je na prijelazu iz XVII u XVIII vijek, tačnije 1711. godine uoči Badnje večeri. Te noći izvršena je takozvana “istraga poturica”, kada je 1 000 muslimana bilo pobijeno, a jedan mali dio izbjegao je u Nikšić, u selo Tudemile, kod Bara. Organizator ovog genocida koji se dogodio na prostoru stare Crne Gore bila je Crkva, ali ne katolička, već pravoslavna. Svi ti motivi opjevani su u Njegoševom “Gorskom vijencu”.

  sa strane:
  http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=41357&DESET_GENOCIDA_NAD_MUSLIMANIMA_BALKANA

  Pa bi bilo lijepo i muslimanima reći ono što nijesu znali a to je da te Istrage nije bilo kako ste vi Slavko to napisali.

 116. TRUTH: “Vojine, izvori su ti ka i ti! GUSLARSKI! Dosadan si čovječe, oćeš da nam uzmeš korijene, i uporan si! Zašto ti, silom na sramotu, siliš Crnogorce da priznaju da su ono što nijesu? Ili si lud, ili radiš po zadatku! Ja vjerujem da je ovo drugo, ali da ponovim! Dukljani su bili katolici i moj prvi kralj je Mihailo Vojislavljević od 1077.-e! Tvoj je Stefan Prvovenčani od 1217.-e, čiji je brat vaš Sv.Sava! Njihov tata je poharao i razrušio moju direktnu pradomovinu! I što oćeš?”

  Господине,

  није ваљда да сте пали у тугу и огорчење што вам је неко похарао прадомовину прије осам вјекова?! Шалите ли се?

  Реците ми, зашто нисте били ”брзи, окретни и херојски надахнути” те одбили тај напад, и онемогућили похару ваше прадомовине. Ако нисте знали и умјели то да урадите, а то је знао краљ Бодин и Ђурађ Први Балшић, први прије а други послије Немањића, то је само ваш проблем.

  Знате, најбоље рјешење је да нађете себи сличне, рецимо Србе и Босанце које је Бодин окупирао, или Ђурађ Први Балшић, а који пате као и ви, па да то дискретно ријешите перјаним јастуцима да ми не знамо!

  Није ред да вам се смијемо над том темом!

 117. 15-28. VIII 1910. краљ Никола Петровић је у саглашавању са посланичким предлогом о уздизању Црне Горе у ранг краљевства између осталог рекао: “Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.”

 118. TRUTH: “…poenta je u tome da PRAVOSLAVLJE U CRNOJ GORI NIJE AUTOHTONO! NIJE POTEKLO SA OVIH PROSTORA, NEGO JE DONESENO IZ RAŠKE i to kroz okupaciju!”

  Господине,

  и такозвана окупација Немањића се завршила, у Црној Гори су Балшићи прогласили католичанство државном религијом и…ништа!

  Дакле, католичанство, као религија, у Црној Гори је доживјела аутохтони неуспјех!

  И не само у Црној Гори, већи у Њемачкој, Енглеској, Француској, Холандији, Чешкој, Скандинавији, Мађарској, Шкотској…

  Да је Католичка црква радила како треба, не би јој се десило реформаторство, кроз Калвинизам, Лутеранство, Англиканство…

  А што се тиче обима, дакле вјерника који су католичанству кроз рефорамцију окренули главу, данас тих протестаната има преко 900 милиона!

  Зато, не будите банални, слобода вјерских убјеђења је данас загарантована, а и ви можете бити што год хоћете, као очигледни атеиста, наравно! Елем, можете бити и вјерник било које религије, ако то желите.

 119. Redovno citam Slavkove tekstove i vecina je, posebno onih dnevno-politicke prirode, temeljna, analiticna i zanimljiva .Medjutim , njegove teze iz oblasti istorije naroda sa podrucja Balkana su proizvoljne, neutemeljene i onakve kakve bi Slavko voleo da budu. Kao da hoce da ucestvuje u kreiranju dela istorije Balkana, posebno onog dela koji je i onako slabo istrazen i verovatno delom netacan.Iz svoje ogromne ljubavi prema narodima i drzavi u kojoj je rodjen vise pise o onom sto bi zeleo da se dogodilo nego o onom sto se stvarno desilo. Slavko , ostavi istoriju po strani, hajde da pricamo o sadasnjosti i buducnosti, tu za tebe ima prostora.

 120. Da vas sve pozdravim osim Vojina i Perfekta stranca koji se prave pametni a ne znaju dje su suplji.Kako lijepo pisu cirilicu da je ne bismo zaboravili.Oni ne znaju da smo mi imali jezik prije tih raspadova.A koliko je samo Vuk uzeo nasih rijeci i kada je pisao Jerneju Kopitaru rekao mu je kako je ovamo kod nas nasao lijepih rijeci za njihov jezik.Molim vas nemojte da ih brljate jer je greota, vidite li da su toliko bijedni i jadni ovi srbi, oni su nacisticki i sovinisticki narod i sve ostalo sto su oni bi da nametnu drugima.Ne moze vise.cao

 121. cikara, lunbrela, kamara, salidz.
  frculjet,sanzir, ha ,ha ovo su neke te sam ka dijete zapamtijo oprostite ako sam ih nepravilno izgovoriio ali znam sto znace onda ima (malo isjno), ta rijec oznacava nesto veoma malo ,
  pa skurdela itd.. skanj.. micelo
  smite se kolko ocete ali to su neki nasi lokalizmi iz stare crnr gore

  pozdrav

 122. Bravo zivac, ima ih jos dosta, ne mogu se ni ja svega sjetiti.Npr: lencun-carsav, taraca-terasa, kusin-jastuk, koceta-krevet, petar-tavan, brozin-to je veliki lonac koji je visio na verige izvise ognjista gdje se za porodicu kuvao rucak, pirun-viljuska, ozica-kasika, skaf-fioka itd.Mi ih jos uvijek upotrebljavamo kod nas.Sad bi srbi rekli kako su to talijanizmi i turcizmi a vrlo dobro znaju da im je srpski jezik sastavljen, vjerovali ili ne, od cak 20 procenata turskih rijeci, a za ove sto sam naveo nijesu nikad ni culi.POZDRAV za sve prave i stare CRNOGORCE.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: